Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

"....писатели, които подбуждат социално негодувание и съпротива, защото говорят с авторитет, който обществото приема неохотно. Очевидно в този контекст такъв авторитет не е непогрешим, и въпреки това може да бъде автентичен. Толерантността към товорческите умове като потенциално пророчески, дори без готови стандарти и определено без каквато и да е вяра в тяхната непогрешимост, е един от белезите на най-зрелите общества." Нортръп Фрай, "Великият код"

Още приживе част от българската общественост приема революционерите като хаймани - и това е съвсем нормално и в реда на нещата. Може би човек трудно приема как геният съжителства в един "хаймана" / макар, че аз не ги считам за такива/, но фактите са налице. Същото важи и за Вапцаров, когото считам за най-добрия пролетарски поет, независимо, че комунистът Вапцаров е съвсем друг образ, много по противоречив дори и от Ботев , може би.

• Мнения 2k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Модератор Военно дело
Публикува
Преди 1 час, Thorn said:

Не съм правил такива инсинуации. 

Правиш забранена логическа манипулация, терминът за която е "имаго".

Каквото повикало, такова се обадило! Аз се чудя как още не са те препсували и обвинили в предателство. Нещо което си заслужаваш в пълна норма с това "демитилогизиране". Тези митове са фундамента на всяка държава и народ и който посяга на тях посяга и на държавата и народа. Сред приличните хора тези теми не се обсъждат.

• Модератор История
Публикува
Преди 28 минути, Frujin Assen said:

Каквото повикало, такова се обадило! Аз се чудя как още не са те препсували и обвинили в предателство. Нещо което си заслужаваш в пълна норма с това "демитилогизиране". Тези митове са фундамента на всяка държава и народ и който посяга на тях посяга и на държавата и народа. Сред приличните хора тези теми не се обсъждат.

Въх, уби ма...

• Модератор История
Публикува

За онези, които намесват поезията на Ботев:

Аз за поезията му не пиша. Тя е въпрос на харесване или не. Някои неща от нея ми харесват, други не толкова, но не сме в литературен форум за да им правим анализи.

Внимание обръщам на дейността му като революционер, конспиратор, организатор на въстание. 

А тя вече е пълен провал и при това напълно закономерен.

• Потребител
Публикува
Преди 19 минути, Thorn said:

Внимание обръщам на дейността му като революционер, конспиратор, организатор на въстание. 

А тя вече е пълен провал и при това напълно закономерен.

Закономерен като влизането му в затвора в следствие на обирите, нали? 

• Модератор История
Публикува
1 hour ago, boilad said:

О, една от лъжите сега стана "не особено важна"! Не беше така когато твърдяхме, че криминалните деяния са довели Ботев до затвора. 

Какво стана с борбата срещу пропагандата и неверните твърдения според уводния пост? Или действаме на принципа, че огъня се гаси с огън? Подменяме една измислена реалност с друга. 

Чакай сега. Криминалните деяния са описвани от Захари Стоянов. Който смята Ботев за велик и т. н. Оправдава ги, че такива като Ботев не трябва да се мерят с обикновен аршин ( за тях може :)  ), но не смята за възможно ДА ГИ ОТРЕЧЕ. Прекалено много живи свидетели е имало още.

Влизането в затвора също е факт. 

Аз не съм писал, че заради обирите е влязъл в кауша, въпреки, че това би било доста закономерно, а само че е влязъл. Ти се запъваш, че видите ли, за обирите не са го арестували, а за комунизъм (или по-точно онова, което тогава е минавало за комунизъм). А за мен не е важно за какво са го арестували. Важно е, че се е занимавал с кражби и грабежи, дори и да ги е оправдавал, че са "за делото", а всъщност парите са отивали за издръжка на шайката му (извинявам се за думата, но Кьосето, Дишката, Флореско и т. н. не заслужават някаква друга дума). Но се е занимавал с тях и това е.

• Модератор История
Публикува
Преди 3 часа, Frujin Assen said:

Аз се чудя как още не са те препсували и обвинили в предателство. Нещо което си заслужаваш в пълна норма с това "демитилогизиране". Тези митове са фундамента на всяка държава и народ и който посяга на тях посяга и на държавата и народа. Сред приличните хора тези теми не се обсъждат.

Това заслужава да си го запазя, господин цензоре.

Мисля, че имаш пълен шанс да те назначат в Ислямска държава. Те си имат други митове за фундамент, но с кратко преобучение и ще се справиш :). Важното е, че приемаш и споделяш концепцията им.

