Отиди на
Форум "Наука"

Народе???? или Кой предаде Левски?

Recommended Posts

• Потребители
Публикува
Преди 1 час, Borova gora said:

И защо да лъже? 

Вероятно, за да го героизира, а косвено и себе си. За да представи случката като необикновена. В това отношение пророчески сънища разказва, за Луната говори и какво ли още не. Че Левски натръшкал не един, а трима турци, които го били захлупили с лице към земята, че произнесъл абсурдна патриотична реч, когато го заловили. И за отровата, за която стана дума. Пред П. Стоянов казва, че той и Латинеца били вързани с въже с ръцете отзад. Извън селото седнали да чакат колата с Левски и с ранения стражар. Тогава Никола се възползвал, извадил от пояса си отровата, хвърлил я в храстите, а парите (50 гроша) прибрал. И как се прави това с вързани отзад ръце?!

Преди 18 минути, resavsky said:

И със сигурност щяха да изпратят потерята по доста по бърз начин / съжалявам,че се повтарям/  

Колко по-бърз, когато са ги събирали по къщите в преспите на крака, защото тогава не е имало телефони? И колко време са сновали и дебнали в близост до ханчето, преди да решат да атакуват? И още нещо, според разказа на дядо Петър не е имало никакво „ач капу“ на Никола, а ювелирна полицейска акция.

• Мнения 984
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 8 минути, Incorrectus said:

Вероятно, за да го героизира, а косвено и себе си. За да представи случката като необикновена. В това отношение пророчески сънища разказва, за Луната говори и какво ли още не. Че Левски натръшкал не един, а трима турци, които го били захлупили с лице към земята, че произнесъл абсурдна патриотична реч, когато го заловили. И за отровата, за която стана дума. Пред П. Стоянов казва, че той и Латинеца били вързани с въже с ръцете отзад. Извън селото седнали да чакат колата с Левски и с ранения стражар. Тогава Никола се възползвал, извадил от пояса си отровата, хвърлил я в храстите, а парите (50 гроша) прибрал. И как се прави това с вързани отзад ръце?!

Колко по-бърз, когато са ги събирали по къщите в преспите на крака, защото тогава не е имало телефони? И колко време са сновали и дебнали в близост до ханчето, преди да решат да атакуват? И още нещо, според разказа на дядо Петър не е имало никакво „ач капу“ на Никола, а ювелирна полицейска акция.

Между завръщането на Али Чауш в конака и тръгването на потерята има.цели седем-осем часа.Никак не е малко при положение,че тогава е можело да обиколиш цял Ловеч за 15 минути.

П.П.Колко да е ювелирна акцията защото ако Левски не се беше уплел в плета вероягно щеше да се измъкне от капана.А потерята въобще не е била пеш.Били са коне  и поне една каруца.Веротяно са стигнали до Къкрина за не повече от 20 минути .

• Потребители
Публикува
Преди 2 минути, resavsky said:

Между завръщането на Али Чауш в конака и тръгването на потерята има.цели седем-осем часа.Никак не е малко при положение,че тогава е можело да обиколиш цял Ловеч за 15 минути.

П.П.Колко да е ювелирна акцията защото ако Левски не се беше уплел в плета вероягно щеше да се измъкне от капана.А потерята въобще не е била пеш.Били са коне  и поне една каруца.Веротяно са стигнали до Къкрина за не повече от 20 минути .

Али Чауш се бил прибрал в селото си, ако не се лъжа, сега рових но не можах да открия в кое село, но както и да е.

Не е имало плет, това са измислици. Пред софийската комисия самият Левски казва как е хванат - на вратата. До Къкрина са 16 км. С каруца, конни и пеши полицаи в преспите трудно ще стигнат за 20 минути.

• Глобален Модератор
Публикува
Just now, Incorrectus said:

Али Чауш се бил прибрал в селото си, ако не се лъжа, сега рових но не можах да открия в кое село, но както и да е.

Не е имало плет, това са измислици. Пред софийската комисия самият Левски казва как е хванат - на вратата. До Къкрина са 16 км. С каруца, конни и пеши полицаи в преспите трудно ще стигнат за 20 минути.

