Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Народе???? или Кой предаде Левски?

Препръчано мнение

• Потребители
Публикувано
  On 15.03.2025 г. at 5:17, Borova gora said:

"В това време се връща Христо Латинеца, турците го хващат, той казва, че е ханджията. Потропал, Никола се обадил и отворил вратата." https://pavelnik.blogspot.com/search?q=бошнак

Съгласно спомените на Пъшков, на връщане им обяснява, че е ханджията, не преди това, а те поне два часа са чакали отвън т.е. били са там на излизането му... Но ако е излязъл през едната врата, а е влязъл през другата, това дава смислено обяснение на ситуацията. Защо се връща на предната? Защото е останал там, на терена, никъде не е ходил, ни за кон, ни за магаре и е знаел, че всичко е свършено, тогава е хукнал да тропа на Николчо...

Expand  

Точно това искам да кажа, никъде не е ходил, стоял е там, докато са залавяли Левски. Колегата твърдеше, че са го пропуснали нарочно, но в полумрак не можеш да видиш този човек кой е, за да го пропуснеш, можеш да пропуснеш този, който ти трябва. Ако беше излязъл през предната врата, може да се каже, че когато е светнало и се е отворила са видели Латинеца, разпознали са го. Но той излиза от задната врата към обора, затова Николчо заключва с резе след него, а не с ключ /вижте схемата/, после минава през целия открит обор, който е нещо като двор и тогава чак излиза през задната портичка на обора, откъдето излиза и Левски, когато го залавя Юсеин Бошнак, тоест Латинеца върви поне десетина метра в тъмнина, в 4 призори през декември е изключено да разпознаеш фигура в тъмното, за да я пропуснеш нарочно.

fbabeb597052b7249e8a1fe280e0c0a3.thumb.jpg.39fcd90713f09120efcb2bf6345546d0.jpg

Латинеца не е пропуснат, а е спрян от хората на Юсеин Бошнак, ако са го пропуснали рискуват да изпуснат техния човек.

Затова се чудех в началото, защо Николчо ще трябва да заключва след Латинеца, ако този е излязъл от предната врата, нали Латинеца е съдържателя на кръчмата и си има ключ, когато го няма кой заключва след него. Но Латинеца излиза през задната вратичка към обора, прекосява целия обор /което е направил и Левски/ и тогава излиза от външната врата на обора, където са Юсеин Бошнак и групата му заловили Левски.

Николчо в разказите си твърди, че когато почнали да блъскат по предната врата, Али Чауш /познал го по гласа, гледай ми окото плава ли корабче, извикал "Ач капу ханджи! /отвори портата ханджи!/, тоест Али Чауш си мисли, че ханджията е вътре, да му отваря, но ханджията е спрян от задната страна на ханчето от другата група на Юсеин Бошнак, затова Али Чауш вика да му отваря, той не може да види излизането на Латинеца през обора.

И защо Латинеца ще излиза от задната врата, като може да направи това от предната, защо да прекосява целия двор на обора, за да ходи в селото, като може много по-лесно да си излезе пред предния вход и да заключи сам след себе си, Левски и Николчо ще имат изход от задната врата, тя остава незаключена. Защо, ако не за да съобщи на хората чакащи в засада, че клиентът им е вътре.

Десет минути след излизането му, Али Чауш блъска по предната врата, единственият изход за Левски е отзад през обора, там го чака Юсеин Бошнак. И веднага след хващането на Левски се появява Латинеца, отива отпред обаче до прозореца, където е леглото на Николчо /този се прави на заспал завит презглава, но преди това е сколасал да струпа вещите на Левски върху неговото легло/, Латинеца чука на прозорчето до предната врата и казва на Николчо да я отключи. Синхронно плуване на двете грации Латинеца и Николчо.

На финала Николчо отнема отровата от Левски да не би сакън да го изтърват преди да стигне до комисията в София. Иначе излиза, че е бил много загрижен за здравето и живота на Апостола, добър самарянин.

Много случайности граничещи с чудо.

Че са чакали поне два часа навън е пределно ясно, Али Чауш сам казва, че са тръгнали в полунощ, в 12 часа, а пътят до Къкрина пеша е 3 часа, с коне максимум час и половина-два, значи са били в Къкрина към 2 след полунощ, оставили са конете някъде далече, за да не вдигат шум, пешком са извървели последните метри до ханчето и са чакали там около 2 часа излизането на Латинеца.

• Мнения 1,7k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано (edited)
  On 15.03.2025 г. at 5:47, Б. Киров said:

Точно това искам да кажа, никъде не е ходил, стоял е там, докато са залавяли Левски. Колегата твърдеше, че са го пропуснали нарочно, но в полумрак не можеш да видиш този човек кой е, за да го пропуснеш, можеш да пропуснеш този, който ти трябва. Ако беше излязъл през предната врата, може да се каже, че когато е светнало и се е отворила са видели Латинеца, разпознали са го. Но той излиза от задната врата към обора, затова Николчо заключва с резе след него, а не с ключ /вижте схемата/, после минава през целия открит обор, който е нещо като двор и тогава чак излиза през задната портичка на обора, откъдето излиза и Левски, когато го залавя Юсеин Бошнак, тоест Латинеца върви поне десетина метра в тъмнина, в 4 призори през декември е изключено да разпознаеш фигура в тъмното, за да я пропуснеш нарочно.

fbabeb597052b7249e8a1fe280e0c0a3.thumb.jpg.39fcd90713f09120efcb2bf6345546d0.jpg

Латинеца не е пропуснат, а е спрян от хората на Юсеин Бошнак, ако са го пропуснали рискуват да изпуснат техния човек.

Затова се чудех в началото, защо Николчо ще трябва да заключва след Латинеца, ако този е излязъл от предната врата, нали Латинеца е съдържателя на кръчмата и си има ключ, когато го няма кой заключва след него. Но Латинеца излиза през задната вратичка към обора, прекосява целия обор /което е направил и Левски/ и тогава излиза от външната врата на обора, където са Юсеин Бошнак и групата му заловили Левски.

Николчо в разказите си твърди, че когато почнали да блъскат по предната врата, Али Чауш /познал го по гласа, гледай ми окото плава ли корабче, извикал "Ач капу ханджи! /отвори портата ханджи!/, тоест Али Чауш си мисли, че ханджията е вътре, да му отваря, но ханджията е спрян от задната страна на ханчето от другата група на Юсеин Бошнак, затова Али Чауш вика да му отваря, той не може да види излизането на Латинеца през обора.

И защо Латинеца ще излиза от задната врата, като може да направи това от предната, защо да прекосява целия двор на обора, за да ходи в селото, като може много по-лесно да си излезе пред предния вход и да заключи сам след себе си, Левски и Николчо ще имат изход от задната врата, тя остава незаключена. Защо, ако не за да съобщи на хората чакащи в засада, че клиентът им е вътре.

Десет минути след излизането му, Али Чауш блъска по предната врата, единственият изход за Левски е отзад през обора, там го чака Юсеин Бошнак. И веднага след хващането на Левски се появява Латинеца, отива отпред обаче до прозореца, където е леглото на Николчо /този се прави на заспал завит презглава, но преди това е сколасал да струпа вещите на Левски върху неговото легло/, Латинеца чука на прозорчето до предната врата и казва на Николчо да я отключи. Синхронно плуване на двете грации Латинеца и Николчо.

На финала Николчо отнема отровата от Левски да не би сакън да го изтърват преди да стигне до комисията в София. Иначе излиза, че е бил много загрижен за здравето и живота на Апостола, добър самарянин.

Много случайности граничещи с чудо.

Че са чакали поне два часа навън е пределно ясно, Али Чауш сам казва, че са тръгнали в полунощ, в 12 часа, а пътят до Къкрина пеша е 3 часа, с коне максимум час и половина-два, значи са били в Къкрина към 2 след полунощ, оставили са конете някъде далече, за да не вдигат шум, пешком са извървели последните метри до ханчето и са чакали там около 2 часа излизането на Латинеца.

Expand  

Тези хора са имали железни нерви, ядат с него, спят в леглото до него и не показват нищо... Макар в един от спомените на Цвятков да присъства признанието, че Левски е бил необичайно притеснен, няколко пъти го питал никак ли не е ходил в Търново. Или е искал да продължи без Латинеца, само с Николчо, защото усетил нещо или се е чудел защо съвсем новак в най-тежкия момент му е изпратил Никола Сирков, и в двата варианта нещо не било наред и го е притеснило... 

Най-сетне много въпросителни си идват на мястото. Ние искаме да имаме извори, точни свидетелства, но кой от имащите отношение към Левски би си казал точно и искрено всичко? Николчо разбира се скрил откъде е излязъл Латинеца, няма как да го издаде... Затова бавно се сглобява пъзела...

Само за списъка нямаме никаква податка към Марин, поне не засега. Поп Лукан може и някой друг свой доверен човек да е пратил в конака и затова да е на първо място в списъка, защото сам е поел вината, кой баща не би спасил детето си, а като църковно лице, е бил по-закрилян от синът си. Възрастен човек, объркал се да се поведе по Левски и повел погрешка и семейството си, а не смеещ сам да отиде да си признае, нещо такова... Мисля, Гечо Хашнов е бил в комитета също ако не се лъжа и би могъл да е той изпратеният... Затова после лесно са избрали жена му за последващите действия и са знаели, че са им в кърпа вързани. Тя пък след издаването лесно е научила кой кога ще бъде бастисан. За за да повярва властта на чутото, направила първите бастисвания на тайните къщи на Апостола, да намери нещо, някакви доказателства, брошури, устави... Затова и Марин е бил изненадан от проверката и е искал всичко да изхвърли в заода, просто не е отишъл той в конака, пратили са друг, а после фамилията му е обяснила. Освен това Мария Сиркова казва, че част от пушката се е виждала, но заптиетата са отминали, всъщност може и да са видяли, но указанията да са били да не арестуват никого, да чакат каймакамина да му доложат резултата от проверката на къщите и след това да вземе решение.

Най-вероятно е след убийството на слугата на Денчо, поп Лукан е бил против и се е ужасил накъде организацията води синът му, а и как Марин би пострадал от Левски заради присвоените суми...

Но е добре да намерим нещо, което доказва това...

Имам идея и за председателското място, издайникът е твърдял, че от 2-3 месеца са привлечени съмишленици от Ловеч т.е. още не са избрали председател, тепърва предстояло, просто Левски само минал и го основал, не са напреднали в дейността...

Обирите и убийствата също нямали общо с тях, а с изпратените от Букурещ Левски и др. дейци. Осигурил е тотална защита на своя град.

"Всичко се скрои у Величкини..." и хаджи Мичо помня, че присъствал, а на него Левски му взел 10 лири, вуйчото на Гечо...

Ясно е защото имената на първите другари на Марин не са вътре, Пъшков и Драсов, но ме мъчи защо Латинеца и Христо Големия са там, ядосан им е бил за верността към Левски, за участието в обира на Денчо или защо?

Редактирано от Borova gora
  • Потребители
Публикувано
  On 15.03.2025 г. at 9:48, Borova gora said:

Тези хора са имали железни нерви, ядат с него, спят в леглото до него и не показват нищо... Макар в един от спомените на Цвятков да присъства признанието, че Левски е бил необичайно притеснен, няколко пъти го питал никак ли не е ходил в Търново. Или е искал да продължи без Латинеца, само с Николчо, защото усетил нещо или се е чудел защо съвсем новак в най-тежкия момент му е изпратил Никола Сирков, и в двата варианта нещо не било наред и го е притеснило... 

