Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Брех, никакви възражения тоя път. Да разбирам ли, че вече напълно съм ви убедил в моята оптимистична теория за новата българска история? :)

• Потребител
Публикува

Остава да ни заредиш с още оптимизъм в някоя следваща тема и оттам да вземем да правим поне по 2.2 деца на семейство и сме я вързали и България ще я има.:bg: За съжаление на мен си ми е късно с моите над 50 , но и аз съм на три деца татко/ по паспорт/... С удоволствие прочетох темата .

Това си е направо нова " Оптимистична теория за българския народ"

Чакам нещо ново!

• Глобален Модератор
Публикува

Ами това беше последното от тази поредица. По принцип нямам против да пиша и още по темата, но просто опряхме вече в съвремието и няма повече нататък. Тъй, че остава или да изчакаме трийсетина години и тогава да обсъждаме натрупалата се история през този период :) или да отворим още една леко алтернативна тема за оптимистичните бъдещи алтернативи пред България.

• Администратор
Публикува

Много добра статия! Може би никой не се замисля върху проблемите, които бихме имали, а и вярвам, че повечето хора няма да повярват на този твои сценарии, но изглежда най-правдоподобен. 

Като ти чета статията си мисля, колко големи късметлии сме, че сме тук, но защо ни заливат с негативна помия от всякъде!

• Потребител
Публикува
Преди 3 часа, Warlord said:

или да отворим още една леко алтернативна тема за оптимистичните бъдещи алтернативи пред България.

Не е лошо като идея, но като се разглаголстват грамотните "иди го запуши", ще се превърне в поредното спамище. Иначе съм силно за. Всъщност една такава тема трябва да дава вижданията на участниците в дискусията основните насоки на евентуалното развитие в бъдеще на България - и икономика и политика и култура и каквото ти на ума дойде. Има изходна база, твоята поредица от теми, като историческа обосновка фундамент , темите на Киров - като почнеш от сравнението със Сингапур ли беше и etc. и така нататък. То политиците ни нямат стратегия - доктрина за националното развитие в близка , средна и далечна перспектива та поне интернет обществото да спретне нещо подобно.

• Глобален Модератор
Публикува

В началото на 20 век Македония е била геополитически важна, защото приближава България до адриатическите пристанища. Отделно, че е била пълна до горе с българи и с цъфтяща българска култура. Така да се каже, наше си е. 

Народният фактор не бива да се пропуска. Как да оставиш най-добрите българи в ръцете на сърбите? 

• 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор
Публикува

Карта на всичките активни сепаратистки движения в Европа. Ако един ден всички сепаратисти получат каквото искат, а нещата натам вървят - към все по-голямо раздробяване на Европа, то само ние и още 2-3 държави само ще останем цели :animatedwink:

HCl4QTc.jpg

• Потребител
Публикува
On 10.09.2017 г. at 23:28, Warlord said:

Брех, никакви възражения тоя път. Да разбирам ли, че вече напълно съм ви убедил в моята оптимистична теория за новата българска история? :)

Ми, аз лично нямам нужда от много убеждаване, щом съм още тука, а не някъде в чужбина. Но евала за хубавите статии. Имаме обаче мъничък проблем - политиците  

• Потребител
Публикува

Оплескал си нещата според мен :ac:... и то много...

Първо Северна Добруджа. Да татарите и турците там са мнозинство... но те са общо около 60 000 човека предосвобождението. Дори по-малкао, част от тях по време на войната 1877-1878 емигрират на юг и след войната остават в България. Така че присъединена към България Северна Добруджа нищожно би променила етническия баланс. Но геополитическото, икономическото и демографското и значение биха били значими за България. С нея владеем целия почти Западен бряг на Черно Море, това с отсрещен бряг Крим и Русия значително би повишило важността ни и за Запада и за Русия. Относително значима зависимост на Румъния от нас за достъп до пристанища за вноса на суровини и износа им. Огромен би бил икономическият ефект за страната до ПСВ. Основният ни износен отрасъл тогава е зърнопроизводството и то от Южна Добруджа - неразоравана от хора до освобождението, демек високо плодородие във времената, когато не се ползват хим. торове. Едри парцели, защото не е култивирана и силно заселена - пасища е до тогава, близо до пристанища... и далеч не е скалиста. Би ни удвоила износа до ПСВ... това е огромно икономическо значение. Демографски нормално в днешно време биха живели 1 млн. българи... дори и с този стандарт.

