Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Преди 22 часа, Бобо said:

Навярно е коментирано някъде във този форум ,но на мен ми се струва на място  да се включа тука с това...

А защо?

Преди 10 часа, Бобо said:

Аз отново ще се опитам да си задам въпроса,и се извинявам ,ако включването ми е неадекватно,и не точно по темата,ако е така -модератора да ми забърше постовете,но от известно време ме тормози въпроса от къде,от кого и кога понтийските гърци са научили ръченица?Понеже темата се развива в една такава насока,реших да задам въпроса си в нея. 

Преди време попаднах на този материал

http://www.bogdanbogdanov.net/literature_poetry_history_arch_bg.php?page=discussion_show&ofs=8&discID=36

,но  той вместо отговори- породи още въпроси,и мисля,че тука е мястото където мога да получа разяснения...

С други думи-кои са понтийскити гърци,и имат ли нещо общо с траки,скити,сармати или хуни,от които евентуално ние пък сме научили въпросната ръченица/разбира се не само нея/,но неравноделните тактове са си достатъчно характерни,за да се използват и като маркер .

Във въпродната статия,за която съм дал линк,Гл. ас. д-р Росица Гичева-Меймари твърди,че носиите на понтийските танцьори отговарят на облеклото на траките в персииската войска описани от Херодот...

А самите понтийци твърдят,че танците са им на -има няма 2500 години.

Знам,че разсъжденията ми водят в посока,която тук повечето не признават,но това си плаче за обяснение!!!!

"Един от най-известните тракийски мимически танци е описан от Ксенофонт като изпълнен от траките в Пафлагония, Мала Азия (Xenoph., Anab. VІ, 1, 6). Това е военен танц, при който танцьорите с оръжието си подскачат високо и леко, като си служат с махайрите под съпровод на флейта. Накрая единият замахва срещу другия с ножа си и на всички се струва, че го пробожда, а той пада изкусно. Публиката поздравява победителя с високи възгласи, а той сваля оръжията на падналия и излиза, „пеейки (песента) Ситалкас". Други изнасят онзи, който се преструва на убит, но всъщност е незасегнат. Описанието има само две разлики с понтийския мимически танц – съпроводът на флейта и липсата на помиряване между танцувалите воини. 
Първи пример за танца с ножове - http://www.youtube.com/watch?v=DlKZfIrqscw 
Втори пример за танца с ножове - http://www.youtube.com/watch?v=_9wrugyDIko 
Трети пример за танца с ножове, майсторско изпълнение, но лошо качество на клипа - http://www.youtube.com/watch?v=mPpcF0XZxlg

ПП-аз съм само читател,който търси отговори!?

Виждам,че си впечетлен,ама това са си типични анадолски танци.Имат ги турци гърци,кюрди, нещо подобно съм виждал при араби. Не мисля да има някаква връзка с траките,тука танците са по-различни Балкански.

• Мнения 1,9k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува
Преди 4 часа, makebulgar said:

Еми всъщност темата е свързана със скито-сарматските военоплеменни обединения и дали те стават известни с политонима хуни. Скитите, сарматите и аланите принципно са били бледолики, русокоси, синеоси, с хаплохрупа R1a и R1b, тъй че няма никакъв проблем хуните да са руси.

Сигурното е, че не всички руси европейци произлизат от балканите и от траките. Траките всъщност просто са клон на степняците и се заселват на балканите асимилирайки старобалканското население.

Темата е за скитите, сарматите, хуните и българите, а не за траките. Скитите и сарматите НЕ СА траки, дори и да има някакъв извор които нарича склавите - гети. Просто скитите не са траки. Траките са смес от степняци от Ямна и старобалканско население.

Хуните имат сериозна сармато кавказка жилка то е ясно, но въпроса е дали дошлите първоначално от Средна Азия също са индоевропейци,като гледам археологияте най-вероятно в болшинството си са индоевропейци,подобни са саките и след като Южняка обърна внимание за усуно-кангюи връзка, като се поровиш излизат интересни неща,еднозначно са арий.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 55 минути, bulgaroid said:

А защо?

