Отиди на
Форум "Наука"

Как се предпазвате от настинка, от грип и от други подобни болести?  

23 потребители са гласували

1. 1. Как се предпазвате от настинка, от грип и от други подобни болести?

• Ваксинирам се
      1
    • Пия витамини
      7
    • Храня се здравословно
      6
    • Пия чайове (билкови, зелени, черни, плодови)
      6
    • Ям чесън, лук и/или горчица
      9
    • Ям мед (или слагам мед в чая)
      7
    • Правя си гаргара (с чай и/или с топла вода)
      2
    • Ям цитрусови плодове и/или пия цитрусови фрешове
      4
    • Пия вода и други течности
      8
    • Пия твърд алкохол
      7
    • Лекувам се превантивно с хомеопатични препарати
      0
    • Спортувам
      7
    • Медитирам
      1
    • Ходя на сауна
      0
    • Спя повече
      3
    • Временно спирам тютюнопушенето
      0
    • Стоя си вкъщи и избягвам срещите с хора
      4
    • На работа избягвам болните колеги
      4
    • Не ползвам градския транспорт
      4
    • Нося маска
      2
    • Нося противогаз
      2
    • Моля се и чукам на дърво да не се разболея
      1
    • Мен настинки, грипове и болести (засега) не ме ловят. Аз съм нинджа и съм от желязо!!!
      4
    • Ще му мисля, като ме хване!
      4
    • Друго
      5

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Моля, споделете своя опит!

Може да изберете само един отговор или повече отговори в анкетата

Редактирано от ISTORIK
  • Потребители
Публикува (edited)

Дотук:

-никой не спира тютюнопушенето (баси мамата и наркоманите)

-никой не се лекува с хомеопатични срества (Романа печели нова точка, бафф)

-никой не ходи на сауна (никой не ходи в Швеция или Финландия, ах бедняците)

-никой не се вкасинира (ами да, те ваксините са опасни..)

-никой не носи маска или притовогаз (аха, да не сме китайци)

-

Редактирано от nik1
  • Глобален Модератор
Публикува

лично аз имам известни резерви към противогрипните ваксини, що се касае до тяхната ефективност. Разбира се хора с компроментиран имунитет е добре да си ги слагат.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

и ми звъниш на мен за безплатна консултация, кучееее ;))))

Редактирано от Last roman
  • Потребители
Публикува
Преди 8 минути, Р. Теодосиев said:

Аз като се разболея слушам личния си лекар и си копувам каквото ми предпише от аптеката :animatedwink:

И аз така, но не всичко което, ми предписва GP-то ми понася на стомаха (не говоря за настинките и гриповете)

Преди известно време се бях "схванал" (или там както се казва) в областа на тила и чувтствах болки в продължение на 20 дни. Вероятно бях настинал и някакъв нерв се беше "зачоплил", и не минаваше (не бях сменял пози на спане или възглавници)

GP-то ми предписа някакви яки лекарсва (за подагра и за отпускане на мускули), обаче ми се разказа играта на стомаха още на втория ден.

Пълна тъпотия (от моя страна погледнато),. защото стомашните болки са (бяха) много по-силни , а и раздразненият и наранен стомах (лкигавицата му) не минава какво едно схващане или възпаление на нерв. Курсът  със фамотидина и диетата е поне месец при такова състояние, и няма гаранции..Както и да е, тези лекарства, само с няколко таблетки ми помогнаха за болката в тила, и ги спрях..
/Ако бях пил изпил всичките изписани, както е по рецепта (блистер, два) щях да пострадам сериозно/

--------------------------------

Не я знам моята GP как стои като професионалист, аз съм лаик и не мога да преценя..Иначе, не е дошла един път да види майка (лека и пръст) в къщи,, въпреки молбите ми - става дума за пациент преживял 4 мозъчни инсулта, за запознатите е ясно какво значи това..

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 1 час, nik1 said:

- никой не спира тютюнопушенето (наркомани!!!)-

Непушачите никога не са го започвали. Няма какво да намаляват или да спират. 

• Модератор Инженерни науки
Публикува

Само аз ли съм с твърдия алкохол? Ужас!

За себе си (освен за медицинско) почти не ходя при жипито. Поне по-рядко от 0,5 пъти / годишно.

• Потребители
Публикува
Преди 6 минути, ISTORIK said:

Непушачите никога не са го започвали. Няма какво да намаляват или да спират. 

Ееее...ти от майтап не разбираш..Не се стягай толкова де....Всички, които четат това, знаят, че и непушачите боледуват от настинки и грипове ; всеки е боледувал като дете най-малкото, освен ако не е бил Айрън Мен..

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Някои карат на вода, други - на алкохол, трети - на чай, а има и такива, които смесват чая с алкохола.

Чудно ми е последната група хора дали разреждат алкохола с чай или пък разреждат чая с алкохол... 

Някои хора поят от мъка... Други - защото са болни. Трети пият от сутринта.