За Източна Тракия си прав, там има значително турско население. За мен е прекалено голяма хапка. Трябваше да я върнем на Турците в сегашните и граници и без войната 1913г. С отстъпки в Странджанско примерно Малкосамоковско и размяна на значителни маси турско селско население, наместо изтребването на значителен дял от българите там. Изт. Тракия е важна за Истанбул и проливите, които няма да ни е позволено да владеем, така че малко по-далеч от тях, за да не трябва Турция да мисли постоянно как да измества границата.

Беломорието още по-икономически, демографски и геополитически важно. Ние ако имахме излаз на Бяло море, след ВСВ изобщо нямаше да бъдем оставени в съветския лагер или в най-добрия случай като Югославия - полу,полу, но без пряко управление от Москва и с много наливани пари от Запада. Това ни прави и сухоземна алтернатива на Босфора. Регион, който би могъл икономически да подържа 3-4 милиона българи и повече... Българският елемент можеше да стане почти 100% там ако се засели българското население от Централната и Западната част на Егейска Македония, което би останало в Гърция. Крайно нежелано там и в крайна сметка за 100г. изселено в България и Австралия.

Вардарска Македония благодарение на това, че остава в Осм. империя е демографски много по-силна от България още тогава, липсват прекалено либералните модели насаждане от лаици в България. Това е огромен демографски ресурс. До 50тег., т.нар. "етнически македонци" държат рекордите в Югославия по раждаемост пред албанци, турци, босненци и всички останали... Нямаше да ги има насилствено заселваните албанци от Белград по Югославско време. Югославския етноинжинеринг във Вардарска Македония винаги е целял да подържа етническа нестабилност с цел лесен контрол. Също е важна стратегически държи коридора по Вардар, който свързва Гърция с Европа и Белград с най-близкото му пристанище Солун. Ето веднага маршрута по долината на Вардар излезе като алтернатива на това, че ние се отказахме от Южен Поток... та трябваше американците да вземат мерки и най-накрая да свалят просръбската власт от независимостта на насам(просръбска ака и проруска).

Зап. Покрайнини... дори и в бг и обезлюдени щяха да са 100 000 българи повече в София... е не е малко.

Разбира се би се избегнал катастрофалния демографски удар нанесен от насилствената тотална колективизация и урбанизация на българите християни. Просто щото дори и комунисти нямаше да сме под пряк контрол на Москва - те ни събраха във сто резервата стоте най-големи града, такава дебългаризация и депопулация нашите земи не са виждали от момента на създаването ни като народ... българите можеха да са двойно на сегашните, и без такъв катастрофално отрицателен прираст. Държава с много по-голямо икономическо и геополитическо значение.

Дори и да бяхме приели вариант две разделяне на българската народност на две държави, както най-накрая и така се получи в края на 20 век. По днешната западна граница пак значителен икономически, демографски и геополитически ресурс щяхме да имаме.

От тук нататък при днешните реалности българската държава трябва да гледа икономическото развитие и всички възможни мерки за българизация на циганите. Етническите българи до такава степен са морално деформирани, че очевидно са се отказали да бъдат хора и да имат деца. Няма друга народност с толкова катастрофално ниска раждаемост - освен някой единични племена поради причина екстремност на средата. И опазване на Р.Македония от пряко сръбско, албанско или гръцко завладяване. ПС Булсати мулсати трябва да са безплатни за циганите, особено за турскоговорящите...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!