Най-сетне много въпросителни си идват на мястото. Ние искаме да имаме извори, точни свидетелства, но кой от имащите отношение към Левски би си казал точно и искрено всичко? Николчо разбира се скрил откъде е излязъл Латинеца, няма как да го издаде... Затова бавно се сглобява пъзела...

Само за списъка нямаме никаква податка към Марин, поне не засега. Поп Лукан може и някой друг свой доверен човек да е пратил в конака и затова да е на първо място в списъка, защото сам е поел вината, кой баща не би спасил детето си, а като църковно лице, е бил по-закрилян от синът си. Възрастен човек, объркал се да се поведе по Левски и повел погрешка и семейството си, а не смеещ сам да отиде да си признае, нещо такова... Мисля, Гечо Хашнов е бил в комитета също ако не се лъжа и би могъл да е той изпратеният... Затова после лесно са избрали жена му за последващите действия и са знаели, че са им в кърпа вързани. Тя пък след издаването лесно е научила кой кога ще бъде бастисан. За за да повярва властта на чутото, направила първите бастисвания на тайните къщи на Апостола, да намери нещо, някакви доказателства, брошури, устави... Затова и Марин е бил изненадан от проверката и е искал всичко да изхвърли в заода, просто не е отишъл той в конака, пратили са друг, а после фамилията му е обяснила. Освен това Мария Сиркова казва, че част от пушката се е виждала, но заптиетата са отминали, всъщност може и да са видяли, но указанията да са били да не арестуват никого, да чакат каймакамина да му доложат резултата от проверката на къщите и след това да вземе решение.

Най-вероятно е след убийството на слугата на Денчо, поп Лукан е бил против и се е ужасил накъде организацията води синът му, а и как Марин би пострадал от Левски заради присвоените суми...

Но е добре да намерим нещо, което доказва това...

Имам идея и за председателското място, издайникът е твърдял, че от 2-3 месеца са привлечени съмишленици от Ловеч т.е. още не са избрали председател, тепърва предстояло, просто Левски само минал и го основал, не са напреднали в дейността...

Обирите и убийствата също нямали общо с тях, а с изпратените от Букурещ Левски и др. дейци. Осигурил е тотална защита на своя град.

"Всичко се скрои у Величкини..." и хаджи Мичо помня, че присъствал, а на него Левски му взел 10 лири, вуйчото на Гечо...

Expand  

Да, добре, влизаме в ролята на адвокати на Марин и търсим издайника на друго място. Само че... има проблем с компетентността.

Ако е поп Лукан или Гечо Хашната, примерно, нямат този капацитет на знания да посочат десетина главатари на другите комитети, ни един от тях, ни поп Лукан, ни Гечо са имали вземане даване примерно с даскал Тодор Пеев от Етрополе или Христо Иванов Големия, нито пък с Анастас Попхинов от Плевен и с още 5-6 души от Софийско и Орханийско, които са вярно изброени.

Не става с роднина, или пък Марин трябва да е разказал цялата налична му информация на роднината и да го е пратил като пълномощник да прави донесението, ама от какъв зор, като сам може да се препоръча като буден разкаял се гражданин.

Марин и Пъшков ги дондуркат две седмици в конака като писани яйца след ареста им в Ловеч, те са хората на полицията в Ловеч, от Пъшков искат само да им поднесе на тепсия Левски, даже и 2000 гроша му обещават и пълна анонимност, ако им свърши тази услуга, с Марин не вярвам да са били по-различни разговорите.

Да, нямаме засега пряко доказателство, но за мен отсъствието на председател в донесението е подпис на самия председател, той е най-заинтерсованото лице да скрие ролята си в комитета. И роднините му, разбира се, но пък им липсва компетентност да посочат всички тези имена.

За обиските, ако трябва да четем внимателно писмото на Левски от 16 септември, там има много информация:

"Пишат ми писма отвред да не се излагам на опасности, но не мога да гледам страхливите ни работници, които от страх засират всичко, и работата да стои на едно място. Завчера като имаше една тупордия [2] в един град, в който бях и аз: издирвания, бастисвания [3] ненадейно по къщята. А аз, където бях в къщата, днес излязох от къщи, на другия ден бастисаха. От видело до видело по улиците турци вардят за странни хора. При това нещо в тоя град се изплашват всички. От тоя град е и Грую [4], който ми пише защо бях излязъл вече оттам и бях отишъл на други страни. Пише ми да не дохождам скоро, като преувеличава предирванията на тур[ците], че уж били търсили и у тях и пр., та нямало място където да сляза. И още казал, дето бях оставил припас, тефтери и пр. да се хвърлят в заода. Виждаш ли работа от страхопъзльовци! "

Значи, не Грую /псевдоним на Марин/ е изхвърлил "припас" /това са бойни припаси, патрони, оръжие/, тефтери", а Грую е наредил да се изхвърлят от "дето бях оставил". Тайници за оръжие и документи е имало в две къщи - на Величка и на Сиркови, там е имало "припас и тефтери". На Сирков Грую не може да нарежда, защото после Левски нарежда всичко там да се пренесе, Сирковата къща е най-тайната и Сирков е най-довереният му. Грую е наредил на сестра си, на Величка. Величка пък била предупредила Сиркова и имаше някъде разкази на Сиркова, как изнесла и скрила пушката и вещите на Левски след предупреждението на Величка, така че турците нищо не са открили.

Левски пише и друго " А аз, където бях в къщата, днес излязох от къщи, на другия ден бастисаха." Това е къщата на Сиркови, значи идва Величка, казва "утре ще ви бастисат", Левски се изнася оттам, на другия ден бастисват. Левски го няма, тефтери припаси няма, изнесени са, хепиенд.

Ама защо Величка тича да предупреждава Сиркова, нека си го заловят Левски...

Да, ама може и да не го... Къщата е имала изход от покрива, който е водел към скали и пещера, а оттам всяка засада е проблемна, лицето може и да избяга. Величка много добре е знаела това. Ако Левски избяга, аритметиката е проста, само няколко души от комитета в Ловеч знаят за къщата и нейните особености, а между тях са Марин и Величка, другият е бил Иван Драсов, ама него го няма. Ако имаше бастисване на Сиркови и Левски се измъкне жив, ще му е пределно ясно, че полицията е насочена от Поплуканови. Затова се презастрахова, отива и предупреждава Сиркова, един вид - ето верен член на комитета съм, спасих Левски и вас. Доверете ми се.

Левски още тогава е бил длъжен да си зададе много въпроси.

• Потребител
Публикувано (edited)
  On 15.03.2025 г. at 10:52, Б. Киров said:

Да, добре, влизаме в ролята на адвокати на Марин и търсим издайника на друго място. Само че... има проблем с компетентността.

Ако е поп Лукан или Гечо Хашната, примерно, нямат този капацитет на знания да посочат десетина главатари на другите комитети, ни един от тях, ни поп Лукан, ни Гечо са имали вземане даване примерно с даскал Тодор Пеев от Етрополе или Христо Иванов Големия, нито пък с Анастас Попхинов от Плевен и с още 5-6 души от Софийско и Орханийско, които са вярно изброени.

Не става с роднина, или пък Марин трябва да е разказал цялата налична му информация на роднината и да го е пратил като пълномощник да прави донесението, ама от какъв зор, като сам може да се препоръча като буден разкаял се гражданин.

Марин и Пъшков ги дондуркат две седмици в конака като писани яйца след ареста им в Ловеч, те са хората на полицията в Ловеч, от Пъшков искат само да им поднесе на тепсия Левски, даже и 2000 хиляди гроша му обещават и пълна анонимност, ако им свърши тази услуга, с Марин не вярвам да са били по-различни разговорите.

Да, нямаме засега пряко доказателство, но за мен отсъствието на председател в донесението е подпис на самия председател, той е най-заинтерсованото лице да скрие ролята си в комитета. И роднинте му, разбира се, но пък им липсва компетентност да посочат всички тези имена.

За обиските, ако трябва да четем внимателно писмото на Левски от 16 септември, там има много информация:

"Пишат ми писма отвред да не се излагам на опасности, но не мога да гледам страхливите ни работници, които от страх засират всичко, и работата да стои на едно място. Завчера като имаше една тупордия [2] в един град, в който бях и аз: издирвания, бастисвания [3] ненадейно по къщята. А аз, където бях в къщата, днес излязох от къщи, на другия ден бастисаха. От видело до видело по улиците турци вардят за странни хора. При това нещо в тоя град се изплашват всички. От тоя град е и Грую [4], който ми пише защо бях излязъл вече оттам и бях отишъл на други страни. Пише ми да не дохождам скоро, като преувеличава предирванията на тур[ците], че уж били търсили и у тях и пр., та нямало място където да сляза. И още казал, дето бях оставил припас, тефтери и пр. да се хвърлят в заода. Виждаш ли работа от страхопъзльовци! "

Значи, не Грую /псевдоним на Марин/ е изхвърлил "припас" /това са бойни припаси, патрони, оръжие/, тефтери", а Грую е наредил да се изхвърлят от "дето бях оставил". Тайници за оръжие и документи е имало в две къщи - на Величка и на Сиркови, там е имало "припас и тефтери". На Сирков Грую не може да нарежда, защото после Левски нарежда всичко там да се пренесе, Сирковата къща е най-тайната и Сирков е най-довереният му. Грую е наредил на сестра си, на Величка. Величка пък била предупредила Сиркова и имаше някъде разкази на Сиркова, как изнесла и скрила пушката и вещите на Левски след предупреждението на Величка, така че турците нищо не са открили.

Левски пише и друго " А аз, където бях в къщата, днес излязох от къщи, на другия ден бастисаха." Това е къщата на Сиркови, значи идва Величка, казва "утре ще ви бастисат", Левски се изнася оттам, на другия ден бастисват. Левски го няма, тефтери припаси няма, изнесени са, хепиенд.

Ама защо Величка тича да предупреждава Сиркова, нека си го заловят Левски...

Да, ама може и да не го... Къщата е имала изход от покрива, който е водел към скали и пещера, а оттам всяка засада е проблемна, лицето може и да избяга. Величка много добре е знаела това, защото в нейната къща е имало подобен изход. Ако Левски избяга, аритметиката е проста, само няколко души от комитета в Ловеч знаят за къщата и нейните особености, а между тях са Марин и Величка, другият е бил Иван Драсов, ама него го няма. Ако имаше бастисване на Сиркови и Левски се измъкне жив, ще му е пределно ясно, че полицията е насочена от Поплуканови. Затова се презастрахова, отива и предупреждава Сиркова, един вид - ето верен член на комитета съм, спасих Левски и вас. Доверете ми се.

Левски още тогава е бил длъжен да си зададе много въпроси.

Expand  

На Левски кой ли му е разказал всичко това, след като е напуснал града? От кого ли го е научил като очевидно не е било от Грую? За да знае какво е наредил Грую, значи някой много вътрешен му е съобщил по някакъв начин. Някой друг му е донасял всичко и затова си е мислел, че все още има контрол над ситуацията в Ловеч и е бил толкова обиден, че изведнъж, за една топурдия, вече нямало място за него в столицата му... След Арабаконашкия проход и задържането на Марин и Димитър при каймакамина, започва да стига до истината...

