Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Народе???? или Кой предаде Левски?

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 32 минути, Б. Киров said:

Този въпрос съм си го задавал и съм му отговорил, затова бързо Ви отговарям: защото на просръбската каравелова група в БРЦК не им е било необходимо успешно и добре подготвено въстание в българските земи, а зле организиран стихиен бунт, който само да ангажира турските гарнизони тук, но не и да успее като въоръжена акция. Планът за внасяне на големи количества модерно оръжие е бил само и единствено на Левски и той не започва от събранието в Букурещ, а много по-рано, фиксиран е в писмата му.

Планът на просръбската дружинка е този на Старозагорското въстание - влизат добре въоръжени чети от Сръбско, те са основните ударни сили, жилят и бягат, каквото е правел Панайот през 1867, когато байрактар му е бил Левски. Задачата на такова зле подготвено въстание е била да облекчи сръбската и черногорската армия на техния фронт, да отвлече османска армия оттам. По време на Априлското въстание и след него се случва точно това, Сърбия и Черна гора обявяват война на Турция, но я губят. Тогава се намесва Русия, но това вече е друга история.

Мисля, че комуникаторите са били Пеев и Драсов. По-късните събития потвърждават тези ми предположения - Драсов отива да се отчете на Каравелов в Букурещ в началото на 1873, там отива и Пеев. През 1875 Пеев, Драсов и фамозният Сапунов-Миларов пак се събират като редактори на вестник "Възраждане", Пеев по това време е деловодител на Българското Книжовно Дружество и ридае в писмата си, че Дружеството няма пукнат лев да си плати сметките, но пари за вестника и печатница незнайно как намира.

Водим си ние с Вас тук платонови диалози, под равнодушния поглед на съфорумците, единствено Деф проявява вял интерес, което започна да ме отегчава малко, честно казано:)

Темата не е лесна и не винаги може отведнъж да се приеме, че трябва да се откажем от някои идеи, мислене, заучени знания, затова приемам, че повече четат, отколкото да участват. 

За пример ще дам, че аз много трудно се пречупих и преглътнах как колеги обсъждаха Банковски като мутрата сред въстаниците, парвеню и прочие, а Захари откровено наричаха предател...

Сега е трудно да приема дълбочината на Кравеловия замисъл срещу ВРО на Левски и как е възможно Апостола да е продължил в един коловоз с него. Всеки има нужда да осмисли историята по нов начин, да си намери опорните точки, смисъла, логиката, то нещата си идват на мястото, но са различни от общоприетите. Затова приемам, че след четене на това, до което стигнахме, за повечето се иска време да го преглътнат.

На мен също в момента ми се иска да има някъде някакво доказателство, че Драсов/Марин е писал до Каравелов или Каравелов до Марин/Драсов през юли-август 1872г., търся го, преравям си текстовете в архива да се подсетя за нещо... Не може да не са комуникирали цели два месеца... Защото сте прав, че съмненията падат върху Букурещката завера :)

Редактирано от Borova gora
  • Мнения 1,7k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 3 часа, Borova gora said:

Темата не е лесна и не винаги може отведнъж да се приеме, че трябва да се откажем от някои идеи, мислене, заучени знания, затова приемам, че повече четат, отколкото да участват. 

За пример ще дам, че аз много трудно се пречупих и преглътнах как колеги обсъждаха Банковски като мутрата сред въстаниците, парвеню и прочие, а Захари откровено наричаха предател...

Сега е трудно да приема дълбочината на Кравеловия замисъл срещу ВРО на Левски и как е възможно Апостола да е продължил в един коловоз с него. Всеки има нужда да осмисли историята по нов начин, да си намери опорните точки, смисъла, логиката, то нещата си идват на мястото, но са различни от общоприетите. Затова приемам, че след четене на това, до което стигнахме, за повечето се иска време да го преглътнат.

На мен също в момента ми се иска да има някъде някакво доказателство, че Драсов/Марин е писал до Каравелов или Каравелов до Марин/Драсов през юли-август 1872г., търся го, преравям си текстовете в архива да се подсетя за нещо... Не може да не са комуникирали цели два месеца... Защото сте прав, че съмненията падат върху Букурещката завера :)

Много обмислях преди да го напиша, но излиза, че напук на всички учебници, книги и т.н., Димитър Общи не е обрал Арабаконак на своя глава, а със съгласието на Ловеч и Букурещ... трудната истина!

И все още не мога да реша за себе си защо му е на издайника да говори толкова много.

И нещо от поп Кръстьо:

Тодор Пеев от Етропол, когото простаците много възхваляваха за добър и деятелен патриот, патриотизмът си и деятелността си в това показа, дето вършеше в Лович разни търговии мъжки и женски; особно в чорбаджийсквото си управление като бившии окр[ъжен] председател и като настоящии окр[ъжен] началник. А наистина Ловчанските подвижници като им са падна властта в ръцете в Лович испонапълниха си домовете с материално родолюбие; с патриотизъм на недвижими имоти; с доброжелателство от къшни украшения; със самоотвержение от светликави полове и нови неистрити рубли и пр. –

Жалко, че Драсов поименно не е споменат.

• Потребители
Публикувано
Преди 6 часа, Borova gora said:

Сега е трудно да приема дълбочината на Кравеловия замисъл срещу ВРО на Левски и как е възможно Апостола да е продължил в един коловоз с него.

Левски никога не е вървял в чужд коловоз.

През лятото и есента на 1872, когато вижда накъде отиват нещата с Общи и компания в Букурещ, той се опитва да свика общо вътрешно събрание на частните комитети в България. Противопоставя му се Орханийския комитет и Тодор Пеев, който му пише едно витиевато писмо, в което му обяснява, че не е време за такова вътрешно събрание.

Тогава Левски окрупнява комитетите в окръжни центрове, за да има контрол върху тях, вече ги изброих, повтарям се непрекъснато.

Левски си е оставил врата в Устава да смени председателя в Букурещ с общо събрание на частните комитети, ако председателя не изпълнява правилно функциите си. Отивайки към Букурещ, според мен, точно това е щяла да бъде следващата му крачка - да свика ново общо събрание на всички частни комитети, за да се избере ново ръководство на БРЦК. Затова му е бил необходим архива и средствата на комитетите, това е била причина за влизането му в Ловеч. В Букурещ и в Белград, където изтеглят Каравелов, много добре са осъзнавали какво предстои.

Това съм го писал вече няколко пъти.

