Отиди на
Форум "Наука"

Генетиката в помощ на историята: сарматският произход на българи и славяни

Recommended Posts

• Модератор История
Публикува (edited)

Южняк, долавям някакво враждебно отношение, за което мисля, че не съм давал повод, и освен това спорейки с мен имам чувството, че продължаваш някакви спорове, в които аз не съм участвал.

Както и да е. Вероятно си свършил важна и ценна работа, която вероятно изяснава генетичния произход на индивиди и групи. Но това е биология. Историята се интересува предимно от културни модели, а те не се предават изключително генетично. Толкова.

Извинявай ако заради принудената лаконичност звуча донякъде рязко. Мога по принцип да дам разгърнат и аргументиран отговор, но квинтесенцията пак ще е такава.

Редактирано от Thorn
  • Модератор антропология
Публикува
Преди 5 часа, Thorn said:

Южняк, долавям някакво враждебно отношение, за което мисля, че не съм давал повод, и освен това спорейки с мен имам чувството, че продължаваш някакви спорове, в които аз не съм участвал.

Както и да е. Вероятно си свършил важна и ценна работа, която вероятно изяснава генетичния произход на индивиди и групи. Но това е биология. Историята се интересува предимно от културни модели, а те не се предават изключително генетично. Толкова.

Извинявай ако заради принудената лаконичност звуча донякъде рязко. Мога по принцип да дам разгърнат и аргументиран отговор, но квинтесенцията пак ще е такава.

Ха, Добро Утро, Торн, малко сме обменяли постинги с тебе. Извинения, ако съм прозвучал рязко, постингът ми беше добронамерен, защото твоят беше добре дошъл - добър повод да направя някаква малка генетична демонстрация (вкл. пред себе си), за да видим - всички- вкл. аз, доколко е надеждна генетиката и тоя софтуер, ПАСТ. Извинения, ако е е прозвучало остро - беше шега. Поздрави и хубав ден отново.

• Потребител
Публикува (edited)

И на фона на всички тези расъждения на база генетика и археология, не трябва да забравяме и разказа на Херодот. Той описва това как скитите завръщайки се от походите си срещу персите заварили в земите си голямо бедствие - жените им се били събрали с робите им, като новото поколение от този брак било враждебно към тях. Тези скитско-робски деца били принудени да избягат. (Хрд. Ист. IV, 2-4)

Въпросът е на къде са избягали тези скито-роби и дали те не са склавите и другите славяноезични които се разселват на запад и юг. Херодот ясно указва това, че скитите били номади или конници (кочевники), докато робите били поробени да им работят земята. Така се появяват и скитите-земеделци. За склави и други славяноезични принципно приемаме че били основно земеделци. 

Сарматите пък и те явно били някакъв скитски клон, като били смес от скити и амазонки, и говорели на развален скитски език, тоест на някакъв диалект. 

Редактирано от makebulgar
  • Глобален Модератор
Публикува

Маке между Херодот и появата на славяните има огромен хиатус.Да не говорим че скито-сарматите са легендарни конници докато славяните не са особено прочути с ездитните си умения.

• Потребител
Публикува (edited)

Това което ме смущава в изследването е, че не виждам връзката между сарматите от една страна и алани и салтовци от друга. Това са твърде различни групи. Ето оригиналния плот да авторите:

Steppe.thumb.png.ea784a4edc1a27c0b6f51c89ab89636d.png

Сарматите са разположени някъде между съвременните финландци и татари, докато аланите и салтовците попадат в клъстера на близкия изток и Кавказ. В сравнение с аланските проби салтовците са изместени леко на юг. Т.е. те са още по-отдалечени от сарматите. Все пак алани и салтовци са доста близки. Не знам обаче какво общо имат тези хора с предходните сармати.  

Ако имат някаква връзка тя по скоро ми изглежда културна - малък сарматски елит наложен над кавказци. Другият вариант е, аланите да нямат никаква връзка със сарматите или скитите, а да са мигрирали директно от Средна Азия през иранското плато и Кавказ и да са наложили властта си над заварените сармати, без много, много да се смесват с тях.

Между другото, пробата на кримския гот, която обсъждахме тук, попада директно сред аланите и салтовците.

Редактирано от Atom
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 2 часа, makebulgar said:

И на фона на всички тези расъждения на база генетика и археология, не трябва да забравяме и разказа на Херодот. Той описва това как скитите завръщайки се от походите си срещу персите заварили в земите си голямо бедствие - жените им се били събрали с робите им, като новото поколение от този брак било враждебно към тях. Тези скитско-робски деца били принудени да избягат. (Хрд. Ист. IV, 2-4)

Въпросът е на къде са избягали тези скито-роби и дали те не са склавите и другите славяноезични които се разселват на запад и юг. Херодот ясно указва това, че скитите били номади или конници (кочевники), докато робите били поробени да им работят земята. Така се появяват и скитите-земеделци. За склави и други славяноезични принципно приемаме че били основно земеделци. 

