Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребители
Публикува

Това го намерих в килера и нямам никаква идея какво е. Някой може ли да ми каже за какво служи и какво точно представлява?

 

brennenstuhl_mz_20-1.jpg

brennenstuhl_mz_20-1_1.jpg

  • Глобален Модератор
Публикува

това е таймер. може да се включи печка например и след известно време да се самоизключи. 

  • Потребител
Публикува

Използвах подобен преди две години. Може да се настрои за някакъв цикличен режим на работа, а не само за единично включване. Аз например трябваше да настроя една камера така че един на всеки три часа да се включва нагревател, така че от хладилник да се превърне в сушилня работеща при ниски температури (иначе няма как да се направи луканка през август). :)

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Инженерни науки
Публикува

Аз преди повече от 5 години, когато си правех сам анализите. Такова нещо  ми изключваше термореактора за анали на ХПК :)

Това беше към Ангел, а за останалите:

Термореактор - апаратче за подгряване ("варене") на епруветки. Епруветките са с винтови капачки, а вътре има проба и реактиви.

ХПК - химична потребност на кислород - показател за замърсяване на водите и по-точно - индиректен показател за количеството на бионеразградимата органика за замърсяване на водите.

  • Модератор Инженерни науки
Публикува

Голяма работа сте!

Плюсчетата са от мене, ама не можах да коментирам, мобилен нет, какво да правиш...

  • Модератор Инженерни науки
Публикува (edited)
On 27.08.2016 г. at 9:24, Doris said:

6 паралелно свързани кондензатора с голям капацитет (лайденски стъкленици).

Doris, думи нямам! Ти и бройката на кондензаторите позна. Няма да те питам как. Ти си знаеш. Качвам пълната снимка.

Още веднъж позравления! Не омаловажавам и познанията на Scubi

 

20160824_143557.jpg

Редактирано от Joro-01
  • Модератор Инженерни науки
Публикува

 

Тези неща са от Техническия музей във Виена. Искате ли да поствам още неща от там? И под фомата на задачки закачки ли да бъдат или не?

Виждам колега модератор е създал отделна тема от въпроса на Знайко. Жив и здрав да е, аз обаче не съм видял и съм продължил да пляскам.  Ще продължа в "Какво е това?", ако решите да се пробвате. Ако не - отварям тема.

  • Потребител
Публикува
Преди 7 часа, Joro-01 said:

 

Тези неща са от Техническия музей във Виена. Искате ли да поствам още неща от там? И под фомата на задачки закачки ли да бъдат или не?

Виждам колега модератор е създал отделна тема от въпроса на Знайко. Жив и здрав да е, аз обаче не съм видял и съм продължил да пляскам.  Ще продължа в "Какво е това?", ако решите да се пробвате. Ако не - отварям тема.

Да, разбира се, интересно е какво си успял да видиш. :)

Преди 7 часа, Joro-01 said:

Doris, думи нямам! Ти и бройката на кондензаторите позна. Няма да те питам как. Ти си знаеш. Качвам пълната снимка.

Още веднъж позравления! Не омаловажавам и познанията на Scubi

 

 

Скуби позна пръв, а аз го допълних.  На горната снимка се вижда от всичките стъкленици по малко.

Скуби, какво е това на твоята снимка, някакъв филтър?

  • Потребител
Публикува
On 2016. 08. 27. at 14:56, Skubi said:

Képtalálat a következőre: „szollosi fele szuro”

Képtalálat a következőre: „szőllősi szűrő”

При печене на ракия, първо идват разни неприятни окиси, олийота. С този филтър биват отстранени за да се получе вкусна, ароматна–а не воняща- ракия. 

 

  • Глобален Модератор
Публикува

хм скуби, заблудих се първо че е дефлегматор, ама по скоро ще е механичен филтър или? дай по технически подробности, моля.

  • Потребител
Публикува
Преди 2 часа, fantom4e said:

хм скуби, заблудих се първо че е дефлегматор, ама по скоро ще е механичен филтър или? дай по технически подробности, моля.

Да механичен филтър е.

Képtalálat a következőre: „szollosi fele szuro”

Опростено. Когато пека ракията /аз 2х я пека/ първо от цибрите свалям първичният алкохол до накъде 10-15 градуса. После слагам в чист съд не по силен от 20-25 градуса първичният алкохол за второто върене. И тогава се слага този филтър. Първо идват разните ароми които или са приятни или вредни но идат и олиота от които ракията става опална. Но с този филтър ги свалям. Ако го няма тогава обикновенно 0.2-0,5% от първата течност я  изхвърлям.