За обира в Арабаконак, самият Левски пише в писмото си от 12 декември, че той е планиран от него, но не е трябвало да се поверява на Димитър Общи.

Тодор Пеев се хвали в писмо до Каравелов, че той е бил инициаторът Димитър Общи да извърши обира и това е станало на неговата сватба.

Пак на сватбата на Пеев, Димитър общи дава пълномощно на Пеев за Македония, въпреки, че преди това Левски е отказал и на двамата такова пълномощно и Димитър не е имал право да дава пълномощно на Пеев.

Всички факти са общоизвестни и не виждам смисъл да ги повтаряме, да ги забравяме и после пак да ги повтаряме, за да ги забравим отново.

Всеки, който може да чете внимателно, ще намери в темата каквото му е необходимо, за да си изгради представа за случилото се тогава.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 10 часа, Б. Киров said:

Левски никога не е вървял в чужд коловоз.

През лятото и есента на 1872, когато вижда накъде отиват нещата с Общи и компания в Букурещ, той се опитва да свика общо вътрешно събрание на частните комитети в България. Противопоставя му се Орханийския комитет и Тодор Пеев, който му пише едно витиевато писмо, в което му обяснява, че не е време за такова вътрешно събрание.

Тогава Левски окрупнява комитетите в окръжни центрове, за да има контрол върху тях, вече ги изброих, повтарям се непрекъснато.

Левски си е оставил врата в Устава да смени председателя в Букурещ с общо събрание на частните комитети, ако председателя не изпълнява правилно функциите си. Отивайки към Букурещ, според мен, точно това е щяла да бъде следващата му крачка - да свика ново общо събрание на всички частни комитети, за да се избере ново ръководство на БРЦК. Затова му е бил необходим архива и средствата на комитетите, това е била причина за влизането му в Ловеч. В Букурещ и в Белград, където изтеглят Каравелов, много добре са осъзнавали какво предстои.

Това съм го писал вече няколко пъти.

За обира в Арабаконак, самият Левски пише в писмото си от 12 декември, че той е планиран от него, но не е трябвало да се поверява на Димитър Общи.

Тодор Пеев се хвали в писмо до Каравелов, че той е бил инициаторът Димитър Общи да извърши обира и това е станало на неговата сватба.

Пак на сватбата на Пеев, Димитър общи дава пълномощно на Пеев за Македония, въпреки, че преди това Левски е отказал и на двамата такова пълномощно и Димитър не е имал право да дава пълномощно на Пеев.

Всички факти са общоизвестни и не виждам смисъл да ги повтаряме, да ги забравяме и после пак да ги повтаряме, за да ги забравим отново.

Всеки, който може да чете внимателно, ще намери в темата каквото му е необходимо, за да си изгради представа за случилото се тогава.

Нищо не е забравено, въпросът е че са много митологемите, оказва се, че са не по-малко около Каравелов отколкото около Левски. Драсов също е превърнат в герой, Тодор Пеев и той, както е написал поп Кръстьо, революционери и не знам кво си, обаче никой от тях оръжие не е хващал, никого не са сборили. Но много патетика около имената им, много нещо до ден днешен и не е лесно да бъде отхвърлена когато с години е натрупвана.

Левски е бил против обира да се състои в 1872г., смятал е най-вероятно, че преди непосредствено въстание е ок, но по-рано не. Сега, от моята късна гледна точка, всичко, което е предприел е трябвало да направи година по-рано, в 1871г., но е влезнал в капана на Каравелов, който по-рано е осъзнал, че Левски е политик, революционер, който може да управлява народ, а не обикновен ентусиаст като мнозина хъшове, готови да изпълняват заповедите на някой войвода, но без войвода не тръгват никъде и нямат идеи как да постигнат целта. Апостолът си е носил лидерството в себе си, бил е куражлия, мислещ човек и е теглел напред, отхвърляйки много чужди внушения.

Все пак моята цел сега е да открия нещо, което да води към издайника на Хамди, защото това е наистина драматична постъпка и ударът й не само по Левски. Дотук съм сигурна, че е един от ръководството, защото в изворите я има добре описана йерархията в комитета, за да не познават оглашените всеки един т.е. само ръководител би могъл да ги познава и да издаде всичките петдесетина. В ръководството са Поплуканов, Драсов, поп Кръстьо, Цвятко Хаджипавлов, Левски, а Пъшков не знам да е заемал длъжност, но е бил осведомен за всичко.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, Borova gora said:

Нищо не е забравено, въпросът е че са много митологемите, оказва се, че са не по-малко около Каравелов отколкото около Левски. Драсов също е превърнат в герой, Тодор Пеев и той, както е написал поп Кръстьо, революционери и не знам кво си, обаче никой от тях оръжие не е хващал, никого не са сборили. Но много патетика около имената им, много нещо до ден днешен и не е лесно да бъде отхвърлена когато с години е натрупвана.

Левски е бил против обира да се състои в 1872г., смятал е най-вероятно, че преди непосредствено въстание е ок, но по-рано не. Сега, от моята късна гледна точка, всичко, което е предприел е трябвало да направи година по-рано, в 1871г., но е влезнал в капана на Каравелов, който по-рано е осъзнал, че Левски е политик, революционер, който може да управлява народ, а не обикновен ентусиаст като мнозина хъшове, готови да изпълняват заповедите на някой войвода, но без войвода не тръгват никъде и нямат идеи как да постигнат целта. Апостолът си е носил лидерството в себе си, бил е куражлия, мислещ човек и е теглел напред, отхвърляйки много чужди внушения.

Все пак моята цел сега е да открия нещо, което да води към издайника на Хамди, защото това е наистина драматична постъпка и ударът й не само по Левски. Дотук съм сигурна, че е един от ръководството, защото в изворите я има добре описана йерархията в комитета, за да не познават оглашените всеки един т.е. само ръководител би могъл да ги познава и да издаде всичките петдесетина. В ръководството са Поплуканов, Драсов, поп Кръстьо, Цвятко Хаджипавлов, Левски, а Пъшков не знам да е заемал длъжност, но е бил осведомен за всичко.

Можем да приемем и още една опорна точка:

"Лице на име Васил Левски, който е българин от Пловдивско, но от известно време насам се намира във Влашко, е било изпратено. С негово съдействие е бил съставен комитет, в който влизат следните лица от Ловеч: Поп Лукан и поп Христо (вероятно поп Кръстю), членът на местната управа Христаки, Димитри, Цонко Златаря, още един Лукан Цачо, Христо Цони, Добри Механджията, Никола, Мирко, синовете на поп Лукан и други".

