Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Народе???? или Кой предаде Левски?

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
On 6.04.2025 г. at 10:36, Б. Киров said:

Какво пише Иван Лалов за заминаването на Иван Драсов за Чехия:

"Според един от последните ни известни документи - паспорта на Драсов за "свободно преминаване и оказване на съдействие при нужда", той е издаден от русенския валия на 11(23) август 1872 г. С него той напуска веднага страната с мотировката, че ще учи в странство. Всъщност самото напускане е прибързано, тъй като учебната година започва доста по-късно. Има съмнения, които към настоящия момент не можем да потвърдим, че турската полиция след убийството на владишкия наместник дякон Паисий е информирана, че това е комитетска работа и чака търпеливо момента да нанесе своя удар. Драсов е предупреден от човек, близък до каймакамина, и напуска България, без да предупреди другите членове на комитета и Левски, който по това време е в Ловеч. Първоначално се установява във Влашко, а от есента е в Чехия."

Колкото и нелепо да изглежда, писмото на Левски до Попхинов от 25 август е било изпратено най-напред на Каравелов в Букурещ, за да бъде разгледано там заедно с другите негови три писма от тази дата, и е трябвало да бъде препратено на самия Попхинов впоследствие. Няма къде другаде да го е подписал отдолу Иван Драсов, освен във Влашко след 25 август, щом паспортът му за излизане е издаден на 11 август.

Ерго, Драсов е напуснал Ловеч преди убийството на слугата, и Драсов е бил при Каравелов през август, септември, защото първите му писма от Писек са от началото на октомври.

А какво е търсел Драсов при Каравелов по това време и защо му е носил пакет с документи от архива на комитета, след като не е предупредил другите членове и Левски за заминаването си. Само реторично питам.

Гледам, че пак сте подхванали Драсов, та реших да се отбия.

Въпросът с това писмо е интересен. Най-важното там обаче не е подписа на Драсов, а този на лицето М., което се е подписало под Драсов. Кой е М.? За мен хипотезите, че това можело да е някой куриер, съответно търсенето на хора с подходящи имена (обикновено Сава Младенов, но също и отец Матей Преображенски), са от типа, както казваха навремето в "Минута е много" - "гадаете, гадаете". Не е ли най-близко до акъла това да е Марин Поплуканов, съответно писмото да си е писано в Ловеч?

Пряко свързана с горната теза е и друга - че след убийството на слугата на Денчо Халача Левски вече не бил в Ловеч или в по-мекия вариант: че вероятността да е ходил в Ловеч била минимална. А какво правим с писмото, което коментирахме преди време - това до Каравелов от 16 септември, в което му се оплаква от Грую? От него става ясно, че Левски отново си е ходил в Ловеч и след случката у Денчо Халача. Освен ако не приемем тезата, че въпросната "тупурдия", за която Левски разказва на Каравелов на 16 септември, е все същата тази случка у Денчо. Но на какво отгоре да го приемаме това, при положение че Левски вече е разказал на Каравелов с подробности за случката още на 25 август, та от какъв зор отново да го прави почти месец по-късно, при това в мъгляв стил и без да споменава никакви детайли, а също така очевидно (от контекста на самото писмо) говорейки за някакво прясно към 16 септември събитие?

Иначе казано, аз не мога да приема хипотезата, че писмото до Анастас Попхинов не може да е писано в Ловеч, понеже Левски нямало как да е в Ловеч на 25 август. Или по-точно не, че не мога да я приема, но я намирам за висяща във въздуха и с недостатъчно убедителна аргументация.

И тук преминавам вече към самия Иван Драсов. Мен още предния път като се ровех около него (когато пак го коментирахме като възможен източник на информацията в доклада на Хамди паша) ми направи впечатление, че всъщност няма яснота кога точно Драсов напуска Ловеч. Моя скромна милост наброява поне три различни и противоречащи си една на друга хипотези, всичките основаващи се на някакви документални данни:

1. Че Драсов напуска Ловеч на или около 8 август, т.е. около седмица преди случката у Денчо Халача;

2. Че напуска Ловеч след 14 август, т.е. след случката у Денчо Халача;

3. Че напуска Ловеч чак след Арабаконашкия обир, т.е. през септември 1872г.

