Отиди на
Форум "Наука"

Народе???? или Кой предаде Левски?

Recommended Posts

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 2 часа, Б. Киров said:

Сирков няколко месеца преди да почине скоропостижно е казал следното:

Васил, каза той, пристигна вечерта късно. Щом влезе вкъщи, първата му дума беше: „На никого да не казвате, че съм дошъл!” Седнахме тогава край печката, за да се постоплим, защото беше доста студено и той все ме разпитваше: какво става в Ловеч, как са нашите хора, в кои къщи турците са правили бастисвания, кого са викали в конака за разследвания – сестрата или бащата на председателя ни, дали са ми предали пари, които той получил от други комитети, а аз все му отговарях.
Разправих му, че след като арестуваха председателя и подпредседателя и останахме без водачи,

Хем "Никой тогава не знаеше, че Левски е в Ловеч или че ще замине за Къкрина, затова след като го заловиха много се чудихме кой го е издал.“, хем той самият съобщил поне на двама: "След като съобщих на Латинеца, отидох да кажа и на Николчо да се приготви.", а пък според жена му, на Коледната вечерня предната вечер тя съобщила на Хашнова пред жената на Латинеца...

Това са българите от старо време, които са имали историческия шанс Левски да им е лидер. Такова омотаване в лъжи дето и след повече от 100 години се питаш как с такива хора е успявал да работи и да създаде толкова опасна организация... защото ние с едните им спомени трудно се оправяме да отделим истината от лъжата. Да не говорим, че заподозрян относно "кой го е издал" е и той самият...

Редактирано от Borova gora
  • Мнения 1,1k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребители
Публикува
Преди 37 минути, sir said:

Марин Поплуканов от ареста ли кани Левски в Ловеч?

Това писмо е писано на 7 октомври с.г., когато Марин Поплуканов още не е арестуван. На 22 стр. в темата сме спорили с г-н Гербов дали писмото е писано от поп Кръстьо или от Марин. Има три графологични експертизи на писмото, първата удостоверява, че е писано от попа /тя е искана от Унджиев, който предпоставя, че попа е бил председател, същото твърди и Страшимиров, та да се натъкми предателството му, Страшимиров се изживява като "жрец" на историческата истина/, другите две я отхвърлят /те са правени от графолози в полицията, милиция тогава/ и посочват, че почерка е на Марин.

Дори да е писано от попа, председател е бил Марин по това време, а попа е изпълнявал ролята на писар. Марин кани Левски в Ловеч "да ся разберем" в това писмо.

Защо Левски идва - писах го вече, за неотчетените пари от други комитети, дължими от Марин като председател и получател на тези пари, респективно от сестра му, след като е арестуван. Тя не изпълнява нареждането на Левски от 12 декември да ги отчете на Сирков. Затова Левски минава през къщата й, но излиза оттам без парите. При ареста му у него са намерени 4500 гроша - 3000 от попа, отчетени му като касиер на Ловченския частен комитет и 1500 лични негови. Пари от Хашнова - йок.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 25 минути, resavsky said:

Може би Левски не вярва,че ситуацията в Ловеч е безнадеждна и все още може да се води някаква революционна дейност.Затова идва и лично в Ловешко в началото на декември - да проучи лично ситуацията и да я поправи доколкото е възможно.

Аз ако може да допълня, за да вземе също и парите събрани за оръжие дошли от другите комитети и документите, с които да се защити пред Каравелов защо незабавно не е вдигнал въстание...

Трябва да е повярвал на думите на поп Кръстьо и затова се е забавил с малко повече от две седмици за влизането в Ловеч, да премине бурята, но на срещата със Сирков последния да го е убедил, че всичко е поотшумяло, арестуваните са заминали за София, никой вече не викат в конака на разпит, никъде не влизат отново да тършуват, откъдето минали-минали. Сирков най-вероятно не признава, че и той самият е бил обискиран и под наблюдение, и Левски е рискувал...

Да не забравяме, че наистина е било тихо по бунтовническата тема, Великият везир в телеграмата ги похвалва, че без шум по един по двама разпитват петдесетина... а после и ги пускат... ясно е защо.

