Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Народе???? или Кой предаде Левски?

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 4 минути, Б. Киров said:

Левски през есента затова събира всички селски комитети в окръжни центрове, за да не се повтори шашмата с гласуването на 10-11 малки селски комитети, с които да се манипулира вота. След като ги събира в 5 окръжни центрове, слага Голям Извор за окръжие на цяло Орханийско, защото всички останали комитети и комитетчета са се водели по акъла на Общи-Пеев-Попхинов, разкола там е бил пълен. Така са щели да се вземат гласовете само от окръжията. И като ги реорганизира по този начин, съобщава им с окръжно, че ще замине за Влашко, за да се срещне с другите членове на БРЦК /които трябва да са били неизвестни за дейците в Българско/. При следващо общо събрание, всички комитети в Българско са били в ръцете на Левски с окръжията - всяко окръжие представлява всички комитети в него.

В Устава от Букурещ Левски е настоявал и прокарал за една специална клауза, че в извънредна ситуация, всички частни комитети имат право да свикат общо събрание и да гласуват за смяна на председателя. Това е бил демократичен пробив в монархичната концепция на Устава, все едно с избори да се детронира цар.

По времето, когато Левски тръгва в Букурещ, Каравелов вече е в Белград, интересно ми е как щеше да участва в извънредно събрание в Букурещ, когато се намира в Белград. Вероятно с пълномощник, както е участвал и Панайот Хитов в общото събрание от май. Само че тогава ала.балата със селските комитетчета е минала, а в началото на 1973 при новите пет окръжия в Българско е нямало шанс пак да се повтори.

Обаче, Къкрина...

Брей, и на игри с вота е бил готов Каравелов, за да си осигури текуща и бъдеща власт. Бай Ганьо прави избори е глава започнала много отрано в българката история.

• Мнения 1,7k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребители
Публикувано
Преди 20 минути, Borova gora said:

На мен друго ми хрумна, хаджи Станьо е бил голям чорбаджия, няма сам да седне да пише писма, да води протоколи да праща до Ловеч... Затова друг е посочен в списъка на Хамди, този, с когото е имал вземане-даване издайника.

Така е, но всеки комитет си е имал псевдоним и другите председатели на частни комитети са знаели лицето, с което кореспондират, независимо, че писар е писал писмата, когато са пращали парите за револверите от Орханийско, писали са на плика за марин Поплуканов. Обратната връзка също е била двупосочна, лицето отговорно за контакт е винаги председателя, а при негово отсъствие подпредседателя, така пише и в Усатава и в Наредата.

Според мен умишлено са премълчани главатарите в Орханийско, както и Общия. Как пък само четирима са вярно посочени с Пеев и Гложенеца от други комитети. Както писах, Пеев в Букурещ е критикувал Общи, макар че не знаем какви гласове и за кой е дал, неговите са били 11. Дали е било тайно или явно гласуването и кой как е гласувал в протокола не пише нищо.

• Потребители
Публикувано
Преди 3 минути, Borova gora said:

Брей, и на игри с вота е бил готов Каравелов, за да си осигури текуща и бъдеща власт. Бай Ганьо прави избори е глава започнала много отрано в българката история.

За мен неговият избор е очевидна манипулация с гласове - тези на вилаета на Общи и онези от Сливенско. Пропуск на Левски е бил, че не е предвидил такава възможност, но Каравелов е бил на свой терен, домакин.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 8 минути, Б. Киров said:

Така е, но всеки комитет си е имал псевдоним и другите председатели на частни комитети са знаели лицето, с което кореспондират, независимо, че писар е писал писмата, когато са пращали парите за револверите от Орханийско, писали са на плика за марин Поплуканов. Обратната връзка също е била двупосочна, лицето отговорно за контакт е винаги председателя, а при негово отсъствие подпредседателя, така пише и в Усатава и в Наредата.

Според мен умишлено са премълчани главатарите в Орханийско, както и Общия. Как пък само четирима са вярно посочени и то без Пеев и Гложенеца от други комитети. Както писах, Пеев в Букурещ е критикувал Общи, макар че не знаем какви гласове и за кой е дал, неговите са били 11. Дали е било тайно или явно гласуването и кой как е гласувал в протокола не пише нищо.

Обаче не е спазвано, и Драсов и Пъшков са отваряли писмата до Марин, а никой от тях не е бил председател. И Попхинов не е бил Левски, но отварял...

А пък Драсов и пишел вместо Марин...

