Отиди на
Форум "Наука"

Интересно


Recommended Posts

  • Потребител

Колите на СИВ с италиански дизайн.

fsopolonez1.jpg

Giorgetto Giugiaro и Walter de Silva

613-1.jpg

Tatra 613 - Vignale

Vignale stúdió. Но шапката не е тяхна разработка.

favorit_1.jpg

Škoda Favorit - Bertone

Джантите също.

favorit_2.jpg Ранните скици от сътрудника на студията  Marc Deschamps

И на края Moszkvics 408 - Pininfarina /1964/

moszkvics_408.jpg

https://index.hu/i2/#bloghu/vancello/2019/06/30/kgst_autok_olasz_fomatervvel

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

https://megavselena.bg/7-leko-pritesnitelni-fakta-koito-ti-se-iska-da-ne-sa-verni-no-vsashtnost-sa/

7 леко притеснителни факта, които ти се иска да не са верни, но всъщност са

point_nemo-e1562650733526.jpg

Какво е леко притеснителен факт? Може да изглежда като безобиден въпрос, но всъщност е въпрос, който гарантирано повдига тревожни асоциации, някои по-малко притеснителни от други. Събрахме някои от любимите ни факти, които може да прегледате набързо:

  1. Най-отдалечента точка на планетата от всякаква цивилизация във всички посоки е точка в Тихия океан, наречена Немо. Тук става дума за отдалеченост от земя, не толкова от цивилизация, но това не променя факта.
  2. При малките деца, постоянните им зъби се намират точно под очите. Горе – долу е напълно вярно.
  3. На Еверест има повече от 200 трупа, някои от които се използват като ориентир за катерачи. Плашещо вярно. На Еверест има много неща, които не трябва да са там.
  4. Във Франция прасе е било облечено в човешки дрехи, съдено и осъдено на смърт. Абсолютно вярно. Някога делата срещу животни са били обичайни. Това се отнася не просто за обикновени животни, но дори за насекоми, които са били съдени за унощожаване на реколти.
  5. Замисляли ли сте се някога как умират китове и делфини? Когато станат прекалено стари и слаби, за да могат да излизат на повърхността за въздух, те просто започват да потъват в студените и тъмни дълбини на океана и се задушават. Това е доста притеснително, но е част от цикъла на живота, защото осигурява животоспасяваща храна за много други и всъщност е по-добър край от това да засядат на плажовете, заради човешкото влияние.
  6. Ако доживееш да бъдеш най-старият човек на планетата, това ще означава, че цялата човешка популация е била сменена с изключение на теб. Това е доста притеснително или не?
  7. Ти си мозък в череп. Нямаш скелет вътре в теб, ти си вътре в скелета. Да, но дали наистина сме само мозък?

Източник ScienceAlert.com

 

...

...

7. Да, само мозъкът ни "казва" какво сме!🙂

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

https://megavselena.bg/bez-bira-v-menjuto-na-astronavtite/

Без бира в менюто на астронавтите

001117.jpg

Това е обикновена закачка в кръчмата, като докоснете и запушите върха на бирата на приятел, я карате да изригне изведнъж. Смешно за някои хора, досадно за другите; но за испанския физик Хавиер Родригес е интригуващо.

Хавиер Родригес от университета „Карлос III“ в Мадрид решава да проучи странното явление и в хода на анализа на бирата открил множество сложни взаимодействия и физика, която би могла да помогнe на учените да разберат много видове процеси – от вулканични изригвания до образуването на астероиди и менюто на астронавтите.

„Има много различни физични явления, които се случват в чашата за бира, и всеки път, когато пиете бира, цялата тази физика е точно пред очите ви“, казва Родригес.

Неговата жажда за знания дори го накарала да убеди свои колеги да изхвърлят бира от 100-метрова кула, за да проучат образуването на мехурчета в средата на микрогравитацията на свободното падане.

„Газираните напитки са преносими лаборатории, които могат да бъдат използвани, за да се демонстрира по забавен начин работата на много потоци, които се срещат и в природата и в индустрията“, пише той в съавторство с Робърт Зенит в списание Physics Today.

Ключът към много от процесите в бирата е, че напитката е газирана – разговорен термин за това, че представлява супернаситен разтвор на въглероден диоксид. Тъй като бирата се вари и ферментира, от дрождите се излъчват микро балончета от въглероден диоксид, които по-късно изграждат налягане в бутилката.

