Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Преди 11 минути, БатеВаньо said:

Българите са били със строги принципни позиции. Няма такива филми като: аз ще те пазя а ти ще ме учиш на черти и резки. :) О'муртаг е тропнал по масата и е казал на склавския старейшина: - ще мируваш ли или да те почвам... 

Има си изсечен каменен надпис, загатващ за народопсихологията им. 

Може би обобщих прекомерно..При Омуртаг вече е друго-склавиниите вече нямат бъдеще.Или стават българи,или ромеи.Ева ли са имали право на избор,разбира се..Имах в предвид взаимоотношенията веднага след идването на българите тук....

• Мнения 2,1k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува
1 hour ago, Frujin Assen said:

Ти и всички останали славянофоби разсъждавайки по фашистки за лебенсраум и чиста раса не можеш да схванеш, че е 100 500 пъти по добре да имаш неверни, капризни и сегрегирани, но федерати.

Фружине, предупреждавам те, без да ми пука дали си модератор или не - това е последния път, в който ме слагаш в някакъв "общ кюп" и ме определяш чрез "вие/вас", без аз да използвам всички писмени средства да те направя на маймуна! Написах ти го учтиво - тия расово-класови спорове са за малоумните, за които расово-класовото деление е панацея решаваща проблемите! Независимо каква идеология или национални подбуди водят към такива спорове! Смятах, че модераторите в един форум имат за цел да създават ред, а не да си позволяват да пишат детинщини и да обиждат останалите, скрити зад правата си...

Перкуунас, не вярвам, че наистина не си разбрал какво влагам като смисъл в това "ИЕ говорящи народи"? Изяснявам, че не са алтайскоговорящи.... На буквалистика ли ще си играем?

• Потребител
Публикува
Преди 13 минути, Бобо said:

Може би обобщих прекомерно..При Омуртаг вече е друго-склавиниите вече нямат бъдеще.Или стават българи,или ромеи.Ева ли са имали право на избор,разбира се..Имах в предвид взаимоотношенията веднага след идването на българите тук....

И окончателно минават на славянски език .

• Глобален Модератор
Публикува (edited)
On 4.11.2018 г. at 17:54, sir said:

Сравненията с персийски и партски надписи, по Аспандиат, не само не доказват нищо, ами напротив - изострят още повече съмненията, че този прабългарски език на купетата и естрогините я го е имало, я не. Да, като за огромни империи може и да не са оставили много, но каквото са оставили, се чете и от него се извлича информация - както историческа, така и лингвистична. Каква точно информация се извлича от "хлубрин 1"? И още нещо, над което честно казано не се бях замислял досега - ето хората ни оставили надпис на староперсийски, обаче сметнали за целесъобразно да сложат и "превод" на еламски и на акадски; следващите пък на гръцки и т.н. Защо аджеба поне един ювиги хан не се сети да напише поне едно изречение на майчиния си прабългарски, примерно на Мадарския конник? Срам ли ги е било нещо или какво? Защо даже т.нар. възпоменателни надписи са все на уж чужд език?

Тоест да разбирам, че след като Аспаруховите българи не са си направили труда (или пък не е оцелял) да оставят нито един техен надпис, който да е поне двуезичен, ако не изцяло на прабългарски, значи и прабългарски език не е имало?

Знаеш ли колко надписа на арменски език има в Армения отпреди създаването на арменската азбука през 405 г.? НУЛА. И това след 1000 години държавност в този район. За тия 1000 години до нас има достигнали 3 надписа на арамейски с арамейски букви, 3 на латински с латински букви и известен брой надписи на гръцки с гръцки букви. Дори си нямат разни думички с гръцки букви от рода на ХЛОБРИН, АЛХАСИ КЮПЕ и т.н. Да смятаме ли тогава, че "този арменски език преди 405 г. я го е имало, я не".

П.П. Цитирал съм го преди в този форум, но хайде пак, щото това е поредната славянска (славяно-българска) тема тук (като че няма предостатъчно). Ето какво пише Петер Юхас  в своята "Тюркобългари и маджари", С. 1985.

