Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Модератор Инженерни науки
Публикува (edited)

Както се разбира от заглавието, тук, ще пусна снимки от Виенския техничесли музей.

20160824_141852.jpg

"Вечният двигател", дето не можахме да го измислим, къде е уловката ако не е груба - в темата "Таймер", тамошният диалог трябва да отиде в "Какво е това".

20160824_142948.jpg

Плазмена лампа / топка но с 60 см диаметър. Големичка е.

20160824_143221.jpg

20160824_143231.jpg

Електростатичен генератор.

Редактирано от Joro-01
Публикува (edited)

Продължавам..

20160824_143439.jpg

Електроскопи и електростатичен генератор

20160824_143457.jpg

Инфлуентната машина на Уимшърст - вид електростатичен генератор. Електрическо звънче (задвижва го електрическото поле). На задем план пак нещо като електроскоп и онагледяване на индкционните линии

20160824_143526.jpg

20160824_143538.jpg

Генератор на Ван де Грааф

20160824_143557.jpg

20160824_143611.jpg

И пак електростатичен генератор с лайденските съкленици навързани паралелно (успоредно). Става яка кондензаторна батерия. И това (разпознаването му) беше дадено като задачка

Редактирано от Joro-01
Публикува (edited)

И още...

20160824_143753.jpg

20160824_143802.jpg

20160824_143821.jpg

Парен електростатичен генератор. Триенето на парата произвежда зарядите, като минава през вентил.

20160824_143923.jpg

Уредът илюстрира отклонението на електронния сноп отмагнитно поле. Рамките са (място за) намотки.

20160824_144529.jpg

Електронен микроскоп или прибор илюстриращ принципа му. Катодно лъчева тръба с екран.

20160824_144711.jpg

Вечен двигател, но за разлика от предишния - неработещ :animatedwink:

20160824_145040.jpg

Редактирано от Joro-01
Публикува (edited)

Нататък...

20160824_145112.jpg

В две последвоателни снимки - екранът (плаката) върху който Вилхелм Конрад Рьонтген е открил рентгеновите (х) лъчи. Плаката е покрита с луминофор (ZnS), светнала е когато увил круксова тръба с черна хартия и я е включил. Круксови тръби имаше, но не снимах. Нещото вляво от плаката е Румкорфова спирала или друг вид HV трансформатор, който захранва такива прибори;

20160824_145126.jpg

20160824_145135.jpg

Рентгенови тръби (лампи, излъчватели) - ретро и съвременни;

20160824_145256.jpg

Дорис го позна - монокристал от чист силиций. Израства бавно от стопилка в пещи за да няма дефекти в кристалната решетка. Реже се на филийки (дебели от някоя десета от милиметъра) и върху всяка филийка след полиране поват да се изгаждат много интегрални схеми;

20160824_145341.jpg

20160824_145350.jpg

Видно е от табелката - първият транзистор;

20160824_145406.jpg

20160824_145518.jpg

Активна среда с резонатор на неодимов лазер. Активната среда е кристал / стъкло YAG:Nd (итриево-алуминиев гранат с примес на неодим). В ляво може да е светкавица за напомпване, може и да е активна среда на газов лазер.

Редактирано от Joro-01
Публикува

Тук виждам (не отсега)един интересен ефект... Последните две снимки са на активна среда. Вдясно е от неодимово стъкло. Точното вещество, ковто знам е итриево-алуминиев гранат с примес на неодим. Възможно е и други стъкла с неодим да има такива свойства. На последната снимка със светкавицата мисля, че виждаме напомпване. Може да греша.

Публикува

Има много за "Какво е това?", но не съм против и тука да ги видим и да ги дискутираме. Засега няма да бързам да казвам кое какво е.

• Потребител
Публикува

Със светкавицата да си предизвикал принудено излъчване? Но неодимовият лазер излъчва ИЧ , не се вижда..

Много хубави снимки! Остава да обясниш и кое какво е.:)

Публикува (edited)

Не знам... Ти ми кажи. ИЧ можеш да ги видиш точно през камерата на телефона (и всяка цифрова). Справка - пробвай с някое дистанционно. Бяло ще изглежда,че свети. И много силни тези отблясъци, дорри и да е награпена (а не би трябвало според мен) стената на кристала.

