Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Народе???? или Кой предаде Левски?

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 4 часа, Б. Киров said:

Това писмо, заедно с още две други, е минало през Д.Попов в Турну Магуреле, като на едното от тези писма, касаещо отношенията на Левски с Анастас Попхинов, се е подписал отдолу Иван Драсов:

25-2.thumb.JPG.383f2c1e94dc868d2409a12227169c10.JPG

Което означава, че Драсов след 25 август е бил или в Турну Магуреле при Попов или в Букурещ при Каравелов, на път за Писек, Чехия.

Писмата на Левски са били четени от комисията, и то писмата му до Централния комитет в Букурещ, въпреки, че Гербов тук има цяла тема, опровергаваща това. Казва го самият Левски пред Извънредната комисия:

2razpit.jpg.ba522c4fe75dcadf64bbdec878f24084.jpg

тоест Левски казва директно, че това са неговите писма до Букурещ.

Въпросното писмо от 25 август, в което той разказва за убийството на слугата, е попаднало в националния архив от архива на Кириак Цанков, но както се вижда от османските документи, правени са преписи.

Според мен, за да пишат с положителност в доклада, че Левски е влязъл в къщата на Денчо с цел да го убие, те са имали предвид писаното в писмото. Защото забележете разликата, Общи казва пред комисията, че искали да го убият, ако не даде пари, а Левски е написал "да го убия и да взема парите му", разликата е съществена.

Това бе най-същественото, което намерих по темата дали са искали да убият Денчо или само обир. Първо са в арнаутски костюми и вероятно затова за слугата не е било лесно да разпознае Левски. Вярвали са, че ще търсят турци при разследването и са разчитали, че като съседите са комитетски дейци, те ще настояват при разпити, че са видели турци да влизат в двора и натам ще поведат следата докато всичко утихне.

Най-трудното е защо всъщност са влезли и защо Левски лично е повел акцията. От показанията на Вутьо се разбира, че са отишли за пари и само защото Левски не намерил много, останали да чакат. Няма и намек, че Вутьо е очаквал да има убийство т.е. на Денчо по-скоро. Но... при Парашкев Хаджиев има следния текст: 

" защото не искал да дава, даже е искал да предаде комитета. За същата цел са ходили М. Лук[анов], В. Левски, Ив. Драсов и Д. Пъшков у Тодор Стратиев. Той пари не дал, но обещал, че ще даде, и после даде, също и Митю Дойчинов. "

Това с предателството на комитета е ползвано и срещу дякон Паисий. Там убийството се пада на Общия, излиза че този път наред е бил Апостола. Ако наистина е имало заплаха за предателство от страна на Денчо. Но в спомените на Пъшков няма нищо за подготвяно убийство, а само че е било гласувано за обира. Има съобщение, че момчето е щяло да им съдейства, но дали са го предупредили, че влезлите ще са "арнаути"? Другото, дали чак след гласуването не е стигнала до Левски информацията за заплахата, че Денчо щял да предаде комитета и той в движение да се е подготвил и за убийство? Някак има много оръжие-револвери, ками, пушки, за един обикновен обир, а и откъде Дякона е бил сигурен, че Вутьо е можел да стреля с пушка, в случая с Remington? Кога е имал време да се упражнява как да я ползва? И как е паднал патрона, който са намерили заптиетата, а пък никой не съобщава да е бил произведен изстрел?

И още нещо, в преведените последни документи всякак е подчертано, в няколко документа, не в един, че членовете на Комисията трябва и са били напълно запознати с всичко, което е знаел Хамди паша, буквално като във военно време са изпълнявали по войнишки нарежданията. Неслучайно освен до Цариград, след процеса Али Саиб е искал да направят и изпратят преписи на документите и до Русе, на Хамди паша. Затова подкрепям напълно, че съдържанието на доклада на Хамди е било известно с точките и запетайките на членовете на Комисията. Но тя е получила специфични указания, затова много избирателно е работела с всяка информация, за да успее да изпълни поставените задачи, това също е подчертано от Великия везир, че трябвало да следват инструкциите и само инструкциите. Освен това ако са били амбициозни да искат да блеснат, не биха вървели, поне не съвсем очевидно, по отъпканата пътека от Хамди. Както е ясно от финалните документи, всички и в София, и в Ловеч са очаквали награди и повишения още след първите разкрития, а за да не останат в сянката им, амбициозните членове на Комисията, особено Али Саиб и Иванчо Хаджипенчович, е трябвало да не повтарят вече доложеното в Цариград, а да заложат на друго. Късметът им помага със залавянето на Апостола, но това е малко отклонение...