През 16 век военният губернатор на Трансилвания Г.Вайт пише следното за секлерите/сикулите:

Цитирай

"Езикът и носиите на секлерите са маджарски, а в писмеността си служат с такива особени знаци, някои от които просто означават цяла дума, та даже и цяло изречение".

Нещо подобно твърди за секлерите и Ищван Самошкьози (1570 – 1612 г.), автор на етнографския труд „Analecta lapidum“, а именно, че при тях 

Цитирай

"знаците се сплитат в изкусни съчетания и с малко от тях може да се изрази много съдържание"

Тоест ако доблестните ни предци са имали идеографска писменост (затова и тюрколозите още прези 30+ години признаха, че с тюркски руни тукашни надписи не се разчитат), тя е супер неудобна за инвентарни или триумфално-мемориални надписи през 8-9 век. Тази писменост (ако е била такава) е била употребявана на съвсем долно ниво и ако не е била съзнателно преследвана след 865 г. като езическа, то тя е отмряла от само себе си като трудна за усвояване. 

Инак ето в това изследване, правено още през добрия стар соц, госпожа Дончева-Петкова е събрала голям брой такива знаци, извън онези у Бешевлиев, с които също може да се е означавало "много нещо с малко неща".

https://knizhen-pazar.net/index.php?option=add_book&id=929060&title=Знаци върху археологически паметници от Средновековна България VII-X век

Ето и линк към някои от материалите, приложени от Дончева-Петкова. http://murfatlar.blogspot.com/2016/11/1.html

Та, дами и господа, това че въртите и сучете само около Бешевлиев с неговите гръцки надписи (щото са качени в Крорайната), не значи, че няма друг пласт, извън парадигмата гръцки-прабългарски на гръцки.

Редактирано от Aspandiat
  • Потребител
Публикува
Преди 11 минути, bulgaroid said:

1. Амнезия ли имаш или какво ? Я си виж постовете. Точно ти дето се из морета газиш? :ag:

2 Опитваш се да правиш паралели ? :bigwink: Това само ти го твърдиш вина ли ми вменяваш или какво?

3 Хунския си е хунски,славянския е плод на много народи и хуните са само част от тях.Убеждавам се, не четеш постовете на опонентите си и преиначаваш написаното ! Така не се прави това граничи с лъжата.

4 Факти, какво да ги правиш, това говорят.

5 Като чета в последните години историците малко по малко сами стигат до тоя извод. 

-Плод на много народи, но си има една основа.

Хуните правят славянския лингва франка, но самите те не са му носители.

Хуните усядат в Панония. Там има местно население, което осигурява обслужването на  многобройните туристи, които идват с Атила.

Всички усвояват един беден речник на "рецепцията" . После той им служи за връзките помежду им. Съвсем естествено.

Блатненското население заедно с венети раети, можи би норики и далмати са носители на протославянски. Може да бъркам някои конкретни племена, но протославянския е от тези места - обсъждали сме го в лингвистичния клуб.  Там във хунският котел  се претопяват разни безстопанствени племена и се пръква какво? - славяни!   Освен това ново племе, старите оригинални протославянски носители продължават да съществуват в едно широко пространство между италия и балтика и в последващите векове се образуват разни миксове, обаче новото племе задава езиковата норма. Ето това е моето обяснение за славянската експанзия.  :)

• Потребител
Публикува
Преди 7 часа, mitaca said:

Специално за вас си поиграх да направя карта на България от Аспарух до Крум.

българия.jpg

Оправи си картата.

Преди 5 часа, Frujin Assen said:

Време е за военно ограмотяване!

Браво. След моята забележка си седнал и си прочел нещо. Ама аз забравих да ти кажа, освен валовете има и система от каменни крепости.:ag: Особено западно от Янтра е изграден цял комплекс от крепости допълващи вала. Населението се заселва около крепостите и вала, в който има укрепени лагери и така ускорява заселването на българите. Защитата която дават ги превръща в градски центрове. Съжалявам ама там славяни липсват. Същата работа и във Влахия. Като си пропуснал да споменеш планините и тяхната укрепена система. Виждам, пак клониш към морето ама и тук ядец. Славяни няма и там. Търси другаде.