Част от въглеродния диоксид се разтваря в бирата: фракцията се определя от закона на Хенри, който твърди, че колкото по-високо е налягането, толкова повече газ се разтваря.

Когато бутилката се отвори, налягането се освобождава, което означава, че количеството газ, което течността може да понесе, е по-малко: внезапно разтворът става супер-наситен. Отнема известно време, докато се появи ново равновесие. В продължение на няколко часа въглеродният диоксид изтича, докато достигне новата си точка на равновесие, наречена от любителите на бирата „плоска“ бира.

Скоростта, с която газът се отделя, и динамиката, която освобождава, формира основата на много интригуващо поведение на напитката. Проучването на Родригес разкрива, че спусъка на бирения вулкан е вълна на налягането, която се движи нагоре през течността.

Внезапното сътресение за кратко създава внезапен спад на налягането в течността в дъното на бутилката. След това, този район с ниско налягане се разпространява нагоре, задействайки разтворения въглероден диоксид в бирата, за да образува внезапно мехурчета.

Постепенно бирата се „укротява“ от бутилката и налягането се възстановява. Това внезапно високо налягане фрагментира мехурчетата, които току-що са се образували. Родригес е открил, че всяко от тях се пръска до един милион по-малки мехурчета.

Тези малки мехурчета образуват нещо като формация с вид на облак, започват да се покачват, като растат, когато всмукват повече въглероден диоксид. Отнема секунда-две, преди да стигнат до върха и да се разпенят.

Възходът на облака се дължи на плаваемостта на мехурчетата, които карат Родригес и неговия екип да потърсят какво ще се случи при нулева гравитация.

Вместо да изпращат бира в космоса, те решават да изпуснат няколко опаковки бира от 100-метровата кула на центъра за приложни космически технологии и микрогравитация (ZARM) в Бремен, Германия.

За действителния експеримент те решават да намерят заместваща течност. „Не можем да използваме бира“, казва Родригес. „Прекалено замърсяващо околната среда е“.

Използват газирана вода, при което екипът може да наблюдава еволюцията на облака от мехурчета, докато се движи в течността, улавяйки всичко в процеса с високоскоростно видео.

Освен че са от значение за по-доброто разбиране на образуването на обекти, като астероиди и метеорити в среда с ниска гравитация, изследванията на Родригес са насочени и към потенциално важния въпрос за астронавтите, които искат да пият бира в космоса.

Плаваемостта на мехурчетата е това, което позволява на газа от газираната напитка да се издига от стомаха и да бъде изхвърлен, но според Родригес, при нулева гравитация мехурчетата не биха били плаващи.

„Мехурчетата не биха могли да избягат от течността в храносмилателната система, което ще доведе до болезнено подуване на стомаха и червата. Така че, съжалявам, няма бира за хората в космоса“, пише в статията си Родригес.

Родригес признава, че понякога се наслаждава на питието използвано за експериментите, но винаги подчертава, че не прави това с държавни изследователски пари. Той казва, че насоките за изследване изключват разходите за алкохол, така че той купува цялата бира за експеримента със собствените си пари.

„Смятам, че това е Бирена Фондация Родригес за развитие на науката“, заключава той.

...

...

Ей затуй никой няма да желае да пътува за Марс, например.🙂 (макар че перисталтиката би могла да се върши работата)

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Малоум 2 said:

https://megavselena.bg/bez-bira-v-menjuto-na-astronavtite/

Без бира в менюто на астронавтите

001117.jpg

Това е обикновена закачка в кръчмата, като докоснете и запушите върха на бирата на приятел, я карате да изригне изведнъж. Смешно за някои хора, досадно за другите; но за испанския физик Хавиер Родригес е интригуващо.

Хавиер Родригес от университета „Карлос III“ в Мадрид решава да проучи странното явление и в хода на анализа на бирата открил множество сложни взаимодействия и физика, която би могла да помогнe на учените да разберат много видове процеси – от вулканични изригвания до образуването на астероиди и менюто на астронавтите.

„Има много различни физични явления, които се случват в чашата за бира, и всеки път, когато пиете бира, цялата тази физика е точно пред очите ви“, казва Родригес.

