Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Сега по това къде е избягал Асад,ще се разбере кой го е подкрепял най-много...

• Мнения 518
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 17 минути, deaf said:

Сега по това къде е избягал Асад,ще се разбере кой го е подкрепял най-много...

Почти сигурно това ще е Москва.

• Харесва ми! 3
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 3 минути, Skubi said:

АСАД умер.

И цялата руска стратегия за военно присъствие в източното Средиземноморие .Кавказ също е почти изгубен а след това идва ред на Средна  Азия.

• Харесва ми! 1
  • Администратор
Публикува

От Руслан Трад:

Разговорите ми през последните дни показват, че европейските разузнавателни агенции не са били в течение на възможността за бунтовническа офанзива срещу режима на Асад. Движение на сили е било забелязано в Идлиб, но никой не е предполагал, че ще има нещо повече от атака върху позиции на режима в провинциите Латакия и Халеб (Алепо). Това, което ми споделиха служители е, че Турция е знаела за движение на бойци в Идлиб, но са били изненадани от мащаба и крайната цел.

Институциите на сирийската държава ще бъдат наблюдавани от бившия сирийски министър-председател Мохамед Джалали до предаването им. В изявление лидерът на Хай'я Тахрир ал-Шам забрани на бунтовническите сили в Дамаск да се приближават до обществени сгради и да стрелят във въздуха с идеята да се осигури "организиран преход". Знае се, че бунтовниците са извели Джалали от кабинета му и са го ескортирали до хотел "Четири сезона" в центъра на Дамаск.

В първите часове след падането на режима в Дамаск, започват да се появяват първите сигнали за възможните бъдещи сблъсъци. Припомням, че бунтовническата офанзива не беше очаквана и за редица държави е лоша новина, тъй като съществуваха договорки с Башар Асад.
В предишния коментар стана ясно какво означават за Русия събитията в Сирия за момента - с една дума Москва не очаква добри новини за базите си. (https://www.facebook.com/share/p/1Aap2jkbXL/)

Иран не е казал последна дума. Не е ясно къде са десетките хиляди членове на милиции, които Техеран тренира и подкрепя, и които бяха разположени в Сирия. Ирак очевидно пази проиранска линия и това означава, че сирийско-иракската граница ще бъде проблемна както е била през 1980-те. Алжир и Египет пък призовават за "правителство в изгнание", водено от бивши членове на режима на Асад.

Израел атакува противовъздушни установки в Южна Сирия, вероятно да се подсигури, че ПВО няма да попадне във вражеска сила. Израелската армия също така вече разположи единици в окупираните Голански възвишения по границата със Сирия, за да наблюдава отблизо динамиката на терен. Нетаняху имаше споразумение с Башар Асад и това е причината преди години израелският лидер да определи границата със Сирия като "най-сигурната граница на Израел."

Турция е голяма въпросителна. Фракциите на подкрепената от Турция бунтовническа Сирийска националната армия (СНА) са поели контрол над град Манбидж, източно от Алепо. Силите на прокюрдските Сирийски демократични сили (SDF) са се изтеглили. Те самите поддържат комуникация с бунтовниците, влезли в Дамаск, но пък СНА са друга тема - с тях се очаква ескалация.

Държавите в Залива, с изключение на Катар, също не са доволни. Те наивно смятаха, че Асад ще се откъсне от влиянието на Иран и поради тази причина се сближиха напоследък с режима му. За тях години на дипломация попадат в задънена улица.

За ЕС нещата са по-ясни, макар да е рано да се прогнозира. Мнозина сирийци ще се завърнат - вече го правят онези, които са в Турция и се очаква потокът от хора да се увеличи. Но сделките, които държави като Италия и Гърция правеха с режима на Асад, остават засега блокирани.
  • Харесва ми! 2
  • ХаХа 1
  • Глобален Модератор
Публикува

Сега въпросът е колко време ще се изтърпят така наречената демократична опозиция и джихадистите преди да влязат в конфликт.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 6 минути, resavsky said:

Сега въпросът е колко време ще се изтърпят така наречената демократична опозиция и джихадистите преди да влязат в конфликт.

