Отиди на
Форум "Наука"

Народе???? или Кой предаде Левски?

Recommended Posts

• Потребители
Публикува
Преди 7 часа, К.ГЕРБОВ said:

Димитър Панчовски, в желанието си да оневини поп Кръстю си позволява да спекулира с разчитането на турската телеграма № 1117 от 24 ноември 1872 г. Там много ясно, и в превода на Мръвкарова се казва:

какво бунтовно събрание са устроили в лозята на доносника, а още и кои други са участвали от Ловеч,

Ето първият разпит на Общия от 27.10. Споменава за събрание в лозята, без да уточнява в чии. Мазхар ли, кой ли слага думи в устата на Общия?! (цит. от „В. Левски и неговите сподвиници...“)

Screenshot 2025-01-07 172033.png

• Мнения 1,1k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува
Преди 2 часа, resavsky said:

В никакви ледени колиби не е спал.Бил в " тайна къща" която най вероятно е конспиративна квартилра в село Микре / на около 20 км. от Ловеч/.В самото населено място и то при прилични условия.Никакви колиби посред зима няма.

П.П.Другия вариант за тази " тайна къща" е тя да е в един от крайните квартали на Троян.Но Микре е доста по-реален вариант.Това селэ е важен транспортен възел/има цели четири хана/ и Левски оттам по лесно може да следи ситуацията в Ловеч,да води своята кореспонденция и т.н.

"– Когато се откри, че обирът на хазната е комитетска работа, когато Марин ловчанецът и Димитър пашкулджията бяха заловени, [и] когато властта започна да те търси, ти все в Ловеч ли беше и в чия къща се намираше?

– Обикалях из пловдивските села, прекарах малко време в Ловеч из колибите в лозята по една-две вечери, защото в тия колиби нямаше никой.

– Кога дойде в Ловеч и кой ти даваше хляб и ядене?

– Отвреме-навреме влизах в града, вземах хляб от фурната, излизах пак вън и се криех в колибите."

Аз не споря, може и в къща в селото или в Троян да е бил, но такива ми бяха впечатленията от неговите показания пред комисията, затова такива изводи съм си направила. В тях, разбира се, той е премълчал много неща, за да не издаде верните му хора, затова съм ОК с другите възможности относно това къде е бил тези две седмици преди да влезе в Ловеч.

Но с това често успиване през последните дни преди залавянето наистина си мисля, че физически не е бил готов за нощен преход до Севлиево и пак ще кажа, при предателство, ще продължат да го преследват по пътищата, но повече шанс би имал да им избяга, да.

• Глобален Модератор
Публикува
Just now, Borova gora said:

"– Когато се откри, че обирът на хазната е комитетска работа, когато Марин ловчанецът и Димитър пашкулджията бяха заловени, [и] когато властта започна да те търси, ти все в Ловеч ли беше и в чия къща се намираше?

– Обикалях из пловдивските села, прекарах малко време в Ловеч из колибите в лозята по една-две вечери, защото в тия колиби нямаше никой.

– Кога дойде в Ловеч и кой ти даваше хляб и ядене?

– Отвреме-навреме влизах в града, вземах хляб от фурната, излизах пак вън и се криех в колибите."

Аз не споря, може и в къща в селото или в Троян да е бил, но такива ми бяха впечатленията от неговите показания пред комисията, затова такива изводи съм си направила. В тях, разбира се, той е премълчал много неща, за да не издаде верните му хора, затова съм ОК с другите възможности относно това къде е бил тези две седмици преди да влезе в Ловеч.

Но с това често успиване през последните дни преди залавянето наистина си мисля, че физически не е бил готов за нощен преход до Севлиево и пак ще кажа, при предателство, ще продължат да го преследват по пътищата, но повече шанс би имал да им избяга, да.

Определено за това лъже за да не компрометира ятаците си .

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 12 часа, Б. Киров said:

Това е линк към ново преведени османски документи, публикувани в книга през 2020, където на 72 стр. от книгата е пълния текст на донесението на Хамди паша от 28 септември 1872 до Великия Везир:

https://unibit.bg/files/opismeneh-digital/CHASING LEVSKI and the REVOLUTIONARIES.pdf

Много е интересно да прочетеш:

"Димитър Дяковал, член на комитета в Белград..."; "когото намиращият се в Белград революционен комитет препоръчал на Браилския..."

"основател и ръководител на революционната организация Васил Дякон Левски"; "установено и доказано, че е подбуждал с думи и дела"; "известен революционер Дякон Васил Левски"; "като се подчертава водещата роля на Васил Левски в съзаклятието"...

И всичко това в телеграми до Великия везир на Империята в 1872г. 

В списъкът на стр. 73 наистина го няма името на Иван Драсов, нито на Иванчо Колев.