Последната е твърде съмнителна, но по въпроса коя от първите две е вярната според мен фактите изобщо не са категорични. Тъй че за мен не може с лека ръка да се изключи сценария, в който Иван Драсов си е все още в Ловеч през втората половина на август. Ако обаче ще го набеждаваме за автор на доноса от доклада на Хамди паша, то следва убедително да обясним защо в доклада фигурира името на братовчед му Димо. Ако Иван Драсов още си е в Ловеч за известно време след убийството на слугата, то тогава някаква логика може да се намери - турските власти вече са били сравнително наясно, че Димовата къща е била по някакъв начин ползвана при това престъпление, съответно са и арестували Димо и баща му; и на Иван Драсов всичко това следва да му е било известно. Ако обаче Иван Драсов е напуснал Ловеч по-рано, то буди недоумние откъде у него тези гадателски способности да предвиди как точно ще се развият нещата и предварително да натопи братовчед си.

• Мнения 1,8k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребители
Публикувано
Преди 6 минути, sir said:

Иначе казано, аз не мога да приема хипотезата, че писмото до Анастас Попхинов не може да е писано в Ловеч, понеже Левски нямало как да е в Ловеч на 25 август. Или по-точно не, че не мога да я приема, но я намирам за висяща във въздуха и с недостатъчно убедителна аргументация.

Не е висяща във въздуха и не е хипотеза, Левски при разпита му сам казва, че писмото от комитета от Ловеч да не дохожда там му донесъл Вутьо като куриер и го намерил в Правешкия хан десетина дни след убийството на слугата, Вутьо потвърждава това на разпита. Десетина дни след убийството е 24-25 август.

Четирите писма включително това до Каравелов и другото до Анастас Попхинов са датирани от Левски 25 август. Няма начин Левски да ги е писал в Ловеч, след като по същото време вече е избягал оттам, обискът в къщата на Сирков е бил на 17 или 18 август и Левски е излязъл от тази къща ден след предупреждението на Величка Хашнова, че ще има обиск там.

Преди 12 минути, sir said:

А какво правим с писмото, което коментирахме преди време - това до Каравелов от 16 септември, в което му се оплаква от Грую? От него става ясно, че Левски отново си е ходил в Ловеч и след случката у Денчо Халача. Освен ако не приемем тезата, че въпросната "тупурдия", за която Левски разказва на Каравелов на 16 септември, е все същата тази случка у Денчо. Но на какво отгоре да го приемаме това, при положение че Левски вече е разказал на Каравелов с подробности за случката още на 25 август, та от какъв зор отново да го прави почти месец по-късно, при това в мъгляв стил и без да споменава никакви детайли, а също така очевидно (от контекста на самото писмо) говорейки за някакво прясно към 16 септември събитие?

Точно така, приемаме, че във второто писмо от 16 септември Левски се оплаква от страхопъзльото Марин, след като е излязъл от Ловеч и е научил, че Грую е наредил да се изхвърлят в нужника документи и припаси. Какво пречи да е научил за този подвиг на Марин по-късно от 25 август?

Преди 15 минути, sir said:

И тук преминавам вече към самия Иван Драсов. Мен още предния път като се ровех около него (когато пак го коментирахме като възможен източник на информацията в доклада на Хамди паша) ми направи впечатление, че всъщност няма яснота кога точно Драсов напуска Ловеч. Моя скромна милост наброява поне три различни и противоречащи си една на друга хипотези, всичките основаващи се на някакви документални данни:

1. Че Драсов напуска Ловеч на или около 8 август, т.е. около седмица преди случката у Денчо Халача;

2. Че напуска Ловеч след 14 август, т.е. след случката у Денчо Халача;

3. Че напуска Ловеч чак след Арабаконашкия обир, т.е. през септември 1872г.

Има яснота и е посочена от Лалов, открит е негов задраничен паспорт заверен от валията на Русе с дата 11 август и бележка "да му се оказва съдействие", паспорт, документ. Каква яснота повече? На 11 август Драсов е напуснал пределите на Дунавския вилает. На 8-ми може да му е било издадено тескерето в Ловеч, то не е паспорт.

Преди 19 минути, sir said:

Ако обаче Иван Драсов е напуснал Ловеч по-рано, то буди недоумние откъде у него тези гадателски способности да предвиди как точно ще се развият нещата и предварително да натопи братовчед си.

