Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Модератор Военно дело
Публикува

Една стара история...

Преди много години в България в село Горно надолнище. В края на деня мъж си пристига вкъщи от нивата прашен, потен и уморен. На вратата го посрещат дребните му дечица.

- Тате, ай да идем, чи сми гладни- въртят се те около него. Той ги гледа с бащинска любов и им се радва. Влизайки в къщата още от прага вика.

-Булка, сипвай манджата, чи сми гладни.

-Ми то убаво а сипа, ма неска бяй у кумшийката да я вида, посли бяй на мигданя на орото и не можай да сготва.

-Оф-въздиша тежко мъжът- ти си лесна, жа идеш бой, ми ас и лапяята кво жа идем.

Както се вижда от тази история в традиционния български морал насилието над жена е било допустимо и считано за нормално когато жената изостави задълженията си. При това самите жени също са били на мнение, че това е нещо напълно нормално-никоя добра стопанка не трябва да се отнася небрежно към задълженията си.

В историята е използван диалекта на село Зелениково.

• Мнения 614
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува
Преди 24 минути, Frujin Assen said:

Както се вижда от тази история в традиционния български морал насилието над жена е било допустимо и считано за нормално когато жената изостави задълженията си. При това самите жени също са били на мнение, че това е нещо напълно нормално-никоя добра стопанка не трябва да се отнася небрежно към задълженията си.

Традицията повелява!!! Трябва да държим на изконните български обичаи и да декриминализираме побоят над жените.Така хем ще спазваме древните ритуали и практики, хем пък ще се примъкнем по близо на изток. :564da112d749c_wink(1):

Фружине, как успя от една история да си извадиш заключение за българския морал?Има много други, които не си млатят жените.Не съм си и представял, че най добрите стопанки са набитите жени.

Абе може ли да хвърляш такива бисери?

Ама що да не може пък. Както виждам ,жените са съгласни да ги набият само и само да не се ратифицира Инстанбулската конвенция.:ag:

• Харесва ми! 1
  • Потребители
Публикува (edited)
Преди 1 час, Frujin Assen said:

Една стара история...

Преди много години в България в село Горно надолнище. В края на деня мъж си пристига вкъщи от нивата прашен, потен и уморен. На вратата го посрещат дребните му дечица.

- Тате, ай да идем, чи сми гладни- въртят се те около него. Той ги гледа с бащинска любов и им се радва. Влизайки в къщата още от прага вика.

-Булка, сипвай манджата, чи сми гладни.

-Ми то убаво а сипа, ма неска бяй у кумшийката да я вида, посли бяй на мигданя на орото и не можай да сготва.

-Оф-въздиша тежко мъжът- ти си лесна, жа идеш бой, ми ас и лапяята кво жа идем.

В историята е използван диалекта на село Зелениково.

Ако ще си разправяме вицове (това е виц и измислена история, вижда се), нека да не ги представяме като истински истории . Знам ти стила (надлюдателен  съм, проф.изкриване , наскоро пуснах една тема, ти я я знаеш коя е -  в един коментарите беше писал ти, със подобен подход :)) .Нека да е по-малко в наука.бг този стил.

===========

Ако говорим за традицинния морал на българите от началото на 20 век, боят над жените е почти непознат, и не се толерира. (това не значи, че не се случва, просто не се толерира, и не се гледа с добро око на него)

Има материали, има изследователи на българският партриархален бит и психология , който иска да чете, може да го направи.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Етнография_на_Македония

/А има хора които познават лично, повече поколения отколкото ти, прави си и тази сметка преди да ни разиграваш :)/

Лека забележка е, надвявам се разбра какво ти казвам, с което приемаме че всичко е ОК.

Редактирано от nik1
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува

Не в защита, а за майтап: радио-скеч (по памет, че много отдавна беше по радиото:)):

"Журналист: Вуте, какво ще кажеш за отношението с жените?

Вуте: А-а?.. На жената у главъта й се въдят гяволе! Като я бамнем у врато - они бегат!..

Жената требе а се лаже.

Ж: Аз моята не я лъжа.

В: Ако ти не я лажеш, тя че си намери кой да я лаже. Вие, гражданята си имате телавизор... Жените много обичат тая пущина - телавизорат!.. Той ги лаже!"

И т. н. - не помня всичко ... Има някакъв бит в цялата работа!:) с отношенията:) и не всичко е майтап.

...