Не е имало пеши заптиита.А за преспите -  въобще не съм сигурен,че е имало сняг.Спомни си алибито на Левски пред Али Чауш - че е трябвало да се хвърля тор на лозето.Това е невъзможно ако има сняг 

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 4 часа, Incorrectus said:

И за отровата, за която стана дума. Пред П. Стоянов казва, че той и Латинеца били вързани с въже с ръцете отзад. Извън селото седнали да чакат колата с Левски и с ранения стражар. Тогава Никола се възползвал, извадил от пояса си отровата, хвърлил я в храстите, а парите (50 гроша) прибрал. И как се прави това с вързани отзад ръце?!

Аз бях чела, че Дяконът ги е оставил когато си е развързал пояса, за да отиде до тоалетна в обора, след залавянето му Николчо разпръснал вещите на леглото му и тогава взел отровата плюс парите, изхвърлил отровата, парите задържал...

Разбира се, тази версия също може да не е съвсем точна, но едно е ясно, в Левски е имало отрова за всеки случай и в онази сутрин той не е имал шанс да я ползва, дори да е искал. Николчо я е изхвърлил може би за да не я намерят турците или пък за да не я погълне Апостола.

Какво е правил пък в този момент Латинецът съвсем не е ясно...

Редактирано от Borova gora
  • Потребител
Публикува

Оказва се, че около едно от най-трагичните събития в нашата история вече от век и половина се заформят и преплитат клюкарник след клюкарник... Един казал, друг отказал, трети намекнал... 

• Потребители
Публикува
On 1.01.2025 г. at 21:01, resavsky said:

Нека да повторя.Разкритата от турците революционна организация не се разследва от редовните съдебни власти а от специална и извънредна следствена  комисия.Която се намира в София.Там се пращат директно всички арестувани и заподозрени във връзка с тази организация.Там директно пращат Димитър Общи ,Марин Поплуканов и всички други.Турските власти в Търново нямат правомощия да разследват революционната организация.Така,че това пращане на Левски в Търново би трябвало да е Розетския камък дали са знаели турците кого точно са пленили в Къкринското ханче.

На това не бях обърнал внимание.

Там е работата, че не е директно. Поплуканов, Пъшков и поп Лукан са арестувани около 28-29.10. Докарани са обаче в София на 17 или 18.11. Общи предава Ваньо Драсов, но него вече го няма да го арестуват и Христо Бояджията, но турците не го знаят кой е. Други арестувани от Ловеч на този етап няма. Явно са имали правомощия да не зачитат заповед на Мазхар паша, което се случва и с Кръстьо. Мазхар го иска в София, но не го изпращат.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 23 минути, Incorrectus said:

На това не бях обърнал внимание.

Там е работата, че не е директно. Поплуканов, Пъшков и поп Лукан са арестувани около 28-29.10. Докарани са обаче в София на 17 или 18.11. Общи предава Ваньо Драсов, но него вече го няма да го арестуват и Христо Бояджията, но турците не го знаят кой е. Други арестувани от Ловеч на този етап няма. Явно са имали правомощия да не зачитат заповед на Мазхар паша, което се случва и с Кръстьо. Мазхар го иска в София, но не го изпращат.

Но никой от тях не го карат до Търново.Причината е ясна - всички са с безспорна самоличност  

• Потребители
Публикува
Преди 41 минути, resavsky said:

Но никой от тях не го карат до Търново.Причината е ясна - всички са с безспорна самоличност  

Самоличността тук е отчасти спорна. Още не са били съвсем наясно с нещата в Ловеч, само защото Общи малко е знаел за Ловеч. Поп Лукан не трябвало да бъде арестуван и го пускат. Не знаят (Общи не знае) името на другия поп (Кръстьо), а как Мазхар паша научава името му не съм наясно. Яким Шишков уж го арестуват, но веднага го пускат. А някой от съвременниците (не си спомням кой) в спомените си казва, че самите турци гледали да не се шуми много и да прикриват, за да не се чуе, че Ловеч ври и кипи от царски душмани.

При ареста на 28-29.10. и при ареста на Левски каймакаминът на Ловеч очевидно бави да изпрати арестуваните директно за София и се допитва първо до своя пряк началник в Търново. Независимо каква комисия заседава в София. Тази на Мазхар паша или тази на Саиб паша.

