Отиди на
Форум "Наука"

Наука и религия


Recommended Posts

  • Мнения 2k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител
Преди 8 минути, Малоум 2 said:

Най-неприятното е, че приемането с консенсус на начални условия - изхвърля хората на  другомисленето. (действието към тях е такова: "Докажи, че си прав!"...

Да, неприятно е, но е неизбежно.  Процесът наречен наука е колективен и работи с натрупване.  Системата която го задвижва и обслужва е отворена и се състои от множество независими сегменти.  За да сработи изобщо този процес, работата на всеки един сегмент трябва да е разбираема за останалите и да може да се надгражда,  критикува или опровергава.  От там идва и нуждата от "доказателства".  Т.е. не е достатъчно да кажа, че "това е така", а да се обоснова защо е така и то с такива инструменти и средства с които да ме разберат и останалите участници.   Ако не съм в състояние да направя това ще трябва да проявявам другомислието си в други сфери - философия, политика или някоя друга. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 минути, Atom said:

Да, неприятно е, но е неизбежно.  Процесът наречен наука е колективен и работи с натрупване.  Системата която го задвижва и обслужва е отворена и се състои от множество независими сегменти.  За да сработи изобщо този процес, работата на всеки един сегмент трябва да е разбираема за останалите и да може да се надгражда,  критикува или опровергава.  От там идва и нуждата от "доказателства".

Не си ме разбрал - консенсусът е грешка, когато кажат с приемане на: "нещото ... го няма"... Отговор: Докажи, че го има! - е грешка, когато си установил по други критерии - косвени доказателства, че това нещо е недосегаемо за експерименти... Избежно е когато  са съобразили косвените доказателства за избор на началните условия. Така е с тъмната материя, затова вкарват вяра в действие..., носеща парички за изследвания... Смешка беше по телевизора: Изследовател (Италия), инсталация за откриване неутрино, го питат от нешънъл географик - и колко неутрино открихте?.. Ами за десет години - нула неутрино... -точен отговор! Това е резултат?! доказано - Няма неутрино, демек... Ама сега говорят за поне шест вида неутрино, че ги и изследват?!. Познай от първия път - кой се заблуждава!.. Или кого заблуждават. Учените може и да не са вярващи в нещо, но хората трябва да вярват на резултатите им, ако искат развитие... Същото е с етера - ще го заместим с тъмно, за да можем да продължим търсене... (Тъмнината винаги пристига преди светлината😜... Светлината сърфира по нея😎)

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако науката се базира на вяра, така както религията, то как обеснявате смяната на парадигмите! ТО никога нямаше да се пръкне ако физиката беше в оснавата си вяра.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 21 минути, Малоум 2 said:

Учените може и да не са вярващи в нещо, но хората трябва да вярват на резултатите им, ако искат развитие...

Тук се разминаваме. Не мисля, че хората са длъжни да вярват в резултатите на учените. Добре е да им се доверяват, но до там.   Вярата в резултатите може да се трансформира  във "вяра в науката". Т.е. науката да се възприеме като абсолют, като Бог, който е в състояние да постигне абсолютно всичко.  Такова възприятие обаче носи огромни рискове за човечеството и е крайно опасно.

Науката със сигурност има своите недостатъци и допуска грешки. Не виждам обаче това което се предлага как ще подобри работата на науката (ако идеята е тази)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 минути, Atom said:

Науката със сигурност има своите недостатъци и допуска грешки.

Ей това е вярното!😎... и,  да не анатемосва другомислещите.

(не съм казвал, че хората са длъжни да вярват...)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 44 минути, Малоум 2 said:

Ей това е вярното!😎... и,  да не анатемосва другомислещите.

Не става въпрос за анатемосване. Просто науката си има някакви правила и стандарти по които работи. Ако се съобразиш с тях няма проблем. Т.е. задай и ти някакви начални условия и си изложи теорията.  Останалите учени може да я приемат, да я отхвърлят или да е разширят и надградят. Никой обаче няма да те анатемоса.  

В съседната тема например г-н Пейчев "громи лингвистиката" и се сърди, че никой не го разбира.  Как обаче да го разбере човек, като той дори не може да изкаже тезата си.  Никой не е казал, че лингвистите са 100% прави. Ако обаче някой не е съгласен с теорията и постановките на тази наука би трябва първо да предложи свои собствени начални условия, своите методи,  свои  базови постановки и  едва тогава на базата на тях да се опита да гради конкретна теза.  Ако това го няма, как останалите да се ориентират за какво изобщо става въпрос. 

Редактирано от Atom
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 12 часа, skiahtro said:

Сходни резултати - да, но не еднакви резултати. Но дори и усещането ти за сходни резултати е субективно. Ти не можеш да знаеш, например, усещането за червено, дали е същото като усещането за червено при друг човек.