А на събранието преди обира не е било обсъждано откъде ще влязат и кой с какво ще участва - участват Марин, Лукан Цачев, Величка, братчето на Марин и естествено Димо, чиято къща е съседна на Денчо. Според мен участвал е и Христо Цонев Латинеца, но не мога да те убедя, че е така. Драсов би трябвало да е присъствал на това събрание, нали е претендирал, че е "всичко в комитета", къде без него. Кой е трябвало да предупреди слугата, ако не Драсов, който го е познавал най-добре. Май е предупредил Денчо, но това е друга тема.

• Потребител
Публикувано
Преди 15 минути, Б. Киров said:

Не е висяща във въздуха и не е хипотеза, Левски при разпита му сам казва, че писмото от комитета от Ловеч да не дохожда там му донесъл Вутьо като куриер и го намерил в Правешкия хан десетина дни след убийството на слугата, Вутьо потвърждава това на разпита. Десетина дни след убийството е 24-25 август.

Всъщност 10-15 дена. Т.е. може да е и 30 август. Не смятам, че Вутьо е светил на Левски през този период, та да знае къде точно е ходил и кога.

Преди 57 минути, Б. Киров said:

Точно така, приемаме, че във второто писмо от 16 септември Левски се оплаква от страхопъзльото Марин, след като е излязъл от Ловеч и е научил, че Грую е наредил да се изхвърлят в нужника документи и припаси. Какво пречи да е научил за този подвиг на Марин по-късно от 25 август?

Пречи контекстът на писмото, от който за мен лично е очевидно, че това не е "тупурдия" от преди месец. Това, че нямаме изрични данни за някакви събития след 14 август в Ловеч, не значи, че такива не е имало. Може просто каймакамът да е решил да проведе ненадейни обиски някой ден и това да е "тупурдията".

Преди 59 минути, Б. Киров said:

Има яснота и е посочена от Лалов, открит е негов задраничен паспорт заверен от валията на Русе с дата 11 август и бележка "да му се оказва съдействие", паспорт, документ. Каква яснота повече? На 11 август Драсов е напуснал пределите на Дунавския вилает. На 8-ми може да му е било издадено тескерето в Ловеч, то не е паспорт.

Има паспорт от 11-ти. От това не следва, че на 11-ти е напуснал пределите на вилаета, т.е. и на империята. Нищо не пречи от Свищов да се е върнал обратно в Ловеч за някакъв период от време. Сигурни данни къде е бил и какво е правил няма.

А какво и дали са му издавали нещо на 8-ми аз нямам представа - тази информация, че Али Чауш му бил издал тескере или пък го бил предупредил да бяга, се съдържа в източници, които твърдят, че Драсов е напуснал Ловеч след убийството на слугата на Денчо Халача (Мария Сиркова и дъщерята на другия беглец, Иванчо Колев).

Преди 1 час, Б. Киров said:

А на събранието преди обира не е било обсъждано откъде ще влязат и кой с какво ще участва - участват Марин, Лукан Цачев, Величка, братчето на Марин и естествено Димо, чиято къща е съседна на Денчо. Според мен участвал е и Христо Цонев Латинеца, но не мога да те убедя, че е така. Драсов би трябвало да е присъствал на това събрание, нали е претендирал, че е "всичко в комитета", къде без него. Кой е трябвало да предупреди слугата, ако не Драсов, който го е познавал най-добре. Май е предупредил Денчо, но това е друга тема.

Добре де, обсъждали са (кога точно е било това събрание?). Как Драсов е предвидил, че нещата ще се развият точно така, както се развиват? Сиреч, той трябва освен всичко друго и да е знаел, че Левски отива там с цел да убива Денчо Халача - нещо, което другите ловешки дейци очевидно не знаят - и да предскаже, че нещата ще се развият зле.

Или може би сега работната теза е, че Драсов всъщност умишлено е организирал така нещата, че да се стигне до провала? Но дори и това е пак доста неправдоподобно. Откъде Драсов знае, че слугата ще окаже съпротива срещу числено превъзхождащ го и въоръжен противник, на всичкото отгоре рискувайки живота си за чужд имот? Да не би този Стойчо да е бил някакъв прочут смелчага?

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, sir said:

Всъщност 10-15 дена. Т.е. може да е и 30 август. Не смятам, че Вутьо е светил на Левски през този период, та да знае къде точно е ходил и кога.

Пречи контекстът на писмото, от който за мен лично е очевидно, че това не е "тупурдия" от преди месец. Това, че нямаме изрични данни за някакви събития след 14 август в Ловеч, не значи, че такива не е имало. Може просто каймакамът да е решил да проведе ненадейни обиски някой ден и това да е "тупурдията".

