Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Интересно, имаше някъде за денталните проблеми на ямна, процента на кариеси беше 0,1% 

Иначе боиния бяс освен при европейците май не се среща другаде или поне не в тази форма. Май това е една от причините за феноменалния им успех.

• Модератор антропология
Публикува

Това с ахил и бойния му бяс винаги  ми е било забавно. Ако четем омир при него се случва естествено, без да се дрогира, индоариите от същата епоха обаче използват стимуланти за да индуцират състоянието (ефедра и аманита мускария, евентуално), берсерките също използват субстанции за да се докарат до берсерки преди бой, американската армия в наши дни ползваше амфетамини със същата цел - да се докара до боен бяс подпреди 2 години. Сега спряха амфетамините и ползват едно друго нещо, от подобен клас, което ползва и френската армия. ИСИС полозват каптагон, по слухове, а наркобароните в лат америка се друсат с кокаин - пак със същата цел. Ахила Пелеев, в наши дни:

• Потребител
Публикува

Е, за берсреките доказаха, че не е вярно. Нищо не са пили. По скоро като състояние на ума. В късните векове когато ги забраняват се оказват цели семейства и родове. За траките например се знае, преди битка са започвали с диви викове и така са изпадали, в ярост. Даже познавам такъв човек, вярно момиче е, но нищо не я спира. То затова и има три развода. Мъжете ги е страх от нея.

• Потребител
Публикува
Преди 5 минути, Южняк said:

може и да си прав, нямам представа. Да,бесите. Но може и Омир да не ни казва чак всичко за Ахил.

Ами има го сред сармати или по-точно роксолани.общо взето навсякъде. Докато в Азия, например японците се възпитава, с бушидо и тренировки.

• Потребител
Публикува (edited)

Южняк, дали това за което пишеш може да има нещо общо с  мистериите на последните открития. Лазаридис твърди, че индоариите не са наследници на хората от Андроново и Синтаща, а на хора с геном по-близък до по-старата  Ямна.  Т.е. в индоариите не участва компонента на европейските фермери, който присъства в Андроново. За скитите твърди същото. Т.е., че не приличат на предхождащите ги култури Струбна и Андроново, а  на по-старите Ямна и Афанасиево където липсва този компонент на европейските фермери.

Или както казваш Ямна са отвратително здрави, но това има и обратна страна. Кръстосването на Ямна с европейските фермери е успешно за популациите в Европа, но същата комбинация  в Азия  (Адроново и Синтаща) по някаква причина "изгаря" и не оставя кой знае колко наследници. Обратно, кръстосването на Ямна със северно и източноазиатци е успешно в степите, но "изгаря" в Европа - скити, сърмати, унгарци, кумани и т.н. също не оставят значително наследство.

Редактирано от Atom
  • Модератор антропология
Публикува

Atom, първо извинения, че не изрових генома от желязната епоха. Ако ти се търси виж в плота от изследването на балк. дна, но първо намери датировките на представените образци, тоя е от 500 г. пр. Х. и виж къде са го сложли. Ако не, ще пиша, когато мога.

• Потребител
Публикува
Преди 16 минути, Южняк said:

Atom, първо извинения, че не изрових генома от желязната епоха. Ако ти се търси виж в плота от изследването на балк. дна, но първо намери датировките на представените образци, тоя е от 500 г. пр. Х. и виж къде са го сложли. Ако не, ще пиша, когато мога.

Няма проблем, намерих го. Благодаря ти, че сподели, че е публикуван, от там-нататък всичко се намира. 

• Модератор антропология
Публикува (edited)

Булгароид, преди време бях обърнал вниманието на Г, Кокрън, антрополог от Юта с огромно чувство за хумор и огромен интелект, (първи заподозря, че пасторалистите от ямна са с нисък генетичен товар), върху  това, че ахил чува гласове и се държи сякаш е с манийна психоза ;

и го попитах според него на кое от двете се дължи - на специално обучение подобно на японското бушидо, което да индуцира такова поведение, или на особености на генетичния товар на ахил.

Първата реакция на Кокрън беше - "ами то така става, като смесиш човешки гени с божествени".