Аз малко по-нагоре писах, ако сте ме прочели, това са били много хитро лавиращи през всякакви препятствия мъже, след участието в Комисията те продължават да правят кариера, което само доказва думите ми. Много е наивно да мислим, че в такава ключова ситуация биха оставили съдбата им да зависи от поведението на едно селянче от Видраре или от случайности при разпитите. Всичко е било изключително добре премислено при тях, затова е нелепо да очакваме, че докладът на Хамди им е бил пътеводна звезда. За пример пак ще дам случая на Левски, на крака им е, в стаята, съобщава, че са били трима при обира и от цяла Комисия, българи и турци, ни един не го пита кой е третия... Затова и малкото улики, които сте отбелязали, тежат много :)

Редактирано от Borova gora
  • Мнения 1,5k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано

Разпит на даскал Ивана, извършен на 26 октомври 1872.

- Какво съдържаха получаваните писма и какви бяха намеренията на тия хора? Какво отговаряхте вие? Какво възнамеряваха да вършат?

- Идваха писма. Съдържанието им беше от този род: "Доставете пари! Поръчаните от Прусия бойни припаси, иглянки пушки и револвери идат." ...

• Потребители
Публикувано
Преди 11 часа, Borova gora said:

Късметът им помага със залавянето на Апостола, но това е малко отклонение...

Късметът в лицето на ловечкия каймакамин и полицейския началник на Ловеч... Задачата поставена от Цариград е била залавянето на баш комитата и тези двамата я изпълняват блестящо. Щяха ли да имат този късмет, ако бяха арестували Никола Сирков, Христо Цонев Латинеца и останалите смърфове от групата на Шаро в Ловеч, които примамват Левски да влезе в капана заложен от тях? Според мен, никога.

Спорът дали Али Саиб паша е бил запознат с данните в доклада на Хамди паша е безпредметен и не виждам защо аз трябва да доказвам, че е бил, а не опонента, че не е бил.

Което и да се докаже обаче, всъщност няма никакво практическо значение, защото този османски сановник по дефолт е трябвало да бъде запознат не само с въпросния доклад, а и с много повече от него, например, с всичко известно на началника на полицията в Ловеч, на когото той е бил пряк началник и който по йерархията е следвало да се отчита на него, а не на валията.

Че като шеф на Извънредната комисия, която е играела роля на следствие и съд в едно, е пределно ясно, че е изпълнявал политическа поръчка и се е съобразявал с нея на първо място.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 4 часа, Б. Киров said:

Късметът в лицето на ловечкия каймакамин и полицейския началник на Ловеч... Задачата поставена от Цариград е била залавянето на баш комитата и тези двамата я изпълняват блестящо. Щяха ли да имат този късмет, ако бяха арестували Никола Сирков, Христо Цонев Латинеца и останалите смърфове от групата на Шаро в Ловеч, които примамват Левски да влезе в капана заложен от тях? Според мен, никога.

Спорът дали Али Саиб паша е бил запознат с данните в доклада на Хамди паша е безпредметен и не виждам защо аз трябва да доказвам, че е бил, а не опонента, че не е бил.

Което и да се докаже обаче, всъщност няма никакво практическо значение, защото този османски сановник по дефолт е трябвало да бъде запознат не само с въпросния доклад, а и с много повече от него, например, с всичко известно на началника на полицията в Ловеч, на когото той е бил пряк началник и който по йерархията е следвало да се отчита на него, а не на валията.

Че като шеф на Извънредната комисия, която е играела роля на следствие и съд в едно, е пределно ясно, че е изпълнявал политическа поръчка и се е съобразявал с нея на първо място.

"Според мен, за да пишат с положителност в доклада, че Левски е влязъл в къщата на Денчо с цел да го убие, те са имали предвид писаното в писмото."

Но това би означавало да са разполагали с тази кореспонденция преди арестите, преди разпитите за Арабаконак, т.е. когато Хамди е писал доклада. Излиза, че не само две писма от Каравелов до Левски са иззели по подходящ начин в по-късни седмици, но преди това и писма от Апостола към Каравелов, за да залегне по този начин информацията в доклада...