Редактирано от Borova gora
  • Потребители
Публикува
On 7.01.2025 г. at 17:09, sir said:

Благодаря за линка. Там всъщност следващият документ е именно отговорът на Мидхат паша (стр. 77), но той е локуми, сякаш писани от ChatGPT. У мен остава впечатлението, че везирът подценява революционния аспект ("от известно време насам, благодарение на мъдрото и успешно упрвление на честития ни султан, дейността на комитетските дейци е позатихнала"), а държи да се обърне внимание на убийствата, т.е. на криминалния елемент.

И впрочем като е станало въпрос за убийствата, то виждам, че в бележките под линия към доклада на Ахмед Хамди паша авторите на книгата посочват едно убийство (на мъж в община Елена) и едно "покушение" (на Йованчо, наместник на ловешкия митрополит), които от други източници не са известни. Иначе казано, турските власти, още от преди Общи и компания изобщо да излязат на сцената и да започнат да пеят, вече отлично знаят тактиките и методите на революционната организация и категорично са й залепили всички тези убийства и покушения, включително такива, за които ние и след над сто години изследвания не знаем. Как и от кого са разбрали всичко това, а и не само това, но и за схемите и пътищата за преноса на оръжия и т.н.? Кой въобще е имал подобна информация?

В предговора преводача обяснява този стил подобен на ChatGPT с особеностите на османската бюрократична кореспонденция. По-натам в следващите нареждания от Цариград взетите мерки, според мен, са напълно адекватни и сериозни. Нарежда се включването на армията, макар и с демонстративно присъствие, както и назначаването на генерал Али Саиб паша за глава на следствената комисия, което само по себе си е красноречиво - преди да му бъде отредена тази длъжност генералът е бил министър на полицията в Османската империя, тоест гледали са достатъчно сериозно на опасността от въстание в Дунавския вилает.

По отношение приписването на различни убийства на революционерите, следвали са линията да криминализират тяхната дейност и да я маргинализират политически. В докладите за Софийска област говорят за 500-600 души установени участници в комитетите само в Софийско, но препоръчват броя на задържаните и наказаните да се ограничи до най-много 50, и то такива свързани с криминални престъпления, обири, убийства и т.н. Единствените осъдени на смърт от целия процес в София са Левски и Общи, заради криминални престъпления /убийство/, самопризнато от самия Общи и отречено от Левски, но потвърдено от един свидетел.

Най-важният и засега без отговор и за мен въпрос е кой е бил предателят от комитета в Ловеч, а че тъкъв е имало е напълно ясно от донесението на Хамди паша до Великия Везир, няма никакво съмнение, че неговият информатор е виден член на комитета в Ловеч с високо ниво на достъп до информация. Аз ги бях ограничил до четири лица с такова ниво на знание - самият Левски, Иван Драсов, Марин Поплуканов и поп Кръстьо. По обясними причини Левски отпада. Марин Поплуканов е арестуван и изпратен на заточение /общо изпратените на заточение, освен смъртните присъди на Левски и Общи са около 60 души/, поп Кръстьо е задържан и после освободен, а впоследствие е оплют и заклеймен като предател.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 1 час, Б. Киров said:

В предговора преводача обяснява този стил подобен на ChatGPT с особеностите на османската бюрократична кореспонденция. По-натам в следващите нареждания от Цариград взетите мерки, според мен, са напълно адекватни и сериозни. Нарежда се включването на армията, макар и с демонстративно присъствие, както и назначаването на генерал Али Саиб паша за глава на следствената комисия, което само по себе си е красноречиво - преди да му бъде отредена тази длъжност генералът е бил министър на полицията в Османската империя, тоест гледали са достатъчно сериозно на опасността от въстание в Дунавския вилает.

По отношение приписването на различни убийства на революционерите, следвали са линията да криминализират тяхната дейност и да я маргинализират политически. В докладите за Софийска област говорят за 500-600 души установени участници в комитетите само в Софийско, но препоръчват броя на задържаните и наказаните да се ограничи до най-много 50, и то такива свързани с криминални престъпления, обири, убийства и т.н. Единствените осъдени на смърт от целия процес в София са Левски и Общи, заради криминални престъпления /убийство/, самопризнато от самия Общи и отречено от Левски, но потвърдено от един свидетел.

Най-важният и засега без отговор и за мен въпрос е кой е бил предателят от комитета в Ловеч, а че тъкъв е имало е напълно ясно от донесението на Хамди паша до Великия Везир, няма никакво съмнение, че неговият информатор е виден член на комитета в Ловеч с високо ниво на достъп до информация. Аз ги бях ограничил до четири лица с такова ниво на знание - самият Левски, Иван Драсов, Марин Поплуканов и поп Кръстьо. По обясними причини Левски отпада. Марин Поплуканов е арестуван и изпратен на заточение /общо изпратените на заточение, освен смъртните присъди на Левски и Общи са около 60 души/, поп Кръстьо е задържан и после освободен, а впоследствие е оплют и заклеймен като предател.

