Отиди на
Форум "Наука"

Генетиката в помощ на историята: сарматският произход на българи и славяни

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
On 8.06.2022 г. at 19:34, Пандора said:

Има и обратна теза - че заварената популация е говорела угро-фински, а маджарите са тюрки.

Я пак? Хантите и мансите са против това:ag:

On 8.06.2022 г. at 19:46, ДеДо Либен said:

ОТ: За разлика от нас модьорите правят доста генетични изследвания и там нещата са ясни - кланообразна , разнообразна , башкироподобна структура , преместила се докато си говорят на хегеш-мегеш нем тудом , останалите на място братовчеди - башкирите се тюркизират лингвистично по-късно.

Вече на европейска почва на носителите на майчиния език (хаплогрупа N) не им провървява откъде наследници , но езика на управляващия елит остава и който трябва го научава. Нещо , което предвид сходни процеси при нас , трябва да ни даде едно наум за тюркоезичието на прабългарите.

Ми не, гледай на север

On 8.06.2022 г. at 20:09, Пандора said:

За мен най-важното за съхраняването на езика е християнството /и религията въобще/ и книгите. Ние сме приели славянски духовници и техните книги, така както немци са чели божието слово на латински. Дали някой е славянин или не, той е трябвало да знае езика на книгите. Маджарите идват в Панония сравнително късно, интересно на какъв език са четели литургиите първоначално.

И преди и сега на латински

On 9.06.2022 г. at 0:21, Skubi said:

Не местните са научили ами пристигащите са изоставили своя език....Какта от прабългарите стават славяноговорещи....

Я пак нищо не разбрах?

On 9.06.2022 г. at 0:34, новорегистриран2 said:

Все някой римски автор щеше да спомене за странното племе в Панония, чийто език е коренно различен от всички останали.

Е унгарците де,ам не са тюрки,угри са.

• Потребител
Публикува
Преди 54 минути, bulgaroid said:

В последния месец успяха да докажат, че и те произлизат от племето чукундур-бълхар.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-05-26/hungary-s-stocks-and-currency-plunge-as-new-taxes-spook-markets#xj4y7vzkg

• Потребител
Публикува
Преди 7 часа, bulgaroid said:

Я пак? Хантите и мансите са против това:ag:

Ми не, гледай на север

И преди и сега на латински

Я пак нищо не разбрах?

Какво не разбра? Като се хилиш постоянно добре, че нема да разбереш.....В карпатската долина живее егеш-мегеш маджари още от ледниковата епоха....Минава време народи, идва Арпад с неговите тюрки. Те дават аристрокацията но по- численост наверно не са толкова и след време те почват да говорят на езикът на местното население....Познато Ти ли е? Шака обясняват и историята на българите които говорят на славянски език. Останали са няколко пра-български думи. Добре ли знам? И така после немската и руската наука се старае да заличи следите и на унгарците и на българите в този регион с разни измислени езикови и други групи. Туй за фино-угрите е типично. 1 такъв народ като угри няма. 2. фините са най-малочисленият народ по онова време. Сякаш да кажа, че ние българите сме от езиковата група угри -бугри.....Смях.....
.
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 1 час, Skubi said:
Какво не разбра? Като се хилиш постоянно добре, че нема да разбереш.....В карпатската долина живее егеш-мегеш маджари още от ледниковата епоха....Минава време народи, идва Арпад с неговите тюрки. Те дават аристрокацията но по- численост наверно не са толкова и след време те почват да говорят на езикът на местното население....Познато Ти ли е? Шака обясняват и историята на българите които говорят на славянски език. Останали са няколко пра-български думи. Добре ли знам? И така после немската и руската наука се старае да заличи следите и на унгарците и на българите в този регион с разни измислени езикови и други групи. Туй за фино-угрите е типично. 1 такъв народ като угри няма. 2. фините са най-малочисленият народ по онова време. Сякаш да кажа, че ние българите сме от езиковата група угри -бугри.....Смях.....
.