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, Incorrectus said:

Самоличността тук е отчасти спорна. Още не са били съвсем наясно с нещата в Ловеч, само защото Общи малко е знаел за Ловеч. Поп Лукан не трябвало да бъде арестуван и го пускат. Не знаят (Общи не знае) името на другия поп (Кръстьо), а как Мазхар паша научава името му не съм наясно. Яким Шишков уж го арестуват, но веднага го пускат. А някой от съвременниците (не си спомням кой) в спомените си казва, че самите турци гледали да не се шуми много и да прикриват, за да не се чуе, че Ловеч ври и кипи от царски душмани.

При ареста на 28-29.10. и при ареста на Левски каймакаминът на Ловеч очевидно бави да изпрати арестуваните директно за София и се допитва първо до своя пряк началник в Търново. Независимо каква комисия заседава в София. Тази на Мазхар паша или тази на Саиб паша.

Общи може да е знаел малко, но този, на чиито сведения се базира докладът на Ахмед Хамди паша до великия везир, е знаел доста повече. Там фигурират имената и на двамата попове, макар и Кръстю да е записан като "Христо". Сиреч, възможно е да става въпрос за борби за власт/позиции между самите османски големци и по тази причина да няма особено споделяне на информация между тях и едни да знаят повече от други.

• Потребител
Публикува
Преди 2 часа, Incorrectus said:

"Наистина, заслужава похвала хващането по един, по двама, без шум и глас, на повече от 50 членове на комитета," - това е потупване по рамото от централната власт към Ловешката, стратегията и тактиката на управниците в Ловеч са били различни от тези на останалите точно защото бързо са пуснали задържаните, не че не са знаели кои са. Дори не са издали кого са хванали, разпитвали и пуснали за разлика от другите градове в българско.

Но... когато залавят Апостола, изведнъж вдигат много шум, чуват ги във В. Търново, в София, в Цариград... Няма случайности, поне според мен.

• Потребители
Публикува
Преди 1 час, sir said:

Общи може да е знаел малко, но този, на чиито сведения се базира докладът на Ахмед Хамди паша до великия везир, е знаел доста повече. Там фигурират имената и на двамата попове, макар и Кръстю да е записан като "Христо". Сиреч, възможно е да става въпрос за борби за власт/позиции между самите османски големци и по тази причина да няма особено споделяне на информация между тях и едни да знаят повече от други.

Да, знаели са  и тогава, но мъгливо. Щом Хамди го знае попа като Христо защо не го откриха, а арестуваха Лукан?! Нерде Ямбол, нерде Стамбул. В Ловеч по това време е имало 7 попа. Друго - Мазхар паша не знае кой е Христо Бояджията и затова не арестува Христо Латинеца, който е същият. Защото преди така викали на Латинеца - Бояджията. А Хамди паша знае за Христо Цони, но Мазхар паша не го знае кой е този. Пълна обърквация. Нещо са знаели, но не съвсем в пълнота, което им го изяснява най-любезно Общия, преди него идиотът Тодор Бръмбара, даскалът Иван Фурнаджиев и др. Започва да им се изясняват нещата чак след подробните сведения на споменатите.

Всъщност написах последното, за да покажа, че пращането на Левски в Търново, а не в София не е Розетски камък. Нищо повече не целя. Наистина, прав сте, че става въпрос и за борби за медали и награди. Ловешкият каймакамин играе с началника си в Търново - мютесарифина и се надява на повишение. Ако праща Левски в Търново това не означава, че все още не знае кой е заловеният, а означава, че не може да прескача началството и се опасява отново да не се получи резил. Защото до това време вече не един, а двама фалшиви Левски вече са залавяни. 

Преди 57 минути, Borova gora said:

"Наистина, заслужава похвала хващането по един, по двама, без шум и глас, на повече от 50 членове на комитета," - това е потупване по рамото от централната власт към Ловешката, стратегията и тактиката на управниците в Ловеч са били различни от тези на останалите точно защото бързо са пуснали задържаните, не че не са знаели кои са. Дори не са издали кого са хванали, разпитвали и пуснали за разлика от другите градове в българско.

Но... когато залавят Апостола, изведнъж вдигат много шум, чуват ги във В. Търново, в София, в Цариград... Няма случайности, поне според мен.