Освен Иван Драсов, не е ли възможно поп Лукан и Величка Хашнова да са били информирани за всичко от Марин Поплуканов? Те за знаели достатъчно, участвали са достатъчно, а допълнително той може да е споделял и детайлите с тях, защото тайни от тях може да не е имал...

Аз също благодаря за линка, добре дошъл е предвид някои полемики от през последните години и опити за преосмисляне значението на личността, идеите и дейността на Апостола. Написах го в пост и по-горе, да прочетеш оценката на врага, Империята, за него, струва си, много си струва :) 

• Потребители
Публикува
Преди 1 час, Borova gora said:

Освен Иван Драсов, не е ли възможно поп Лукан и Величка Хашнова да са били информирани за всичко от Марин Поплуканов? Те за знаели достатъчно, участвали са достатъчно, а допълнително той може да е споделял и детайлите с тях, защото тайни от тях може да не е имал...

Аз също благодаря за линка, добре дошъл е предвид някои полемики от през последните години и опити за преосмисляне значението на личността, идеите и дейността на Апостола. Написах го в пост и по-горе, да прочетеш оценката на врага, Империята, за него, струва си, много си струва :) 

Донесението на Хамди паша е датирано 28 септември нов стил, а Марин Поплуканов е арестуван на 28 октомври. Според мен няма никаква логика Марин да дава сведения за самия себе си поне месец по-рано, защото неговото име фигурира там /поп Лукан и синовете му/, да го държат месец на свобода, а после да го арестуват и да го пращат в София, чак след като Общи го е изпял.

Впрочем не е изключено Общи да е започнал да пее след като са му обяснили, че и без него знаят всичко /то така е и било реално, четейки донесението на Хамди паша/.

И обърнете внимание, че в донесението се посочва конкретно пренасянето на "винтовки", не се говори общо за оръжие и муниции, а за конкретно оръжие винтовки. За такова оръжие са обсъждани нещата на учредителното събрание в Букурещ, тогава в следващите месеци след събранието са водени и преговорите с белгийските оръжейни производители. Тоест хората, които знаят за тези преговори са били на пръстите на едната ръка в България, а със сигурност двама от тях са Драсов и Поплуканов, които са присъствали на събранието в Букурещ през май. И двамата се връщат преди Левски, който остава близо два месеца в Букурещ. От престоя му в Букурещ е и полицейската снимка, публикувана на първата страница на книгата, към която дадох линк, Левски се е снимал за спомен в Букурещ и някой е предоставил точно тази негова снимка на османската полиция.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 31 минути, Б. Киров said:

Впрочем не е изключено Общи да е започнал да пее след като му са обяснили, че и без него знаят всичко /то така е и било реално, четейки донесението на Хамди паша/.

Те и на Левски сигурно всеки ден са му го обяснявали, ама не е "пропял". 

Може би не трябва да бъде изключван Иван Драсов.

Но кой е бил съвсем близо до Левски в Букурещ и също е знаел всичко за неговата столица Ловеч? Освен Каравелов, някой от най-вътрешния им кръг...

• Потребители
Публикува
Преди 21 минути, Borova gora said:

Но кой е бил съвсем близо до Левски в Букурещ и също е знаел всичко за неговата столица Ловеч?

Не случайно говорим за ВРО /Вътрешна революционна организация/ и БРЦК; ВРО е изцяло изградена и контролирана от Левски, а нейния централен комитет е бил Ловеч. Каравелов и букурещките дейци не са били запознати в детайли със структурата на ВРО, затова и парашутират Общи и Ангел Кънчев, а по-късно, когато започват раздорите и разцеплението пращат още една личност, някой си Фердинанд /племенник на Раковски/ уж да примирява двата лагера - този на Общи и другия на Левски.

Пиша това, защото посочените в донесението на Хамди паша може, според мен, да е направено само от член на Ловчанския комитет, никой от задграничните българи не е познавал така в детайли членовете на този комитет в Ловеч, както са изброени в това донесение.

Дори и Общи не ги е познавал така точно /той затова бърка поп Лукан с поп Кръстьо/, Левски винаги го е държал в страни от неговата крепост в Ловеч.

Отделно, че Общи е бил неграмотен, писмата му са писани от един местен даскал в Орханийско, чиито показания са записани в протоколите на Софийската комисия.

Общи е знаел повече за неговата област на действие в Орханийско, отколкото за Ловеч, личи си и от показанията му.

А и едва ли Левски го е посветил в плановете си за купуване на белгийско оръжие, Общи се е чувствал лично засегнат, че Левски не му делегира право да участва в учредителното събрание в Букурещ.

• Потребители
Публикува

Сега се сетих и за нещо друго от донесението на Хамди паша - той със сигурност определя убийството на слугата в къщата на Халача като дело на революционерите, а това е преди ареста на Общи и последвалия арест на Вутьо Ветов.