О.Т.

Често съм си мислил за това. Дали когато (или ако) това стане реалност ще има разлика във възприятието на цветовете и нюансите? Заради факта, че физически донорското око ще се различава? Или напротив - няма да има никаква разлика, защото зрителната информация се обработва в мозъка, а именно там може да бъде тази разлика във възприятията, така както има разлика в мислите, усещанията, желанията, емоциите, реакциите към едни и същи стимули без значение дали са положителни или отрицателни ?
А дали мозъка ще може да "компенсира" минималните разлики в двете очи и да уеднакви възприеманите образи преди да ги обработи а и след това?

Извинявам се за отклонението, но ми е любопитно това. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 часа, Atom said:

Не знам защо се хващаш за тази тъмна материя.  Това е просто абстрактен модел ...

Няма как да се разберем.

Когато науката вярва в някаква глупост, ти го наричащ абстрактен модел.
Но когато религията прави същото, за теб това е сляпа вяра.

Тук явно опираме до твоята дълбока и свята вяра, че науката не е религия.
А както знаем, свята вяра не се дава току-така.

Какво ти пречи просто да приемеш, че бог е абстрактен модел. :az:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Дебатът тук ме накара да се замисля дали науката не достига своя лимит,  или най-малкото скоростта с който протича процеса значително да се забавя и да се приближаваме към някакви естествени ограничения. 

Изглежда, че повечето хора наистина не разбират как работи науката.   Вярванията във "вярването в науката" в случая не произлиза от религията, тъй като религиите нямат тази дилема и правят ясно разграничаване между вяра и наука.  По-скоро  това изглежда като загуба на доверие както към науката, така и към религиите и търсене на някаква индивидуална и "своя" истина, някакъв личен Бог (а не Бог на някоя конкретна религия).

От друга страна има хора, които също не разбират как работи науката и я  възприемат  като Бог с неограничени възможности, който може да реши който и да е проблем (ако не днес,  утре, догодина или след време)

Навлизането на ИИ в научния процес съвсем ще затормози нещата. То и сега не се разбира много-много как работи науката, а с масовото въвеждане на някакви "черни кутии" които не е ясно как изобщо работят, нещата ще станат още по-неразбираеми. 

Самата наука е човешка дейност и се развива в човешките общности. Ако по-голямата част от хората не разбират как работи науката и едните я свеждат до вяра, а другата до всемогъща сила (Бог), същността на науката ще се подкопае и има голям риск да се изроди в нещо друго. Това на практика ще означава спиране на процеса и край на науката.  Естествено натрупаното знание ще остане, но с течение на времето все по-малко хора ще разбират как се е достигнало до него и какво реално представлява.  

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, Gravity said:

Ако науката се базира на вяра, така както религията, то как обеснявате смяната на парадигмите! ТО никога нямаше да се пръкне ако физиката беше в оснавата си вяра.

При религията, обектът на вяра - бог - е фиксиран и не се променя. А при науката обектът на
вяра по условие е променим. Има си процес (научния метод), с който обкетът на вяра сменя.

Например, днес се вярва в тъмна материя, а утре в някакава друга глупост - и това е напълно
нормално. Науката за това не е религия, защото при нея е разрешено да си сменяш обекта на
вяра (наречен още абстрактен модел - да не се бърка със сляпа вяра).

Редактирано от gmladenov
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 минути, Atom said:

Изглежда, че повечето хора наистина не разбират как работи науката.  

Има и друга възможност, върху която трябва да се замислиш: хората много добре разбират
какво е науката - вид на религия - а ти си този, който не разбира какво е науката.

Редактирано от gmladenov
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 минута, Втори след княза said:

Пък на човек му трябват обяснения за света.

Мисля, че и на двамата ви убягва цялостната картина.

Обществото като цяло има нужда от духовно водачество ... за това как да живеем,
какви норми на поведение да следваме и - много важно - как да разбирае света
около нас.

Религията и науката са две конкурентни социални институции, които предлагат
духовно водачество - и хората точно така възприемат тяхната роля.

Значи хората не ги интересува как работят науката и религията - а ги интересува кой
поема ролята на духовен водач.

Същото е като си купуваш кола: теб не те интересува как колата работи отвътре, а те
интересува тя да ти служи за превозно средство (или нова играчка).

По същия начин обикновеният човек не го е еня за научния метод, а само за това на
кого да вярва ... за ваксината, например: на пастора или на учения.

По тези причини в очите на хората както религията, така и науката ... са религии.
Институции, на които можеш да се довериш за неща, които не разбираш.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 45 минути, Atom said:

Защо реши, че  науката е вид религия например, а не вид църква, или пък вид Бог, или пък вид право, или вид философия, или вид идеология? А защо религията да не е вид Бог, или пък вид право, или пък вид идеология и т.н.   Как точно определяш кое от кой вид е?