Ако не се споразуменят нещо с кюрдите скоро пак ще се гърмят.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 18 минути, vandu said:

Ако не се споразуменят нещо с кюрдите скоро пак ще се гърмят.

Не виждам опция да се разберат.

• Потребител
Публикува
Преди 5 часа, resavsky said:

И цялата руска стратегия за военно присъствие в източното Средиземноморие .Кавказ също е почти изгубен а след това идва ред на Средна  Азия.

Ами каквото и да плямпа путлер, каквото и се старае да внушава руската трол армия по цял свят, очевидно е че от ден на ден РФ слабее, губи позиции навсякъде...

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 6 часа, resavsky said:

Почти сигурно това ще е Москва.

Така казаха и по БНТ (само не чух дали казаха според кой)

• Потребител
Публикува

Опасенията за Сирия според една журналистка от там, са да не стане шириат и да се изгуби опита за светска страна и да стане трудно за християните.

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикува

Няколко стотин руски войници са били изоставени в разни бази из Сирия и в момента са обкръжени от бойци на бунтовниците (които май вече трябва да наричаме правителствени сили?), При всяко положение, руски медийни канали съобщават, че от Кремъл са изпратили жалейка до Ердоган да подсигури безопасното евакуиране на руските войници - нещо, което самата Русия така и не успя да осигури поради прекомерната бързина, с която "Въздушно-космическите сили" избягаха от Сирия.

• Харесва ми! 2
  • ХаХа 1
  • Потребител
Публикува

Те не вярвам да са препълнени базите, заради недостига на войници вероятно ще са полупразни, като тези от отдалечените места като Калининград.

• Глобален Модератор
Публикува

Не знам дали е случайно или не но единственият който е изказал съжаление за падането на режима на Асад е Костадин Костадинов от Възраждане.Дори официална Москва не го е направила още.

• Глобален Модератор
Публикува

То и аз не съм много убеден, че опозицията е по-добрият вариант за самата Сирия, тез дивляци там не са особено дорасли за демокрация и не е ясно колко ще функционира, повече на хаос май отиват нещата. Въпреки че тези сега го раздават умерени джихадисти, каквото и да значи това. Казали са, че ще гарантират сигурността на християните и че не държат жените да ходят забрадени, но да видим.

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 10 минути, Warlord said:

То и аз не съм много убеден, че опозицията е по-добрият вариант за самата Сирия, тез дивляци там не са особено дорасли за демокрация и не е ясно колко ще функционира, повече на хаос май отиват нещата. Въпреки че тези сега го раздават умерени джихадисти, каквото и да значи това. Казали са, че ще гарантират сигурността на християните и че не държат жените да ходят забрадени, но да видим.

Много ми е интересен този израз " умерен джихадист".

• Потребител
Публикува
Преди 3 часа, resavsky said:

Много ми е интересен този израз " умерен джихадист".

Подобно на стратегическо спокойствие.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 1 час, vandu said:

По-скоро аналог на умерен радикал.

Или дървено желязо.

• Потребител
Публикува (edited)

Факta ,че Русия изостави Сирия е обезпокоителен за самата Русия.Няма ресурси за заграничние експедиции и цялата мощ на войската и ще бъде употребена в поредната защитна отечествена война в случая срещу "фашистката" (така и не с е научиха там ,какво е фашизъм и какво национал социализъм.Години наред наричаха инвазията на Нацистка Германия фашизъм ,горкият Мусолини) украинско НАТОВСКА  офанзива.Родина Мать зовет и прочие идиотии.Но сега не е 1941 ,тук се борят с ракетки и дронове.

Редактирано от todorg
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува (edited)

Интересно е коя друга държава си е позволявала в исторически план да води войни на два фронта и да може да ги води успешно. Още повече да ги води на два фронта и при това единия да е зад граница. САЩ през ВСВ с двата фронта в Европа и в Тихия океан са пример. Други обаче са рядкост. Римската империя също гледа да не води много войни на два фронта, че губи. 

Редактирано от makebulgar

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!