Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител
Публикува

Човек от 2011 година се занимавам с микроби. Няма такова нещо като гниене в стомаха. Като ми го каже някой веган това и направо се изприщвам. Това е един от тези изрази, които показват ясно, че индивидът не разбира какво говори... Месото не "гние" е бавно се разгражда от киселата среда и киселите протеази на тялото. Това, което "гние" са някои растителни компоненти, които са трудно или несмилаеми от човешкото тяло.

А защо има лош дъх и разваляне на зъби? Защото консумирате въглехидрати и то монозахариди. Отличен източник на подобни са плодовете. Streptococcus mutans е естествен обитател на устната кухина и при наличие на въглехидрати той се развива отлично, образува плаки, а в последствие и кариеси :) На него и други представители се дължи и лошия дъх. Не обвинявай месото... Не му прехвърляй цялата отговорност.

Знам, че нямате аргументи и трябва да си съчинявате, но това е прекалено вече.

  • Мнения 597
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 28 минути, heimy said:

Човек от 2011 година се занимавам с микроби. Няма такова нещо като гниене в стомаха. Като ми го каже някой веган това и направо се изприщвам. Това е един от тези изрази, които показват ясно, че индивидът не разбира какво говори... Месото не "гние" е бавно се разгражда от киселата среда и киселите протеази на тялото. Това, което "гние" са някои растителни компоненти, които са трудно или несмилаеми от човешкото тяло.

А защо има лош дъх и разваляне на зъби? Защото консумирате въглехидрати и то монозахариди. Отличен източник на подобни са плодовете. Streptococcus mutans е естествен обитател на устната кухина и при наличие на въглехидрати той се развива отлично, образува плаки, а в последствие и кариеси :) На него и други представители се дължи и лошия дъх. Не обвинявай месото... Не му прехвърляй цялата отговорност.

Знам, че нямате аргументи и трябва да си съчинявате, но това е прекалено вече.

Човече, всеки който е имал я куче, я котка или пък лъв, тигър или питон за домашен любимец знае, че те имат лош дъх заради месото което ядат. Така е и при човека, хапва месо в по-големи количества, то не може да се разгради поради по-слабия стомашен сок, и съответно гние. При хищниците въпреки по-силния стомешен сок пак се получава гниене, но техните организми могат по-ефективно да изхвърлят всички ацетати, ацетони и тем подобни получаващи се в следствие на гниенето и разграждането на месото. Въпроса, не опира до това дали  киселината на стомашния сок може да разгради месото, а въпроса опира до това дали стомашния сок може да разгради месото в комбинация със хляб, ориз, плодове, пасти, торти, и разни други неща, които човек приема на масата. Разбира се, че стомашния сок може да се справи с малко месо нарязано на дребно, но ако се яде в големи количества в комбинация с други храни месото не се разгражда пълноценно и започва да гние. От там и лошия дъх. Това е доказан факт, че лошия дъх най-често идва от стомаха, а не от зъбите (ако са здрави). А от въглехидратната храна няма лош дъх, със сигурност. Всеки може да провери. 

Редактирано от makebulgar
  • Потребители
Публикува

Колеги, причините за лошия дъх са много повече от двете и изброени

http://bg-medicine.info/dentistry/hronichen-losh-dh-prichini.html

Каквото и да се прави и струва, (вегетиартство,хранене, диети, ежедневно миене на зъби, махане на плаки) почти всеки по-възрастен човек в България има лош дъх, защото има има пародонтоза/пародонтит в някаква форма. А и възрастовата граница на това заболяване пада

  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 18 часа, makebulgar said:

Бактерии има, но няма смисъл да ги изреждаме.

Не можеш, нали?

Не се ли усещаш че плещиш глупости, и не ти се смеем защото ситуацията е жалка, за тебе.....

Познанията ти по биология са на ниво 4ти клас, дано нямаш деца....

  • Потребител
Публикува

Така е, нямам никакви познания. Но вие можете да си експериментирате. Яжте седмица или месец само месо, и ви гарантирам лошия дъх, ниския тонус, умората, и други признаци, а бактериите ще си ги оставим намира в стомаха и червата да си работят без да им казваме имената.  

  • Глобален Модератор
Публикува

Ми ние си експериментираме, освен това и четеме научна литература, а не блудкави булевардни писания.

А и умееме да си правиме изводи след като прецениме фактите, тогава вече гаранцията е гаранция, а това твоето не струва нищо.

