Отиди на
Форум "Наука"

Народе???? или Кой предаде Левски?

Препръчано мнение

• Мнения 1,2k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребители
Публикувано
Преди 1 час, Borova gora said:

Дали знаем името на търновския куриер? 

Знае се, Христо Иванов го пише в цитирания от Гербов пасаж /ще съм му благодарен ако посочи и линк към книгата/ - Христо Халачето, сега не ми се рови, но е установено и точното му име.

Проблемът с този пасаж:

nomwaim.jpg.f31e56e6e4204ddd0d1f2c409d36b756.jpg

е, че Големия пише за две подканящи писма от Каравелов, дошли едно след друго. Ако четем известното ни писмо, наистина там се казва "и по напред ви подканяхме, но някак опипом", така че би могло да има и първо писмо.

След своеволията на Анастас Попхинов да разпечатва писмата на Левски в Плевен, пощата се прехвърля през Търново през Хр. Иванов-Големия. Писмата и други материали от Влашко са се получавали както от Русе през Гюргево, така и от Т.Мъгуреле; от Русе през Обретенов, споменах за този канал чрез Горов,, а през Т. Мъгуреле през Д.Попов, който е правел копие на всяко писмо, за да дублира архива в Букурещ.

Писмата от Русе са стигали по-бавно до Търново, за това има писмо на Левски, който се оплаква от забавянето им; писмата в Т. Мъгуреле вероятно са идвали там от Букурещ по различен куриер от Горов, кой е не знам, Т.Мъгуреле е имал статут на частен революционен комитет, подчинен на БРЦК.

Д.Страшимиров пише за две копия - това на Д.Попов и друго преписано в Стара Загора. Пак Страшимиров пише, че оригиналът на писмото на Каравелов е било в архива на Обретенов, следователно Д.Попов е направил своя препис от препис, а не от оригинал.

Аз не твърдя, че писмото е било иззето от търновския куриер в Ловеч, както писах по-рано, това може да е станало още на територията на Румъния от Горов или от друг приносящ го до Т.Мъгуреле куриер. Но би могло да е станало и в Ловеч, докато е правен препис от това писмо в комитета, който е имал статут на Привременно правителство в България.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 6 минути, deaf said:

Поради каква причина някой доброволно ще предава Левски? Защото е "бъркал в кацата"?

Може да е било доброволно, а може и доброзорно.

То и за Общи доскоро се смяташе, че доброволно, та едва ли не и с голям кеф издава всичко наред. Но сега вече циркулира твърдението, че всъщност бил правил опит за самоубийство след залавянето си. Тъй че - отговорите са в османските архиви.

Редактирано от sir
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, sir said:

п.п. И още нещо всъщност искам да допълня тук. Не знам защо често се казва "Луканови". Луканови това, Луканови онова. Ако Величка Хашнова е брънката, която търсим тук, то откъде-накъде се слагат всички в един кюп? Аз от прочетеното оставам с впечатлението, че тя си е една напълно самостоятелна личност, която по нищо не личи да е била слабоволева или нещо подобно, а всъщност точно напротив.

Не Величка е взела комитетските пари, Марин е писал на Левски, че ги е употребил за "лични нужди", а пък това се е наричало предателство и по Устав се е наказвало със смърт, тук няколко участници бяха публикували Устава, но не се сещам в момента на коя страница е... Левски го напомня в последното си писмо до членовете на комитета, а също и за тези пари, сериозна сума, плюс за документи влиза в Ловеч с пълното съзнание, че в този град има капан за него, не би го направил, ако Марин бе постъпвал съгласно правилата на организацията. Също не Величка, а Марин казал на членовете да изхвърлят ценната документация в "заодът" още след първите арести и т.н. и т.н.

За Величка в тази тема също подробно е писано, дори аз научих някои неща, а уж знаех почти всичко известно :) 

Редактирано от Borova gora
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, Б. Киров said:

Знае се, Христо Иванов го пише в цитирания от Гербов пасаж /ще съм му благодарен ако посочи и линк към книгата/ - Христо Халачето, сега не ми се рови, но е установено и точното му име.

Проблемът с този пасаж:

nomwaim.jpg.f31e56e6e4204ddd0d1f2c409d36b756.jpg

е, че Големия пише за две подканящи писма от Каравелов, дошли едно след друго. Ако четем известното ни писмо, наистина там се казва "и по напред ви подканяхме, но някак опипом", така че би могло да има и първо писмо.

След своеволията на Анастас Попхинов да разпечатва писмата на Левски в Плевен, пощата се прехвърля през Търново през Хр. Иванов-Големия. Писмата и други материали от Влашко са се получавали както от Русе през Гюргево, така и от Т.Мъгуреле; от Русе през Обретенов, споменах за този канал чрез Горов,, а през Т. Мъгуреле през Д.Попов, който е правел копие на всяко писмо, за да дублира архива в Букурещ.