Виждам,че си впечетлен,ама това са си типични анадолски танци.Имат ги турци гърци,кюрди, нещо подобно съм виждал при араби. Не мисля да има някаква връзка с траките,тука танците са по-различни Балкански.

Съжалявам,ако ставам нахален,но повърхностно гледаш на нещата,както и на моя въпрос!

В зависимост от своята продължителност, тонове са подредени в такава последователност, че да може да се играе, танцува или марширува. Основната, най-малка група от тонови продължителности, която се повтаря многократно в цялата мелодия се нарича ТАКТ. Тактът съдържа определен брой временни интервали, които могат да се отброят или измерят примерно посредством движение на ръката нагоре – надолу. Едно или няколко от тези времена са силни, ударени, останалите са неударени. Времето за едно движение надолу (нагоре) се приема най-често колкото продължителността на една четвъртинка нота (1/4). Най-често срещан е елементарният равноделен такт 2/4, съдържащ две равни времена, едното от които ударено. Чрез събиране на няколко такива такта се получат комбинирани равноделни тактове от типа 4/4, 6/4 и т.н. Доста рядко, само при някои народи се срещат и неравноделни тактове, при които едно или няколко от тактовите времена има по-голяма продължителност от оснаналите, обикновенно с 50 %.

това,което показваш няма нищо общо с ръченицата.Не става въпрос за танците-те са сходни навсякъде по света.Става въпрос за музиката.!!!!....по точно за тактовете и.

А както се вижда и във написаното от госпожа ГЛ. АС. Д-Р РОСИЦА ГИЧЕВА,автор на статията,която не знам дали си прочел-тя също е впечатлена,а както е видно от титлите и,не би трябвало да е така,ако нямаше за какво.

Кой недовижда?

Аз,тя,или ти?..../ако предпочитате ще се обръщам на ВИЕ/,но едва ли това трябва да е от значение,и  не означава неуважение от моя страна/

http://www.protobulgarians.com/irregular_times-new.htm

Редактирано от Бобо
Публикува (edited)
Преди 6 часа, Евристей said:

Ох...трудно се дискутира с вас Илиан, трудно. Даже и леко неприятно , защото си знаете едно и също, а в случаят се оплитате здраво , само и само да натъкмите тезата си.  Ако от описанието на Йордан за Атила не следва монголоидност, то не следва още по-малко и представа за блондин произхождащ от светлите и руси според вас хуни.  Ми не е. Малки очи, сплескан нос, голяма глава, нисък ръст ….отвратителен цвят на кожата.   

Много лесно се дискутира. Просто покажи къде в описанието на Йордан дори е намекната монголидност

Цитирай

Тотално оплитане Илиан. Първо ще ви помоля вие да намерите и пейстнете оригинала. Дотогава ще приемаме и ръстът му (на бащицата) такъв какъвто е - нисък ! Сега за цвета на брадата ли  се казва, че е отвратителна , за кожата ли ..за кое …???  Може ли един цвят на брада да бъде отвратителен и да издава....произход ?   На кожата Илиан, на кожата, която издава ...произхода му. Ако знаехте , че по това време светлия цвят се приема за красивото, благородно , а тъмния за грозно може и да разберете. Що се отнася за самият Йордан на който вие не му вярвате, защото било описанието му "преднамерено описание на враг" - смятате, че Атила е висок и рус, но понеже е "враг" е изтипосан с малки очи , чип нос и отвратителен цвят на кожата ? Да сравните как са описвани и други врагове на империята - Светослав Киевски навярно сте го чували - и той е враг и скит (тавро) и си е описан от Леон Дякон като....синеок , среден на ръст, силен. Лъже ли Дякон ?   Лъже ли Ана Комнина като описва врагът - нормандците от Сицилия ? Високи, синеоки, руси, силни... Описва ли ги като …"с отвратителен цвят и ниски" ?  Моля ви не изкарвайте древните и средновековни хронисти лъжци и манипулатори, само защото не пасват на възприетата от вас теза.  Та не

а баш си се отнася за мургав, тъмен . Който издава ….произхода му !  Мургав ! Не е светъл !   