• Потребители
Публикува
Преди 2 часа, resavsky said:

Може би Левски не вярва,че ситуацията в Ловеч е безнадеждна и все още може да се води някаква революционна дейност.Затова идва и лично в Ловешко в началото на декември - да проучи лично ситуацията и да я поправи доколкото е възможно.

Левски идва да си вземе архива и парите, за да отиде на ново общо събрание в Букурещ, което трябва да определи кога и как да се вдигне въстание в Българско. Писал го е много ясно в писмото си от 12 декември, само трябва да се чете докрай:

"Според устава работата е: докато не видим, че можем самички да си изтъчем платното, няма да се дава глас за въстание. А сега излиза друго. Според външното обстоятелство работите ни [не трябва] да се протакат, защото [могат] да се случат и други работи, подобни на орханийските, в които кой знае [дали] няма да попаднат ония хора, на които сме се надявали да поведат работата. [Ето защо] решава се едно твърде скорошно въстание. Писали сме на всички местни к-тети да дават кой колкото вече има пари и колкото може да вдигне с лихва и най-много до два месеца с тия пари, колкто се приготвят, с тях ще поръчаме… оръжие… и сме готови да се провъзгласи въстанието. Ако можем с голяма мъка да отложим това време за някой месец повече, работата ще бъде още по-добра. Додината няма да прехвръли. Още преди три недели, в началото на зимата, неочаквано времето ми заповядваше да дам глас за въстание, но тъй ненадейно, още в нищо и никакво неприготвени, отложих го за найкой месец и друг, докато се съберем всичките членове на Ц. к-т и дадем по-добър ред на това въстание."

• Потребители
Публикува
Преди 1 час, resavsky said:

А дали Латинеца е знаел,че Левски ще минава през ханчето?По скоро не.

Как стигна до това заключение, след като Сирков казва много ясно, че е изпратил Латинеца в Къкрина, за да "се видят" с Левски. Отворил хана, "за да се видят", приема го в хана, говори на някакъв съселянин, че Левски е Христо Иванов Големия, обаче не знае дали Левски ще минава през ханчето. Хайде бакалъм:)

• Потребители
Публикува
Преди 24 минути, Borova gora said:

Това са българите от старо време, които са имали историческия шанс Левски да им е лидер.

То и сега си е такъв манталитета - общите пари са ничий, което по дефолт означава "мои". Затова сме на това дередже, и ще лъжем до последно. Но важното е, че го правят под портрета на Левски над главите им.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 38 минути, Б. Киров said:

Това писмо е писано на 7 октомври с.г., когато Марин Поплуканов още не е арестуван. На 22 стр. в темата сме спорили с г-н Гербов дали писмото е писано от поп Кръстьо или от Марин. Има три графологични експертизи на писмото, първата удостоверява, че е писано от попа /тя е искана от Унджиев, който предпоставя, че попа е бил председател, същото твърди и Страшимиров, та да се натъкми предателството му, Страшимиров се изживява като "жрец" на историческата истина/, другите две я отхвърлят /те са правени от графолози в полицията, милиция тогава/ и посочват, че почерка е на Марин.

Дори да е писано от попа, председател е бил Марин по това време, а попа е изпълнявал ролята на писар. Марин кани Левски в Ловеч "да ся разберем" в това писмо.

Грешката е моя, благодаря за уточнението. Прочетох го писмото, но не ми става ясно Левски само за него писмо ли говори или има и друго, от други хора. От контекста на отговора на Левски би следвало да има всъщност две писма - едно от Марин Поплуканов и едно от другите. Или пък, да кажем така, едно писмо в две части, т.е. в един плик. Има ли друго писмо?

А другото (третото?) писмо, което току било пристигнало и в което се говори за подхвърлените писма, то къде е?

п.п. И още нещо. Да, Марин още не е арестуван, когато е писано писмото от 7 октомври, но на 12 декември - когато Левски пише отговора уж на това писмо - вече е.

Редактирано от sir
  • Потребител
Публикува
Преди 34 минути, sir said:

п.п. И още нещо. Да, Марин още не е арестуван, когато е писано писмото от 7 октомври, но на 12 декември - когато Левски пише отговора уж на това писмо - вече е.