  • Потребител
Публикува (edited)
Цитирай

 ацетати, ацетони

Makebulgar, имам и отлични познания по метаболизъм най-вече на бактерии :D Разбирам, че се опитваш да изпозлваш сложни думички, за да постигнеш някаква достоверност, но при мен този номер не минава. Това е просто знак, че не знаеш за какво става дума в цялата ситуация...

Ацетон не се продуцира от хората в стомаха. Ацетон продуцират основно анаеробните клостридии, но ако в стомаха ти ги имаш налични, значи трябва спешно да идеш на лекар. Ако искаш да живееш де :D

Стомахът се справя успешно с пасти, торти, меса, хляб и всичко. Бъди спокоен.

 

Редактирано от heimy
  • Потребител
Публикува
Преди 11 минути, heimy said:



Ацетон не се продуцира от хората в стомаха. Ацетон продуцират основно анаеробните клостридии, но ако в стомаха ти ги имаш налични, значи трябва спешно да идеш на лекар. Ако искаш да живееш де :D

Стомахът се справя успешно с пасти, торти, меса, хляб и всичко. Бъди спокоен.

 

Човече, по-горе никой не ти говори, че ацетон се произвежда в стомаха, а че се получава при разграждането на някои храни, и после се отделя с урината. Хищниците имат друга храносмилателна система, която по-ефективно се справя с месото и с отделянето на вредните вещества от разграждането му. 

Стомахат ти може да се справя чудесно с пасти, торти, меса, хляб и всичко. Ама това ще е временно, докато все още тези храни не са довели до съответните болести като диабет, язва, перитонит, и други подобни. Яж си на корем, всякакви такива всукнотии, комбинирай ги безразборно, пък после ще му мислиш, и ще се справяш с киселините, язвата, диабета, газовете, и т.н. и ще плащаш на доктори. В крайна сметка така или иначе ще минеш на по-добър хранителен режим, щото в болницата ще ти дават само супичка и филийка хляб. 

И пак ще го повторим, че да си магистър микробиолог не е като да си доктор специалист по храносмилателната система. Не че аз съм такъв, но е напълно възможно да съм чел повече по въпроса.

  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 21 часа, heimy said:

Значи по професия съм микробиолог, а и след година-две ще защитя докторат в тази област и за пръв път чувам подобни неща за стомаха :D

Ти превърна стомаха ни в казан за ракия

Тая тема почва да ми става любима. Вече реално от психологично-аналитична гледна точка ми е интересно докъде може да стигне вегатролизма и неговата изобретателност 
:)

  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 20 часа, makebulgar said:

Еми от магистър до доктор има голяма разлика

А от трол до доктор има ли разлика? За един преател питам.

  • Глобален Модератор
Публикува (edited)
Преди 18 часа, makebulgar said:

Човече, всеки който е имал я куче, я котка или пък лъв, тигър или питон за домашен любимец знае, че те имат лош дъх заради месото което ядат. Така е и при човека, хапва месо в по-големи количества, то не може да се разгради поради по-слабия стомашен сок

Дъха от консумирани зеленчуци (в часност лук/чесън) е далеч по-"лош", въпреки че те по-бързо се разграждат в стомаха. 
Всичките тези неща, като язви, диабет, киселини и т.н. се появяват след 50-те, което е нормално. Преди горния палеолит средната възраст на хомо сапиенс е била, ако не се лъжа 38 г., без да броим детската смъртност.
Тялото ни не е замислено да съществува максимално дълго, а максимално пълноценно. Разбира се ако това е целта, ти си напълно свободен да се подлагаш на всевъзможни зверски диети, дори да се самоизолираш в някоя камера тотално дезинфекцирана и стелиризирана от вредни бактерии и да го караш на глюкоза цял живот, да кажем. И така да си увеличиш максимално своя земен и безболезнен път. Въпроса е - има ли смисъл от това.
Аз лично нямам амбицията да живея до 120 г., а да живея сега. И месото и животинските продукти са просто част от живота ни сега. Реално се живее заради удоволствията от живота, а не просто за да съществуваме, така сме устроени, и такова е положението.