Но понеже нямаме чисти и ясни извори, а казано, преразказано, променяно с годините, дали пък не са отишли двама, Марин с още някой за кураж, той наистина е бил по-страхлив, защо не допуснем да е бил с баща си? Старият поп щял да бъде сигурен по този начин, че работата е свършена както той би искал, особено да помогне на Марин ако се насмете пред кайкамина. Синът му да си каже, щото оня Левски го заплашвал, ама да не вземел пък да си каже, че заплахата е била за пари, взимани не преди два-три месеца, а много отрано т.е. комитетът е по-стар от претендираното...

Хитър, чак лукав е бил поп Лукан след като се разполагал с чужди, с народни пари ни лук ял, ни лук мирисал в следващите години.

Поставям така въпроса, защото името на поп Лукан е на първо място в списъка и защото ако той е поел основната вина, че е повел синовете си по тази пътека, като църковно лице е имал закрила. Освен това отчитали, че е бил вече възрастен, когато по-късно ги повели към София: "С тях бил арестуван и поп Лукан, но без букагии." т.е. разчитал на побелелите си коси за милост каквато не би получил синът му.
Марин послушно изпял всичко, пропуснал е зет си Гечо Хашнов, Пъшков, Иванчо Колев и Драсов, най-близките му в комитета, но Латинеца, Сирков и Христо Големия издал, а за застраховка и Добре Механджията сложил, помня Вашата теория защо е там това име, друг е въпроса дали това не е грешка на властта, която е чула Добре и е знаела Механджията, така го е отбелязала в доклада по йерархия, не се е сетила, че може да е Малък Добре например, който наистина е бил комитетски член... Защото издайникът, вероятно от нерви, е дал някои от имената само с първото име, например Никола Сирков и може и Добре да е произнесъл само с първото, а властта после да е решила, че знае кой Добре и допълнила Механджията... Имената на синовете на поп Лукан дори не са изписани, вероятно защото тях се опитват да скрият и никой да не ги закача за нищо извън Ловеч. Общият не е там, защото са взели неговата страна, както и тази на Каравелов, който също не е споменат, но с каквото могат са навредили на Левски, който им е искал със задна дата взетите народни пари... 

Просто моята хипотеза, но ако имахме преки доказателства, нямаше да се налага да я градя. Поплуканови обаче са били много успешни, исторически са прокарали тяхната версия за всичко и не са оставили достатъчно следи, изплъзват ни се и днес. В късни години например Пъшков е бил безкрайно изненадан, че е запазено писмото на Левски от 12-ти декември, не е унищожено, изчезнало и поставен ребром пред текста признал, че Марин е бил винаги председател, никога поп Кръстьо. Но го е направил след смъртта на Марин, приживе все е пазел да не му навреди, и при наличието на исторически документ-писмото. Добре, че поне това доказателство имаме, без него щеше да ни е още по-трудно... 

Иначе "На Пъшкова направили очна ставка с В. Левски, но на Марина – не." /Парашкев Стоянов/. И на Латинеца не направили очна ставка с Левски...

• Потребители
Публикувано
  On 15.03.2025 г. at 12:44, Borova gora said:

На Левски кой ли му е разказал всичко това, след като е напуснал града? От кого ли го е научил като очевидно не е било от Грую? За да знае какво е наредил Грую, значи някой много вътрешен му е съобщил по някакъв начин. Някой друг му е донасял всичко и затова си е мислел, че все още има контрол над ситуацията в Ловеч и е бил толкова обиден, че изведнъж, за една топурдия, вече нямало място за него в столицата му...

Expand  

Логично е да са Сиркови, Левски с тях е контактувал. Изглежда между Величка и Мария Сиркова е имало топла връзка и са си споделяли, защото онзи разказ на Сиркова, как известила Величка, че Левски е у тях, пък и жената на Латинеца включила... След като Величка е предупредила Сиркова за обиска, естествено е, Сиркова да й е била благодарна, откриването на Левски и оръжието му с кометски документи в тяхната къща е щяло да съсипе живота на семейството, на Сирков не му е мърдала доживотна каторга, независимо дали заловят Левски или не, оръжието му и документите са щели да останат в турски ръце.

Безграничното му доверие към Сиркови изглежда е било подхранвано от такова доверие към най-близкия му и верен съратник Христо Иванов Големия. Големия единствен му остава докрай предан след фиаското на Левски при избор на председател в Букурещ. Те двамата са стари другари от Първата и Втората легия, Христо Иванов е бил този, който се е грижел за Левски, докато е бил опериран с тежка рана в Белград, Големия пише в спомените си, че заявил на сръбския хирург: "Ако приятеля ми умре, умираш и ти с него."

Големия се е предоверил на роднините си от Къкрина, Левски се е предоверил на Големия; последният изработва маршрута на оттеглянето му, има едно писмо на Левски, в което това е документирано.

той наистина е бил по-страхлив, защо не допуснем да е бил с баща си? Старият поп щял да бъде сигурен по този начин, че работата е свършена както той би искал, особено да помогне на Марин ако се насмете пред кайкамина. Синът му да си каже, щото оня Левски го заплашвал, ама да не вземел пък да си каже, че заплахата е била за пари, взимани не преди два-три месеца, а много отрано т.е. комитетът е по-стар от претендираното...

Хитър, чак лукав е бил поп Лукан след като се разполагал с чужди, с народни пари ни лук ял, ни лук мирисал в следващите години.

Expand  

Има хляб в тази хипотеза, по причина на факта, че поп Лукан е въвлечен в аферата с парите на комитета, намереното през 1972 г. комитетско злато вероятно е било закопано от него в двора и след смъртта му, изглежда фамилията не са могли да го ползват, само на него е било известно къде. Нали той е изпращал лирите на Марин в Диарбекир, вътре в бизнеса с касата е бил. Отделно е имал люта професионална вражда с поп Кръстьо и сигурно му е завиждал за повечето енориарши от неговите, Кръстьо е бил млад, образован и красноречив, на всичко отгоре определен за наместник на Иларион.

Марин послушно изпял всичко, пропуснал е зет си Гечо Хашнов, Пъшков, Иванчо Колев и Драсов, най-близките му в комитета, но Латинеца, Сирков и Христо Големия издал, а за застраховка и Добре Механджията сложил, помня Вашата теория защо е там това име, друг е въпроса дали това не е грешка на властта, която е чула Добре и е знаела Механджията, така го е отбелязала в доклада по йерархия, не се е сетила, че може да е Малък Добре например, който наистина е бил комитетски член...

Expand  

Възможно е, макар и според мен, да е малко вероятно. Защо пък точно към Добре Механджията се насочва първата дописка на Каравелов, твърде голямо съвпадение.

Според мен източник за първата дописка са били Сиркови, които явно са се чувствали заподозрени като предатели и в невъзможност да си обяснят кой е предателя са измислили версията за Добре Механджията и Пано Бонжора, които са имали славата в Ловеч на нещо като Гарабед Шпионина от вица,  публично известни мекерета на полицията. Затова и Сиркови са разказали на Драсов версията с Пано и Добре, която обаче издиша.

Този, който е подхвърлил името на Добре в доноса е познавал славата му на полицейско ухо и може би си е правел сметките, че след като каже името му като комитетски член, ще го викат в конака, ще има някаква полицейска активност около него и това ще се забележи публично.

Втората дописка с цел поп Кръстьо обаче е инспирирана от клана Поплуканови, конкретно от Величка. Тя вече хваща декиш в публичното пространство, защото Каравелов с размах посочва и мотива - "попът е взел от касата комитетски парици". И се почва, ама как ги е взел, колко "парици", той касиер ли е бил или председател, Левски влязъл в Ловеч да си разчиства сметките с него, Левски му определил среща в Къкринското ханче, лъжите са като търкаляща се надолу снежна топка, колкото по-долу удрят, толкова по-големи стават и се ускоряват.

А хората, повечето от тях, са така устроени, че вярват на големи лъжи, не на малки...

Така или иначе, но в доноса явно личи стремеж да се скрие ролята на Марин като председател и да се ударят хора от кръга на Сиркови - и тримата братовчеди са посочени, като сложим Никола1 и Никола2 - четиримата. Тоест целият канал на Христо Иванов Големия, Ловеч - Русе е изложен в имената от списъка.

• Потребител
Публикувано (edited)
  On 15.03.2025 г. at 14:14, Б. Киров said:

Логично е да са Сиркови, Левски с тях е контактувал. Изглежда между Величка и Мария Сиркова е имало топла връзка и са си споделяли, защото онзи разказ на Сиркова, как известила Величка, че Левски е у тях, пък и жената на Латинеца включила... След като Величка е предупредила Сиркова за обиска, естествено е, Сиркова да й е била благодарна, откриването на Левски и оръжието му с кометски документи в тяхната къща е щяло да съсипе живота на семейството, на Сирков не му е мърдала доживотна каторга, независимо дали заловят Левски или не, оръжието му и документите са щели да останат в турски ръце.

Безграничното му доверие към Сиркови изглежда е било подхранвано от такова доверие към най-близкия му и верен съратник Христо Иванов Големия. Големия единствен му остава докрай предан след фиаското на Левски при избор на председател в Букурещ. Те двамата са стари другари от Първата и Втората легия, Христо Иванов е бил този, който се е грижел за Левски, докато е бил опериран с тежка рана в Белград, Големия пише в спомените си, че заявил на сръбския хирург: "Ако приятеля ми умре, умираш и ти с него."

Големия се е предоверил на роднините си от Къкрина, Левски се е предоверил на Големия; последният изработва маршрута на оттеглянето му, има едно писмо на Левски, в което това е документирано.

Има хляб в тази хипотеза, по причина на факта, че поп Лукан е въвлечен в аферата с парите на комитета, намереното през 1972 г. комитетско злато вероятно е било закопано от него в двора и след смъртта му, изглежда фамилията не са могли да го ползват, само на него е било известно къде. Нали той е изпращал лирите на Марин в Диарбекир, вътре в бизнеса с касата е бил. Отделно е имал люта професионална вражда с поп Кръстьо и сигурно му е завиждал за повечето енориарши от неговите, Кръстьо е бил млад, образован и красноречив, на всичко отгоре определен за наместник на Иларион.

Възможно е, макар и според мен, да е малко вероятно. Защо пък точно към Добре Механджията се насочва първата дописка на Каравелов, твърде голямо съвпадение.

Според мен източник за първата дописка са били Сиркови, които явно са се чувствали заподозрени като предатели и в невъзможност да си обяснят кой е предателя са измислили версията за Добре Механджията и Пано Бонжора, които са имали славата в Ловеч на нещо като Гарабед Шпионина от вица,  публично известни мекерета на полицията. Затова и Сиркови са разказали на Драсов версията с Пано и Добре, която обаче издиша.

Този, който е подхвърлил името на Добре в доноса е познавал славата му на полицейско ухо и може би си е правел сметките, че след като каже името му като комитетски член, ще го викат в конака, ще има някаква полицейска активност около него и това ще се забележи публично.

Втората дописка с цел поп Кръстьо обаче е инспирирана от клана Поплуканови, конкретно от Величка. Тя вече хваща декиш в публичното пространство, защото Каравелов с размах посочва и мотива - "попът е взел от касата комитетски парици". И се почва, ама как ги е взел, колко "парици", той касиер ли е бил или председател, Левски влязъл в Ловеч да си разчиства сметките с него, Левски му определил среща в Къкринското ханче, лъжите са като търкаляща се надолу снежна топка, колкото по-долу удрят, толкова по-големи стават и се ускоряват.