Така става, когато приемаш всичко безкритично. Поведение на отличник в селско даскало. Ето го точния цитат, не преводи  с пожелатени тълкувания :) 

forma brevis  lato  pectore, capite grandiore, minutis oculis, rarus barba, canis aspersus, semo nasu, teter colore, origenis suae signa restituens",

Айде сега  юнак ми покажи къде тук става дума за ръст и за кожа!

Другите ти работи ще ги коментираме после

Редактирано от ilianm
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 4 часа, ilianm said:

forma brevis  lato  pectore, capite grandiore, minutis oculis, rarus barba, canis aspersus, semo nasu, teter colore, origenis suae signa restituens",

Айде сега  юнак ми покажи къде тук става дума за ръст и за кожа!

Веднага. Подценяваш латинския на селския ми даскал, който ми преподаваше на село докато прибирахме гъските. Само да попитам, ти въобще четеш ли/разбираш ли това което си постнал или говориш наизуст ?   forma brevis  тук става въпрос за ръст . Къс при това. Нисък на ръст , бе Илиан.  teter colore  цветът противен - да няма кожа , но няма и брада както го увърташ ти само и само да не си признаеш грешките си

Цитирай

Коментарът за цвят се отнася за рядката брада, а не за цвета на кожата.

щото натам следва  : доказва/показва неговия произход/оригинал - една брада не доказва произход , уважаеми , а кожата . Кожата плюс разни дребни и излишни допълнения като малки очички, сплескан/чип нос , рядка брада, те такива нещица. Сега обръщам ти внимание на следното : аз не твърдя , че Атила е монголоид , както ме обвиняваш ти, а , че е много далеч (според описанието на Йордан ) от твоето твърдение за

Цитирай

Хуните са руси и бели

Та , ако Атила не е монголоид , то той не е и рус и бял. Не е. До кое е по близо външният му вид според описанието на Йордан - всеки може сам да си направи  извода.  Още хуни и скити според Приск Тракийски не са един народ !  Готите (или ако държиш гетите) също са различни . За трети път ти го напомням. Съгласен ли си ? Или  Приск ….лъже ?         Та мисля, че бях коректен , очаквам от вас да признаете ….този ваш пропуск . Приятен ден

Редактирано от Евристей
  • Глобален Модератор
Публикува

освен че е досадно, троленето на пишман-автохтонеца илиан е и малоумно.

• Потребител
Публикува
1 hour ago, Last roman said:

освен че е досадно, троленето на пишман-автохтонеца илиан е и малоумно.

Сигурно е така за вас,начетените,но за мен,лаика,тезата на Илиан поне ми загатва отговор на въпроса,кайто зададох/може би не на място/

Само ,че-не очаквах такова пренебрежително отношение!

• Глобален Модератор
Публикува
On 6.07.2018 г. at 8:33, ilianm said:

Сгълчал си ме. Леле...

Айде да видим това описания на монголоидността на Атила,

От 2 седмици го чакам, ама само глупости слушам, а описание няма и няма

Дал съм по-горе скрийншот с описанието на монголоидността на Атила от Йорданес.

Бях те предупредил, че троленето и спаменето тук няма да остане без последствия, но явно ефектът от предупреждението е нулев. И тъй като също така нулев е приносът ти в този форум, но за сметка на това успешно съсипа няколко теми, налагам ти безсрочен преглед на мненията от модератор. Можеш да се сърдиш единствено на себе си.

• Потребители
Публикува

Не е много похвално, да се обвинява в "автохтонщина" ( удобен аргумент - прочие, че Атила идва, ако не от Хималаите, то със сигурност от Азия (или там някъде, където Азия и Европа условно се разделят) - вече на всички им е ясно) , спамене, тролене и пр. след като всички изследователи признават, че описанията на  Йордан и други готски или римски хронисти не са дотолкова реални образи, а изкривения на Лошия Атила . След години , ако се приложи подобно описание, хората могат да си мислят, че Путин е бил монголоиден тъмен балкански субект.

