Отиди на
Форум "Наука"

Архив "ядрени оръжия"; дискусии

Recommended Posts

• Потребители
Публикува (edited)

Представям една монография за прочит и дискусии; Сама по себе тя смятам е интересна и информативна (поне за хора с физично, химично и/или техническо образование)

Монографдията е свободно достъпна по интернет,и в този смисъл аз лично нямам етични проблеми за да я представя за прочит и дискусии, но ако Joro или админите/ръковоството преценят друго, аз нямам нищо против, и ще подрепя позицията им и решението им..

Да вметна по темата, мисля че Ангел беше написал в темата за северокорейската водородна бомба че "по-голямата част от енергията при ядрен врив се отделя в първите 5 секунди".Това не е вярно (не ми се спореше с Ангел, той е от хората с мнения за всичко)

Верижната реация на пълнота разпадане на плутиния в атомната бомба се извършва за няколкостотин наносекунди; а реакцията на термоядрения синтез на база деутериии в термоярената бомба протича за няколко десетки наносекунди..

/Споменатите процеси са в порядъци по-бързи от температурните, и този факт е един от ключовете към бараката за направата на ядрените оръжия; От друга страна синтезът на хелии на база протии (сливане на водордни ядра) , който се извършва в недрата на Слънцето, е не само бавен , но изисква много по-големи по-големи налягания и температури ; т.е коефициентът на Лоусън е с порядъци по голям от този при сливането деутерии..(Дорис любезно беше направила някои общи оценки на стойността му в една тема от раздел Физика)/

====================================

Това е монографията и индекса и (съдържанието и)

http://nuclearweaponarchive.org/Nwfaq/Nfaq0.html

Приятно четене

Редактирано от nik1
  • Модератор Инженерни науки
Публикува (edited)

Подкрепям без да замисля, "+" за темата. Мисля, че останалите модератори също няма да са против. Иначе и аз ще трябва да се съобразя.

Редактирано от Joro-01
  • Потребител
Публикува
On 19.01.2016 г. at 20:30, nik1 said:

Представям една монография за прочит и дискусии; Сама по себе тя смятам е интересна и информативна (поне за хора с физично, химично и/или техническо образование)

Монографдията е свободно достъпна по интернет,и в този смисъл аз лично нямам етични проблеми за да я представя за прочит и дискусии, но ако Joro или админите/ръковоството преценят друго, аз нямам нищо против, и ще подрепя позицията им и решението им..

Да вметна по темата, мисля че Ангел беше написал в темата за северокорейската водородна бомба че "по-голямата част от енергията при ядрен врив се отделя в първите 5 секунди".Това не е вярно (не ми се спореше с Ангел, той е от хората с мнения за всичко)

Верижната реация на пълнота разпадане на плутиния в атомната бомба се извършва за няколкостотин наносекунди; а реакцията на термоядрения синтез на база деутериии в термоярената бомба протича за няколко десетки наносекунди..

/Споменатите процеси са в порядъци по-бързи от температурните, и този факт е един от ключовете към бараката за направата на ядрените оръжия; От друга страна синтезът на хелии на база протии (сливане на водордни ядра) , който се извършва в недрата на Слънцето, е не само бавен , но изисква много по-големи по-големи налягания и температури ; т.е коефициентът на Лоусън е с порядъци по голям от този при сливането деутерии..(Дорис любезно беше направила някои общи оценки на стойността му в една тема от раздел Физика)/

====================================

Това е монографията и индекса и (съдържанието и)

http://nuclearweaponarchive.org/Nwfaq/Nfaq0.html

Приятно четене

Не знам дали си от тези поколения за да помниш, но едно време ние имахме предмет "гражданска защита" и там ни обучаваха какво да правим в случай на ядрена бомбардировка. Та основното което ни обясняваха е че когато видиш рязък проблясък подобен на светкавица, трябва да се хвърлиш зад укритие, или поне с глава или крака в посока към въпросната светкавица. Та по време на тези обучения споделяха, че основното количество облъчване което може да те изгори идва СЛЕД това, първо като радиационна енергия причиняваща ослепяване и изгаряния, а след това като ударна вълна.
И на мен ми стана интересно на какво се дължи този ефект. Но ако обърнеш внимание на кадрите от атмосферни ядрени тестове, те също показват развитие на светещ облак с интензитет на излъчването във видимата област с пъти по-голям от този на първоначалния проблясък на детонацията.
Та хайде заври личните нападки там където слънцето не свети и коментирай по същество на какво според теб се дължи този ефект. Аз имам идея, обаче ще те изчакам първо ти да се изкажеш. :)