Да, интересно е, че е писал отговор до някой, който вече е арестуван и Левски знае това.

Остава и неизвестното, кой издава Марин Поплуканов, името му е в списъка на Хамди паша, след това е Общия... Очевидно с Поплуканови не започва предателството, макар и после да стават част от него.

• Потребители
Публикува
Преди 1 час, sir said:

Грешката е моя, благодаря за уточнението. Прочетох го писмото, но не ми става ясно Левски само за него писмо ли говори или има и друго, от други хора. От контекста на отговора на Левски би следвало да има всъщност две писма - едно от Марин Поплуканов и едно от другите. Или пък, да кажем така, едно писмо в две части, т.е. в един плик. Има ли друго писмо?

А другото (третото?) писмо, което току било пристигнало и в което се говори за подхвърлените писма, то къде е?

Сега като го чета, според мен, става дума само за две писма.

Първото е от 7 октомври, в което цитира какво му е писал председателя, то е запазено. Това писмо е получено от Левски преди да дойде писмото от комитета, видно е от отговора на писмото му от комитета, че той е наясно за ареста на Марин Поплуканов и Пъшков.

Второто е писмо от комитета, в което те му съобщават за подхвърлените писма, поради което пише, че се страхува да влезе в града им. Това писмо е изчезнало, няма го в архивите и можем да съдим за него само по писмото на Левски от 12-ти, но то е писано непосредствено преди той да им отговори на 12-ти. Вероятно Сирков му го е донесъл.

Левски нарежда в писмото си всички комитетски пари и документи да се пренесат у Сиркови, както и негова поща вече да не се приема и праща от комитета, а Сирков да приема и изпраща. Поп Кръстьо след това писмо предава парите на частния комитет /които той като касиер е събирал/ и архива, който е бил у него. Очевидно парите у Марин, който вече е арестуван, не са били предадени от Величка, скривалище е имало в нейната къща.

Няма ги и подхвърляните писма, Сиркова твърди, че Левски е искал да ги види, но те са изчезнали.

Гербов да ме поправи, ако бъркам, но мисля че З.Стоянов последен прибира тези изчезнали писма /това от комитета и /може би/ подхвърляните писма/; в статията постната от Гербов се твърдеше, че такива подхвърляни писма няма, но Левски пише за тях, позовавайки се на последното писмо на комитета /като не пише от кой е подписано, а говори в множествено число/. Левски говори за подхвърляните писма като за "писани от вас" и вижда в тях "предателство истинно или предателство от страх", уж задраскано от него впоследствие, пак според статията постната от Гербов, а според мен, задраскано впоследствие от авторите на подхвърлените писма, толкова са можели, толкова са направили.

Да подписваш друг човек и да пишеш от негово име си е сериозно престъпление, според мен, особено когато искаш отчетен документ за сериозни суми, какъвто е бил тефтерът за дарителите. /Това към Ресавски по повод, че присвояването на пари не било предателство автоматично/

• Потребители
Публикува
Преди 1 час, Б. Киров said:

На 22 стр. в темата сме спорили с г-н Гербов дали писмото е писано от поп Кръстьо или от Марин. Има три графологични експертизи на писмото, първата удостоверява, че е писано от попа /тя е искана от Унджиев, който предпоставя, че попа е бил председател, същото твърди и Страшимиров,

На същата 22 стр. съм показал защо считам, че писмото от 7 октомври е писано от поп Кръстю. (виж Публикува Август 15, 2018) На графолозите не са представени подходящи ръкописи за анализ.

Нямам намерение да продължавам участието си в тази дискусия. Получава се повторение на дискусията, която вече сме водили. На по-новите участници във форума препоръчвам да прочетат мненията ми от тогава.

• Потребител
Публикува
Преди 3 часа, Б. Киров said:

Защо Сирков праща неопитния Николчо, а лично не придружава Апостола, не е ясно. "

О, ясно е, не всеки има нерви да участва в залавянето на "своя лидер". Сирков не е единственият "дезертьор" от комитските задължения и клетви. Той и Латинецът се е очаквало да пази Апостола, да е на пост, на негова територия са били, но пръв побягва навън през блокадата...