Неговата жажда за знания дори го накарала да убеди свои колеги да изхвърлят бира от 100-метрова кула, за да проучат образуването на мехурчета в средата на микрогравитацията на свободното падане.

„Газираните напитки са преносими лаборатории, които могат да бъдат използвани, за да се демонстрира по забавен начин работата на много потоци, които се срещат и в природата и в индустрията“, пише той в съавторство с Робърт Зенит в списание Physics Today.

Ключът към много от процесите в бирата е, че напитката е газирана – разговорен термин за това, че представлява супернаситен разтвор на въглероден диоксид. Тъй като бирата се вари и ферментира, от дрождите се излъчват микро балончета от въглероден диоксид, които по-късно изграждат налягане в бутилката.

Част от въглеродния диоксид се разтваря в бирата: фракцията се определя от закона на Хенри, който твърди, че колкото по-високо е налягането, толкова повече газ се разтваря.

Когато бутилката се отвори, налягането се освобождава, което означава, че количеството газ, което течността може да понесе, е по-малко: внезапно разтворът става супер-наситен. Отнема известно време, докато се появи ново равновесие. В продължение на няколко часа въглеродният диоксид изтича, докато достигне новата си точка на равновесие, наречена от любителите на бирата „плоска“ бира.

Скоростта, с която газът се отделя, и динамиката, която освобождава, формира основата на много интригуващо поведение на напитката. Проучването на Родригес разкрива, че спусъка на бирения вулкан е вълна на налягането, която се движи нагоре през течността.

Внезапното сътресение за кратко създава внезапен спад на налягането в течността в дъното на бутилката. След това, този район с ниско налягане се разпространява нагоре, задействайки разтворения въглероден диоксид в бирата, за да образува внезапно мехурчета.

Постепенно бирата се „укротява“ от бутилката и налягането се възстановява. Това внезапно високо налягане фрагментира мехурчетата, които току-що са се образували. Родригес е открил, че всяко от тях се пръска до един милион по-малки мехурчета.

Тези малки мехурчета образуват нещо като формация с вид на облак, започват да се покачват, като растат, когато всмукват повече въглероден диоксид. Отнема секунда-две, преди да стигнат до върха и да се разпенят.

Възходът на облака се дължи на плаваемостта на мехурчетата, които карат Родригес и неговия екип да потърсят какво ще се случи при нулева гравитация.

Вместо да изпращат бира в космоса, те решават да изпуснат няколко опаковки бира от 100-метровата кула на центъра за приложни космически технологии и микрогравитация (ZARM) в Бремен, Германия.

За действителния експеримент те решават да намерят заместваща течност. „Не можем да използваме бира“, казва Родригес. „Прекалено замърсяващо околната среда е“.

Използват газирана вода, при което екипът може да наблюдава еволюцията на облака от мехурчета, докато се движи в течността, улавяйки всичко в процеса с високоскоростно видео.

Освен че са от значение за по-доброто разбиране на образуването на обекти, като астероиди и метеорити в среда с ниска гравитация, изследванията на Родригес са насочени и към потенциално важния въпрос за астронавтите, които искат да пият бира в космоса.

Плаваемостта на мехурчетата е това, което позволява на газа от газираната напитка да се издига от стомаха и да бъде изхвърлен, но според Родригес, при нулева гравитация мехурчетата не биха били плаващи.

„Мехурчетата не биха могли да избягат от течността в храносмилателната система, което ще доведе до болезнено подуване на стомаха и червата. Така че, съжалявам, няма бира за хората в космоса“, пише в статията си Родригес.

Родригес признава, че понякога се наслаждава на питието използвано за експериментите, но винаги подчертава, че не прави това с държавни изследователски пари. Той казва, че насоките за изследване изключват разходите за алкохол, така че той купува цялата бира за експеримента със собствените си пари.

„Смятам, че това е Бирена Фондация Родригес за развитие на науката“, заключава той.

...

...

Ей затуй никой няма да желае да пътува за Марс, например.🙂 (макар че перисталтиката би могла да се върши работата)

...

Вино, ракия, коняк, ликйор може да се консумира....Например.

Унгареца Берталан Фаркаш навремето Уникум занесе на братушките, за здраве.....Képtalálat a következÅre: âunicumâ

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И от козмоса се вижда създалата се пукнатина при последното земетресение......https://index.hu/techtud/2019/07/10/az_urbol_is_latszik_a_hatalmas_repedes_amit_a_kalifornai_foldrenges_okozott/

Nagy méretű kép

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Носи един руснак два огромни куфара пред жп гарата. Спира го един турист, да му помогне за точното време. Руснакът слага куфарите поглеждачасовникът си.