Има и друг вариант за представянето на случилото се по този начин: "Влезли са и в къщата на Динчо Памукчията, който е от заможните жители на град Ловеч, за да го убият, но не го намерили и убили калфата му." - нито дума няма за обрани пари от дома на Денчо и за обир, излиза, че някого е трябвало да убият, убили калфата... Ако е бил нарочен Денчо, защо ще убиват калфата му? За сплашване и предупреждение към самия него? Къде е тогава идеята, че влизат за обир? Но пък с толкова оръжие...

Пътят води към мисълта дали са искали да отмъщават за нещо на Денчо, но тогава само най-близките около Левски са знаели за такова отмъщение, затова той лично е участвал, някой по-страничен като Вутьо е нямало как да знае тези детайли. Обаче някой от Ловешкия комитет, който му е бил доверено лице и го е подпомагал в акцията не може да не е знаел, бил е арестуван след това и е издал, че не е ставало въпрос за обир, обирът е бил претекст, убитият трябвало да е Денчо. Някой от Драсови, Лукан Цачев, Латинеца, Величка, която уж наблюдавала, пазела и скрила парите? - те всички са му свършили работата по логистиката, да махнат дъските от оградата, да набият коловете, да намерят арнаутски дрехи и т.н. В доклада на Хамди наред с останалата информация влиза и това, че са влезли за убийство, докато например за Йованчо е уточнено, че са поискани пари, покушението е било за пари, а в случая в дома на Денчо такова уточнение няма. Приравнен е до случая Козлев, който също е убит в Лясковец, но също не за пари.

Аз имах обратната теория, издайникът на доклада да е бил близък до Общия, за да навреди на Левски. При вероятност за отмъщение на Денчо, тогава издайникът е от най-близкия кръг на Апостола, знаел е това, което останалите членове на Ловешкия комитет не са знаели, че не става въпрос само за обир. "Аз исках да го..." - пише Левски, а Общия пред Комисията осведомено твърди, макар да не е участвал в гласуването за обира, как е узнал? : "а ако не даде, възнамерявали да го убият". Но защо ще го убиват ако не даде, каква полза от убийството му? И други не са им давали пари и не са били убивани или са давали по-късно... Въпросът е колко "за" и колко "против" имаме да са влезли за убийство...

Под късмет аз имам предвид много "ако" - ако Марин не бе пипнал парите, ако Каравелов не е бил жаден за власт през май-юни, ако Панайот Хитов не бе препоръчал Общия... Да, имали са късмет до самия край, защото от публикуваното писмо на Иван Драсов е ясно, че става въпрос и за финално предателство, не друг, а Юсеин Бошнак го е твърдял: "гдето тая нощ щял да пренощува и баш комитата Левски". Знаели са, някой им е посочил и Къкрина, и ханчето, и Апостола...

• Потребители
Публикувано
Преди 1 час, Borova gora said:

Според мен, за да пишат с положителност в доклада, че Левски е влязъл в къщата на Денчо с цел да го убие, те са имали предвид писаното в писмото."

Но това би означавало да са разполагали с тази кореспонденция преди арестите, преди разпитите за Арабаконак, т.е. когато Хамди е писал доклада. Излиза, че не само две писма от Каравелов до Левски са иззели по подходящ начин в по-късни седмици, но преди това и писма от Апостола към Каравелов, за да залегне по този начин информацията в доклада...

Неда Антонова развива теорията, че писмото е фалшифицирано, като аргументът й е, че след обесването на Левски, Каравелов получава писмо уж писано от него, което го заблуждава, че Апостола е жив. Ерго, щом са заблудили Каравелов, защо да не заблудят българските историци🙂 Леонидов в "Случаят Левски" твърди същото, но на база анализ стила на писмото, който рязко се различава от стила на Левски в други писма.

Според мен, писмото не е фалшификат, защото има маса свидетелства на съвременници, които описват бягството на Левски и Вутьо от къщата и укриването на дрехите и оръжието им, в тези свидетелства има разминаване в детайлите, но не и във фактите.