От друга страна такива отблясъци могат да се получат и ако цилиндричното тяло фокусира под себе си и от дунапрена се отразява подподходящ ъгъл...

Много благодаря, Дорис :) !

Още ще качвам. И ще обяснявам, доколкото знам :animatedwink:

Редактирано от Joro-01
Публикува (edited)

Както обещах...

20160824_145542.jpg

Приложение на полупроводниците. Фотоволтаици разни.. Най-вляво е филийка от монокристала, заготовка за чипове.

20160824_145619.jpg

20160824_145648.jpg

Детектори и броячи на ионизиращи лъчения. Ионизационни камери, сцентилационни (не разпознах но трябва да има), фотоплаки.. Индивидуални дозиметри - плаката и "химикалката" (комбинация от електроскоп и йонизационна камера) на по-горната снимка.

20160824_145819.jpg

Уранови стъкла - много хубаво оцветява стъклото. Докато разберат и какво още прави.. Стъклените пръчки вляво са еталонни източници на лъчение.

20160824_150932.jpg

Уреди за корабна навигация от миналото - секстант, компас.. Други..

20160824_151322.jpg

Парен локомотив. Имаше много парни машини/  двигатели там.

20160824_151631.jpg

Прекъсвач (ключ) за високи напрежения;

20160824_151946.jpg

Отново ключ (прекъсвач) за високи напрежения, но газонапълнен - с SF6 (серен хексафлурид). Този газ е много добър изолатор. И да, този ключ е с елекрозадвижване и процесорно управление.

Редактирано от Joro-01
Публикува (edited)

Още...

20160824_151953.jpg

Прекъсвачът пак..

20160824_152031.jpg

Добре беше да го пусна като задачка.. Живачен изправител, нарича се още игнитрон.

20160824_152359.jpg

Вид парен двигател

20160824_153610.jpg

Азимо

20160824_154222.jpg

Хеликоптер за спещна медицинска помощ, мисля още е на въоръжение

20160824_154309.jpg

Разкостен биплан от някоя война

20160824_154514.jpg

Дрон - направен през 2006 г

20160824_154618.jpg

Радиален двигател - за малки самолети. Задния пак е за малки самолети.

Редактирано от Joro-01
Публикува (edited)

Май е това.

20160824_155000.jpg

Сопло или как му се вика - за реактивен или вентилаторен самолет с възможност за реверсиране на тягата. Може да духа напред, за да спира. Раработка на Боинг

20160824_155725.jpg

Неща дето набират енергия от движение - самонавиващи се часовници и обувки дето произвеждат ток при ходене..

Това е.

20160824_151034.mp4

Редактирано от Joro-01
Публикува (edited)

Време е да обяснявам кое какво е. Да си кажа, че много табели не прочетох, приоритет беше да го видя в подробности - принцип, материали, слобка... Приоритет беше даже и снимането, все пак разумно време трябваше да отделя на музея. Естествно че не съм снимал поне 90 % от експонатоите (и инсталациите) там, но смятам, че като вид съм обхванал голяма част.

1. Първи пост:

1.1. Вечният двигател, който в темата "Таймер" (трябва да преместя постове от там) отделихме време да умуваме къде е уловката;

1.2. Плазмена топка (лампа), но по-голяма - поне 60 см диаметър. Тези двете могат да се видят и без да влизате в музея -на партера са;

1.3. Електростатичен генератор (за разделяне на зарядите) - популярен е, не го четох -  снимки 3 и 4;

2. Втори пост:

2.1. Електроскопи и един по-примитивен електростатичен генератор;

2.2 Инфлуентната машина на Уимшърст - един вече по-ефектиен електростатичен генератор и електриеско звънче - задвижвано от електрическото поле. Нещата вляво - па нещо като електроскоп (ленитие трябва да се разделеча) и стилизирано изображение индукционни линии;

2.3. Генератор на Ван де Грааф - пак такъв. Табелката е на следващата сниммка;

2.4. Електростатичния генератор с лайденски стъкленици (кондензатори) свързани в батерия. Обсъждахме ги и тях;