Не разбрах от къде е цитатът и какво трябва да покаже? Повече от 50, но това са хората на Общия. Той така казва пред комисията, когато му довеждат Поплуканов и Пъшков - това са мои хора. От Ловеч двама-трима арестувани, от Тетевен и Орхание - 60, защото това са хората на Общия.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 2 часа, Incorrectus said:

Не разбрах от къде е цитатът и какво трябва да покаже? Повече от 50, но това са хората на Общия. Той така казва пред комисията, когато му довеждат Поплуканов и Пъшков - това са мои хора. От Ловеч двама-трима арестувани, от Тетевен и Орхание - 60, защото това са хората на Общия.

Цитатът е от турска шифрограма, а в тази тема на стр. 31 е представен пълния текст, затова ми се стори излишно да го копирам:

"До дунавския вилает1 [Цариград], 1 декември 1872 Вашите книжа и рапорт, дето говорите, че очаквате пристигането на назначената от тук комисия, за да изследва делата и преписките на бунтовническия комитет в София, който биде изкаран наяве с арестуването на похитителите на държавното съкровище наблизо до Орханийската каза, бидоха едно по едно прочетени в министерския съвет. Наистина, заслужава похвала хващането по един, по двама, без шум и глас, на повече от 50 членове на комитета, разпитът им пред една смесена комисия, подписването на признанията от самите обвиняеми и потвърдяването им от смесената комисия. Вие полагате големи усилия и с положителност очаквате залавянето на главата на бунтовниците Васил Левски, който заминал да посещава Пловдивско и Казанлъшко, като сте изпратили заловената фотография на същия до всички паспортни чиновници с настойчиви заповеди да не бъде допуснат да мине отсреща и да бъде заловен. Поради засилващото се значение на тайните издирвания, ние ви позволяваме да изразходите нужните суми над дадените под форма на здравни разходи 3000 гроша за тайни агенти и други съответни разходи. 12 шеввал 1282."

Писмото от Цариград до Дунавския вилает с дата 1.ХІІ.1872 г. (виж “Васил Левски и неговите сподвижници пред турския съд”, с. 93)

Идеята ми бе, че когато са залавяли когото и да било от комитетските дейци, повече от 50, направили са го без шум, съгласно описанието в документа, а когато залавят Левски, за един ден и една нощ всички разбират, толкова шум вдигат т.е. не биха изисквали вниманието от всички страни ако не са били уверени, че са хванали баш комитата, биха останали тихи както са работели до момента. Но са знаели и са бързали, за няколко часа са организирали пътуването му до Търново, нещо което за обикновен комита не са правили, да не говорим, че Пъшков и Поплуканов двайсетина дни са оставени на гости на каймакамина преди да тръгнат за София. С Левски постъпват различно, което е поредното доказателство, че са били наясно кой е в ръцете им. Оттук съм съгласна, че има още една причина защо са закарали Апостола във В. Търново. Винаги се е повтаряло и потретяло, че е било за да се направи формалното разпознаване, но всъщност в Османската империя йерархията е била спазвана желязно и е имало смисъл лично шефът на Ловешкия каймакамин да се убеди кого са заловили и съответно както е било редно като по-висшестоящ той да вземе решението за изпращането му в София пред комисията...

• Потребител
Публикува
Преди 22 часа, resavsky said:

Дали е удобно да попитам, в друга тема за Левски сте написали:

"Въпросът които каймакама задава на извиканите българи е "Това ли е Левски" а не "Кой е този".

Кой е източникът, на който да се доверим за питането на каймакамина? Аз не съм срещала този детайл в архивите или дори да съм прочела някъде, някак съм пропуснала колко е съществен...

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 30 минути, Borova gora said:

Дали е удобно да попитам, в друга тема за Левски сте написали:

"Въпросът които каймакама задава на извиканите българи е "Това ли е Левски" а не "Кой е този".

Кой е източникът, на който да се доверим за питането на каймакамина? Аз не съм срещала този детайл в архивите или дори да съм прочела някъде, някак съм пропуснала колко е съществен...

Аз друго съм чел - каймаканина показва на Левски собствената му снимка и пита - този познаваш ли го?

• Потребител
Публикува
Преди 18 часа, Incorrectus said:

Да, знаели са  и тогава, но мъгливо. Щом Хамди го знае попа като Христо защо не го откриха, а арестуваха Лукан?! Нерде Ямбол, нерде Стамбул. В Ловеч по това време е имало 7 попа. Друго - Мазхар паша не знае кой е Христо Бояджията и затова не арестува Христо Латинеца, който е същият. Защото преди така викали на Латинеца - Бояджията. А Хамди паша знае за Христо Цони, но Мазхар паша не го знае кой е този. Пълна обърквация. Нещо са знаели, но не съвсем в пълнота, което им го изяснява най-любезно Общия, преди него идиотът Тодор Бръмбара, даскалът Иван Фурнаджиев и др. Започва да им се изясняват нещата чак след подробните сведения на споменатите.