Редактирано от Warlord
  • Потребител
Публикува
Преди 10 минути, Warlord said:

Дъха от консумирани зеленчуци (в часност лук/чесън) е далеч по-"лош", въпреки че те по-бързо се разграждат в стомаха. 
Всичките тези неща, като язви, диабет, киселини и т.н. се появяват след 50-те, което е нормално. Преди горния палеолит средната възраст на хомо сапиенс е била, ако не се лъжа 38 г., без да броим детската смъртност.
Тялото ни не е замислено да съществува максимално дълго, а максимално пълноценно. Разбира се ако това е целта, ти си напълно свободен да се подлагаш на всевъзможни зверски диети, дори да се самоизолираш в някоя камера тотално дезинфекцирана и стелиризирана от вредни бактерии и да го караш на глюкоза цял живот, да кажем. И така да си увеличиш максимално своя земен и безболезнен път. Въпроса е - има ли смисъл от това.
Аз лично нямам амбицията да живея до 120 г., а да живея сега. И месото и животинските продукти са просто част от живота ни сега. Реално се живее заради удоволствията от живота, а не просто за да съществуваме, така сме устроени, и такова е положението.

Това не е вярно. В днешно време въпреки нарастването на продължителността на живота, възрастта на която се появяват подобни болести намалява, като основните причини са неправилното хранене, лошата храна, преяждането и т.н.

Веганите обикновено стават вегани заради някакъв здравословен проблем, и чрез по-леката храна се оправят. Лично аз лежах в една болница заради изненадващо счупена ръка. И между другото, докато учех за изпити и се чудих какво да правя докато ми се възстановяваше ръката и нерва, прочетох една книжка от библиотеката на сестра ми - "Сила за живот" на Харви и Мерилин Дайъмънд. Принципно книжката е за отслабване, но тогава четях всичко, и онова което пишеше в нея просто беше по-различно, и ме впечатли. В нея става на въпрос за разделното хранене. 

227846.jpg

  • Глобален Модератор
Публикува

Нормално е възрастта на която се появяват да намалява, както и общата продължителност на живота да се увеличава - това е право пропорционално на напредъка на медицината. Но по никакъв начин не доказва, че сме плодоядни по природа, т.е. изцяло плодоядни.

  • Потребител
Публикува
Преди 2 часа, makebulgar said:

Човече, по-горе никой не ти говори, че ацетон се произвежда в стомаха, а че се получава при разграждането на някои храни, и после се отделя с урината. Хищниците имат друга храносмилателна система, която по-ефективно се справя с месото и с отделянето на вредните вещества от разграждането му. 
 



Аз не съм доктор по стомаси, а по метаболизъм, а ти говориш глупости... Ама такива глупости, че сам се оплиташ в тях и сам отричаш твърденията си :D Обясни на хората как се получава ацетон. 

 

Цитирай

При хищниците въпреки по-силния стомешен сок пак се получава гниене, но техните организми могат по-ефективно да изхвърлят всички ацетати, ацетони и тем подобни получаващи се в следствие на гниенето и разграждането на месото. 

Ти твърдиш, че ацетон се произвежда в стомаха, но не от него. После отричаш това твърдение. Абе много зле.

  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 37 минути, heimy said:

Аз не съм доктор по стомаси, а по метаболизъм, а ти говориш глупости... Ама такива глупости, че сам се оплиташ в тях и сам отричаш твърденията си :D Обясни на хората как се получава ацетон. 

Ти твърдиш, че ацетон се произвежда в стомаха, но не от него. После отричаш това твърдение. Абе много зле.

Нищо подобно не твърдя и никъде не съм написал, че ацетон се произвежда в стомаха. В едно изречение съм написал това, че в стомаха на хищниците става гниене, и че организмите им са по-добре устроени за изхвърляне на някои отпадни продукти от храносмилането и разграждането на храната. Под разграждане на храната имам впредвид целия процес, който се извършва и в стомаха, и в червата, и в черния дроб. А това че съм обобщил със ацетон и ацетати не е от значение. Ако изпадаме в подробности и отбелязваме всеки продукт на обмяната на веществата наистина можем да напишем някоя докторска дисертация, но не му е тук мястото. Фактът е че хищниците са по-добре устроени от нас (плодоядните), за храносмилане на месо, кокали и други подобни, а организмите им по-добре се справят с очистването от ацетони, ацетати, оцетни киселини, амоняци, уреи, пикочни и хипурови киселини, креатинини и други подобни. И хищниците обичат да ядат гнило месо, а нас ни отвращава. Това е.

Чисто физиологически се различаваме от месоядните, които имат късо дебело черво.
CAECUM%20structural%20and%20functional%2

stomachcarnivorevsherbivore.jpeg?t=14926

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикува
Преди 2 часа, Warlord said:

Тая тема почва да ми става любима. Вече реално от психологично-аналитична гледна точка ми е интересно докъде може да стигне вегатролизма и неговата изобретателност 
:)

Повярвай, дори нямаш идея. Дори и Йордан е имал много малко досег с веган простотии поради простата причина, че скоростно го гонят от всякакви подобни групи. За над година активно участие в няколко такива групи съм се начел на невероятни неща. А какви паметни спорове е имало...