А хората, повечето от тях, са така устроени, че вярват на големи лъжи, не на малки...

Така или иначе, но в доноса явно личи стремеж да се скрие ролята на Марин като председател и да се ударят хора от кръга на Сиркови - и тримата братовчеди са посочени, като сложим Никола1 и Никола2 - четиримата. Тоест целият канал на Христо Иванов Големия, Ловеч - Русе е изложен в имената от списъка.

Expand  

Интересното е, че първото нещо, което иска Марин е да приключат с книгите, сред тях и касиерските, да идат в заода т.е. да не останат следи от дадените и присвоени суми... Вероятно това е казал и на Никола Сирков, надявайки се, че следи няма да останат, свързани с парите.

Марин не би трябвало да се е уплашил от заптиетата, би трябвало да ги е очаквал, всички тайни къщи на Апостола са били бастисани, редно е да е била и неговата, за да не лъсне предателството, интересно е защо е била пропусната тази на Латинеца и бил ли е той вече предаден за участие в обира на Денчо? Ако Латинеца е изпял нещо, би следвало да е съобщил, че Марин е бил председателя, но така или иначе Марин е бил в ръцете им, затова не е побягнал като Драсов и Иванчо Колев, не се е чувствал застрашен, същото споделила и Мария Сиркова, а го пише и Пъшков, бил е изненадан от писмото на Васил от Гложене, че Общия е започнал да предава всичко и всеки. Причината да не се чувствали застрашени би била сделка с полицията.

И първата му работа е била да предупреди Левски да не идва повече в Ловеч. Това ли е било целта, издал в конака за да държи Левски далеч от своя град оттам-насетне? Защото след като тайната полиция сторила сефтето да се убива се уплашил до смърт, че ще дойде и неговия ред заради присвоените суми? Въпреки, че още по това време е могъл да мисли над въпроса как Левски да бъде задържан, а няколко седмици по-късно този въпрос се е оказал съществен, на живот и смърт, за ловешките дейци.

Всички тук бяхме съгласни, че издаването е свързано с убийствата, на дякон Паисий или на слугата на Денчо, може би наистина е било така, Марин е виждал себе си като следващият поред с присъда от организацията след присвояването на значителни суми няколко пъти за една-две години и ако Апостола съобщи това на всички членове. Но... аз бих добавила нещо, първо-причината може да е сдаването на касиерския пост от страна на Драсов, напускането му и страхът, че в този момент ще лъснат злоупотребите с комитетските пари. Убийствата само увеличили страха на Марин, че това го чака съгласно устава, защото го нямало вече Драсов да прикрива липсите в касата. Касиерството отишло в дългогодишния враг на фамилията поп Кръстьо.

"Прихващането на същото писмо от началото на ноември на Каравелов от турската полиция по "изкусен начин", според мен в Ловеч" - Левски не осъзнал степента на предателството веднага, полицията не търсела арнаути, а претърсвала тайните му къщи, това все още не го е притеснило и продължил да получава поща в Ловеч, включително в домовете на Марин и Величка, така че там е възможно на писмата да са направени копия и да са оставени оригиналите на чакат Апостола. Иначе как ще знае турската полиция, че едни писма са изпратени до него, за да ги придобие по "подобаващ начин" и да направи копия? Плюс това на пликовете са слагали фалшиви имена, няма как да се досетят ако някой не издаде... Ловеч наистина е предполагаемо място за прихващането им.

Мисля също, че писмото от 7-ми октомври е с фалшива дата и е написано по-късно, а му е сложена по-ранна, след първите признания по Арабаконашката афера когато вече на всяка цена са искали арестуването на Левски и да го примамят в капан.

"и го убеждавал да разкрие работите, да изкаже за Левски, като му обещавал да го освободи. Те вече всичко знаели – устава, печата, прокламацията и прочее. Искаше само да узнае [за] Левски, за да получи медал и повишение. На Пъшков обещал 2000 гроша и свободата." - тук вече е много интересно от спомените на Пъшков, интересът е само и единствено към Левски, нито към самия Пъшков, нито към комитета, нито към Марин, нито към винтовките и т.н. Трябвал им е лидерът, организаторът на всички и всеки. 

Иначе "На Пъшкова направили очна ставка с В. Левски, но на Марина – не." /Парашкев Стоянов/. И на Латинеца не направили очна ставка с Левски... - тук  прилича на задкулисие, Марин е издаден от Общия и от други, но... му се разминава да гледа Дякона в очите. Особено ако Левски го издаде пред всички за парите и че е в комитета не от 2-3 месеца, труд са положили, за да спасят Марин. И Латинеца...

• Потребители
Публикувано

Всичко е казано в текста на донесението на Хамди, но този текст е написан на витиеват и неясен чиновнически език, който се нуждае от превод след превода. Иначе Хамди дава цялата интересуваща ни информация:

"Преди два и половина–три месеца комитетът е призовал и привлякъл някои съмишленици в околиите ..." - докладът е датиран 28 септември, 3 месеца назад, първи юли, Левски се връща в България на 1 юли.

"Ловеч е бил определен за център" - бинго, Ловеч е център, обаче "главатар" не е посочен, останалите са периферия и всичките са с "главатари"

"лице на име Васил Левски от известно време насам се намира във Влашко, е било изпратено и с негово съдействие е бил съставен комитет, в който влизат" /следват дейците от Ловеч, тоест от Центъра/ - няма и намек, че Левски е съставял комитети и конкретно този в Ловеч от 3 години насам, дошъл е от Влашко и съставил комитета в Ловеч, който е център без главатар

"Влезли са и в къщата на Динчо Памукчията, който е от заможните жители на град Ловеч, за да го убият, но не го намерили и убили калфата му" - това го коментирахме, влезли за да го убият, точно както пише в писмото на Левски

И сега, съществената част:

"Във връзка с описаните престъпления се проведе незабавно разследване и [няколко] заподозрени лица бяха заловени и задържани ...се установи, че имат общо със зловредните намерения на споменатия революционен комитет. Ловешкият околийски началник Джaми ефенди е разследвал и е събрал доста сведения по този въпрос. Ето защо, ако разпитваните в момента във връзка с описаните убийства [задържани] дадат показания за някое от лицата, чиито имена са изброени по‐горе, че е свързано с революционния комитет, то това лице ще бъде незабавно задържано и подложено на разпит. Но в случай, че от [разпитваните в момента лица] не могат да се вземат такива показания и те бъдат освободени, въпреки че са известни злодеянията на гореспоменатите лица, тогава, след като действията и начинанията на гореспоменатите лица бъдат следени тайно още известно време и когато се разбере с точност кои са ръководителите им, домовете им ще бъдат обискирани без предупреждение, а те самите задържани. Ако се установи, че именно това са [лицата], заподозрени за погубване живота на убитите лица, то те ще бъдат подложени на разпит."

Тези засукани изречения се нуждаят, според мен, от разплитане, нека опитам. Хамди всъщност говорейки в бъдеще време описва какво вече е свършено, а именно:

- лицата заподозрени в убийствата са вече били задържани и разпитани, защото в конкретния случай с убийството на калфата, лицето Димо Драсов фигурира в списъка на комитета, а на лицата Марин Поплуканов, Никола Сирков и Никола Цвятков къщите вече са били обискирани и следени тайно, ерго намерението в бъдеще време де факто е изконсумирано в минало по време на пращането на доклада.

Ключова е фразата, за да разберем точно какво има предвид е:

Ловешкият околийски началник Джaми ефенди е разследвал и е събрал доста сведения по този въпрос.

В резюме: към 28 септември каймакаминът на Ловеч, Джами ефенди, вече е бил установил връзката с убийството на калфата на Марин Поплуканов, Димо Драсов, Никола Сирков и Никола Цвятков, за да е предприел арести, разпити и обиски на къщите им. Тези четиримата са в списъка.

За Латинеца толкова съм изписал по-горе, че ми е досадно да се повтарям - бил е закован за участието му в обира, и няма никаква разлика кога, дали след като залавят Вутьо на 15 ноември или по-рано, откупил се е вече писах по кой начин. Такова мнение имам от това, което виждам. Всеки има право на неговото.

Жалко, че не притежаваме архивите на полицията и каймакамина в Ловеч, доколкото прочетох са унищожени по някакъв начин след Освобождението, в тях трябва да е имало конкретика на местна почва.

• Потребител
Публикувано (edited)
  On 15.03.2025 г. at 22:26, Б. Киров said:

Всичко е казано в текста на донесението на Хамди, но този текст е написан на витиеват и неясен чиновнически език, който се нуждае от превод след превода. Иначе Хамди дава цялата интересуваща ни информация:

"Преди два и половина–три месеца комитетът е призовал и привлякъл някои съмишленици в околиите ..." - докладът е датиран 28 септември, 3 месеца назад, първи юли, Левски се връща в България на 1 юли.

"Ловеч е бил определен за център" - бинго, Ловеч е център, обаче "главатар" не е посочен, останалите са периферия и всичките са с "главатари"

"лице на име Васил Левски от известно време насам се намира във Влашко, е било изпратено и с негово съдействие е бил съставен комитет, в който влизат" /следват дейците от Ловеч, тоест от Центъра/ - няма и намек, че Левски е съставял комитети и конкретно този в Ловеч от 3 години насам, дошъл е от Влашко и съставил комитета в Ловеч, който е център без главатар

"Влезли са и в къщата на Динчо Памукчията, който е от заможните жители на град Ловеч, за да го убият, но не го намерили и убили калфата му" - това го коментирахме, влезли за да го убият, точно както пише в писмото на Левски

И сега, съществената част:

"Във връзка с описаните престъпления се проведе незабавно разследване и [няколко] заподозрени лица бяха заловени и задържани ...се установи, че имат общо със зловредните намерения на споменатия революционен комитет. Ловешкият околийски началник Джaми ефенди е разследвал и е събрал доста сведения по този въпрос. Ето защо, ако разпитваните в момента във връзка с описаните убийства [задържани] дадат показания за някое от лицата, чиито имена са изброени по‐горе, че е свързано с революционния комитет, то това лице ще бъде незабавно задържано и подложено на разпит. Но в случай, че от [разпитваните в момента лица] не могат да се вземат такива показания и те бъдат освободени, въпреки че са известни злодеянията на гореспоменатите лица, тогава, след като действията и начинанията на гореспоменатите лица бъдат следени тайно още известно време и когато се разбере с точност кои са ръководителите им, домовете им ще бъдат обискирани без предупреждение, а те самите задържани. Ако се установи, че именно това са [лицата], заподозрени за погубване живота на убитите лица, то те ще бъдат подложени на разпит."

Тези засукани изречения се нуждаят, според мен, от разплитане, нека опитам. Хамди всъщност говорейки в бъдеще време описва какво вече е свършено, а именно:

- лицата заподозрени в убийствата са вече били задържани и разпитани, защото в конкретния случай с убийството на калфата, лицето Димо Драсов фигурира в списъка на комитета, а на лицата Марин Поплуканов, Никола Сирков и Никола Цвятков къщите вече са били обискирани и следени тайно, ерго намерението в бъдеще време де факто е изконсумирано в минало по време на пращането на доклада.

Ключова е фразата, за да разберем точно какво има предвид е:

Ловешкият околийски началник Джaми ефенди е разследвал и е събрал доста сведения по този въпрос.