–Московско време 10.00. Ако ви интересува световното или разписанието на влаковете или самолетите от москва или къде има свободни места в хотелите или....

–Извинете това от телефона ли го четете? 

–Да!

–Фантастично! Такова няма на света!

-Да! Няма!Само тези пусти два акумулатора да не бяха толкова тежки.....

Сони на 1. юли преди 40 години пусна първият си волкмен....Братущките бърже реагираха с малко недостатъка...

c14702bda55260ebd088c094bad048f1.jpg

6bc1b6b3279bf5f86361bc6311d8f897.jpg

kvazar_p405s_idealnyj.jpg

2ebbec4d1f8ba3b6a7740b485e2f745b.jpg

cc92f48ff08ded0d556b1fe4eefb327a.jpg

brg_wm-3_1988_1.jpg

https://index.hu/i2/#http://lazarbibi.blog.hu/2019/07/12/a_szocialista_walkman

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Първият невидим руски дрон полетя. Охотник успешно извършил първият си официално показан полет.

https://www.businessinsider.com/russias-stealthy-new-strike-drone-takes-flight-for-first-time-2019-8

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Почти е готова на САЩ системата SENTIENT. Това е почти глобална изкуствена интелигенция която събира данни, нализира, предсказва и дава предложения.

Ние ще сме щастливци но горките ни деца, внуци и следващи поколения, ще са под 1000% надзор и манипулация....

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В Лондон където в 1907 година е имала толкова автобуса колкото в Париж, Берлин, Ню Йорк заедно почти побеждава и се налагат електрическите автобуси....Но......"Умни" бизнесмени открадват парите и фирмата фалира.....

До такава степен стигнали, че акумулаторите на автобусите били годни за 60 км и смяната им траела 3 минути...

 How crooks stalled the rise of electric cars for 100 years

Read more: https://www.newscientist.com/article/mg23531420-600-how-crooks-stalled-the-rise-of-electric-cars-for-100-years/#ixzz5wHGDymPW

A London Electrobus egyik járműve begördül az újratöltÅgarázsba

Akkumulátorcsere az elektromos buszon

https://index.hu/tudomany/til/2019/08/11/hajszalon_mult_hogy_szaz_eve_nem_az_elektromos_meghajtas_valt_egyeduralkodova_elektromos_busz_auto_london/

За какво говорим? Ние тук на дивият исток?Képtalálat a következÅre: âfustolo buszâ

Képtalálat a következÅre: âfustolo buszâ Képtalálat a következÅre: âfustolo buszâ

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Имаше едно време една елкола, но Джоки Юинг и другите нефтбарони и теглиха майната..... Размазаха я...И помен да не остане.....

Egy kupacba pakolt bezúzott EV1-esek

https://totalcar.hu/belsoseg/2019/09/08/igy_nezett_ki_egy_5000_kilometeres_villanyautos_tura_1998-ban/?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Неотдавна бях с познати и разгледахме унгарските атрибути за коронясване. Там казаха, че това са точни реплики, но сабята не е тази която е държал св. Ищван. Оригиналът е в Прага в църквата на св. Витуш и я пазят заедно с чешките атрибути за коронясване. Потърсих по нета и намерих сабята.kard.jpg

Направи ми впечатление надписът и почнах да търся. намерих следното:

+VLFBERH+T or +VLFBERHT+

Това е оръжие употребявано от Викингите в периода от ранният 9. до средата на 11. век. Открити са едва около 170 такива меча из европа. 

И тук става интересна историята. Тази сабя е направена от изключително чисто желязо. Толкова чисто, че в Европа едва 800 години по-късно са могли да произведът. Подобна чистота има дамскуската стомана, но тази сабя няма тези черти, вълни, типични за дамаска.....

Интересното е, че и между сабите има разлика. Тези при които + /гръцки кръст/стои пред Т-то са много по-доброкачествени от тези при които + стои след Т-то, на краят на надписа.