Писмата от Русе са стигали по-бавно до Търново, за това има писмо на Левски, който се оплаква от забавянето им; писмата в Т. Мъгуреле вероятно са идвали там от Букурещ по различен куриер от Горов, кой е не знам, Т.Мъгуреле е имал статут на частен революционен комитет, подчинен на БРЦК.

Д.Страшимиров пише за две копия - това на Д.Попов и друго преписано в Стара Загора. Пак Страшимиров пише, че оригиналът на писмото на Каравелов е било в архива на Обретенов, следователно Д.Попов е направил своя препис от препис, а не от оригинал.

Аз не твърдя, че писмото е било иззето от търновския куриер в Ловеч, както писах по-рано, това може да е станало още на територията на Румъния от Горов или от друг приносящ го до Т.Мъгуреле куриер. Но би могло да е станало и в Ловеч, докато е правен препис от това писмо в комитета, който е имал статут на Привременно правителство в България.

Благодаря, този текст го помня, просто за момент помислих, че има още нещо и ще науча от кого са взели писмата да направят препис. Все се питам дали куриера е разбрал, че са взети и отваряни или са го направили това съвсем тайно и от него, по "подходящ начин". За съжаление списъкът със заподозрените хич не е малък по двата канала и ако не се появи още някой малък детайл ще е много трудно да стесним кръга до един.

Още нещо, тук има и един Зия бей, чието българско име никой не написал, той издал всички, но пък аз по друг начин прочетох новите документи, стори ми се, че e назначен по необходимост след първоначалните разкрития, а не че те започват от него съгласно следната статия, не съм сигурна доколко да й вярвам:

https://btvnovinite.bg/predavania/btv-reporterite/btv-reporterite-ti-li-si-dzhingibi.html

Мислех и за четирите смъртни присъди, планувани, после официализирани до две съгласно последните преведени документи след 2020г. Ако научим кои са били другите двама под въпрос, дали не са от Ловеч или един от Ловеч и един от Плевен, това може да ни доближи още повече до предателство истинно или от страх и вероятните сделки с властта /възможност, защото на членовете на Извънредната комисия са дадени указания да не се шуми пред външните сили, да бъдат наказани само водачите, а Марин е бил водач, не обикновен комита. В някакъв смисъл за властта той е бил първия или втория след Левски-зависи къде слагат Общия, защото е бил председател на комитета в столицата на Привременното правителство, най-много заплахи и предложения за сътрудничество с държавата трябва да е получил той, а в спомените си Пъшков, заместник-председателя, отбелязва, че не са измъчвани нито веднъж/.

След залавянето на Левски, баш комитата, присъдата му, втората след тази на Общия, е била достатъчна за целта - да сплашат и да няма необходимост от повече смъртни присъди вкл. от първоначално предвидените четири, но за кои от арестуваните все пак са били предвидени, кои са смятани за четиримата най-важни, водачите според властта?

• Потребител
Публикувано
Преди 54 минути, Borova gora said:

Не Величка е взела комитетските пари, Марин е писал на Левски, че ги е употребил за "лични нужди", а пък това се е наричало предателство и по Устав се е наказвало със смърт, тук няколко участници бяха публикували Устава, но не се сещам в момента на коя страница е... Левски го напомня в последното си писмо до членовете на комитета, а също и за тези пари, сериозна сума, плюс за документи влиза в Ловеч с пълното съзнание, че в този град има капан за него, не би го направил, ако Марин бе постъпвал съгласно правилата на организацията. Също не Величка, а Марин казал на членовете да изхвърлят ценната документация в "заодът" още след първите арести и т.н. и т.н.

За Величка в тази тема също подробно е писано, дори аз научих някои неща, а уж знаех почти всичко известно :) 

Така е, но тук например Киров някъде по-напред из темата писа за наводнение в Ловеч от 1872г., което отнесло моста, където бил дюкянът на Гечо Хашната. Не знам дали това е 100% сигурно, че е така, а и нямам представа дали и къде изобщо може да се провери. Та хипотетично е напълно възможно Величка да е била движещият фактор и тя да е убедила брат си да прибере едни пари, т.е. личните нужди на Марин да са били всъщност личните нужди на сестра му и мъжа й. Това, разбира се, са си спекулации. :)

Що се отнася до Марин и панирането му около онази "тупурдия", както и последващата му метаморфоза - този въпрос за мен остава напълно неизяснен. Там има нещо, което ни убягва.