Цитатът е от документа на Хамди, когато издайникът започва да пее в конака, възможно е Левски да е бил все още във Влашко, той е там до 1-ви юли. Преди него се е завърнал Марин. Както е описано в този "много подробен доклад" /изразът е на Дора Чаушева, дори тя е забелязала необичайно детайлното осведомяване на властта/, изчакват да бъдат извършени престъпления, за да заловят организаторите на въоръжен бунт. Левски извършва такова на 14-ти август и неговите тайни къщи веднага са бастисани, преди това не, трудно ще го осъдят на смърт само заради няколко прокламации...

Но пък са описани убийствата, явно Хамди е почакал с натрупването на информация месец-две-три преди да занимава Високата порта с проблема.

• Потребител
Публикувано (edited)

"Лице на име Васил Левски, който е българин от Пловдивско, но от известно време насам се намира във Влашко, е било изпратено. С негово съдействие е бил съставен комитет, в който влизат следните лица от Ловеч: Поп Лукан и поп Христо (вероятно поп Кръстю), членът на местната управа Христаки, Димитри, Цонко Златаря, още един Лукан Цачо, Христо Цони, Добри Механджията, Никола, Мирко, синовете на поп Лукан и други".

Цитатът е от документа на Хамди, когато издайникът започва да пее в конака, възможно е Левски да е бил все още във Влашко, той е там до 1-ви юли. Преди него се е завърнал Марин. Както е описано в този "много подробен доклад" /изразът е на Дора Чаушева, дори тя е забелязала необичайно детайлното осведомяване на властта/, изчакват да бъдат извършени престъпления, за да заловят организаторите на въоръжен бунт. Левски извършва такова на 14-ти август и неговите тайни къщи веднага са бастисани, преди това не, трудно ще го осъдят на смърт само заради няколко прокламации...

Но пък са описани убийствата, явно Хамди е почакал с натрупването на информация месец-две-три преди да занимава Високата порта с проблема.

Но пък са описани убийствата, явно Хамди е почакал с натрупването на информация месец-две-три преди да занимава Високата порта с проблема. Информацията за подготовката за бунт обаче я предава така, както е била съгласно най-първия извор, издайникът, който в онзи момент, верен на своята детайлност е съобщил, че Левски е във Влашко. Колко хора са знаели, че е там и е останал там извън другите присъствали на събранието? Според мен никой, само Никола Сирков, който го е изпратил до Никопол и Марин/Драсов, който го е очаквал в Ловеч. 

Издайникът също е знаел, че Левски вече не е главатар, има друг избран... "лице на име Левски"...

Някой, който е знаел много за Букурещ, но е спестил информацията за БРЦК, съсредоточил се е върху организацията в българско.

• Потребители
Публикувано
On 3.04.2025 г. at 10:22, Borova gora said:

Това е много добро наблюдение, съгласен съм с него. Същевременно този, който е дал информацията е бил на събранието /трите пристанища за внасяне на винтовки/. Въпросът е дали единствено Марин е бил на събранието в Букурещ или са били Марин и Иван Драсов.

Според мен е бил единствено Марин, защото само той твърди, че подписът на Драсов е в протокола. Все пак, според мен, този подпис в протокола е съвсем различен и от двата подписа на Иван Драсов - този в писмото за Анасатас и другият от протокола от 1875, който качих в пост по-горе. Драсов си се подписва по един и същ начин, малко детински и необработен подпис, изписва цялата си фамилия във втория протокол от 1875, в писмото до Попхинов е сложил инициал В., вместо И. за първото си име, но пак е неизменното "Драсов", което не може да се сбърка и в двата му подписа.

Drasov2.jpg.62b18a8da0115c43dcf0d00dee320949.jpg

От писмото до Анастас. Мерсия Макдермот е измислила първа, че това е "В.Т.А." - "Велико Търново Асеневци", но това е нелепо, подписът си е на Ваньо Драсов и касае негова връзка с Анастас, Търново тук няма никакво отношение

drasov3.jpg.a86e9921916d013e1df82538fb49d682.jpg

Това е подписът на Иван Драсов под протокола от август 1875, за подготянето на Старозагорското въстание, публикувах целия протокол по-горе

Drasov1.jpg.9b4ed7db4d9d138045b9e0b59fe79f36.jpg

Това е подпис, единственият, наподобяващ нещо като "Драсов" от събранието в Букурещ през 1872, но е толкова различен от другите два горе, че е изключено да го е положил Иван Драсов.

Ерго, подписът му липсва в протокола от Букурещ 1872, и само Марин твърди, че го има.

Ако изключим Драсов като присъствал на събранието, единствен остава Марин. Въпросът е дали е споделил намерението си с останалите или е отишъл сам.

Левски се връща на 1 юли, убийството на Паисий е било на 21 юли, решението е взето на събрание и гласувано от комитета в Ловеч.

Следващото убийство е на слугата на 14 август и там някъде заминава Иван Драсов, а след заминаването му "комитетът се разтури" по думите на Левски.

За това влизане в къщата на Денчо също е имало събрание. За да пише Левски две или три писма до Видраре да иска човек оттам, според мен, от местните членове му е било отказано да участват в самия обир, но пък са участвали в логистиката, включително Марин, в чиято къща е преспал Вутьо в нощта преди обира.

На 15-16 август започват обиските на къщите, тоест на полицията в Ловеч по това време е било ясно къде се крие Левски и че той е в Ловеч. Къщата на Сирков е била известна на много малко хора - между тях са Марин /и сестра му/, Иван Драсов, поп Кръстьо, Латинеца... за тези се сещам.

• Потребители
Публикувано
Преди 37 минути, Borova gora said:

Но пък са описани убийствата, явно Хамди е почакал с натрупването на информация месец-две-три преди да занимава Високата порта с проблема. Информацията за подготовката за бунт обаче я предава така, както е била съгласно най-първия извор, издайникът, който в онзи момент, верен на своята детайлност е съобщил, че Левски е във Влашко. Колко хора са знаели, че е там и е останал там извън другите присъствали на събранието? Според мен никой, само Никола Сирков, който го е изпратил до Никопол и Марин/Драсов, който го е очаквал в Ловеч. 

