Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Един прост способ за избягване на жертви при самолетни аварии

Препръчано мнение

• Модератор Инженерни науки
Публикувано

Сигурен съм, че Сириус е най наясно с тези неща.

Колкото до удара при падане във вода - в обучението на нефтените платформи ги учат да не скачат - точно заради опасност от пребиване.

А пилоти на бойни самолети сравняват удара с външния въздух при катапултиране с удар с бетонена стена.

• Потребители
Публикувано

http://dnes.dir.bg/news.php?id=3824191

Иначе ми беше направило впечатление навремето че  при случаите на единствените оцелели от самолетни катастрофи (при разбивания), мнозинството (до 40 процента) от оцелелите са деца или бебета, а останалите са предимно млади хора..

http://terrific-top10.com/2012/03/31/top-10-sole-survivors-in-a-plane-crash/

Не знам на какво се дължи това. Едно хипотетично обяснение е възрастните хора имат по-чупливи кости от по-младите, и са по-малко гъвкави, която липса на гъвкавост  е опасна -силата на удара се поема директно..

• Потребител
Публикувано

По скоро защото са по леки. Чувал съм за възрастни хора, че при пълните падането е много опасно, защото вероятността да се наранят е много по голяма. Не е едно и също, дали 100 кг ще се изтърсят на пода, или 40 кг (пълна и слабичка баба). Децата са много по леки и това намалява силата на удара. Доколкото знам, силата на удара зависи от теглото и ускорението. Точната пропорция и формула не я знам, който разбира от физика да каже. Но децата са по леки, съответно и удара би следвало да е по слаб.

Защо младите хора са по издръжливи е ясно на всички. Няма нужда да обяснявам, че при еднакви наранявания на 20 годишно момче и 60 годишен мъж последствията са тотално различни. Не случайно при  горещо време предупреждават старите хора да не излизат на слънце, защото са много по застрашени от младите. При студено време и поледици пак предупреждават старите хора да си стоят в тях.

• Модератор Инженерни науки
Публикувано (edited)

Най-вероятно, това е една от причините. Плюс обикновено по-малкото тегло (само са деца) и по-бързото възстановяване..

Аз пък си направих труда да проверя историята на Лариса Савицка (която споменах в пред-предходния си пост) и ето какво излезе - https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%BA%D0%B0%D1%8F,_%D0%9B%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%B0_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0

Яко се е лъгало...

Редактирано от Joro-01

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.