И Цвятков е трябвало да бъде инструктиран да не се отбива в хана на бай Добре за да пие едно преди път под носа на Пано Бонжура, но очевидно напътствия не са намерили за нужно да му дават. Нищо, че е било първата му сериозна мисия да придружава главатаря на организацията...

И Величка не е дала парите, ако го заловят, по-добре да го заловят без тях, нека си останат за нея...

Също и дали Левски е бил информиран, че ханът е бил затворен от дни, а не само за ден или вечер? Отварянето му след някакво време на бездействие би събудило подозрението на полицията и затова е било грешка да спи веднага в него вместо в частна къща или в друг хан... Не знаем и тази информация как му е била представена от скроилият плана за напускането на Ловеч Сирков. 

• Потребители
Публикува
Преди 6 минути, Borova gora said:

И Цвятков е трябвало да бъде инструктиран да не се отбива в хана на бай Добре за да пие едно преди път под носа на Пано Бонжура, но очевидно напътствия не са намерили за нужно да му дават. Нищо, че е било първата му сериозна мисия да придружава главатаря на организацията...

И пак остава неизяснен въпроса кога Николчо Цвятков е успял да си завери тескерето за Търново, както и тескерето на Малък Добри Койнов, за което той лично пише, че Левски го бил погълнал, за да не го открият у него.

Според мен, това може да е станало само в същия ден, когато са тръгнали към Къкрина, ако приемем за чиста монета спомените на Николчо.

• Потребители
Публикува
Преди 1 час, Borova gora said:

Остава и неизвестното, кой издава Марин Поплуканов, името му е в списъка на Хамди паша, след това е Общия... Очевидно с Поплуканови не започва предателството, макар и после да стават част от него.

Оказва се, че първият дописник на Каравелов, за който Стаски смяташе за най-вероятен Сирков, не е той, а Иван Драсов, това става ясно от едно писмо на Драсов до Данаил Попов. Да припомня, в тази първа дописка като предатели на Левски се сочат Добре Механджията /посочен като член на комитета в донесението на Хамди/ и Пано Бонжура "отявлен чапкънин", а само се споменава, че е "замесен и един поп", но без явни доказателства за него.

Втората дописка сочи единствено поп Кръстьо като предател.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 18 минути, Б. Киров said:

Оказва се, че първият дописник на Каравелов, за който Стаски смяташе за най-вероятен Сирков, не е той, а Иван Драсов, това става ясно от едно писмо на Драсов до Данаил Попов. Да припомня, в тази първа дописка като предатели на Левски се сочат Добре Механджията /посочен като член на комитета в донесението на Хамди/ и Пано Бонжура "отявлен чапкънин", а само се споменава, че е "замесен и един поп", но без явни доказателства за него.

Втората дописка сочи единствено поп Кръстьо като предател.

За съжаление Иван Драсов никога не е заставал срещу приятелите си Поплуканов и Пъшков, винаги е приемал тяхното мнение и гледна точка и никога не е искал да види нещо лошо в тях. Дори и когато търси парите дадени на Поплуканов, той пак го смята за най-добър приятел. Но пък самият Драсов е бил много удобен да напише дописката, да излезе от него, за да изглежда достоверна информацията, която са му съобщили.

И винаги съм се питала дали пък Пъшков и Поплуканов някога са научили, че Али Чауш му е дал тескере да се махне по-бързо от Ловеч...

• Потребители
Публикува
Преди 1 минута, Borova gora said:

За съжаление Иван Драсов никога не е заставал срещу приятелите си Поплуканов и Пъшков, винаги е приемал тяхното мнение и гледна точка за меродавни. Дори и когато търси парите дадени на Поплуканов, той пак го смята за най-добър приятел. Но пък Драсов е бил много удобен да напише дописката, да излезе от него, за да изглежда достоверна информацията, която са му съобщили.

И винаги съм се питала дали пък Пъшков и Поплуканов някога са научили, че Али Чауш му е дал тескере да се махне по-бързо от Ловеч...