Има паспорт от 11-ти. От това не следва, че на 11-ти е напуснал пределите на вилаета, т.е. и на империята. Нищо не пречи от Свищов да се е върнал обратно в Ловеч за някакъв период от време. Сигурни данни къде е бил и какво е правил няма.

А какво и дали са му издавали нещо на 8-ми аз нямам представа - тази информация, че Али Чауш му бил издал тескере или пък го бил предупредил да бяга, се съдържа в източници, които твърдят, че Драсов е напуснал Ловеч след убийството на слугата на Денчо Халача (Мария Сиркова и дъщерята на другия беглец, Иванчо Колев).

Добре де, обсъждали са (кога точно е било това събрание?). Как Драсов е предвидил, че нещата ще се развият точно така, както се развиват? Сиреч, той трябва освен всичко друго и да е знаел, че Левски отива там с цел да убива Денчо Халача - нещо, което другите ловешки дейци очевидно не знаят - и да предскаже, че нещата ще се развият зле.

Или може би сега работната теза е, че Драсов всъщност умишлено е организирал така нещата, че да се стигне до провала? Но дори и това е пак доста неправдоподобно. Откъде Драсов знае, че слугата ще окаже съпротива срещу числено превъзхождащ го и въоръжен противник, на всичкото отгоре рискувайки живота си за чужд имот? Да не би този Стойчо да е бил някакъв прочут смелчага?

Две-три страници по-назад коментирахме писмо от Левски до Каравелов какво точно е искал да прави в къщата на Денчо и сведенията, два пъти давани, от Димитър Пъшков, да не се повтарям, малко по-назад е в темата. Плюс, намерихме извор, че винаги са ходили да сплашват Поплуканов, Драсов, Пъшков и Левски заедно. Обирът на Денчо е случаят, в който оставят Левски сам, трябва да е имало причина, която да му изтъкнат, а и неговото упорство лично да участва също си подлежи на анализ.

Аз днес рових за Иванчо Колев Василев, исках да намеря улика защо е получил тескере и пари от властта. Научих, че е бил съсед на Иван Драсов, били близки години наред и Драсов го поканил да участва още при създаването на комитета. Не е много като информация, но пак по-добре отколкото нищо.

За Драсов намерих потвърждение, че майка му е от богато Тетевенско семейство, първият й брак също е бил в Тетевен и Иван познавал роднините си там, част от тях са в Тетевенския комитет, който се оринтира към Общия почти по същото време с него. 

За Димо Драсов... много съм си мислила, защото са прикрити в списъка Марин, Пъшков, Колев, а те все стари комитаджии, но пък са оставени верните на Левски като Латинеца, Гложенеца и... съседите на Денчо, Димо и Лукан Цачев, които при разпитите трябвало да поведат следата към арнаути, облеклото на обирджиите. Възможно е да е имало голямо идейно разминаване, затова да са в списъка, от яд, че остават с Апостола, че му подсигурили логистиката за обира, докато Драсов се е ориентирал към Общия, тук вече има много извори, които доказват, че е взел неговата страна...

За напускането на Драсов, в никакъв случай не е отишъл първо в Чехия, било му е скъпо, учебната година не била започнала, първото му писмо оттам е през октомври. Марийка Сиркова е категорична, че след убийството на слугата вече не е бил в Ловеч, но кога точно... Вероятно е отскочил до Влашко, година по-късно зет му отказал да го спонсорира повече и учението приключило, защото Драсов бил изхарчил двойно пари за година с пътувания, отколкото бил изчислил, че ще са му необходими за да си стои и учи в Бохемия.

Редактирано от Borova gora
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 4 часа, Б. Киров said:

Четирите писма включително това до Каравелов и другото до Анастас Попхинов са датирани от Левски 25 август. Няма начин Левски да ги е писал в Ловеч, след като по същото време вече е избягал оттам, обискът в къщата на Сирков е бил на 17 или 18 август и Левски е излязъл от тази къща ден след предупреждението на Величка Хашнова, че ще има обиск там.

