Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Съвсем скоро може да се сдобием с тотално променен книжовен български език. Това съобщават от Института по български език (ИБЕ) към БАН, чиито езиковеди са обезпокоени от множеството грешки, които се правят масово от българите.

http://www.dailypress.bg/ужас-правят-друг-български-език-ето-ня/

http://www.goreshto.net/7731/ужас-правят-друг-български-език-ето-ня/

• Мнения 159
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Модератор Инженерни науки
Публикува (edited)

Кажи, че се шегуваш! :) И е за Фън тема.

Най ми харесаха:

1 hour ago, ISTORIK said:

Тъй като то се бърка масово от българските жители, има предложение пълният член да бъде заличен от езика и да остане само краткият

и

1 hour ago, ISTORIK said:

Учтивата форма също подлежи на преразглеждане. Тя също може да изчезне в писмения български език.

По отношение на първия цитат - чудя се колко българи са шофьори и как са успели да положат теориетичния изпит- листовките. Защото подготовката за изпита предполага научаване на повече правила. Без коментар за водачите на МПС. Не е толкова очеизбождащо дори и само ако се научи, че подлогът ако не е собствено име, винаги е с пълен член.

По отношения на втория - нямам какво да кажа звучи ми като шега ако съм го разбрал правилно. Оставя се свойският мутренско-милиционерски маниер да доминира. "Кво ще обчаш?", "Халеса ли си", "Дай малко назад"...

В английския език е донякъде така, но там се приема, че липсва "ти".

Ми да добавя и аз предложения тогава. "Става на въпрос", "Правиш на проблем" и те така.

Ако приемем, че е серизно... Не знам, нещата не изглеждат добре. Кога влиза в сила?

Редактирано от Joro-01
  • Модератор Военно дело
Публикува

Водата винаги тече по пътя с най малко съпротивление. Много по лесно е да обявим неграмотността за грамотност, отколкото да се образоват неграмотните.

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, ISTORIK said:

Най-съществено място в обсъждането ще заеме правилото за пълен и кратък член. Тъй като то се бърка масово от българските жители, има предложение пълният член да бъде заличен от езика и да остане само краткият.

Тогава категорията 'определеност' ще отпадне.

Учтивата форма също подлежи на преразглеждане.

Респектът към събеседника ще се изразява чрез учтиви фрази, макар че е недопустимо с учител или директор да говорим на "ти".

Формите „кой“ и „кого“ ще бъдат също дискусирани. Има вероятност да остане само „кой“, понеже тя е по-често използваната форма в разговорния език.

„Свой“ и „негов“ пък може да бъдат причислени като дублетни форми. Така няма да има значение коя ще бъде използвана.

Водещ ще бъде смисълът.

Най-потресаващата промяна, която може да види бял свят, обаче е свързана с окончанието в 1 л. мн. ч. на глаголите. Има предложение форми като „ходиме“, "четеме", „пишеме“, "ядеме" да бъдат причислени към правилните.

Не мисля, че окончанието на глаголите от ІІІ-то спрежение ще е валидно за всички останали. Случай, при който се ползва несвойственото окончание е само и единствено за различаване от формата за 1 л. ед.ч. в определени диалекти (напр. живееме-живеем).

Най-покъртителното в случая е, че не се прави опит незнаещите да бъдат научени, а се променят  същността и обемът на учебния материал.

Понякога практиката налага закона, но тук е проблемно явление.

• Потребител
Публикува

Това е от сайта на ИБЕ:

Проект „Изследване на обществените нагласи и ценностните ориентации към съвременния българския книжовен език  като фактор при кодификацията на нормите му“

Целта е да се разбере дали за съвременните българи е приемливо да се допуснат в писмения език явления, които са широко разпространени в устната неофициална и официална реч.

За 6 април е била планирана пресконференция, но няма информация да е проведена. 

Тук се съобщава, че проучването няма за цел промени в книжовните норми:

https://offnews.bg/news/Obshtestvo_4/BAN-izsledva-dokolko-rechta-ni-se-e-otdalechila-ot-knizhovniia-ezik_652169.html

• Глобален Модератор
Публикува (edited)
On 22.04.2017 г. at 15:24, Joro-01 said:

Кажи, че се шегуваш! Ако приемем, че е серизно... Не знам, нещата не изглеждат добре. Кога влиза в сила?