Всъщност написах последното, за да покажа, че пращането на Левски в Търново, а не в София не е Розетски камък. Нищо повече не целя. Наистина, прав сте, че става въпрос и за борби за медали и награди. Ловешкият каймакамин играе с началника си в Търново - мютесарифина и се надява на повишение. Ако праща Левски в Търново това не означава, че все още не знае кой е заловеният, а означава, че не може да прескача началството и се опасява отново да не се получи резил. Защото до това време вече не един, а двама фалшиви Левски вече са залавяни.

Един интересен момент е, че когато е заловен Общи, Мидхат паша, до когото е адресиран докладът на Хамди паша, вече не е велик везир - низвергнат е няколко дни по-рано. Тъй че освен всичко друго е възможно да е става въпрос и за обичайни бюрократични проблеми. Докладът затъва някъде из канцелариите, следващият везир не знае за него. А на самия Хамди не знам каква му е играта, но следва да се отчете, че той пък се пада началник на търновския мютесариф и голяма част от тази информация, с която разполага, лично на мен ми се вижда слабо вероятно да идва от източник, различен от комитетски деец от Ловеч. Т.е. той си е получавал сведения по веригата. А защо не личи да ги е споделял с Мазхар паша - не знам, но април следващата година Хамди е повишен до министър на финансите. Та такива работи.

• Потребители
Публикува
Преди 2 часа, Borova gora said:

Нещо повече, според д-р П. Стоянов Н. Цвятков му казал, че още когато го били край пътя до Къкрина турците го питали „този уловеният Левски ли е“. Но както знаем пред различни хора Н. Цвятков дава различни сведения и нещо добавя или пропуска. В други негови сведения по въпроса това е пропуснато. И още нещо, казват, че д-р П. Стоянов е оставил ръкопис, който после е печатал на пишеща машина и трети запис, който влиза в книгата за Ловеч. В трите версии имало разминавания по еднакви въпроси, сиреч докторът също нещо е променял, за съжаление. А иначе за спомените на Н. Цвятков П. Стоянов пише, че ги записал почти стенографически.

Преди 1 час, sir said:

Един интересен момент е, че когато е заловен Общи, Мидхат паша, до когото е адресиран докладът на Хамди паша, вече не е велик везир - низвергнат е няколко дни по-рано. Тъй че освен всичко друго е възможно да е става въпрос и за обичайни бюрократични проблеми. Докладът затъва някъде из канцелариите, следващият везир не знае за него. А на самия Хамди не знам каква му е играта, но следва да се отчете, че той пък се пада началник на търновския мютесариф и голяма част от тази информация, с която разполага, лично на мен ми се вижда слабо вероятно да идва от източник, различен от комитетски деец от Ловеч. Т.е. той си е получавал сведения по веригата. А защо не личи да ги е споделял с Мазхар паша - не знам, но април следващата година Хамди е повишен до министър на финансите. Та такива работи.

И Мазхар паша му е подчинен. Т.е Хамди е шеф и на двамата. В случая с Кръстьо Мазхар паша праща телеграма до по-нисшия от него ловешки каймакамин (следователно това е заповед) да се прати попът в София. А не до колегата си мютесарифа на Търново... И каймакаминът не изпълнява заповедта, даже освобождава попа. В крайна сметка нещата най-добре са ги знаели в Ловеч, защото познават хората, съответно вероятно и в Търново. И са играли заедно. Не всичко са споделяли.

• Потребител
Публикува
Преди 3 часа, Incorrectus said:

И каймакаминът не изпълнява заповедта, даже освобождава попа. 

Това едва ли би се решил да го направи ако нямаше гръб, най-вероятно този на шефа си във В. Търново, с когото са скроили целия капан, а и са дали възможност на Величка Хашнова да се види с арестантите по-късно в София, без тяхното съдействие тя не би могла да си издейства свиждане.

По-късно и повишението му едва ли е било възможно ако просто така не е изпълнявал заповеди на висшестоящи. Имал е гръб и причини.