В резюме: към 28 септември каймакаминът на Ловеч, Джами ефенди, вече е бил установил връзката с убийството на калфата на Марин Поплуканов, Димо Драсов, Никола Сирков и Никола Цвятков, за да е предприел арести, разпити и обиски на къщите им. Тези четиримата са в списъка.

За Латинеца толкова съм изписал по-горе, че ми е досадно да се повтарям - бил е закован за участието му в обира, и няма никаква разлика кога, дали след като залавят Вутьо на 15 ноември или по-рано, откупил се е вече писах по кой начин. Такова мнение имам от това, което виждам. Всеки има право на неговото.

Жалко, че не притежаваме архивите на полицията и каймакамина в Ловеч, доколкото прочетох са унищожени по някакъв начин след Освобождението, в тях трябва да е имало конкретика на местна почва.

Expand  

За мен въпросът е, че ако са издадени Поплуканови при някой от разпитите на друг член на комитета след обирите, убийствата, няма вариант Марин да не е посочен за председател, никому няма да хрумне да спести това, ако издава всичко друго. Отделно, биха го питали кой ръководи, ако той пропусне да каже и т.н., плюс някой изненадан от ареста, изплашен не би съобразил да каже, че комитетът е от 2-3 месеца, точно обратното, като Попхинов и Фурнаджиев би сложил всичко на масата... 

В списъкът на Хамди това е специфичното, този който е издавал е обмислял предварително какво и колко да каже. Ловешкият каймакамин не е знаел, но ние днес знаем колко селектирана информация и не съвсем достоверна му е представена.

Идеята ми е, че лицата, заподозрени за Ловешкото убийство не биха били задържани още на следващия ден, ако някой не е проговорил. На първо четене е трябвало да търсят арнаути поне в първите часове и дни. Много бързо започват бастисванията, много бързо се насочват точно към лице на име Васил Левски...

• Потребители
Публикувано
  On 16.03.2025 г. at 9:11, Borova gora said:

Идеята ми е, че лицата, заподозрени за Ловешкото убийство не биха били задържани още на следващия ден, ако някой не е проговорил. На първо четене е трябвало да търсят арнаути поне в първите часове и дни. Много бързо започват бастисванията, много бързо се насочват точно към лице на име Васил Левски...

Expand  

Според мен каймакаминът е знаел с абсолютна точност това още на 17 август, когато е първият обиск у Величка, а не знаем дали преди това не е бил този у Марин. Обиск в къщата на Димо Драсов, според мен, е бил направен още в деня на убийството, то е ясно, че от неговата къща тръгват "арнаутите" - а Димо фигурира в списъка като член на комитета.

Вижте как е формулирал Хамди:

"действията и начинанията на гореспоменатите лица бъдат следени тайно още известно време и когато се разбере с точност кои са ръководителите им, домовете им ще бъдат обискирани без предупреждение, а те самите задържани. Ако се установи, че именно това са [лицата], заподозрени за погубване живота на убитите лица, то те ще бъдат подложени на разпит."

Значи, ако се водим от буквата на написаното, когато се разбере с точност кои са ръководителите им, вече се е разбрало, и е направена следващата крачка - домовете им ще бъдат обискирани без предупреждение, а те самите задържани.

Интересното е, че никой, освен Димо Драсов, в по-късните си спомени не признава, че е бил задържан.

Но инструкцията на Хамди е недвусмислена: "домовете им да бъдат обискирани без предупреждение", което де факто всички си признават по-късно и веднага след това следва "а самите те задържани."

Следователно всички, на които са били обискирани домовете, а ние знаем с положителност за обиски у Марин, Величка, Сиркови и Никола Цвятков, по нареждането на Хамди са били и задържани и разпитвани.

Но изглежда пред каймакамина не всички са били равнопоставени, защото ден след обиска у Величка, тя отива да предупреди за обиск в къщата на Сиркови.

По каква логика полицията ще я уведомява кой е следващия.

Просто няма откъде другаде да научи, полицията не е разлепвала обявления на площада къде ще "бастисва" и кой не, и в каква последователност ще го прави.

Според мен, обискът в къщата на Марин е бил преди този у Величка, ще рече на 15-ти или на 16-ти август, защото Левски в писмото пише, че Грую /марин/ наредил да бъдат хвърлени в "заода" тефтери и припаси. Припаси при него е нямало, пушката и патроните са били в тайника в къщата на Величка, вероятно там са били съхранявани комитетските пари, защото Левски минава оттам да ги търси. Щом Марин е наредил, всичко е било изнесено и скрито на друго място още преди обиска.

Разбира се, ако въобще е бил правен обиск у Марин...

• Потребители
Публикувано
  On 16.03.2025 г. at 9:11, Borova gora said:

За мен въпросът е, че ако са издадени Поплуканови при някой от разпитите на друг член на комитета след обирите, убийствата, няма вариант Марин да не е посочен за председател, никому няма да хрумне да спести това, ако издава всичко друго.

Expand  

Според мен на ловечкия каймакамин въобще не му е пукало кой е председател, кой подпредседател и кой касиер.

Вижда се от разпита на Пъшков, единственото, което го е интересувало е бил Левски и декорирането му с ордени и награди.

Даже предлага 2000 гроша на Пъшков и пълен имунитет.

Интересно е, че парите у Латинеца са били 2500 гроша, както споменах, това са били много пари, прекалено много за оборота на кръчмата му за един ден, днешни около 30 000 лева.

За сравнение, парите описани у Николчо са били 250 гроша, с тях тръгва да си купува бакър в Търново.

• Потребител
Публикувано (edited)
  On 16.03.2025 г. at 9:38, Б. Киров said:

Според мен каймакаминът е знаел с абсолютна точност това още на 17 август, когато е първият обиск у Величка, а не знаем дали преди това не е бил този у Марин. Обиск в къщата на Димо Драсов, според мен, е бил направен още в деня на убийството, то е ясно, че от неговата къща тръгват "арнаутите" - а Димо фигурира в списъка като член на комитета.

Вижте как е формулирал Хамди:

"действията и начинанията на гореспоменатите лица бъдат следени тайно още известно време и когато се разбере с точност кои са ръководителите им, домовете им ще бъдат обискирани без предупреждение, а те самите задържани. Ако се установи, че именно това са [лицата], заподозрени за погубване живота на убитите лица, то те ще бъдат подложени на разпит."

Значи, ако се водим от буквата на написаното, когато се разбере с точност кои са ръководителите им, вече се е разбрало, и е направена следващата крачка - домовете им ще бъдат обискирани без предупреждение, а те самите задържани.

Интересното е, че никой, освен Димо Драсов, в по-късните си спомени не признава, че е бил задържан.

Но инструкцията на Хамди е недвусмислена: "домовете им да бъдат обискирани без предупреждение", което де факто всички си признават по-късно и веднага след това следва "а самите те задържани."

Следователно всички, на които са били обискирани домовете, а ние знаем с положителност за обиски у Марин, Величка, Сиркови и Никола Цвятков, по нареждането на Хамди са били и задържани и разпитвани.

Но изглежда пред каймакамина не всички са били равнопоставени, защото ден след обиска у Величка, тя отива да предупреди за обиск в къщата на Сиркови.

По каква логика полицията ще я уведомява кой е следващия.

Просто няма откъде другаде да научи, полицията не е разлепвала обявления на площада къде ще "бастисва" и кой не, и в каква последователност ще го прави.

Според мен, обискът в къщата на Марин е бил преди този у Величка, ще рече на 15-ти или на 16-ти август, защото Левски в писмото пише, че Грую /марин/ наредил да бъдат хвърлени в "заода" тефтери и припаси. Припаси при него е нямало, пушката и патроните са били в тайника в къщата на Величка, вероятно там са били съхранявани комитетските пари, защото Левски минава оттам да ги търси. Щом Марин е наредил, всичко е било изнесено и скрито на друго място още преди обиска.

Разбира се, ако въобще е бил правен обиск у Марин...

Expand  

Опитвам се да подредя хронология на събитията, ако Марин се е изплашил от Левски от присъдите, които издава, възможно е и преди обира в дома на Денчо да е изпял всичко. Имайки имената от дни, каймакамина още на следващия ден е тръгнал след тях

В другият вариант ако един от арестуваните е проговорил, тогава със сигурност до списъка Ловешкия каймакамин е стигнал след обира. 

Тук пак има интересен момент, Марин е знаел, че ще ги проверяват, може би часове преди проверката, затова и имал време да издаде заповедите. Ако е било внезапно, неочаквано, турската полиция е щяла да намери всичко в дома му. Това е третият вариант, да е намерила и той тогава да е пропял...

/ В скоби малко факти отнесени към Къкрина:

"Н[иколчо] каза на Хр[иста] Латинеца да не обажда нищо, даже ако ги мъчат." - интересно е, че тук малкия, 22-годишния, който не е член на комитета е водещия в ситуацията и знаел предварително каква тактика трябва да спазват при разпитите, да не си признават, от кого ли е научил, че това е вярното поведение. От Сирков? Величка? Друг?
"Н[иколчо] го попита защо не яде и му каза на Левски да не се бои – турците няма защо да го тровят, те го вардят да узнаят от него всичко." - как Николчо знаел по-добре от Левски какво искат турците.
"Хаджи юзбаши, Ловеч, ги разпитал няколко пъти, той знаел за много тайни работи." - както Николчо правилно отбелязал, в Ловеч знаели, знаели повече отколкото той самият подозирал, колко ли е бил изненадан, че скрито-покрито за Ловешкия конак е нямало, което значело само едно, дълбоко предателство още преди Къкрина
"След арестуването на Левски тефтерите, които Никола [Сирков] прибра от самарите с Христо Малкия „Бунето“  от Търново (умрял вече), ги прибрали в Търново и ги изгорили." - брей, голям страх какво има в тези тефтери, та тефтер ли е, да бъдел унищожен или в заода, или в огъня щото можело да е оня тефтер, със сметките...
"Някои от тях Христо ги изгорил, а останало само каквото ми показа на мен и аз ги видях и прибрах в музея на читалището в Ловеч." - пак голямо горене паднало на писма и документи на Левски, само дето не става ясно кой Христо, Големия или Латинеца го е направил и по чии инструкции / Ние си търсим истината, имаме право да знаем нашата история, но в нея е имало толкова кал, че са горили, горили... следи да няма

• Потребители
Публикувано
  On 16.03.2025 г. at 15:39, Borova gora said:

Опитвам се да подредя хронология на събитията, ако Марин се е изплашил от Левски от присъдите, които издава, възможно е и преди обира в дома на Денчо да е изпял всичко. Имайки имената от дни, каймакамина още на следващия ден е тръгнал след тях

В другият вариант ако един от арестуваните е проговорил, тогава със сигурност до списъка Ловешкия каймакамин е стигнал след обира. 

Тук пак има интересен момент, Марин е знаел, че ще ги проверяват, може би часове преди проверката, затова и имал време да издаде заповедите. Ако е било внезапно, неочаквано, турската полиция е щяла да намери всичко в дома му. Това е третият вариант, да е намерила и той тогава да е пропял...