• Глобален Модератор
Публикува

Значи за Раковски и харченето.Раковски се е   изживявал като български княз в изгнание и се е стремял да поддържа подобен начин на живот.Каляска,въоръжен ескорт от лъскаво облечени конници,представителни дрехи,прислуга,луксозно жилище и т.н.Неговия пример разбира са били сръбските и влашките князе чийто път до престола е мечтаел да повтори.Раковски е имал претенцията да преговаря с тях на равна нога Да широки пръсти  е имал Раковски няма как да се отрече но пък и неговите заслуги че прави от хайдутите революционери няма как да се отрекат.

• Потребител
Публикува
On 10.08.2017 г. at 14:37, Thorn said:

Левски е финансирал организацията си с рекет и грабежи,

Няма по света революционна организация дето да не се финансира от рекет и по възможност грабежи, просто няма, и няма да има. То твойто отрича всички национално-освободителни движения по света. Без изключения. Няма сега да ти обеснявам защо е така, но ако се разровиш ще разбереш.Това е някаква форма на съпротива и обикновенно, тия рекетираните и грабените си го заслужават. Минимум. Според маститите учени това е форма на класаово национална съпротива и т.н. И обикновенно е оправдано,и даже желателно да се извършва. Такива работи.

Ботев е бил криминален тип, на когото за нищо не е можело да се разчита и който никога не е имал постоянна или по-продължителна работа,

Какво значи не може да се разчита ? Той своята цел и идея си я следва до края и оттатък. За другите глупости виж горното. Имаме идеалист борил се и умрял за идеята.

че Раковски е получавал пари  и ги е харчел не за делото, а за жени,

Това също не е вярно и ти добре го знаеш.

че Филип Тотю е абсолютно криминален тип, че Бенковски е мутра по биография и манталитет, че Стамболов отначало пее "не щеме ний богатство, не щеме ний пари", а после затъва до ушите в корупция и далавери, че Драган Цанков пише прословутия мазхар, че Панайот Хитов е водач на шайка, която бие избиратели и заплашва депутати,

Ужас някакъв, чак Стамболов бил далавераджия !!! То бива да послъгваш ама чак пък толкоз ? Я седни прочети за Стамболов. Виж и за другите дето си ги изтипосал. За Хаджи Димитър и Стефан Караджа ме е страх да попитам. Та камо ли за другите Панайот Волов , Бачо Киро и другите.....

Радко Димитриев изобщо няма право да се поставя заедно с горните , най-обикновен предател и подлога, умрял като куче . 

• Модератор История
Публикува
Преди 51 минути, resavsky said:

Значи за Раковски и харченето.Раковски се е   изживявал като български княз в изгнание и се е стремял да поддържа подобен начин на живот.Каляска,въоръжен ескорт от лъскаво облечени конници,представителни дрехи,прислуга,луксозно жилище и т.н.

Така де.

• Модератор Военно дело
Публикува
Преди 1 час, Thorn said:

Това заслужава да си го запазя, господин цензоре.

Мисля, че имаш пълен шанс да те назначат в Ислямска държава. Те си имат други митове за фундамент, но с кратко преобучение и ще се справиш :). Важното е, че приемаш и споделяш концепцията им.

Какво е казал Левски? Ако печеля печели цял народ, ако губя, губя само мене си. Покажи ми тия хубави хора, които са постигнали повече от Ботев, Раковски и Левски.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 3 часа, Thorn said:

Прекалено много живи свидетели е имало още.

Аз не съм писал, че заради обирите е влязъл в кауша, въпреки, че това би било доста закономерно, а само че е влязъл.

Свидетели, които не са видели нищо. Единственото за което свидетелстват са слуховете за Ботев. Ще се повторя може би, но няма никакви документи, че такива обири въобще е имало. При това не става въпрос за документи директно уличаващи Ботев, а за независимо свидетелство, че тези обири са извършени. За да ме разбереш правилно, ще се опитам да ти обясня с пример. За случай на фалшифициране на пари със съучастието на Ботев през 1869 г. разказва дядо Паничков..За този случай има и независими свидетелства от епохата, включително и вестникарски известия, които, макар да не свързват случката с Ботев, я потвърждават. Къде са свидетелствата от това време, които потвърждават кой да е от обирите в които уж дейно участие взема и Ботев?

Слуховете тръгват непосредствено след ареста на Ботев, който надявам се стана ясно, че не е по криминални обвинения: "Пръсна се измежду нашите румънски българи слух, че Ботев станал нощен крадец" (Тулешков). Което е лесно обяснимо с нравите на епохата; няма как на човек, който е арестуван да му е чист косъма. За тези съмнения прерастнали в слухове може да е помогнала и чистата случайност - Иван Вазов пише, че в нощта преди ареста на Ботев бил обран някакъв търговец, правейки явен намек за връзка между двете събития.

Темата се позатрупва и явно разчиташ на мързела на читателите, че няма да тръгнат да ровят. Аз обаче дословно съм цитирал на предната страница какво си писал по въпроса.