• Потребител
Публикува

При ядрен взрив слагаш мокри бели чаршафи на прозорците . Те отразяват най добре радиацията.  Скриваш се в стаята която е най- вьтре в жилището. У нас беше банята. Противогаз и бели мокри чаршафи увеличават шанса да оцелееш. Затваряш си очите и ги прикраваш с длани. 

• Модератор Военно дело
Публикува

Сещам се за един много популярен скеч от ония години, изпит по гражданска защита. Колега, какво правиме при ядрен взрив. Увиваме се в бял чаршаф и вървиме бавно към гробищата, бялото отблъсква слънчевите лъчи, че отблъсква и радиационните, то лъчите са една марка, бавно да не всяваме паника като ни видят че тичаме и към гробищата та като ни изцепи бомбичката направо да ни копат.

Хумор е, но дава представа за масовите представи за ядрената война сред българското население през тия години.

Публикува (edited)

Аз само ще помоля без лични нападки, така добре се разбрахте в онази тема (която съм на път да поразчистя, не заради вас, а заради политиката и некасаещите я мнения там), сега пак.. Смятам, че вече сте квит!

Редактирано от Joro-01
Публикува (edited)

Аз да отговарям ли Ангеле, или въпросът е конкретно към Ник? Ако отговоря няма да правя справка из нета, но за после може не знам.

Редактирано от Joro-01
  • Потребители
Публикува
Преди 51 минъти, angelmr said:

Та хайде заври личните нападки там където слънцето не свети и коментирай по същество на какво според теб се дължи този ефект. Аз имам идея, обаче ще те изчакам първо ти да се изкажеш. :)

Няма "моля", няма "можеш ли да направиш еди какво си"..?

А, ти се изказа вече..

• Потребител
Публикува
Преди 3 минъти, Joro-01 said:

Аз да отговарям ли Ангеле, или въпросът е конкретно към Ник? Ако отговоря няма да правя справка из нета, но за после може не знам.

Ами ако искаш и ти отговори. :)  Аз наистина се заинтересувах от проблема едва наскоро, преди да бъде повдигнат въпроса го приемах за даденост. Така че ще ми е интересно да прочета и друга гледна точка. Макар че вече намерих потвърждение на тезата ми в едно по-популярно обяснение на термоядрените взривове. Малко по-късно ще пусна клипа и ще преведа на български за какво става дума.

• Потребители
Публикува
Преди 12 минъти, Joro-01 said:

Аз само ще помоля без лични нападки, така добре се разбрахте в онази тема, сеа пак.. Смятам, че сте квит!

Не знам за какво "сме квит"?. Реакцията на Ангел, за мен, потвърждава мнението  ми - а то беше и е, че той че трудно приема, или дори не приема чужди мнения, и с него не може да се дискутира..

Публикува (edited)

Моля само не поемай, Ник. Така..

За атомния / ядрения взрив (то и за термоядрения тази част е сходна) -

1. Верижната реакция загрява бомбата (устройството) и въздуха нея не до изпаряване, а до плазма. Как - чрез високата плътност и голямата кинетична енергия на потока от неутрони и продукти на реакцията. И на фотоните де, резултатът е ярка светлина, която може да запали леснозапалими неща - брезенти, хартия, дървета - в зависимост от разстоянието. Едно слънце се появява за малко, което изпарява нещата в непосредствена близост;

2. Това загряване става много бързо, което води до адиабатно разширение на каза - въздуха и изпаренаото устройство, което води до формиране на ударна вълна. Гаси за малко пожарите от светлината, но обикновено пали и нагрява още по-близките неща;

3. Газовете вече се издикат заради конвекцията, още са нагрети мнго, може и да светят, частиците - праха от устройството и продуктите е силно радиоактивен, ако има краткоюивущи изотопи, или ротичащи още реакции поради инерцията на реакцията - може допълнително да се загрява въздуха там. Нали има и "горещи" частици.