Expand  

Мисля, че ловечкия каймакамин си е имал списъка още преди обира. Хамди така е написал донесението, че е увъртял времената преди изпращането на доклада, сглобил е минало и бъдещо време като Франкенщайн, но ако разглобим тази негова конструкция, ще видим, че когато говори за бъдеще време, конкретно за Ловеч, на 28 септември има предвид минало - той пише за вече случили се събития /обиски и арести/ в бъдещо време, все едно предстоят, а те са били вече факт към датата на доклада му.

Хамди нито е познавал имената, нито цялата картина в Ловеч. Това е било приоритет на потурчения византиец Джами бей в Ловеч, Пъшков го описва като маниер и поведение много добре в Спомените си.

Хамди обръща специално внимание на назначаването в Ловеч на агент с български език, под прикритие горски. Бил е необходим на каймакамина за лице за контакт с доносника, не могат непрекъснато да викат техните хора в конака или да пращат при тях заптиета, докато горския винаги може да се срещне с всеки по повод на дърва за огрев, разпределение на парцели гори и т.н. съвсем непринудено, но е трябвало да бъде с български език, заплата 700 гроша месечно, днешни 8-9000 лева, сериозен агент за връзка. Нова длъжност, е отбелязано в доклада.

За Марин трябва малко да погледнем в перспектива и да се дръпнем от близкия план на факта, че е крал от народните пари и е въртял три години далавера с продажба на револвери - 200 парчета в Ловеч по думите на Общи и сигурно поне толкова в другите комитети. Човекът е осребрявал.

Има и друго, той е бил на всичките заседания на БРЦК в Букурещ и е видял как почвата под краката на Левски се изплъзва. В политбюрото на БРЦК, ЦК-то избират 6 човека: Каравелов /председател/, Димитър Ценович /касиер/, Кириак Цанков /подпредседател/, Олимпи Панов /писар/ и Панайот Хитов и Васил Левски /членове/. Трима от тези са славянофили - Каравелов, Хитов и Олимпи Панов /този е разстрелян по-късно за участие в русофилски бунт като офицер/, другите трима са от стария ТБЦК на Касабов - Ценович, Цанков и Левски. Превес обаче очевидно има групата на Каравелов.

Марин е усетил накъде духа вятъра и е видял шанс за себе си в новата ситуация, след като се връща. Затова той, Пъшков и Драсов горещо подкрепят  Димитър Общи, Левски го пише. Ако обирът беше успешен, всичките им золуми в Ловечкия комитет щяха да бъдат заметени, към Каравелов са щели да отидат едни 125 000 гроша, което да му замаже очите и да не иска от тях парите от касата в Ловеч толкова настоятелно. Защото истината е, че тези пари от централната за България каса в Ловеч не са стигали за пушки, нито онези от Арабаконак щяха - парите са отивали за издръжка на дейците, коне, дрехи, лично оръжие и пътни. Голяма част са отивали за хъшовете в Букурещ. И да съберем накуп касата в Ловеч и откраднатото в Арабаконак пряко сили ще купим с тези пари 200-300 пушки "иглянки", върви вдигай въстание с 300 пушки...

Марин, Драсов и Пъшков подкрепят и решението за убийството на Паисий, а доноса срещу дякон Паисий, че е предател идва от Общи. Тримата другари са треперели Паисий наистина да не ги изпее на каймакамина в Ловеч и единодушно му гласуват смъртната присъда, Драсов носи писмото на Левски до Общи.

Тази тройка са се изживявали нещо като Конвент в Ловеч, вижте спомените на Пъшков, той пише "комисията единодушно гласува против решението на Левски за обира на Денчо". Комисията... те са "комисари" и принципа на вишегласие, въведен от самия Левски му играе лоша шега - комисионерите си гласуват каквото ги устройва.

Опитвам се тук да реставрираме предисторията и цялата картина в цялост, преди да се втренчваме в детайлите, за да не се изгубим сред тях.

• Потребител
Публикувано (edited)
  On 16.03.2025 г. at 16:44, Б. Киров said:

Опитвам се тук да реставрираме предисторията и цялата картина в цялост, преди да се втренчваме в детайлите, за да не се изгубим сред тях.

Expand  

Да, затова подреждам за себе си събитията хронологично, не само по важност, тогава излизат и нови въпроси. 

От спомените на Димо Драсов например излезна това:

"Знае за Марин Луканов и Иван Драсов, че ходили в Букурещ с архивата." - защо са носили архива? Защо му е бил на Каравелов? Ето, защо за нас няма богат архив в Ловеч, но каква е било идеята да го показват в Букурещ? Димо Драсов е категоричен, че са отишли Марин и Иван Драсов заедно.

Пъшков ги е пресрещнал по пътя на връщане да научи първи новините. Вероятно по целия път са обсъждали, съгласували действията си. 

После, Левски казва на Комисията:

"След заминаването на Ваньо Ловчанският комитет се разтури" - има нещо в това заминаване, след като при силни фигури като Марин, Пъшков, поп Кръстьо и т.н. всичко се разпада, бастилията на Левски изведнъж я няма. Наистина мисля, че е възможно това с Писек да е било предлог. Драсов или е разбрал, че някой е издал или друго, но нещо е подозирал. Така или иначе е предал книгата и поп Кръстьо съобщава на Левски, че е имало злоупотреби.

Историците винаги са се вторачвали в Арабаконак като пролога на Къкрина. Но фактът е, че от завръщането от Букурещ всичко е различно. Тогава някъде е и първото предателство със списъка... Истинската предистория е събранието в Букурещ и дните след него.

• Потребители
Публикувано
  On 16.03.2025 г. at 18:28, Borova gora said:

Димо Драсов е категоричен, че са отишли Марин и Иван Драсов заедно.

Expand  

Вярно е, че са ходили заедно, но това е било в края на 1869 или в началото на 1870, когато се основава ловчанския частен комитет.

Анастас Попхинов разказва за това в показанията му пред Извънредната комисия:

Anastas.jpg.555cde41b571c3cd49f60435c3222152.jpg

Марин и Иван Драсов отиват в Букурещ с писмо до Каравелов от Левски, за да се уверят в съществуването на БРЦК, който е основан от Левски, Теофан Райнов и Каравелов в началото на 1870. Това е след второто отиване на Левски в Цариград като пълномощник на ТБЦК.

Затова Драсов е написал под писмото на Левски, касаещо разпрата му с Анастас:

Anastas.jpg.5d5724bbc4845062b2b38fa465e92de8.jpg

това е послеписа на писмото, датирано 25 август 1872, къде го е добавил Драсов е неясно, или в Турну Магуреле или в Букурещ, защото по това време трябва да е бил във Влашко, първите му писма от Писек са от началото на септември с.г.

На събранието в Букурещ от Ловеч единственият делегат е бил Марин Поплуканов, името му фигурира в заключителния протокол, но там отсъства подпис на Иван Драсов:

ProtokolBRCK4.thumb.JPG.6e64800af95d4d9ed5428440d56925b6.JPG

• Потребител
Публикувано
  On 16.03.2025 г. at 20:16, Б. Киров said:

Вярно е, че са ходили заедно, но това е било в края на 1869 или в началото на 1870, когато се основава ловчанския частен комитет.

Анастас Попхинов разказва за това в показанията му пред Извънредната комисия:

Anastas.jpg.555cde41b571c3cd49f60435c3222152.jpg

Марин и Иван Драсов отиват в Букурещ с писмо до Каравелов от Левски, за да се уверят в съществуването на БРЦК, който е основан от Левски, Теофан Райнов и Каравелов в началото на 1870. Това е след второто отиване на Левски в Цариград като пълномощник на ТБЦК.

Затова Драсов е написал под писмото на Левски, касаещо разпрата му с Анастас:

Anastas.jpg.5d5724bbc4845062b2b38fa465e92de8.jpg

това е послеписа на писмото, датирано 25 август 1872, къде го е добавил Драсов е неясно, или в Турну Магуреле или в Букурещ, защото по това време трябва да е бил във Влашко, първите му писма от Писек са от началото на септември с.г.

На събранието в Букурещ от Ловеч единственият делегат е бил Марин Поплуканов, името му фигурира в заключителния протокол, но там отсъства подпис на Иван Драсов:

ProtokolBRCK4.thumb.JPG.6e64800af95d4d9ed5428440d56925b6.JPG

Expand  

Това го помня, но проблемът ми е, че то не отговаря на написаното от Димо Драсов: "Знае за Марин Луканов и Иван Драсов, че ходили в Букурещ с архивата." В 1870г. не биха могли да имат архив, най-много два-три протокола, но не и нещо, което да се нарича архив и защо са го носили в Букурещ, кой им го е искал... Може да не е било за събранието, а по друго време да са отишли Марин и Иван, когато подреждам хронологията, виждам  че този момент след 1870г. няма къде да го сложа в месец и година, ще потърся още малко в изворите...

• Потребители
Публикувано
  On 17.03.2025 г. at 5:39, Borova gora said:

Това го помня, но проблемът ми е, че то не отговаря на написаното от Димо Драсов: "Знае за Марин Луканов и Иван Драсов, че ходили в Букурещ с архивата." В 1870г. не биха могли да имат архив, най-много два-три протокола, но не и нещо, което да се нарича архив и защо са го носили в Букурещ, кой им го е искал... Може да не е било за събранието, а по друго време да са отишли Марин и Иван, когато подреждам хронологията, виждам  че този момент след 1870г. няма къде да го сложа в месец и година, ще потърся още малко в изворите...

Expand  

Да, има спор между историци, че Иван Драсов също е присъствал на събранието през 1872, но общо взето консенсуса е, че не е бил.

Димо Драсов е прав в едно, според мен, Марин отива с архива, дали Иван Драсов е бил заедно с него в Букурещ или не е под въпрос, но има и други свидетелства, че Марин е занесъл архива в Букурещ, което е странно за мен. Двамата с Левски са заминали заедно, после Марин се е завърнал по-рано, а Левски е останал до 1 юли.

• Потребители
Публикувано
  On 16.03.2025 г. at 15:39, Borova gora said:

"Н[иколчо] го попита защо не яде и му каза на Левски да не се бои – турците няма защо да го тровят, те го вардят да узнаят от него всичко." - как Николчо знаел по-добре от Левски какво искат турците.

Expand  

Винаги ме е озадачавал факта, че Николчо отнема от Левски пликчето с отровата, което Апостола винаги е носел у себе си, Левски е записал това в тефтерчето си.

В разпитите на участници в арабаконашкото дело е отразено, че такива пликчета с отрова са били раздадени на много от членовете в комитетите, в случай на залавяне да ги използват, за да не издават.

Николчо е знаел какво има в пликчето, за да го отнеме от Левски, иначе откъде е разбрал, че е отрова, може да е бил прах срещу зъбобол примерно.

• Потребител
Публикувано (edited)
  On 17.03.2025 г. at 6:01, Б. Киров said:

Да, има спор между историци, че Иван Драсов също е присъствал на събранието през 1872, но общо взето консенсуса е, че не е бил.

Димо Драсов е прав в едно, според мен, Марин отива с архива, дали Иван Драсов е бил заедно с него в Букурещ или не е под въпрос, но има и други свидетелства, че Марин е занесъл архива в Букурещ, което е странно за мен. Двамата с Левски са заминали заедно, после Марин се е завърнал по-рано, а Левски е останал до 1 юли.