Кириак Цанков е бил в БРЦК това, което Иван Драсов е бил в Ловечкия комитет - определят го като "секретар", въпреки че такава длъжност в устава не съществува. В неговата архива е бил оригиналът на писмото, но както знаем в комитетите са се правели преписи за архив и такъв, според мен, е бил направен и в Букурещ, а вероятно и в Турну Магуреле, защото Левски е изисквал от Д.Попов да прави такива преписи на кореспонденцията му. Доколкото знам препис на това точно писмо не е открит. Писмото е писано непосредствено след обира, вероятно е изпратено извън Ловеч, когато Левски вече е бил в Правешкия хан, където го намира като куриер Вутьо Ветов, самият Левски казва, че десетина дни след убийството е бил там, и Вутьо му е донесъл писмо от Ловеч. Десетина дни е точно 25 август, когато са написани и изпратени и другите две писма с това до Букурещ.

Тук има поле за изследовател да намери кои са били куриерите в тези дни. Писмото касаещи Попхинов е написано от Левски същия ден  и е едно от трите изпратени с писмото за обира. Писмото за Попхинов е подписано от Иван Драсов отдолу и от човек с инициал М., някои предполагат, че зад този инициал стои отец Матей Преображенски, който по онова време е един от куриерите Търново-Русе, други подозират, че М. е Сава Младенов. При всички случаи писмото не е изпратено от Ловеч, тъй като Левски вече не е бил там.

Преди 1 час, Borova gora said:

Другият вариант за представянето на информацията по този начин: "Влезли са и в къщата на Динчо Памукчията, който е от заможните жители на град Ловеч, за да го убият, но не го намерили и убили калфата му." - нито дума няма за обрани пари от дома на Денчо и за обир, излиза, че някого е трябвало да убият, убили калфата... Ако е бил нарочен Денчо, защо ще убиват калфата му? За сплашване и предупреждение към самия него? Къде е тогава идеята, че влизат за обир? Но пък с толкова оръжие...

Според мен си е бил чист обир, защото Левски пише в писмото си, че е намерил "само" 1400 гроша, което хич не е малко, това е била цената на обикновена къща в Ловеч - между 1200 и 4000 гроша, Стаски беше изкарал документална статистика за цените.

Но и намерение за убийство, защото Левски влиза в къщата само с кама и пише "аз се бях приготвил да стане без шум", тоест да приключи с "шкембето" тихо вътре в къщата. Вутьо според легендата му стърчи отвън с пушката на Левски да "пази" - какво е пазел докато "детето" на 24 години е стискало Левски за гърлото, не се разбира, гледал е сеир кой ще надделее.

Коловете, разковаването на дъските и цялата останала логистика, според мен е била работа на Латинеца. Тези неща са направени непосредствено преди влизането и Латинеца е стоял в двора на Димо, защото, ако слугата, Денчо или някой друг от Ловеч го бе видял в акцията, съвсем аджамийски би станало, той е единствения от тримата от Ловеч, Левски и Вутьо са външни и малко познати. Почеркът е същият като при Арабаконак, и там се преобличат в турски дрехи.

Величка и компания са най-странната поддържаща група в този екшън. Величка стои като на носа на Титаник и наблюдава улицата, а другият, Лукан ли беше, единият Луканов ли, вече съм забравил безкрайните им брътвежи, "дежурял" на улицата. Какво е "дежурял" не ми е ясно, след като Стойчо си влиза без да са предупредени Вутьо и Левски...

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 3 часа, Б. Киров said:

Според мен си е бил чист обир, защото Левски пише в писмото си, че е намерил "само" 1400 гроша, което хич не е малко, това е била цената на обикновена къща в Ловеч - между 1200 и 4000 гроша, Стаски беше изкарал документална статистика за цените.

Но и намерение за убийство, защото Левски влиза в къщата само с кама и пише "аз се бях приготвил да стане без шум", тоест да приключи с "шкембето" тихо вътре в къщата.

Въпросът е кой е знаел за намерението на Левски за убийство, за съжаление в писмото не пише да е споделил с някого какво е намислил. Отговорът би ни доближил много до първоизточника на доклада на Хамди. Някой откровено е заявил, без увъртания, че е било опит за убийство на Денчо и така е записано до Великия везир.

Денчо със сигурност много е обидил пратеника на комитета, за да се стигне до крайност, опит за опит с убийство. Обикновено не са го правели, дори от Стефан Карагьозов Левски лично взима пари без да го нарани. Друг е въпросът защо се е съгласил в Букурещ да предприемат тактиката на обиране на чорбаджиите, предложението не е било негово, колкото и да са били необходими парите, но е гласувано и е тръгнал да го изпълнява. Но към обир, убийство на чорбаджия властта се е отнасяла много по-строго отколкото към обикновените българи. Затова и пробойните започват още преди Арабаконак.

