Отиди на
Форум "Наука"

Генетиката в помощ на историята: сарматският произход на българи и славяни

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

напълно въможно е и това обяснение. Но никъде н виждам връзка между готски и хунски език, даже напротив - разлика си има, както посочва Приск. Тъй че се съмнявам Аеций да е научил хунския само защото бил подобен на скитския /готския/.

Редактирано от Last roman
  • Потребители
Публикува

Не съм твърдял подобно нещо. Просто поясних, че нямаме никакви сведения за произхода на баща му. За мен си е римлянин от Скития. 

• Потребител
Публикува
On 16.05.2018 г. at 4:41, Южняк said:

Atom,  тези алани са по-близо генетично до съвременните българи, отколкото до съвременните кавказци (по данните от изследването).

Няма ли изследването да е по-ясно и пълно, ако сравним въпросните алани със съвременниците им от тяхната или по-близка на тяхната епоха - българи, кавказци от 8 век ? Съвремените българи, а вероятно и кавказци са претърпели все някакви генетични промени.

Цитирай

Както и да е, древните алани са по-близо до българите от днес, отколкото до осетите от днес. Доста казващо, може би.

Казващо е, защото "иранската" хипотеза въобще се гради в голяма степен на осетинския език и неговата предполагаема близост до скитския, сарматския и аланския, които обичайно ги обявяват за сродни.

Цитирай

За нас - който има мерака да настоява за тюркски произход на прабългарите - първо да обясни чисто кавказо-сарматския произход на аланите от салтово-маяцк и защо от всички съвременни народи са най-близо до българите и тогава да говори за чуваши, огури, огузи и дори огъзи. 

И според тебе, ако ги сравнят с чувашите тия алани, дали няма да има някаква близост?

Subclades of Y-DNA haplogroups R1 and N are most common among the Chuvash. According to Rootsi et al. 2004, Tambets et al. 2004 (79 samples), and Trofimova 2005 (43 samples) the following distribution of haplogroups is obtained:[19]

• I1: 7%
  • I2a2: 0–2%
  • I2a1: 0–2%
  • J1: 0–2%
  • J2a: 0–9%
  • J2b: 0–5%
  • Q: 0%
  • R1b: 2–4%
  • R1a: 28–32%
  • N1c1: 18–19%
  • N1c2: 9–10%
  • E-M78: 0–14%
  • C: 0–1%

Haplogroups Q and C are rare among Chuvashes. Chuvash carriers of Haplogroup R1a (19% in hundreds of samples) are Balto-Slavic Z282 subclade.[20]

A study sampling of unrelated 96 Chuvashes concluded:

Earlier genetic research using autosomal DNA markers suggested a Finno-Ugric origin for the Chuvash. This study examines non-recombining DNA markers to better elucidate their origins. The majority of individuals in this sample exhibit haplogroups H (31%), U (22%), and K (11%), all representative of western and northern Europeans, but absent in Altaic or Mongolian populations. Multidimensional scaling (MDS) was used to examine distances between the Chuvash and 8 reference populations compiled from the literature. Mismatch analysis showed a unimodal distribution. Along with neutrality tests (Tajima's D (−1.43365) p < 0.05, Fu's FS (−25.50518) p < 0.001), the mismatch distribution is suggestive of an expanding population. These tests suggest that the Chuvash are not related to the Altai and Mongolia along their maternal line but supports the hypothesis that their language was imposed by a conquering group—leaving Chuvash mtDNA largely of Eurasian origin with a small amount of Central Asian gene flow. Their maternal markers appear to most closely resemble Finno-Ugric speakers rather than fellow Turkic speakers.

• Потребител
Публикува
On 16.05.2018 г. at 3:53, Atom said:

Аланите са съвсем друга бира. Според авторите връзката им със сарматите е изключително слаба и генетично те не са степен, а кавказки народ, неразличим от останалите кавказци.

А Стецюк, който е любител лингвист, със свой анализ  прави извод, че аланите имат общо с англо-саксите или поне че има силна връзка с древноанглийски език. Според неговата хипотеза кавказко население мигрира на изток преди степните номади от 2000 г. пр. хр.

• Модератор антропология
Публикува

И като съм го почнал през просото.... усуни и централноазиатски сака/хуни добавени към анотациите.

euro2.jpg

• Потребител
Публикува
Преди 3 часа, Южняк said:

Taka, днес излезе масивно изследване на групата на Райх за древен кавказ и връзките му с ямна и съвременните европейци.