Не, не е шега. Днес не е първи април. 

Тепърва от ИБЕ ще анкетират някаква минимална извадка (около 1000 д.) от всякакви прослойки относно предложенията за промяна. Естествено, те ще анкетират неграмотни и илитерати! И после - грамотните ще бъдат обявени за неграмотни, а неграмотните - за грамотни. 

Вярно е, че в развитието си всеки език търпи някакво опростяване, ама не бива да се стига чак до изпростяване.

Нещата никак не са за подценяване!

Редактирано от ISTORIK
  • Модератор Инженерни науки
Публикува (edited)

Малко след моя пост тук в темата видях потребител, който явно не се ориентира кога да използва пълен и кратък член.

Сетих се за още една полезна промяна - думите от женски род, завършващи с "я" да се изписват в множествено число с "й". Пример: емоций, манипулаций, санкций, оваций и др. Така ще се улесни живота на голяма част от форумната интелигенция.

Един потребител, върл привърженик на "й" искаше да пише някаква книга, май свързана с физиката.

Редактирано от Joro-01
  • Потребител
Публикува
Преди 7 часа, ISTORIK said:

Най-покъртителното в случая е, че не се прави опит незнаещите да бъдат научени, а се променят  същността и обемът на учебния материал.

Малък тест дали промените са наложителни.

Има ли грешка в цитираното изречение?

• Глобален Модератор
Публикува

това някаква жълтина ли е /съдейки по заглавието съм 100% сигурен, че да/. :)

• Потребител
Публикува
Преди 19 часа, ISTORIK said:

.........Предложението е продиктувано от това, че в столицата масово се говори с това оконачение „е“, а там живее голям процент от българското население.......

Олеле. Падна страната. Вазов се върти в гробът си....Как ще подиграваме маджарите тогава които казвахме, че говорят само ЕГЕШ- МЕГЕШ.....И ние минаваме на Еееееебаси.:058:

• Глобален Модератор
Публикува (edited)
On 22.04.2017 г. at 20:23, Самодива said:

Сериозно ли?

О4ениг, афгос и подобни ли?

Вишо образувание, очиници, оневерсетет, очилеще...

100ян, 5ко, 5я - някои вече така си пишат имената на листовете за писмено изпитване. 

Desiслава, Станиmira - други пък - така... 

Редактирано от ISTORIK
  • Потребител
Публикува
Преди 9 часа, ISTORIK said:

Вишо образувание, очиници, оневерсетет, очилеще...

100ян, 5ко, 5я - някои вече така си пишат имената на листовете за писмено изпитване. 

Desiслава, Станиmira - други пък - така... 

Това е от пестене на време и или погрешно сменяне на шрифта при писане на СМС по айфончетата и копютера или е само модерно....Неограмотяването в граматиката е друг въпрос. На мен най ми е трудно да разбирам какво говорят по радиото и телевизията. После в София всяка втора дума ми е моля, защото не разбирам какво ми казват. В търновско всичко ми се разбира колкото и бърже да ми говорят.....

• Потребител
Публикува
On 22.04.2017 г. at 21:09, Joro-01 said:

Сетих се за още една полезна промяна - думите от женски род, завършващи с "я" да се изписват в множествено число с "й". Пример: емоций, манипулаций, санкций, оваций и др.

Дори можем да обсъдим и ятовия преглас. Всички форми да са с преглас! Ще има дружно блекане и окане! А за разнообразие подвижното 'Ъ' може да изпадне, за да има логика да напишем 'връх' за ед.ч. и 'връхове' за мн.ч. Ако засегнем и паронимията, тогава няма да обръщаме внимание как някой в магазина си купува шуМка.

On 22.04.2017 г. at 21:24, самотния вълк said:

Има ли грешка в цитираното изречение?

Една шпация.

• Потребител
Публикува

Чак пък ужас. Особено неща като кой/кого. Почти никой не използва "кого" в разговорната реч, а пък да не говорим за тотално отпадналото "кому". При свой/негов също не виждам кой знае какъв проблем. Нормално развитие/опростяване на езика. 