Виж ми горния постинг. Науката и религията са специални, защото поемат ролята на духовни водачи.
Правото не поема тази роля, нито пък философията. Затова те не са религии.

Идеологията, от друга страна, също я поема и затова и за нея може да се каже, че е религия.
Под религия тук се разбира система от вярвания.

Инженерно погледнато, вярата е структурирана както следва:

  1. Вяра
  2. Религия (Християнство, Мохамеданство, Наука, Идеология)
  3. Църква (Православна, Католическа)

Вярата е фундаменталната човешка черта/характеристика, върху която са изградени религията и
църквата като социални постройки.

Както уточнихме, религията е система от вярвания и включва различните учения: религиозни учения,
наука, идеолигия и тем подобни.

Най-отдолу са църквите - или ритуалите, с които се упражнява вярата ... съгласно избраната религия.

Това е цялостната картина и затова не мога да се съглася с твоето разграниение, че науката не е религия,
защото тя е процес, а религията не. Трябва да се гледа цялостната картина: каква обществената рола на
науката и религията.

Ти си мислиш, че хората вярват сляпо на науката, защото не я разбират - а не вземаш предвид нейната
социална роля на духовен водач. А именно тази роля е причината хората да следват (сляпо) науката.

Редактирано от gmladenov
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 41 минути, gmladenov said:

Религията и науката са две конкурентни социални институции, които предлагат
духовно водачество - и хората точно така възприемат тяхната роля.

Като цяло науката предлага материално водачество, а духовните потребности падат върху идеологията и изкуството. Не е добре, когато се мешат нещата. Нито стоманата се лее с молитви, нито пък научните дефиниции на добро и зло са пожънали кой знае какъв успех.

Оттук и доверието на хората в науката е пряко свързано с материалните постижения. А напоследък в това отношение има най-разнообразни проблеми.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 18 минути, Кухулин said:

Като цяло науката предлага материално водачество, а духовните потребности падат върху идеологията и изкуството.

Като се каже духовно водачество, се има предвид най-общо на кого да вярваш и кого да
следваш: науката или религията.

Например на кого вярваш за това как е създаден светът?

Ако вярваш на Християнството, светът е създаден за седем дни. А ако вярваш на науката,
е имало Голям взрив и така е създадена вселената.

Както виждаш, тук няма избор между духовно и материално водачество.
Изборът е на кого да вярваш.

Редактирано от gmladenov
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 36 минути, gmladenov said:

Виж ми горния постинг. Науката и религията са специални, защото поемат ролята на духовни водачи.

За духовен водач могат да се приемат образованието или идеологиите. И двете категории обаче не са наука.  Един процес не може да бъде духовен водач, той просто се случва.  Кой как ще ползва продукта на процеса е  отделен въпрос.  Дори социалните науки, чийто обект на изследване е човешкото общество, също не са "духовен водач". 

В тази връзка ако се търси аналогията и общото между наука и религия, то еквивалент на науката би била не религията в цялост, а само процесът по изграждането на религиозните вярвания и идеи. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 минута, Atom said:

Един процес не може да бъде духовен водач, той просто се случва. 

Ти си решил, че науката е просто процес и нищо друго.

Само че хората не вярват на науката, защото тя е процес ... а защото вярват, че науката има
правилните отговори ... за разлика от онези откачалки, които вярват в някакъв измислен бог.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 11 минути, gmladenov said:

Например на кого вярваш за това как е създаден светът?

Ако вярваш на Християнството, светът е създаден за седем дни. А ако вярваш на науката,
е имало Голям взрив и така е създадена вселената.

Както виждаш, тук няма избор между духовно и материално водачество.
Изборът е на кого да вярваш.

Този въпрос е от материалната сфера. Няма (или поне не би трябвало да има) отношение към душевните терзания на психично здравите индивиди. 

В исторически план религиите са давали отговори на такива въпроси, защото по това време не е съществувала науката. Те са се грижили и за материалното, и за духовното добруване на хората. Само че времената вече са други.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 минута, Кухулин said:

Този въпрос е от материалната сфера. Няма (или поне не би трябвало да има) отношение към душевните терзания на психично здравите индивиди.

Дефиницията ти за духовност е непълна. 😎

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 23 минути, gmladenov said:

Ти си решил, че науката е просто процес и нищо друго.

Само че хората не вярват на науката, защото тя е процес ... а защото вярват, че науката има
правилните отговори ...

Добре де, то е ясно, че нямама една и съща представа. Аз се опитах да обясня моята, явно без успех. Дай да видим каква е твоята представа - не на "хората", а лично твоята. Какво представлява науката, как работи, каква е целта и? Може пък наистина аз да съм в грешка. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...