Преди 4 часа, Frujin Assen said:

Кажи го това на Крум, който преселва огромни количества ромеи, даже не славяни!, които са априори враждебни на българите.

Пак любов а?

Въпроса не е дали се връщат или не, въпроса е, че Крум вместо с камшика да ги подкара като в робинята Изаура си ги дундурка- заселва ги заедно, оставя ги свободно да си изповядват християнството, управлявани са от свои вождове. Даже им търпи капризите- оставя Кинам да разпропагандира Енравота в християнството. 

Тоест и Крум и Омуртаг толкова силно държат на тях, че са готови на всичко само и само ромеите да са доволни и да живеят в България. Щом са толкова толерантни към ромеите, които са им открити врагове, какво ли ще да е било отношението към славяните? Мога да ти отговоря- както леля в забавачка към непослушно дете, глезят го, дават му всичко, от време на време го пошляпват леко по дупето с педагогическа цел...

Фружине пак го удари на любовна лирика.:ag: То при теб всичко е любов бре, да не четеш любовни романи?:bigwink:

Що пишеш глупости? Околни през 800 означава околни на българите в шуменско, демек славяните в търновско.

За пореден път те моля да ни ги покажеш тия славяни ? Ето, и в Търновско се появиха пък ти ги криеш !  Пак безпочвени твърдения и свободни съчинения.

Адаш престани с тоя лебенсраум. Българските владетели от всеки един период са се стремели да завлачат колкото се може повече хора в Мизия. А ти с идиотските идеи за лебенсраум ги гониш! Осъзнаваш ли колко самоубийствено изглежда това?

Винаги съм подозирал,че митака има отношение към обезлюдяването на Мизия:ag: Не се спря тоя човек,скоро ще обезлюди и Тракия.:ag:

Отговор- ти пишел логически несвързани глупости. Валовете са строени да защитават славяните в търновско. Идеята е, че е по добре боя да ядът славяните в търновско, а не българите в шуменско. А ако славяните в търновско бъдат смазани идва реда на българите в шуменско. Българите са твърде умни хора и предпочитат да помагат на славяните в търновско, вместо сами да ядат калая от аварите. Само вие с вашия лебенсраум ги пращате срещу аварите.

Чакай бе, нали митака ги изсели ? Какво става? :ag:

• Модератор Военно дело
Публикува (edited)

Система от каменни крепости? Строени от Аспарух до Крум? Това вече е нещо ново!

Не аз, Крум ги показва тия "околни славяни" през 814. 

Ми Булгароиде, така е, любовта е навсякъде около нас. Особено когато говорим за власт. 

Редактирано от Frujin Assen
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 1 минута, Frujin Assen said:

Тая не я ли знаеш?

Roturn_King-Minas_Tirith.jpg

• Модератор Военно дело
Публикува (edited)
Преди 2 минути, Aspandiat said:

Тая не я ли знаеш?

Roturn_King-Minas_Tirith.jpg

Имам една книга "Каменните щитове на България", та се чудя да я вадя ли да гледам...

Упс, просто каменните щитове

https://knizhen-pazar.net/index.php?option=add_book&id=869115&title=Каменните щитове

• Потребител
Публикува
Преди 4 часа, Exhemus said:

Да, моите обяснения до голяма степен са спекулативни, както и всички други тук. Обаче размириците през целия 8ми век са факт. Хайде дай други спекулации? Моята беше, че когато няма етническо единство първият неуспех води до размирици. Двуумим ли се дали българите са тюрки или сармати - да. Има факти и за двете. А защо да не са двете едновременно?  Нали говорим за сарматски народ с тюркска върхушка - най-спряганата спекулация. Не съм си измислил нищо ново.  И когата двама се карат печели трети /чрез четвърти  :)  ) .   Българите за един век със сигурност са се диференцирали на два лагера. Най-често разделителната черта е по етнически признак. По-слабите са били готови да се съюзят и със дявола, камо ли със славяните. Другите вече не са етнически братя, а окупатори. /справка макетата/.  Още повоче, че пловдивските славяни са европейци, ехе къде ще ми ги сравняваш с онези кривокраките, дето миришат на конска пот.  :)  

Настъпило е доброволно претопяване от омраза.