Е как така? Ама казвайте ги тия неща,да се не объркаме нещо! Само да кажеш откога, Ямна, Бейкър или Триполие с Баден. И викаш на още от тогава ханти си живеят там и никой не ги забелязва! Браво. Чувства се влиянието на власите.:ag: А защо точно с Арпад идват тия тюрки? .. Що не идват с кипчаците на тях кво им е?... и не, не ми е познато, така обесняват мераклиите да стават русначета,щото беше престижно и мечтаеха да са велики, сега нещо пада интереса и тепърва ще изчезва :ag: И не мисля,че фините са най-малочислени, я колко русначета народиха, или не си чул? Сега се оказва,че русначетата нямат рода при славяните, никаква, всичкото са фини и татари разни, интересно нещо е историята, какви поврати само! имало славяни или нещо от сорта в Новгород ама малко са ги поизтребили русначетата,до крак, та и там проблема със славяните е по-сериозен от нашия,щото те там са изконни славяни а ние не сме:ai:

Редактирано от bulgaroid
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 3 часа, bulgaroid said:

Е как така? Ама казвайте ги тия неща,да се не объркаме нещо! Само да кажеш откога, Ямна, Бейкър или Триполие с Баден. И викаш на още от тогава ханти си живеят там и никой не ги забелязва! Браво. Чувства се влиянието на власите.:ag: А защо точно с Арпад идват тия тюрки? .. Що не идват с кипчаците на тях кво им е?... и не, не ми е познато, така обесняват мераклиите да стават русначета,щото беше престижно и мечтаеха да са велики, сега нещо пада интереса и тепърва ще изчезва :ag: И не мисля,че фините са най-малочислени, я колко русначета народиха, или не си чул? Сега се оказва,че русначетата нямат рода при славяните, никаква, всичкото са фини и татари разни, интересно нещо е историята, какви поврати само! имало славяни или нещо от сорта в Новгород ама малко са ги поизтребили русначетата,до крак, та и там проблема със славяните е по-сериозен от нашия,щото те там са изконни славяни а ние не сме:ai:

Но най интересното е, че в статията цитирана от мен /не съм я чел само изводите/, предполагам, че  и ти не си я чел, се казва, че от проведените изследвания излиза, че повечето гени не идват от никъде...Тоест са на преодоляваващото местно карпатско население...Исредната аристрокрация произлизала от техните кръгове....Що за кипчаците те в добре определен регион са били приютени и ако погледнеш унгарската карта и за сега носят тези имена. На унгарски се казват КУНИ. И всичко свързано с тях има в името си кун. https://en.wikipedia.org/wiki/Kunság Що за другите въпроси....Би било интересно с този метод да се сравнят мостри от тези региони където някога си се знае, че е имало българи. Например от средна италия, през македония, северна гърция чак до бивщата волжска българия...Дали би се получило това което се предполага....Макар, че това не би влиаело и най-малко политиката, но затова пък би дало отговор на редица исторически  въпроси....

PS.fő=жител

• Magyar nyelv kb. 14,5 millió fő
  • Finn nyelv – kb. 6,5 millió fő
  • Észt nyelv – 1,1 millió fő
  • Mordvin nyelv (erza és moksa dialektus) – a legújabb adatok szerint 987 341 fő (2002)
  • Udmurt nyelv – 640 000 fő (2002)
  • Mari nyelv – 604 000 fő (2002)
    • Komi nyelv – 293 000 fő (2002)
  • Permják komi nyelv – 125 000 fő (2002)
Редактирано от Skubi
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 9 часа, Skubi said:

Но най интересното е, че в статията цитирана от мен /не съм я чел само изводите/, предполагам, че  и ти не си я чел, се казва, че от проведените изследвания излиза, че повечето гени не идват от никъде...Тоест са на преодоляваващото местно карпатско население...Исредната аристрокрация произлизала от техните кръгове....Що за кипчаците те в добре определен регион са били приютени и ако погледнеш унгарската карта и за сега носят тези имена. На унгарски се казват КУНИ. И всичко свързано с тях има в името си кун. https://en.wikipedia.org/wiki/Kunság Що за другите въпроси....Би било интересно с този метод да се сравнят мостри от тези региони където някога си се знае, че е имало българи. Например от средна италия, през македония, северна гърция чак до бивщата волжска българия...Дали би се получило това което се предполага....Макар, че това не би влиаело и най-малко политиката, но затова пък би дало отговор на редица исторически  въпроси....