Аз продължавам да мисля, че или слугата не е познал Левски заради добрата му дегизировка в арнаутски дрехи, а той е бил майстор на предрешаването, и да е опищял света, че арнаути ги нападат, да ги спасяват българите, или нещо му е било подшушнато и той си е влезнал в ролята. Има обаче един интересен текст от Кацев-Бурски, Пъшков разказва, че Марин е трябвало да уреди слугата, бивш слуга на Драсов, да е на тяхна страна и Левски затова тръгнал към обира. Марин знаел... Ако Драсов е в Ловеч, защо той да не уреди, бил е най-подходящия за целта като бивш чорбаджия на младежа. Защо това урежда Марин като председател на комитета, значи Драсов не е бил подръка, не е бил в града, или не е искал да бъде подкрепа за обира:

По обира в Денчо Халачът имаше ли решение?
- Имаше. Слугата му беше с нас. Той обеща, че ще помага. Това по-добре знаеше Марин.
- Защо тогава слугата се е възпротивил на Дякона? Дали той не е бил излъган, че слугата е съгласен да помага?
- Това не знам.
- Не допущате ли сега, че това е било устроена примка срещу Левски, за да бъде уловен?
- Не знам.

Ако Драсов е все още там, в Ловеч, в комитета, който той официално никога не е твърдял, че напуска, защо това е било работа на Марин точно със Стойчо Гиргинов?

Имало е решение т.е. вишегласие на комитета, но този път без Драсов и Пъшков сред участниците, само Марин, по-точно Величка е била налична. Най-вероятно Драсов е напуснал Ловеч преди обира и не се е върнал от Свищов в къщи, а е преминал в странство. 

• Потребители
Публикувано
Преди 2 часа, sir said:

Затова пиша, че едно не се четем назад в темата и се налага да се повтаряме, което започва да наподобява кръстосан разпит в полицията, и второ, че не четем източници, но пишем ли пишем като чукчето.

Хайде, пак ще се повторя, Драсов сам е написал в биографията си, с която е кандидатствал за поборническа пенсия, че е напуснал България на 8 август 1872. Това го пише в статия на Денис Иванов, има я в електронен формат в интернет.

Това обаче не е вярната дата, защото паспортът му е заверен на 11 август, а Лалев много ясно си пише в цитирания от теб негов текст "заминал веднага".

Спирам да влизам в такива диалози.

• Потребители
Публикувано
Преди 17 часа, sir said:

За да има приписки едновременно на Драсов и Марин, значи писмото е писано в Ловеч, но не на 25 август. Датата е поставена допълнително, при изпращане на писмото. Кога и къде е станало това, не е ясно.

25.jpg.e800ec78e49af7067fab335abef578f3.jpg

• Потребители
Публикувано
Преди 23 часа, К.ГЕРБОВ said:

За да има приписки едновременно на Драсов и Марин, значи писмото е писано в Ловеч, но не на 25 август. Датата е поставена допълнително, при изпращане на писмото. Кога и къде е станало това, не е ясно.

Възможно е, ако е било така, трябва да е станало между 5 и 25 август, защото писмото на Левски започва с датата на получаване на писмото от Анастас - 5 август. И тъй като Драсов е получил задграничен паспорт на 11 август, стеснява се още периода между 5 и 10 август, пет дни.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 5 часа, Б. Киров said:

Възможно е, ако е било така, трябва да е станало между 5 и 25 август, защото писмото на Левски започва с датата на получаване на писмото от Анастас - 5 август. И тъй като Драсов е получил задграничен паспорт на 11 август, стеснява се още периода между 5 и 10 август, пет дни.

На мен това ми изглежда съвсем достоверно, защото имам съмнения, дали след убийството на Стойчо Гиргинов, Драсов и Поплуканов биха написали останалите за историята думи. По-скоро биха се измъкнали, за да не пишат нищо, имало разочарование от Апостола, за да се стигне до другия текст, също написан в август, че за него вече няма място в града, не в къща, а в града, според Марин.

Левски вероятно е отговорил веднага след получаването на писмото на Попхинов, защото е искал да прекрати приказките и инсинуациите, които Попхинов е тръбял наляво и надясно. Забавено е изпращането вероятно заради подготвяния обир и последващото бастисване на къщите, особено на Поплукановата, а след като се е поуспокоило са изпратили изостаналата кореспонденция.

Но това поставя Драсов в много лоша светлина на лицемерие и двуличие, защото по това време доносът в конака вече е бил направен, поне първия, а той леел положителни думи за Апостола на хартията. Не че по-късно не постъпва така и с Панайот Хитов, но все пак Левски е познавал отблизо, работили са заедно, били са близки, "вървяли са заедно към турските бесилки" както би казал Пъшков...

