Отиди на
Форум "Наука"

Генетиката в помощ на историята: сарматският произход на българи и славяни

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Преди 2 часа, Admixtools_guy said:

Един бърз ответен шамар от спартаковата секта, очаквай още:
image.thumb.png.067a040d7ed8bbcddcac84f698b1017f.png

Авторите са включили в PCA графиките Albania BA-IA (бронзовата и желязна ера), но тя не се виджда хубаво, защото е изцяло покрита от средновековни проби 🤣 Тук специално съм отбелязал къде е проба от Ряховец от 12-и век - точно до албанската желязна епоха. Това вече го бях коментирал тук, Райк и ко. го потвърждават.

Не са включили пробите от Северна Македония и Черна Гора от бронзовата и желязната ера по незнайни причини, с тях щеше да е още по-интересно.

Аз мога да ти ги покажа разтегнати встрани. Това са новите проби:

image.thumb.png.70d548dde3295bddb6b5630b8f1bc409.png

• Потребител
Публикува

Ето още една проекция на сръбските "Балкански" нови проби и българските от предишни изследвания:

image.thumb.png.f5dfba6dbe295dcfc198ee29b8b3571b.png

• Потребител
Публикува

image.thumb.png.3ea8e4efcb94548b493e6aa5f384ef32.png

А ако погледнем малко по в северните проби, то виждаме че там се позиционират и 2-та съвременни българина. И също древния от Меричлери.

Съвсем в редицата на новите сръбски балкански проби.  В тоя смисъл трудно може да се говори за изненади. 

• Глобален Модератор
Публикува (edited)
On 9.12.2023 г. at 15:02, Admixtools_guy said:

Не спомена дали има такива в Гърция и Италия?

навсякъде има полезни идиоти. Масовата психоза на тема произход и 'великото откраднато минало' обаче върлува сред нискограмотните, бедни и озлобени хорица от бившия източен блок и е съществена част от пропагандата и хибридната война на една бивша свръхсила.

Редактирано от Last roman
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 7 часа, БатеВаньо said:

Следователно, изследването не дава нова информация за важния за нас въпрос, а той е произхода на аспаруховите българи, тоест тези заради които все още има държава,език и етнос.

Още от пре-принта двукомпонентният им  състав/произход беше коментиран в нашите форуми като обичайният сръбски наратив за разлика от нашия трикомпонентен наратив... Това не може да се неглижира с лека ръка само заради това че публикацията им е вече официална, а нашата все още я няма дори в пре-принт.... Или заради това че това са подробности... Щом имаме данните- свържете ги с нашия наратив, дори  и авторите да не са ги коментирали/анализирали в тяхното... Това е важно за нас, а не за тях..

Редактирано от KT-YF19510
  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, KT-YF19510 said:

Щом имаме данните- свържете ги с нашия наратив, дори  и авторите да не са ги коментирали/анализирали в тяхното... Това е важно за нас, а не за тях..

Трудна работа.  Проблемът е, че официалните и полуофициални хипотези за произхода на прабългарите няма как да се включат гладко в разказа на този етап. Която и от тях да се вземе - тюркска, сарматска, средно-азиатска или кавказка, тя би трябвало да се подкрепи с някакви подходящи образци. 

За мен лично няма проблем с двукомпонентния състав.  Хипотезата ми за произхода на прабългарите съм я изказал отдавна и тя е хипотезата на снежната топка. Според мен, откъдето и да е тръгнал лично Аспарух и дружината му, по-голямата част от т.н. "прабългари на Аспарух" са дошли от "близката чужбина" и преди това не са обитавали земи, по-източни от устието на Днепър. В тази връзка не очаквам да се различават кой знае колко от "славянския компонент". 

Другата възможност е прабългарите на Аспарух да са толкова нееднородни, че да нямат един собствен "прабългарски профил", а множество  профили и клъстери. Нещо като маджарите-завоеватели. 

Както и да е. Докато не излязат проби от самите прабългарски некрополи само си чешем езиците. 

• 2 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува

Иначе чудно как не се е активирал още, баш този сампъл налива вода във тяхната с Чобанов мелница. Трябва да му се види само че археологическия контекст на този "сармат" и на жената от Кавказ дето се мачва с него. Понеже в римската войска наемници има всекакви. А Райх и компания бая го карат през просото, всички от скитския период са скити, после всички стават сармати. Някакъв хуно-сармат намериха, някакви саки и скити като два различни етноса. Очаквам сега да намерят и някакви Ишкуза на юг от Кавказ като трети отделен етнос.

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, Стоимен Цветанов said:

Иначе чудно как не се е активирал още, баш този сампъл налива вода във тяхната с Чобанов мелница.

