Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребители
Публикува

През тази година сас достигнати абсолютни рекорди по туристическа посещаемост за цялата стопанстка история на страната - очакванията са за 11 милиона туристи за 2016 година.

Причините за нарастването са  няколко и са комлексни , засега не искам да навлизам в тази тематика,

Ше спомена една от тези причини, която според мен не следва да се неглижира: централните органи работеха активно "на терен", на място, и постигнаха осезаеми резултати. Имаше и политическа воля за това (вярно е че мутрите сами си "изпросиха" намесата на централната власт, оливайки се). За местните  власти по морето, в общините по морето, общоприето се смята че в немалка степен са или слаби, или корумпирани, и не могат да решат проблемите, свързани с нарушенията на законите наредбите и правилниците, рефлектиращи негативно върху туризма.

Който иска да разбере повече може да погледне и тази публикция, които хвърлят някаква светлина върху причините са увеличението на турстите: http://www.dnes.bg/obshtestvo/2016/10/27/rekord-stranata-ni-otchita-11-mln-turisti-za-2016-a.320099

По- скоро искам да дискутираме една друга страна на туризма и тя е тази че чужденците посетили България, в голямото си мнозиство имат позивитни впечатления върху престоя си и страната или местата където са гостували, а българите,  са с преобладаващо негативни впечателения Едно изследване го потвърждава (за всеки който е чел коментари под публикации, било на чужди туристи, било на българи - това изследване не внася изненада)

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2016/11/04/2856844_ot_vsichki_turisti_v_bulgariia_nai-negativni_sa/?utm_source=capital.bg&utm_medium=widget&utm_content=homepage&utm_campaign=owned-media&ref=embed

Забележка: Смятам не може да се говори за преобладаване на т.н. алкохолните туристи в България. Както и в цял свят, и в България има места за летен (морски) алкохолен туризъ., Такива места има във всички Южноевропейски страни ( В Испания има един такова място където е прието турситите да пикаят на улицата, и ,макар и да се чисти редовно, всичко вони на урина)
Слънчев Бряг е в "топа" на европейския алкохолен туризъм, главно заради големината на комплекса и модерните и нови (или реновирани) сгради и хотели; заради цените на алкохола у нас и изобщо ниските цени (ниския стандарт); заради плажовете си, заради Несебър (близостта си с Несебър, който е международна топ дестинация за културен и исторически туризъм), заради близостта си с Бургас и с Варна (заради летищата им)..

Като народ и култура сме скептични и дори цинични; изнервени; обезверени и песимисти сме, нещастни сме (според различните изследвания),но все пак? Чуждестранните туристи, поне тези от Източна, Централна и Средна Европа (дори от Балканите) в голямото си мнозинство са с положителни впечатления от България и престоя си тук.

Моите лични впечатления и усещане са като на мнозинството българи  (чудесата на природата,даденостите и историческите паметници ги имаме и ги виждам, но не им се равдам и не ме очароват, както биха радвали всеки чужденец, който ги вижда и усеща за първи, втори или трети  път, но не живее тук).
Както съм споменавал в други теми,  аз съм си един вид "морски турист" по душа (така както има "планински туристи" по душа,които не могат да "живеят" без да отидат на планина или в планината поне един или два пъти месечно). Да приемем за дискусията,  че имам задоволителен  и актуален поглед върху българското Чернономорие (не цялото), българския черноморски туризъм , и българската черноморска туристическа действителност (и освен това чета и се интересувам), и имам задоволителен и актуален поглед върху този на съседите ни Гърция (Северна Гърция) и Егейска Турция.

