Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Народе???? или Кой предаде Левски?

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Б. Киров said:

Освен твърденията на Димо Драсов и на Марин, имаме ли други източници, че в Букурещ е бил отнесен целия архив на Ловчанския комитет преди събранието от 1872?

Как Каравелов е убедил Левски да сдаде всичко?

Не мисля, че е трябвало да го убеждава, било е споразумение вероятно, защото е имало вероятност събранието да избере за председател на БРЦК Левски. Тогава отнасянето на ловчанския архив щеше да ни изглежда като дублиране на архива във вътрешния център на БРЦК в неговия външен център, а председателят на БРЦК щеше да работи в България, пак вероятно в Ловеч.

Не е било предопределено какъв е щял да бъде избора.

Както споменах, според мен, везните са били наклонени в полза на Каравелов от хората на Общи и на Хитов в България, но не знам да има протокол кой как точно е гласувал.

Факт е обаче, че веднага след събранието започват с пълна сила разправиите и дрязгите и те са отразени точно в писмата на Левски. Обикновено тези писма се поднасят на публиката като откъси и "крилати фрази", но като махнем това клише от техните текстове, ще видим колко дълбок е бил конфликтът между Левски и неговите опоненти  до степен на отчаяние за Апостола:

До Каравелов.

...Водителите на тая работа трябва да са опознали до тънко човеците, като кой е К-в, Ц-в, Петко, Стоян и пр., в какво са добри, а в какво не, где стоят техните слабости, за да не им се дава да паднат в тях и да се увреждат, да се осъждат един друг, без да се повредят в работата, и пр. На такива хора дай работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашни и великодушни Още и по времето да нарежда и работите.

Задължение ми е да кажа, защото може да умра. Гледайте.

1872, 16 септември, Българско

И от същата дата до Данаил Попов с препратка накрая пак до Каравелов:

Братовче!

Получих едно твое писмо без дата, което ме намери в едно село. Отгоре на писмото ми казва Господа! Аз не съм господа.

......

Да прекъсна и да не пълня книжата с глупости, да не се работи ден, пък десет дни да се разказва и след това да не се нападаме един друг. Вижте и направете така: съберете се и прегледайте по-тънко работите, па дайте и гласа си за едно място. Аз на драго сърце давам пълномощното си  назад и да се управлявам и аз от това място. Но предварително трябва да явя на народа така: дотук беше моята работа, а отсега занапред вишегласието намира други деловодители. Следователно от мое име няма да вземате и да давате. Но за да се извърши това, трябва да взема и дам точна сметка за досегашните си работи (особено копие, което аз да си прибера). Тогава вече ще се оправям по новата команда, с всичките си сили и най-честно. Че тия ми думи изричам с чисто сърце, кълна ви се в името на народа. Така ви казвам, че от едно място трябва да се свири, а всички други да играят, пък песента ни е пред очите ни. Комуто се хареса, нека се хваща на хорото. Без така да е, няма нищо и по-пусто става. Това, което се е случило досега, да се разправи, па вече да не слушате глупци и да не препоръчвате хора, като очите ви на всички вас равно не гледат.

Затова, ако вишегласието каже да продължавам работата си занапред, недей ми препоръчва работник като Д, Общи, а да кажеш: „Мисля, че ще бъде добър!“ А според думата, която съм дал пред членовете на Централния комитет, нямам право нито да взимам, нито да давам (извън Българско) без знанието на председателя. Както и другите като членове със същото пълномощно, където и да се намират извън Българско, нямат право без моето знание да вземат и да дават в Българско!

Това да стане [но за да стане това] трябва да се спре народната работа за известно време и [онзи], пред когото ще давам сметка, трябва да бъде там за известно време, докато се развиди. Ако ли пък кажете, че имате доверие, то аз пък ви казвам, че донесените ви думи са лъжа и дърти интриги. Съдете умно, че от нас се чака уж пусто и върло по-големи работи!...

Има в Българско работник, комуто съм дал пълномощно да работи и той на друга страна, каквото на Д. Той е още от 62-ро [лето] с мен в работата той най- добре може да докаже за мен, има ли безумни работи, лъжи, интриги и привилегии, както казват Бай Д. и Бай Анастас.

Ваш по сърце чист! Ас. Дер. Кърджала

Бай К-в! Дайте да се разгледат всичките ми писма и топтан отговор желая (с една дума), защото другояче аз не смея да се бъркам в работа.

Твой побратим Драгойчо

Само за инфо:

https://www.desant.net/show-news/26593

отдолу и коментарът е интересен, иначе ще пиша повече по-късно, но статията е показателна за финалното отношение на Каравелов, изглежда Апостола вече му е бил излишен, в повече..., плюс никога не написал ред на съжаление и т.н.

• Мнения 1,6k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано
Преди 4 часа, Б. Киров said:

Освен твърденията на Димо Драсов и на Марин, имаме ли други източници, че в Букурещ е бил отнесен целия архив на Ловчанския комитет преди събранието от 1872?

Марин Поплуканов – 10 май 1901 год.:

За събранията се държаха протоколи, които се занесоха на Любен Каравелова и си останаха у него. Подозират, че Ната (Наталия, сръбкиня, жена на Любена) ги откраднала и дала на сърбите и тези ги дали на турците за пари. Марин Луканов твърди категорично това, понеже когато отсетне ги съдели турците, имало е у съдиите писма от тази кореспонденция, предадена с протоколите Л. Каравелову. 

На 1 май 1872 г. (от 1 до 18 май виж юбилеен лист от Русе за април 1901) Марин Луканов отиде в Букурещ от страна на комитета с пълномощно от Ловеч с Васил Левски от Тракия. Тръгнаха поотделно – М. Лук[анов] през Никопол отиде в Букурещ на събрание у Любена Каравелов „Strada Vergului“ № 32. За Драсова не помни, но в протокола го има. 

На Пъшкова направили очна ставка с В. Левски, но на Марина – не. На Марина, като дребен човек, казвали „мектеб чоджу“ (ученик).
Пред съда им се извадиха писма на комитета (от писмата, дадени на Любен Каравелова, почти цял чувал), за които Марин Луканов вярва, че са били издадени от Наталия Л. Каравелова, както казахме по-рано, защо[то] Марин Лук[анов] бе ги занесъл запечатани в Букурещ на Любен Каравелова. 

4.5.1901 г. Анастас Цочев Хитров:

"В Букурещ събранието почнало на 1 май 1872 г. М. Луканов и Иван Драсов се върнали след 1 месец, Левски дошъл малко след тях"

Парашкев Стоянов

https://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=687:vl&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61

• Потребители
Публикувано
Преди 22 минути, Borova gora said:

За Драсова не помни, но в протокола го има. 

Ами няма го Драсов в протокола, ако искате ще кача тук фотокопия на 4-те листа да ги гледате, аз не го откривам. Единственият подпис на четвъртия лист, който може да наподобява нещо като "Драсов" е този:

2025-03-18_194943.jpg.a0e0b36f5adde1cd03071d190ac5cddf.jpg

Но няма нищо общо, според мен, с подписа на Драсов от няколко месеца по-късно, в писмото на Левски за Анастас Попхинов:

2025-03-18_195117.jpg.d90c50bce7879a50fb8bc814c92a99de.jpg

Ваню Тодоров Драсов

макар че сега като гледам... тази извивка отдолу...

За писмата от Букурещ пред комисията най-достоверният източник за мен е Левски, ето пак, какво отговаря на въпроса за писмата, записано в протокала:

111.jpg.261e41e10e17cc607114e9da49eab858.jpg

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.