• Потребители
Публикувано
Преди 1 час, Borova gora said:

Благодаря, този текст го помня, просто за момент помислих, че има още нещо и ще науча от кого са взели писмата да направят препис. Все се питам дали куриера е разбрал, че са взети и отваряни или са го направили това съвсем тайно и от него, по "подходящ начин".

"Подходящ начин" може и да означава препис, направен от комитета в Ловеч, ако хората в този комитет условно казано вече са "в джоба" на османската полиция, а че са били там, свидетелства донесението от 28 септември, всичките /без Иван Драсов/ са на портретче.

Куриерът оставя писмото, прави му се препис, както е редът, такъв е направен и от Д.Попов, такъв има и в Стара Загора, после се дава писмото на куриера и той си отива по живо по здраво.

Начинът е подходящ, приносителят си отнася обратно писмото, османската полиция също си получава впоследствие препис. Нямам доказателства, че е станало точно така, само споделям моето виждане за "подходящ начин" и "връщане на приносителя", сигурно има и други.

Тук интересното, както сподели по-горе и sir, е кои са били тези личности контактували с куриера и споделили с него мислите си по повод лозарските изпълнения на Левски, след като добре се знае, че Левски е бил далече от Ловеч, а Марин и Пъшков са били в кауша. То затова и Големия пише "това ми се види на измама", ама дума не обелва за съпартийците си.

Преди 35 минути, sir said:

Така е, но тук например Киров някъде по-напред из темата писа за наводнение в Ловеч от 1872г., което отнесло моста, където бил дюкянът на Гечо Хашната. Не знам дали това е 100% сигурно, че е така, а и нямам представа дали и къде изобщо може да се провери.

Може, аз го открих напоследък в туристически портал на Ловеч, но е документирано и в официални османски документи, ето какво пише:

"Първите сведения за съществуването на покрит мост в Ловеч са от френския пътешественик Ами Буе (1837-1838 г.), който споменава за „...покрит и украсен с дюкянчета каменен мост...“. През 1848 г. е построен нов мост с дървени основи.
По мостовете е имало дюкяни с търговци, но те са имали и важно инфраструктурно значение. По тях са преминавали търговски кервани, войскови части на Османската империя, доставяна е пощата от и до Цариград.
И двата моста неколкократно са били отнасяни или частично разрушавани от реката, след това поправяни от властта или местните жители.
След поредното наводнение през 1872 г. мостът се събаря окончателно. Жителите се обръщат с молба за изграждане на нов мост до Областното управление в Русе, след това до Окръжното в Търново, стигайки до вече доказания архитект и строител Кольо Фичето. Строежът започва на 2 юли 1874 г. и в него се включват местните жители."

https://tourism.lovech.bg/bg/turisticheski-obekti/pokrit-most

Че Гечо Хашната е имал дюкян на този мост сега в момента не мога да открия източника, но има такъв, затова съм написал това, не си го съчинявам.

Сега, тези две неща, наводнението отнесло дюкяна на Гечо и злоупотребата с комитетските пари не е задължително да се свързват, само констатирам валидността на двете събития поотделно.

А че Маринчо като председател е пипнал комитетски парички в своя полза, нямам никакво съмнение, всички съзаклятници от Орханийско свидетелстват, че са му пращали събраните от продажба на револвери пари в пликове, с надписано неговото име. Тези пари са неотчетени на Левски, иначе нямаше да пише "у председателя ви има пари, които му поисках преди". Филип Симидов твърди, че са били 500 лири, което като сума ми изглежда напълно резонно с оглед на бройката продадени по 3-3.5 лири револвери.

• Потребители
Публикувано
Преди 2 часа, Borova gora said:

Мислех и за четирите смъртни присъди, планувани, после официализирани до две съгласно последните преведени документи след 2020г. Ако научим кои са били другите двама под въпрос, дали не са от Ловеч или един от Ловеч и един от Плевен, това може да ни доближи още повече до предателство истинно или от страх и вероятните сделки с властта /възможност, защото на членовете на Извънредната комисия са дадени указания да не се шуми пред външните сили, да бъдат наказани само водачите, а Марин е бил водач, не обикновен комита. В някакъв смисъл за властта той е бил първия или втория след Левски-зависи къде слагат Общия, защото е бил председател на комитета в столицата на Привременното правителство, най-много заплахи и предложения за сътрудничество с държавата трябва да е получил той, а в спомените си Пъшков, заместник-председателя, отбелязва, че не са измъчвани нито веднъж/.

Нямам данни за това кои са били другите искани две смъртни присъди. Със сигурност е установено, пише го професор Пламен Митев, че е имало 9 доживотни присъди заточение, между които са тези на Марин Поплуканов, Пъшков, Анастас Попхинов и мисля, че поне две на съзаклятници от Орханийско.