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 22 часа, scaner said:

Романе, конвенцията задава рамки. Всичко в тези рамки, което например за тебе е неясно ('нарочно' - докажи де :) ), подлежи на изясняване и запълване от националното законодателство. Ако нашето национално законодателство реши да въвежда джендър идеологията във ЛГБТ-формата която теб те плаши, тогава може да се бунтуваш и бих те подкрепил.

Когато нашето законодателство го реши, ще е късно да се бунтуваш и да подкрепяш, защото конвенцията не задава рамки никакви, а формулира общи предписания, които утре или някой европейски акт, или някои ултралиберал, дошъл на власт в България, ще запълни с безумие. Точно в това е нейния огромен дефект. 

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 19 часа, nik1 said:

Мнението ти е много аргументирано (както почти винаги), разбрах какво пишеш още онзи ден, но какво точно предлагаш, някаква идея как да стане това?

Ако говорим за Конвенцията (оттеглянето на дебатите е за момента, но ще има такива по-късно)  то в нея, доколкото я прочетох по внимателно , не се допускат резерви по чл 12 ал 1. https://rm.coe.int/168046246f

Не става въпрос за резерви по конкретни текстове на конвенцията. Духът на конвенцията е ясен - борба с насилието върху жени и момичета. Тя включва най-общо два вида мерки - мерки при извършено вече насилие и превантивни мерки. Докато първите могат да се унифицират, то вторите са ефективни само ако са съобразени с конкретната група и даже микрогрупа. Целенасоченото чупене на стереотипи е социален инженеринг. Е, съмненията ми са в собствените ни управници и активисти които ще се занимават с проблема, т.е. в квалификацията на "инженерите". 

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 12 минути, КГ125 said:

които утре или някой европейски акт, или някои ултралиберал, дошъл на власт в България, ще запълни с безумие.

Това не е проблем на конвенцията.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 12 минути, Atom said:

т.е. в квалификацията на "инженерите". 

но не тия са инженерите... Те са само от поредицата "изпълнители". Другаде се задава векторът. И пришпорването, което е налице и е все повече... вероятно има смисъл и значение... Едно е сигурно - това, което е досега му е отредено да си отиде. В основни линии основните битки в света в цивилизования свят са именно между драпащите за вечно статукво и адаптиращите се към новите условия.

Бесния напор, който се дава, е симптоматичен колко много застой е налице в социума... и конкретно в самият човек.

Относно конфликта за който споменавам - в общ смисъл допускам предположение. Очевидно е, че са налице сериозни разминавания между техническия напредък, чрез който се задават основи за друг тип социални отношения. Отношения основани на други опорни точки, а не както хилядите години досега - груповите идентификации по признаци и идеологиите, чрез които се капсулираха и "живееха".

Милиони хора в рамките на собствения им живот остават без нужните им внушени опори, ползвани и експлоатирани до момента. Съпротивата е огромна и това довежда до разцепление и конфликти. Все пак е нужно да се направи избор - всеки за себе си... (за който е в състояние да избира и да взима решения) за който не може - вижда се достатъчно ясно по параноите и маниакалността, свързани и двете с вкопчването.

Редактирано от ramus
  • Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 22 минути, Atom said:

Целенасоченото чупене на стереотипи е социален инженеринг. Е, съмненията ми са в собствените ни управници и активисти които ще се занимават с проблема, т.е. в квалификацията на "инженерите".

И това не е проблем на конвенцията.  След ратифицирането на който и да било документ подписалите го държави са тези, които следва да разработят програми, политики и законови мерки за това как да го прилагат. Международният документ не може да им създаде такива, не му е и това задачата. Тези документи са на високо ниво, те постулират принципите, на които се съгласяват съответните държави и на основата на които същите тези държави ще се считат в изпълнение или неизпълнение на конвенцията.

Някъде другаде вече написах защо конвенцията е необходима. Защото се вижда, че само на основата на приети формално законови актове държавите не върщат достатъчно, а нерядко - като българската - не вършат почти нищо,  за да може описаното в законодателството им да става реалност.

Затова се налага международен документ, с подписването на който който да се задължат да правят това, което са си написали в законите, но по което бездействат; и ако не го правят, да се считат на международно ниво за нарушаващи конвенцията. Тоест той се явява своеобразно средство за международен контрол дали държавите бездействат или не.

Aко въпросът е какво следва за една държава, ако не изпълнява конвенция по човешките права, вижте да речем Турция. Когато по отношение на нея се вземат някакви решения за участие в международни структури, това дали държавата си изпълнява международните задължения придобива значителна тежест. Тоест неспазвайки този или онзи международен документ, който държавата е подписала, рано или късно я поставя в международна изолация и пречи на външнополитическите й цели.