• Глобален Модератор
Публикува

Рицар, ако си решил от автохтонна солидарност да се нагърбиш с ролята на илиан, резултатът за теб ще е също толкова плачевен.

• Потребители
Публикува

И къде видя :"Автохтонност" ??? Казах, че Атила е дошъл от сплита на условно разделната на Европа и Азия, Евразия . Не, не е бил автохтонен Атила, неговия народ е бил повикан да удари в гръб готите. Останалото както се казва е история, подплатена с много евфемизми и диаболизации. Една такава диаболизация е очернянето на Атила от съвременните му или по-късни автори.

• Потребители
Публикува
Преди 2 минути, Евристей said:

Пак глупости Рицар. Кои са тези всички изследователи които признават , че описанието на Йордан и други готски или римски хронисти лъжат ?  И защо Йордан не пише нищо за кожата на Гейзерих бе ? Защо не пише , че е с отвратителен цвят ?  Защо не пише че е със сплескан нос и малки очи ? А ? За ръста му знаеш ли какво казва ? Не е висок !   Лъже ли ? Нали и той е враг и той е лош. А Прокопия защо не пише ,че Гейзерих е грозен ? Защо бе Рицар, защо ? Щото не е !  Ти въобще знаеш ли тя какво пише за вандала ? А знаеш ли въобще коя е тя ?  Значи Йордан като описва, че Атила не живее в юрта, а в дървен дворец , скромен е , не използва златна посуда като останалите си първенци, а дървена, не  кичи със златни юзди  коня си , милостив и великодушен е към просещите милост от него, справедлив - тук е добре нали , Йордан пише обективно, но щом описва , външния вид и той се оказва....не лицеприятен ...опс  - ....вой до небето , не е обективен  , лъже , не е така , не се отнасяло за ръста на тялото, не се отнасяло за цвета на кожата му , голямата му тиква е заради това, че той е враг.....глупости автохтонски . Пълна излагация. Истерично мятане на хванат в капан плъх. Пак питам защо врагът Гейзерих не е описан с отвратителен цвят на кожата ? С малки очи ? И той е още по лош враг , че батисва Рим !  Защо Светослав Киевски не е с малки очи ? И той враг бе. Рицар как ти звучи , ако аз обвиня Йордан в лъжа , но ...от другата страна. Въпреки, че е приел римския начин на живот и е романизиран , дълбоко в себе си Йордан си остава презрян гот/варварин . Това личи и в описанията му за варварските вождове. Никъде не пише , че Атила е мръсен, нечистоплътен, подъл, че мирише ужасно (не може да не смърди ), че се съвкуплява безразборно като животно каквото е,  но от варварска солидарност готът (гет) Йордан  премълчава тези очеизвадни и категорично-безспорни отдавна разкрити от науката факти.  Как е Рицар ? Добре ли звучи ?   И защо като те поканих да изясним едни факти за Симеон....Мизиец ти се скри и избяга  …..?

Станаха доста неща. Няма, Евристей, няма никакви доказателства, че някакви монголоидни са идвали преди 6-в. в Европа. Как така не се откри едно такова езиково, археологическо или някакво друго наративно доказателство ??? Търсиш имена, титли и прочие , а едно куче имало тюркско име, това значи се счита за доказателство, че хуните прочее са тюрки.

И не трябваше ли всичките готски имена - Gothi plerumque mutuantur (nomina) Hunnorum   - да са такива -  Джумбиш, Джарбаш, Клич, Токмак, Омур, Кутуз и т.н. ??? Ох и ето открили името на   една турска овчарка - " Пария" и всичко това е доказателство, че хуните са монголоиди. Въпреки това не е засвидетелствана в Европа нито една "турска" овчарка.

Ами и конете на хуните не са им били турски . Жокери днес повече няма да раздавам... Пък ти пак си слагай капани за плъхове ... имаше навремето една унгарска анимация - "Капан за котки".