Според мен, двете смъртни присъди, в последния момент са били заменени с доживотни. Като най-подходящи кандидати, пак лично мнение, виждам Пъшков и Марин, предвид качеството им на председател и подпредседател на Централния ловчански комитет, но и Попхинов е подходяща кандидатура, с оглед на преносвач на оръжие и пръв инициатор за основаване на комитета в Ловеч, не трябва да забравяме, че първият комитет на ВРО, основан от Левски е този в Плавен и Попхинов води Левски в Ловеч и го представя на Марин и останалите.

• Потребители
Публикувано
Преди 5 часа, sir said:

Със сумите е разполагал самия комитет в лицето на председетеля Марин П[оп]луканов. След залавянето им ръководството на комитета останало на Цвятко Х[аджи]павлов, Величка Хашнова и на Христо П[оп]луканов, Левски с тях се сношавал, а не с поп Кръстю.

Визирам удебеленото от мен. Има ли други данни за това или е само този пасаж от тази книга?

Поне една данна има. Която няма отношение към Кацев-Бурски, защото е документ от неговата книга и дори на лошата снимка се вижда, че писмото от 22.11. е подписано от подпредседател Цв. Х. П. (снимката)

Преди 5 часа, Borova gora said:

Дали знаем името на търновския куриер? 

Караминков трябва да е, който казва, че ловчанлии му разказали за Левски с мотиката.

Screenshot 2025-01-25 212557.png

• Потребители
Публикувано
Преди 3 часа, Б. Киров said:

Съжалявам, но не съм виждал съдържанието на тази книга качено в интернет.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 2 часа, Б. Киров said:

Нямам данни за това кои са били другите искани две смъртни присъди. Със сигурност е установено, пише го професор Пламен Митев, че е имало 9 доживотни присъди заточение, между които са тези на Марин Поплуканов, Пъшков, Анастас Попхинов и мисля, че поне две на съзаклятници от Орханийско.

Според мен, двете смъртни присъди, в последния момент са били заменени с доживотни. Като най-подходящи кандидати, пак лично мнение, виждам Пъшков и Марин, предвид качеството им на председател и подпредседател на Централния ловчански комитет, но и Попхинов е подходяща кандидатура, с оглед на преносвач на оръжие и пръв инициатор за основаване на комитета в Ловеч, не трябва да забравяме, че първият комитет на ВРО, основан от Левски е този в Плавен и Попхинов води Левски в Ловеч и го представя на Марин и останалите.

На мен за известен период Попхинов ми бе фаворит за доносник на имената в доклада на Хамди паша. Не го твърдя, разбира се, но съм обмисляла, че е имал мотив, знанията, бил е куриер на Левски, познавал е Ловчанлии, знаел е кой кой е, знаел е дори че Иван Драсов е заминал и няма смисъл да го съобщава на властта, трето имал е качествата на изменник за измяна - предава дори собствения си брат пред Извънредната комисия, плаче и обвинява всички и всеки за собствените си решения и участие в организацията... 

Но пък защо турската полиция ще арестува след обира своя доносник? За очните срещи на Избирателната комисия с цел да накара другите да говорят? Някак арестът и присъдата не пасват на моето съмнение, че може да е той най-първия издайник от всички...

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, Incorrectus said:

Поне една данна има. Която няма отношение към Кацев-Бурски, защото е документ от неговата книга и дори на лошата снимка се вижда, че писмото от 22.11. е подписано от подпредседател Цв. Х. П. (снимката)

Караминков трябва да е, който казва, че ловчанлии му разказали за Левски с мотиката.

Screenshot 2025-01-25 212557.png

Значи Христо Халачето, Караминков или Бунито може да са доставяли писмата в Ловеч на Цвятко Хаджипавлов... Или е имало и друг там, който му е помагал за пощата, за Генчо Лисицата се твърди, че последното възложено му е предал на Величка... 

Излиза, че председател може и да не са избрали, но подпредседател на мястото на Пъшков - да. Защо мисля, че не са избрали председател - под факсимилето има пояснение, че Цвятко е този, който е продължил да получава пари от комитетите, не друг, той е продължил и да доставя оръжие, макар че е било в пъти по-опасно... Защо Левски му е нямал доверие, защо се доверил на Никола Сирков, чиято къща е била обискирана и под наблюдение? ...