Редактирано от dora
  • Харесва ми! 1
  • Upvote 1
  • Глобален Модератор
Публикува

Това е твоето разумно тълкувание. Радикалният либерализъм изобщо няма да мисли така, а правилата й му дават възможности широки. И не, въобще не се казва в конвенцията, че държавите сами имат право да разработват каквото си искат. Те ще бъдат задължение от съответни европейски актове, а пък от друга страна всяко левичарско наше правителство ще си свърши работата само. 

И не, Конвенциите не съдържат общи принципи, а са част от вътрешното право, ПО-ВИСОКО от закона. Какво става утре, ако ЕС даде тълкуване? Ще трябва да го спазим. Затова трябва ОТСЕГА да се изчистят нещата. 

Ако се действа формално - един закон повече или по-малко все тая. 

Но у нас има достатъчно правила за домашното насилие. Необходима е, да но нейните цели изобщо не са да защитават жените, а да нахлуе в образователната система с левия радикализъм.... Защото тя не позволява резерви, дефинира "пол" като социална, а не природна даденост и задължава държавите да ПУСКАТ ВСЕКИ БЕЖАНЕЦ, който твърди, че е жертва на домашно насилие и че е от другия пол. 

Всичко това показва, че в този си вид такъв закон в България не е нужен. Да беше оставил възможности за резерви - щяха правилните текстове от нея веднага да се приемат. Обаче не - с тях върви, ПОД ДИКТАТ от ЕС и останалото, което не само не пази правата на жените, ами нарушава тези на децата. 

• Харесва ми! 3
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 6 минути, dora said:

Затова се налага международен документ, с подписването на който който да се задължат да правят това, което са си написали в законите, но по което бездействат; и ако не го правят, да се считат на международно ниво за нарушаващи конвенцията.

Мхм и когато от ЕС запчнат да налагат радикални тълкувания .... и работата готова. Конвенцията ДАВА възможност за това. 

Ето ви, например: Ще съдят британски учител за това, че казал на едни деца : "БРАВО МОМИЧЕТА" защото нарушил правото им за джендър ориентация .........

Някой изобщо изследва ли какъв ще е ефектът върху децата, ако половата им принадлежност се премълчава в ранните години? 

Но това е най-малкото. Този некадърен нормативен акт съдържа такива общи приказки, че можеш да ги напълниш с всякакво съдържание, стига да успееш да задължиш държавата да ги изпълни. 

А да задължиш България да направи нещо е повече от лесно. 

• Харесва ми! 2
  • Потребители
Публикува
1 hour ago, Atom said:

Не става въпрос за резерви по конкретни текстове на конвенцията. Духът на конвенцията е ясен - борба с насилието върху жени и момичета. Тя включва най-общо два вида мерки - мерки при извършено вече насилие и превантивни мерки. Докато първите могат да се унифицират, то вторите са ефективни само ако са съобразени с конкретната група и даже микрогрупа. Целенасоченото чупене на стереотипи е социален инженеринг. Е, съмненията ми са в собствените ни управници и активисти които ще се занимават с проблема, т.е. в квалификацията на "инженерите". 

Активистите вероятно имат възможностт да правят това което предполагаш и по Закона за равенството на мъжете и жените, който тескт е еднозначен по смисъл (според мен), и по отговорно "лице" - държавата.

• Глобален Модератор
Публикува
1 hour ago, КГ125 said:

Когато нашето законодателство го реши, ще е късно да се бунтуваш и да подкрепяш, защото конвенцията не задава рамки никакви, а формулира общи предписания, които утре или някой европейски акт, или някои ултралиберал, дошъл на власт в България, ще запълни с безумие. Точно в това е нейния огромен дефект. 

Ако нашето законодателство го реши късно, проблемът няма да е на конвенцията. Ако някой ултралиберал дойде и забърка каша, проблемът пак не е в конвенцията, а си е наш, на избирателите допуснали това. Не е ли ясно от юридическа гледна точка, че общите предписания задавани от някакъв документ се наричат "рамка"? Как може да е дефект свободата, която ни дава конвенцията да си свършим работата както ние решим, според нашето законодателство а не според външни предписания?

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 43 минути, ramus said:

Едно е сигурно - това, което е досега му е отредено да си отиде. В основни линии основните битки в света в цивилизования свят са именно между драпащите за вечно статукво и адаптиращите се към новите условия.

Бесния напор, който се дава, е симптоматичен колко много застой е налице в социума... и конкретно в самият човек.