PS.fő=жител

• Magyar nyelv kb. 14,5 millió fő
  • Finn nyelv – kb. 6,5 millió fő
  • Észt nyelv – 1,1 millió fő
  • Mordvin nyelv (erza és moksa dialektus) – a legújabb adatok szerint 987 341 fő (2002)
  • Udmurt nyelv – 640 000 fő (2002)
  • Mari nyelv – 604 000 fő (2002)
    • Komi nyelv – 293 000 fő (2002)
  • Permják komi nyelv – 125 000 fő (2002)

И според теб са си оттам и никой не ги е забелязал? И кой твърди,че Българите са местни, с някой ме бъркаш?

Редактирано от bulgaroid
  • Потребител
Публикува

Втората част на интервюто на Стамов, което е пак общи приказки и нищо ново за момента.

• Потребител
Публикува
Преди 7 часа, tantin said:

Втората част на интервюто на Стамов, което е пак общи приказки и нищо ново за момента.

Еми от думите на Стамов тракедонистите могат да си извадят интересни заключения относно онези 50% неолитен (балкански според тях) компонент при българите, който доказвал, че българите били преки наследници на траките. При положение, че този неолитен компонент го има и в степите и в Централна Азия, като нищо голяма част от него може да е дошла с прабългарите от там, а не да е местен. Този неолитен компонент не се е разпространил по света чрез миграциите на супер великите траки, както твърдят тракедонистите, а се е разпространил преди траките да се сформират, тоест преди появата на Ямна на Балканите. 

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, makebulgar said:

Еми от думите на Стамов тракедонистите могат да си извадят интересни заключения относно онези 50% неолитен (балкански според тях) компонент при българите, който доказвал, че българите били преки наследници на траките.

Абе те не само трекедонситите, но и протобългаристи, иранисти, тангристи, тюркисти, слависти и всякакви други  *-исти отдавна трябваше да са си направили изводите, че преки наследници на "народи" по принцип няма и няма изгледи да се появят.  Или пък ако има, то  ние сме преки наследници на всички + още една камара други.  Както и да е - явно ще чакаме още за това прословуто изследване, но и то няма да изясни картината. 

• Потребител
Публикува

Аз нещо започвам да се съмнявам дали изобщо има средновековни проби от СИ България в това изследване.

• Потребител
Публикува
Преди 3 минути, sir said:

Аз нещо започвам да се съмнявам дали изобщо има средновековни проби от СИ България в това изследване.

Да ти кажа и аз. Но пък няма как да се сърдим на Райх или някой друг. Това си е изцяло наша работа.   Унгарците направиха  колко проучвания? - изгубих им вече бройката. Ние по собствена инициатива и със собствено финансиране не сме в състояние да направим и едно. Това с mt-DNA дето уж осветли произхода на прабългарите изобщо не го броя. 

• Потребител
Публикува
Преди 3 минути, Atom said:

Да ти кажа и аз. Но пък няма как да се сърдим на Райх или някой друг. Това си е изцяло наша работа.   Унгарците направиха  колко проучвания? - изгубих им вече бройката. Ние по собствена инициатива и със собствено финансиране не сме в състояние да направим и едно. Това с mt-DNA дето уж осветли произхода на прабългарите изобщо не го броя. 

Аз не се сърдя на Райх, нито на Антъни. Тях това не ги интересува. И на Южняка и на другите наши (Чобанов?) не се сърдя - ако няма пари, не е в тях вината.

