Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува (edited)

Преди да започна мисля, че е добре да каза, че съм атеист.

Напоследък се зачетох в скандинавската митология и там ми хвана окото, войната между Аси и Вини.Замислих се и се сетих за Бог и Луцифер, мисля, че в Библията нищо не се споменава за война или нещо подобно. Това което знам е, че Сатаната успял да привлече 1/3 от ангелите на своя страна и тръгнал да детронира шефа, но нещо го озорил архангел Гавраил и заедно с верните му ангели бил прокуден в ада.Мисля, че и в шумерската митология имаше някакъв подобен конфликт, но там не съм сигурен.

Това не е единственият случай на припокриване на култури. И добре познатият ни библейски потоп също не е един в древен Шумер, Индия, Австралия, Америка Африка дори в платоновата Атлантида се говори за за страшни наводнения.

История за Мойсей отново не е единствена освен в светата книга на християните мойсеевия герой(незнам дали е наречен с същото име) се подвизава и в месопотанскатата  митология.

Накрая (колкото и странно да звучи) Голямата стъпка. Косматите съществува присъстват в фолклорните на сума народи: Северна Америка (се говори за саскуоч), Австралия, Япония, Виетнам, африканския рог и големи части от Азия.

Според вас на какво се дължи такава прилика на във вярванията на хора отдалечени на такива огромни дистанции.

Редактирано от Terelig
  • Потребител
Публикува (edited)

Библията освен описание на Исус и разни еврейски драми през вековете и си е преразказ, на египетски и месопотамски митове и легенди. Та, освен потвърждение на някой факт и място, за друго няма как да и се вярва, описаните събития са толкова изкривени та чак някой не могат да разберат за какво иде реч. Отделно доста митове са измисленни за престиж, и не са се случили.В новия завет работата е по-добре, ама в стария е пълно мазало.

Редактирано от bulgaroid
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 2 часа, bulgaroid said:

Библията освен описание на Исус и разни еврейски драми през вековете и си е преразказ, на египетски и месопотамски митове и легенди. Та, освен потвърждение на някой факт и място, за друго няма как да и се вярва, описаните събития са толкова изкривени та чак някой не могат да разберат за какво иде реч. Отделно доста митове са измисленни за престиж, и не са се случили.В новия завет работата е по-добре, ама в стария е пълно мазало.

Библията наистина е мазало от към историческа страна, откъм научна-фантастика положението е що долу-горе добре.Това, че Библията е преразказ на някой свой предшественик произлизащ от Шумерските цивилизации е пределно ясно.

Идеята ми беше, че има чудовищни прилики между митологиите на хора живели на двата края на света. Това най-добре проличава в мита за Голямата стъпка. И се зачудих, как е възможна. Освен може би те да са били вярвания  още на първите хора, които са напускали Африка и са се прекарвали от поколение на поколение да наши дни разбира се доста изкривени спрямо оригинална.

Редактирано от Terelig
  • Потребител
Публикува (edited)

Луната, Слънцето, Огъня, Водата, Облаците, Дъжда, Небето и други природни феномени, заедно с човешките емоции, желания, надежди, страхове изглеждат по почти един и същ начин навсякъде по света, тъй че е нормално и митовете и легендите им които са базирани на тях да са сходни. Дали ще е битката между светлината и тъмнината на деня и ноща, или ще е друга битка на доброто и злото навсякъде първоизточника може да е сходен.

Редактирано от makebulgar
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 22 часа, Terelig said:

Идеята ми беше, че има чудовищни прилики между митологиите на хора живели на двата края на света. Това най-добре проличава в мита за Голямата стъпка. 

И за всемирния потоп - също. 

• Потребител
Публикува
On 7.09.2017 г. at 22:02, makebulgar said:

Луната, Слънцето, Огъня, Водата, Облаците, Дъжда, Небето и други природни феномени, заедно с човешките емоции, желания, надежди, страхове изглеждат по почти един и същ начин навсякъде по света, тъй че е нормално и митовете и легендите им които са базирани на тях да са сходни. Дали ще е битката между светлината и тъмнината на деня и ноща, или ще е друга битка на доброто и злото навсякъде първоизточника може да е сходен.

За битката на доброто и злото ясно.Но за страхове не съм съгласен. При всеки човек те се различни породени или от преживяване на случка, която оставя следа или вродени. Така че потоп и саскуоч (голямата стъпка както я наричат индианците в Северна Америка) остават необяснени.

• Потребител
Публикува

Напълно ясни и обяснени са страховете от разни чудовища и бедствия. Карл Сейгън ги е описал много добре нещата в "Свят, населен с демони". В миналото на средновековието хората им се привиждали и халюцинирали на сън или на яве духове, вещици, елфи и всякакви демони от небето, а през 20 век били заменени с извънземни от марс и венера и с всякакви други НЛО-та и саскуочи, като всички тези били съпътствани със въображаеми Деви Марии и други светци появяващи се тук-там. И всички тези неща са плод на психиката на отделния човек и на масовата психоза в която се натрупват слухове и страхове.

• Потребител
Публикува (edited)

Библията си е един от първите фантастични романи от онова време.  След глобалното самоизтрепване на човечеството, което рано и късно предстои, някой  находчив оцелял вземе че попадне в някоя пещера, примерно на "Песен за огън и лед", представяте ли си каква нова библия ще сътвори :)

Редактирано от JImBeam
  • Потребител
Публикува
Преди 9 часа, makebulgar said:

Напълно ясни и обяснени са страховете от разни чудовища и бедствия. Карл Сейгън ги е описал много добре нещата в "Свят, населен с демони". В миналото на средновековието хората им се привиждали и халюцинирали на сън или на яве духове, вещици, елфи и всякакви демони от небето, а през 20 век били заменени с извънземни от марс и венера и с всякакви други НЛО-та и саскуочи, като всички тези били съпътствани със въображаеми Деви Марии и други светци появяващи се тук-там. И всички тези неща са плод на психиката на отделния човек и на масовата психоза в която се натрупват слухове и страхове.

Мисля, че аз не се изразих правилно всеки го е страх от чудовища или от природни бедствия. Преблема е, че те са еднакви, защо става дума за наводнения, а не за бури, земетресение или нещо от този сорт всички те са са достатъчно ужасяващи, за да те накарам да се разтрепериш. Положение с Голямата стъпка е същото. Хората измислят чудовища от въображението си или доста окрасяват съвсем нормални преживявания. Но защо детайлите са едни и същи до голяма степен.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!