Отиди на
Форум "Наука"

Какво би Ви накарало доброволно да отидете да служите в казармата?  

11 потребители са гласували

1. 1. Какво би Ви накарало доброволно да отидете да служите в казармата?

• Дългът към Родината
    • Патриотизмът, родолюбието
      0
    • Аз съм роден(а) в семейство на военни
      0
    • Възможността да стана истински мъж
    • Интересът и любовта към оръжията и военната техника
      0
    • Възможността за нови приятелства и познанства
    • Това, че после ще имам спомени от казармата, които да разказвам на роднини. приятели и познати. Или - да разказвам в съответната тема тук...
      0
    • Заплащането, парите
    • Военните униформи - бойна (камуфлажна) и парадна
      0
    • Приемането в казармата и на жени
      0
    • Друго
    • Нищо
    • Не мога да преценя.
      0
    • За да се сдобия с военна специалност
      0
    • За да се науча да шофирам военна техника - джип, камион, БТР, МТЛБ, САУ, танк...
      0
    • Съкратеният срок на службата (6 или 9 месеца, вместо 12, 18 или 24 месеца)
      0

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Ето още една тема за казармата. 

Поводът за нея е идеята на (част от) управляващите за връщането на казармата, в която да служат доброволно младежи и девойки. Предвижда се казармен престой за 6 или за 9 месеца.

Няма значение дали вече сте служили или пък все още не сте. 

Редактирано от ISTORIK
  • Потребител
Публикува

Може още една точка да се допълни:

- Да се науча да убивам ефективно ако се наложи за да защитавам семейството си, приятелите си, дома си и българите.

• Потребител
Публикува
Преди 31 минути, makebulgar said:

Може още една точка да се допълни:

- Да се науча да убивам ефективно ако се наложи за да защитавам семейството си, приятелите си, дома си и българите.

Съгласен с лека корекция. 
"Да се науча да убивам ефективно ако се наложи за да защитавам семейството си, приятелите си, дома си, сънародниците си и свободата ни".

• Потребител
Публикува

Целият шум около доброволната служба има за цел да подготви народонаселението с връщането на истинската, задължителна, казарма. Явно в това има външни причини, но да не подценяваме и вътрешните. Въпреки опитите продължаващи повече от хилядолетие българското племе да бъде цивилизовано по своята същност си оставаме орда. А в ордата без налагането на дисциплина по строго йерархичен път настава безвластие, хаос. В последните 30 години се нагледахме на хаос именно, защото "отгоре" не желаеха да наложат ред в обществото по начин, подходящ за местните условия. Наместо това се изпробваха всякакви либерални методи, които явно не вършат работа.

• Потребител
Публикува
Преди 3 часа, Димитър Йорданов said:

Съгласен с лека корекция. 
"Да се науча да убивам ефективно ако се наложи за да защитавам семейството си, приятелите си, дома си, сънародниците си и свободата ни".

Някои хора в България признават за сънародници чужди народи, тъй че ако в текста няма изрично споменати българите или България, става противоконституционен.   

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Явно е необходимо да направя малко уточнение.

Става дума за някаква начална подготовка, вероятно - придобиване на военна специалност (моята е метеоролог - радиосондист и изчислител към РВ и А, ВОС - 53), стрелба по неподвижни и подвижни мишени с истински патрони, стрелба с халосни патрони (Аз съм участвал в по-малко от 10 стрелби, реално - около 5 - за 19 месеца военна служба; патроните се пестят!), строева подготовка, маршируване, даване на наряди... И ред други битовизми - шиене (копчета, дупки, кръпки...), навиване на партенки около ходилото и глезена, миене на чинии, белене и рязане на картофи и моркови, миене на чинии, миене на камиони и изстъргване на калта от веригите на верижната техника - танкове, БТР-и и др., метене на листата и чистене на снега на плаца, оправянето на леглото... Да не пропусна най-забавното - чистенето на тоалетните и отпушването на запушената канализация в тях! 

Стрелбата по мишени, ритането и удрянето на боксов чувал, чупенето на дъски, керемиди, тухли и камъни не е като убиването на човек. От друга страна, мишената, чувалът, дъската, керемидата, тухлата и камъкът са нежива материя, те не могат да се защитят, не могат да отвърнат на атаката. А човекът насреща ви може!

На военни мисии, където се стреля и се убива истински враг, отиват военните, служещи в професионалната армия.

А тук става дума за някаква имитация на начално военно обучение. За усвояване на някакви пари, за усвояване на комисиони, за корупция и далавери. Обърнете внимание, че политиците, които предлагат връщането на казармата, не са служили в нея. Няма и да се запишат като доброволци. Нито ще запишат там децата си.

А всеки, който иска да се научи да стреля, може да отиде да стреля на стрелбище.

Който иска да се научи да се бие, може да се запише на бойни изкуства. Аз съм тренирал няколко японски бойни изкуства - няколко стила карате, джу джуцу, нин джуцу, джудо и айкидо. А в казармата не се изучава дори и СРБ (специализиран ръкопашен бой - смес от карате, джудо, самбо, борба, както и бой с автомат, нож, полицейска палка, тонфа - палката със странична дръжка, малка лопатка и др.). 

