Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 19 минути, Doris said:

По-напред Теофан пише, и за самия Никифор, че Крум го бил почерпил в аула си.

Теофан не пише нищо такова. Пише, че Никифор се бил постарал да убеди жителите на столицата си, че е празнувал пасхата в Крумовия аул, т.е. че е превзел този аул.

• Мнения 474
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува

По-скоро Теофан и Скилица са написали едно, а тук се правят различни интерпретации. Не разбирам само защо интерпретациите на Гербов  никак на те смущават, а на мен веднага  казваш "Теофан не пише нищо такова"

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 4 минути, Doris said:

По-скоро Теофан и Скилица са написали едно, а тук се правят различни интерпретации. Не разбирам само защо интерпретациите на Гербов  никак на те смущават, а на мен веднага  казваш "Теофан не пише нищо такова"

Не виждам особена разлика между това, което казва Гербов за преселванията  и това, което казваш ти: и в двата случая коментарът акцентува върху преселване в граничния регион. Гербов го интерпретира като "заточение", което е според мен неточно от позиция на императорския замисъл (но пък вероятно е адекватно на усещането на самите преселници), а аз мисля, че целта е по-скоро уплътняване на границата. Гербов обаче не говори за предаване на християни в робство, в каквото го укоряваш ти. Такава реплика има у Теофан ("Това дело било истинско поробване"), но хронистът я използва не буквално - да се продаде като роб християнин в християнска държава е свръхабсурдно - а като метафора, за да уязви максимално Никифор, който е ненавистен за духовенството.

• Потребител
Публикува

Има разлика.

Склавиниите в историята за преселването на бунтовниците според мен са вътрешни византийски провинции. Но по-голямата разлика е, че не слагам равенство между склавински и български архонти във втория текст .

Преди 17 минути, decapitator said:

Чекай аз да отговоря - щот "първоизворите" са ти Ганчо Ценов или Боцмана :Р

Ти сега зорлем си решил да ме правиш автохтонец.

Идеите на Ганчо Ценов  ги знам в резюмиран вид и не ги споделям, а Боцмана не ми е известен.

Но ме интересува въпросът за причините, които карат хората да се насочат към автохтонството и все повече се уверявам, че една от тях е арогантността на учили-недоучили умници, които се правят на нещо повече, от това, което са.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 19 минути, Doris said:

Но по-голямата разлика е, че не слагам равенство между склавински и български архонти във втория текст .

Мисля, че грешиш. Теофан пише за славянски вождове едва ли не в годината на самото събитие, така че неговата информация не може да бъде пренебрегната. Естествено, надали можем да смятаме, че Крум не е пил и със своите собствени приближени, но Теофан вероятно акцентува на наздравицата със славянските вождове, защото малко по-горе разказва как българският владетел бил принуден да наеме околните славянски племена.

Скилица пише 250 години по-късно, когато в българската държава вече не се говори поотделно за българи и славяни. Той е ползвал Теофановата хроника - това ясно личи от изложението на събитията. Но не споменава нито наемането на племената, нито специалната наздравица със славянските вождове, а говори за български военачалници. Защо? Ами защото вече всички са минали в графата "българи". Така че и в двата текста става дума за едно и също нещо.

• Upvote 1
  • Потребител
Публикува

Ето какво е разбрал човек като мене от древната ни история. Трябва да му кажа на човека да чете повече до безумие и да си пише сам история. Това са новите тенденции в историята. Поне у нас.

блог на някой си

• Upvote 1
  • Потребител
Публикува

Ми то, каквото и да напише, все ще сбърка, ако не е разбрал от къде духа вятъра, но поне ще се позабавлява.:)

Преди 1 час, T.Jonchev said:

Мисля, че грешиш. Теофан пише за славянски вождове едва ли не в годината на самото събитие, така че неговата информация не може да бъде пренебрегната. Естествено, надали можем да смятаме, че Крум не е пил и със своите собствени приближени, но Теофан вероятно акцентува на наздравицата със славянските вождове, защото малко по-горе разказва как българският владетел бил принуден да наеме околните славянски племена.