ПС

Душката се опитваше да пропонира, че в Русия си имали същите неща за туристите като в България.. Тоя човек изобщо не познава България, или е малко изкукал от пропагандата - не можеш да сравниш Урал или Камчатка с Балкана, Пирин, Рила или Странджа, (да Странджа!), Не можеш да сравниш Смоленск с Пловдив (който е в топа на международните класации) или с Несебър; Нито пък  - Новоросийското Черноморие с Българската Ривиера, или плажове и природа..
В тая връзка, тази година се запознах на нашето море с една украинка (семейство)- жената ме попита на руски дали пречи когато седна на пейката, на която бях седнал, и аз без да се замисля отгорих с "не", После се поправих с "нет",а дъщеричката и започна да си повтаря "не","не", аз се засмях и така се разговорихме. Семейството идва от три години тук., Попитах я защо не ходи в Одеса или около Одеса , и тя ми каза: Там е мръсно, и всичко е "по-руски" еднообразно (*картошки","картошки") и не ни излиза по-евтино от тук

Публикува

Айде добро утро. :) Подобрило се е качеството. Тази година за първи път след 2005 бях на бг черноморието. За около 10 дни . Пакет олинклузив , в малък хотелски комплекс на южното черноморие в началото на сезона. Доволен съм. Бяхме компания с деца и осигурени детегледачки. Имахме три коли на разположение.По морето не се задържахме много , за възрастните и най вече мъжката част:),обиколихме всичко на юг от Бургас, навлезохме в Странджа.Тази година това което мога да получа като комплекс, настаняване, качество и дадености на обкръжение,цена в Бг, е по добро от всички други  наоколо ,Гърция, Турция , по адриатика, не могат да ми предложат по/ добро.

• Глобален Модератор
Публикува

Аз още съм на ниво хипария и предпочитам да няма нищо, никакъв олинклузив, никакви хотели, дискотечки, голф игрища итн. - само природа. С голямо съжаление установих, че това вече е на път да изчезне дори от Иракли. Та по тоя параграф Гърция си остава далеч по-добрата опция от Бетономорието.
Друго което прави впечатление от изнесените статистики, е че примерно над 1 млн. румънци са дошли като туристи тука, което също е рекорд за 2016. И още по фрапантното е че за лятото юни-август повече гърци са посетили България отколкото българи - Гърция, 270к на 230к.

• Модератор Инженерни науки
Публикува (edited)

Тва вярно ли е? Що тогава реват, че нямало туристи?

Или това лято не са ревали?..

Или реват щото будали няма, като нашите работодатели...

А ти как "палаткуваш", нали било забранено?

Редактирано от Joro-01
  • Глобален Модератор
Публикува

Падна тая забрана, това беше просто кратък фишек, който да отклони вниманието и след тихичкото дръпване на поредния заем от 1 млрд. го отмениха.
За липса на туристи ми се струва, че вече никой не мрънка, просто държавата не си прибира данъците от всичко това. Пример - данъчната проверка на Приморско (или там където стана боя на паркинга) над милиард неприбрани данъци от едно единствено малко градче, заради корупция и нефункционалност на системата. Реално ако държавата надлежно си прибере данъците от всички курортни селища за една година и външния дълг ще бъде изплатен.

• Потребители
Публикува (edited)

Преди 3 часа, Joro-01 said:

Тва вярно ли е? Що тогава реват, че нямало туристи?

Или това лято не са ревали?..

Или реват щото будали няма, като нашите работодатели...

А ти как "палаткуваш", нали било забранено?

Забраната за бивакуване падна, което не знам дали е толкова добре за туризма и туристите.

(В Гърция има забрана и нарушителите се глобяват с 400 кинта, когато ги хванат.. Може да се бивакува само на определени места (по ртегланментираните къмпинги.. Тая година на Самотраки с полицейски хайки бяха изловили сума ти незаконно бивакуващи палаткаджии)

Какво имам предвид - просто мутренските общини не се интересуват от чистота и условия по тези места , и затова на всеки девствен (защитен) плаж или място, има следи от къмпингуването.
Далеч съм от мисълта, че къмпингуващите са "рушители" и "цапатели", напротив, ама колкото и да се старат и да пазят, следите остават
Например няма кошчета/контейнери за боклука (или има само едно бетонно кошче), на общината не и пука  ( морските общини са сред най -богатите общини в България, имам предвид бюджетите и средствата им отчетени за жител, в относителни стойности, тези общини са сред най-богатите в България), какво става тогава? Разчита се на ентусиасти и доброволци , ама и те горките не могат да се справят...