Значи в Европа тази технология/топене на желязото в керамичен съд/ е била неизвестна. Тогава викингите, чрез каспийско море са търгували с регионите от сегашният северен Иран. Предполага се, че от там са носили или готовото желязо и са го ковали или по-поръчка там са им правили тези саби.

Намерих и филм за това:

 Историята на тези саби спира с идването на власт на турците в Мала Азия. По късни езкемпляри не са открити....

Тук възниква въпрос.

Ако центърът на това желязо е от Иран, защо не са открили в региона подобни оръжия? На исток до колкото знам няма артефакти...

Доста е бил развит този регион по въпроса на металургия и обработване на металите. 

Може би успехът на османците в това се базира, че също от този тип стомана са имали оръжията си. Гъвкави, нечупливи и държащи остротата ако ще повреме на цялата битка....

 

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Може ли да става дума за метеоритно желязо, тоест - паднало от небето, от космоса? 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 минути, ISTORIK said:

Може ли да става дума за метеоритно желязо, тоест - паднало от небето, от космоса? 

Възможно е. Също съм чел някъде, че в индия е имало място където е имало извънредно чисто желязо в натурална форма. Затова имат едно оръжие мавито като прожина и се бият с него като с камшик. Нечуплива стомана.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, ISTORIK said:

Може ли да става дума за метеоритно желязо, тоест - паднало от небето, от космоса? 

Според мен - не.

Гъвкавостта на стоманата се придобива с термообработка. Коване (студено), нагряване, коване за форма, охлаждане, ново коване и т. н.  При коване на студено се нарушава структурата и отпада нагар или др., неметални включвания. При нагряване "нарушеното" място е зародиш за образуване на ново зрънце и  с охлаждане се "запазва" издребнената структура. Многократното повтаряне на коване-охлаждане води до фина, дребна структура на стоманата (закаляване - майсторлък требе!😉). Става по-яка и гъвкава (донякъде), без да се чупи. Повишава се твърдостта на "повърхнините" слоеве (дребнозърненост) при определена "скорост на охлаждане" и може да се запази структурата на  "вътрешната" част, която не е толкова крехка (не се троши при ударно натоварване), понася "доза пластичност".

(разправят, че охлаждането за закаляване са извършвали с "пробождане" на прасе?!😯- легенда, но определя конкретна скорост на охлаждане)

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Според това което съм чел за дамаската стомана, най важна е рудата.От всяка не става.Нагряването ,коването и охлаждането се извършва многократно и то всеки път при различна температура и продължителност.Казват, че има някаква поема(песен?), която майсторите на дамаска стомана са рецитирали докато я обработват.Какъв трябва да бъде цветът на стоманата в различните стадии на нагряване и коване.Като луната, слънцето при изгрев, залез и тем подобни.Вероятно поемата описва технологията на обработката на дамаската стомана.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Разликата между +УЛФБЕРХ+Т и дамаск стил стоманата е, че дамаска както при катаната от едно сравнително замърсена желязна руда, чрез многократно загряване и коване, после нагъване по от 200 до 600 пъти се получава чист метал с хомогенизиръно карбонно наслояване. После с закъляването имаме, една гъвкава но силна сабя. на която орнаментиката я изпъкват с потопяване в киселина. А японците, чрез разни рисунки наслоени в различна дебелина течна глина нагряват и  охлаждеат.

Дотогава викингската сабя, е правена от /във видеото е показано/ от дадено количество желязна руда+прах от дървени въглища+калциум/казват, че смляни на прах човешки кости/ се поставят в една глинена купичка която затварят херметично/с глина, както казана за ракия с тесто/ и капачка. Като гювече. После се нагрява до /и това не са могли в юропа тогава/ такава температура/1538 градуса/, че желязото да се стопи. В купичката карбона се стопява и смесва с течното желязо а калциумът сабира всички замърсения които изплуват на повърхноста. Така получената буга почват вече по познатият начин да коват, нагряват, коват.......и накрая закаляват....Интересно е още как са правили надписът, но той е друга манджа....

или

 

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
On 23.09.2019 г. at 10:55, Малоум 2 said:

Според мен - не.