• Потребител
Публикувано
On 9.04.2025 г. at 10:47, К.ГЕРБОВ said:

25.jpg.e800ec78e49af7067fab335abef578f3.jpg

Да, и това е възможност.

Въпросът е, че някои изследователи не смятат М. за Марин, а търсят там Сава Младенов или друга личност, някое от имената на която започва с "м". От там и оплетените хипотези, че писмото не е писано в Ловеч, че Драсов се бил подписал в Турну Мъгуреле или пък в Букурещ и тем подобни.

• Потребител
Публикувано
On 8.04.2025 г. at 21:24, Borova gora said:

Две-три страници по-назад коментирахме писмо от Левски до Каравелов какво точно е искал да прави в къщата на Денчо и сведенията, два пъти давани, от Димитър Пъшков, да не се повтарям, малко по-назад е в темата. Плюс, намерихме извор, че винаги са ходили да сплашват Поплуканов, Драсов, Пъшков и Левски заедно. Обирът на Денчо е случаят, в който оставят Левски сам, трябва да е имало причина, която да му изтъкнат, а и неговото упорство лично да участва също си подлежи на анализ.

Аз днес рових за Иванчо Колев Василев, исках да намеря улика защо е получил тескере и пари от властта. Научих, че е бил съсед на Иван Драсов, били близки години наред и Драсов го поканил да участва още при създаването на комитета. Не е много като информация, но пак по-добре отколкото нищо.

За Драсов намерих потвърждение, че майка му е от богато Тетевенско семейство, първият й брак също е бил в Тетевен и Иван познавал роднините си там, част от тях са в Тетевенския комитет, който се оринтира към Общия почти по същото време с него. 

За Димо Драсов... много съм си мислила, защото са прикрити в списъка Марин, Пъшков, Колев, а те все стари комитаджии, но пък са оставени верните на Левски като Латинеца, Гложенеца и... съседите на Денчо, Димо и Лукан Цачев, които при разпитите трябвало да поведат следата към арнаути, облеклото на обирджиите. Възможно е да е имало голямо идейно разминаване, затова да са в списъка, от яд, че остават с Апостола, че му подсигурили логистиката за обира, докато Драсов се е ориентирал към Общия, тук вече има много извори, които доказват, че е взел неговата страна...

За напускането на Драсов, в никакъв случай не е отишъл първо в Чехия, било му е скъпо, учебната година не била започнала, първото му писмо оттам е през октомври. Марийка Сиркова е категорична, че след убийството на слугата вече не е бил в Ловеч, но кога точно... Вероятно е отскочил до Влашко, година по-късно зет му отказал да го спонсорира повече и учението приключило, защото Драсов бил изхарчил двойно пари за година с пътувания, отколкото бил изчислил, че ще са му необходими за да си стои и учи в Бохемия.

Коментирахме го писмото до Каравелов и си казах мнението - това, че Левски бил писал, че иска да убива Денчо, е историографско допълване, което е възможно, но не е сигурно. Не е ли написано ясно черно на бяло, не го приемам за аргумент.

Този извор, че винаги били ходили Марин, Драсов, Пъшков и Левски да сплашват заедно, не е ли самият Марин и то по отношение конкретно на Тодор Стратиев? Какви други извори има, че винаги така е било, а само в този конкретен случай били оставили Левски сам? А и нали според вас не е сам, ами е с още двама - Вутьо и Латинеца.

Това, че майката на Иван Драсов била от богат тетевенски род, и аз го намерих още предния път, когато се занимавахме с него. То е някаква хипотеза, без сигурно потвърждение. Твърди се, че била от рода Кифалови. Окей, и какво следва от това? Били ли са представителите на този род членове на Тетевенския комитет? Ако да, то от кои източници става ясно това?

Иванчо Колев се познава с Левски още от Втората легия (някъде бях чел, че е бил и в Първата, но не знам дали е вярно). Както, естествено, и с други дейци, които са били във Втората легия, вкл. Общи. Няма нужда от Драсов да научава за каквото и да било. Но ако действително му е бил съсед и много близък, то това добавя тежест на твърдението на дъщерята на Иванчо Колев, Райна, че Драсов е драснал след убийството на слугата на Денчо Халача. Впрочем, същата твърди, че и Али Чауш бил съсед на Иван Драсов (а следователно и техен, на Колеви?) и той го бил посъветвал да бяга.