Нямам идея дали са научили, но имайте предвид, че след Освобождението целият политически климат вече е съвършено друг, започва ожесточен партизанлък между "леберали" и "консерватори" /"Ти либерал ли си или консерва, както се изразява Бай Ганьо на Алеко/ и това поставя вече бивши съратници и поборници за национално освобождение от двете страни на барикадата - а Пъшков, Поплуканов и Драсов, заедно със Стамболов и Христо Иванов Големия са от едната страна, всички те са активни политически дейци от партията на Стамболов. Това, според мен, е оказвало моделиращо влияние и върху спомените им за поборничеството преди Освобождението. Така че нищо ново под Слънцето.

• Потребител
Публикува
Преди 1 минута, Б. Киров said:

Нямам идея дали са научили, но имайте предвид, че след Освобождението целият политически климат вече е съвършено друг, започва ожесточен партизанлък между "леберали" и "консерватори" /"Ти либерал ли си или консерва, както се изразява Бай Ганьо на Алеко/ и това поставя вече бивши съратници и поборници за национално освобождение от двете страни на барикадата - а Пъшков, Поплуканов и Драсов, заедно със Стамболов и Христо Иванов Големия са от едната страна, всички те са активни политически дейци от партията на Стамболов. Това, според мен, е оказвало моделиращо влияние и върху спомените им за поборничеството преди Освобождението. Така че нищо ново под Слънцето.

Точно това имам предвид, че Драсов винаги остава в една задруга с тях, без изключение, затова е приел и тяхната гледна точка за залавянето на Апостола. Интересното в нея от самото начало е безспорната идея за предателството, никакво съмнение, че има такова, никакъв опит да обяснят успеха на акцията с добрата работа на турската полиция. 

• Потребители
Публикува
Преди 1 минута, Borova gora said:

Точно това имам предвид, че Драсов винаги остава в една задруга с тях, без изключение, затова е приел и тяхната гледна точка за залавянето на Апостола. Интересното в нея от самото начало е безспорната идея за предателството, никакво съмнение, че има такова, никакъв опит да обяснят успеха на акцията с добрата работа на турската полиция. 

Така е, и се оказва, сега видно от новите османски документи, че са били интуитивно прави, все пак, добрата полицейска работа по цял свят се базира на добра информация, а добра информация може да се получи от компетентни информатори, компетентните информатори на полицията са предатели за организациите, срещу които работи полицията.

• Потребител
Публикува
Преди 2 минути, Б. Киров said:

Така е, и се оказва, сега видно от новите османски документи, че са били интуитивно прави, все пак, добрата полицейска работа по цял свят се базира на добра информация, а добра информация може да се получи от компетентни информатори, компетентните информатори на полицията са предатели за организациите, срещу които работи полицията.

Само с "интуитивно" не съм съгласна, били са част от предателската верига след 20 дни гостуване на Ловешкия каймакамин вместо в затвора в София, било е осъзнато, участвали са, някой ги е издал, те са издали... 

• Потребители
Публикува

Мисля, че предостатъчно се изписа /досега/ в тази тема и лично аз на този етап няма какво да добавя като стойност към нея, но само в заключение ще отбележа, че ако се фиксираме прекалено много в детайлите, макар че те са важни, рискуваме да останем слепи за по-голямата картина. А тя е свързана със сблъсък на няколко велики сили по онова време около казуса за независима българска държава и в частност Левски, като възможен неин бъдещ лидер.

Тук трябва да се имат предвид най-вече интересите на Русия, Австро-Унгария, Великобритания и разбира се на първо място Османската империя в нейния критичен етап на разпад, имам предвид младотурското движение, което окончателно взема превес с Ататюрк. Всички тези външни сили и фактори също имат огромно влияние върху драмата със залавянето и екзекуцията на Васил Левски. Без да се отчитат тези фактори рискуваме да изпаднем, което в голяма част от темата се случва, в битово дребнотемие и късогледство.

Но това си е индивидуално упражнение за всеки един, извън прекия кръг на темата е, макар че има голямо гравитационно привличане върху всичко коментирано в нея.