Левски преди събранието в Букурещ е изпратил писма до частните комитети с подробно указание как да се подготвят делегатите, с какви пари да разполагат, къде да отидат в Букурещ и какви пароли да казват. Но Левски не отива като делегат на Ловеч, а на Карлово и на още един комитет, сега не се сещам кой точно. Така че може въобще да не е уведомил членовете на Ловчанския комитет къде ще ходи, имайки предвид, че е бил пределно пестелив да дава информация.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 2 часа, Б. Киров said:

Левски преди събранието в Букурещ е изпратил писма до частните комитети с подробно указание как да се подготвят делегатите, с какви пари да разполагат, къде да отидат в Букурещ и какви пароли да казват. Но Левски не отива като делегат на Ловеч, а на Карлово и на още един комитет, сега не се сещам кой точно. Така че може въобще да не е уведомил членовете на Ловчанския комитет къде ще ходи, имайки предвид, че е бил пределно пестелив да дава информация.

Аз затова казвам, че около Каравелов също битуват много митове, но всъщност въпросът е какво се е разбрал с Марин, какво му е казал за Ловеч, който вече е сведен до обикновен комитет, какво за Апостола, който изведнъж е никой в БРЦК и се налага да му измислят пълномощното... Със сигурност Марин се е сбогувал и с двамата в Букурещ и може би Левски му е подхвърлил кога да го очакват в Ловеч. Очаквали са го, бързо свикват събрание за да вземат решение за убийството на дякон Паисий...

Така че Марин, за Драсов не знаем, но поне Марин е знаел, че е оставил Левски в Букурещ. Марин не го познава от легии, от стари времена, той е един от тези, които може да не са чували за родния му град.

Даскал Иван Фурнаджиев обаче знаел, че е от Карлово, най-вероятно Общия на своите комитети е съобщил всичко, което знаел за Дякона напук на конспиративните правила.

В докладната на Софийския мютесариф до Великия везир от 8/20 ноември 1872 има загадъчно твърдение: че Димитър Общи "по заповед, получена от Влашкия комитет (б.а. - БРЦК), тетевенските чорбаджии хаджи Станьо и Петко Мильо, както и от други трима души, се опитал да се самоубие". 

Това по нашата тема за връзката на Каравелов с Общия през главата на Левски,  чак в тъмницата в София да стигне съобщение от Букурещ до Общия звучи невероятно...

И: "Преди два и половина-три месеца (юни-юли 1872г.) комитетът е призовал и привлякъл някои съмишленици в околиите Ловеч, Севлиево, Плевен, Търново, Габрово и Орхание (Ботевград), както и в Троян, Тетевен, Гложене, Етрополе и Видраре... Ловеч е бил определен за център, а лице на име Васил Левски..." 

За издайникът Ловеч си е център или поне някой в Букурещ му е обещал да остане така.

• Потребители
Публикувано
Преди 3 часа, Borova gora said:

В докладната на Софийския мютесариф до Великия везир от 8/20 ноември 1872 има загадъчно твърдение: че Димитър Общи "по заповед, получена от Влашкия комитет (б.а. - БРЦК), тетевенските чорбаджии хаджи Станьо и Петко Мильо, както и от други трима души, се опитал да се самоубие". 

Хаджи Станьо Врабевски и Петко Милев са двамата подбудители и организатори на обира, така че е напълно възможно и те двамата да са връзката на Влашкия комитет с арестуваните, а кои са останалите трима души, дали заповед на Общи да се самоубие, можем да гадаем. При всички случаи, някой не арестуван е трябвало да им предаде на тях заповедта на комитета за самоубийство на Общи, за да я предадат те на Общи, някой извън тези петимата, на свобода.

И откъде Мазхар паша знае, че Влашкия комитет е заповядал през тези петимата?!

За това, че Пеев е бил подбудител на Общи за обира преди хаджи Станьо и Петко Милев, той пише, че е говорил с Общи на сватбата си, която е била малко след завръщането на Левски от Букурещ, през лятото, преди двамата първенци от Тетевен да насочат Общия. И двамата са били от най-богатите хора в региона. Заимов пише за хаджи Станьо:

"Името му е хаджи Станьо Станчев, член е в градския съвет; брои се за най-богатия не само в Тетевенско, но и в Троянско, и в Ловченско, и в Орханийско; има до десет хиляди лири. Турските и църковните власти гледат на него като на писано яйце. Каймакамите в Ловеч и Орхание му стават на крака, кога се яви в конака. В Тетевенско той и Петко Милев (също първенец и богаташ) „колят кучето“, както се изразява народът за хора, в ръцете на които е съдбата на населението. Мюдюрите и полицейските чинове (заптиетата) по негов личен кеф се турят и вадят. Тетевенско (и помаци, и българи, мало и голямо) гледа на него с дълбоко уважение и почитание...“

Открих нещо интересно, кой е бил източник за информацията за втората дописка на Каравелов в "Независимост":

"писмо от Тодор Нинов за предателството на поп Кръстю (1873)."

http://www.varna-bg.site/statearch/arh36.htm

това е линк към архивните фондове на Варненска община, наличното при тях от и за Драсов. Въпросното име ще намерите в абзац, започващ с БРЦК, някъде към средата на масива за Драсов.

Нищо не открих за личност Тодор Нинов, живяла по онова време, но писмото до Драсов е във Варненския архив.

• Потребител
Публикувано
Преди 14 часа, Б. Киров said:

Хаджи Станьо Врабевски и Петко Милев са двамата подбудители и организатори на обира, така че е напълно възможно и те двамата да са връзката на Влашкия комитет с арестуваните, а кои са останалите трима души, дали заповед на Общи да се самоубие, можем да гадаем. При всички случаи, някой не арестуван е трябвало да им предаде на тях заповедта на комитета за самоубийство на Общи, за да я предадат те на Общи, някой извън тези петимата, на свобода.

И откъде Мазхар паша знае, че Влашкия комитет е заповядал през тези петимата?!

За това, че Пеев е бил подбудител на Общи за обира преди хаджи Станьо и Петко Милев, той пише, че е говорил с Общи на сватбата си, която е била малко след завръщането на Левски от Букурещ, през лятото, преди двамата първенци от Тетевен да насочат Общия. И двамата са били от най-богатите хора в региона. Заимов пише за хаджи Станьо:

"Името му е хаджи Станьо Станчев, член е в градския съвет; брои се за най-богатия не само в Тетевенско, но и в Троянско, и в Ловченско, и в Орханийско; има до десет хиляди лири. Турските и църковните власти гледат на него като на писано яйце. Каймакамите в Ловеч и Орхание му стават на крака, кога се яви в конака. В Тетевенско той и Петко Милев (също първенец и богаташ) „колят кучето“, както се изразява народът за хора, в ръцете на които е съдбата на населението. Мюдюрите и полицейските чинове (заптиетата) по негов личен кеф се турят и вадят. Тетевенско (и помаци, и българи, мало и голямо) гледа на него с дълбоко уважение и почитание...“

Открих нещо интересно, кой е бил източник за информацията за втората дописка на Каравелов в "Независимост":

"писмо от Тодор Нинов за предателството на поп Кръстю (1873)."

http://www.varna-bg.site/statearch/arh36.htm

това е линк към архивните фондове на Варненска община, наличното при тях от и за Драсов. Въпросното име ще намерите в абзац, започващ с БРЦК, някъде към средата на масива за Драсов.