Марин не е прикрит в доклада на Хамди паша. Той си е там, макар и неспоменат поименно, заедно с баща си и братята си; липсва само Величка. Това (както и ред други неща, разбира се) на мен ми говори, че докладът едва ли се опира на сведения от лице или лица, които са били навътре в нещата и високо в йерархията. Сиреч, не такива като Драсов.

• Потребител
Публикувано (edited)
On 8.04.2025 г. at 22:09, Б. Киров said:

Затова пиша, че едно не се четем назад в темата и се налага да се повтаряме, което започва да наподобява кръстосан разпит в полицията, и второ, че не четем източници, но пишем ли пишем като чукчето.

Хайде, пак ще се повторя, Драсов сам е написал в биографията си, с която е кандидатствал за поборническа пенсия, че е напуснал България на 8 август 1872. Това го пише в статия на Денис Иванов, има я в електронен формат в интернет.

Това обаче не е вярната дата, защото паспортът му е заверен на 11 август, а Лалев много ясно си пише в цитирания от теб негов текст "заминал веднага".

Спирам да влизам в такива диалози.

Аз пък затова писах, че очевидно силно подцених градуса на страстите. Много тънкообидчиви сте тука всичките по темата Левски. Сакън да не се появи някое външно лице да ви човърка тезите. Мани, мани.

Лалев пишел, Денис Иванов пишел. А те да нямат машина на времето? Други пък пишат друго и самият топ авторитет Денис Иванов ги е изредил кои са: Кирова и Василев, Панчовски, Петев, Лалев, Стоянов. Но аз като едно пар екселанс чукчи, естествено, не съм ги чел, за което си посипвам главата с пепел. 🥶

п.п. Айде със здраве.

Редактирано от sir
  • Потребител
Публикувано
Преди 20 часа, sir said:

Това (както и ред други неща, разбира се) на мен ми говори, че докладът едва ли се опира на сведения от лице или лица, които са били навътре в нещата и високо в йерархията. Сиреч, не такива като Драсов.

Омръзна ми да Ви пиша едно и също, този въпрос сме го анализирали, дискутирали тук, изключително подробно, нямам вина, че сте пропуснали тези страници, Ваша работа е дали искате да си прочетете домашното или да въртите на празни обороти на едно и също място преповтаряйки лесно оборими твърдения, защото изворите лесно се четат, анализът им явно не е за всеки... 

• Потребител
Публикувано
Преди 4 часа, Borova gora said:

Омръзна ми да Ви пиша едно и също, този въпрос сме го анализирали, дискутирали тук, изключително подробно, нямам вина, че сте пропуснали тези страници, Ваша работа е дали искате да си прочетете домашното или да въртите на празни обороти на едно и също място преповтаряйки лесно оборими твърдения, защото изворите лесно се четат, анализът им явно не е за всеки... 

И на мен ми омръзна да чета разни алабализми, върху които след това се градят тези, които и децата от трети клас могат да разпробият на решето, но това е положението. То не беше Христо Латинеца, не беше поп Лукан, сега пак Драсов, а утре сигурно ще е Иванчо Колев или бог знае кой, но ще е все така несъмнено-категорично той.

Лесно оборими твърдения, казвате. Съгласен съм. Особено ярък е споменът ми колко лесно - на базата, разбира се, на задълбочени анализи и много четене - оборихте твърдението ми, че информация от доклада на Хамди паша не е ползвана от властите в София. Е, не ми посочихте и един ред от разпитите или протоколите, в който да седи черно на бяло информация, която няма отъкъде другаде да е, освен от този доклад. Но лошо няма, аз съм в този форум от има-няма 15 години, мога да чакам. Току-виж някой ден някой топ авторитет а ла Денис Иванов ви помогнал в това отношение.

Спомням си също и как оборихте твърдението ми, че Латинеца няма мотив да предава Левски, пък и когото и да било. Но да не ви занимавам със стари работи, че сега сте си нарочили ново жертвено агне, та да не ви разфокусирам.

Мога и още да изброявам такива лесно оборени твърдения, но не си струва да си губя повече времето, тъй като ми е пределно ясно, че смислен отговор няма да получа. Затова за финал ще изкажа само още едно твърдение, надявам се, също така лесно оборимо, и отново ви оставям да си фантазирате на воля.

Иван Драсов няма очевиден мотив, а в случай че действително е напуснал Ловеч на 8 август - няма и възможността да е автор на донесението от доклада на Хамди паша.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.