2.5. Парен електростатичен генератор (парата при излизане от вентил генерира заряди), снимките на табелите са приеди него;

2.6. Приборът демонсрира отклонението на електронния лъч/сноп от магнитно поле. В рамките са намотките;

2.7. Електронен микроскоп или поне прибор показващ принципа;

2.8. Вечният двигател на ледващата снимка вече не работеше :animatedwink:;

2.9. В две последвоателни снимки - екранът (плаката) върху който ВИлхелм Конрад Рьонтген е открил рехтгеновите (х) лъчи. Плаката е покрита с луминофор (ZnS), светнала е когато увил круксова тръба с черна хартия и я е включил. Круксови тръби имаше, но не снимах. А,да вляво от плаката нещото е Румкорфова спирала или друг вид HV трансформатор;

Спирам малко

Edit: Позволих си да преместя и добавя бележки под снимките. Благодаря за препоръката

Редактирано от Joro-01
  • Потребител
Публикува
Преди 12 часа, Joro-01 said:

Не знам... Ти ми кажи. ИЧ можеш да ги видиш точно през камерата на телефона (и всяка цифрова). Справка - пробвай с някое дистанционно. Бяло ще изглежда,че свети. И много силни тези отблясъци, дорри и да е награпена (а не би трябвало според мен) стената на кристала.

От друга страна такива отблясъци могат да се получат и ако цилиндричното тяло фокусира под себе си и от дунапрена се отразява подподходящ ъгъл...

Много благодаря, Дорис :) !

Още ще качвам. И ще обяснявам, доколкото знам :animatedwink:

Ха! Вярно,че се  вижда. Ми тогава може да е излъчване от кристала, но не е лазерно. За лазерно излъчване трябва резонатор.  Тези кристали са в необработен вид, както и силициевият по-горе.

Публикува
Преди 10 минути, Doris said:

Ха! Вярно,че се  вижда. Ми тогава може да е излъчване от кристала, но не е лазерно. За лазерно излъчване трябва резонатор.  Тези кристали са в необработен вид, както и силициевият по-горе.

:)

А, Нали? Можеш да си направиш нощно виджане.

Не е лазерно. Лазерите комбинрат два процеса - лумнинисценция и обратна връзка, фотолуминисценция в нашия случай. Обратната връзка идва от оптичния резонатор  - "огледалата". Резонаторът усилва фотоните разпространяващи се по оста му. В случая светкавицата му е много слаба за да започне процеса (малко като лавина) и затова може би виждаме това.

Кристалът е обработен, резонаторът може да се само от полирани плоски и под някакъв ъгъл стени, без дори да са метализирани. Експонатъ се нарича "Лазерен резонатор", което ме кара да мисля, че другото в кутийката пак е активна среда (с резонатора), а не фотосветкавица.

Разбира се, обяснението може да е доста по-прозаично. Като леща - фокусира отблясъците от дунапрена...

• Потребител
Публикува

Добре, като се вгледа човек, наистина са обработени, само че ъгълът не може да е някакъв, а 45 градуса и то  във вид на призма за пълно вътрешно отражение.

Тази светкавица там ли си беше сложена от музея за демонстрации или ефектът се получи от твоето снимане със светкавица?

Публикува (edited)

Да, точно - в случая. Нарочно казах "някаъв".

От моето снимане се получи. Няма светкавица там, даже осветлението беше малко слабо. Затова снимах някои експонати и със светкавица, но се оказа не добра идея задради отблясъците.

Светкавиата е мощен бял LED - като на масовите телефони.

Редактирано от Joro-01
Публикува
Преди 19 минути, Joro-01 said:

Да, точно - в случая. Нарочно казах "някаъв".

Сетих се, че може и различен ъгъл (от 45) да трябва някъде там, все пак трябва да има и изход за лъчението. Иначе.. Айде да не се правя.. Тези неща искат справки.

• Потребител
Публикува

Другият вариант е 0 градуса. От едната страна да е пълно отражение от призма с 45 градуса, от другата страна на пръта - перпендикулярна плоскост с полуотражателно покритие.

Тия музеи с машинарии са забавни. Аз това лято ходих в Крумово, в музея на авиацията, там  също имаше двигатели за витлови самолети, както и самите самолети, и реактивни и ракети.