Написах го с молба да не ме замеряте с камъни преди няколко дни, все си мисля, че и онова писмо от 07-ми октомври е писано от него или някой друг от членовете, не от Марин или поп Кръстьо. Бележката под факсимилето потвърждава, че за някого комитета е трябвало да продължи да функционира. Цвятко е този, който се е нагърбил с всичко, писма, пари, оръжие и това съвпада с думите в писмото "всичко на мене облегнало" т.е. той е бил и за председател, и за подпредседател:

"...освен да ти явя чи от нашите баджаци цървули нема да станат. Сичкити ся изплашили от една топурдия, а по нататък не зная що ще бъде. Сичко на мене облегнало, пък аз без да зная сичко, и без да можа сичко нищо не мога да сторя."

Цвятко Хаджипавлов не е бил от страхливите, допускам да се е опитвал да възроди дейността напълно, на практика успява да направи това месеци по-късно и да стане председател. На този ранен етап обаче тези, които разказват спомени не го споменават, жалко. 

• Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, Б. Киров said:

"Подходящ начин" може и да означава препис, направен от комитета в Ловеч, ако хората в този комитет условно казано вече са "в джоба" на османската полиция, а че са били там, свидетелства донесението от 28 септември, всичките /без Иван Драсов/ са на портретче.

Куриерът оставя писмото, прави му се препис, както е редът, такъв е направен и от Д.Попов, такъв има и в Стара Загора, после се дава писмото на куриера и той си отива по живо по здраво.

Начинът е подходящ, приносителят си отнася обратно писмото, османската полиция също си получава впоследствие препис. Нямам доказателства, че е станало точно така, само споделям моето виждане за "подходящ начин" и "връщане на приносителя", сигурно има и други.

Тук интересното, както сподели по-горе и sir, е кои са били тези личности контактували с куриера и споделили с него мислите си по повод лозарските изпълнения на Левски, след като добре се знае, че Левски е бил далече от Ловеч, а Марин и Пъшков са били в кауша. То затова и Големия пише "това ми се види на измама", ама дума не обелва за съпартийците си.

Може, аз го открих напоследък в туристически портал на Ловеч, но е документирано и в официални османски документи, ето какво пише:

"Първите сведения за съществуването на покрит мост в Ловеч са от френския пътешественик Ами Буе (1837-1838 г.), който споменава за „...покрит и украсен с дюкянчета каменен мост...“. През 1848 г. е построен нов мост с дървени основи.
По мостовете е имало дюкяни с търговци, но те са имали и важно инфраструктурно значение. По тях са преминавали търговски кервани, войскови части на Османската империя, доставяна е пощата от и до Цариград.
И двата моста неколкократно са били отнасяни или частично разрушавани от реката, след това поправяни от властта или местните жители.
След поредното наводнение през 1872 г. мостът се събаря окончателно. Жителите се обръщат с молба за изграждане на нов мост до Областното управление в Русе, след това до Окръжното в Търново, стигайки до вече доказания архитект и строител Кольо Фичето. Строежът започва на 2 юли 1874 г. и в него се включват местните жители."

https://tourism.lovech.bg/bg/turisticheski-obekti/pokrit-most

Че Гечо Хашната е имал дюкян на този мост сега в момента не мога да открия източника, но има такъв, затова съм написал това, не си го съчинявам.

Сега, тези две неща, наводнението отнесло дюкяна на Гечо и злоупотребата с комитетските пари не е задължително да се свързват, само констатирам валидността на двете събития поотделно.

А че Маринчо като председател е пипнал комитетски парички в своя полза, нямам никакво съмнение, всички съзаклятници от Орханийско свидетелстват, че са му пращали събраните от продажба на револвери пари в пликове, с надписано неговото име. Тези пари са неотчетени на Левски, иначе нямаше да пише "у председателя ви има пари, които му поисках преди". Филип Симидов твърди, че са били 500 лири, което като сума ми изглежда напълно резонно с оглед на бройката продадени по 3-3.5 лири револвери.

За Симидов мога да допълня с линк:

https://kultura.bg/web/бележки-за-дякона-васил-левски/

• Потребители
Публикувано
Преди 9 часа, Borova gora said:

На мен за известен период Попхинов ми бе фаворит за доносник на имената в доклада на Хамди паша.

Не вярвам, защото той (Попхинов) знае името на попа и единствен го споменава правилно на разпита от 13.12. като „Кръстьо“ - „един нисък поп (цит. по памет)“ - така го описва. Хамди го знае като поп Христо, а както знаем Общи не му знае името.

Преди 9 часа, Borova gora said:

Значи Христо Халачето, Караминков или Бунито може да са доставяли писмата в Ловеч на Цвятко Хаджипавлов... Или е имало и друг там, който му е помагал за пощата, за Генчо Лисицата се твърди, че последното възложено му е предал на Величка... 