Скилица пише 250 години по-късно, когато в българската държава вече не се говори поотделно за българи и славяни. Той е ползвал Теофановата хроника - това ясно личи от изложението на събитията. Но не споменава нито наемането на племената, нито специалната наздравица със славянските вождове, а говори за български военачалници. Защо? Ами защото вече всички са минали в графата "българи". Така че и в двата текста става дума за едно и също нещо.

То е ясно, че става дума за едно и също събитие, но се съмнявам, че Скилица не е правел разлика между славяни и българи, при описването миналото. Ясно е и, че се съмнявам, защото не чета правилните "първоизвори".

Както и да е, не аз влагам смисъл в различието между Скилица и Теофан и не аз пиша в две теми за наздравицата на Крум.

• Потребители
Публикува

теофилакт симоката.jpg

VII.2. (1) ...Оставив Одисс, [Петр] перешел в области, расположенные левее, и, прибыв в Маркиануполь, приказал тысяче [воинов] двинуться впереди войска. (2) И вот они натолкнулись на шестьсот славян, везших большую добычу от ромеев: они, [славяне), разорив Залдапу, Акис  и Скопис, гнали теперь несчастных назад в качестве добычи. Все трофеи были у них собраны на огромном множестве повозок. (3) Как только варвары увидели приближающихся ромеев, а затем были ими замечены, они принялись убивать пленных. Из пленников-мужчин были убиты все, способные носить оружие. (4) Поскольку варвары не могли избежать столкновения, они устроили крепость из составленных повозок, в середине обвода поместив детей и женщин. (5) Ромеи, приблизившись к готам — таково древнее имя этих варваров, — не решались сойтись с ними врукопашную: они боялись дротиков, которые варвары со своего укрепления метали в коней. (6)

Разказът върви така: ромеите се натъкнали на склавини,  които са окачествени като варвари - впоследствие се уточнява, че преди на тези варвари им казвали гети.

Във Востлит е допусната грешка: става дума за гети, а не за готи. В оригиналният текст няма Гетите, сиреч Склавените (това им беше старото име на тия варвари). Но логически предаването на смисъла на текста е вярно. Сиреч Склавените е пояснение, дадено от цитиращият текста и той е трябвало да укаже това по някакъв начин.

Няма фалшификация в предаването на текста на Симоката. Но преводът на тези текстове не е лесен. Изглежда авторът на историята не е знаел какви са варварите-склавини, и за това е посочил, че на тях преди време им викали гети.

• Глобален Модератор
Публикува

Добре, Дорис. Ти как си обясняваш това, че Скилица говори за наздравица с български първенци, а Теофан - със славянски?

• Потребители
Публикува
Преди 2 часа, Doris said:

Има разлика.

Склавиниите в историята за преселването на бунтовниците според мен са вътрешни византийски провинции. Но по-голямата разлика е, че не слагам равенство между склавински и български архонти във втория текст .

Ти сега зорлем си решил да ме правиш автохтонец.

Идеите на Ганчо Ценов  ги знам в резюмиран вид и не ги споделям, а Боцмана не ми е известен.

Но ме интересува въпросът за причините, които карат хората да се насочат към автохтонството и все повече се уверявам, че една от тях е арогантността на учили-недоучили умници, които се правят на нещо повече, от това, което са.

Атохтонец - не... по-скоро интернет фолкхистъри фен.

• Потребител
Публикува
Преди 2 часа, Doris said:

Аз изредих и други не по-малко важни причини. Няма как нормален човек за нормално време да проследи изходните данни и логиката на историците по която са достигнали до сегашните си теории. Хората виждат също много от глупостите преподавани ни в училище и стават мнителни за останалото. Виждат и че няма единно мнение между историците както някои се опитаха да ми го обяснят тук в началото, излизат ДНК анализи които не пасват ....  И накрая, виновни са хората защото са прости. Добре, щом това устройва всички да бъдат спокойни.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 37 минути, T.Jonchev said:

Добре, Дорис. Ти как си обясняваш това, че Скилица говори за наздравица с български първенци, а Теофан - със славянски?