Да, но досега се знаеше, че в този момент османската полиция не е установила със сигурност убийците, те са били облечени в арнаутски дрехи и са ги смятали за дезертирали войници. И двамата /Вутьо и Левски/ са били въоръжени с карабини.

Откъде Хамди паша има информация, че са членове на комитета близо месец преди ареста на Ветов, който словохотливо разказва подробности за Левски.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 33 минути, Б. Киров said:

Не случайно говорим за ВРО /Вътрешна революционна организация/ и БРЦК; ВРО е изцяло изградена и контролирана от Левски, а нейния централен комитет и бил Ловеч. Каравелов и букурещките дейци не са били запознати в детайли със структурата на ВРО, затова и парашутират Общи и Ангел Кънчев, а по-късно, когато започват раздорите и разцеплението пращат още една личност, някой си Фердинанд /племенник на Раковски/ уж да примирява двата лагера - този на Общи и другия на Левски.

Пиша това, защото посочените в донесението на Хамди паша може, според мен, да е направено само от член на Ловчанския комитет, никой от задграничните българи не е познавал така в детайли членовете на този комитет в Ловеч, както са изброени в това донесение.

Дори и Общи не ги е познавал така точно /той затова бърка поп Лукан с поп Кръстьо/, Левски винаги го е държал в страни от неговата крепост в Ловеч.

Отделно, че Общи е бил неграмотен, писмата му са писани от един местен даскал в Орханийско, чиито показания са записани в протоколите на Софийската комисия.

Общи е знаел повече за неговата област на действие в Орханийско, отколкото за Ловеч, личи си и от показанията му.

А и едва ли Левски го е посветил в плановете си за купуване на белгийско оръжие, Общи се е чувствал лично засегнат, че Левски не му делегира право да участва в учредителното събрание в Букурещ.

Значи предателството е по-дълбоко от подозираното, един или двама през есента донасят на полицията за организацията и нейния лидер, по-късно през декември отново предателство, този път конкретно за Къкрина... На всичкото отгоре в началото на предателствата са някои или някой, който е знаел, че в Букурещ Апостола си е правил снимка. 

"Донесението на Хамди паша е датирано 28 септември нов стил", а на 22 септември 1872 г. е обира в Арабаконашкия проход... 

• Потребители
Публикува
Преди 7 минути, Borova gora said:

На всичкото отгоре някои или някой, който е знаел, че в Букурещ Апостола си е правил снимка. 

Този някой, според мен, не само е знаел, но е и предал снимката на Апостола на османската полиция, историята на тази снимка е интересна, пръв я открива и популяризира един турски историк, на гърба й има и описание на Апостола, което е много точно.

"Донесението на Хамди паша е датирано 28 септември нов стил", а на 22 септември 1872 г. е обира в Арабаконашкия проход... 

Обирът е на 22 септември, но Общи и други дейци са заловени чак през октомври.

• Потребители
Публикува
Преди 48 минути, Borova gora said:

преди всички и отново, по по-късно същия/те или други предатели конкретно за Къкрина.

За Къкрина, както и вие писахте, вече е имало отворен капан, в който Левски влиза, макар и за броени часове. Самото му минаване през къщата на Величка Хашнова /сиренцето в капана/ е задействало механизма. Това минаване е документирано в различни спомени, придружавал го е Гечо Хашната, мъжът на Величка и по-късно се срещат с Николчо Цвятков, който е минал по друг маршрут.

Минаването на Николчо през кръчмата на Добре Механджията е също огромен фал, да не кажа друго, защото точно за Добре /също фигурира като член на комитета в донесението на Хамди/, Параскев Стоянов пише, че веднъж е бил обиран от тайната полиция, и втори път, след залавянето на Левски, в къщата му влизат с взлом и намерение да го убиват Гечо Сирков и още някой от тайната полиция. Та Николчо намерил къде да се отбие и да пие по "едно на изпроводяк", като всички в Ловеч са знаели, че кръчмата на въпросния Добре е била любима на Али Чауш и Пено Бонжура, "отявлен чапкънин", както пише за него Каравелов.

• Потребител
Публикува
Преди 3 минути, Б. Киров said:

Този някой, според мен, не само е знаел, но е и предал снимката на Апостола на османската полиция, историята на тази снимка е интересна, пръв я открива и популяризира един турски историк, на гърба й има и описание на Апостола, което е много точно.

Обира е на 22 септември, но Общи и други дейци са заловени чак през октомври.

Да, интересното е, че предателството не е мотивирано от Арабаконашкия обир, плюс че не е насочено само към Апостола, а към цялата организация и към всички членове на Ловешкия комитет т.е. мотива не е лично разочарование от Левски, друго е, а не е и паричната награда, тя е обявена по-късно...