Но дотук така ми изглеждат нещата. След онази съмнителна проба от Търновско, от която мина вече колко време, не сме чули абсолютно нищо. И във всичките интервюта, които съм изгледал, не съм чул нещо, което да е новост за мен по отношение на Средновековието. Сиреч, най-вероятно няма нищо ново. Дано да не съм прав.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 12 минути, sir said:

Но дотук така ми изглеждат нещата. След онази съмнителна проба от Търновско, от която мина вече колко време, не сме чули абсолютно нищо. И във всичките интервюта, които съм изгледал, не съм чул нещо, което да е новост за мен по отношение на Средновековието. Сиреч, най-вероятно няма нищо ново. Дано да не съм прав.

Не знам. Това за славяните, готи, сармати, черняховската култура и прабългарите,  Южнякът  споменавал ли го е преди?  Личните ми очаквания са  генетичният профил на прабългарите от СИ България да е точно такъв и това съм го заявявал неведнъж във форума. Очаквам това да са хора от "близката чужбина", а не с кавказки, ирански, алтайски, степен или някакъв друг "по-далечен" генетичен профил. Естествено, допускам в отделни проби да има някакви отклонения в една или друга посока, но само отклонения, а не ярко изразени генетични профили от горепосочените. 

Разбира се, възможно е при него също да става въпрос само за очаквания, а не за някакви конкретни доказателства. 

Редактирано от Atom
  • Потребител
Публикува
Преди 7 минути, Atom said:

Не знам. Това за славяните, готи, сармати, черняховската култура и прабългарите,  Южнякът  споменавал ли го е преди?  Личните ми очаквания са  генетичният профил на прабългарите от СИ България да е точно такъв и това съм го заявявал неведнъж във форума. Очаквам това да са хора от "близката чужбина", а не с кавказки, ирански, алтайски, степен или някакъв друг "по-далечен" генетичен профил. Естествено, допускам в отделни проби да има някакви отклонения в една или друга посока, но само отклонения, а не ярко изразени генетични профили от горепосочените. 

Разбира се, възможно е при него също да става въпрос само за очаквания, а не за някакви конкретни доказателства. 

Не знам дали той конкретно го е споменавал, но това с готите, сарматите и Черняховската култура не е нещо ново. Такива хипотези са добре известни. Ново ще стане, когато се тупнат генетичните доказателства на масата. На мен лично по нищо не ми изглежда Южняка да има някакви нови данни, водещи в тази посока. Ще видим.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 24 минути, sir said:

Не знам дали той конкретно го е споменавал, но това с готите, сарматите и Черняховската култура не е нещо ново. Такива хипотези са добре известни. Ново ще стане, когато се тупнат генетичните доказателства на масата. На мен лично по нищо не ми изглежда Южняка да има някакви нови данни, водещи в тази посока. Ще видим.

Питах защото до сега не съм забелязал той да е изказвал подобно нещо. Доколкото си спомням преди да се заеме с този проект,  основната му хипотеза беше, че прабългарите са с кавказки профил. Естествено нищо не пречи да е изказал някаква нова хрумка просто така - по усет и очаквания, както го правим самите ние.  До излизането на някакви резултати всеки е свободен да изказва каквито си иска хрумки и хипотези.

Както и да е. На мен просто ми се иска изказването му да е подкрепено с някакви генетични доказателства, защото самият аз имам подобно виждане  и си го признавам без бой.   Надявам се все пак, той като ангажиран с този проект да има  по-малко свобода в излагането на собствени свободни съчинения и да се придържа към някакви обективни, но все още неогласени доказателства.  Знае ли обаче човек.

Редактирано от Atom
  • Потребител
Публикува

Еми нови данни може и да има, но учените в това число и Стамов не ги разнасят под път и над път по видеа, предавания и форуми, тъй като се чака първо да излезе научната публикация. 