Публикува
Преди 9 часа, Doris said:

Другият вариант е 0 градуса. От едната страна да е пълно отражение от призма с 45 градуса, от другата страна на пръта - перпендикулярна плоскост с полуотражателно покритие.

Ти не спиш ли? :animatedwink:

И други варианти има. Различни от 45° от оста може да осигурят полупропускливост и оттам да излиза, на да не говоря така. Изброявам само каквото знам и каквото си спомня сега, без справки.

С отражателно и полуотражателно (метално) покритие е решено при рубиновия лазер;

При лазерните диоди, които не ползват среда (кристал) с оптично напомпване (pn преходът или някой от слоевете е активна среда) се ползва полиране на стените, даже сцепване (както се реже стъкло) - кристалът е с добра цепителност и стената е идеална. При друг вид лазерен диод (хетероинжекционен) за резонатор служат някои от слоевете (много p и n)  с различна оптична плътност, но е някаква интерференция. Слоевете са успоредни на разпространението на светлината. При HeNe лазер (някои от тях) едното или двете огледала са с 45 или дори различен от 45° ъгъл. При лазерния жироскоп (има такъв вариант с газов лазер) резонаторът е от три огледала. Виждал съм снема на резонзатор със сферично и плоско, две сферични, дифракционна решетка.. Очевидно нуждите са различни. Рентгеновите лазери - и оръжието (вид ядрена бомба е това, ако същвествува), и откритото от българина в САЩ, няма резонатор.

Преди 10 часа, Doris said:

Тия музеи с машинарии са забавни. Аз това лято ходих в Крумово, в музея на авиацията, там  също имаше двигатели за витлови самолети, както и самите самолети, и реактивни и ракети.

Разбира се! Първо се хареса на жена ми и детето много повече отколкото очаквах. Идем ли пак искат там, а не Шонбрун примерно. Беше глупаво да бързам (разделихме се в музея и изкарах над 3 часа). Там експонатите могат не само да се снимат, но много от тях и да се пипнат. Има установки, които моделират някой процес и човек може със собствен (като върти, бута, включва разни) опит да се убеди в някои физични закономерности. Не снимах такива за съжаление, с изключение на видеото на аеродинамичен тунел с макет на кола. Докато бързах, моите хора са си играли в едно оборудвадно телевизионно новинарско студио.

Напред си. Аз там ракета не видях, реактивен двигател също :)

Публикува (edited)

Тема за лазери да пускам ли? Ще се включваш ли? Можеш да ме поравяш и допълваш, добър аналитик си, ще има къде..

Щото ако не ти, вече не виждам кой, а това си е време. Като гледам темите напоследък..

Ник пуска ама не е в моите области на интерес.

Редактирано от Joro-01
  • Потребител
Публикува

В момента нямам много свободно време за дискусии, но ако те вълнува, пускай, то не е казано, че трябва веднага да се отговаря. Лъчът в лазера трябва да се върне успоредно на падащия -това е, което ме кара да мисля, за ъгъла на отразяващата повърхност, че не може да е какъв да е.

Ракетите може скоро да са ги сложили. Бяха три пред входа, с към 2 метра дължина. В сградата имаше и разрязани ракети, както и разрязани двигатели, за да се види отвътре. Реактивните двигатели се виждат отзад на всеки изтребител, ако не са свалени.

Този музей във Виена е интригуващ, ако ходя там, ще го имам в списъка си. :)

Публикува (edited)

Разбира се, че не е казано, че трябва веднага да се отговаря. И дори не би трябвало да е задължаващо. Ако аз немря време, ще пусна така или иначе.

Ракети разрязани наживо не съм виждал. Двигатели на млади години - да, а реактивните бойни самолети, които са по разни фундаменти и еъв Военно-историческия музей (Военна академия имам предвид) ми се стори, че са с извадени двигатели. На всичките не съм им виждал търбините, а едва ли са рамджетове.

:) Да, пожелавам ти в най-скоро време. И  препоръчвам музея на технологиите. Не е и скъп, особено на фона на останалите музеи и атракции въобще. Аз не си изпълних списъка, но не съжалявам.

Редактирано от Joro-01

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!