Втората му реакция, след кратък размисъл, беше - "а, на такъв въпрос би могъл да отговори само Димезил, който е бил на нещо по-силно, отколкото съм аз в момента"

Третата, след още 2-3 минути: "абе което и от двете да е, по-добре изгори, за да светиш, отколкото да тлееш тихо с години"

Мисълта ми е, на въпросите, които ти и Атом (си) задавате тука, простосмъртен  не може да им отговори. Освен Димезил, да кажем.

Но с последната си реплика Кокрън имаше предвид нещо от сорта на това, което написах в ъв входния си постинг - ахил е с нисък генетичен товар и поведението му не се дължи на лудост - дори това поведение в крайна сметка да го води до бързо изхабяване и край, ниският генетичен товар е за предпочитане пред високия.

Редактирано от Южняк
  • Потребител
Публикува

Когато излезе голямото изследване и книгата за ямна, аз седнах и я прочетох ( или бях легнал не помня) :animatedwink: Та там пишеше сега се сещам, ямниците са живели хиляда години в степите без да се променят. Живеели са бързо,женели се рано и умирали млади. Та този процес дали влияе за изчистване на генетичния товар ? 

• Модератор антропология
Публикува
Преди 15 минути, bulgaroid said:

Когато излезе голямото изследване и книгата за ямна, аз седнах и я прочетох ( или бях легнал не помня) :animatedwink: Та там пишеше сега се сещам, ямниците са живели хиляда години в степите без да се променят. Живеели са бързо,женели се рано и умирали млади. Та този процес дали влияе за изчистване на генетичния товар ? 

Коя книга?

• Модератор антропология
Публикува (edited)

Да, влияе. Всичкото, което написа. + бракове извън рода и фамилията, + отсъствието на фактори, които водят до деградация и грешки при копирането на днк (топлина, слънчева радиация или просто радиация...)

Редактирано от Южняк
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 3 минути, Южняк said:

Коя книга?

Дейвид Антъни, The Horse, The Wheel, and Language: How Bronze-Age Riders From the Eurasian Steppes Shaped the Modern World

http://bookre.org/reader?file=712762

Много е добра

Редактирано от bulgaroid
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 6 часа, bulgaroid said:

Е, за берсреките доказаха, че не е вярно. Нищо не са пили. По скоро като състояние на ума. В късните векове когато ги забраняват се оказват цели семейства и родове. За траките например се знае, преди битка са започвали с диви викове и така са изпадали, в ярост. Даже познавам такъв човек, вярно момиче е, но нищо не я спира. То затова и има три развода. Мъжете ги е страх от нея.

не случайно в Исландия наричат мухоморката - берсеркова гъба. Друсането е черта на всички примати.

• Потребител
Публикува
Just now, Last roman said:

не случайно в Исландия наричат мухоморката - берсеркова гъба. Друсането е черта на всички примати.

Де, да знам по книгите пише друго ама нищо чудно някой несъзнателни елементи да са подрусвали. Въпроса е дали са можели без да друсат? 

• Глобален Модератор
Публикува

трудно е да се докараш до необуздан бяс, освен ако нямаш сериозна причина да мразиш тези отсреща /убили са семейството ти или са разорили собствеността ти/ или имаш психически отклонения. Но когато си под въздействия на психостимуланти и /или алкохол всякакви морални задръжки и инстинкти за самосъхранение отпадат.

• Потребител
Публикува
Преди 50 минути, Last roman said:

Чел съм, че видяли елените да рупат мухоморки, опитали и така възникнала скандинавската митология (за нея не може да отречете, че е нужен наркотичен кик за да се съчини), мъ не знам дали е вярно.

• Потребител
Публикува
Преди 20 минути, Last roman said:

трудно е да се докараш до необуздан бяс, освен ако нямаш сериозна причина да мразиш тези отсреща /убили са семейството ти или са разорили собствеността ти/ или имаш психически отклонения. Но когато си под въздействия на психостимуланти и /или алкохол всякакви морални задръжки и инстинкти за самосъхранение отпадат.

Трябва само да се отпуснеш и да не мислиш, отдай се на тъмната страна:af:

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!