Питам се и къде е снимката на Левски след залавянето му, Йорданка Филаретова в писмо до Найден Геров е твърдяла, че на всички заловени фотограф от Самоков е направил портрети:

За допълнителни сведения вицеконсулът пита Йорданка Филаретова в София. Тя е вдовица на възрожденския просветител Сава Филаретов, наричат я Госпожата.

Йорданка отговаря на 24 декември 1872 г.: "От преминалата седмица се раздаде слух, че дошло с телеграфа известие до тукашното началство, какво некой си Дякон на име Асланоглу, който бил според названията на Сърплий Димитра глава на тази работа и местопребиванието му било около Пловдивското окружие, бил се хванал от турското правителство около Русе, и го карали в града ни на съд, следователно става близо 10-тина дена откак се е раздал този слух и още нищо няма да се види, но както и да е, аз любопитствувам да зная какъв ли ще да е този човек, комуто името толкова гърми, както и дали е хванат навярно."

Следващото писмо на Госпожата е с дата 30 декември 1872 г.

"Друго по-ново от тези работи не зная, освен че от 3-4 дена насам се очекува в града ни Дяконо (Левски), който казват, че бил уловен от турското правителство на Хърсово, като се качувал на парахода да премине на отсрещната страна, още завчера слушах, че отишли от тука заптиета да го пресрещнат, но до този час още не са го докарали. Некои казват още, че като наближи града щели да му излезнат с музиката да го посрещнат, но това не ще да е дотам вероятно, защото са се повише сокачни приказки."

"От завчера - продължава тя - доведоха и фотографино от Самоков да извади портретите на всичките запрени по тази работа: който и незабавно захвана да работи, слушам, че тези портрети щели да бързат да се изкарат по-скоро и с неколко пощи да ги проводят в Цариград."

• Потребител
Публикува
Преди 10 минути, Б. Киров said:

За Къкрина, както и вие писахте, вече е имало отворен капан, в който Левски влиза, макар и за броени часове. Самото му минаване през къщата на Величка Хашнова /сиренцето в капана/ е задействало механизма. Това минаване е документирано в различни спомени, придружавал го е Генчо Хашната, мъжът на Величка и по-късно се срещат с Николчо Цвятков, който е минал по друг маршрут.

Минаването на Николчо през кръчмата на Добре Механджията е също огромен фал, да не кажа друго, защото точно за Добре /също фигурира като член на комитета в донесението на Хамди/, Параскев Стоянов пише, че веднъж е бил обиран от тайната полиция, и втори път, след залавянето на Левски, в къщата му влизат с взлом и намерение да го убиват Генчо Сирков и още някой от тайната полиция. Та Николчо намерил къде да се отбие и да пие по "едно на изпроводяк", като всички в Ловеч са знаели, че кръчмата на въпросния Добре е била любима на Али Чауш и Пено Бонжура, "отявлен чапкънин", както пише за него Каравелов.

За Къкрина почти съм подредила пъзела, много бавно, но информацията постепенно си зае мястото и героите са на местата си в цялата картина.

Но много трудно ми е да посоча кой слага началото на голямото предателство на самата идея, на организацията, на Ловчанлии през есента и защо? Един от тях - от Ловеч, познаващ комитета добре, а за комитета в Букурещ да помислим дали Левски не му е разказал в детайли...

• Потребители
Публикува
Преди 14 минути, Borova gora said:

Питам се и къде е снимката на Левски след залавянето му, Йорданка Филаретова в писмо до Найден Геров е твърдяла, че на всички заловени фотограф от Самоков е направил портрети:

За допълнителни сведения вицеконсулът пита Йорданка Филаретова в София. Тя е вдовица на възрожденския просветител Сава Филаретов, наричат я Госпожата.

Йорданка отговаря на 24 декември 1872 г.: "От преминалата седмица се раздаде слух, че дошло с телеграфа известие до тукашното началство, какво некой си Дякон на име Асланоглу, който бил според названията на Сърплий Димитра глава на тази работа и местопребиванието му било около Пловдивското окружие, бил се хванал от турското правителство около Русе, и го карали в града ни на съд, следователно става близо 10-тина дена откак се е раздал този слух и още нищо няма да се види, но както и да е, аз любопитствувам да зная какъв ли ще да е този човек, комуто името толкова гърми, както и дали е хванат навярно."

Следващото писмо на Госпожата е с дата 30 декември 1872 г.

"Друго по-ново от тези работи не зная, освен че от 3-4 дена насам се очекува в града ни Дяконо (Левски), който казват, че бил уловен от турското правителство на Хърсово, като се качувал на парахода да премине на отсрещната страна, още завчера слушах, че отишли от тука заптиета да го пресрещнат, но до този час още не са го докарали. Некои казват още, че като наближи града щели да му излезнат с музиката да го посрещнат, но това не ще да е дотам вероятно, защото са се повише сокачни приказки."