Редактирано от Borova gora
  • Потребители
Публикувано
Преди 22 минути, Borova gora said:

Тук повече прилича да е бил Драсов, Марин трябва да е срещнал хаджи Станьо Врабевски в Букурещ, него не би сгрешил или пропуснал.

В Букурещ Тетевен, заедно с още 10 комитета е бил представен единствено от Тодор Пеев.

• Потребител
Публикувано
Преди 3 минути, Б. Киров said:

За мен неговият избор е очевидна манипулация с гласове - тези на вилаета на Общи и онези от Сливенско. Пропуск на Левски е бил, че не е предвидил такава възможност, но Каравелов е бил на свой терен, домакин.

И твърде дълго вярвал на думата на Каравелов, докато усети, че делата му са други.

• Потребители
Публикувано
Преди 12 минути, Borova gora said:

И твърде дълго вярвал на думата на Каравелов, докато усети, че делата му са други.

Мисля, че не е вярвал на думата му, но заради Данаил Попов, Кириак Цанков и Ценович е направил компромиса на сливането. До събранието през май 1872 ВРО на Левски е функционирала като затворена херметично организация и тези в Букурещ не са били наясно точно как и какво. Първият пробив е бил с парашутирането на Димитър Общи, и това става през Данаил Попов, който приема препоръката му от Хитов и Каравелов. Но в началото не е било фатално, Левски е съумял да го изолира. Чак когато събранието на практика обединява двете организации, тази в Букурещ, декоративната, и реалната в Българско, като поставя за център Букурещ и в подчинено положение ВРО, Левски е загубил контрол. Всъщност едната група е прецакала другата с тактиката на кукувицата, снесли са най-напред едно "яйце" - Димитър Общи - след което са изхвърлили Левски от гнездото му в Ловеч.

Защо Данаил и останалите от Млада България са се хванали така наивно на тази гола кука, за мен и досега е странно. Какво толкова са виждали в лицето на Каравелов и Сърбия зад него - пари, вестник, печатница, оръжие... Не знам, но са го направили против волята на Апостола, а когато е настъпил конфликта или са взели страната на Каравелов /Попов/ или са се свили и са замълчали, като Цанков и Ценович, Райнов, Кършовски, Касабов...

• Потребител
Публикувано (edited)

Без връзка с отговорите досега.Доколкото знам руските представители пред Великата порта са се възмущавали ,че такива самозванци ,като Левски ,бунят излишно християнският народ (който руските императори считат незнайно защо за своя собственост) и да им дадат малко власт над християните османците на Руската империя и те сами ще се кротнат.Предложение неприемливо за османците естествено.

Редактирано от todorg
  • Потребител
Публикувано
Преди 11 часа, Б. Киров said:

Мисля, че не е вярвал на думата му, но заради Данаил Попов, Кириак Цанков и Ценович е направил компромиса на сливането. До събранието през май 1872 ВРО на Левски е функционирала като затворена херметично организация и тези в Букурещ не са били наясно точно как и какво. Първият пробив е бил с парашутирането на Димитър Общи, и това става през Данаил Попов, който приема препоръката му от Хитов и Каравелов. Но в началото не е било фатално, Левски е съумял да го изолира. Чак когато събранието на практика обединява двете организации, тази в Букурещ, декоративната, и реалната в Българско, като поставя за център Букурещ и в подчинено положение ВРО, Левски е загубил контрол. Всъщност едната група е прецакала другата с тактиката на кукувицата, снесли са най-напред едно "яйце" - Димитър Общи - след което са изхвърлили Левски от гнездото му в Ловеч.

Защо Данаил и останалите от Млада България са се хванали така наивно на тази гола кука, за мен и досега е странно. Какво толкова са виждали в лицето на Каравелов и Сърбия зад него - пари, вестник, печатница, оръжие... Не знам, но са го направили против волята на Апостола, а когато е настъпил конфликта или са взели страната на Каравелов /Попов/ или са се свили и са замълчали, като Цанков и Ценович, Райнов, Кършовски, Касабов...

Каравелов е криел много от тях, те са предполагали честност. Имали са нужда от вестник... Но за да остане два месеца след събранието в Букурещ, значи е имал много неща да изяснява с всички, преди да се върне да работи в българско. Засилва се право към своята столица, Ловеч, но там вече имало пробойна, използвали са неговото отсъствие, за първия донос в конака. Не е бил достатъчен, Хамди изчакал, убийствата се случили и започнал: "преди два-три месеца"...

Значи завръщането на Марин инспирирало всичко...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.