Редактирано от boilad
  • Модератор История
Публикува

Киро Тулешков е участвал, а той е основен информатор на Захари Стоянов. 

А да беше само фалшификацията на пари - и тя си е сериозно престъпление по всеки кодекс.

• Потребител
Публикува (edited)
1 hour ago, Thorn said:

Киро Тулешков е участвал, а той е основен информатор на Захари Стоянов.

Пак започваш с фантазиите!

Цитирай

Бае Киро говори, че няма известие от тая работа, но ние знаеме от вярно място, че с неговата ръка е написано писмото под диктовка на Ботйова.

Става въпрос за изнудването на Петраки Симов.

Редактирано от boilad
  • Модератор История
Публикува
1 hour ago, Frujin Assen said:

Какво е казал Левски? Ако печеля печели цял народ, ако губя, губя само мене си. Покажи ми тия хубави хора, които са постигнали повече от Ботев, Раковски и Левски.

Alexander_II_of_Russia_(Nikolay_Lavrov_0

• Потребител
Публикува
Преди 26 минути, Thorn said:

Alexander_II_of_Russia_(Nikolay_Lavrov_0

Този без Левски ,Раковски и Ботев нищо нямаше да направи. А и той го е правил за Русия, както се оказа в последствие, не за нас, нали усещаш тънката разлика. 

• Потребител
Публикува
Преди 21 минути, Frujin Assen said:

И после рев "Еди кой си е руски/сръбски/гръцки шпионин, той не е патриот, продал и България".

Ами на черното бяло не мож каза!:ag:

• Потребител
Публикува

А честито българе!!!

Някой да изпитва още съмнения за мотивите за темата ?

Ся , аз като не разбирам от история и ИРАЦИУМИ  да попитам. След като Левски , Ботев и Раковски са "демитологизирани" , национални герои ли са още или не ? Ако вече не са да се огледаме за други. То между нас не останаха , та остава да си заемем. Сетих се за едни - " 28 - те панфиловци " . Таман докато ги демитологизират един по един ще изкараме бая време с тях.:ag:

• Модератор История
Публикува

Изброените са направили едно въстание, което се е провалило. Факт.

Александър е освободил България - също факт.

Ако това не ви харесва, този факт характеризира вас, а не историческата ситуация тогава.

• Модератор История
Публикува
1 hour ago, Frujin Assen said:

И после рев "Еди кой си е руски/сръбски/гръцки шпионин, той не е патриот, продал и България".

Къде е този рев?

• Модератор История
Публикува
1 hour ago, bulgaroid said:

Този без Левски ,Раковски и Ботев нищо нямаше да направи. А и той го е правил за Русия, както се оказа в последствие, не за нас, нали усещаш тънката разлика. 

Защо смяташ, че без тях нищо е нямало да направи? Те без него нищо не са направили, освен че с пролятата кръв на едно предваритело обречено въстание са му дали повод да воюва. Русия е водела поне десет войни с Турция преди това и една след това без да са и били необходими "Левски ,Раковски и Ботев"  за да направи "нещо".

• Потребител
Публикува

Ама и един като шаран захапа въдицата. Ма харесва ми .:)

И аз съм един , все прибързвам и не си дописвам постовете.:117:

Аз понеже съм новорегистриран исках със закъснение , извинявам се , да честитя приемането на България в ЕС и НАТО.

Честито БЪЛГАРИ .

• Потребител
Публикува (edited)

Колко пъти съм се чудил и мислил , какво е толкова е вдъхновило дядо Вазов да напише ?

.................................................................

Нека носим йоще срама по челото,

синила от бича, следи от теглото;

нека спомен люти от дни на позор

да висне кат облак в наший кръгозор;

нека ни отрича исторйята, века,

нека е трагично името ни; нека

Беласица стара и новий Батак

в миналото наше фърлят своя мрак;

нека да ни сочат с присмехи обидни

счупенте окови и дирите стидни

по врата ни още от хомота стар;

нека таз свобода да ни бъде дар!

Нека. Но ний знаем, че в нашто недавно

свети нещо ново, има нещо славно,

що гордо разтупва нашите гърди

и в нас чувства силни, големи плоди;

защото там нейде на връх планината,

що небето синьо крепи с рамената,

издига се някой див, чутовен връх,

покрит с бели кости и със кървав мъх

на безсмъртен подвиг паметник огромен;

защото в Балкана има един спомен,

има едно име, що вечно живей

и в нашта исторйя кат легенда грей,

едно име ново, голямо антично,

като Термопили славно, безгранично,

що отговор дава и смива срамът,

и на клеветата строшава зъбът.

.....................................................................

Колко печален и сринат е българския дух !!!!!

Редактирано от Христо Спириев

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!