Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Писна ми да купувам крушки с нажежаема жичка, и те след 2 до 3 най много седмица и изгарят. Някои от тях направо се взривяват като ги включа, това на какво се дължи ? и защо при луминисцентните енергоспестяващи няма изгаряне чрез взривяване ?

• Мнения 70
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува

Все пак не мисля да се отказвам от крушките с нажежаема жичка, защото светлината от луминисцентни лампи ми е много противна, мисля да си купя от онези димерни ключове и с тях да включвам крушките с нажежаема жичка, за да не изгарят толкова бързо. Но дали димирането ще удължи живота на крушките ?

• Администратор
Публикува

Провери си напрежението, никога не съм виждал да гърми крушка, това трябва да е от силното напрежение. На едно и също място ли гърми или навсякъде където я сложиш?

• Модератор Инженерни науки
Публикува

Благодаря за темата и затова, че "ми" оживяваш форума.

Нека напомним закона на Ом, който гласи: Големината на тока е пропорционална на напрежението и обратно пропорционална на съпротивлението или - I=U/R

Нека напомним, че съпротивлението на металите се покачва с покачване на температурата. Това им свойство се използва при болометрите ( болометър - вид температурен сензор).

Какво става:

В първия момент светването - ако съпротивлението е 15 пъти по-малко (говоря наизуст, може да е и повече, може да се сметне) падът на напрежението в жичката е толкова пъти по-малък и съответно токът, който протича през жичката е толкова пъти по-голям. Вдига се бързо температура на границата на възможностите на жичката. Това също се смята. В нашия случай обаче така, че на производителите да им излезе сметката. Да кажем така че вероятността за се случи с нова лампа е процент (вероятно е доста по-малко) - една от 100.

Какво става с времето  през живота на ламата? Волврамът грее с температура 2500°K. Въпреки инертния газ и частичния вакуум, волфрамовата жичка се разрушава. От повърхността на жичката се изпаряват атоми (процесът изпаряване във вакуум се използва за метализиране на пластмаси, но тук е нежелан), нишката / жикчата докато работи губи постоянно от механичната и якост и полезно сечение. И това може да се сметне. Голямата повърхност на жичката (навита, че и двойно) много допринася да е силен този ефект.

Като искаш лампи с нажежаема жичка, използвай халоген. При тях изпаряването е решено, като в газовата смес има праи на Йод, които "хващат" волфрамовите атоми и ги "връщат" (отлаагат) на жичката. Затова и животт им е по-дълъг, при положение, е работят и на по-висока температура - Към 3000°K, ние го виждаме като по-бяло. За предпочитане халогени при ниски напрежения и с адаптер / захранване. Защо - при 12V жичката е по-къса и по-дебела, съответно и с по-малка повърхност. Това значи, че ще светят по-бяло и ще живеят по-дълго. Цената може да не ти хареса.

• Администратор
Публикува

Навсякъде съм си сложил LED Крушки, цената не е за харесване, но качеството си струва. За една година се избиват от разхода на ток, не изгарят и светят по-добре (лично мнение) няма я тази жълта светлина и не дразнят окото.

Публикува
Преди 2 часа, Гагов said:

Писна ми да купувам крушки с нажежаема жичка, и те след 2 до 3 най много седмица и изгарят. Някои от тях направо се взривяват като ги включа, това на какво се дължи ? и защо при луминисцентните енергоспестяващи няма изгаряне чрез взривяване ?

Добро утро, Жоро каза какво се случва при употреба , но аз да допълня. За ЕС пазара , ако са останали такива крушки, последните внасяни партиди нарочно са некачествени, защо е така, ясно е , в този бизнес има само няколко реални картела, производителите са зависими, ще минете на луминисцентни и от новотехнологичните, на подходящата висока цена.

Публикува

Съгласен, така е. Има едно предимство при лампита с нажежаемите жички, но не съм уеден (и не знам доказано лие), че е важно. Напомнят на слънцето и дневната светлина, ако им се разгкеда спектъра.

Публикува
Преди 2 минути, Р. Теодосиев said:

Навсякъде съм си сложил LED Крушки, цената не е за харесване, но качеството си струва. За една година се избиват от разхода на ток, не изгарят и светят по-добре (лично мнение) няма я тази жълта светлина и не дразнят окото.

За разхода на ток, за една година, съмнително, но ако калкулираш зелият разход, ще си на загуба. Качеството , по добро е , но зависи какво ти е необходимо.