По разни кадри се вижда, че развитието на гъбата трае няколо секунди, но да напомним, че ако ударната вълна е километър-два в секунда а взривът се снима от далече (той е голям) може да изглежда, че отнема няколко секунди. Мащабите са големи, има кадри дето се вижда как взривът издухва облаците или отваря дупка в океана / морето - гледал съм такива.

Филмите и камерите могат да видят и светлината на рентгеновото лъчение между другото.

Чакам да видим дали съм познал.

Редактирано от Joro-01
  • Потребители
Публикува

Ангеле, радиацията от която трябва да се покриеш е термична .. Тя се излъчва от облака нагорещен газ и плазма (въздухът),  и тя идва със закъснение след реакцията на разпадане/синтез, заради факта, че температурните процеси (нагряването , превръщането в плазма и разширението, и съответно изстиването и свиването) се извършват условно бавно.

Питам възпитано - ти сега ще си завреш ли нападките,там където не  огрява? 

Публикува
Преди 5 минъти, nik1 said:

Ангеле, радиацията от която трябва да се покриеш е термична .. Тя се излъчва от облака нагорещен газ и плазма (въздухът),  и тя идва със закъснение след реакцията на разпадане/синтез, заради факта, че температурните процеси (нагряването , превръщането в плазма и разширението, и съответно изстиването и свиването) се извършват условно бавно.

Можеше да не пишеш последното изречение, провокираш!

• Потребител
Публикува
Преди 20 минъти, nik1 said:
Преди 33 минъти, nik1 said:

Няма "моля", няма "можеш ли да направиш еди какво си"..?

А, ти се изказа вече..

Преди 23 минъти, nik1 said:

Не знам за какво "сме квит"?. Реакцията на Ангел, за мен, потвърждава мнението  ми - а то беше и е, че той че трудно приема, или дори не приема чужди мнения, и с него не може да се дискутира..

Реакцията ми е просто отговор на твоята лична нападка към мен, нито повече нито по-малко. И се надявам с това да се приключи. Може да съм бил малко по-остър, така че извини ме и чети думите ми като молба в бъдеще да не коментираш личността на опонента, а конкретната теза.

Преди 10 минъти, Joro-01 said:

Моля само не поемай, Ник. Така..

За атомния / ядрения взрив (то и за термоядрения тази част е сходна) -

1. Верижната реакция загрява бомбата (устройството) и въздуха нея не до изпаряване, а до плазма. Как - чрез високата плътност и голямата кинетична енергия на потока от неутрони и продукти на реакцията. И на фотоните де, резултатът е ярка светлина, която може да запали леснозапалими неща - брезенти, хартия, дървета - в зависимост от разстоянието. Едно слънце се появява за малко, което изпарява нещата в непосредствена близост;

2. Това загряване става много бързо, което води до адиабатно разширение на каза - въздуха и изпаренаото устройство, което води до формиране на ударна вълна. Гаси за малко пожарите от светлината, но обикновено пали и нагрява още по-близките неща;

3. Газовете вече се издикат заради конвекцията, още са нагрети мнго, може и да светят, частиците - праха от устройството и продуктите е силно радиоактивен, ако има краткоюивущи изотопи, или ротичащи още реакции поради инерцията на реакцията - може допълнително да се загрява въздуха там. Нали има и "горещи" частици.

По разни кадри се вижда, че развитието на гъбата трае няколо секунди, но да напомним, че ако ударната вълна е километър-два в секунда а взривът се снима от далече (той е голям) може да изглежда, че отнема няколко секунди. Мащабите са големи, има кадри дето се вижда как взрувът исдухва облаците или отваря дупка в океана / морето - гледал съм такива.

Филмите и камерите могат да видят и светлината на рентгеновото лъчение между другото.

Чакам да видим дали съм познал.

Преди 4 минъти, nik1 said:

Когато греша нещо си го признавам. Наистина бях останал с впечатлението, че самата ядрена реакция се развива бавно в образувалия се плазмен облак. Но благодарение на насочването към проблема се замислих малко и се насочих към по-задълбочено обяснение на наблюдаваните по архивните кадри ефекти.