Преди 7 часа, laplandetza said:

Айде добро утро. :) Подобрило се е качеството. Тази година за първи път след 2005 бях на бг черноморието. За около 10 дни . Пакет олинклузив , в малък хотелски комплекс на южното черноморие в началото на сезона. Доволен съм. Бяхме компания с деца и осигурени детегледачки. Имахме три коли на разположение.По морето не се задържахме много , за възрастните и най вече мъжката част:),обиколихме всичко на юг от Бургас, навлезохме в Странджа.Тази година това което мога да получа като комплекс, настаняване, качество и дадености на обкръжение,цена в Бг, е по добро от всички други  наоколо ,Гърция, Турция , по адриатика, не могат да ми предложат по/ добро.

Подобрило се е там, където наистина на туризма се гледа професионално и като бизнес който трябва да се изгради  и подържа с необходимата култура. (Няма как да не се подобри туристическия бизнес за тези години, всеки бизнес се подобрява и се учи от грешките си)

Да ама, все още на хотелите масово се гледа освновно или единствено като на недвижима собственост и инвестмънт. Направил си пари- изпираш ги или ги инвестираш в хотелска сграда, и собственост, от която дори и да не печелиш от нея от туристическите услуги,  за 10 години стойността и ще се удвои като на недвижима собственост и имот намираща се на атрактивно място.
(Пазарът по тези курортни места се развива и цените на имотите по морето скачат,нарастват повече отколтона други места; така е в цял свят, В Турция например местните селяни по егейското крайбрежие са станали милионери от имотите си, откакто туризмът започна да се развива там)
В горната връзка- в края на септември бях на Свети Влас за няколко дни в един "инвестиционен" хотел в близост до морето- в студио и само с нощуване . Уж хотелът е нов, уж си има всичко, но не ми се говори за него, няма да отида там повече..

За Турция: Не съм убеден, че Турция не може да ти предложи по-добър пакет за парите които даваш тук за същия, ама както и да е - няма да споря..Аз лично за догодина една от почивките си я предвидил за Турция (живот и здраве разбира се, има много време дотогава).Това дето го викаш че са дадености, може да ги намериш навсякъде в някакъв вид и особености . На мен лично са ми интересни хората и културата, архитектурата,инфраструктурата , и пътуванията, умея да се сливам във всяка балканска култура, и в Турция "намирам" всичко, което ми трябва, включително модерните им градове, (ах красивият Измир), чистотата, и уредения им публичен транспорт..
В тази връзка: Забравете за Южното Черноморие извън силния сезон, ако сте решили да ползвате публичен транспорти и не сте от София,не тръгвате от София, ами сте от Пловдив или друг град :animatedwink:.Няма дирекна връзка за никъде на юг от Бургас (само до Бургас се отива), а пък рейсовете с бусчетата от Бургас до градчетата и местата на юг от Царево са цифром и словом.. едно или две в денонощието..Визирам публичния транспорт до тази част, които е извън силния летен сезон,но има и среден и слаб летен сезон, Слабият сезон който продължава чак до края на септември (ако времето е недъждливо и слънчево може да се плажува и плува до10 октомври)
Няма никакъв проблем да има по-редовни рейсове (или повече бусове) а цените на билетите им да са по-високи .На тоя който иска да почива, едва ли ще му се счупи хатъра за 10-20 или дори 30  лева по-скъп автобусен билет. В Турция, като туристическа страна, това превозвачите го знаят, ама ние все още си пасем овцете, берем доматите, или перем парите си, това не го разбираме (превозваческите фирми)