Излиза, че председател може и да не са избрали, но подпредседател на мястото на Пъшков - да. Защо мисля, че не са избрали председател - под факсимилето има пояснение, че Цвятко е този, който е продължил да получава пари от комитетите, не друг, той е продължил и да доставя оръжие, макар че е било в пъти по-опасно... Защо Левски му е нямал доверие, защо се доверил на Никола Сирков, чиято къща е била обискирана и под наблюдение? ...

За уточнение - те са един и същи човек - Христо Караминков Халачето.

Пъшков твърди, че Цвятко бил обикновен член. Но вероятно не е бил толкова обикновен, а е бил подпредседател още преди арестите. Кацев-Бурски е дал факсимилие от писмо на Цвятко до Васил Бочев в Троян (7.10.1871г.) и пише: „Интересното е защото от него (писмото - бел. моя) узнаваме през 1871 г. Ц. Павлов е подпреседател на привременното правителство в Ловеч“. Това писмо го има у Страшимиров (стр. 514). Четох го 5 пъти и не видях да се се разбира, че Цвятко е подпредседател. А да се сравни с факсимилието ми се струва невъзможно, защото снимката е лоша. Все пак от духа на писмото става ясно, че не става въпрос за обикновен член, както го понижава Пъшков. Защото Цвятко в това писмо изпраща на Бочев препоръка за А. Кънчев, което показва по-друг ранг в организацията.

Относно подхвърлените писма - при всички сюжетът е един и същ. Лозя и порти, зад които се хвърлят писма. Историята с писмата започва след завръщането на Величка от София и основни „свидетели“ са тя и братята й - Тодор и Христо. Дали тя е измислила сценария или брат й Марин й е подшушнал в София, нямам идея. А куриерът на Христо Големия е чул от кои ловчанлии? Едва ли е чул от тези на пазара, вероятно е чул от неарестуваните комитетските дейци, с които „се сношавал“ Левски, според Пъшков - Хаджипавлов, Величка и Христо. За Хаджипавлов няма сведение да има връзка с подхвърлените писма, остават като най-правдоподобни източници на информацията на куриера за писмата другите двама.

• Потребител
Публикувано

Анастас Попхинов фигурира в доклада - попският син Анастас, главатар на начинанието в Плевен. Няма как да е той.

А преименуването на Кръстю в Христо може и да си е на самите турци, които са преписвали/предавали информацията по веригата. 

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 8 часа, Incorrectus said:

Пъшков твърди, че Цвятко бил обикновен член. Но вероятно не е бил толкова обикновен, а е бил подпредседател още преди арестите. Кацев-Бурски е дал факсимилие от писмо на Цвятко до Васил Бочев в Троян (7.10.1871г.) и пише: „Интересното е защото от него (писмото - бел. моя) узнаваме през 1871 г. Ц. Павлов е подпреседател на привременното правителство в Ловеч“. Това писмо го има у Страшимиров (стр. 514). Четох го 5 пъти и не видях да се се разбира, че Цвятко е подпредседател. А да се сравни с факсимилието ми се струва невъзможно, защото снимката е лоша. Все пак от духа на писмото става ясно, че не става въпрос за обикновен член, както го понижава Пъшков. Защото Цвятко в това писмо изпраща на Бочев препоръка за А. Кънчев, което показва по-друг ранг в организацията.

Относно подхвърлените писма - при всички сюжетът е един и същ. Лозя и порти, зад които се хвърлят писма. Историята с писмата започва след завръщането на Величка от София и основни „свидетели“ са тя и братята й - Тодор и Христо. Дали тя е измислила сценария или брат й Марин й е подшушнал в София, нямам идея. А куриерът на Христо Големия е чул от кои ловчанлии? Едва ли е чул от тези на пазара, вероятно е чул от неарестуваните комитетските дейци, с които „се сношавал“ Левски, според Пъшков - Хаджипавлов, Величка и Христо. За Хаджипавлов няма сведение да има връзка с подхвърлените писма, остават като най-правдоподобни източници на информацията на куриера за писмата другите двама.

Намесването на Цвятко Хаджипавлов внася още повече мътилка по въпроса. :)

Интересно се получава.

Към 26.11.1871г. Цвятко се занимава със снабдяване с оръжие на комитетите (или поне на един комитет - този в Троян) и се подписва като "подпредседател".

Към 22.11.1872г., т.е. година по-късно и след арестите на Марин Поплуканов и Димитър Пъшков, виждаме Цвятко отново да се занимава със снабдавяне с оръжие на комитетите и пак да се подписва като "подпредседател".

И в двата случая имаме недоволство от работата на Цвятко - в първия случай от Васил Бочев, който го обявява за лъжец, понеже му доставил повреден револвер; а във втория - от Видул Кацев и от самия Левски, понеже бил забавил доставките на оръжие и боеприпаси за два комитета. Второто твърдение е от Кацев-Бурски и имам подозрението, че той самият е и източникът (ако греша, поправете ме).