• Потребител
Публикува (edited)

Има още едно-две неща, които не ми дават спокойствие, ако някой има свои изводи, идеи, отговори ще съм благодарна да ги сподели.

Значи, те са потерия от около 10-15 заптиета, между тях много опитни като Али Чауш и Юсеин Бошнак, обкръжават ханчето, залавят Левски и го връзват със собствения му пояс съгласно спомените на Николчо Цвятков. Нямат пранги в дисагите на конете си, нямат и въже, за да му вържат ръцете. Тръгнали да заловят някого, всъщност са били на много важна мисия след като ги изпращат посред нощ в тъмното и поледицата да препускат към Къкрина... и като го хващат, ползват пояса му да го завържат и отведат в Ловеч. На всичкото отгоре се налага да търсят въже по съседните къщи за Никола и Латинеца, защото нито един от тях, 10-15 на брой, наистина не е носил, а през това време Левски и раненото заптие ги чакали в каруца. Така ли са хващали арестанти през онези времена? Вярно, искали са да го заловят жив, но все пак наистина ли са работели без пранги т.е. белезници, без въже, само с пушки?

А иначе самият факт, че трябва да го заловят жив и го залавят жив, говори много, защото такава заповед се издава само за баш комитата, и такива грижи да му превържат раненото ухо там на място за да не загуби съзнание, както и да му спестят побоя, за да бъде в кондиция за предстоящата среща с каймакамина, всичко това говори, че те са знаели на кого са по петите, не на обикновен разбойник и после им е оставало само формалното потвърждение, че е той...

Другото, аз не съм прочела Общи да е създавал комитети, някак много ловко се вмъква в следите от стъпките на Апостола и се възползва от наготово свършената от него работа, направо на червен килим стъпва вместо да отиде в градове и села, които до този момент са пропуснати и така да се докаже, да запалва от нулата хората за идеята. Като кукувица снася яйце от интриги и сплетни в създаденото от друг гнездо, а уж искал сам да върши народна работа. Някой да е прочел Общия да е заклевал хора, да е създал сам комитет, да е бил на терен където Левски не е стъпвал?

• Потребители
Публикува
Преди 1 час, Borova gora said:

Има още едно-две неща, които не ми дават спокойствие, ако някой има свои изводи, идеи, отговори ще съм благодарна да ги сподели.

Значи, те са потерия от около 10-15 заптиета, между тях много опитни като Али Чауш и Юсеин Бошнак, обкръжават ханчето, залавят Левски и го връзват със собствения му пояс съгласно спомените на Николчо Цвятков.

На Николчо спомените ги ползвам от Параскев Стоянов. Вярно е, че той (Николчо) на много места е говорил различно, но вие откъде го четете? Защото у П. Стоянов такива неща няма. 

Цитирай

Вярно, искали са да го заловят жив,

Но стрелят по него на месо?!

И нещо друго. 15-16 пушки с по 6 патрона, както казва Николчо, гръмнали заедно по него. Толкова са били заптиите - 15-16. Въпросът е как тези заптии са гръмнали вкупом по Левски в яхъра, след като са били обкръжили ханчето? Голямата част от тях са били зад стените. 

На нас ни се иска Николчо да е дал перфектни и достоверни сведения, но за съжаление очевидно не е. Каквото е видял или каквото му се е сторило, че е видял в паниката си, така е разказвал.

Цитирай

Другото, аз не съм прочела Общи да е създавал комитети, някак много ловко се вмъква в следите от стъпките на Апостола

И аз не съм. Знам за множество писма до Левски, че гостува по селата и поръчва ядене и пиене без да плаща. И с булки много се е занимавал, казват. Тези от Букурещ го набутват на Левски, с любезното съдействие на Хитов.

• Потребител
Публикува
Преди 15 часа, Incorrectus said:

На Николчо спомените ги ползвам от Параскев Стоянов. Вярно е, че той (Николчо) на много места е говорил различно, но вие откъде го четете? Защото у П. Стоянов такива неща няма. 

Но стрелят по него на месо?!

И нещо друго. 15-16 пушки с по 6 патрона, както казва Николчо, гръмнали заедно по него. Толкова са били заптиите - 15-16. Въпросът е как тези заптии са гръмнали вкупом по Левски в яхъра, след като са били обкръжили ханчето? Голямата част от тях са били зад стените. 