• Потребител
Публикува

Онова, което може да се синтезира относно прабългарите от видеото и думите на Стамов, е че само част от прабългарите са индоевропейци. Тоест част от тях не са индоевропейци. Чакаме да чуем каква ще е тази част, която не е индоевропейска - монголи, тюрки, китайци, чукчи... 

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 12 минути, makebulgar said:

Еми нови данни може и да има, но учените в това число и Стамов не ги разнасят под път и над път по видеа, предавания и форуми, тъй като се чака първо да излезе научната публикация. 

Да бе да. Разнася за всичко възможно - Ямна, Микена, Троя, траки, славяни и не знам си още какво. Което ще рече, че по тези въпроси има вероятно нещо ново.

Преди 12 минути, Atom said:

Питах защото до сега не съм забелязал той да е изказвал подобно нещо. Доколкото си спомням основната му хипотеза беше, че прабългарите са с кавказки профил. Естествено нищо не пречи да е изказал някаква нова хрумка просто така - по усет и очаквания, както го правим самите ние.  До излизането на някакви резултати всеки е свободен да изказва каквито си иска хрумки и хипотези.

Както и да е. На мен просто ми се иска изказването му да е подкрепено с някакви генетични доказателства, защото самият аз имам подобно виждане  и си го признавам без бой.   Надявам се,  все пак той като ангажиран с този проект да има  по-малко свобода в излагането на собствени свободни съчинения и да се придържа към някакви обективни, но все още неогласени доказателства.  Знае ли обаче човек.

Може и така да е. Не ми се рови из старите теми да търся дали някога е писал нещо подобно или не.

Редактирано от sir
  • 2 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува (edited)

https://www.facebook.com/1838595114/posts/pfbid0hMhyJGCjWL5q2Dt7mMvsDqDTKV9LbKcUo2kpVf5x9L18yyvzQp32PDUThYCK4Cz4l/

Стамов качва два български образеца от ПБЦ и Македония .Сармато - кавказки компонент и при двете проби. 

Редактирано от Сармат
  • Потребител
Публикува
Преди 30 минути, Сармат said:

https://www.facebook.com/1838595114/posts/pfbid0hMhyJGCjWL5q2Dt7mMvsDqDTKV9LbKcUo2kpVf5x9L18yyvzQp32PDUThYCK4Cz4l/

Стамов качва два български образеца от ПБЦ и Македония .Сармато - кавказки компонент и при двете проби. 

Т. е. накратко, според този пост южни славяни (северно причерноморски) и прабългари са неразличими. Някой да коригира ако грешно интерпретирам.

• Потребител
Публикува
Преди 6 минути, БатеВаньо said:

Т. е. накратко, според този пост южни славяни (северно причерноморски) и прабългари са неразличими. Някой да коригира ако грешно интерпретирам.

Не само те.

Казва, че компонентът, който е бил на балканите и бил промит, по време на империята от всякакви пришълци, се е запазил в българите, които го върнали отново.

Цитирай

Компонентът "Източноевропейски ловци събирачи" скача от 0 вкъсната античност до 20% през ранното средновековие. Негови носители са както славяните, така и прабългарите. Забележително е, че този компонент *се увеличава с времето, т.е. у оригиналните прабългари (т.е. от симеоново време,не съвсем аспарухови) е представен на 16%, но у потомците им век по-късно вече е 20% (образеца от ряховец), т.е. славянския компонент продължава да навлиза, двете групи са създали смесено потомство, или с други думи, нас. Въпреки, че този компонент почти отсъства у образците от късната античност, античността и желязната епоха, можем да видим че присъства в българската бронзова епоха. Причината е, че траките и някои други индо-европейски групи са навлезли на балканите също от понтийската степ, кои от среден днепър, където по късно ще се оформят бъдещите славяни, кои от ямна, която е в прикавказието. Този компонент обаче потъва и се разсейва още през желязната епоха и особено през елинистичната и римската епоха, когато земите на съвр. България се напълват с анатолийски мигранти, които го задушават. Поради това в късните антични образци този компонент е изчезнал, за да се появи отново с прабългари и славяни. В днешните българи компонентът гони 30% и нагоре. Тъй като отсъства напълно в популацията непосредствено преди появата на славяни и прабългари, ами, изводите ги оставям за вас.. Но, отново, групи, подобни на бъдещите славяни и прабългари са навлезли на балканите още през бронзовата епоха и измежду тях са, разбира се предшествениците на много от тракийските племена. Въпросът е, че тези хора изглежда са в голяма степен подавени от анатолийската миграция по посока балканите през римския имперски период, т.е. от византийците. Но... са се завърнали, да го кажем така.