Е, аз не съм толкова навътре в материята на историята като вас. Нали интернет фолкхитъри феновете, каквото и да означава това, трябва да стоят от страни на учените и да кимат учудено с глава.

Редактирано от Doris
  • Глобален Модератор
Публикува

Не се засягай, просто те попитах за мнение.

Проблемът на фолкхистърито е, че от половин изречение се прави бомбастичен извод, без да се вземат предвид данните от останалите - примерно - петдесет страници.

В този случай имаме някакво противоречие в описание на очевидно едно и също събитие и се опитваме да го обясним. Фолкхистърито (е, зависи коя група), стъпвайки на съответната презумпция, веднага ще отсъди: няма никакви славяни, наздравицата е с българи. Но това, надявам се, ще се съгласиш, е повече от елементарно.

• Upvote 2
  • Потребител
Публикува
1 hour ago, самотния вълк said:

Аз, като нормален човек, не разбирам логиката на астрофизиците. Не мога да разбера какво е струнна, суперструнна и мембранна теория. Вижда и че няма единно мнение сред специалистите. но не тръгвам да споря с тях и да оборвам теориите им, воден само от собственото си невежество.

О, астрофиците винаги ще ти обяснят кои са им изходните данни и каква е логиката им ако ще и осмокласник да си и никога няма да ти кажат "не гледай тук" подобно на някаква религиозна секта.

• Upvote 1
  • Потребител
Публикува
Преди 15 минути, T.Jonchev said:

Тук всеки може да гледа. Но не всеки може да види.

То като астрологията или гледането на кафе това, за да видиш какво гледаш си трябва и дарба. Но даже се оказа по-сложно тъй като не ти посочват и кои звезди да гледаш. Като питам врачка на кафе и винаги ми казва "Ей го там Ахил, бе. Не го ли виждаш"

• Потребител
Публикува

Всъщност тук много ясно бяха посочени изходните данни относно склавите, които явно са били славяноезични. И от тези данни става ясно че склавите са били на Балканите преди 681 година. Който не го е разбрал това, значи или не си е направил труда да прочете и осмисли всичко, или не може да мисли, или има други цели и те са идеологически.

Астрофизиците, от друга страна, дори и да предоставят изходните си данни на простолюдните лаици, вероятността последните да схванат нещо от най-висшите астрофизични теории е минимална. Един-двама ще ги разберат, но масата нищо няма да зацепи. И това е защото преди астрофизиката трябва да се познават всички останали точни науки.

Тоест както на лаика в астрофизиката са му нужни обширни знания във всички точни науки за да разбере астрофизичните теории, така и на лаика в историята са му нужни обширни знания във повечето хуманитарни науки свързани с историята, за да разбере най простия въпрос като това дали е имало славяни преди 681г.

• Upvote 1
  • Потребител
Публикува

Та кво е за наш Пухча неква си астрофизика? Той историята и генетиката оправя, та една астрофизика да му се опре!

• Upvote 1
  • Потребител
Публикува (edited)

Примерно ако на един ученик от малките класове или на един хамалин трябва да му се обясни какво е пулсар, ще е много трудно, тъй като той едва ли ще знае какво е атом, какво е неутрон, какво са ядрените сили, какво е гравитация, какво е радиация и т.н, и т.н.

По същия начин един ученик или на един хамалин може въобще да не разбират какво означава думата склави, тъй като не познават изворите, не знаят какво е архаизъм, не знаят как старите хронисти са писали книгите си, не познават класическите езици, не познават археологията и т.н. и т.н. 

Редактирано от makebulgar
  • Upvote 2
  • Потребител
Публикува
Преди 30 минути, makebulgar said:

Всъщност тук много ясно бяха посочени изходните данни относно склавите, които явно са били славяноезични. И от тези данни става ясно че склавите са били на Балканите преди 681 година. 