Ами не. Проблема  е бил дали да се продължи експанзията и войната с Византия или да се търси мир. Затова и се бият непрекъснато помежду си.

Преди 2 часа, isav said:

Еееххх, тия търновски славяни...

Такива, точно там липсват. Най-обикновени българи са там. Не знам защо Фружин реши да засели славяните точно там?

Преди 2 часа, Frujin Assen said:

Затова и Крум влачи ромеи, славяни и авари в Мизия

Това кога? 

Преди 1 час, Frujin Assen said:

Дойде ми на ума нещо много отдалечено като време-турците.

Турците са многоброен народ, фанатични мюсюлмани, но дори и те не си позволяват да изтребят всички балкански християни в търсене на чистия ислям и лебенсраум, а... превръщат християните в рая и ги карат да им работят.

Значи, дори турците това не правят, но виж българите го правят! Те гонят и избиват околните народи защото не искат никой да им се пречка.

Ми, не. Не са многоброен. Те до сега даже Анатолия не успяват да заселят. На Балканите имат още по-голям проблем още по-малко са.

Преди 1 час, Perkūnas said:

(т.е. неми, говорещи неразбираем език)

Не е вярно,отвори прочети какво всъщност значи, не ни пробутвай разни измислици от руските форуми и ние ги четем.

1 hour ago, Бобо said:

Какво представляват СкЛавиниите?-Общини със собствено управление,които нито плащат данъци,нито се подчиняват на централизирана власт,нито въобще ги интересува някой ,освен най близкото обкръжение.Дори Аварите не са ги пречупили!

Да бе, не са се пречупили, чак до 576г. примерно.

• Потребител
Публикува (edited)

До тук добре,кой местил,размествал..Нов език по някое време..Сега,на мен наистина ми е малко странно обаче,защо в българския има толкова много диалекти на сравнително малка територия?Наистина ми се струва малко непонятно,въпреки сравнително не малкия период от "приемането" на славянския досега?Търсих нещо по въпроса,но... нищо...Тук- таме някой като мене се чуди....Навярно е нормално?

Редактирано от Бобо
  • Модератор Военно дело
Публикува

Ох Булгароиде, как кога? Нали си спомняш, как Крум вдигнал на оръжие околните славяни и аварите в Мизия. За да са там, значи ги е преселил (аварите де, славяните са си там). За отвличането на десетки хиляди ромеи от Тракия вече пускахме от ГИБИ текстове. Прочее даже зетя на Крум е ромей. 

Голяма любов е било. То затова и впоследствие идват успехите, защото бъларите не разсъждават фашистки, че да гонят население, а си го дундуркат с голяма любов. А с още по голяма събират данъци и набират войници.

• Потребител
Публикува
Преди 28 минути, Exhemus said:

Хуните правят славянския лингва франка, но самите те не са му носители.

Защо ? Какво им пречи?

Преди 15 минути, Frujin Assen said:

Ами да,досега никои ли не ги споменава? На Тор му давах линк към книгата потърси из темите. Пише и за каменния вал в Добруджа на Симеон, за укрепената система в западна Мизия такива работи.

Преди 18 минути, Frujin Assen said:

Не аз, Крум ги показва тия "околни славяни" през 814. 

А Омуртаг ги изселва.

Преди 21 минути, Frujin Assen said:

Ми Булгароиде, така е, любовта е навсякъде около нас. Особено когато говорим за власт.