Специално за тези, които изразяват съмнения, че молдовските гагаузи са твърде специфични, за да репрезентират българите, поствам плота от изследването. Този плот Райх го поства във всяко изследване, като го обогатява с антични образци. Направих си труда да анотирам позициите на българи, молдовски гагаузи, румънци и хървати в него, за да види всеки с очите си, че Генефан *лъже дебело и безочливо*. Вече 10-тина години лъже и мисля, че отдавна сама не си вярва, но продължава да лъже.

Райх е включил и молдовци, и гагаузи, и българи в изследването. И им е посочил местата. Геномите на българи и молдовски гагаузи съвпадат напълно, те са генетично един народ. Куриозното е, че молдовците са по-близо генетично до българите, отколкото до румънците. Анотирал съм и няколко от древните етноси, за да се увери всеки с очите си в безмислеността на автохтонството - неолитните фермери са много далече от нас, както и балканските ловци събирачи, анотирал съм още индоевропейците от ямна, хората от естонска бойна брадва и разбира се "арменците" от кавказ от бронзовата епоха. Позволил съм си да поставя и *аланите* от 6-в в плота, които, оказа се, действително се групират тясно с древните кавказци - по-нататък ще пусна цялото генетично дърво, направено от дейвид от еврогени - защото се оказва, че изглежда, че софтуера ги представя като смесица от кавказци и вусуни -или усуни - иранската номадска група от средна азия. Както и да е, гледайте с очите си - вижте къде са българи, а къде молдовски гагаузи - и къде са древните образци. Надявам се, че с това затварям въпроса, но надали... както и да е, следващото твърдение, че гагаузи и българи били различни генетично, директно ще Europe.jpg

го трия без обяснения. Черно кръгче - българи, червено - гагаузи от молдова, синьо кръгче - румънци, зелено кръгче, гърци, кафяво кръгче - хървати, виолетово кръгче - алани, червените триъгълници до аланите са кавказците от бронзовата епоха и т.н.

Не лъжеш ли ти, ето оригиналната графика и сред изброените етноси има Moldovian, а не Moldovian Gagauz. Българите и гагаузите ги има отдавна един до друг от изследването за Южните славяни и ясно личи, че макар да сме много близки, не сме идентични, те имат леко повече анадолско и левантийско от нас. Това се вижда и от аутозомните резултати във 23андМе, FamilyTreeDNA пр. който е благоволил да се тества и да се сравни лично с кои народи е най-близък.

journal.pone.0105090.g002

4u7kYAf.png

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 2 часа, Авитохол_165 said:

А какви по-точно са тия тяншански хуни от изследването, от кой период са? Що ли ми се струва, че са някакви юеджи, така нещата съвсем биха си дошли на местата. Юеджите обикновено биват приравнявани с тохарите, но като нищо може и да са някакви по-източни саки.

Добро потвърждение на теорията за произход на аланите от усуните.

юечжи = согди?

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 3 часа, Южняк said:

Въпроса обаче е че лъжат кои са или се представят за друг народ - дали за да плашат, дали защото наистина имитират културно други народи или са някакви съюзници, не знам. Хубав ден.

масова практика. идвайки в европа, вархонитите се правят на авари, за да ги уважават и да им се подчиняват съседите

• Потребител
Публикува
Преди 3 часа, Last roman said:

юечжи = согди?

Не бих казал. Поне не ония античните согди, с които се е бил (и женил) Александър. При средновековните согдийци вече със сигурност е имало значителен юеджийски отпечатък, но то това важи за почти всичко в Средна Азия. Все пак, като се почне от кушаните и се стигне до ефталитите, няколко века юеджите доминират в района. Въпросът е, че ако бяха изначално тохароезични, от това би следвало да има адски значителен тохарски отпечатък върху източноиранските езици, пък такова нещо май не се наблюдава. Може би още в Тарим са доминирали ираноезични номади от едно тесто със саки и масагети, а тохароезичните са били някакво по-малобройно градско население, съсредоточено в оазисите.