Редактирано от nik1
  • Потребители
Публикува (edited)

http://www.blitz.bg/obshtestvo/regioni/plen-absurd-plazht-v-akhtopol-tuka-ima-tuka-nema-sobstvenik_news420076.html

Тези нямаха концесия за плажа, и го "концесионираха" нелегално, с очакване подходящите (купените) хора от общината да им дадат концесията в предстоящия в края на месеца търг . На миналогодишните концесионери им бяха спрели концесията заради нарушения, и се правеше нов търг (резултатите от който са се знаели месец преди търга, защото са били купени)

Покрай цялата криминална история "намазах" малко - бях на този плаж в края на юни, и за четирите дни през които бях ,не се появи никоя мутра за да ме таксува нелегално

Ходих на този плаж и през август за няколко дни, същите чадъри си бяха там, заели практически целтата ивица по ширина , и се таксуваха, а морето през всичките дни беше пълно с плаващи найлони, празни кофички,и тарелки (тарелки за кюфтета и пържоли). Всичкият боклук изглежда "извираше" някъде от заведенията по плажа или в града.
Един ден група непознаващи се доброволци и самаряни спонтанно започнахме да събираме боклука, който плаваше в морето и стигаше до брега.  За около час и половина от участък от плажа с дължина 15 метра, извадихме толкова боклуци че с тях натъпкахме един 50 -литров чувал..

С две думи: Мила родна картинка..

Идва редът на Синеморец (плажовете Велека и Бутамята), на Липите, а и на Силистар..

Редактирано от nik1
  • Потребител
Публикува

Туристите в БГ идват основно заради ниските цени, това е реалността, не че действително сме нещо, което си заслужава. Туризмът, за който сме най-добра дестинация, е ограничен и бутиков. Идеята за масов туризъм в БГ е пълна идиотия, съседните ни страни Гърция и Турция имат много по-добри възможности за такъв. Единственият ефект от масовия туризъм в БГ е облагодетелстване на структурите на подземния свят, щото контролът върху тая икономическа дейност в страната ни е почти нулев. А, и замърсяването плюс застрояване на иначе някога красиви и девствени природни кътчета. Не за първи път съм бил против идеята за туризма като основно перо в нашата икономика, но "като ми пееш Пенке, ле..."

• Модератор Инженерни науки
Публикува
Преди 2 часа, nik1 said:

Забраната за бивакуване падна, което не знам дали е толкова добре за туризма и туристите.

Да въобще не съобразих - за следите.

• Потребители
Публикува

По-голямата посещаемост тази година уви, не е плод на български успехи, а на проблеми в други страни. По-конкретно заради проблемите в Турция много хора се отказаха да идат там и от немай-къде дойдоха тука. На второ място заради войната в Крим и санкциите срещу Русия много руснаци и украинци било по финансови, било по визови причини също им се наложи да дойдат тука. Тъй че заслугата за рекорда я дължим не на българските управляващи, олигарси и милиционери-хотелиери, а на Путин и Ердоган. Работещите в сектора споделят, че е имало туристи, но това са били много бедни хора. Показателно е, че миналата година Карфур затвори единия си хипермаркет в Бургас точно през лятото, а тази година и другия, който обаче успя да изкара поне лятото.

При това положение няма за какво да се радваме - много хора дойдоха тук, тъй като нямаха възможност да идат другаде, но тъй като в нашите курорти нищо не се е подобрило, ефектът ще е много лош. 

На първо място всеки турист гледа да посети ново място, тъй че тези, които през следващите години ще имат възможност да идат и другаде повече няма да дойдат тук.

Доста хора са видели лошите условия в нашите курорти, тъй че ще ги популяризират и това също ще доведе до бъдещ отлив.