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 6 часа, Aspandiat said:

Ето нещо, което съм писал/издал преди 12 години и вероятно ще даде отговор на чуденето ти.

Тоест,този"мръсен новопоявил се народ",не е новопоявил се етнически,а политически?

ПП...Винаги ми е било интересно,защо всички /особено българите/наричат ромеите от ИРИ гърци?.....Навярно архаизират?

С други думи-Римската империя е политическо обединение....Наднационално!!!!!

Дали и България не е била това?......Обаче после ще изскочи въпроса що са ни наричали мизи,скити,готи,и незнам си кво....

--Извинявам се ,ако се изказвам неадекватно,но ми е по лесно да питам,отколкото да чета томове научна литература..?

Редактирано от Бобо
  • Потребител
Публикува
Преди 46 минути, Бобо said:

Тоест,този"мръсен новопоявил се народ",не е новопоявил се етнически,а политически?

Правиш грешка, като разглеждаш един израз извън констекста в който е написан.

3_264.thumb.png.05c5dce8238d676df0afb5a5a7cd0645.png

http://macedonia.kroraina.com/gibi/3/gal/3_264.html

Има си причини Теофан да използва този израз. Но това е въпрос от друга тема.

Като регистриран потребител, имаш правото да отвориш своя тема, относно въпросите, коите те интересуват. Тук има достатъчно хора, по-квалифицирани от мен, които с удоволствие ще задоволят любопитството ти.

• Потребител
Публикува
Преди 9 минути, Янков said:

Правиш грешка, като разглеждаш един израз извън констекста в който е написан.

3_264.thumb.png.05c5dce8238d676df0afb5a5a7cd0645.png

http://macedonia.kroraina.com/gibi/3/gal/3_264.html

Има си причини Теофан да използва този израз. Но това е въпрос от друга тема.

Като регистриран потребител, имаш правото да отвориш своя тема, относно въпросите, коите те интересуват. Тук има достатъчно хора, по-квалифицирани от мен, които с удоволствие ще задоволят любопитството ти.

Детайлите са важни,много важни!Но те са част от едно цяло,което има  смисъл само в завършен вид!

Сам по себе си,детайла е нищо!......Важен е само,когато е част от цялото,и то когато е на необходимото място...!

Засега ще се задоволя само да чета,вместо да задавам въпроси!?

Благодаря!

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 13 часа, Бобо said:

ПП...Винаги ми е било интересно,защо всички /особено българите/наричат ромеите от ИРИ гърци?.....Навярно архаизират?

С други думи-Римската империя е политическо обединение....Наднационално!!!!!

Да не спамим тук с отклонения. Ето една огромна тема, където сме се дърлили много:

• Потребители
Публикува

Може и някой да се е сетил вече, но по темата за Атила не можем да не цитираме описанието, което дава Прокопий на белите хуни, за да ги разграничи от останалите.

Цитирай

III. Впоследствии персидский царь Пероз 21 начал войну из-за пограничных земель с гуннским племенем эфталитов, которых называют белыми. Собрав внушительное войско, он выступил против них. (2) Эфталиты являются гуннским племенем и называются гуннами, однако, они не смешиваются и не общаются с теми гуннами, о которых мы знаем, поскольку не граничат с ними и не расположены поблизости от них, но соседствуют они с персами у северных их пределов, там, где у самой окраины Персии есть город по имени Горго 22. Здесь из-за пограничных земель они обычно воевали друг с другом. (3) Они не кочевники, как другие гуннские племена, но издавна живут оседло на плодоносной земле. (4) Они никогда не вторгались в землю римлян, разве что вместе с мидийским войском. Среди гуннов они одни светлокожи и не безобразны на вид. (5) И образ жизни их не похож на скотский, как у тех. Ими правит один царь и обладают они основанным на законе государственным устройством, живя друг с другом и с соседями честно и справедливо, ничуть не хуже римлян или персов. (6) Но богатые из них приобретают себе дружину, порой до двадцати человек, а то и больше, члены которой навсегда становятся их сотрапезниками, разделяя и все их богатства, так как в данном случае имущество у них становится общим. (7) Когда же тот, у кого они являлись дружинниками, умирает, эти мужи по существующему у них обычаю живыми ложатся с ним в могилу 23.