• Потребител
Публикува
Преди 3 часа, Last roman said:

масова практика. идвайки в европа, вархонитите се правят на авари, за да ги уважават и да им се подчиняват съседите

Винаги ви е било интересно в това съобщение за вархонитите - псевдоавари , кои ще да са били оригиналните авари , от чието име само като чуят се плаши сума ти народ. Ако става въпрос за апарните-парти , не би било чудно аварите да се явяват един вид техни наследници.

• Потребител
Публикува

Апарните парти са интересно предположение, но ми се струват твърде отдавна залезли от историческата сцена. Тия оногури и компания ще да са били много тъпи да си мислят, че партите изведнъж са възкръснали като фактор в 6 век сл. Хр. и идват в Европа да ги бият. Много по-логично е да са ефталитите, които в тоя период са завладели Средна Азия. Едно от названията на ефталитите е абдали.

• Потребител
Публикува
Преди 9 часа, Авитохол_165 said:

Просто веднъж завинаги трябва да се спре да се отъждествяват хуните със сюнну ( хсионг ну), включително и в названията им. При положение, че в Средна Азия щъкат разни хионити и ефталити (бели хуни, в Индия назовавани хуна), които съвсем очеизвадно използват въпросния етноним, от какъв зор се търси неговия произход в сюнну (тяхното собствено самоназвание пък вероятно е било нещо тотално различно) от китайските извори, главата ми не го побира.

Предполагам, че връзката се прави от археолозите, а не поради близкото звучене на имената.

Както и да е, за съжаление нямаме геноми на европейски хуни за да се направи директно сравнение. Има обаче индиректни сигнали. Ето една картинка от клъстерен анализ на древните геноми:

Huns.png.4a840b818391fe4d3f00cac93e8cf2da.png

Анализът е правен (не от мен) на база данните от Global 25-eurogenes.  4 от петте Хсюн-ну проби попадат в един клъстер с гепида от Сърбия. Това е много близко родство. Тези хора са  нещо като "автозомни братовчеди".

От друга страна всички знаем, че взаимоотношения между хуни и гепиди са много близки и именно вторите заменят хуните като господари в Панония. Т.е. сръбският гепид най-вероятно е хун който се прави на гепид или гепид на който някой от родителите е бил от хуните. При всички положения обаче сръбският хуно-гепид има пряка генетична връзка с монголските Хсюн-ну.

С други думи за сега това изследване по-скоро потвърждава теория за произхода на хуните и все още няма основание  за категоричното отхвърляне на връзката им с монголските Хсюн-ну. 

• Потребител
Публикува

Баш от едно грешно разчитане "хунну" е връзката. Размятат се и едни котли, но подобни котли е имало и при алтайските скити. А че през 4 век идва някакъв нов сбирщайн от източноиранци, угри и алтайскоезични (сюнну, сянби), съставляващ ядрото на атиловата шайка, идва, просто оспорвам произхода на названието от сюнну. Според мен хуни/хони е някакъв политоним, идващ от тия далекоизточни саки, тохари или каквито там са били.

• Модератор Военно дело
Публикува

Чакайте сега малко! Аз съм чел много отдавна (и не знам да се оспорва), че хуните тръгвайки от Монголия по пътя се променят изключително силно, както етнически, така и културно. Затова руснаците на едни викат хуни, а на другите гуни, за да подчертаят, че това са два практически различни народа.

• Потребител
Публикува
Преди 5 часа, Frujin Assen said:

Чакайте сега малко! Аз съм чел много отдавна (и не знам да се оспорва), че хуните тръгвайки от Монголия по пътя се променят изключително силно, както етнически, така и културно. Затова руснаците на едни викат хуни, а на другите гуни, за да подчертаят, че това са два практически различни народа.

Чел си нещо от или по Гумилевича - хилядото най-юначни хуни бягат сам-сами и биват подслонени от ханти-мансийските були.Двеста години така и хоп  появил се нов народ - гуните.Дали и колко е различен , който знае да каже.

• Модератор Военно дело
Публикува

Първо ще адмирирам поста ти. Така се прави история!

После ще кажа, че имам  забележка. Този ти пост според мое лично мнение е за отделна важна тема с весникарско заглавие в стил жълт вестник (за да я попада по лесно в търсачките и да я прочетат повече хора). Щях аз да създам тази тема и да преместя поста ти, но реших, че няма да е коректно да ти се меся. Та ми остава само да те помоля да го направиш.

Ти наистина заслужаваш адмирации. Жив и здрав и давай все така смело!

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!