Гъвкавостта на стоманата се придобива с термообработка. Коване (студено), нагряване, коване за форма, охлаждане, ново коване и т. н.  При коване на студено се нарушава структурата и отпада нагар или др., неметални включвания. При нагряване "нарушеното" място е зародиш за образуване на ново зрънце и  с охлаждане се "запазва" издребнената структура. Многократното повтаряне на коване-охлаждане води до фина, дребна структура на стоманата (закаляване - майсторлък требе!😉). Става по-яка и гъвкава (донякъде), без да се чупи. Повишава се твърдостта на "повърхнините" слоеве (дребнозърненост) при определена "скорост на охлаждане" и може да се запази структурата на  "вътрешната" част, която не е толкова крехка (не се троши при ударно натоварване), понася "доза пластичност".

(разправят, че охлаждането за закаляване са извършвали с "пробождане" на прасе?!😯- легенда, но определя конкретна скорост на охлаждане)

...

Има сведения че тюрките (древните) са използвали метеоритно желязо за коват мечовете си. 

Тънкостта в случая ( и изобщо за коването на мечове в древността а и по късни времена) е че желязото се карбонизира ( във външния си слой или слоеве) в степен да добие състава на стомана ( да стане достаъчно твърдо за оръжие) при самото нагряване в нагорещените въглища 

Апропо

Това също е една от причините дамските мечове да се "прековават" и пренагряват стотици пъти, и изобщо мечовете. Едно време се е произвеждало (добивало) желязо, Стоманата започва да се произвежда (техлогията и се прилага) в по-новите времена някъде в 16 век, по спомените ми.
Дамаските оръжия ( а и самурайските) са с вътрешност от меко желязо ( те и затова за това са гъвкави, стоманата е твърда) - карбониран е само външния слой.

Не е правилно според мен  да разгледаме нещата от късните (или модерните технологии - аз гледам сравнително редовно и с интерес "Родени в Огъня") , като си прествяме че мечовтете  се изковата от парче стомана

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Стоманата не е нова технология измислена от някой случайно или целенасочено, а е еволюция на обработката на желязото. Просто някой е решил да не кове прясно желязото само до получаване на нужната форма, а е ковал по-дълго, и най-вече е рециклирал стари железа, като така се е получавало по-здраво и обогатено желязо. Затова и дамаските ножове са здрави, защото се използва най-често рециклиран матерял. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 3 минути, makebulgar said:

Затова и дамаските ножове са здрави, защото се използва най-често рециклиран матерял. 

Това къде сте го чел?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 44 минути, nik1 said:

Дамаските оръжия ( а и самурайските) са с вътрешност от меко желязо ( те и затова за това са гъвкави, стоманата е твърда) - карбониран е само външния слой.

Да, самурайските мечове не се закаляват "пружинно", като европейските. Ако успееш да огънеш самурайски меч, той ще си остане огънат. Чел съм, че при японците и рудата не е добра, за това се и налага такава сложна обработка. Въобще в началото, качествена стомана със сравнително хомогенна структура май са произвеждали основно в Персия. Използвали са глинени пещи. Има запазени качественни викингски мечове от източна стомана. Викингите сами са ги ковали, но вероятно са внасяли стоманата от Персия.

 

Едит: извинения за Skubi, сега видях, че той вече е писал за викингите.

Редактирано от Amazonski
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Amazonski said:

Да, самурайските мечове не се закаляват "пружинно", като европейските. Ако успееш да огънеш самурайски меч, той ще си остане огънат. Чел съм, че при японците и рудата не е добра, за това се и налага такава сложна обработка. Въобще в началото, качествена стомана със сравнително хомогенна структура май са произвеждали основно в Персия. Използвали са глинени пещи. Има запазени качественни викингски мечове от източна стомана. Викингите сами са ги ковали, но вероятно са внасяли стоманата от Персия.

Едит: извинения за Skubi, сега видях, че той вече е писал за викингите.

zzz-gaulish-sanctuary-at-gournay-sur-aronde-2-c-bc-ironПри келтите е била привичка да погребат и сабята на воина чрез сгъване или счупване. За да може да я ползва на другият свят.....

Разгледай клипчето което съм сложил за УЛБЕРТ+Х сабите.....

 

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Все пак .. има ли оригинални научни изследвания на предмети (оръжия) от древна/средновековна Персия или Индия, който да показват че състава на оръжията е стомана? Целия състав, т.е че са произведени от стоманено парче метал/отливка.

Скептичен съм по разни причини - няма да ги коментирам, за да не става безсмислен спор..

В мрежата има вскакви разкази и "преразкази", но не намирам нищо като оригинал..

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!