"От завчера - продължава тя - доведоха и фотографино от Самоков да извади портретите на всичките запрени по тази работа: който и незабавно захвана да работи, слушам, че тези портрети щели да бързат да се изкарат по-скоро и с неколко пощи да ги проводят в Цариград."

Не знам, нямам идея и не съм се интересувал.

Преди 14 минути, Borova gora said:

Да, интересното е, че предателството не е мотивирано от Арабаконашкия обир, плюс че не е насочено само към Апостола, а към цялата организация и към всички членове на Ловешкия комитет т.е. мотива не е лично разочарование от Левски, друго е, а не е и паричната награда, тя е обявена по-късно...

Според мен сте права, не е мотивирано от Арабаконашкия обир. По-скоро бих го определил като резултат от добрата работа на османската полицейска машина с умело манипулиране на хората от нея, но това не променя факта, че е предателство.

По-специално мисля, че е конкретна заслуга на ловешкия каймакамин и на ловешкия полицейски началник - и двамата са повишени в йерахията на османското чиновничество. Както и на добрата им координация с управителя в Търново и най-вече добрата им координация с Хамди паша, това е ефективната линия на работа на полицейската машина на империята, макар че лаврите обира Махзар паша формално.

Не на последно място и идването на Али Саиб паша като глава на Софийската следствена комисия, изключително способен полицай и военен.

• Потребители
Публикува

Но много трудно ми е да посоча кой слага началото на голямото предателство на самата идея, на организацията, на Ловчанлии през есента и защо? Един от тях - от Ловеч, познаващ комитета добре, а за комитета в Букурещ да помислим дали Левски не му е разказал в детайли...

Според мен, използвали са ги като плочки от домино - събаряш първата и следващата събаря стоящите до нея. Вероятно, според мен, първо е повлякъл крак Драсов, след което е протекла верижна реакция.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 17 минути, Б. Киров said:

Според мен, използвали са ги като плочки от домино - събаряш първата и следващата събаря стоящите до нея. Вероятно, според мен, първо е повлякъл крак Драсов, след което е протекла верижна реакция.

Но да приемем, че Драсов е издал всички след убийството на слугата на Денчо Халача, включително Поплуканови, тогава те би трябвало да са се досетили за това, например Мария Сиркова отбелязва колко приказки е имало около бягството му и въпреки всичко Марин Поплуканов и Пъшков му остават приятели до края т.е. простили са му, макар да е много за прощаване? 

Драсов също трябва да е знаел за снимката на Левски в Букурещ и още там да е взел едно копие преди да се върнат в българско през юни, а убийството е през август... 

Въпреки, че точно при него има мотив, Стойчо Гиргинов преди това е служил при него и може да го е чувствал близък, да иска да отмъсти за него, но пък заради един предава всички, целия комитет, не е просто...

• Потребители
Публикува
Преди 4 минути, Borova gora said:

Но да приемем, че Драсов е издал всички след убийството на слугата на Денчо Халача, включително Поплуканови, те би трябвало да са се досетили за това, Мария Сиркова отбелязва колко приказки е имало около бягството му и въпреки всичко Марин Поплуканов и Пъшков му остават приятели до края. 

Драсов също трябва да е знаел за снимката на Левски в Букурещ и още там да е взел едно копие преди да се върнат в българско...

За снимката, доколкото си спомням, Левски я подарява на различни хора, мисля и че на Тодор Пеев от Етрополе, но не съм сигурен; има възможност от плаката да е извадено копие и от ателието, ако османската полиция е имала агенти в Букурещ.

Смятам за най-вероятен първи пробив на полицията Драсов, защото той, заедно с Марин, е участвал в подготовката за влизането на Левски и Вутьо в къщата на Халача и е имало с какво да бъде притиснат, доколкото си спомням, Стаски да ме поправи ако греша, съседната къща от която влизат в къщата на Халача е на негов роднина /който също е посочен в донесението на Хамди, но не и Ваньо Драсов/. И второ - скоростното му заминаване веднага след убийството, с издадено от Али Чауш тескере. И трето - той е писал цялата кореспонденция на комитета и е познавал поименно не само членовете на ловчанския комитет, но и на кореспондентите, както и решенията за купуване на оръжие. Бил е наясно с всичко, но го няма в списъка на Хамди, няма го и в България. Прилича ми на сделка, не мога да го докажа на сто процента, но няма по-добър кандидат за тези сведения в донесението на Хамди от него.

После по веригата са притискани останалите, Марин, Величка...

Това ми изглежда от логиката на фактите, които познавам, но пак ще напиша, може да се докаже единствено с документи от първа ръка. А за предателството с подхвърлените писма най-добрия първичен документ е последното писмо на Левски и то, според мен, недвусмислено е адресирано към Величка Хашнова, тя скроява цялата драма с очернянето на поп Кръстьо, да не се повтарям.