Нищо не открих за личност Тодор Нинов, живяла по онова време, но писмото до Драсов е във Варненския архив.

"Революционните работници са се делили на три – едни, които са били приближени на Левски и той им е доверявал; втори, които са знаели за работата на комитета и трети, които са само членували, т. е. били са посветени, но си остават оглашени. Съгласно наредбата членовете не са знаяли кой участва в комитета. Това непознаване един другиго ми дава право да мисля, че известни лица са могли да злоупотребят с доверието не само на членовете, а и с това на самия Левски." - от вишегласието е издайникът...

• Потребители
Публикувано
Преди 9 минути, Borova gora said:

"Революционните работници са се делили на три – едни, които са били приближени на Левски и той им е доверявал; втори, които са знаели за работата на комитета и трети, които са само членували, т. е. били са посветени, но си остават оглашени. Съгласно наредбата членовете не са знаяли кой участва в комитета. Това непознаване един другиго ми дава право да мисля, че известни лица са могли да злоупотребят с доверието не само на членовете, а и с това на самия Левски." - от вишегласието е издайникът...

100 процента е от вишегласието.

В Наредата Левски е разписал структурата на комитета: един председател, един подпредседател, един писар, един поп и още седмина.

Това е Вишегласието, а в случая на Ловеч и самият Левски - общо 12, като дванадесетте апостола в Новия завет, и Бог с тях.

Левски е имал съзнание на религиозен човек и символиката е разпознаваема за неговото съзнание.

Но Един от Тях ще бъде Юда Искариотски, който ще Го предаде за Тридесет сребърника...

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 4 часа, Б. Киров said:

100 процента е от вишегласието.

В Наредата Левски е разписал структурата на комитета: един председател, един подпредседател, един писар, един поп и още седмина.

Това е Вишегласието, а в случая на Ловеч и самият Левски - общо 12, като дванадесетте апостола в Новия завет, и Бог с тях.

Левски е имал съзнание на религиозен човек и символиката е разпознаваема за неговото съзнание.

Но Един от Тях ще бъде Юда Искариотски, който ще Го предаде за Тридесет сребърника...

Проблемът е, че пряко доказателство не излиза, иначе минавайки по околни пътища, ясно е, или Марин или Драсов, защото са знаели това, което е описано в доклада на Хамди. Един от двамата и по-вероятния ми се струва Иван, защото неговата къща не е била бастисана, това че го нямало в града, не значи, че Левски не би се укрил вътре за някакво време и не биха проверили, защото имал по-здрави нерви при разпит в конака, не познавал Апостола от години, може да не е знаел, че е от Карлово, докато Големия, поп Кръстьо, Латинеца са знаели, като водещ кореспонденцията е знаел, че Левски е останал в Букурещ за известен период, за него Ловеч все още е бил център сред комитетите, защото продължавал да получава сведения и пари за оръжие отвсякъде, а е подчертано в документа, че Ловеч бил определен за център, скрил приятелите си от години Пъшков и Колев при разпита, плюс може да е бил бърборко по принцип... Лесно бил определен да пише протоколите, писмата, явно му се отдавало, бил е душата на компанията, имал много приятели, затова Марин завел Левски при него и в къщата на Драсов е учредено първото събрание, затова си мисля, трябва да е бил много комуникативен, повече от необходимото е издадено в конака...

Издадени са и тайните квартири, което май изненадало Марин, който изплашен искал всичко да иде в заода. Но издайникът принципно е отишъл и докладвал, за да спре въстанието, много подробно описал и винтовки, и пренасяне на оръжие, приет устав, дори Хамди е разполагал с копие, заплахите за убийства, само вишегласието не стига обаче, има и нещо инспирирано от Влашко в случилото се, така е направено, че на БРЦК и Общия да не се навреди.

Но удрят по други комитети и по конкретни хора, затова се иска сериозно основание...

Ролята на Иван Колев ми е неясна за момента. 

• Потребители
Публикувано

Проблемът е, че пряко доказателство не излиза, иначе минавайки по околни пътища, ясно е, или Марин или Драсов, защото са знаели това, което е описано в доклада на Хамди. Един от двамата и по-вероятния ми се струва Иван, защото неговата къща не е била бастисана, това че го нямало в града, не значи, че Левски не би се укрил вътре за някакво време и не биха проверили, защото имал по-здрави нерви при разпит в конака, не познавал Апостола от години, може да не е знаел, че е от Карлово, докато Големия, поп Кръстьо, Латинеца са знаели, като водещ кореспонденцията е знаел, че Левски е останал в Букурещ за известен период, за него Ловеч все още е бил център сред комитетите, защото продължавал да получава сведения и пари за оръжие отвсякъде, скрил приятелите си от години Пъшков и Колев при разпита, плюс може да е бил бърборко по принцип... Лесно бил определен да пише протоколите, писмата, явно му се отдавало, бил е душата на компанията, имал много приятели, затова Марин завел Левски при него и в къщата на Драсов е учредено първото събрание.

Ролята на Иван Колев ми е неясна за момента. Издал е тайните квартири, за да можело Левски да бъде заловен.

Но издайникът го е направил с одобрението на вишегласието според мен и има нещо инспирирано от Влашко в случилото се...

Нямаме доказателства засега, те може да са били в полицейския архив на Ловеч, който е изгорял /изгорен/ след освобождението при кметуването или на Драсов или на Иванчо Колев.

Но има улики и те водят до Марин Поплуканов и Иван Драсов. Най-вече парите. Поп Кръстьо казва на Ф.Симидов, че им е предал на двамата 500 лири и аз съм склонен да приема това за истина. Попът като касиер е държал до някое време тези пари и ги е описвал в книгата в кочан от квитанциите, имало е и друга, копирна книга, у председателя. Марин сам пише в писмото от 7 октомври, че не е бил в състояние да се оправя с писмата и бумагите на комитета, тази работа преди това е вършел Ваньо Драсов. Има и негови писма със сметки до Д.Попов и изглежда той е водел копирната книга, а не Марин.