• Потребител
Публикува
Преди 18 часа, Borova gora said:

Да, интересно е, че е писал отговор до някой, който вече е арестуван и Левски знае това.

Ами писмото просто не е отговор до него. Затова и навсякъде Левски използва множествено число (а не "учтива форма", както съм виждал да твърдят някои). И ако човек го прочете по-внимателно, няма да научи нито името на председателя, нито факта, че вече е арестуван.

• Потребители
Публикува
Преди 19 часа, Б. Киров said:

И в старите. В преписа от протокола на Софийската комисия четем: „...той биде настигнат в село Какрина, Ловчанско, нападнат и заловен...“ Настигнат, т.е. преследван там и в този момент. В крайна сметка документите на държавната канцелария винаги имат приоритет пред спомените, които както знаем са податливи на волни или неволни автоманипулации. Особено по отношение на Левски. 

Много хора са знаели, че ще върви към Къкрина. Май не споменахме Христо Луканов, който по онова време живее в къщата на сестра си Величка. Той върви пред него през Стратеш, до срещата с Николчо, да наблюдава пътя за изненади. Бил с двама другари и уж играли... на топчета или нещо такова... И е много лесно първите дописки за замесен някакъв поп да се прехвърлят от гласовитите и властни Лукановци от единия на другия поп - от поп Лукан към поп Кръстьо. Единият по подразбиране невинен, но част от едно много съмнително семейство - Луканови + Величка, а другият по подразбиране виновен, само защото е мразен от Луканови и е удобен козел отпущения*. И като имаме предвид безкритичните бомбастични глупости, които са писани тогава от всички дейци на комитета от главата горе в Букурещ и надолу, като например писаното от Д. Попов, че Левски изял отровата, пък турците му дали мляко, за да повърне... И продължават след Освобождението с двойна сила.

* „Защо, кат ся хванаха тяхна милост из Ловеч и ся откараха в София, и телеграфат пристигна за п. Кръстя (Памятникът...)?“

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, sir said:

Ами писмото просто не е отговор до него. Затова и навсякъде Левски използва множествено число (а не "учтива форма", както съм виждал да твърдят някои). И ако човек го прочете по-внимателно, няма да научи нито името на председателя, нито факта, че вече е арестуван.

Бил е верен на конспиративната си практика :)

Аз също мисля, че Вие не е учтивата форма в случая, не пише до един, а до членовете на комитета. Когато си даваш сметка за тези, по-дребните неща, тогава го виждаш по-ясно и разбираш по-добре разликите между него и другите бунтовници, а има нужда от това извън патетиката на учебниците и вестникарските статии търсещи сензации. Обикновено "Дяволът е в детайлите", но при него "Истината е в детайлите"...

• Потребител
Публикува

Виждам, че тежката артилерия познавачи вкупом сте решили, че се отказвате повече да пишете по темата, което е жалко, тъй като в този форум към днешна дата други приближаващи се до определението "научни" дискусии практически не са останали. Но понеже мен напоследък ми е все по-интересна тази тематика, аз като лаик ще напиша още някои работи, пък ако и да е "въртене в кръг".

Първо по въпроса, за който Гербов ни препраща към стр. 22 от темата. Там действително са цитирани документи, които навяват сериозно съмнение по отношение на това кой е председателят, който пише до Левски на 7 октомври и когото Левски нееднократно споменава в писмото от 12 декември (но не го назовава поименно). На първо място - писмото на Левски до Каравелов от 16 септември, в което Левски обвинява "Грую" - който би трябвало да е Марин Поплуканов (освен ако псевдонимът не се ползва и от други, но това не мога да кажа дали е така) - в страхопъзльовщина, тък като му писал да не идва в Ловеч и бил казал да се изхвърлят комитетски книжа в клозета. Сиреч, човекът, писал писмото до Левски от 7 октомври и канещ го да дойде в Ловеч, не ще да е същият като въпросния Грую, а точно напротив - следва Грую да е един от тези всичките, които "се изплашили от една тупурдия". Алтернативно, в рамките на около месец Грую си е сменил позицията на 180 градуса.

