Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

  • Потребител
Публикувано (edited)

Здравейте,преди години съм си варил сироп от трънка(Prunus spinosa).Общо взето рецептата е елементарна-вари се плода(3-4кг) с още толкова захар и после се бутилира,като преди употреба се разрежда с вода.Скоро попаднах на информация в интернет чe някакво циганче умряло преди 2-3години от чай(в него се слагат само няколко зърна-обикновено 5-6бр. са достатъчни).Информацията в интернет за растението е доста противоречива-някъде пише че съдържа циановодород,другаде -амигдалин(който съответно при консумация в търбуха отделя циановодород).Отделно и е ясно че иде реч за флуктуации в съдържанието в зависимост от местообитание и други фактори от околната среда,защото знам хиляди хора които консумират въпросните плодове без никакъв проблем-ядат сурови,правят плодови вина,сиропи,чайове,алкохолни напитки и т.н..Та въпроса ми е-кое от двете вещества се съдържа(защото по принцип поне циановодорода при варенето би трябвало да излети) и евентуално ако можете да предложите било някакъв сигурен вариант за неутрализация на тези вещества като профилактична мярка,било някаква лесносъществима проба за доказване на количествено съдържание на подобни вещества над опасното.

Благодаря предварително за отговорите!

Редактирано от Mechoka
  • Потребител
Публикувано (edited)

Амигдалинът при Сливовите(Prunus) се съдържа най-вече в семената, които се намират в костилките, най-ниско е при бадемите, затова те се използват масово като храна. Т.е., не ядеш семките и изхвърляш всякакви костилки, ползваш само пулпата на плодовете. Самото отравяне е резултат от циановодорода, който се получава от разлагането на амигдалина. 

А ето метод за доказването на амигдалин:

"В нашата катедра понякога даваме на студентите да докажат наличие на амигдалин в кайсиеви ядки или ябълкови семки. Това се прави чрез индикаторна лента, пропита с пикринова киселина и натриев карбонат. Семената се стриват в хаванче, навлажняват се и се слагат на дъното на епруветка. Отгоре им се закрепя индикаторната лента чрез тапа, без да се затваря плътно. Епруветката се нагрява на спиртна лампа. При това амигдалинът се разлага и отделя циановодород, който променя цвета на лентата от жълт в червен.

https://mayamarkov.wordpress.com/2016/09/04/evil_authorities_ban_cyanide_treatment/

Редактирано от kall

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.