• Модератор Военно дело
Публикува (edited)

За разликата между тогавашните и днешните бежанци. По късен текст, но показателен!

Валериан дьо Варвен: „Като се пръсна из страната вестта, как нашите хора преследват неверниците, християните живеещи в България, се пробудиха, сговориха се и заявиха, че не желаят повече да понасят турското господство. Около 12 000 от тях заедно с жените и децата си и твърде много добитък дойдоха и поискаха да бъдат прехвърлени на другият бряг на Дунава. Графът се съгласи и незабавно изпрати хора да пазят отвсякъде прииждащите жени и деца, понеже неверниците бяха изпратили голяма войска да ги спре. Проявявайки голяма храброст нашите хора и българите отблъскваха враговете докато всички бяха прехвърлени на влашкия бряг от бургундските кораби. Господарят на Влашко се зарадва твърде много на дошлият многоброен народ понеже голяма част от земите му бяха пусти поради турските нашествия. Той каза, че българите са твърде храбър народ и че се радва, че те са дошли при него, след това той им даде земя за поселение и благодари на бургундците за извършената услуга и ги поздрави за голямата им храброст“.

Поздрав за Булгароид

• Потребител
Публикува
Преди 6 минути, Бобо said:

До тук добре,кой местил,размествал..Нов език по някое време..Сега,на мен наистина ми е малко странно обаче,защо в българския има толкова много диалекти на сравнително малка територия?Наистина ми се струва малко непонятно,въпреки сравнително не малкия период от "приемането" на славянския досега?Търсих нещо по въпроса,но... нищо...Тук- таме някой като мене се чуди....Навярно е нормално?

Защото езика е стар.

Преди 4 минути, Frujin Assen said:

Нали си спомняш, как Крум вдигнал на оръжие околните славяни и аварите в Мизия.

Не си представяй такива неща. Околните славиний може да значи цяла България а тя е големичка тогава, или даже извън България,аварите са дошли от Панония а славяните кои знае откъде.

• Модератор Военно дело
Публикува
Just now, bulgaroid said:

Не си представяй такива неща. Околните славиний може да значи цяла България а тя е големичка тогава, или даже извън България,аварите са дошли от Панония а славяните кои знае откъде.

Аха, за три дни! Бая бързички ще да са били!

• Потребител
Публикува
Преди 36 минути, bulgaroid said:

...Особено западно от Янтра е изграден цял комплекс от крепости допълващи вала. Населението се заселва около крепостите и вала, в който има укрепени лагери и така ускорява заселването на българите. Защитата която дават ги превръща в градски центрове. Съжалявам ама там славяни липсват. Същата работа и във Влахия. Като си пропуснал да споменеш планините и тяхната укрепена система. Виждам, пак клониш към морето ама и тук ядец. Славяни няма и там. Търси другаде. ..

...За пореден път те моля да ни ги покажеш тия славяни ? Ето, и в Търновско се появиха пък ти ги криеш !  Пак безпочвени твърдения и свободни съчинения...

Пусках го вече, ама като не се чете ...

" ...

В отвъддунавските земи чрез археологични разкопки са проучени множество славянски селища от VI—VII в.: в поречията на Арджеш, Яломица и Бузеу те са повече от 30, а в поречията па Серет, Прут и Днестър — повече от 100. [9] Славянски селища има и иа други места на територията на днешна Румъния — на запад до Карпатите и Трансилвания. [10] Обикновено те се откриват край блата, по брегове на реки и полегати склонове. Характерно за повечето от тях е гнездовото им разположение — по 8—10 в група в продължение на няколко километра, като разстоянието помежду им не надхвърля няколкостотин метра. Така резултатите от археологичните проучвания потвърждават напълно сведенията на „Стратегикона”.