Коментирах в блога си - http://avtohton.org/2023/12/pyrviyat-kavkazki-individ-ot-evropa/

• Потребител
Публикува
Преди 4 часа, Admixtools_guy said:

Коментирах в блога си - http://avtohton.org/2023/12/pyrviyat-kavkazki-individ-ot-evropa/

Много нелеп коментар. Типичен начин на писане на автохтонците - псевдонаучно с манипулативен изказ. Самото заглавие на публицията, че бил първия кавказки индивид миграл към Европа е толкова зле, че човек се чуди да плаче ли, да се смее ли. А това, че професор Църацов е преизчислил независима проверка на научната статия, тоест се е усъмнил в научната достоверност на проучването също говори много. Хората в проучването са изследвали дори какво е ял сарматина в степите по зъбите, а за нашия професор е важно да покаже, че човека е бил някакъв кумик, като съответно е дал и линк за неграмотните да видят кои са кумиките.

Пълна простотия. :) Автохтонците не ставате за наука, а само манипулирате и лъжете народа.

• Потребител
Публикува
Преди 4 часа, makebulgar said:

Много нелеп коментар. Типичен начин на писане на автохтонците - псевдонаучно с манипулативен изказ. Самото заглавие на публицията, че бил първия кавказки индивид миграл към Европа е толкова зле, че човек се чуди да плаче ли, да се смее ли. А това, че професор Църацов е преизчислил независима проверка на научната статия, тоест се е усъмнил в научната достоверност на проучването също говори много. Хората в проучването са изследвали дори какво е ял сарматина в степите по зъбите, а за нашия професор е важно да покаже, че човека е бил някакъв кумик, като съответно е дал и линк за неграмотните да видят кои са кумиките.

Пълна простотия. :) Автохтонците не ставате за наука, а само манипулирате и лъжете народа.

В случая Автохтон е прав, а качеството на научната публикация не е много високо. Както, впрочем, и качеството на доста от последните научни публикации... Но както и да е.

В самото изследване ясно се посочва генетичната връзка на този "сармат" с кавказките алани, въпреки гръмкото заглавие:

Specifically, he shows affinities to Late Bronze Age individuals from Armenia (Armenia_LBA) and individuals recovered from Alan-associated contexts in the North Caucasus (Russia_Sarmatian_Alan, dating to 450–1350 CE,10 generally considered as part of the Sarmatian confederation11), but not with individuals from Armenia who post-date the Bronze Age (here defined as Armenia_Antiquity12) (Figure 1D).

Става дума за аланите от "137 генома", които присъстват в базата на Райх като Russia_Alan.SG, но по някакви причини тук са им лепнали Sarmatian в етикета. Коментирали сме ги многократно, няма смисъл и тук да се повтаряме. Важното е, че генетически тези проби не са сармати. Исторически може и да се приеме, че са част от някаква късносарматска конфедерация с позоваване на публикация номер 11, но там изрично се говори за полиетничен състав:

It appears that the sites dating to the Late Sarmatian Period were left by a poly ethnic community that included the Alans established as either a tribe or a group. 

https://www.podgorski.com/main/assets/documents/Nomads_of_the_Eurasian_Steppes.pdf

• 2 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 22 часа, Last roman said:

image.png

image.png

Добре си го сложил това дърво от Южняка, както и неговите пояснения по схемата.

Подобна структура ние тук вече на няколко пъти сме я коментирали, особено в частта по аланите. Прав е Южнякак че едно такова разклонение може да бъде получено или генерирано сравнително лесно,  похвално е също че той почти е показал алгоритъма за получаване на това дърво.  Бих могъл да пробвам и аз да го повторя . 

Все пак въпреки суперлативите ми се ще да добавя че това дърво или тази дървовидна структура е далеч от перфектното обяснение за процесите. И веднага го пояснявам:  Специално в частта за Аланите: 

Първо- забележете че имаме 3 основни клона:

1. Неолитен (балкански, или ако щете тракийски)

2. WHG, Латвия, Централна Европа, Унгария (вероятно славянски)

3. Кавказки ( към Аланите).

При това славянския и аланския клони имат общо разклонение в едната страна, а Неолитния(балкански) клон са разклонени в другата страна.

Дотук беше красивата част. От тук нататък неудобствата:

1. имаме алани разпръснати и и по трите клона.

2. Имаме смесица на хуни с алани,  това се вижда особено добре в аланския клон.

3. Дори и в Неолитния балкански клон в основата са руски алани.

Отделно виждаме разхвърляне на хуни както в аланския клон, така и към славянския клон.

Тоест това схематично представяне е далеч от перфектно, но все пак дава някаква идея.  В реалния свят би трябвало да има още клони, примерно отделен чисто алански клони както и отделен хунски клон и още много други. Но в практиката, в реалния живот всички тия чисти разклонения отдавна са се примесели и имаме това което имаме..