Редактирано от ISTORIK
  • Потребител
Публикува

Предпазването от настинка става, като се пазим да не прегреем! Прегряване:

- учестява са дишането и то повърхностно - в горната част на белите дробове, за да се охлажда кръвта, че ... ще ходи до мозъка, да го охлажда (за да нямаме халюцинации). Това води до "сваляне" Т на около 32-34 градуса в горната дихателна зона - и Т става ефективна  за бързо микробно развитие, като практически "не можем" с висока Т да убием вирусите, "намиращи" бактерии. https://bg.wikipedia.org/wiki/Вируси

- изпотяване и ... най-вредното: обдухване-течение, което да ни охлади (за кеф, по-скоро). Води до местно преохлаждане и "вдървяване на жилите" по жаргон...Боли много!:ac: Става доста често и по време на сън - неволно отмятаме завивките и ... се "вкоченяват" разни отвити места.

- чаят да не се пие горещ, а топъл. Да не се предизвиква голяма Т разлика, която  автоматично да изисква бързо дишане за охлаждане на "изгореното".

-при Хранене - топла, а не гореща храна. Всяка хапка да се дъвчи до "втечняване" - тогава се преглъща. Да не се употребяват газирани (или др.) напитки, по време на хранене, а и около 10-15 минути след това.

Е, и ако може да отделите сутрин около половин час за йога-леки упражнения (запазват еластичността на връзките и преносът на информация става нормален) с дишането - значи добре се пазите.:)

Късмет! за опитващите!:)

...

• Потребители
Публикува (edited)
1 hour ago, Малоум 2 said:

Предпазването от настинка става, като се пазим да не прегреем! Прегряване:

- учестява са дишането и то повърхностно - в горната част на белите дробове, за да се охлажда кръвта, че ... ще ходи до мозъка, да го охлажда (за да нямаме халюцинации). Това води до "сваляне" Т на около 32-34 градуса в горната дихателна зона - и Т става ефективна  за бързо микробно развитие, като практически "не можем" с висока Т да убием вирусите, "намиращи" бактерии. https://bg.wikipedia.org/wiki/Вируси

- изпотяване и ... най-вредното: обдухване-течение, което да ни охлади (за кеф, по-скоро). Води до местно преохлаждане и "вдървяване на жилите" по жаргон...Боли много!:ac: Става доста често и по време на сън - неволно отмятаме завивките и ... се "вкоченяват" разни отвити места.

- чаят да не се пие горещ, а топъл. Да не се предизвиква голяма Т разлика, която  автоматично да изисква бързо дишане за охлаждане на "изгореното".

-при Хранене - топла, а не гореща храна. Всяка хапка да се дъвчи до "втечняване" - тогава се преглъща. Да не се употребяват газирани (или др.) напитки, по време на хранене, а и около 10-15 минути след това.

Е, и ако може да отделите сутрин около половин час за йога-леки упражнения (запазват еластичността на връзките и преносът на информация става нормален) с дишането - значи добре се пазите.:)

Късмет! за опитващите!:)

...

Настинката е вирусно заболяване. 

Всичко това което си написал има връзка  със намаляване/ограничаване на стреса върху организма, който стрес отслабва  имунната система.

Това отслабване е един от факторите за възникване на заболяването
Настинките и гриповете са най-чести в периодите в които имунната система е подложена на стрес и/или е отслабена. И обратно - те са рядко срещани или протичат бързо и без усложения когато имунната система е в добра форма.

Другият фактор са самите вируси. Смята се че те са по-устойчиви в среда с по-висока влажност

Третия фактор са  струпванията на хора, и динамиката им;

Бих предположил че Жоро, които не се разболява често (според неговите думи),  се движи с личен автомоибил, и на работата си няма досег с много хора (алкохолът не помага, иначе приемам напълно закачката че "ракията мори вирусите" ;))

---

Моя метод е по-прост :animatedwink: и съчетава полезното с приятното: 7-8 пъти в годината морски рекреационен туризъм през лятото и есента ,....и до пролетта съм шен..:)

Преди да започна да го прилагам, двата, трите пъти вирусни заболявания от рода на настинките, през зимата до пролетта,  не ми мърдаха; Като по график бяха..

Имунната ми система се подобрява значително при този вид рекреационна дейност - плуване по вскяко време  + подремване на плажа + обикаляне из региона..