На нас ни се иска Николчо да е дал перфектни и достоверни сведения, но за съжаление очевидно не е. Каквото е видял или каквото му се е сторило, че е видял в паниката си, така е разказвал.

И аз не съм. Знам за множество писма до Левски, че гостува по селата и поръчва ядене и пиене без да плаща. И с булки много се е занимавал, казват. Тези от Букурещ го набутват на Левски, с любезното съдействие на Хитов.

От Параскев Стоянов сам ще се откажете като прочетете втори път какво е публикувал за едно от най-важните събития в книгата си. Никола Цвятков трябва да е бил Худини или майстор по висша акробатика та с вързани отзад ръце е успял да извади от пояса си отровата на Левски и да я изхвърли, а и 50 гроша да скрие.

Отправна точка за залавянето са показанията на самия Левски пред извънредната комисия, не е имало никакъв плет, скокове, закачане на кол и .т.н., на задната врата го е чакало заптие, което го е хванало за ръката и не го е пуснало. Левски е произвел изстрел, ранил го е, но пък е привлякъл в тъмното към мястото на боя цялата потерия и не е имал никакъв шанс.

Не са стреляли „на месо“, ако са го направили, от 15-16 пушки поне една-две биха го улучили. Ударът в ухото му и съответно кръвта, защото това е силно кръвоснабден орган, е от нож при бой „тяло в тяло“.

Изстрелът на Левски за въображението на Цвятков, който е бил в ханчето в онзи момент, трябва да е бил равен на 15-16 пушки. Плюс като го е видял със смъкнати гащи си е въобразил, че ги е закачил някъде и са паднали. Бил е много млад, не е знаел, че това е било стар полицейски похват в Отоманската империя, със смъкнати потури арестантът трудно върви и не може да избяга. За въображението на Захари Стоянов пък съвсем нямам думи, висял на плета като пиле… Този плет трябва да е бил доста висок и доста стабилен, за да може възрастен мъж да увисне на него без да стигне земята и без да го събори. Има стари български къщи по селата, стари плетове около тях и около кошарите за добитък, опитайте да прескочите някой от тях, повечето са не по-високи от метър, не може възрастен над 1,50м. да увисне на тях, няма разстояние до земята, плюс, че не издържат и доста по-малка тежест.

Но пак ще повторя, Апостолът не е имал необходимост да преиначава тази сцена пред комисията или да премълчи нещо, на задната врата е заловен.

Общият изглежда като пришит за Левски, за да го следи, да доносничи на Букурещ за него. Оттук и голямото самочувствие и претенции към Апостола, имал е Каравелов зад гърба си. Каравелов пък е типичният „вечно втори“, има такъв профил в психологията, все незавършва каквото започне, ни обучение, ни занаят, много неща пробва и изоставя съгласно биографията му. Накрая успява да бъде първи, избран за председател на БЦРК, но това пък благодарение и на печатарската машина, закупена обаче със сръбски пари, е, няма данни да е бил на заплата към Белград като Хитов, ама... Изглежда никак не е искал да изпусне първенството, та изпраща Общия с по-специални указания. „Народната работа“ на Левски е станала съвсем сложна в тези условия. Но аз искам да имам по-комплексна представа за Общия, затова питам.

Тъмна фигура ми е също Латинеца, който за мен е излезнал да потвърди на заптиетата, че Левски не е тръгнал отново по пътищата, вътре е и могат да нападат. Ако не е така, по конспиративната практика е трябвало да са имали сигнал с Апостола в случай на опасност, но никъде няма данни, че Латинецът е дал такъв и в ханчето са го чули. Отделно Николчо в първите си спомени твърди, че бит по пътя за Ловеч е бил само той.

• Потребители
Публикува
Преди 20 минути, Borova gora said:

От Параскев Стоянов сам ще се откажете като прочетете втори път какво е публикувал за едно от най-важните събития в книгата си. Никола Цвятков трябва да е бил Худини или майстор по висша акробатика та с вързани отзад ръце е успял да извади от пояса си отровата на Левски и да я изхвърли, а и 50 гроша да скрие.

Няма как да се откажа, защото лично е записал Николчо. Публикувал е каквото му е казано, надявам се. Затова ви попитах вие от кои спомени на Николчо четете? Това, че Левски е вързан със собствения пояс при П. Стоянов го няма.