Номерът с арнаутските дрехи много пъти е бил успешен, за съжаление талантът на Левски да се дегизира този път се е обърнал срещу него. Стойчо Гиргинов решил, че турци ги нападат и опищял света... 

"Левски потегля за Тетевен, където се укрива в Правешкия хан. Ловешкият комитет го известява, че името му е известно и властите го търсят усилено след нападението." -  тук е разковничето, много бързо се оказва, че не търсят арнаути, а търсят конкретно Левски. От 20 000 Ловеч търсят само един за това нападение, бастисват къщите, в които е влизал... Няма как да се случи без предателство, без да е бил посочен и то ден или два след обира. Без да го е издал свой, невъзможно е...

• Потребители
Публикувано
Преди 2 часа, Borova gora said:

Въпросът е кой е знаел за намерението на Левски за убийство, за съжаление в писмото не пише да е споделил с някого какво е намислил. Отговорът би ни доближил много до първоизточника на доклада на Хамди. Някой откровено е заявил, без увъртания, че е било опит за убийство на Денчо и така е записано до Великия везир.

Денчо със сигурност много е обидил пратеника на комитета, за да се стигне до крайност, опит за опит с убийство. Обикновено не са го правели, дори от Стефан Карагьозов Левски лично взима пари без да го нарани. Друг е въпросът защо се е съгласил в Букурещ да предприемат тактиката на обиране на чорбаджиите, предложението не е било негово, колкото и да са били необходими парите, но е гласувано и е тръгнал да го изпълнява. Но към обир, убийство на чорбаджия властта се е отнасяла много по-строго отколкото към обикновените българи. Затова и пробойните започват още преди Арабаконак.

Номерът с арнаутските дрехи много пъти е бил успешен, за съжаление талантът на Левски да се дегизира този път се е обърнал срещу него. Стойчо Гиргинов решил, че турци ги нападат и опищял света... 

"Левски потегля за Тетевен, където се укрива в Правешкия хан. Ловешкият комитет го известява, че името му е известно и властите го търсят усилено след нападението." -  тук е разковничето, много бързо се оказва, че не търсят арнаути, а търсят конкретно Левски. От 20 000 Ловеч търсят само един за това нападение, бастисват къщите, в които е влизал... Няма как да се случи без предателство, без да е бил посочен и то ден или два след обира. Без да го е издал свой, невъзможно е...

Задавате много сериозен въпрос, който изисква сериозен отговор.

Първият и най-лесен е, че писмото му е било прочетено, подобно на другите две от Каравелов до него. Пиша "прочетено", а не преписано, защото ако имаше препис черно на бяло, нямаше да им трябва Вутьо Ветов като свидетел пред комисията за гарантирана смъртна присъда, писмото щеше да бъде самопризнание в писмен вид.

Вторият отговор е по-труден и засега не мога да го дам с положителност. Затова и писах, че доносът е направен към началото на юли, поне основната част от този донос, касаеща имената в Ловеч и другите комитети. Защо мисля така, защото го свързвам с учредителното събрание на БРЦК и неизбирането на Левски за председател. Веднага след това събрание се оформят две враждуващи партии във ВРО - подръжници на Левски /тази партия е по-малката и колчем се състои единствено от Левски и Големия/ и негови противници /там са Общи, Попхинов и за съжаление повечето от дейците в Ловеч, без поп Кръстьо/.

А в България, както знаете, опази Бог от партизански вражди на политическа основа борба за власт /справка "Бай Ганьо прави избори"/. Омразата на враждуващите няма граници, политическото и физическото убийство на опонента е нещо обичайно. Моето мнение е, че в крайна сметка Левски е станал жертва именно на такава братоубийствена българска война за власт.

Той самият е записал в тефтерчето си веднага след събранието нещо от рода на "а аз къде съм в комитета оттук насетне?", в смисъл каква ще е моята роля. Събранието дори не му дава длъжност в ръководството на комитета - председател, подпредседател, касиер - а накрая Кириак Цанков му написва едно персонално упълномощение да е представител на комитета в Българско.

Самото ВРО започва да се нарича "Първи отдел от БРЦК", тоест като в чиновническа йерархична пирамида организацията на Левски е приравнена до "отдел", подчинена на Големия шеф в Букурещ.