• Потребител
Публикува

Ето още:

Цитирай

Компонентът европейски/балкански неолит през ПБЦ пада до една трета от този у хората от предишната епоха; най-общо можем да кажем, че в ПБЦ по симеоново време на трима славяно-българи се пада един византиец. Можем да видим, че с времето обаче този компонент расте, както и славянския и в образеца от век по-късно, (епохата на византийското владичество в БГ) е скочил от 20% като в симеоновия българин до почти 40%, т.е. двойно. Това е логично, защото славянобългарската миграция е приключила още по времето на симеон, а потокът от византия никога не спира, че и до днес, и човекът от ряховец е вече с 1/3 византийски компонент и 2/3 славянобългарски, т.е. това е горе долу съвременния микс, с изключение на това, че съвременните българи имат по-голям западноевропейски компонент от средновековните българи; т.е. контактите между западна европа и България са малки през ПБЦ, но от края на византийското владичество се увеличават и има някакъв поток от западноевропейци към Б-я, които в к-на сметка се смесват с българите, но на плотовете дърпат съвременна Б-я по посока западна европа, спрямо хората от ПБЦ и началото на ВБЦ. П.С. Компонентът железни врата (ловци събурачи от панония) у прабългарина подсказва, че все пак има и ннещо славянско в родословието си, от панонските славяни, най-вероятно от времената отпреди Аспарух, но може и иначе - да е от фамилия, която идва от панония или пустата.

303165538_10217722534215291_372212482559512029_n.jpg

303716656_10217722513414771_8268810862824483017_n.jpg

• Потребител
Публикува

Това е аутозомния афинитет на семпъла от Самоводене към съвременни популации. Вижда се, че е само леко подобен на съвременните българи, но много си пасва с 2 български турци. Много правилно по форумите го определят като тюрк, но измесен вече с местно балканско население.

302502204_10159185025599514_309992262076

Това пък му е хаплогрупата, новите от Унгария са късни авари от последното изследване за хуни, авари и маджари. 

https://www.yfull.com/tree/Q-YP789/?fbclid=IwAR1jb2fZl-pJT6ETH_ClXmXWzkKE-B3RLM1r944efL_yxlVrdKVP--QNNc0

• Потребител
Публикува
Преди 23 часа, genefan said:

Това е аутозомния афинитет на семпъла от Самоводене към съвременни популации. Вижда се, че е само леко подобен на съвременните българи, но много си пасва с 2 български турци. Много правилно по форумите го определят като тюрк, но измесен вече с местно балканско население.

Това пък му е хаплогрупата, новите от Унгария са късни авари от последното изследване за хуни, авари и маджари. 

https://www.yfull.com/tree/Q-YP789/?fbclid=IwAR1jb2fZl-pJT6ETH_ClXmXWzkKE-B3RLM1r944efL_yxlVrdKVP--QNNc0

А от кога ще да е този тюрк, че да се е измесил с балканското население от преди ромеите? И защо тази компонента я има и в българите. Те, кога са се смесили с балканското население (освен официалното смесване след идването)? Та се счита, че те са донесли?

• Потребител
Публикува
Преди 23 часа, genefan said:

Тоя ,,тюрк,, като му гледам максимума в Европа - по Карпатите , където днес са секеи и чангоши си е чист авар.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!