Редактирано от nik1
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)
Преди 4 часа, Р. Теодосиев said:

Аз като се разболея слушам личния си лекар и си купувам каквото ми предпише от аптеката :animatedwink:

Преди няколко години ме беше пипнал някакъв грип. Отивам аз при личната. Преслуша ме и рече: "сега отиваш в аптеката, купуваш си парацетамол и витамин С, после минаваш през пазара, взимаш си лимони, мед, чай от мента и си лягаш на топло". Оттогава спрях да ходя при нея при грип. :ag:

П.П. Но това го пиша не като подигравка с жената. Евала й правя, че не е от тези, дето веднага ти изписват куп хапове за всяка дреболия. Лятото на 2013 г. нещо се бях схванал зле във врата. Не минава и не минава, пущината му. Рекох си да не съм взел шипове да правя. Отивам при нея, поглежда ме тя, поразпита и рече: "що не вземеш за една седмица да не седиш пред компютъра и само да си лежиш". Полежах си десетина дена и... взех че се оправих. :ag:

Редактирано от Aspandiat
  • Потребители
Публикува
Преди 3 минути, Aspandiat said:

Преслуша ме и рече: "сега отиваш в аптеката, купуваш си парацетамол и витамин С, после минаваш през пазара, взимаш си лимони, мед, чай от мента и си лягаш на топло"

Преди 3 минути, Aspandiat said:

"що не вземеш за една седмица да не седиш пред компютъра и само да си лежиш".

Тя има и "мойта" го казва това, ама тук там като се "изпраска", и ставам малко  скептичен..

Лимон, мента или градински, мед,  витамин С и парацетамол на прахчета при настинките (то май няма други медицински лекове за настинка, само едно ативирусно за определени типове "настинки", та току виж излезне, че всеки може да е "доктор по настинките" ;)), ама така ме накисна с тея хапчета за подагра и отпускане на мускулите (барем самото едното да  беше; или да ме беше питала първо как съм със шкембето), че не знам какво да мисля

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Начи, аз като усетя, че почва да ме налазва нещо, веднага разтварям 1-2 таблетки аспирин С на байер. Затопля и ако не е нещо по-сериозно вирусно, пресича веднага. С другия аспирин на байер не се получава.

Инак като дойде 1 ноември и почвам да набивам настърган джинджифил с мед. Той люти доста за онези, които не са му свикнали, но действа добре и на алвеолите, и общоимунно, и тонизира. Можеш и вместо кафе да го взимаш. Отделно и вдига самолета.

Ама трябва да се внимава с джинджифила. Колкото е по-пресен, е по-лют и по-полезен. Ако изпод рендето излиза като все едно стържеш ряпа или картоф, значи джинджифилът е читав. Ако излиза на влакна и външно е спаружен, е стар и е за боклука. Лошото е, че миналата зима пазарът беше наводнен с един сорт джинджифил, който външно изглежда пресен, гладък, обаче като го стържеш, излиза на влакна. Тоя скапан сорт се познава по това, че е с по-дребни грудки, по-кръгли и с правилна форма, иначе гладки и лъскави. Хубавият пресен джинджифил е с по-неправилни като форма грудки, по-издължени.

П.П. Джинжифилът, противно на заблудите, не дразни стомаха. Така че става и за гастритлии и за хора с нервен стомах.

Редактирано от Aspandiat
  • Потребители
Публикува (edited)

В анкетата липсва основния принцип на лечението на грип:

Без лекарства те влачи цяла седмица, а с лекарства минава за 7 дни.

:ag:

Все пак при грип почивката и болничния са за препоръчване, защото при грип основното го прави имунната система. След заболяване има имунитет към същия щам за около 6 месеца. Пиенето на антибиотици не ускорява кой знае колко оздравяването, но пречи на изграждането на имунитета и има риск същия щам да изплющи този дето ги е пил не след месеци, а още другата седмица.

Обръщам внимание, че грипът е вирусно заболяване, а не настинка или бактериално заболяване. Няма достатъчно ефективно лечения. Особено хвален е ремантадина, а и хомеопатичния тонзилотрен принася полза. Макар че шанса да се заразите от чакащите на опашка в аптеката докато купувате лекарство за близък  е много по-голям, отколкото цяра който вземете да помогне не него, а после и на вас.

Редактирано от Р. Теодосиев
  • Глобален Модератор
Публикува

Галахаде, ако ще почваме да правим тук реклама на здравни продукти, аз ще препоръчам това профилактично да се взима от 1 ноември. Съдържа коластра и е силен имуностимулант.

• Потребител
Публикува

Поне веднъж на ден ям лук. До сандвича или принцесата, като си цепна една глава на 4 и я посоля изяждам я ей така. А чечер обизателно 1-2 склиди чесън. Случвало ми сее цяла глава да изям, ама това е рядко.....

1 склида чесън гони вирусите, една глава гони всички....

• Глобален Модератор
Публикува
Just now, Skubi said:

1 склида чесън гони вирусите, една глава гони всички....

всички мацки гони също :ae:

• Потребители
Публикува
Преди 6 минути, Galahad said:

Обръщам внимание, че грипът е вирусно заболяване, а не настинка или бактериално заболяване.

Да вметна, и настинките са вирусни заболявания, като вирусите са различни от този на грипа. Някои от симптомите на настинките и грипа са подобни, но грипът протича по-тежко, с характерни за него симптоми. и с по-голям риск от усложнения от настинките.

Ремантадинът е антивирусно противогрипно лекарство.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 17 минути, Skubi said:

Една скилида чесън гони вирусите, една глава чесън гони всички....

Малко чесън ще прогони вирусите. Много чесън ще прогони приятелите ти.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!