За да се появат в това дърво прабългари ни трябва да имаме прабългарски проби, при това не само една, а поне няколко такива.

При това добре би било да има проба на чист прабългарин, но такава за момента не е известна. Дори и да се появи такова "биологично същество", то същото може да се окаже че е идентично на някое от съществуващите други вече известни ни под други наименования.

Тоест въпросите си остават.  Благодаря на Римлянина за сложентата информация. (донякъде ставят по-ясни мотивите на авторите за сарматската хипотеза).

Редактирано от tantin
  • Потребител
Публикува
Преди 26 минути, tantin said:

Добре си го сложил това дърво от Южняка, както и неговите пояснения по схемата.

Подобна структура ние тук вече на няколко пъти сме я коментирали, особено в частта по аланите. Прав е Южнякак че едно такова разклонение може да бъде получено или генерирано сравнително лесно,  похвално е също че той почти е показал алгоритъма за получаване на това дърво.  Бих могъл да пробвам и аз да го повторя . 

Аз не съм виждал Plink Identity By State Calculations да се използват в съвременни и не много съвременни статии за палеогенетика. А ти?

• Потребител
Публикува
Преди 1 минута, Admixtools_guy said:

Аз не съм виждал Plink Identity By State Calculations да се използват в съвременни и не много съвременни статии за палеогенетика. А ти?

plink има вградени поне 50- 100 опции и с него може да генерираш всякакви репорти, дори и клъстърен анализ може да изкараш директно .  Според това доколко го владееш може да си го ползваш , понеже с плинк се бърка директно в суровата база и софтуера много бързо обработва данните.  Това е най-ползвания софтуер и дето се вика във всяка научна публикация присъства под една или друга форма. Обикновенно изследователите дават и опциите дето са ползвани в конкретните случаи. Точно тая опция показана от Южняка за пръв път я виждам, но и аз ползвам подобни. 

• Потребител
Публикува
Преди 2 минути, tantin said:

Това е най-ползвания софтуер и дето се вика във всяка научна публикация присъства под една или друга форма.

Аз питах за Identity By State Calculations, иначе и аз знам какво е и как да го ползвам.

• Потребител
Публикува
Преди 4 минути, Admixtools_guy said:

Аз питах за Identity By State Calculations, иначе и аз знам какво е и как да го ползвам.

Две са тези най-съществени опции, дето сега излязоха на мода:

- Identity By State

-Identity By Descent (IBD)

Втората опция с IBD сега тепърва я доразработват и почнаха много да я ползват в новите публикации.  А първата IBS - се отнася до факта, че в даден момент два индивида, дори и да не са свързани помежду си, представят един и същ алел в специфичен локус.  Тоест регистрираш съвпадение по някаква по-далечна родственост. 

• Потребител
Публикува
Преди 3 минути, tantin said:

Две са тези най-съществени опции, дето сега излязоха на мода:

- Identity By State

-Identity By Descent (IBD)

Втората опция с IBD сега тепърва я доразработват и почнаха много да я ползват в новите публикации.  А първата IBS - се отнася до факта, че в даден момент два индивида, дори и да не са свързани помежду си, представят един и същ алел в специфичен локус.  Тоест регистрираш съвпадение по някаква по-далечна родственост. 

Тези неща също ги разбирам, но питам за примери къде Identity By State, сметаната през Plink, се използва в съвременни и не много съвременни статии за палеогенетика.

• Потребител
Публикува
Just now, Admixtools_guy said:

Тези неща също ги разбирам, но питам за примери къде Identity By State, сметаната през Plink, се използва в съвременни и не много съвременни статии за палеогенетика.

Аз още в началото споменах че за пръв път виждам ползването на тая опция. Все пак не вярвам Южняка сам да си я е вкарал в употреба, вероятно я е видял в чужда публикация и си я е приспособил за целите, но по-добре питай него самия. 

• Потребител
Публикува
On 24.12.2023 г. at 15:23, sir said:

Днес е един хубав ден за форум "Наука".

🍻

Зарадвахме се прекалено рано, колеги. :(

• Потребител
Публикува
Преди 55 минути, tantin said:

За да се появат в това дърво прабългари ни трябва да имаме прабългарски проби, при това не само една, а поне няколко такива.

При това добре би било да има проба на чист прабългарин, но такава за момента не е известна. Дори и да се появи такова "биологично същество", то същото може да се окаже че е идентично на някое от съществуващите други вече известни ни под други наименования.

Какво е твоето мнение за "Масовия гроб от Девня" доостоверно ли е, че там са телата на въстаналите срещу покръстването?

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!