Христо Иванов Големия пише за "попа (председателя) на комитета" и за това, че Левски му писал "едно писмо пространно и му искал сметката и всичките писма които биле в него и колкото пари е събрал от заминуването му ". Е, писмото от 12 декември верно си е доста пространно. Дребният проблем е, че както казах и по-горе, Левски в това писмо не се обръща към председателя, а в множествено число към членовете на комитета. И от членовете на комитета иска сметка, а не лично и само от председателя. Или накратко казано: една личност и от свое име пише на Левски на 7 октомври, а на 12 декември Левски формално отговаря уж на него, но в действително на цяло множество от хора, а въпросната личност я нарича "председателя ви", но без да я спомене по име.

В добавка Тодор Луканов пък казал, че поп Кръстю бил пратил писмо до Левски, че бил потребен. Сиреч, директно сочи за автор на писмото от 7 октомври поп Кръстю, защото просто няма какво друго писмо да се визира. Казва обаче и че комитетът не успял да пише на Левски - как да не е успял, при положение че очевидно е пратил поне още едно писмо до Левски (айде да приемем, че наистина е само още едно - това за подхвърлените писма).

Всичко това пък е в рязко противоречие с казаното от Никола Сирков, което обсъждахме по-горе. Както с това, че председателят и подпредседателят са арестувани, т.е. Марин и Пъшков, така и с това, че поп Кръстю е изрично посочен само като касиер и още по-изрично е посочено, че е предал на Левски да не идва в Ловеч, при това два пъти (веднъж по самия Сирков и веднъж по отец Давид, като за второто Сирков цитира самия Левски).

Тази схема може да се нагласи да работи без засечки единствено с предварителното условие Никола Сирков да лъже. Само в такъв случай е възможно някак да се напаснат нещата. И не, хипотези, в които поп Кръстю се представя за Марин в писмото от 7 октомври, че умишлено заблуждава Левски и тем подобни не работят - в такъв случай би излязло, че Христо Големия е наясно със заблудата и е едва ли не съучастник на поп Кръстю; казаното от Тодор Луканов пък изобщо не може да се напасне с такива хипотези, тъй като според него целият комитет знае, че попът е писал писмо на Левски.

Следва продължение. :)

• Потребители
Публикува
Преди 47 минути, sir said:

Първо по въпроса, за който Гербов ни препраща към стр. 22 от темата.

Ето още едно доказателство, което не го видях на тази стр. Ако го има, но съм го пропуснал, съжалявам.

Да дадем отново приоритет на държавните документи. 

„Препис на съставения от комисията протокол № 1“ за присъдата на Общия (цит. от „В. Левски и неговите сподвижници...“):

Цитирай

Един-два дни по-късно предал писмото на кафеджията Марин Попов, председател на Ловчанския комитет.

• Потребител
Публикува
Преди 15 минути, Incorrectus said:

И в старите. В преписа от протокола на Софийската комисия четем: „...той биде настигнат в село Какрина, Ловчанско, нападнат и заловен...“ Настигнат, т.е. преследван там и в този момент.

В контекст обаче може да се тълкува и по друг начин:

Понеже е бил твърде хитър и лукав, а същевременно известен по своята храброст, когато се разтуриха комитетските гнезда, той не можа да бъде заловен. След като обаче неговият портрет се разпрати и неговото преследване и търсене не спря, най-сетне чрез усърдието и посредничеството на ловчанския каймакам, той биде настигнат в село Какрина, Ловчанско, нападнат и заловен, след което беше докаран в София и подложен на подробно и всестранно разследване.

Т.е. дълго време не са успели да го заловят, но са продължили да го търсят и да вървят по следите му и най-накрая са го хванали (буквално: настигнали) в Къкрина. Да, на български такъв изказ звучи куцо и думата "настигнат" действително предполага, че е бил гонен конкретно в този случай - от Ловеч до Къкрина; което е и един от аргументите, които съм виждал и в тази тема, в подкрепа на тезата, че турските власти в Ловеч предварително знаели, че пращат потеря за Левски. Но на английски например не би било така, глаголът catch up with може да се използва и се използва именно в такъв контекст. Та затова трябва да се види каква точно дума седи в оригинала и да се проверят значенията и употребата й в османотурски.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!