Публикува

Преценям , за пример, това което е угодно за мен. Да предположим има много подобни на мен, хора с бг произход с някаква адресна регистрация , бивша или настояща в бг, т.е. има къде да отседнат за достатъчно време и имат сигурност в това, роднини, имоти и пр. Аз съм от тези, а има хиляди като мен , харчещи отпускарски пари с хиляди левове. Признавам , до тази година много средства отидоха в други държави. Тази година основната част от прахосаните средства се поеха от бг туристическия бизнес и всичко свързано с него. За мен дневен преход дори по лошата бг пътна мрежа от 400 километра не е проблем. При вас всичко е на едно зареждане разстояние , близо е и има голямо разнообразие. Само споменавам, отседнали в черноморския хотел, а запили в къща за гости с отлична кръчма някъде на 100 километра. Къде тази свобода , динамика мога да имам, разполагам със всичко, коли, връзки , приятели и съчетано с добро обслужване и обстановка, никоя конкуренция не може да предложи подобно. Освен това, беломорието, Истанбул  са достатъчно близо за всеки. Сутрин , в началото на сезона мога да си пия кафето в Одрин, към обед съм на турското беломорие, вечер се прибирам в Бг. Или алтернатива е за един ден се организира поход към гръцкото крайбрежие в района на Александрополи.Мога да си наема къща в района на язовирите със всичко което ми е по сърце, през ловния сезон също имате добри предложения. Имате много , ма главата ви не е увряла още !:)

• Потребители
Публикува (edited)
1 hour ago, kall said:

Туристите в БГ идват основно заради ниските цени, това е реалността, не че действително сме нещо, което си заслужава. Туризмът, за който сме най-добра дестинация, е ограничен и бутиков. Идеята за масов туризъм в БГ е пълна идиотия, съседните ни страни Гърция и Турция имат много по-добри възможности за такъв. Единственият ефект от масовия туризъм в БГ е облагодетелстване на структурите на подземния свят, щото контролът върху тая икономическа дейност в страната ни е почти нулев. А, и замърсяването плюс застрояване на иначе някога красиви и девствени природни кътчета. Не за първи път съм бил против идеята за туризма като основно перо в нашата икономика, но "като ми пееш Пенке, ле..."

Донякъде съм съгласен, но не със всичко..
Като изключим Гърция с нейните 14 хиляди километра брегова ивица, множеството турситически дестинации и страни са на същия хал или по-лош хал от нашия със застрояването и тълпите. Това. което се дава по рекламните дипланки и снимки - на плажове, китайски стени и райски кътчета, няма нищо общо с това което е в действителност. Това, което се представя е фотошопирано.  Китайската стена може да падне под тежестта на мулти-километричните туристиически върволици хора върху нея,но снимката и е фотошопирана - върху стената няма един човек ; Райските кътчета са по-зле от Ахтополския  плаж откъм чистота; На големите бразилски плажове хората се стъпкват един друг като на излизане от мач на ЦСКА и Левски; Пред плошадите и градинските на Айфеловата кула има.. вавилонско стълпотворение..

Апропо, в "люлката на туризма" в Турция -Кушадасъ (70 хиляден град), има 2 обществени плажа - единия е дълъг 300 метра, а другия т.н. женски (кадънлар плажъ) е с дължина около 2 пъти по-малка от този в Ахтопол т.е кажи речи е с дължина 800-900 метра, Населението на Кушадасъ през сезона нараства до..1 милион човека. В уикито пише че населението му до 500 000, но от една местна българка, Рени (българска туркиня) имаща туристически бизнес там, и живееща от 25 години там, знам че населението на Кушадаса достига до 1 милион..

Че парите от туризма облагодетелстват подземния свят - съгласен съм, само че навсякъде в света (без белите страни в Европа и Америка) се повтаря същата схема  - пране на пари, неплащане на данъци, проституция, наркотици (Като изключим проституция и наркотиците в Турция, смята се че тези необложени пари от туризма облагодетстват и хората от армията и политиката- част от хотелите са техни)

Масовият туризъм е идотия разбира се, изобщо платеният турзиъм е идиотия, но така работи капитализмът и туризма- "опакова" нещо си в някаква лъскава представа, и го предлага на масовия потребител..

