Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Здравейте,

Често в последните години се говори за така наречената тъмна енергия, която е причина за разширяването на вселената с постоянно нарастваща скорост. Самото разширение е открито от Едуин Хъбъл, който установил червено отместване в спектрите на наблюдаемите галактики. Преди време гледах един научнопопулярен филм, в който се обясняваше че независимо от коя галактика наблюдаваме ще установим същото нещо. След време гледах друг филм, в който ставаше дума за сблъсъци между галактики, включително това че нашата галактика ще се сблъска с галактиката Андромеда след няколко милиарда години. Тогава се запитах как е възможно хем всички галактики да се отдалечават една от друга, хем да има сблъсъци? Това на мен ми звучи като парадокс. Интересно ми е какво мислите по въпроса? Чудя се аз ли пропускам нещо или някъде има много сериозна грешка?

• Глобален Модератор
Публикува

Така е, пространството се разширява, галактиките се разбягват. В един момент небето ще бъде пусто и беззвездно. 

Галактиките се отдалечават защото се разширява пространството, но има галактически купове, които въртят около общ център /атрактор/ , което води до колизии от време на време.

Не е парадокс..По тази логика и астероидите не трябва да сблъскват с планетните.

• Потребител
Публикува

Благодаря за отговора. Значи определението за тъмната енергия което съм гледал е неточно. Не трябва да се казва че всички галактики се отдалечават една от друга, защото явно гравитацията при определени условия надделява и се получават колизии.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 2 часа, Curiosity said:

Здравейте,

Често в последните години се говори за така наречената тъмна енергия, която е причина за разширяването на вселената с постоянно нарастваща скорост. Самото разширение е открито от Едуин Хъбъл, който установил червено отместване в спектрите на наблюдаемите галактики. Преди време гледах един научнопопулярен филм, в който се обясняваше че независимо от коя галактика наблюдаваме ще установим същото нещо. След време гледах друг филм, в който ставаше дума за сблъсъци между галактики, включително това че нашата галактика ще се сблъска с галактиката Андромеда след няколко милиарда години. Тогава се запитах как е възможно хем всички галактики да се отдалечават една от друга, хем да има сблъсъци? Това на мен ми звучи като парадокс. Интересно ми е какво мислите по въпроса? Чудя се аз ли пропускам нещо или някъде има много сериозна грешка?

Погледни  тук, и ще ти се изяснят нещата,

Точно тук не бих гледал. има сайтове и информация с доказано качество /висок инпакт фактор/, а не някакви съмнителни конспиративни теории публикувани в блогове.

Редактирано от Б.Богданов
  • Потребител
Публикува
On 3.06.2016 г. at 12:49, Гагов said:

Точно тук не бих гледал. има сайтове и информация с доказано качество /висок инпакт фактор/, а не някакви съмнителни конспиративни теории публикувани в блогове.

дай да ги видим тези сайтове, аз дадох линк, защото картинката обяснява правдоподобно. Ти като имаш по добро обяснение защо не го дадеш?

• Потребител
Публикува (edited)

Гага, те са бая на брой:-) И ще можеш ли да разбереш написаното също тъй, щото аз не съм сигурен... Ето ти като за начало нещо от търсачка: https://scholar.google.bg/scholar?hl=en&q=dark+energy&btnG=&as_sdt=1%2C5&as_sdtp= 

Приятно четене, ако ти стиска:-)

Редактирано от kall
  • 8 years later...
  • Потребител
Публикува

Антивселена двойник би могла да обясни ускореното разширяване без нужда от тъмна енергия

Ускореното разширяване на сегашната Вселена, за което се смята, че се дължи на мистериозната
тъмна енергия, е една от най-големите загадки в разбирането ни за космоса.

Наман Кумар (Naman Kumar) от Индийския технологичен институт Бубанешвар предлага друг модел
за обяснение на настоящото ускорено разширяване на Вселената. За разлика от съществуващите
модели, този не изисква никаква форма на тъмна енергия. Има обаче нещо още по-екзотично:
необходим е партньор антивселена, чийто времеви поток е противоположен на нашата Вселена.

В неотдавнашна статия, публикувана в Gravitation and Cosmology, Кумар използва ключови понятия
от квантовата теория, като например относителна ентропия. Последната изисква две състояния,
които в този конкретен случай съответстват на Вселената и нейния партньор антивселената.

Резултатите показват, че ускореното разширяване е естествено за вселена, създадена по двойки.
Красотата на тази идея се крие в нейната простота и естественост, които я отличават
от
съществуващите обяснения.

https://nauka.offnews.bg/fizika/antivselena-dvojnik-bi-mogla-da-obiasni-uskorenoto-razshiriavane-bez-n-200567.html

--

Остава само да докажем, че антивселената наистина съществува и всичко е шест.

Съществуването на други вселени е абсолютно недоказуемо, естествено ... но защо да кахърим с
такива подробности. Като че ли на физиците им трябват доказателства за техните красиви теории.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!