Всъщност всичко идва от това, че практически цялата енергия на ядрения и термоядрения взрив се отделя под формата на гама лъчи и високо енергийни частици. А това е проникваща радиация и за всеки който не се замисли по въпроса тази радиация наистина прониква особено през въздуха. А това не е така, една огромна част от енергията на взрива се поглъща от околния въздух или други материали, ако взрива е наземен. Механизма на поглъщането е много разнообразен, ускорените частици могат просто да рикушират от други ядра и да отделят енергия по топлинен механизъм, гама лъчите могат да се абсорбират от ядра като ги възбуждат. Но най-често срещания механизъм е йонизирането на атоми от облъчваната среда. За това и тази радиация се нарича йонизираща. В последствие тези йони и йонни радикали рекомбинират, като излъчват излишната си енергия като нисковълново лъчение, а образувалите се свободни радикали и атоми реагират с околните компоненти и отново отделят енергия с ниска дължина на вълната. Всички тези процеси, особено химичните, са бавни. И водят до преобразуване на един значим процент (ако не бъркам между 50 и 80%) от енергията на ядрения взрив до лъчение във видимата и инфрачервената област, което се освобождава с няколко секунди (до към 10) закъснение след самата ядрена реакция. Та макар да грешах за причините за бавното развитие на ядрения взрив, не греша за самия факт, че процесите образуващи цялостния характер на ядрения и термоядрения взрив се развиват за време от порядъка на секунди.
А ето и един клип с обяснение на същото но на английски:

Публикува

Общо взето неутроните и ядрата на продуктите топлят така както топлят и в реактора - чрез сблъсъци (еластични) с околните атоми и молекули и им предават енергията си. А температурата не е нищо друго освен кинетичната енергия на частиците. Величината дето я хартеризира де.

Гама лъчите проникват лесно, но поради голямата плътност на енегрията загряват и те - чрез йонизация. Следват останалите неща с рекомбинацията, преизлъчването..

В каква част температурата на облака е акумулирана топлина в газа и в каква част се генерира по горните причини (поради реакции на разпад и може би все още на делене) не се наемам да кажа, няма как да се знае просто. Чрез моделиране може де.

• Потребител
Публикува (edited)
1 hour ago, Joro-01 said:

Общо взето неутроните и ядрата на продуктите топлят така както топлят и в реактора - чрез сблъсъци (еластични) с околните атоми и молекули и им предават енергията си. А температурата не е нищо друго освен кинетичната енергия на частиците. Величината дето я хартеризира де.

Гама лъчите проникват лесно, но поради голямата плътност на енегрията загряват и те - чрез йонизация. Следват останалите неща с рекомбинацията, преизлъчването..

В каква част температурата на облака е акумулирана топлина в газа и в каква част се генерира по горните причини (поради реакции на разпад и може би все още на делене) не се наемам да кажа, няма как да се знае просто. Чрез моделиране може де.

Ами във клипа казват че конкретно по този механизъм 50% от енергията на ядрената реакция се преобразува във удърна вълна, а 40% се отделя като радиационна енергия по-голямата част от която се трансформира по описания механизъм във нисковълнова радиация от видимата и инфрачервената област, за които въздуха е значително по-прозрачен, а 10% се отделя под формата на радиоактивно замърсяване (клипа не е много информативен, не разбрах какво имат предвид с тези 10%, може би неутроните и превръщането на стабилни изотопи в радиоактивни което също изисква енергия). Казано с други думи, почти цялата енергия на ядрената реакция се акумулира по фотохимически механизъм и се освобождава постепенно в период от няколко секунди, а само един малък процент от нея се излъчват под формата на проникваща радиация в момента на взрива. 

Редактирано от angelmr
Публикува (edited)

Потвърждаваш, струва ми се. Аз не мога да гледам клипове на работа. Фирмени политики, преди лъжех системата, ама сега и да мога не е желателно. 10-те процента според мен са точно превръщанията - в нови (радиоактивни) елементи/изотопи и/или с по-голяма активност (по-интензивен разпад)

Редактирано от Joro-01
Публикува (edited)

Ама не е фотохимичен за 100-те процента май. Неутроните и ядрата чисто (квантово)механично отдават енергията си. А ако лъчение или частица превърне един елемент (а не съединение) в друг не е ли физика (предмет на физиката)?