Относно конфликта за който споменавам - в общ смисъл допускам предположение. Очевидно е, че са налице сериозни разминавания между техническия напредък, чрез който се задават основи за друг тип социални отношения. Отношения основани на други опорни точки, а не както хилядите години досега - груповите идентификации по признаци и идеологиите, чрез които се капсулираха и "живееха".

Именно в цивилизовани свят. Т.е. налице е просто ново групиране и идентификация, а не друг тип социални отношения.

Според мен основният конфликт на 21 век се очертава да е конфликта между бедни и богати. Населението на Африка расте непрекъснато и според всички прогнози през 2050г. ще изпревари това в Европа (вкл. Русия), двете Америки, Австралия и Океания, всички взети заедно накуп.  Африка ще е пълна с млади, гладни и гневни хора, без каквито и да е перспективи пред себе си. От друга страна при сегашния тип на социални отношения,  развитието на технологиите, ИИ и т.н. ще направи излишни една камара хора по целия свят.  По-богатата част от света има ресурсите да се справи с проблема, но в рамките на собствената си градинка. Било чрез механизми като базовия безусловен доход, било чрез изкуствена заетост, социални програми и т.н.  Той обаче няма възможност (или не иска) да се справи с проблема в планетарен мащаб.

Според мен всичко което виждаме сега е стремеж към ново групиране, нова групова идентификация, а не към друг тип социални отношения. Ние (принадлежащи към цивилизования свят) и останалите. Това не е нещо ново, а  римейк на позабравеното разделение: цивилизовани и диваци.

• Харесва ми! 4
  • Глобален Модератор
Публикува

ето го и пълният текст на отхвърлената конвенция:

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6679109

Особено любопитен е следният раздел:

Глава IX — Механизъм за мониторинг

• Глобален Модератор
Публикува (edited)
Преди 14 минути, scaner said:

Ако нашето законодателство го реши късно, проблемът няма да е на конвенцията. Ако някой ултралиберал дойде и забърка каша, проблемът пак не е в конвенцията

Затова (като знаем на какво е не/способно нашето законодателство), нека да сме на принципа - 'няма конвенция, няма проблем'. :animatedwink:

Редактирано от Last roman
  • Харесва ми! 3
  • Глобален Модератор
Публикува
Just now, Last roman said:

Значи ли това, че проблемът с третият пол и гей-тоалетните и гей-обучението в училищата вече е просветнал? :cool2:

• Глобален Модератор
Публикува
Just now, Last roman said:

Затова (като знаем на какво е не/способно нашето законодателство), нека да сме на принципа - 'няма конвенция, няма проблем'.

Това, на какво е способно нашето законодателство, дали е някакъв проблем на конвенцията? Или ти предлагаш: дай да не си възпитаваме децата, щото може да сбъркаме и да ги възпитаме погрешно? Дай да не пипаме законодателството, колкото и проблеми да показват другите у него? Май не са проблеми в конвенцията това :)

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 40 минути, scaner said:

Това, на какво е способно нашето законодателство, дали е някакъв проблем на конвенцията? Или ти предлагаш: дай да не си възпитаваме децата, щото може да сбъркаме и да ги възпитаме погрешно? Дай да не пипаме законодателството, колкото и проблеми да показват другите у него? Май не са проблеми в конвенцията това :)

Че нима за възпитаването на децата са нужни конвенции?!? Нужно е морално общество. ... 

Законодателството ни проблеми няма - проблеми има правоприлагането, но те са оглушително далеч от тая конвенция. 

Тя опитва да направи нещо като революция в неща, които са от векове... И не, българите не са домашни насилници! 

• Глобален Модератор
Публикува (edited)
Преди 48 минути, Last roman said:

Затова (като знаем на какво е не/способно нашето законодателство), нека да сме на принципа - 'няма конвенция, няма проблем'. :animatedwink:

Така излиза. Не ни трябва на баир лозе. 

Преди 50 минути, Last roman said:

ето го и пълният текст на отхвърлената конвенция:

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6679109

Не е само той. Чл.12 - в него в добрия текст е вплетено ИЗКОРЕНЯВАНЕ НА ТРАДИЦИИТЕ СВЪРЗАНИ СЪС СТЕРЕОТИПНИТЕ РОЛИ НА МЪЖЕТЕ И ЖЕНИТЕ.

И какво е стереотипна роля конвенцията не казва. Остава го на лгбт-тата да го разтълкуват... А непрекъснато употребява тоя термин и забележи - НЕ ПОЗВОЛЯВА отделните държави да го уточнят, защото не позволява резерви. 