Ако погледете протокола от гласуването, преди ме попитахте как са избрали Каравелов, ще видите, че при 35 делегати от вътрешността на България и 17 от емигрантите, повечето гласове отиват за Каравелов. Как става това, като тези от Софийско на Общи и сливенските комитети /общо 22 гласа/ гласуват за Каравелов. Сливен е хайдушкия регион на Панайот Хитов, преди това е имало пререкания между Хитов и Левски, защото Хитов самоволно е искал да излиза с чети из сливенско. За Общи е ясно, той първо е обиден, че Левски не го кани делегат, второ е изключително злопаметен и злобен. Към тях се присъединяват и хората на Попхинов, още един изключително злопаметен човек, не случайно след Освобождението го виждаме директор на затвора в Плевен, това поприще му пасва идеално на натурата. Присъединява се и даскал Тодор Пеев от Етрополе, който виждаме издигнат в член на ръководството на БРЦК, така да се каже седящ отдясно на Каравелов, и вече даващ поучения на Левски.

Ако трябва да обобщя доста дългата си тирада по втория отговор - някой от Ловеч, запознат с клатещото се положение на Левски като лидер на БРЦК, и желаещ да го премахне от ролята му на лидер във ВРО, което вече е приравнено с чиновнически "отдел" на БРЦК, Салиери, желаещ да бъде Моцарт.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 3 часа, Б. Киров said:

Задавате много сериозен въпрос, който изисква сериозен отговор.

Първият и най-лесен е, че писмото му е било прочетено, подобно на другите две от Каравелов до него. Пиша "прочетено", а не преписано, защото ако имаше препис черно на бяло, нямаше да им трябва Вутьо Ветов като свидетел пред комисията за гарантирана смъртна присъда, писмото щеше да бъде самопризнание в писмен вид.

Вторият отговор е по-труден и засега не мога да го дам с положителност. Затова и писах, че доносът е направен към началото на юли, поне основната част от този донос, касаеща имената в Ловеч и другите комитети. Защо мисля така, защото го свързвам с учредителното събрание на БРЦК и неизбирането на Левски за председател. Веднага след това събрание се оформят две враждуващи партии във ВРО - подръжници на Левски /тази партия е по-малката и колчем се състои единствено от Левски и Големия/ и негови противници /там са Общи, Попхинов и за съжаление повечето от дейците в Ловеч, без поп Кръстьо/.

А в България, както знаете, опази Бог от партизански вражди на политическа основа борба за власт /справка "Бай Ганьо прави избори"/. Омразата на враждуващите няма граници, политическото и физическото убийство на опонента е нещо обичайно. Моето мнение е, че в крайна сметка Левски е станал жертва именно на такава братоубийствена българска война за власт.

Той самият е записал в тефтерчето си веднага след събранието нещо от рода на "а аз къде съм в комитета оттук насетне?", в смисъл каква ще е моята роля. Събранието дори не му дава длъжност в ръководството на комитета - председател, подпредседател, касиер - а накрая Кириак Цанков му написва едно персонално упълномощение да е представител на комитета в Българско.

Самото ВРО започва да се нарича "Първи отдел от БРЦК", тоест като в чиновническа йерархична пирамида организацията на Левски е приравнена до "отдел", подчинена на Големия шеф в Букурещ.

Ако погледете протокола от гласуването, преди ме попитахте как са избрали Каравелов, ще видите, че при 35 делегати от вътрешността на България и 17 от емигрантите, повечето гласове отиват за Каравелов. Как става това, като тези от Софийско на Общи и сливенските комитети /общо 22 гласа/ гласуват за Каравелов. Сливен е хайдушкия регион на Панайот Хитов, преди това е имало пререкания между Хитов и Левски, защото Хитов самоволно е искал да излиза с чети из сливенско. За Общи е ясно, той първо е обиден, че Левски не го кани делегат, второ е изключително злопаметен и злобен. Към тях се присъединяват и хората на Попхинов, още един изключително злопаметен човек, не случайно след Освобождението го виждаме директор на затвора в Плевен, това поприще му пасва идеално на натурата. Присъединява се и даскал Тодор Пеев от Етрополе, който виждаме издигнат в член на ръководството на БРЦК, така да се каже седящ отдясно на Каравелов, и вече даващ поучения на Левски.

Ако трябва да обобщя доста дългата си тирада по втория отговор - някой от Ловеч, запознат с клатещото се положение на Левски като лидер на БРЦК, и желаещ да го премахне от ролята му на лидер във ВРО, което вече е приравнено с чиновнически "отдел" на БРЦК, Салиери, желаещ да бъде Моцарт.