После през 1874 Драсов иска тези пари от Марин, защото е бил единствен представител на събранието на БРЦК в Букурещ от частен комитет в Българско и са го питали за събраните пари в Ловчанския комитет от всички останали частни комитети. Заверата с парите на комитетите е била между Марин и Драсов, но след заминаването на Драсов сумата е останала у Марин и той е бил на топа на устата, на вниманието на Левски и тайната полиция. Това е много силен мотив.

Според мен, Пъшков също е бил посветен в далаверата с комитетските пари и си е услужвал като кредитна банка без лихва с тези пари. Впечатли ме как вади от джобовете си златни лири и ги раздава на заптиетата при ареста му, но очевидно той е смятал за нещо съвсем естествено това.

Драсов пък е този, който инспирира цялата медийна кампания срещу поп Кръстьо чрез вестника на Каравелов. Много настоятелен и последователен е бил в това отношение. Всъщност Каравелов публикува не две, а четири дописки очернящи попа. През 1874 той продължава с кампанията и все в дъното на дописките излиза Драсов, от първата до последната.

Драсов внушава и на Данаил Попов, че попът е предател, а изглежда в началото Попов е имал друго мнение.

Защо обаче са предали и Анастас? Много се чудех над този въпрос и си го обяснявам, с това, че Анастас е бил топлата връзка с другата партия в БРЦК - не тази на Каравелов, а хората от бившия ТБЦК на Касабов. Братът на Анастас е доайенът и доверено лице на тази група в Турну Магуреле и той е бил в течение на цялата дейност на Левски още от самото начало, от първата му обиколка с прокламации на турски, Анастас разказва за това.

• Потребители
Публикувано

Издадени са и тайните квартири, което май изненадало Марин, който изплашен искал всичко да иде в заода. Но издайникът принципно е отишъл и докладвал, за да спре въстанието, много подробно описал и винтовки, и пренасяне на оръжие, приет устав, дори Хамди е разполагал с копие, заплахите за убийства, само вишегласието не стига обаче, има и нещо инспирирано от Влашко в случилото се, така е направено, че на БРЦК и Общия да не се навреди.

Така е, безспорно. Тук се сещам за писмото на Данаил Попов, в което описва как Иванчо Хаджипенчович още с идването му, увещавал задържаните да си затварят устата и да не казват нищо за никакви комитети. И не бил единствен Иванчо /щото е патриот, ха-ха/, а и другите османски сановници намеквали същото на Общи и компания. И Данаил се тюхка, че сами сме си виновни за всички злини, като сме кухи глави... Задържаните пеели ли пеели.

Явно с идването на Али Саиб паша линията на следствието рязко се е пречупила. Охладили са ентусиазма на Махзар паша да прави разкрия на комитети и са се концентрирали върху Левски. От Високата порта са искали случаят да приключи колкото се може по-бързо и по-тихо. Същото е искал и граф Игнатиев, той даже има една изтървана реплика в документ, че процесът слава богу е приключил по-най-добрия начин.

Имало е някаква задкулисна сделка, според мен, между Високата порта и правителството в Белград.

• Потребител
Публикувано (edited)

Така е, безспорно. Тук се сещам за писмото на Данаил Попов, в което описва как Иванчо Хаджипенчович още с идването му, увещавал задържаните да си затварят устата и да не казват нищо за никакви комитети. И не бил единствен Иванчо /щото е патриот, ха-ха/, а и другите османски сановници намеквали същото на Общи и компания. И Данаил се тюхка, че сами сме си виновни за всички злини, като сме кухи глави... Задържаните пеели ли пеели.

Явно с идването на Али Саиб паша линията на следствието рязко се е пречупила. Охладили са ентусиазма на Махзар паша да прави разкрия на комитети и са се концентрирали върху Левски. От Високата порта са искали случаят да приключи колкото се може по-бързо и по-тихо. Същото е искал и граф Игнатиев, той даже има една изтървана реплика в документ, че процесът слава богу е приключил по-най-добрия начин.

Имало е някаква задкулисна сделка, според мен, между Високата порта и правителството в Белград.

Да, комитетът се разпаднал след заминаването на Драсов, значи той наистина е въртял цялата дейност, а Марин е бил председател и като такъв пътувал с Левски един-два пъти при дузина комитети, двама лидери са изглеждали по-авторитетно. Но затова си мисля, че Марин не е прекия издайник, познавал е председателите, а не обикновени членове на мнозина комитети в околността, трябва да сверя тези, при които е придружавал Апостола, с тези в списъка на Хамди, в който петима не са реално главатари, макар и наречени такива. Драсов е кореспондирал, получавал писма от секретарите, познавал куриери, а точно обикновени членове са били издадени.

Сега си мисля, че парите може да са били употребявани и от двамата, но хванат натясно, Марин казал, че ги употребил за лични нужди, защото Драсов не бил там да потвърди или отрече и своето участие. 
Четох няколко писма от Драсов до Попов, силен натиск да знае всичко, което е стигнало до Попов, за Левски, за Букурещ, за Каравелов. Не съм чела друг да е чувствал като свое право да бъде информиран подробно за всичко. Нямало конспиративни тайни от него. Явно се е чувствал много вътрешен човек. Данаил наистина го е взимал насериозно и за съжаление и му е доверявал твърде много.
Драсов трябва да е бил уведоменият за пътя на Левски към българско, защото е получавал и следял неговата поща, плюс сам е кореспондирал с Данаил, а може би и с Каравелов т.е. знаел е, че Апостола е още във Влашко ако и когато е влязъл в конака. Както и е съобщил, че комитетът от Букурещ затягал редиците, а това е точно след събранието, чиято цел наистина е пропагандирана като затягане на редиците за въстание, а не като издърпване на властта от Апостола на най-широкомащабната вътрешна организация.

Не само Анастас, за всички, които са издадени се чудя защо.

Но за Анастас виждам и друг мотив, при негов арест е бил сигурен, че ще пропее срещу Левски, не срещу Общия, комуто е бил приятел, т.е. ще потвърди казаното от самия него за лидера, въстанието, организацията. Изглежда наистина е искал удар по самата организация, за да предотврати възможно въстание.