В земите на юг от Дунава славянски селища от VII—VIII в. са открити предимно в Североизточна България. На територията на Силистренски окръг на славяните са принадлежали селищата при с. Гарван (м. Стареца и м. Момчила), при с. Попина (м. Джеджови лозя, м. Дренчето и м. Калето), при с. Дунавец (м. Куршумлиите), при с. Сребърна (м. Опашката), при с. Старо село (м. Юрта), при с. Нова Черна (м. Калето). В Шуменски окръг от същото време славянски селища са открити при с. Виница (м. Клиседжик), при с. Цар Крум (м. Хисарлъка) и при с. Друмево. В Северозападна България такива славянски селища са открити при гр. Враца (м. Черницата), при гр. Вълчедръм (м. Печена могила), Михайловградски окръг, и при с. Връв, Видински окръг. В централната част на Северна България славянско селище е имало при гр. Севлиево (м. Долни ливади) и при с. Бежаново (м. Стублата), Ловешки окръг. [11] В Южна България засега са проучени само няколко славянски селища в Източните Родопи — при с. Любеново, при с. Минерални бани и при гр. Марица, всички в Хасковски окръг. [12] Освен това от същия период са открити и редица славянски некрополи: във Варненски окръг — при гр. Дългопол (два), при с. Блъсково и при с. Разделна; в Шуменски окръг — при гр. Преслав и при с. Сини вир; при с. Бабово, Русенски окръг; при с. Юпер, Разградски окръг; край гр. Търговище; при с. Върбовка, Великотърновски окръг (два); при с. Камен връх, Ямболски окръг. ... "

http://macedonia.kroraina.com/pp2/pp_1_1_3.htm

• Модератор Военно дело
Публикува (edited)
Преди 5 минути, bulgaroid said:

Заповедта е отпреди войната най-вероятно, тогава са пристигнали.

Даде, ама според извора цялата тая тупурдия я е направил Крум чак след като изпратил послание "Ето ти дойде и победи, и тъй вземи каквото ти е угодно и си иди с мир". И чак когато Ники му отказва Крум се сеща и ... славяни и авари пристигат от майната си с гръм!

• Потребител
Публикува
Just now, Frujin Assen said:

Даде, ама според извора цялата тая тупурдия я е направил Крум чак след като изпратил послание "Ето ти дойде и победи, и тъй вземи каквото ни е угодно и си иди с мир". И чак когато Ники му отказва Крум се сеща и ... славяни и авари пристигат от майната си с гръм!

Добре де, за северите не си чувал, или  какво? Но щом идват авари значи е събиран народ отвсякъде. Панония е далечко.

• Глобален Модератор
Публикува

Пуснах една отделна тема за езика на дипломацията на Първото българско царство в контактите му със Запада, която е пряко свързана с тази тема, но ще я разводни допълнително:

• Модератор Военно дело
Публикува (edited)
Преди 2 минути, bulgaroid said:

Добре де, за северите не си чувал, или  какво? Но щом идват авари значи е събиран народ отвсякъде. Панония е далечко.

Северите са разгромени в балкана. Има спор дали самостоятелно или с 12 000 "отбрани българи" които не отстъпили даже когато ромеите ги обкръжили и почти всички загинали в боя. 

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 9 минути, cven said:

В земите на юг от Дунава славянски селища от VII—VIII в. са открити предимно в Североизточна България.

Славянските селища са точно 4 другото са спекулации. В Румъния положението е още по-зле,там ги определят както им дойде. Ще ти дам пример, културата Дриду е обявена за славянско-влашка, а всъщност са българи.

Редактирано от bulgaroid
  • Потребител
Публикува
Преди 2 минути, Frujin Assen said:

Северите са разгромени в балкана.

То от разгром до разгром има разлика, средновековната статистика дава средни загуби в бои около 4-5% 

• Модератор Военно дело
Публикува

Прочее при Крум е зафиксирана армия от 12 000 отбрани българи, после при Плиска още 50 000. Вече след това още 30 000 българи разоряват Тракия. Това подсказва, че най малко българите са били многоброен народ. Достатъчно многобройни, за да има Крум самочувствието, че сам ще се оправи. Затова и не е викнал славяните и аварите. Но когато е разгромен и ножа е опрял до кокъла ги вика. 

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!