  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 22 минути, makebulgar said:

Нищо подобно не твърдя и никъде не съм написал, че ацетон се произвежда в стомаха. В едно изречение съм написал това, че в стомаха на хищниците става гниене, и че организмите им са по-добре устроени за изхвърляне на някои отпадни продукти от храносмилането и разграждането на храната. Под разграждане на храната имам впредвид целия процес, който се извършва и в стомаха, и в червата, и в черния дроб. А това че съм обобщил със ацетон и ацетати не е от значение. Ако изпадаме в подробности и отбелязваме всеки продукт на обмяната на веществата наистина можем да напишем някоя докторска дисертация, но не му е тук мястото. Фактът е че хищниците са по-добре устроени от нас (плодоядните), за храносмилане на месо, кокали и други подобни, а организмите им по-добре се справят с очистването от ацетони, ацетати, оцетни киселини, амоняци, уреи, пикочни и хипурови киселини, креатинини и други подобни. И хищниците обичат да ядат гнило месо, а нас ни отвращава. Това е.

Чисто физиологически се различаваме от месоядните, които имат късо дебело черво.
CAECUM%20structural%20and%20functional%2

stomachcarnivorevsherbivore.jpeg?t=14926

И както следва, можеш сам да видиш, че сляпото черво и при човека не е особено развито /за разлика от тревопасните/:

b6c052cd6e8c203788924bd5ee64f7e1--apolog

 

  • Потребител
Публикува
Преди 25 минути, makebulgar said:


 

stomachcarnivorevsherbivore.jpeg?t=14926

Oтново сам си оборваш аргументите. Според теб caecum-ът ни на растително ядно животно ли наподобява :D

Растителноядните там си складират бактериална микрофора, с която са в симбиотни отношения. Ние сме доста по-различни.

 

 

750px-Blausen_0604_LargeIntestine2[1].png

  • Потребител
Публикува (edited)

Оставете го сляпото черво, а вижте дължините на червата. При хищниците са много къси, при тревпопасните са много дълги, а нашите са като на плодоядните и ядкоядни маймуни. И разбира се че не сме всеядни, тъй като нямаме всукови рецептори за месото и гнилото месо ни отвращава, докато всеядните прасета също го ядат с удоволствие.

Редактирано от makebulgar
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Това, че нямаме вкусови рецептори за месото май е дивотия номер 1 по темата до момента.

Редактирано от Warlord
  • Потребител
Публикува
Преди 19 минути, makebulgar said:

Оставете го сляпото черво, а вижте дължините на червата. При хищниците са много къси, при тревпопасните са много дълги, а нашите са като на плодоядните и ядкоядни маймуни. И разбира се че не сме всеядни, тъй като нямаме всукови рецептори за месото и гнилото месо ни отвращава, докато всеядните прасета също го ядат с удоволствие.

Ама какво означава да го оставим? То е от огромна важност за растителноядните животни. Те могат да усвояват растителната храна именно благодарение на него... Целулоза, лигнини, подобни...

  • Глобален Модератор
Публикува

Никакво оставяне на анотомията /щом сме я захапали, ще я дъвчем докрай/. Ето сравнение на храносмилателната система на човек и прасе /другият популярен всеяден организъм/. Приликите са очевАдни:

slide_18.jpg

 

  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 27 минути, Warlord said:

Това, че нямаме вкусови рецептори за месото май е дивотия номер 1 по темата до момента.

вкусови рецептори за месо по принцип няма. Някой трябва да се върне в училище и да прочете колко вида вкусови рецептори има.

  • Глобален Модератор
Публикува

Може би не се е изразил правилно, съдейки по предишните постове, май искаше (отново) да каже, че суровото месо не ни се услажда, което (отново) не е вярно.

  • Потребител
Публикува
1 hour ago, heimy said:

Ама какво означава да го оставим? То е от огромна важност за растителноядните животни. Те могат да усвояват растителната храна именно благодарение на него... Целулоза, лигнини, подобни...

От огромно значение е за тревопасните, а не за всички растителноядни. Хората трева не пасат, и затова и са по различни от тревопасните. Пригодени сме да ядем плодове и всякакви високо въглехидратни храни.  

 

 

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!