• Потребител
Публикува
On 4.01.2025 г. at 17:42, Incorrectus said:

И Мазхар паша му е подчинен. Т.е Хамди е шеф и на двамата. В случая с Кръстьо Мазхар паша праща телеграма до по-нисшия от него ловешки каймакамин (следователно това е заповед) да се прати попът в София. А не до колегата си мютесарифа на Търново... И каймакаминът не изпълнява заповедта, даже освобождава попа. В крайна сметка нещата най-добре са ги знаели в Ловеч, защото познават хората, съответно вероятно и в Търново. И са играли заедно. Не всичко са споделяли.

Така е, и той му е подчинен. И са водели кореспонденция помежду си, както и с Цариград. Какво тогава остава да е обяснението Ахмед Хамди паша да разполага с критична информация, а подчиненият му, който на всичкото отгоре и пряко се занимава и разследва цялата афера - явно не? И впрочем, аз не бих нарекъл информацията в доклада на Хамди "мътна" или с подобен епитет. Напротив, тя е доста прецизна. А и това е само един документ, до който имаме достъп; можем да предположим, че той едва ли е единствен по темата.

Що се отнася до заповедта по отношение на поп Кръстю. Софийският мютесариф може и да е по-висшестоящ от ловешкият каймакам, но не му е пряк началник и това не е каналният ред, по който първият може да изисква нещо от втория. Сиреч, ловешкият каймакам си е в правото да не изпълнява заповеди на Мазхар паша. Поне така е във всяка една нормална административна система. Друг въпрос е ако Мазхар е имал някакви извънредни пълномощия, което към този момент аз лично нямам представа дали е така или не.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 12 минути, sir said:

Така е, и той му е подчинен. И са водели кореспонденция помежду си, както и с Цариград. Какво тогава остава да е обяснението Ахмед Хамди паша да разполага с критична информация, а подчиненият му, който на всичкото отгоре и пряко се занимава и разследва цялата афера - явно не? И впрочем, аз не бих нарекъл информацията в доклада на Хамди "мътна" или с подобен епитет. Напротив, тя е доста прецизна. А и това е само един документ, до който имаме достъп; можем да предположим, че той едва ли е единствен по темата.

Що се отнася до заповедта по отношение на поп Кръстю. Софийският мютесариф може и да е по-висшестоящ от ловешкият каймакам, но не му е пряк началник и това не е каналният ред, по който първият може да изисква нещо от втория. Сиреч, ловешкият каймакам си е в правото да не изпълнява заповеди на Мазхар паша. Поне така е във всяка една нормална административна система. Друг въпрос е ако Мазхар е имал някакви извънредни пълномощия, което към този момент аз лично нямам представа дали е така или не.

Със сигурност Мазхар има извънредни пълномощия.

• Потребител
Публикува
Преди 7 часа, Incorrectus said:

Няма как да се откажа, защото лично е записал Николчо. Публикувал е каквото му е казано, надявам се. Затова ви попитах вие от кои спомени на Николчо четете? Това, че Левски е вързан със собствения пояс при П. Стоянов го няма.

Въпрос: Как ви заловиха? (Не че не се е знаело, но това е нормален и задължителен въпрос при провеждането на разпит, също като „Как ти е името?”)
Отговор на Левски: Към десет часа сутринта по турски ( Около 4-5 сутринта наше време. Бележката е моя.), когато излязох навън, аз видях пред вратата един въоръжен с пушка. Попитах го кой е той, той ме улови за ръката. У мене имаше два револвера, извадих ги и раних в ръката човека, който ме хвана. После започнах (опитах се) да бягам, обаче държащият не ме пусна. Пристигнаха другарите му, удариха ме по главата (и) аз паднах там. Заловиха ме…“

Чела съм всичко, преди малко прегледах да видя откъде е останало това впечатление в мен, не е от Параскев Стоянов, а от спомените на Димитър Пъшков, който пък преразказал разказа на Никола Цвятков. Всъщност не е ясно с какво точно е бил вързан Левски, пояс или въже:
"След това довели непознатия гологлав, без пояс, с паднали гащи, вързани отзад ръце, потънал в кръв. Първоначално Никола не можал да го познае."
Разбира се, знам кой е Пъшков и че трябва да бъде четен тройно внимателно... Принципно, всеки от авторите трябва да се чете критично, няма нито един, който да заслужава сто процента доверие.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!