Редактирано от ISTORIK
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Аз отговорих - възможността за нови познанства и приятелства. 

Имам няколко страхотни приятели от казармата, които нямаше да познавам, ако не бях там, по времето, в което бях (1995-1996 г.), а също, и ако по това време не лежах за кратко във военните болници в Хасково и в Пловдив.

От дистанцията на времето, времето, прекарано в казармата е загубено. За същото време, ще изкарате една магистратура или ще се сдобиете с трудов стаж!

Печалбата е само, че попаднах на библиотеката в поделението, където четох научна военна литература. И приятелствата, разбира се.

Ако сте живели като студенти в общежитие в друг град, в казармата няма да научите нищо повече. Само ще се нагледате и ще се наслушате на простотии. 

Ама, както искат да връщат казармата, ако не бях служил, днес по-скоро не бих се записал като доброволец. 

Редактирано от ISTORIK
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Добавих три нови възможни отговора в анкетата. 

Не съм добавил отговора за научаването да убиваш, понеже там такова нещо не се учи. Ако сте с нагласата, че ще се научите да убивате с огнестрелно оръжие, с хладно оръжие и без оръжие, че ще отвинтвате ръце, крака и глави - като по военните филми, ако мислите, че ще размазвате нечии глави с танковете, лъжете се много! И ще останете жестоко разочаровани. 

Имаше един филм, в който двама се биеха, накрая "нашият" откъсна (или отряза) ръката на противника си и го преби с нея. Такива неща в казармата не се учат.  

Редактирано от ISTORIK
  • Потребител
Публикува
1 hour ago, ISTORIK said:

От дистанцията на времето, времето, прекарано в казармата е загубено. За същото време, ще изкарате една магистратура или ще се сдобиете с трудов стаж!

Времето, прекарано в казармата, се зачита за осигурителен стаж и участва при определяне размера на пенсията.

• Потребител
Публикува

Тоест в казармата не те научават да убиваш, а се научаваш да те подчиняваш когато някой по-високопоставен те прати да убиваш. Научаваш се да използваш и поддържаш средствата за убиване, като принципно нямаш думата за това трябва ли, как и кой да бъде убиван.

Напрактика всички умения които могат да се придобият в казармата като стрелба с пистолет и автомат, ремонт и чистене на верижни и камиони, морзовия код, оправянето на леглото, бръсненето, яденето на буламачи, варосването на поделение, лъскането на ботуши и други подобни човек преспокойно може на си ги изучи и извън казарма ако има желание и отдели малко време и средства. Извън казармата може да се направи и обучението във висш патриотизъм. Тоест подготовката за война може да се направи и извън казарма. Единственото което на което не може да бъде научен извън казармата младия свободолюбив човек е сляпото и безприкословно жертвоготовно подчинение, което е нужно на генералите за да превземат разни военни позиции. Трудно е човек да го накараш да жертва живота си. 

• Потребител
Публикува

Армията трябва да инвестира в умни оръжия, противовъздушна отбрана, крилати ракети, дронове, ядрено оръжие, лазери, роботи..., а човешкия материал трябва да се обучава на управлението им от заровени под земята бункери.

• Потребител
Публикува

А за това от момчетата да стават мъже трябва да се грижат родителите - да ги пращат да спортуват всякакви спортове, да не ги жалят за физически труд, да ги учат да мислят, и т.н. 

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 3 часа, insighting said:

Времето, прекарано в казармата, се зачита за осигурителен стаж и участва при определяне на размера на пенсията.

Да, това е така, наистина.

Аз имах предвид, обаче, че човек може да натрупа стаж в някоя професия, на някое работно място, ралично от казармата. Например - в някое училище, в някоя фирма, в държавната администрация и т.н.

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, ISTORIK said:

Аз имах предвид, обаче, че човек може да натрупа стаж в някоя професия, на някое работно място, ралично от казармата. Например - в някое училище, в някоя фирма, в държавната администрация и т.н.

Т.е. професионален опит. Иначе осигурителният стаж не винаги е равен на зачетения трудов стаж.

• Потребители
Публикува

Не видях отговор: Щото съм от 80-те процента или той ще се получава от сбора на всички отговори с мерак за ходене в казарма?

За огромно съжаление тази държава се управлява от дебили, които вместо да изработят някаква смислена външнополитическа доктрина, ръсят неадекватни глупости за армия, дето с прашки щяла да сваля ракети и самолети. А да и тъй като 1/3 от населението (младото и работоспособното) се е изнесло от странтата, та останалите 2/3 (предимно цигани и пенсионери) ще забият червеното знаме на меровая революция на купола на "Света София" в Цариград, пък нищо, че само населението на този град е по-голямо от това на България (да не говорим за сравнението на икономическия потенциал на този град с този на държавата България).

Явно им се губят някои дребни подробности: Бастилията всъщност е превзета от разбунтували се войници, "Аврора" е вонен кораб с разбунтували се войници, а не товарен шлеп, а и видяхме какво стана с Чаушеско, когато реши да извика сТанко.

А българският народ в момента не е никак доволен от своите държавни ръководители. В един момент да не плачат, че са имали глупост да раздадат пушки на недоволни хора!

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!