• Потребител
Публикува
Преди 2 минути, Б. Киров said:

За снимката, доколкото си спомням, Левски я подарява на различни хора, мисля и че на Тодор Пеев от Етрополе, но не съм сигурен; има възможност от плаката да е извадено копие и от ателието, ако османската полиция е имала агенти в Букурещ.

Смятам за най-вероятен първи пробив на полицията Драсов, защото той, заедно с Марин, е участвал в подготовката за влизането на Левски и Вутьо в къщата на Халача и е имало с какво да бъде притиснат, доколкото си спомням, Стаски да ме поправи ако греша, съседната къща от която влизат в къщата на Халача е на негов роднина /който също е посочен в донесението на Хамди, но не и Ваньо Драсов/. И второ - скоростното му заминаване веднага след убийството, с издадено от Али Чауш тескере. И трето - той е писал цялата кореспонденция на комитета и е познавал поименно не само членовете на ловчанския комитет, но и на кореспондентите, както и решенията за купуване на оръжие. Бил е наясно с всичко, но го няма в списъка на Хамди, няма го и в България. Прилича ми на сделка, не мога да го докажа на сто процента, но няма по-добър кандидат за тези сведения в донесението на Хамди от него.

При Драсов има и личен мотив, Стойчо Гиргинов преди това е служил при него и може да го е чувствал близък, да иска да отмъсти за него, но пък заради един предава всички, целия комитет, все пак е възможно...

Интересното е и твърдението на поп Кръстьо, че кръвта на момчето все още вика за възмездие, а Левски отдавна е бил обесен. Дали пък и още някой не е бил замесен в самото убийство? По-скоро кой праща Стойчо вътре в къщата и с каква цел? Както и предупреждава Денчо, който взема мерки като изпраща семейството си в Троянския манастир... Някой сякаш прави постановка на Апостола за да го "издъни" за рекетите над богатите, с които вероятно не е бил съгласен и е искал, надявал се е по време на самия обир да бъде хванат. Може би него е имал предвид поп Кръстьо като пише, че кръвта на момчето вика за възмездие. Иван Драсов? Ако той е изпратил слугата да залови и предаде Левски насред обира, Гиргинов би му се подчинил... Драсов е имал и информацията какво е планирано, помагал е уж при подготовката...

• Потребител
Публикува
Преди 15 часа, Б. Киров said:

Сега се сетих и за нещо друго от донесението на Хамди паша - той със сигурност определя убийството на слугата в къщата на Халача като дело на революционерите, а това е преди ареста на Общи и последвалия арест на Вутьо Ветов.

Да, но досега се знаеше, че в този момент османската полиция не е установила със сигурност убийците, те са били облечени в арнаутски дрехи и са ги смятали за дезертирали войници. И двамата /Вутьо и Левски/ са били въоръжени с карабини.

Откъде Хамди паша има информация, че са членове на комитета близо месец преди ареста на Ветов, който словохотливо разказва подробности за Левски.

Това не е толкова трудно обяснимо. То и днес е така. Цялостната картина я знаят висшите кадрите, особено пък в такива широкообхватни конспиративни афери, а редовите ченгета си вървят по конкретните следи от местопрестъплението, вършат си обичайната полицейската работа (разпити на съседи, свидетели и т.н.) и няма причини да разполагат с информация, която е на need-to-know база.

Но фактите са именно такива, каквито ги описваш и ти: висшите власти еднозначно свързват това убийство с революционната организация още от преди залавянето на тези, за които нашата историография твърди, че първи са се разприказвали. И щом като за това убийство Хамди паша разполага с достоверна информация, то аз лично нямам причина да не вярвам същото и за останалите описани в доклада убийства и покушения, още повече че съвсем очевидно това са донесения от запознат източник (или източници) вътре в революционната организация.

И още нещо впрочем. Пределно ясно е, че няма как валията в Русе самостоятелно да е стигнал до това заключение, а то му е докладвано по веригата отдолу. Borova gora е права, че докладът на Хамди паша до везира е всъщност от около седмица след Арабаконашкия обир, но за събирането на тази информация и за пращането й по веригата чак до Цариград е било необходимо време, което със сигурност е повече от тази една седмица; т.е. донесенията са от преди обира.

• Потребител
Публикува
Преди 15 часа, Б. Киров said:

Вероятно, според мен, първо е повлякъл крак Драсов, след което е протекла верижна реакция.

Факт е, че той е много примамлива опция поради липсата на името му в доклада. Но пък от друга страна за мен е необяснимо как така никой не подхвърля нищо по негов адрес, дори и завоалирано. Нито от тогавашните революционни дейци, нито по-късно в историографията. Или поне на мен не ми е известно, тъй като не съм познавач на темата. Дори и тук във форума, в тази тема и в други, нямам спомен вие действителните познавачи да сте намесвали името на Драсов преди публикуването на новооткритите документи. Напротив, човекът се издига, гради име, влиза в ръководството на БРЦК, сближава се с Ботев, след Освобождението е видна политическа фигура - кмет, депутат. Не е ли малко странно?