Изникват множество въпроси. Ако Цвятко е такава видна фигура през цялото време, та и деюре подпредседател на комитета, защото неговото име не се споменава никъде и от никого по време на разпитите? Доколкото ми е известно, той не е арестуван, нито дори задържан за кратко. Името му впрочем отсъства и от доклада на Хамди паша. Ако Пъшков лъже и умишлено го принизява до обикновен член, то лъже ли тогава и Никола Сирков, от чийто разказ е пределно ясно, че към момента на ареста си именно Пъшков е подпредседател? Ако пък Цвятко е бил подпредседател през 1871г., а впоследствие е сменен (примерно заради случая с обвиненията на Васил Бочев, които Цвятко надлежно довежда до знанието на комитета), то как така отново го виждаме като подпредседател година по-късно: кой го е избрал или той се е самоназначил и кой тогава е председател?

Това може и да няма връзка с Цвятко Хаджипавлов и писаното дотук (а може и да има), но сред новите документи има и един, който потвърждава, че дори и след края на процесите, екзекуциите на Левски и Общи и т.н. снабдяването с оръжия продължава, т.е. опровергава се и твърдението, че цялата организация е напълно разбита и спира да съществува. Документ 33, Телеграми от Великото везирство до Дунавския и Одринския вилает с указания за вземане на необходимите мерки и повишаване бдителността във връзка с евентуални опити от страна на комитетски дейци за вкарване на оръжие чрез доставките на стока за панаири, датиран 16/28 август 1873 г.

Чува се, че членуващите в комитета революционери се снабдяват по някакъв начин от чужбина с оръжие, което внасят [тук], най‐често скрито сред другата стока по време на панаирите.

Целият документ е на стр. 121-122.

Редактирано от sir
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, sir said:

сред новите документи има и един, който потвърждава, че дори и след края на процесите, екзекуциите на Левски и Общи и т.н. снабдяването с оръжия продължава, т.е. опровергава се и твърдението, че цялата организация е напълно разбита и спира да съществува. Документ 33, Телеграми от Великото везирство до Дунавския и Одринския вилает с указания за вземане на необходимите мерки и повишаване бдителността във връзка с евентуални опити от страна на комитетски дейци за вкарване на оръжие чрез доставките на стока за панаири, датиран 16/28 август 1873 г.

Чува се, че членуващите в комитета революционери се снабдяват по някакъв начин от чужбина с оръжие, което внасят [тук], най‐често скрито сред другата стока по време на панаирите.

Целият документ е на стр. 121-122.

Този документ дава отговор и на Resavsky:

On 22.01.2025 г. at 21:24, resavsky said:

То всъщност организация вече няма.Структурите и рухват като картонена кула.

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 9 минути, Borova gora said:

Този документ е отговор и до Resavsky:

On 22.01.2025 г. at 21:24, resavsky said:

То всъщност организация вече няма.Структурите и рухват като картонена кула.

Въпрос на мнение.Аз поддържам моето.Във всеки случай когато се подготвят Старозагорското и Априлското въстания няма и помен от комитетите на Левски.Или от тяхното оръжие.

• Потребител
Публикувано
Преди 1 минута, resavsky said:

Въпрос на мнение.Аз поддържам моето.Във всеки случай когато се подготвят Старозагорското и Априлското въстания няма и помен от комитетите на Левски.Или от тяхното оръжие.

Той е искал да "буди народа", да цитирам поп Кръстьо в черновата му до в.Марица, това е била първата му и останала като приоритетна цел. В това е успял, хората, с които е работил, които е събудил за народната работа са останали верни на целта му - свободата и са участвали, а много и са загинали през Освобождението. 

Но да, всеки има право на своето мнение...

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 4 минути, Borova gora said:

Той е искал да "буди народа", да цитирам поп Кръстьо в черновата му до в.Марица, това е била първата му и останала като приоритетна цел. В това е успял, хората, с които е работил, които е събудил за народната работа са останали верни на целта му - свободата и са участвали, а много и са загинали през Освобождението. 

Но да, всеки има право на своето мнение...

Целта на Левски е била да създаде тайна революционна организация способна да вдигне революция която да освободи българския народ.Ни повече ни по малко.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 8 минути, resavsky said:

Целта на Левски е била да създаде тайна революционна организация способна да вдигне революция която да освободи българския народ.Ни повече ни по малко.

Програма на Българския революционен централен комитет

1. Българският революционен централен комитет има цел да освободи България чрез революция, морална и с оръжие. 

Моралната страна аз винаги я разбирам по един начин 😀, а той я е поставил на първо място...