Къде го видя това? И освен това като човек който не е историк ми се струва, че правиш мечешка услуга на групата историци която защищаваш.

• Потребител
Публикува
Преди 3 минути, Аспарух said:

Къде го видя това?

Този отговор е типичен за досадните всичкознайци, които не разбират че нищо не знаят, и които питат, но не чуват отговора, а са вглъбени в своите си мисли. На такива им обясняваш два часа нещо, и накрая те те спират, и казват, я повтори, че нищо не разбрах! И ти иде да им шибнеш един шамар и да ги пратиш да пасат овце.

Преди 6 минути, Аспарух said:

И освен това като човек който не е историк ми се струва, че правиш мечешка услуга на групата историци която защищаваш.

Аз като човек който не съм професионален историк, тоест не преподавам история и не съм завършил история или археология, мога спокойно да кажа, че съм чел доста история, археология, лингвистика и много друга хуманитарна научна литература, и дори може би повече от някои историци. При това дори имам сериозни научни открития, които предстои да бъдат публикувани, и които ще бъдат цитирани от историците в бъдеще. От тази гледна точка "групата историци" е права, тоест не правя на никой мечешка услуга, тъй като и аз както и те виждат че проблема е в възможностите на г-н Аспарух, а не другаде. Желанието на г-н Аспарух да се оповава на авторитети в историята, да анализира авторитети, да събаря авторитета на авторитетите, е просто компенсаторна реакция от неговата неавторитетна позиция. 

Човек като г-н Аспарух, който смята, че Тодор Чобанов е привърженик на автохтонната хипотеза, и който не знае, че той може би пише тук във форума, значи нищо не разбира от материята.

• Upvote 2
  • Потребител
Публикува
Преди 10 минути, makebulgar said:

При това дори имам сериозни научни открития, които предстои да бъдат публикувани, и които ще бъдат цитирани от историците в бъдеще. 

Е, аз съм по-скромен човечец, който едва ли ще бъде цитиран от историците в бъдеще и научи доста малко от форума спрямо изписаното и то определено от хора които са дипломирани историци. А щом ти иде да шибнеш шамар на някого може да шибнеш най-лесно на себе си тъй като няма кой да се занимава с тебе.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 4 часа, T.Jonchev said:

Не се засягай, просто те попитах за мнение.

Проблемът на фолкхистърито е, че от половин изречение се прави бомбастичен извод, без да се вземат предвид данните от останалите - примерно - петдесет страници.

В този случай имаме някакво противоречие в описание на очевидно едно и също събитие и се опитваме да го обясним. Фолкхистърито (е, зависи коя група), стъпвайки на съответната презумпция, веднага ще отсъди: няма никакви славяни, наздравицата е с българи. Но това, надявам се, ще се съгласиш, е повече от елементарно.

Аз мисля, че се вижда мнението ми, още преди да попиташ :

Преди 5 часа, Doris said:

не аз влагам смисъл в различието между Скилица и Теофан и не аз пиша в две теми за наздравицата на Крум.

-за мен  няма особен смисъл в различието между Скилица и Теофан за това и зададох въпроса, да видя какво пропускам, защо ги цитират така настойчиво. И изведнъж се оказва, че правя бомбастичен извод.

Преди 4 часа, самотния вълк said:

Аз, като нормален човек, не разбирам логиката на астрофизиците. Не мога да разбера какво е струнна, суперструнна и мембранна теория. Вижда и че няма единно мнение сред специалистите. но не тръгвам да споря с тях и да оборвам теориите им, воден само от собственото си невежество.

На природните науки това им е хубавото, че  има единно мнение в целия свят дори и за най-сложните и авангардни теории.  Историята във всяка една държава е различна. Природните науки чрез приложните дават или се очаква да дадат материален резултат - лекарства, двиатели, компютри, космически кораби, за това и без да ги обясняват са полезни. Каква е ползата от историята, ако не може да бъде обяснена?

Редактирано от Doris
Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!