  • Модератор Инженерни науки
Публикува

Някакъв вид спиртометър :)

Скуби, защо твоите неща напоследък са свързани с алкохол ;)?

 

  • Потребител
Публикува
Преди 7 минути, Joro-01 said:

Някакъв вид спиртометър :)

Скуби, защо твоите неща напоследък са свързани с алкохол ;)?

 

Малиганометър. 

Защото в момента си варя ракийка и някои от тези са пред мен. Например сам съм си направил такова подобно нещо. Képtalálat a következőre: „epruvetta”

. В момента гроздова защото портукаловата е на свършване вече....

:bg:

 

  • Модератор Инженерни науки
Публикува
Преди 3 минути, Skubi said:

Малиганометър. 

Защото в момента си варя ракийка и някои от тези са пред мен. Например сам съм си направил такова подобно нещо. Képtalálat a következőre: „epruvetta”

. В момента гроздова защото портукаловата е на свършване вече....

:bg:

 

Ха наздраве, тогава!

Нещо не виждам повечето емотикони, ама карай.

Внимавай с портокаловата, чух, че била коварна :)

  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 28 минути, Joro-01 said:

Ха наздраве, тогава!

Нещо не виждам повечето емотикони, ама карай.

Внимавай с портокаловата, чух, че била коварна :)

Коварна ако я правят с кората. Аз вадя практически само сокът и него го ферментирам. Става силна и лека като най-финният френски парфюм. Пиеш нещо, гълташ нищо защото още в устата се изпарява...Или децата като малки, и имаха температура–кога да имат, Петък вечерта-, претърквах ги с ракия а после на парче от лен намазвах свинска мас и върху гърдите и гърбът. До сутринта, кашлицата, температурата изчезва. Имаше когато с българска сливова ги намазвах а детската лекарка на другият ден си въртеше очите, че детето ли мирише на ракия или аз съм пил или жената....Но обикновенно констатирваха, че на детето нищо му няма и марш в училище или градината....

А аз понеже имам алергия към амброзия -ли се казва тази плевел-, вземам дестина млади сръгчита, измивам, леко начуквам и ги накисвам 24 часа в около кило ракийка. Когато му иде сезонът вечер по 3-5 центилитъра си пийвам и нито кихам нито трябва да вземам таблетки....За кръвно казват че също може, само че с коприва.

Но се отклоних малко.

Ей друго  120 évvel ezelőtt került beadásra a porlasztó szabadalma, világelsőségnek számított, ám nem lett magyar siker

що е то.

Редактирано от Skubi
  • Потребител
Публикува
Преди 8 минути, kall said:

Може ли повече информация за този странен уред Малиганометър, не намирам нищо?

Най-лесно чрез видеото. Ако имаш течност, но не знаеш колко алкохол съдържа, с помоща на термометър и таблица да определиш  колко % алкохол съдържа.

  • Модератор Инженерни науки
Публикува
Преди 58 минути, kall said:

Може ли повече информация за този странен уред Малиганометър, не намирам нищо?

За напред на латиница търси.

 

  • Модератор Инженерни науки
Публикува
1 hour ago, Skubi said:

Коварна ако я правят с кората. Аз вадя практически само сокът и него го ферментирам. Става силна и лека като най-финният френски парфюм. Пиеш нещо, гълташ нищо защото още в устата се изпарява...Или децата като малки, и имаха температура–кога да имат, Петък вечерта-, претърквах ги с ракия а после на парче от лен намазвах свинска мас и върху гърдите и гърбът. До сутринта, кашлицата, температурата изчезва. Имаше когато с българска сливова ги намазвах а детската лекарка на другият ден си въртеше очите, че детето ли мирише на ракия или аз съм пил или жената....Но обикновенно констатирваха, че на детето нищо му няма и марш в училище или градината....

А аз понеже имам алергия към амброзия -ли се казва тази плевел-, вземам дестина млади сръгчита, измивам, леко начуквам и ги накисвам 24 часа в около кило ракийка. Когато му иде сезонът вечер по 3-5 центилитъра си пийвам и нито кихам нито трябва да вземам таблетки....За кръвно казват че също може, само че с коприва.

Но се отклоних малко.

Ей друго  120 évvel ezelőtt került beadásra a porlasztó szabadalma, világelsőségnek számított, ám nem lett magyar siker

що е то.

Миниатюрен казан (дестилатор), работи на котлон и много практичен ако трябва го криеш. В мазето? :animatedwink: . В малко по-цивилизованите страни или пък в арабските, не е добре да те хващат да вариш ракия.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!