Expand  

Някъде четох, че Марин е бил сигурен, чувалът с писмата изсипани в нозете му пред Комисията съдържа архива на Ловешкия комитет, който той занесъл в Букурещ, защо изобщо го е носил не е ясно, какво ли му е трябвало на Каравелов, но го разпознал и като се върнал  в килията, Николчо Цвятков е бил затворен при него, заявил, че Каравелов ги е предал... Марин останал докрая уверен, че Комисията разполагала с техния архив, който занесъл във Влашко. Днес има друга теория, че това са архивите на местните комитети, не Каравеловия, но за Ловешкия само Марин можел да каже какво е в Букурещ, какво е останало в Ловеч...

Това е от спомените на Цвятков, който като не е бил член на комитета как е знаел толкова много за вътрешните неща, включително за отровата, е много интересно... къде е пазенето на тайна и умишлено ли не е пазена от него, Сирков като го е изпращал какви ли наставления му е дал. 

• Потребители
Публикувано
  On 17.03.2025 г. at 6:58, Borova gora said:

Някъде четох, че Марин е бил сигурен, чувалът с писмата изсипани в нозете му пред Комисията съдържа архива на Ловешкия комитет, който той занесъл в Букурещ, защо изобщо го е носил не е ясно, какво ли му е трябвало на Каравелов, но кого разпознал и като се върнал  в килията, Николчо Цвятков е бил затворен при него, заявил, че Каравелов ги е предал... Марин останал докрая уверен, че Комисията разполагала с техния архив, който занесъл във Влашко. Днес има друга теория, че това са архивите на местните комитети, не Каравеловия, но за Ловешкия само Марин можел да каже какво е в Букурещ, какво е останало в Ловеч...

Това е от спомените на Цвятков, който като не е бил член на комитета как е знаел толкова много за вътрешните неща, включително за отровата, е много интересно... къде е пазенето на тайна и умишлено ли не е пазена от него, Сирков като го е изпращал какви ли наставления му е дал. 

Expand  

Ако Марин е носел със себе си някакъв архив от Ловеч, според мен, е било със знанието на Левски, защото двамата са пътували заедно и пристигат заедно в Букурещ, където отсядат в дома на Каравелов.

По отношение на изсипания чувал с писмата, тук Гербов има цяла тема, в която доказва, че там не били писмата от архива на Каравелов, аз обаче не съм убеден. Каравелов бяга от Букурещ след 20 ноември, сега не помня точната дата, в Белград, след като разбира, че турците искат екстрадирането му. В бързината не е смогнал да вземе архива, и за този архив после Стамболов и Ботев го обвиняват, че е попаднал в ръцете на турците. Историята е заплетена, твърди се, че жена му Ната занесла архива в сръбското консулство в Букурещ, където един корумпиран служител го продал на турците. Лично за мен тази версия е съмнителна, ако архивът е бил придобит от сръбското консулство, то едва ли заради някакъв пияница е продаден на турците, а е бил изтъргуван от сърбите за някакви техни интереси с Високата порта.

Леонидов в книгата си също отбелязва, че в един момент Левски в разпитите пред комисията рязко променя показанията си, и това става в този момент, когато е разбрал, че комисията разполага с неговата кореспонденция с Каравелов.

Гербов тук доказваше, че Левски носел писмата в дисагите си в Къкрина, но, според мен, това е нонсенс. Каквото е носел е било пришито в самара на коня, защо да си слага сам таралеж в гащите.

По-горе в един от постовете бях извадил отговор на Левски на въпрос, дали има някакви други негови писма, освен тези пред комисията, Левски казва, освен тези други няма, всичко което съм правил тука, писал съм до комитета в Букурещ. Тоест казва им, това което имате от Букурещ е във вас, други мои писма няма.

Но в действителност си е правел сам копия и е бил упълномощил Д.Попов в Турну Магуреле също да прави копия. По-късно Драсов пише до Попов за тези писма. Попов троснато му отговаря, възприел писмото на Драсов като обвинение, че той ги бил предал на турците.

• Потребител
Публикувано
  On 17.03.2025 г. at 7:13, Б. Киров said:

Ако Марин е носел със себе си някакъв архив от Ловеч, според мен, е било със знанието на Левски, защото двамата са пътували заедно и пристигат заедно в Букурещ, където отсядат в дома на Каравелов.

По отношение на изсипания чувал с писмата, тук Гербов има цяла тема, в която доказва, че там не били писмата от архива на Каравелов, аз обаче не съм убеден. Каравелов бяга от Букурещ след 20 ноември, сега не помня точната дата, в Белград, след като разбира, че турците искат екстрадирането му. В бързината не е смогнал да вземе архива, и за този архив после Стамболов и Ботев го обвиняват, че е попаднал в ръцете на турците. Историята е заплетена, твърди се, че жена му Ната занесла архива в сръбското консулство в Букурещ, където един корумпиран служител го продал на турците. Лично за мен тази версия е съмнителна, ако архивът е бил придобит от сръбското консулство, то едва ли заради някакъв пияница е продаден на турците, а е бил изтъргуван от сърбите за някакви техни интереси с Високата порта.

Леонидов в книгата си също отбелязва, че в един момент Левски в разпитите пред комисията рязко променя показанията си, и това става в този момент, когато е разбрал, че комисията разполага с неговата кореспонденция с Каравелов.

Гербов тук доказваше, че Левски носел писмата в дисагите си в Къкрина, но, според мен, това е нонсенс. Каквото е носел е било пришито в самара на коня, защо да си слага сам таралеж в гащите.

По-горе в един от постовете бях извадил отговор на Левски на въпрос, дали има някакви други негови писма, освен тези пред комисията, Левски казва, освен тези други няма, всичко което съм правил тука, писал съм до комитета в Букурещ. Тоест казва им, това което имате от Букурещ е във вас, други мои писма няма.

Но в действителност си е правел сам копия и е бил упълномощил Д.Попов в Турну Магуреле също да прави копия. По-късно Драсов пише до Попов за тези писма. Попов троснато му отговаря, възприел писмото на Драсов като обвинение, че той ги бил предал на турците.

Expand  

Може и да е имало документи, намерените архиви на Тетевен, Орхание, Видраре и т.н., но и Димо Драсов, и самия Марин Поплуканов са твърдели, че архивът на Ловеч по някакви причини е пренесен в Букурещ. Марин познал някои документи изправен пред Комисията в София:

"Според свидетелство на Марин Поплуканов те са били цял чувал и са изсипани на масата в съда пред Левски и другите подсъдими. Сред тях има 10-15 екземпрляра от устава на БЦРК, писма на Левски, протоколи от комитети, както и архивът на Ловешкия комитет, който Поплуканов сам занася на Каравелов през май 1872 г."

Най-вероятно изсипаните документи са били смесени в чувала, и от Каравеловия архив, и от местните комитети. Въпросът е защо само Ловешкия архив е пренесен във Влашко? Каква информация в него е наложила това да се случи? 

Данаил Попов е дарил години по-късно на музей документи и вещи на Апостола, иска ми се да вярвам, че е дал всичко.

Никола Цвятков излиза, че е бил подготвен добре от Сирков какво да прави, явно няма невинност и в неговото участие...

• Потребители
Публикувано
  On 17.03.2025 г. at 9:36, Borova gora said:

Въпросът е защо само Ловешкия архив е пренесен във Влашко? Каква информация в него е наложила това да се случи? 

Expand  

Заради новата структура.

Преди събранието ВРО е оперирала като напълно затворена йерархична структура, според Наредата писана от Левски. Ловечкия частен революционен комитет е стоял в центъра на тази структура и е бил едновременно неин Централен комитет, всички останали частни комитети са били йерархично под него:

"Пребиванието на Ц. Б. Р. Комитет (Централният български революционен комитет) е в Българско, но именно в кой град е, няма да се знае – навсякъде и нийде. БЦР Комитет се състои от един председател и един подпредседател, един писар и един помощник, един касиер и йоще седем члена, между които е и един поп. Председателят, писарят и техните помощници и касиеринът се избират от членовете на комитетът; в нужда щат се пременяват от същите и ще бъдат под надзора им."

Частните комитети в тази структура имат само по едно лице за контакт с Централния:

"Всякой град с околните си села съставлява частен б.р. комитет, който се управлява тъй също, както и Централният. В случай частен б.р. комитет се допитва и отправя писмата си до Централния комитет, под когото направо и зависи. Всички писма и решенията до частния б.р. комитет до Централния ще се отправят пак чрез едно тайно лице, което частният комитет ще си назначи. Както членовете на Ц. комитет не са никому известни, тъй също и членовете на частния комитет са тайни. Само по едно лице от частните комитети е известно на Ц. комитет за в случай ако лицето, назначено от частния комитет, чрез което стават сношенията на комитетите, падне в неприятелски ръце."

Ако действително Марин е носел архива на Ловечкия ч.р.к. през 1872 в Букурещ, това е било преход към нова йерархия, в който ВРО е влязла под шапката на БРЦК в Букурещ и, според мен, е било съгласувано между Каравелов и Левски. Компромисът му е струвал много скъпо.

Наредата на Левски де факто е спряла да действа и в сила е влязъл новия Устав, където вече йерархията е друга.

ВРО, както е описана в Наредата, е практически непробиваема. Има само по едно лице за контакт отдолу-нагоре и само по едно отгоре-надолу, практически щетите са ограничени до тези лица. Виждаме обаче какво се случва в комитетите под Димитър Общи - там всеки познава всеки и разпада е бил почти мигновен.

Структурата описана в Наредата е перфектна за нелегална организация, тя е непробиваема при провал на едно от звената.

• Потребител
Публикувано (edited)
  On 17.03.2025 г. at 12:30, Б. Киров said:

Заради новата структура.

Преди събранието ВРО е оперирала като напълно затворена йерархична структура, според Наредата писана от Левски. Ловечкия частен революционен комитет е стоял в центъра на тази структура и е бил едновременно неин Централен комитет, всички останали частни комитети са били йерархично под него:

"Пребиванието на Ц. Б. Р. Комитет (Централният български революционен комитет) е в Българско, но именно в кой град е, няма да се знае – навсякъде и нийде. БЦР Комитет се състои от един председател и един подпредседател, един писар и един помощник, един касиер и йоще седем члена, между които е и един поп. Председателят, писарят и техните помощници и касиеринът се избират от членовете на комитетът; в нужда щат се пременяват от същите и ще бъдат под надзора им."

Частните комитети в тази структура имат само по едно лице за контакт с Централния:

"Всякой град с околните си села съставлява частен б.р. комитет, който се управлява тъй също, както и Централният. В случай частен б.р. комитет се допитва и отправя писмата си до Централния комитет, под когото направо и зависи. Всички писма и решенията до частния б.р. комитет до Централния ще се отправят пак чрез едно тайно лице, което частният комитет ще си назначи. Както членовете на Ц. комитет не са никому известни, тъй също и членовете на частния комитет са тайни. Само по едно лице от частните комитети е известно на Ц. комитет за в случай ако лицето, назначено от частния комитет, чрез което стават сношенията на комитетите, падне в неприятелски ръце."

Ако действително Марин е носел архива на Ловечкия ч.р.к. през 1872 в Букурещ, това е било преход към нова йерархия, в който ВРО е влязла под шапката на БРЦК в Букурещ и, според мен, е било съгласувано между Каравелов и Левски. Компромисът му е струвал много скъпо.

Наредата на Левски де факто е спряла да действа и в сила е влязъл новия Устав, където вече йерархията е друга.