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 2 часа, sir said:

Чак пък ужас. Особено неща като кой/кого. Почти никой не използва "кого" в разговорната реч, а пък да не говорим за тотално отпадналото "кому". При свой/негов също не виждам кой знае какъв проблем. Нормално развитие/опростяване на езика. 

Ами, чак пък никой ... Ако сте в такава среда - какво да кажа ... То си е ... въпрос ... ъ-ъ-ъ ... на среда, ма...а м..у!

А иначе, мисля, че в някои случаи е напълно допустимо и разбираемо (като в този форум) да се ползват (да се чете "ползуват") нек'ви (да се чете "някакви") други форми на лит. език с презумпцията, че съфорумците знаят за к'во ( да се чете "какво") стаа (да се чете "става") въпрос. Не смятам, че в специализираните сайтове, по една или друга приична, тряа (уф, писна ми, знаете кво имам предвид) да се пише книжовен бългърски. Съвсем друго е при официалните документи. Има си книжовен език и ако искаш да си българин - ми научи български!

Редактирано от boyko
  • Потребител
Публикува
On 22.04.2017 г. at 15:38, Frujin Assen said:

Водата винаги тече по пътя с най малко съпротивление. Много по лесно е да обявим неграмотността за грамотност, отколкото да се образоват неграмотните.

Фружине, то това ясно, ама утре кат не знаят таблицата - да земем и математиката да отречем ли? Или физиката и химията? Всъщност, то специално в химията (и още по-специално за некои субстанции) със сигурност са по-напред от нас :)

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 9 минути, boyko said:

Ама утре, кат' не знаят таблицата - да вземем да отречем още и математиката, физиката и химията ли?

Само таблицата за умножение и Менделеевата таблица да махнат и - готово! Всички, които не разбират математиката и химията, изведнъж ще започнат да ги разбират. Уж, де... Ама най-хубаво би било да се забранят формулите в тези три науки (математика, химия, физика). Всичко, което се обяснява с формули, би могло да се изрази и с думи. Да... 

• Потребител
Публикува
Преди 3 часа, sir said:

При свой/негов също не виждам кой знае какъв проблем. Нормално развитие/опростяване на езика. 

Дали няма проблем?

Потърсих приятеля Си

Потърсих приятеля Ми

Приятелят Ми ме търси

• Потребител
Публикува
Преди 10 минути, самотния вълк said:

Дали няма проблем?

Потърсих приятеля Си

Потърсих приятеля Ми

И какъв е проблемът? 

По-горният спам за "тряа" и "стаа" не подлежи на коментар. 

• Глобален Модератор
Публикува (edited)
Преди 47 минути, самотния вълк said:

Потърсих приятеля си.

Приятелят ми ме търси.

Нека правим разлика между притежателни местоимения и притежателно-възвратни местоимения!

Примери за първите:

Това вашето дете ли е?

Вуйчо ми ме подсети да си напиша данъчната декларация. 

Майка ми ме търси по телефона.

Това е моята жена.

Примери за вторите:

Грижете се за своите деца!

Потърсете приятеля си в болницата! 

България ще изгражда национална система за радиолокационно опознаване "свой-чужд".

Редактирано от ISTORIK
  • Потребител
Публикува
Преди 8 минути, ISTORIK said:

Нека правим разлика между притежателни местоимения и притежателно-възвратни местоимения!

Примери за първите:

Това вашето дете ли е?

Вуйчо ми ме подсети да си напиша данъчната декларация. 

Майка ми ме търси по телефона.

Това е моята жена.

Примери за вторите:

Грижете се за своите деца!

Потърсете приятеля си в болницата! 

България ще изгражда национална система за радиолокационно опознаване "свой-чужд".

Точно затова ги дадох примерите. Едното изречение го написах грешно. Защото, поне мен много ме дразни, когато не се прави разлика. По телевизията пишман журналисти ги ползват, както им падне.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Новинарските сайтове, както и много вестници (очевидно и за слепите!), НЕ ползват услугите на коректори. Или, ако ползват такива услуги, плащат на тези хора нищожни суми и съответните специалисти си гледат работата през пръсти. 

Редактирано от ISTORIK

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!