Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребители
Публикува
Преди 10 часа, nik1 said:

Как да преценим действително кое от двете се случва: икономически възход в дадения сектор (на имотите, на пазара на имотите), или ипотечен имотен балон (вижте забележка)

Ако сме в състояние да го преценим, ще можем да си изкарваме прехраната като икономически оракули:), но за съжаление не знам да има такива професионалисти.

Моето мнение е, че "софийския балон" на имотните цени ще се спука, заради неправенето на структурни реформи в икономиката в частност и в цялата държава като цяло. Ще имаме едно повторение на гръцкия вариант, поради тези отложени реформи, не ми се иска това да се случи, но пътя на Гърция с усвояването на европейски помощи неефективно напомня на това, което се случва сега с тези помощи в България. Накрая го плати и плаща цялото им общество.

Освен това, вдигането на цените на имотите в София започна кампанийно - периодично се появяваха представители на брокерски фирми и строителни предприемачи по медиите, които доказваха как пазара се оживява и колко високи стават цените, още преди да има оживление на този пазар, а банките точно по същото време, преди около 2-3 години изкараха ипотечни продукти с ниски лихви. Но тези банки не предложиха такива кредити за развитие на бизнес, а това вече е индикатор.

Затова мисля, че Булгароид е прав, като говори за "местно балонче".

Между другото, цените на имоти в Букурещ са почти същите като софийските, но румънците направиха някои структурни реформи в съдебната си система и икономиката, които им осигуряват здрава основа за развитие и реална стойност на имотите в столицата. В България случаят не е точно такъв.

Дали съм прав или не, времето ще покаже. Дано не съм.

• Потребители
Публикува
Преди 9 минути, Б. Киров said:

Но тези банки не предложиха такива кредити за развитие на бизнес, а това вече е индикатор.

Това е важно

• Потребител
Публикува

Глейте как се правят ... заплати (!?!):) (от един друг форум ми попадна, ама не разбирам икономика... и разкрития на печалби и затова го показвам - в помощ на други:))

Може и да ви е интересно...

...

• Потребители
Публикува (edited)
Преди 3 часа, Малоум 2 said:

Глейте как се правят ... заплати (!?!):) (от един друг форум ми попадна, ама не разбирам икономика... и разкрития на печалби и затова го показвам - в помощ на други:))

Много забавно клипче, авторът има страхотно чувство за хумор. Глобализация.

Изпуснали сме влака обаче - празни офиси у нас бол, но ще си останат такива.

1247ab4ebccc3618f1c993a163ae46cd2cd8a44a-mid_1329843785003_planinska_elsha.jpg.697a0cc7c371dc88e748dd6a07f8a64d.jpg

Никой като Пепси или Амазон няма да регистрира местен клон по ред причини.

Ето един непълен списък на офшорни зони, добре познати и на нашите "бизнесмени", но уви, ние ще ги гледаме през крив макарон:

https://bg.wikipedia.org/wiki/Офшорна_компания

Изпуснали са в българската уикипедия само щата Делауеър, който е най-голямата офшорна зона в света.

Не виждам никакъв шанс България да влезе в този клуб. Пък и защо? :ac:

Редактирано от Б. Киров
  • Потребители
Публикува (edited)
On 3.06.2017 г. at 20:39, Б. Киров said:

Много забавно клипче, авторът има страхотно чувство за хумор. Глобализация.

Изпуснали сме влака обаче - празни офиси у нас бол, но ще си останат такива.

1247ab4ebccc3618f1c993a163ae46cd2cd8a44a-mid_1329843785003_planinska_elsha.jpg.697a0cc7c371dc88e748dd6a07f8a64d.jpg

Никой като Пепси или Амазон няма да регистрира местен клон по ред причини.

Ето един непълен списък на офшорни зони, добре познати и на нашите "бизнесмени", но уви, ние ще ги гледаме през крив макарон:

https://bg.wikipedia.org/wiki/Офшорна_компания

Изпуснали са в българската уикипедия само щата Делауеър, който е най-голямата офшорна зона в света.

Не виждам никакъв шанс България да влезе в този клуб. Пък и защо? :ac:

По-голямата част от  страните в списъка са или под шапчицата (короната) на онази мила дама Елизабет Втора,  или са бивши британски колонии/територии.

a0c991c725b258fd53b93e1e9a469f08_680x_54

Ще изброя малко известните членове (бивши и настоящи, повече настоящи) на Британската общност: Сейшели, Мавриций, Гренада,Кайманови острови, Барбадос, Белиз, Антигуа и Барбуда, Бахамските острови, а на останалите говорят имената (Гърнси и Джърси са острови в Ламанша, те са коронно владение на Дамата)

Маршаловите острови са бишва USA -територия,
а Аруба е под шапчицата на една друга мила дама Beatrix05.jpg

Което донякъде дава сламка към отговора на въпроса "защо България не е този клуб"

Отговорът е: нямаме англосаксонските закони, правораздаване и  и върховенство на закона..
По просто казано: никоя компания не би рискувала с "гнили ябълки", мухлясали и негодни закони и правораздаване,   мафиотизирано държавно обвинение, и недосегаем главен прокурор, който изнудва бизнесмени и политици, и търгува с влияние

(иначе имаме 10 процентен корпоратривен данък, които би следвало да привлича компаниите да създават офиси тук, но това не се случва)

Редактирано от nik1
  • Потребител
Публикува
On 29.05.2017 г. at 21:30, Б. Киров said:

Аз имам 6-7 дка в Ясна поляна, което е близо до Бродилово, и така си стоят от години, братовчед ми там казва, че ако някой ми предложи по 1500 лв

Аз търся да купя! Обожавам Странджа. Има някаква магия в нея.

• Потребители
Публикува
Преди 10 часа, Capitainofmarine said:

Аз търся да купя! Обожавам Странджа. Има някаква магия в нея.

Ейй, един път да сме на едно мнение!

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!