И в тази връзка а дали пък не е възможно името му да отсъства в доклада, понеже към времето на донесението той вече фактически не е комитетски член, тъй като е избягал в Чехия? Т.е. донесението да е от периода след убийството на слугата на Денчо Халача? И авторът му да е някой противник на тази стратегия с изнудванията, заплахите и убийствата, на когото не са му издържали нервите именно след това убийство? Примерно поп Кръстю.

• Потребители
Публикува
Преди 19 часа, Б. Киров said:

По П. Стоянов, който е говорил с Мица - жената на Халача и с Христо Луканов, който гледал от къщата на сестра му какво ще се случи, са се сборичкали на портата (дали е била затворена или вече отворена?!), когато Левски понечил да излезе с парите, които е намерил. Гиргинов е викал и не е умрял веднага. Твърдят, че е викал „дръжте хайдутите“, а дали само това?! Пък може и име да е споменал. Познавал е Левски. Щом са се събрали комшии на улицата случката не е продължила секунди, а вероятно минути. 

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 5 часа, sir said:

Факт е, че той е много примамлива опция поради липсата на името му в доклада. Но пък от друга страна за мен е необяснимо как така никой не подхвърля нищо по негов адрес, дори и завоалирано. Нито от тогавашните революционни дейци, нито по-късно в историографията. Или поне на мен не ми е известно, тъй като не съм познавач на темата. Дори и тук във форума, в тази тема и в други, нямам спомен вие действителните познавачи да сте намесвали името на Драсов преди публикуването на новооткритите документи. Напротив, човекът се издига, гради име, влиза в ръководството на БРЦК, сближава се с Ботев, след Освобождението е видна политическа фигура - кмет, депутат. Не е ли малко странно?

И в тази връзка а дали пък не е възможно името му да отсъства в доклада, понеже към времето на донесението той вече фактически не е комитетски член, тъй като е избягал в Чехия? Т.е. донесението да е от периода след убийството на слугата на Денчо Халача? И авторът му да е някой противник на тази стратегия с изнудванията, заплахите и убийствата, на когото не са му издържали нервите именно след това убийство? Примерно поп Кръстю.

Само да припомня без да твърдя, че той е първият от предателите, Иван Драсов не е бил "света вода ненапита", за какъвто успешно се е представял:
"Бяхме тръпни и седяхме като над вода. Хеле никой не потърси Николча. Мислеше да бяга, но къде? Хашнов и Луканов бяха ергени и не избягаха. Оставиха се да ги вържат. Иван Драсов избяга още след Богородица, защото беше богат и Али чауш и Стамбоолу му дадоха тескере. А на Иванча Колев дадоха и тескере, и пари, ама и двамата бяха ергени." - спомените на Мария Сиркова.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 5 часа, sir said:

Това не е толкова трудно обяснимо. То и днес е така. Цялостната картина я знаят висшите кадрите, особено пък в такива широкообхватни конспиративни афери, а редовите ченгета си вървят по конкретните следи от местопрестъплението, вършат си обичайната полицейската работа (разпити на съседи, свидетели и т.н.) и няма причини да разполагат с информация, която е на need-to-know база.

Но фактите са именно такива, каквито ги описваш и ти: висшите власти еднозначно свързват това убийство с революционната организация още от преди залавянето на тези, за които нашата историография твърди, че първи са се разприказвали. И щом като за това убийство Хамди паша разполага с достоверна информация, то аз лично нямам причина да не вярвам същото и за останалите описани в доклада убийства и покушения, още повече че съвсем очевидно това са донесения от запознат източник (или източници) вътре в революционната организация.

И още нещо впрочем. Пределно ясно е, че няма как валията в Русе самостоятелно да е стигнал до това заключение, а то му е докладвано по веригата отдолу. Borova gora е права, че докладът на Хамди паша до везира е всъщност от около седмица след Арабаконашкия обир, но за събирането на тази информация и за пращането й по веригата чак до Цариград е било необходимо време, което със сигурност е повече от тази една седмица; т.е. донесенията са от преди обира.

Има едно НО относно "едно убийство (на мъж в община Елена) и едно "покушение" (на Йованчо, наместник на ловешкия митрополит), които от други източници не са известни." Ако убийствата бяха на организацията, Левски би трябвало да е дал съгласието си за тях, може би дори да е участвал лично. Той е заловен, няма начин на разпитите пред комисията да не му зададат въпроси за това убийство в община Елена и за покушението... Разпитван е за всичко, защо биха пропуснали да го питат за тях? Няма начин ако е имал нещо общо с тях те да не са описани и в присъдата му, тя би натежала още повече...

От архивите се вижда, че и никой друг от заловените не говори за тях, нито е разпитван, дори и Димитър Общи не ги споменава...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!