Публикува (edited)
Преди 3 минути, Joro-01 said:

Съгласен, така е. Има едно предимство при лампита с нажежаемите жички, но не съм уеден (и не знам доказано лие), че е важно. Напомнят на слънцето и дневната светлина, ако им се разгкеда спектъра.

Не знам дали е така,за имитир. на слънчево греене, аз съм доволен от няколко вида луминисцентни , които ползвам. Трябва да знаете , при нас , есен зима, пролет, ползваме изкуст. осветление почти целодневно.

Редактирано от laplandetza
Публикува
Преди 3 минути, laplandetza said:

Не знам дали е така, аз съм доволен от няколко вида луминисцентни , които ползвам. Трябва да знаете , при нас , есен зима, пролет, ползваме изкуст. осветление почти целодневно.

За вас знам.

Днес вече диодите са по-добрата опция. Преди няколко години не беше така.

А това което имам предвид е, че спектърът на черно тяло (топлинния) има някаква равномерност на цветовете, кокато бял LED e Максимум в синьо и останалото се поделя между червен, зелен и син цвят, с много малки междинни цветове

qwkQ8.png

Screen+Shot+2012-09-23+at+12.17.53+PM.pn

solar spectrum1

Публикува

Първата е бял диод, втората е нагреваема жичка, третата е слънце. Не открих подходящите, но вгледайте се. Пак казвам, това за мене не е проблем. И не е доказано, че е. Светлината от LED се състои предимно от RGB. Максимумът в синьото е, защото се използва син диод, който със синята светлина (като по-високоенергетична) възбужда фотолуминофор. Подобен ще е спектърът и на луминисцентните лампи заради сходния принцип на работа.

Публикува (edited)

Тази ако я доразвият и пуснат е добра опция:

MIT-Efficient-Incandescents_0.jpg?itok=C

Преодолява основния недостатък на нагреваемите жички - да излъчва 90% от енергията в невидима за човека светлина - ИЧ част от спектъра.

Спомената е в този форум някаъде назад.

Редактирано от Joro-01
Публикува
Преди 37 минути, laplandetza said:

За ЕС пазара , ако са останали такива крушки, последните внасяни партиди нарочно са некачествени, защо е така, ясно е , в този бизнес има само няколко реални картела, производителите са зависими, ще минете на луминисцентни и от новотехнологичните, на подходящата висока цена.

Навсякъде по-света в последните години е така - развойните лаборатории целят да покрият гаранционния срок, но точно, не и след него ако може, затова загатнах с процнтите на крушките. Освен всичко друго трянбва и да се насрчава потреблението. Конспираторите го наричат "Програмирано остаряване".

Публикува

<<<...  Освен всичко друго трянбва и да се насрчава потреблението. >>>

Не искам да си губя времето, но говорим за климатични споразумения, устойчиво развитие, на този фон това отива  под ударите на международното право, като престъпление срещу човечеството....

• Потребител
Публикува
Преди 4 часа, Гагов said:

Застото е програмирано. Според един договор трябва да гармят. На ЛЕД круските това наверно сте го върши електрониката.....Селави :)

• Потребител
Публикува

По Рождество 1924 г. в Женева, Швейцаршя се събират няколко важни личности производители на електрически крушки, сред които американецът Томас Едисън, холандецът Антон Фредерик Филипс (основател на концерна Филипс - Royal Philips Electronics N.V), германецът Карл Фридрих фон Сименс (баща му основава Siemens & Halske AG, известните днес като Siemens AG) французинът Пол Блавие (La Compagnie des Lampes) с цел изготвянето на таен план. Те създават тайния картел Феб (Phoebus - по името на древен римски бог на слънцето и светлината, което е директен окултизъм и в противоположност на християнството). В картела влизат Osram, Philips, Tungsram, Associated Electrical Industries, ELIN, Compagnie des Lampes, International General Electric и the GE Overseas Group. По това време те успели да удължат работата на една крушка до 2500-3000 часа. Но на тайната среща конспираторите решили, че трябва да се намали живота на крушките, които се продават до 1000 часа. Така потребителите ще трябва по-често да си купуват крушки и те ще правят по-големи печалби. 
През следващата 1925 г. те направо създали "Комитет 1000 часа", чиято основна цел била навсякъде пред производителите на електрически крушки да се спре да се произвеждат крушки с по-дълъг живот. Картелът направо забранява на другите компании произвеждащи електрически крушки да се предлагат, рекламират и продават електрически крушки с повече от 1000 часа. Дейността на Феб се свързва контрол и обмяна на патентите за Европа, Америка и дори колониите от третия свят Азия и Африка. Това е първият световен картел на производители, който контролира продукцията и разпространението й. 

