Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано

Май не за пръв път подхващам тема, в която възнамерявам да питам доста, но не смятам, че въпросите ми заслужават 10 нови теми.

Та, въпросът ми е следният: Нали има едно явление (сигурно не се изразявам правилно, но ще ме разберете) при което се раждат много женски и малко мъжки сред животните, защото един мъжки може да оплоди много женски и това е оптималния вариант за размножаване на вида. Мисля, че при птиците беше така. Защо при хората не е така и мъжките и  женските деца са равен брой?

Втори въпрос: Как се казваше преструването (хормонално (или по-точно подвеждайки с мирис, вероятно и друго) и външно) на мъжки индивиди като женски, за да се вредят сред женските за копулация?

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 23 часа, vorfax said:

.. преструването... на мъжки индивиди като женски, за да се вредят сред женските за копулация?

Сексуална мимикрия?

Редактирано от vorfax
  • Глобален Модератор
Публикувано

при висшите животни оптималният вариант е по-малко женски и повече мъжки, за да се стимулира вътревидовата конкуренция, съответно да дадат потомство тези индивиди, които ще победят /т. е. тези с 'по-жизнени' гени/. 

По втория въпрос - да, сексуалната мимикрия е, и е се наблюдава даже при хиените. Но там е с обратен знак - т. е. женските хиени мимикрират до мъжки, за да се предпазят от агресията на свои съпернички. Т. е. на първо място тук е индивидуалното оцеляване, не толкова 'вреждането' сред другия пол.

Повечко - в тази уикистатия:

https://en.wikipedia.org/wiki/Sexual_mimicry

• 3 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор
Публикувано
On 1.03.2016 г. at 20:04, Last roman said:

при висшите животни оптималният вариант е по-малко женски и повече мъжки, за да се стимулира вътревидовата конкуренция, съответно да дадат потомство тези индивиди, които ще победят /т. е. тези с 'по-жизнени' гени/.

Никаква пречка няма и обратния вариант да се случва ( и той се случва), т.е. женските да се борят за мъжкия и при тях конкуренцията да е по засилена. Но така или иначе мъжкия при мнозинството видове се е оказал с повечко свободно време, та защо да не бъде той дето ще я води таз борба и от там носител на новото ( нямам смелостта да кажа носител на еволюцията ), но както споменах има го и обратния вариант и разни междинни форми. Сещам се за едни австралийски торбести, дето през размножителния период си покачват нивата на тестостерона ( мъжките) до едва ли не токсични нива и нито се хранят нито ги интересува нещо друго освен да копулират с женските. Накрая измират от изтощение и в цялата популация остават само женски ( все пак бременни ).

• 4 месеца по късно...
  • Потребител
Публикувано
On 1.03.2016 г. at 20:04, Last roman said:

Идеята да има повече женски от мъжки е оцеляване чрез многочисленост. Това само по себе си също подобрява вида - колонизира го на различни климатични пояси и съответно го аклиматизира към различни условия, така че при глобални промени все ще има подвид, който да може да се адаптира към тях.

Голямата численост увеличава и вероятността от повече мутации - и лоши и добри, но пак дава по-добър шанс за оцеляване.

Многочислеността на женския пол позволява и по-бързо възстановяване на популацията. При една чума, примерно, това може да е ключът към оцеляването.

• 2 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикувано

Каква е вероятността да се родят близнаци? По-специално за Европа ме интересува. В Интернет се посочва от 1:40 до 1:285 и не знам на какво да вярвам.

• 11 месеца по късно...
  • Потребител
Публикувано

Здравейте. Бихте ли ми казали какво е това насекомо. Виждам, че предпочита да излиза вечер, но и през деня не му пречи. Много са и са в апартамент. Прилича на кърлеж, но не е. Възможно ли е да е дървеница? Много ще съм благодарна, ако някой разпознае насекомото. 

IMG_20170717_130611.jpg

• 3 years later...
  • Потребител
Публикувано

Ако модераторът сметне че въпросът не е за този раздел,да го изтрие. Възможно ли е това от гледна точка на биологията и физиката? На мен ми се струва абсолютно невъзможно:

https://dnes.dir.bg/na-fokus/styuardesata-otselyala-sled-padane-ot-10-000-m-snimki-video

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!