Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребители
Публикува (edited)

Най-студоустойчивият сорт (или един от най-студоустойчивите сортове) смокиня е български - хардинес зона 7а или 6 b; в науката е познат като "Мичуринска-10" ( дори и след най-тежката зима и  дървото плододава). 

Местен сорт е-среща се из почти цяла България (историята му не е ясна, но поради фактът, че се среща из почти цяла България, може да се заключи че е на стотици години), също така - в Сърбия, и е разпространен дори в Румъния и Унгария ;

Попаднал е в САЩ като сорт от "Югославия" и там се отглежда от някои любители дори в планинските региони, там сортът е познат (и се разпространява) като  "Florea"..

http://feigen.bueschken.com/index.php/feigensorten/4-michurinska-10

https://mountainfigs.net/varieties-2/florea/

Сортът изглежда като чудо на природата - плододава от август до почти началото на декември (при класическите средиземноморски периодът на плододаване е по-кратък); узрелите плодове са сладки /но без аромати/, в тях не се усеща вкусът на фикусно мляко. Плодовете са с по-твърда  обвивка и по-здрави, което ги предпазва от измръзвания ,болести, и насекоми и загниване.. Сортът е ценен е заради плодовитостта си, и супериздръжливостта си ( преживява до  -25 градуса по Целзий, а дори и да измръзне, на следващата година се възстановява и плододава)

ПС

Смокинята,ако не знаете, е растение от рода на фикусите

Редактирано от nik1
Публикува

На юг около Одрин и в Бг до границата има повече от един сорт смокини. Ние имахме поне 2 различни вида, едните с по дребни и с по твърда обвивка плодове, а другият, или другите едри, горе долу като по малки круши , а имаше и някакви по различни,но това в детските ми години. Правили сме и смокинови ракии, събирахме над 250 кила плод.

Тези с по едрите плодове измръзват, при по студено време и завъртане на вятър.

• 4 years later...
  • Потребители
Публикува
On 12.01.2017 г. at 16:38, laplandetza said:

Тези с по едрите плодове измръзват, при по студено време и завъртане на вятър.

Смокинята не издържа едновременно на вятър и на студ (иначе само от студ не  се бои)

• Потребител
Публикува
Преди 58 минути, nik1 said:

Смокинята не издържа едновременно на вятър и на студ (иначе само от студ не  се бои)

Маслината е същата. В северна Гърция,  някои маслиновета горички се ограждат с жив плет,  съставен от един или два слоя растителност. Първият е от някакви храсти, а втория от дървета. Знам, че в България има  единични дървета (маслина) в Сандански и Ивайловград, то това май са изключения.

• Потребител
Публикува

Доколкото ми е известно, смокинята се опрашва вътрешно, т е  образува плод, без цвят. Работата я вършат точно определен род насекоми, които проникват в плода.  

Обаче, тая българската смокиня се е научила да се опрашва от мравки. Това за някои хора може да е опасно - случвало ми се е да ме ощипят по езика, даже и по гърлото заради лакомия  :)

• Потребител
Публикува
Преди 2 минути, Atom said:

Маслината е същата. В северна Гърция,  някои маслиновета горички се ограждат с жив плет,  съставен от един или два слоя растителност. Първият е от някакви храсти, а втория от дървета. Знам, че в България има  единични дървета (маслина) в Сандански и Ивайловград, то това май са изключения.

Вече не са изключения, заради климата. Напоследък, са збелязани край пътищата северно от балкана някакви диви маслнки. Казват, че са донесени от птиците.

• Потребители
Публикува (edited)
Преди 10 часа, Atom said:

Знам, че в България има  единични дървета (маслина) в Сандански и Ивайловград, то това май са изключения.

Доколкото знам в тези региони има някакви миграциинни трасета (за животинския свят, не само птици, а влечуги и базайници), 

Интересно е че в по по-закътаните места по Южното черноморие маслини (в есественото си състояние) не се срещат, въпреки че се срещат разни средиземноморски видове, като див лимон и др. 

%D0%9A%D0%B0%D1%87%D1%83%D0%BB-%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%83%D0%BC-%D0%B4%D0%B8%D0%B2-%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD.jpg

В Черно море има постоянно кръгово течение, което е обратно на часовниковата стрелка. 

Цитирай

Основните течения  в  Черно море имат кръгов характер  и  обратно на часовниковата стрелка

По нашето източно черноморие "идват" по студени води от север, а през кавказкото и  и руско (западното) черноморие преминават затоплените води от юг,  
По тази причина нашето черноморие ( изобщо източното, визирам и Истанбул) цято цяло  е с по- "твърд" климат от този на западното.

Има и изключения , места в които студеното северно течение е отклонено по-навътре в морето, например Приморско,  и изобщо на  юг  от Маслен нос.

Климатът в Приморско е подобен  на този в Инстанбул

Цитирай

Максималните и минимални температури както и количеството валежи в Приморско са идентични с тези на Истанбул, Турция, като климатът се определя като (USDA) климатична зона 9А.

Цитирай

Средните годишни температурни разлики (амплитуди) са с най-малки отклонения за страната. Слънчевото греене е над 2200 часа годишно, като особено интензивно е то през лятото, когато обхваща около 65% от светлата част на деня. В района на град Приморско (резиденция Перла) са измерени 293 слънчеви дни в годината. През пролетта от февруари до април климатът е с типично черноморско влияние с по-ниски температури, което е резултат от ниските температури на морската вода. Зимата е типично влажна, мека и безснежна. Снежната покривка отсъства, а при краткотрайни застудявания е много непостоянна, задържа се едва няколко часа, в редки случаи от 1 до 2 дни.

Цитирай

Средната зимна температура на въздуха през декември е 8,6 °C, на водата 9,5 °C. В Приморско виреят редица субтропични растения катоWashingtonia filifera,Chamaerops humilis,маслина – Olea europaea,Trachycarpus fortunei,Зокум – Nerium oleander, японска мушмула – Eriobotrya japonica,Смокиня – (Ficus carica), Magnolia grandiflora, Pinus pinea – (пиния), Feijoa – (Фейхоа),Phoenix canariensis,Phoenix dactyliferaи др.[7]         

Редактирано от nik1
  • Потребители
Публикува (edited)

Rim current-а (кръговото течение) в Черно море, заедно с западната и източна gyrе  имат посоки обратни на часовниковата стрелка

а локалните eddy (условно вихри), предизвикани от горните течения, имат посоки по часовниковата стрелка

800px-Black_Sea_circulation.png

Редактирано от nik1
  • Потребители
Публикува
Преди 12 часа, Exhemus said:

Доколкото ми е известно, смокинята се опрашва вътрешно, т е  образува плод, без цвят. Работата я вършат точно определен род насекоми, които проникват в плода.  

Обаче, тая българската смокиня се е научила да се опрашва от мравки. Това за някои хора може да е опасно - случвало ми се е да ме ощипят по езика, даже и по гърлото заради лакомия  :)

Първите плодове (т.н.бриба)  се раждат без опрашване (партенокарпия),  вторите плодове - с  опрашване

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!