"Хуните, за които знаем" - са Атиловите хуни, естествено. "Светлокожи и не безобразно [грозни] на вид", т.е. другите хуни са с тъмна кожа и "грозни".
Това, мисля, е достатъчно автентично свидетелство. Но не бива да забравяме, че при Атила може да става дума за малоброен монголоиден елит, властващ над сарматски и други номадски племена от Средна Азия. Показателно за навлизането на първите монголоиди в Европа точно през 5 век е проникването на савирите в Кавказ, което е успоредно с появата на Атиловата орда.

Иначе за ефталитите нещата вече са доста ясни. Включително и чрез един превод от Станфорд на меден свитък, датиран от края на 5ти век, който съобщава, че ефталитите са будисти и имат ирански имена.

Цитирай

Of note here is the work of Professor Paul Harrison of Stanford University, who deciphered a copper scroll form Afghanistan in 2007 CE. The scroll is dated from 492-93 CE and is from the period of the Hephthalites. It apparently mentions that they were Buddhists and had Iranian names and includes about a dozen names including that of their overlord or King. Where their general name is concerned, they have been variously known as Sveta Hunas or Khidaritas in Sanskrit, Ephtalites or Hephthalites in Greek, Haitals in Armenian, Heaitels in Arabic and Persian, Abdeles by the Byzantine historian Theophylactos Simocattes, while the Chinese name them the Ye-ta-li-to, after their first major ruler Ye-tha or Hephtal.

Публикацията на цитирания паметник е
Volume III of Buddhist Manuscripts by Jens Braarvig, Paul Harrison, Jens-Uwe Hartmann, et. al. At present this item is not yet in amazon.com, but here is a link to Buddhist Manuscripts, volume II. For more background on these scripts, consult this Wikipedia article.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 11 часа, Aspandiat said:

Да не спамим тук с отклонения. Ето една огромна тема, където сме се дърлили много:

Само че,моя акцент беше не кой иска,а кой не иска да е римлянин......

ПП Известни са ми "няколко "Римски империи....

Също така и няколко Българии!

Дали не става въпрос за нещо наднационално и при двете????....

Нещо,което е причина,или поне официална причина за убийството на някой си Анахарсис.

??...Надявам се не ви изглеждам малоумен...??

Редактирано от Бобо
  • Потребител
Публикува
Преди 31 минути, _magotin_ said:

Може и някой да се е сетил вече, но по темата за Атила не можем да не цитираме описанието, което дава Прокопий на белите хуни, за да ги разграничи от останалите.

"Хуните, за които знаем" - са Атиловите хуни, естествено. "Светлокожи и не безобразно [грозни] на вид", т.е. другите хуни са с тъмна кожа и "грозни".
Това, мисля, е достатъчно автентично свидетелство. Но не бива да забравяме, че при Атила може да става дума за малоброен монголоиден елит, властващ над сарматски и други номадски племена от Средна Азия. Показателно за навлизането на първите монголоиди в Европа точно през 5 век е проникването на савирите в Кавказ, което е успоредно с появата на Атиловата орда.

Иначе за ефталитите нещата вече са доста ясни. Включително и чрез един превод от Станфорд на меден свитък, датиран от края на 5ти век, който съобщава, че ефталитите са будисти и имат ирански имена.

Публикацията на цитирания паметник е
Volume III of Buddhist Manuscripts by Jens Braarvig, Paul Harrison, Jens-Uwe Hartmann, et. al. At present this item is not yet in amazon.com, but here is a link to Buddhist Manuscripts, volume II. For more background on these scripts, consult this Wikipedia article.

А защо не обърнете повече внимание на хуна,дето знаел гръцки,и причините  ,които са го направили хун.

Той е бил изключение с гръцкия,но доколкото съм разбрал,латинския са го vocalibus свободно в лагера на монголоида!

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!