Фотохимичен би трябвало да е когато участва електронната обвивка (фотосинтез на съединение), но дори когато става преизлъчване от възбуден електрон е физика.

Редактирано от Joro-01
  • Потребители
Публикува

Да уточня, при верижното деление на урана 235 се получават микс от:

-неутрони

-бета частици

-и гама лъчение

===

Термоядрените бомби, в техния класически дизайн Teller-Ulam са двустепенни

Във втората степен, се извършват последователно

първо: верижното деление на Плутоний 239 / или уран 235

това създава условия да започнат процесите на синтез

Когато като ядреният материал е Li6D, то процесите на синтез в действителност са повече от един :

D+T (тритий, създаден от взаимодействието на неутроните верижното деление с Li6) --> He-4 + n + 17.588 MeV

също така протичат и процесите:

D + D - He-3 + n + 3.268 MeV

D + D - T + p + 4.03 MeV

He-3 + D - He-4 + p + 18.34 MeV

Li-6 + n - T + He-4 + 4.78 MeV

За капак на всичко излишъкът от неутрони  задейства верижна реакция на разпадане, т.е "взривява" използваният конструктивно уран 238.. 

При тази схема излиза,че в резултат на избухването на термоядрена бомба се получава микс от неутрони, алфа-частици, бета-частици гама-лъчение..

• Потребители
Публикува

Физическите процеси, водещи до поглъщане на светлината започват с поглъщане на фотон от електронната обвивка на атомите или молекулите. В зависимост от енергията на фотона, възможно е да протекат два процеса - възбуждане на атомите и фотоефект. При възбуждане на атомите те могат да се върнат в основното си състояние по няколко начина:

– чрез безизлъчвателни преходи, при които допълнителната енергия се разсейва в пространството във вид на топлина

– чрез излъчване на един или няколко фотона - луминесценция

– чрез протичане на фотохимична реакция

================================

Тук има няколко интересни снимки:

http://www.waynesthisandthat.com/abombs.html

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 5 часа, Joro-01 said:

Ама не е фотохимичен за 100-те процента май. Неутроните и ядрата чисто (квантово)механично отдават енергията си. А ако лъчение или частица превърне един елемент (а не съединение) в друг не е ли физика (предмет на физиката)?

Фотохимичен би трябвало да е когато участва електронната обвивка (фотосинтез на съединение), но дори когато става преизлъчване от възбуден електрон е физика.

Честно казано днес е трудно да разделиш химия от физика. За мен винаги процесите свързани с електронната обвивка са химия. Но според някои по-разширени представи и част от ядрените процеси се водят на границата, имах в университета предмет наречен ядрена химия. Но като цяло това е семантичен въпрос. В конкретната тема, имаме два основни процеса свързани с химичните превръщания. Поглъщане на ниско честотно рентгеново лъчение от вътрешните електронни слоеве (или ултравиолетово от валентен електрон) при което се осъществява класическото възбуждане на атомите/простите молекули и последващо излъчване или фотохимичен процес с участие на възбудения атом/молекула, или избиване на електрон, ако атома погълне квант енергия над неговия йонизационен потенциал (алтернативно електрона се избие от алфа или бета частица), при което получения йон (може и да е молекулен) отново е високореактивоспособен и в последствие влиза в екзотермична химична реакция. Третата разпространена реакция ще включва неутроните, които при термоядрен взрив ще са особено изобилни. Тук обаче нямам достатъчно познания за да опиша механизма по който неутроните се освобождават от енергията си, знам само че го правят на дистанция до няколко стотин метра от взрива, което е и причината неутронните бомби до една да са в порядъка от около 5 килотона (иначе си е обикновена термоядрена бомба, при която енергията се преобразува в друг вид и целите се разрушават от ударна вълна или електромагнитно излъчване а не от неутронна радиация). Останалите процеси според мен ще са по-скоро екзотика.

Редактирано от angelmr

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!