Отиди на
Форум "Наука"

Народе???? или Кой предаде Левски?

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Преди 14 часа, sir said:

По тази тема се присетих, че някъде съм чел нещо и сега го намерих в писмо на Левски до Каравелов от 3 август 1872:

Тайната п. стори севтето да убива.

Това май се счита, че се отнася за Дякон Паисий - поправете ме, ако бъркам. Според доклада на Хамди паша обаче неизвестното досега убийство на мъжа в Елена е от преди това на Паисий.

Отделно пък имаме и убийството на "друг [мъж], докато спи в къщата си в селото Равитче, също в района на Търново", което според доклада е извършено по-късно от споменатите две. Авторите на книгата в бележката под линия го свързват с убийството на Васил Козлев, което отговаря на описанието ("докато спи в къщата си"), обаче пък то е от преди това на Паисий.

Сиреч, привидно изглежда, че в доклада има някаква обърквация в хронологията. Но от контекста е видно, че трите убийства са много близки по време - примерно в рамките на десетина дни между "преди месец" и "преди двадесет дни". Което за убийствата на Васил Козлев и Дякон Паисий е вярно - те са в рамките на няколко дена. Аз за убийството на Васил Козлев, честно казано, не знам почти нищо, но бърза справка из необятните простори на нета ми даде резултата "убит по решение на Лясковския комитет", а на друго място - "Със случая се занимава и комитетът в Ловеч, който изпълнява ролята на Вътрешен централен революционен комитет. На заседание, ръководено от Левски, се взема решение Козлев да бъде премахнат. На комитета в Лясковец е възложено да изпълни смъртното наказание.", което е нещо съвсем различно от "по решение на Лясковския комитет". Кое е вярното - някой по-запознат да каже. Но изниква и един друг въпрос: ако писаното от Левски до Каравелов на 3 август действително се отнася до убийството на Дякон Паисий като сефте на тайната полиция, то тогава убийствата на Васил Козлев и неизвестното на мъжа в Елена, макар и предхождащи по време това на Паисий, явно не са броени от Левски като извършени от тайната полиция. И като следствие изниква и питанката, която се съдържа като коментар и в заповедта на Мидхат паша - а тези убийства пряко ли са свързани с революционната дейност на комитета?

Що се отнася до привидната хорнологическа обърквация, моята хипотеза си е все същата, даже бих казал, че този момент я подсилва. Та... подозирам, че така са седяли тези данни в донесението, достигнало по веригата до валията. И този, който ги е съобщил на властите (и аз съм почти сигурен, че става въпрос за Ловеч), с такава хронологична информация е разполагал самият той, което е напълно обяснимо, особено като отчетем факта, че става въпрос за убийства в други населени места и надали някой лично му е докладвал с точна дата на извършването им.

Тук не ми се струва важна хронологията, най-вероятно Вашата хипотеза е близко до истината. Въпросът е защо не са ги причислили към сметката на организацията, присъдите на осъдените биха натежали още повече... 

• Мнения 1,1k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!