• Потребител
Публикува

Хубаво, минавам на светодиодни крушки, хем са енергоспестяващи хем имат по дълъг живот, на всичкото отгоре, и вече максимално се доближават до спектъръ на слънчевата светлина. :)

• Потребител
Публикува
Преди 4 часа, Joro-01 said:

Тази ако я доразвият и пуснат е добра опция:

MIT-Efficient-Incandescents_0.jpg?itok=C

Преодолява основния недостатък на нагреваемите жички - да излъчва 90% от енергията в невидима за човека светлина - ИЧ част от спектъра.

Спомената е в този форум някаъде назад.

Тази халогенна ли е ? ама и те светят гадно със един жълтеникав отенък .

• Потребител
Публикува
Преди 6 часа, Joro-01 said:

Благодаря за темата и затова, че "ми" оживяваш форума.

Нека напомним закона на Ом, който гласи: Големината на тока е пропорционална на напрежението и обратно пропорционална на съпротивлението или - I=U/R

Нека напомним, че съпротивлението на металите се покачва с покачване на температурата. Това им свойство се използва при болометрите ( болометър - вид температурен сензор).

Какво става:

В първия момент светването - ако съпротивлението е 15 пъти по-малко (говоря наизуст, може да е и повече, може да се сметне) падът на напрежението в жичката е толкова пъти по-малък и съответно токът, който протича през жичката е толкова пъти по-голям. Вдига се бързо температура на границата на възможностите на жичката. Това също се смята. В нашия случай обаче така, че на производителите да им излезе сметката. Да кажем така че вероятността за се случи с нова лампа е процент (вероятно е доста по-малко) - една от 100.

Какво става с времето  през живота на ламата? Волврамът грее с температура 2500°K. Въпреки инертния газ и частичния вакуум, волфрамовата жичка се разрушава. От повърхността на жичката се изпаряват атоми (процесът изпаряване във вакуум се използва за метализиране на пластмаси, но тук е нежелан), нишката / жикчата докато работи губи постоянно от механичната и якост и полезно сечение. И това може да се сметне. Голямата повърхност на жичката (навита, че и двойно) много допринася да е силен този ефект.

Като искаш лампи с нажежаема жичка, използвай халоген. При тях изпаряването е решено, като в газовата смес има праи на Йод, които "хващат" волфрамовите атоми и ги "връщат" (отлаагат) на жичката. Затова и животт им е по-дълъг, при положение, е работят и на по-висока температура - Към 3000°K, ние го виждаме като по-бяло. За предпочитане халогени при ниски напрежения и с адаптер / захранване. Защо - при 12V жичката е по-къса и по-дебела, съответно и с по-малка повърхност. Това значи, че ще светят по-бяло и ще живеят по-дълго. Цената може да не ти хареса.

Определено така е, и аз съм съгласен.:animatedwink:

Публикува (edited)
Преди 39 минути, Гагов said:

Не е. Разработена от MIT (Масачузецкия дехнологичен институт) и е икономична като диод. Дискутирали сме я тук:

Нещо линкът не е както искам, страница четвърта от този (под)форум.

Едит: стана си, там праща

Редактирано от Joro-01
Публикува
Преди 42 минути, Гагов said:

Няма как да бъде иначе. За да светят по към синия край на спектъра (видимо по-бяло или по-малко жълто), трябва да са с работна температура 4 000 °К и дори 6 000 °К. Няма материал дето ще си запази формата. Дъговите лампи светят (почти) така, но не са опция.

Публикува (edited)

Заваряването с елекрожен е дъгово, така че..

Първите дъгови лампи (и доста след тях) са такива. Днес под това понятие* се разбират газоразрядни дето светят бяло, с по-малък инензитет и светенето им е по-скоро лминисценция. Дял от светлината им се пада и на топлинно излъчване. Натриевата лампа, живачната лампа с високо налягане и метал халогената и някои ксенонови се водят такива,

Ето една съвременна:

https://blog.vikiwat.com/wp-content/uploads/2014/04/1.jpg

Всички газоразрядни дето светят мн. инетензивно (ярко) и работят при високо налягане ги наричат така. Там свети дъгов разряд. В пурите свети тлеещ.

Едит: *друг въпрос е, че това понятие днес не се използва много

Редактирано от Joro-01

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!