В тази връзка: тази година видях тъпчещи се летовници един връз друг  (върху главите си) на Китенския плаж, при условие че плажоветете на съседно Приморско са с обща дължина поне 15-20 пъти по-голяма от тази на китенския плаж, ивицата на Приморско е 2 пъти по-широка, и на плажовете на Приморско имаше достатъчно място (Бях в Приморско ,почивах в Приморско -ММЦ-то, и  отскочих до Китен).

Редактирано от nik1
Публикува

Ако ще избирам извън Бг , Турция определено ми е фаворит. Има такива спокойни и красиви места, погледнете тяхното анатолийско черноморие. Малки спретнати хотелчета, красива природа , напред море, зад теб планина и никакви тълпи туристи.

Публикува

Отлично. С нашите пътувания гледаме да подбираме места в Европа където ходят малко чужденци. Основно туристи са местни или стеснен кръг хора. Какви места има в  Естония, прибалтийски републики. Чехия, Словакия, Унгария, Германия, Австрия и пр. Хората ни се радват, едно заради бизнеса, друго съвсем искрено , просто чужденците не са толкова чести гости, а като видят бели хора , семейни с нормално държание, добре им става.

• Потребители
Публикува (edited)

Според анализите догодина в България се очакват повече туристи.
-Имиждът ни се подобрява - (1)влезнахме в няколко топ-класации, (2)условията се подобряват, ненавсякъде  там където се работи целенасочено.
-Турция и Египет не са привлекателни както преди няколко години за руските,белруските и украинските туристи (политическата нестабилност там се увеличи, заедно с  атентатите)

Предимствата тук са:
-по близко е до Европа
-европейците и българите могат да правят нискобюджетни почивки,
-не е скучно и провинциално-консервативно (като в Гърция),
-има много млади хора,
-космополитно е  (тази година видях чернокожи семейства и дечица, китайци, италианци и турци.. Турците харесват нашите курорти, заради това че могат да "изплакнат окото". В Турция жените не са красиви, не са сами, и освен това монокините не са познати)
-в близост до курортите (200-300 километра от тях) има повече културни иисторически забележителности, отколкото в Турция и Гърция
-планините ни и горите ни са по-добри от тези в Гърция и Турция
-плажовете ни са добри (не всички плажове при съседите са толкова добри)
-няма морски таралежи (при съседите има)
-водата в морето е бракична (за мен лично тя е е за предпочитане пред солената морска

Недостатъците:
-Лоша или неразвита инфраструктура
-Чистота на общите части (подобрява се, построиха се модерни пречиствателни станции)
-Чистота в хотелите (тя е проблем и при братята турци)
-Сравнително ориенталско отношение към чужденците и гостите (избирателно отношение)

Само Гърция ни превъзхожда в положителния смисъл, Гърците са европейци в това си начинание, въпреки че там шофирането не е европейско. За гърците знаците и марковровките най-често не важат, а полицията им не се занимава  с движението, още повече откакто глобите станаха космически . Не е парадокс, просто гърците са женствена/мека култура, и полицаите не искат да си имат, и не искат да създават проблеми на съгражданите си,(колите паркират и спират като правило на забранените със знаци места за престой и паркиране, а полицаите не им обръщат никакво внимание, дори и да ги сгазят)

В Турция няма "лабаво" при пътната полиция, която е навсякъде, и цъка фишове наред..Но типичното ориенталско отношение към туристите е най-забележимо и характерно в Турция, Всички търговци на дребно или на средно са малко или много мошенници, и не е вярно че всички от тях се пазарят . Пазарят се тези, които са на пазара, или държат сергийките и ориенталските магазинчета, а тези които държат магазини по курортите, без големите вериги, лъжат най-спокойно чужденците, касови бележки не се дават, и рекламации не се приемат, и на много места няма обявени цени

Редактирано от nik1

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!