Сарматите пък и те явно били някакъв скитски клон, като били смес от скити и амазонки, и говорели на развален скитски език, тоест на някакъв диалект. 

точно тук се намесват 'скитите-земеделци', демек закрепостеното население, което може и въобще да не е скитско по произход. впоследствие подобна прослойка е известна под името сармати-лимиганти' и т. н.

• Глобален Модератор
Публикува

Никога не съм разбирал как е възможно тюркската теория да набере такава сила и да се смята едва ли не за напълно доказана.Половин доказателство няма в нейна подкрепа.Изворите в които се говори за българския произход са повече от 20 и те са категорични - българите са от скито.сарматски произход.

• Модератор антропология
Публикува
Преди 1 минута, resavsky said:

Никога не съм разбирал как е възможно тюркската теория да набере такава сила и да се смята едва ли не за напълно доказана.Половин доказателство няма в нейна подкрепа.Изворите в които се говори за българския произход са повече от 20 и те са категорични - българите са от скито.сарматски произход.

езикът на чувашите. не знам за друг аргумент.

• Глобален Модератор
Публикува

Това е толкова косвен аргумент че повече от това няма накъде.

• Потребител
Публикува
Преди 5 минути, Last roman said:

Така като те гледам, си забил нож и във великата автохтонна теория, според която българите/славяните и пр. са траки. :)

А, не вярвам. Сега ще се появи отнякъде д-р Йорданов. 100% съм сигурен, че ще изкара някакви доводи от сорта:

"Кои - чехите? - 100% панонски траки.  Вие не знаете ли, къде им е връзката с балтийците, а?   Аланите? - естествено са чисти северно-черноморски траки"

Готов съм да се хвана на бас, че ще изкара и това проучване, като "категорично доказателство на науката" че всички са само и единствено траки. 

• Потребител
Публикува

Хората са го написали отдавна - траките са избягали от римляните и после победоносно се завръщат. sm166.gif

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 4 часа, resavsky said:

Маке между Херодот и появата на славяните има огромен хиатус.Да не говорим че скито-сарматите са легендарни конници докато славяните не са особено прочути с ездитните си умения.

Има хиятус, но човеконаселението на склавите и антите не се е появило от нищото. Хиатуса е в историческите сведения, а не в живота на хората, родовете и племената. 

Херодот конкретно описва скитите, като казва че царските скити са конници и номади, но имали и подчинени скити, част от които Херодот нарича земеделци. Тъй че няма конфликт. И заради това можем да допуснем, че по-късно през ранното средновековие освен славяноезични земеделци като склавите е имало и изначални славяноезични конници, каквито са били българите. 

Редактирано от makebulgar
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 11 минути, makebulgar said:

Има хиятус, но човеконаселението на склавите и антите не се е появило от нищото. Хиатуса е в историческите сведения, а не в живота на хората, родовете и племената. 

Херодот конкретно описва скитите, като казва че царските скити са конници и номади, но имали и подчинени скити, част от които Перодот нарича земеделци. Тъй че няма конфликт. И заради това можем да допуснем, че по-късно през ранното средновековие освен славяноезични земеделци като склавите е имало и изначални славяноезични конници, каквито са били българите. 

Славяноезични конници - доста смело твърдение.Хайде да не бъда по краен.

• Потребител
Публикува
Преди 8 минути, resavsky said:

Славяноезични конници - доста смело твърдение.Хайде да не бъда по краен.

Преди време беше доста смело твърдение да се твърди че прабългарите не са тюрки, а днес нещата са различни... Трудно е да се асимилира това със славяноезичните конници поради стереотипите наложени относно езика на скитите, относно това какво може да се разбира под протославянски език, относно стереотипа наложен от гръцките хроники за бита на склавите и други подобни стереотипи. В речника на древните степни "ирански" народи доста от собствено иранската лексика е "славянска", тъй че всичко е въпрос на гледна точка и решение кое е език, кое е диалект, и къде трябва да се сложат границите на различието. 

• Глобален Модератор
Публикува

Иранкските и славянските езици могат и да имат известна близост но това въобще не значи че са тъждествени.Българите на Аспарух определно са били ираноговорящи но това не значи че са били славяноговорящи.

• Потребител
Публикува
1 hour ago, resavsky said:

Иранкските и славянските езици могат и да имат известна близост но това въобще не значи че са тъждествени.Българите на Аспарух определно са били ираноговорящи но това не значи че са били славяноговорящи.

Да, ираноезични са били и са използвали индо-иранските думи Аз, Кога, Къде, Мога, Дете, Жена, Чедо, Държа, Дар, Шетам, Тичам, Бог, и т.н. и т.н., но не били славяноезични... ?

Проблема е в това, че при изучаването на древните езици от степите лингвистите се спират повече на различията, а не толкова на близостите, а те може да се окаже, че са били по-големи от предполагаемото. 

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!