• „пол“ означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете;
  • Страните предприемат, където е подходящо, необходимите стъпки за включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като равнопоставеност между жените и мъжете, нестереотипни роли на пола, взаимно уважение, ненасилствено разрешаване на конфликти в междуличностните отношения, насилие над жените, основано на пола, и право на лична неприкосновеност, в официалните учебни програми и на всички образователни равнища.
  •  

Редактирано от КГ125
  • Харесва ми! 2
  • Потребители
Публикува

Цитирай

Защото тя не позволява резерви, дефинира "пол" като социална, а не природна даденост и задължава държавите да ПУСКАТ ВСЕКИ БЕЖАНЕЦ, който твърди, че е жертва на домашно насилие и че е от другия пол. 

Драхти ..  Стегни се малко, бе човек, изтерясваш.  Разпоредбите на конвенцията се отнася само за жени (вкл би- и трансджендър), но не и за мъже.

ПС

Ей и ползите :) : Ще имаме и "нанита", които да ни гледат момчетата (поне момчетата, защото ще ни страх да си даваме момичетата, което е малко нон сенс - по тази логика хна етеросексуални нанита не трява да гледат момчета) ), или да работят нощна смяна и друго..Те няма да имат свои деца, да мислят за тях, или да се тревожат за своето семейство..

• Потребител
Публикува (edited)
1 hour ago, Last roman said:

Ами, и така не става :))

Неподписването на конвенцията означава, че всеки път, когато България се опитва да реализира някаква своя външнополитическа цел, международната общност ще има основание да й напомня, че по отношение на човешките права, насилието и дискриминацията не е подписала важна конвенция, което поставя под съмнение доколко тя в морално-правно отношение може да бъде схващана като равноправен партньор, както и като държава със сериозни намерения да ограничава насилието и дискриминацията.

Вижте примера с Турция.

Дори на свръхсила като САЩ редовно се напомня, че не са част от Международния съд на ООН, какво остава на една България.

И то при условие, че тяхното неучастие не е въпрос на някакви вътреполитически простотии, а на проблем с основния им закон.

https://scholarship.law.gwu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1902&context=faculty_publications

И като конкретен пример, макар и хипотетичен. Представете си, че поредното правителство иска да натрупа външнополитически дивиденти, като стане домакин на международна среща за справяне с трансграничната престъпност и търговията с човешка плът. Ще стане ли домакин, ако не подпише конвенцията? Не, зашото държава, която не желае да поеме  международен ангажимент  да направи така, че жените в нея да не ги бият, не е достоверен парнтор, който може да оглавява срещи по проблематика, свързана с жените.

Излагаме се като кифладжии, всъщност, като подкопаваме доверието в себе си по подобен абсурден начин....

Вследствие на което ще ни спрягат не само като най-корумпираната, ами и като най-ориенталската от всички еврочленки - дори по-ориенталска от Турция, която е ратифицирала конвенцията.

И ето, че изпаднахме от Европейските държави както по медийна свобода, така и по човешки права. А по какво останахме?

Редактирано от dora
  • Харесва ми! 2
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 4 минути, nik1 said:

Драхти ..  Стегни се малко, бе човек, изтерясваш.  Разпоредбите на конвенцията се отнася само за жени (вкл би- и трансджендър), но не и за мъже.

ПС

Ей и ползите :) : Ще имаме и "нанита", които да ни гледат момчетата (поне момчетата, защото ще ни страх да си даваме момичетата, което е малко нон сенс - по тази логика хна етеросексуални нанита не трява да гледат момчета) ), или да работят нощна смяна и друго..Те няма да имат свои деца, да мислят за тях, или да се тревожат за своето семейство..

Това че се отнасят за жени ИЗОБЩО не е вярно, защото пол е дефинирано като социално понятие. 

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 3 минути, dora said:

Ами, и така не става :))

Неподписването на конвенцията означава, че всеки път, когато България се опитва да реализира някаква своя външнополитическа цел, международната общност ще има основание да й напомня, че по отношение на човешките права, насилието и дискриминацията не е подписала важна конвенция, което поставя под съмнение доколко тя в морално-правно отношение може да бъде схващана като равноправен партньор.

Вижте примера с Турция.

Което се нарича как? Диктат. 

• Харесва ми! 2
  • Потребители
Публикува
Преди 1 минута, КГ125 said:

Това че се отнасят за жени ИЗОБЩО не е вярно, защото пол е дефинирано като социално понятие. 

Все пак прочети конвенцията внимателно (и се успокой, пий нещо ако трябва)

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!