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 4 минути, Borova gora said:

Програма на Българския революционен централен комитет

1. Българският революционен централен комитет има цел да освободи България чрез революция, морална и с оръжие. 

Моралната страна аз винаги я разбирам по един начин 😀, а той я е поставил на първо място...

Защото трябва да предшества тази с пушките.Но това не значи,че Левски не организира преди всичко втората .

• Потребител
Публикувано
Преди 1 минута, resavsky said:

Защото трябва да предшества тази с пушките.Но това не значи,че Левски не организира преди всичко втората .

Едната без другата не може, ако можеше, резултатът щеше да е Димитър Общи, Анастас Попхинов и още някои други.

Но пак ще кажа, аз съм ок, че всеки си има своето виждане, само добавих още един документ към причините за моето.

• Потребители
Публикувано
Преди 4 часа, sir said:

Намесването на Цвятко Хаджипавлов внася още повече мътилка по въпроса. :)

Към 22.11.1872г., т.е. година по-късно и след арестите на Марин Поплуканов и Димитър Пъшков, виждаме Цвятко отново да се занимава със снабдавяне с оръжие на комитетите и пак да се подписва като "подпредседател".

И в двата случая имаме недоволство от работата на Цвятко - в първия случай от Васил Бочев, който го обявява за лъжец, понеже му доставил повреден револвер; а във втория - от Видул Кацев и от самия Левски, понеже бил забавил доставките на оръжие и боеприпаси за два комитета. Второто твърдение е от Кацев-Бурски и имам подозрението, че той самият е и източникът (ако греша, поправете ме).

Изникват множество въпроси. Ако Цвятко е такава видна фигура през цялото време, та и деюре подпредседател на комитета, защото неговото име не се споменава никъде и от никого по време на разпитите?

Кацев-Бурски твърди, че обвиненията срещу Цвятко са интриги на Марин. Наистина може да е имало един повреден револвер и забавяне на поръчката, но това са допустими проблеми. 

Цитирай

Марин Поплуканов е бил човек със силен характер, твърд и жесток. За своите лични интереси се е грижил твърде много. Той в отсъствието на Левски приема пари и издава квитанции. Скрит и мнителен, той сам подготвя да бъде подкрепен Д. Общия по обира на орханийската поща и по тоя начин в разправиите на двете течения да извлече изгоди за себе си. Той дори инсунира против подпредседателя Цвятко X. Павлов, който е имал службата за закупване на оръжие, и се мъчи да го скара с Троянския комитет и донякъде ycпявa (Кацев-Бурски).

Интриги или не, Левски не е променил отношението си към Цвятко. Едно от последните му писма от нач. на декември 1872г. е до „Мазаджията (Цвятко - бел. моя)“, но го нямам да го цитирам. Също така писмото от 12.12. съдържа ключов момент, който Цвятко, като отговорник за закупуване на оръжие, е трябвало да научи. А именно решението на Левски до 2 месеца да вдигне въстание.

Цитирай

защото да не се случат и други орхански подобни работи, в които кой знае може да попаднат ония хора, на които се надявали да поведат работата. Решава се едно твърде скорошно въстание. Писали сме на всички частни комитети да дават кой колкото вече пари има, и колкото може да вдига с лихва, и тия пари най-много за два месеца, колкото се приготвят, с тях ще поръчаме оръжие. А после и да внесе някой [пари], няма оръжие. Защото в едно късо време слагаме се пак в друга работа и сме готови да се провъзгласи въстанието (12.12.)

Прави впечатление несъразмерността на арестуваните в Орхание/Тетевен и Ловеч. Петдесет и няколко спрямо трима в Ловеч. В писмото от 12.12. Левски пише на ловчанлии „Д. Общи познава всички ви“, но повече арести няма. Подозирам, че точно след ареста на тримата в Ловеч полицията е получила конкретна информация за башкомитата и е хвърлила всички сили за неговия арест. За успокояване и приспиване на другите арестите са преустановени.

Преди 12 часа, Incorrectus said:

Това писмо го има у Страшимиров (стр. 514). Четох го 5 пъти и не видях да се се разбира, че Цвятко е подпредседател. А да се сравни с факсимилието ми се струва невъзможно, защото снимката е лоша.

Тук съм в грешка. Става въпрос за различни писма на Цвятко, но понеже снимката на Кацев-Бурски е лоша и не можах да ги сравня, влязох в заблуда.

• Потребител
Публикувано

Османската полиция е била обучавана от Скотланд ярд и френската полиция по най-модерни за времето си способи. И дейците и комитетите на БРЦК падат като "кула от карти" не толкова защото се предават взаимно,а защото османлиите са знаели горе-долу кои са членовете.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!