ВРО, както е описана в Наредата, е практически непробиваема. Има само по едно лице за контакт отдолу-нагоре и само по едно отгоре-надолу, практически щетите са ограничени до тези лица. Виждаме обаче какво се случва в комитетите под Димитър Общи - там всеки познава всеки и разпада е бил почти мигновен.

Структурата описана в Наредата е перфектна за нелегална организация, тя е непробиваема при провал на едно от звената.

Expand  

Наистина има нужда и от голямата картина, но и от внимателен анализ на детайлите, иначе много нелогично и странно звучат някои факти от изворите като например как на връщане Латинеца е казал, че той е ханджията в Къкрина, защо не го е направил на излизане и защо изобщо се е върнал, а не е чакал блокадата да се вдигне. Но идеята Ви, че е задържан след като е минал през яхъра обяснява необяснимото 😀 

Ето и сега е така, чудила съм се как Апостола е хвърлил толкова труд с опасност за живота, за паянтова постройка, каквато накрая се оказва организацията му. Но явно когато са се уговаряли за общо събрание и т.н., Каравелов му е приказвал, замазвал очите, а после ги е свършил други до степен Левски да се пита кой е той в работата и къде е когато самото събрание се случва и жалко, че никога неработилият на терен Каравелов подлъгва всички с новата структура... Въпросът е, че е бил убедителен и по някаква причина са пренесли архива в Букурещ, защото дори и при новата организация, можеше да си останат старите, почти непотребни вече протоколи закопани, скрити и т.н. без да влизат в риск да ги носят отвъд Дунава.

Плюс, че му натриса Общия с идеята Левски да е заменим по всяко време, а той, незаменимият бос да дърпа нишките от Влашко.

Има още ситуации и факти, които да бъдат анализирани, за да се намери ключ към неяснотите в тях.

Около списъкът има неясни неща, турската полиция има метод на действие и той е бил еднакъв в Орхание, Тетевен и т.н., за да не подходят от ден първи с арести, разпити, бой, значи списъкът е преди обира на Денчо. Защото от самото начало са някак други, не биха имали причина, биха подходили традиционно, ако някой не бе станал техен човек преди това... Издайникът е станал издайник без бой и без мъчения с една дума... 

• Потребители
Публикувано
  On 17.03.2025 г. at 17:22, Borova gora said:

защото дори и при новата организация, можеше да си останат старите, почти непотребни вече протоколи закопани, скрити и т.н. без да влизат в риск да ги носят отвъд Дунава.

Плюс, че му натриса Общия с идеята Левски да е заменим по всяко време, а той, незаменимият бос да дърпа нишките от Влашко.

Expand  

Нали освен протоколите в архива е цялата кореспонденция със стотиците частни комитети из цялата страна, а в тях влизат хиляди хора, всички нишки се събират в центъра, като паяжина е, връзките с периферията са нишките, които са били в ръцете на Левски, защото той ги е изтъкал сам една по една. Тези хиляди хора са имали връзка помежду си благодарение на и през него. В Наредата това е ясно разписано.

Каравелов си е мислел, че като хване нишките, ще движи сам цялата организация, но това е било по силите и възможностите единствено на нейният създател, организацията му така е построена, че може да бъде ефективна, само ако се управлява лично от него.

Погледнете Устава от 1872 - това е един аморфен текст без никаква идея за организация, в него няма нищо друго, освен върховно право на председателя, без никаква негова отговорност.

В самия устав е заложено разпадането на подобна пирамида.

Което и става много скоро - през 1873 вече няма нищо друго освен свади и взаимни обвинения.

Тези, които са изсмукали този текст на новия Устав от пръстите си са имали единствената идея да получат власт без отговорност.

Левски като личност наистина не е имал място в такова организационно недоразумение. Затова е писал в тефтерчето си "а аз къде съм оттук насетне?".

• Потребител
Публикувано (edited)
  On 17.03.2025 г. at 19:11, Б. Киров said:

Нали освен протоколите в архива е цялата кореспонденция със стотиците частни комитети из цялата страна, а в тях влизат хиляди хора, всички нишки се събират в центъра, като паяжина е, връзките с периферията са нишките, които са били в ръцете на Левски, защото той ги е изтъкал сам една по една. Тези хиляди хора са имали връзка помежду си благодарение на и през него. В Наредата това е ясно разписано.

Каравелов си е мислел, че като хване нишките, ще движи сам цялата организация, но това е било по силите и възможностите единствено на нейният създател, организацията му така е построена, че може да бъде ефективна, само ако се управлява лично от него.

Погледнете Устава от 1872 - това е един аморфен текст без никаква идея за организация, в него няма нищо друго, освен върховно право на председателя, без никаква негова отговорност.

В самия устав е заложено разпадането на подобна пирамида.

Което и става много скоро - през 1873 вече няма нищо друго освен свади и взаимни обвинения.

Тези, които са изсмукали този текст на новия Устав от пръстите си са имали единствената идея да получат власт без отговорност.

Левски като личност наистина не е имал място в такова организационно недоразумение. Затова е писал в тефтерчето си "а аз къде съм оттук насетне?".

Expand  

Точно това имах предвид и се опасявах, че само аз си го мисля, благодаря, че го написахте. Как ли Каравелов се е взел толкова насериозно да си мисли, че от Букурещ ще управлява села и градове в българско, ще нарежда на хора, които не са му виждали очите?

Още по-мъгляво ми е как Апостола се е съгласил да тръгнат в тази посока, та това е била неговата организация, той сам я е създал, Данаил Попов пише, че първият комитет в Плевен е създаден благодарение на него, накарал брат си да му помогне, а после и го завел в Ловеч... Каравелов никога не се е сблъсквал с трудностите на терен и изведнъж голям бос на хилядна организация, а Левски пратил в миналото, почти... Накрая изсмукали от пръстите си пълномощното...

Но макар да е бил силно изненадан след гласуването, преди самото събрание не е възможно между Левски и Каравелов да не е имало разговори по темата, подготовка, как ли го е убедил да сдаде всичко, вкл. архива? И още нещо, това доказва, че Левски не е бил властолюбец, дал доброволно това, което сам е изградил...

• Потребители
Публикувано
  On 18.03.2025 г. at 5:35, Borova gora said:

Точно това имах предвид и се опасявах, че само аз си го мисля, благодаря, че го написахте. Как ли Каравелов се е взел толкова насериозно да си мисли, че от Букурещ ще управлява села и градове в българско, ще нарежда на хора, които не са му виждали очите?

Още по-мъгляво ми е как Апостола се е съгласил да тръгнат в тази посока, та това е била неговата организация, той сам я е създал, Данаил Попов пише, че първият комитет в Плевен е създаден благодарение на него, накарал брат си да му помогне, а после и го завел в Ловеч... Каравелов никога не се е сблъсквал с трудностите на терен и изведнъж голям бос на хилядна организация, а Левски пратил в миналото, почти... Накрая изсмукали от пръстите си пълномощното...

Но макар да е бил силно изненадан след гласуването, преди самото събрание не е възможно между Левски и Каравелов да не е имало разговори по темата, подготовка, как ли го е убедил да сдаде всичко, вкл. архива? И още нещо, това доказва, че Левски не е бил властолюбец, дал доброволно това, което сам е изградил...

Expand  

Освен твърденията на Димо Драсов и на Марин, имаме ли други източници, че в Букурещ е бил отнесен целия архив на Ловчанския комитет преди събранието от 1872?

Как Каравелов е убедил Левски да сдаде всичко?

Не мисля, че е трябвало да го убеждава, било е споразумение вероятно, защото е имало вероятност събранието да избере за председател на БРЦК Левски. Тогава отнасянето на ловчанския архив щеше да ни изглежда като дублиране на архива във вътрешния център на БРЦК в неговия външен център, а председателят на БРЦК щеше да работи в България, пак вероятно в Ловеч.

Не е било предопределено какъв е щял да бъде избора.

Както споменах, според мен, везните са били наклонени в полза на Каравелов от хората на Общи и на Хитов в България, но не знам да има протокол кой как точно е гласувал.

Факт е обаче, че веднага след събранието започват с пълна сила разправиите и дрязгите и те са отразени точно в писмата на Левски. Обикновено тези писма се поднасят на публиката като откъси и "крилати фрази", но като махнем това клише от техните текстове, ще видим колко дълбок е бил конфликтът между Левски и неговите опоненти  до степен на отчаяние за Апостола:

До Каравелов.

...Водителите на тая работа трябва да са опознали до тънко човеците, като кой е К-в, Ц-в, Петко, Стоян и пр., в какво са добри, а в какво не, где стоят техните слабости, за да не им се дава да паднат в тях и да се увреждат, да се осъждат един друг, без да се повредят в работата, и пр. На такива хора дай работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашни и великодушни Още и по времето да нарежда и работите.

Задължение ми е да кажа, защото може да умра. Гледайте.

1872, 16 септември, Българско

И от същата дата до Данаил Попов с препратка накрая пак до Каравелов:

Братовче!

Получих едно твое писмо без дата, което ме намери в едно село. Отгоре на писмото ми казва Господа! Аз не съм господа.

......

Да прекъсна и да не пълня книжата с глупости, да не се работи ден, пък десет дни да се разказва и след това да не се нападаме един друг. Вижте и направете така: съберете се и прегледайте по-тънко работите, па дайте и гласа си за едно място. Аз на драго сърце давам пълномощното си  назад и да се управлявам и аз от това място. Но предварително трябва да явя на народа така: дотук беше моята работа, а отсега занапред вишегласието намира други деловодители. Следователно от мое име няма да вземате и да давате. Но за да се извърши това, трябва да взема и дам точна сметка за досегашните си работи (особено копие, което аз да си прибера). Тогава вече ще се оправям по новата команда, с всичките си сили и най-честно. Че тия ми думи изричам с чисто сърце, кълна ви се в името на народа. Така ви казвам, че от едно място трябва да се свири, а всички други да играят, пък песента ни е пред очите ни. Комуто се хареса, нека се хваща на хорото. Без така да е, няма нищо и по-пусто става. Това, което се е случило досега, да се разправи, па вече да не слушате глупци и да не препоръчвате хора, като очите ви на всички вас равно не гледат.

Затова, ако вишегласието каже да продължавам работата си занапред, недей ми препоръчва работник като Д, Общи, а да кажеш: „Мисля, че ще бъде добър!“ А според думата, която съм дал пред членовете на Централния комитет, нямам право нито да взимам, нито да давам (извън Българско) без знанието на председателя. Както и другите като членове със същото пълномощно, където и да се намират извън Българско, нямат право без моето знание да вземат и да дават в Българско!

Това да стане [но за да стане това] трябва да се спре народната работа за известно време и [онзи], пред когото ще давам сметка, трябва да бъде там за известно време, докато се развиди. Ако ли пък кажете, че имате доверие, то аз пък ви казвам, че донесените ви думи са лъжа и дърти интриги. Съдете умно, че от нас се чака уж пусто и върло по-големи работи!...

Има в Българско работник, комуто съм дал пълномощно да работи и той на друга страна, каквото на Д. Той е още от 62-ро [лето] с мен в работата той най- добре може да докаже за мен, има ли безумни работи, лъжи, интриги и привилегии, както казват Бай Д. и Бай Анастас.

Ваш по сърце чист! Ас. Дер. Кърджала

Бай К-в! Дайте да се разгледат всичките ми писма и топтан отговор желая (с една дума), защото другояче аз не смея да се бъркам в работа.

Твой побратим Драгойчо

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

Научи повече  

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.