Отделно,  никакъв интерес нямало този път от комитета в Ловеч да се снабдят с винтовки, въпреки голямата мотивация в Букурещ, докато година преди това вземат дейно участие по прехвърлянето на револвери. 

• Потребители
Публикувано
Преди 5 часа, Borova gora said:

Не само Анастас, за всички, които са издадени се чудя защо.

Освен Анастас, от дейците извън Ловеч са издадени Тодор Пеев, Васил Гложенеца и Христо Иванов, другите имена са второстепенни и без значение. Към момента на издаване, ако предположим, че е бил юли-август, Пеев, Гложенеца и Големия са се водели плътно хора на Левски - Левски пише, че в Букурещ "очилатия" /Пеев/ е критикувал остро Общи. Пеев се обръща към Общи, когато преценява баланса на силата в негова полза, тогава иска от него пълномощно за Македония и го получава /Пеев е учителствал в Кюстендил, той се е считал за ангажиран с македонската кауза и мисля че с македонските борби в началото на века е свързано убийството му/.

Тоест в доноса са ударени единствено хората на Левски, до един, включително и Анастас като брат на Данаил Попов.

Ударен и комитетът в Ловеч с цел "да се разтури", което и става след убийството на слугата. Изпускаме там ролята на Драсов, кой, ако не той, е трябвало да предупреди слугата, че в къщата на Денчо ще влезе преоблечен Левски. Слугата е бил негов връстник и приятел, преди да слугува на Денчо, той е слугувал в къщата на Иван. Слугата обаче крещи и хваща за гушата Левски, все едно е предупреден точно това да направи...

Преди 5 часа, Borova gora said:

Отделно,  никакъв интерес нямало този път от комитета в Ловеч да се снабдят с винтовки, въпреки голямата мотивация в Букурещ, докато година преди това вземат дейно участие по прехвърлянето на револвери. 

Това да. Револверите са едно нещо, винтовките съвършено друго. С револверите в Ловеч са се изживявали като шерифи. С винтовките е трябвало да излязат срещу аскера и артилерията на позиция, където се мре. Не им са били по вкуса винтовките.

Някъде след началото на есента, според мен, цялата линия за въстание в комитета в Букурещ се е променила. Въстанието към началото на ноември, когато Каравелов пише писмо на Левски, е щяло да бъде акт на самоубийство за Левски и ВРО. По това време нито Сърбия, нито Черна гора вече са възнамерявали да воюват срещу Турция, нито пък да вдигат въстание в Босна и Херцеговина.

Босна и Херцеговина са били обединени в един вилает, какъвто е бил Дунавския вилает, почти толкова голям - 80 000 кв.км и 700 000 жители по онова време.

Sanst.thumb.jpg.4a9d44dae0f0d3f18c72c9e07609b3a0.jpg

Изключително апетитна хапка както за Сърбия, така и за Черна гора, по същото време васални княжества на Отоманската империя. При въстание в Босненския вилает, плановете на Сърбия и Черна гора са били война срещу отоманската армия и изтласкване на империята от този вилает, който да провъзгласят за част от една Велика Сърбия, Югославия. България е трябвало да играе втора цигулка в този сценарии - въстание в пределите на Дунавския вилает да прикове силните турски гарнизони там. Това се случва след две години, когато въстават Босна и Херцеговина, а през 1876 Сърбия и Черна гора влизат във война с Османската империя. Двете васални държави мобилизират 130 000 армия, приблизително такава османска армия се бие срещу тях, всичко това се разиграва на фона на окървавеното Априлско въстание в България /30 000 жертви срещу 5-6000 от сръбска и черногорска страна/.

"Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме"...

• Потребител
Публикувано (edited)

Освен Анастас, от дейците извън Ловеч са издадени Тодор Пеев, Васил Гложенеца и Христо Иванов, другите имена са второстепенни и без значение. Към момента на издаване, ако предположим, че е бил юли-август, Пеев, Гложенеца и Големия са се водели плътно хора на Левски - Левски пише, че в Букурещ "очилатия" /Пеев/ е критикувал остро Общи. Пеев се обръща към Общи, когато преценява баланса на силата в негова полза, тогава иска от него пълномощно за Македония и го получава /Пеев е родом от Кюстендил, той се е считал за македонец и мисля че с македонските борби в началото на века е свързано убийството му/.

Тоест в доноса са ударени единствено хората на Левски, до един, включително и Анастас като брат на Данаил Попов.

Ударен и комитетът в Ловеч с цел "да се разтури", което и става след убийството на слугата. Изпускаме там ролята на Драсов, кой, ако не той, е трябвало да предупреди слугата, че в къщата на Денчо ще влезе преоблечен Левски. Слугата е бил негов връстник и приятел, преди да слугува на Денчо, той е слугувал в къщата на Иван. Слугата обаче крещи и хваща за гушата Левски, все едно е предупреден точно това да направи...

Това да. Револверите са едно нещо, винтовките съвършено друго. С револверите в Ловеч са се изживявали като шерифи. С винтовките е трябвало да излязат срещу аскера и артилерията на позиция, където се мре. Не им са били по вкуса винтовките.

Някъде след началото на есента, според мен, цялата линия за въстание в комитета в Букурещ се е променила. Въстанието към началото на ноември, когато Каравелов пише писмо на Левски, е щяло да бъде акт на самоубийство за Левски и ВРО. По това време нито Сърбия, нито Черна гора вече са възнамерявали да воюват срещу Турция, нито пък да вдигат въстание в Босна и Херцеговина.

Босна и Херцеговина са били обединени в един вилает, какъвто е бил Дунавския вилает, почти толкова голям - 80 000 кв.км и 700 000 жители по онова време.

Sanst.thumb.jpg.4a9d44dae0f0d3f18c72c9e07609b3a0.jpg

Изключително апетитна хапка както за Сърбия, така и за Черна гора, по същото време васални княжества на Отоманската империя. При въстание в Босненския вилает, плановете на Сърбия и Черна гора са били война срещу отоманската армия и изтласкване на империята от този вилает, който да провъзгласят за част от една Велика Сърбия, Югославия. България е трябвало да играе втора цигулка в този сценарии - въстание в пределите на Дунавския вилает да прикове силните турски гарнизони там. Това се случва след две години, когато въстават Босна и Херцеговина, а през 1876 Сърбия и Черна гора влизат във война с Османската империя. Двете васални държави мобилизират 130 000 армия, приблизително такава османска армия се бие срещу тях, всичко това се разиграва на фона на окървавеното Априлско въстание в България /30 000 жертви срещу 5-6000 от сръбска и черногорска страна/.

"Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме"...

Сетих се, Общия може сам да е разправял за заповедта за самоубийство от Букурещ, всички може да са чули историята от него. 

Ето по Параскев Стоянов къде са били заедно Левски и Марин:

"След няколко дни Левски придружен от Марин Луканов и Сава Младенов (тетевенец) през Гложене, оттука с Васил Йонков всички отидоха за Тетевен и кондисаха у Иван Кифалов (ловчалия)."
Скоро след това Левски заедно с Марин Луканов посетиха Търново, дето се срещнаха с Христа Иванов Крачула (Ловчалия, книговезец); сетне в Габрово, Габровския манастир и Дряново."
"На 1 май 1872 г. Марин Луканов заседаваше в Букурещ в общото събрание като делегат от Ловеч; там беше и Левски и Хр. Иванов, като делегати от други области. " - ето къде съм прочела, че Големия е бил в Букурещ. 

• Потребители
Публикувано
Преди 30 минути, Borova gora said:

"На 1 май 1872 г. Марин Луканов заседаваше в Букурещ в общото събрание като делегат от Ловеч; там беше и Левски и Хр. Иванов, като делегати от други области. " - ето къде съм прочела, че Големия е бил в Букурещ. 

Възможно е, но в протокола негов подпис липсва. Може да е бил там делегат на Габрово, има делегати, чиито имена не са посочени, пише само "представител" и колко гласа /частни комитети/ представлява.

Преди 32 минути, Borova gora said:

Скоро след това Левски заедно с Марин Луканов посетиха Търново, дето се срещнаха с Христа Иванов Крачула (Ловчалия, книговезец); сетне в Габрово, Габровския манастир и Дряново."

Изпращането на Христо Иванов като главатар на комитета в Габрово може да се дължи и на факта, че Големия взема пушката на Левски в самото начало на юли от Габровския манастир и я носи в Ловеч. В Ловеч той я е предал или на Марин или на Величка, където е бил тайникът за пари, оръжие и документи. Тази пушка е била в ръцете на Марин и след освобождението и за нея Данаил пише писмото си до министъра, Данаил я изпраща през Русе и от Габрово, Големия я носи в Ловеч точно към времето, когато предполагаме, че е направен доноса.

• Потребител
Публикувано
Преди 4 минути, Б. Киров said:

Възможно е, но в протокола негов подпис липсва. Може да е бил там делегат на Габрово, има делегати, чиито имена не са посочени, пише само "представител" и колко гласа /частни комитети/ представлява.

Изпращането на Христо Иванов като главатар на комитета в Габрово може да се дължи и на факта, че Големия взема пушката на Левски в самото начало на юли от Габровския манастир и я носи в Ловеч. В Ловеч той я е предал или на Марин или на Величка, където е бил тайникът за пари, оръжие и документи. Тази пушка е била в ръцете на Марин и след освобождението и за нея Данаил пише писмото си до министъра, Данаил я изпраща през Русе и от Габрово, Големия я носи в Ловеч точно към времето, когато предполагаме, че е направен доноса.

Левски е бил представител на три комитета  в Букурещ по мои спомени, но кои бяха те? Карлово? Пловдив? Търново?

• Потребители
Публикувано
Преди 7 минути, Borova gora said:

Левски е бил представител на три комитета  в Букурещ по мои спомени, но кои бяха те? Карлово? Пловдив? Търново?

Направих си справка с протокола - Сливен, Стара Загора и Карлово.

Обаче има един представител с 10 !! гласа от Стамболу Мехмед Ефенди, което е псевдонима на Сливен, според мен, това са околните села около Сливен, за да са 10 гласа, мисля че тези 10 гласа, гласовете на всички комитети в Орханийско, където представител е бил Пеев с 11 гласа и повечето чрк във Влашко са обърнали вота в полза на Каравелов. В Сливенско голямо влияние е имал Панайот Хитов.

• Потребител
Публикувано
Преди 4 минути, Б. Киров said:

Направих си справка с протокола - Сливен, Стара Загора и Карлово.

Значи е възможно книговезецът да е представлявал Търново. Само идея...

• Потребители
Публикувано
Преди 1 минута, Borova gora said:

Значи е възможно книговезецът да е представлявал Търново. Само идея...

Търново е имал делегат, но не е посочено името му. Бил е един човек, който е представлявал Търново и Лясковец с 2 гласа.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 23 минути, Б. Киров said:

Търново е имал делегат, но не е посочено името му.

т.е. може да е Големия.

На мен друго ми хрумна, хаджи Станьо е бил голям чорбаджия, няма сам да седне да пише писма, да води протоколи, да праща до Ловеч... Затова друг е посочен в списъка на Хамди, този от Тетевен, с когото е имал вземане-даване издайника.

Тук повече прилича да е бил Драсов, Марин трябва да е срещнал хаджи Станьо Врабевски в Букурещ, него не би сгрешил или пропуснал.

• Потребители
Публикувано

Левски през есента затова събира всички селски комитети в окръжни центрове, за да не се повтори шашмата с гласуването на 10-11 малки селски комитети, с които да се манипулира вота. След като ги събира в 5 окръжни центрове, слага Голям Извор за окръжие на цяло Орханийско, защото всички останали комитети и комитетчета са се водели по акъла на Общи-Пеев-Попхинов, разкола там е бил пълен. Така са щели да се вземат гласовете само от окръжията. И като ги реорганизира по този начин, съобщава им с окръжно, че ще замине за Влашко, за да се срещне с другите членове на БРЦК /които трябва да са били неизвестни за дейците в Българско/. При следващо общо събрание, всички комитети в Българско са били в ръцете на Левски с окръжията - всяко окръжие представлява всички комитети в него.

В Устава от Букурещ Левски е настоявал и прокарал за една специална клауза, че в извънредна ситуация, всички частни комитети имат право да свикат общо събрание и да гласуват за смяна на председателя. Това е бил демократичен пробив в монархичната концепция на Устава, все едно с избори да се детронира цар.

По времето, когато Левски тръгва в Букурещ, Каравелов вече е в Белград, интересно ми е как щеше да участва в извънредно събрание в Букурещ, когато се намира в Белград. Вероятно с пълномощник, както е участвал и Панайот Хитов в общото събрание от май. Само че тогава ала-балата със селските комитетчета е минала, а в началото на 1873 при новите пет окръжия в Българско е нямало шанс пак да се повтори.

Обаче, Къкрина...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.