Това е най-интересното предположение за доклада. Аз мога да допълня какъв е пролога преди летните действия. Преводачите на новите документи споменават, че за тях издаването започва 7-8 месеца преди Арабаконак. Чудих се какво конкретно би могло да събуди огромен интерес към организацията 7-8 месеца назад, няма общо събрание, няма обир, убийство...

Но, белята идва от Букурещ:

ПИСМО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ ДО ДАНАИЛ ХР. ПОПОВ - 28 ДЕКЕМВРИ 1871 ГОДИНА
Плевен, 1871, 28 декември
Пишете на Каравелов, моля го за последен път братски, да не ме вика вече чрез вестника си, защото ще повярвам на някои думи като ми казват: „Братле Левски, без да се усетиш Каравелов ще те предаде!“ Ето какво: в 20-ти брой в „Свобода“, където беше писал за мен и ме викаше да се срещнем в Букурещ, произведе тайна буна пак между турците. И българи шпиони, преоблечени с български дрехи, търсят, запитват, спират по конаците, по хановете, и дават заповеди по всички ханове така: щом дойде човек със среден бой, или бил височък, с руси мустачки, с дрехи, били широки, тесни или офицерски, може и с просешки, веднага да дойдете и да съобщите в конака!!!...

Тоя ден, когато прочитах още вестника и пристигаха от няколко места известия с нарочни хора, за да взимат мерки, в същото време на пратениците ми казах кой е причината за това зло..."

Какво ли си е мислил Каравелов, че прави когато чрез вестника си безразсъдно вика Апостола? Той изглежда е бил скаран с конспирация, стриктно пазене на тайни, а пък е бил шеф на нелегална организация в империя. Не е ли могъл да си представи последствията??? По думите на Левски, произвел истинско цунами и най-вероятно всеки турски, български  агент се е чувствал задължен да участва в търсенето на русокосия лидер и да твори доноси, доклади. 

Ето така започва всичко. 7-8 месеца по-рано друго специално събитие няма. Но и това e породило немалко проблеми за цялата организация и за ръководителя й, а Каравелов ще продължи да създава грижи с публикуването на непроверените твърдения за предателството на поп Кръстьо и безумните напъни да бъде вдигнато въстание в края на 1872г.

Жаждата му за власт е учудващо голяма предвид, че е домашен, пантофен, а не истински лидер на терен, но сигурно си е представял къде е политическото му място в освободена България. Между него и Левски е имало подмолна борба. Хитов и той натрисат Общия и Кънчев, Левски се усеща късно и подготвя поп Кръстьо да печати, иска и печатница в Ловеч, за която щял да събере пари, между другото е била закупена, но я пренасят чак в 1878г. след войната, за да приключи със зависимостта си от печатарските му услуги... Самият Каравелов дори празнувал Арабаконашкия обир с Тодор Пеев без да мисли за последствията, за разлика от Апостола, който си давал сметка за вредите и е бил против него. / Между другото, четох, Тодор Пеев е бил доверено лице на турската полиция, но уж бил действал в освободителното дело срещу поробителите. Нещо като Теофан Райнов вероятно./ 

Но... Ако издайничеството започва след Букурещ-май-юни, където Левски "почти е развенчан" като водещо лице и други се накичват с разни титли председател, подпредседател, сякаш титлите, а не организацията и целта й са важните, защо издайникът не е съобщил предварително на полицията, че ще има обир в Денчовата къща, за да бъде заловен Апостола на местопрестъплението на обира?

По-логично е като време да е точно след това и причината да е новината за убийството на слугата. Или издайникът по ред причини е арестуван или сам е отишъл да издава "предателство истинно", не от страх, за да натопи Дякона, на него защото за убийство нямало да му се размине, бил е "закован". Някой, който е знаел много или е научил много след самото престъпление, защото нашите комитаджии трудно са пазели тайни. Властта започнала да търси точно Левски само ден-два след обира, след никакви арнаути не тръгва въпреки дрехите и боботенето на турски като е излязъл на улицата. За убийството е посочен той и само той, обаче в доклада са издадени и хора близки на Общия в Плевен, Орхание... С един куршум два заека, да се отърве и от двамата? Но как издайникът би възстановил комитетите след това или е очаквал само Апостола да понесе удара? Не е предполагал, че ще има Арабаконак...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.