Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Мнения 345
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува (edited)

Интересно кой се нахвърля върху чуждото мнение и го обвинява за "неправиллно" ? Аз  съм демократ либерал и с уважение чета всички мнения и че радвам на свободата на словото доколкото я има 

Вьзторга ми о  Съюза е никакъв . Жената в Банята която е продавала билетите е права от нейна гледна точка. Просто различен мироглед )

Всяка квартира , всяко общежитие от 60 години на 20 век има ако не вана то най - малко душ ! Просто в СССР да и у нас и в Европа от 60 години на 20 век не се прави сграда без душове или туалетна или канализация. Режим на вода и ток е непознат в Русия и СССР. Банята с парилка или Сауната са  много ПОЛЕЗНИ , НО НЕ ВСЕКИ ДЕН !!!   Не е хубаво да се ходи на сауна или парилка или на минерални бани всеки ден !  Аз не бих препорьчал даже на милионер сауна или парилка вмеки ден !

Жената просто не е могла да предположи , че там където сте не е имало душ ! Аз също такова нещо не бях чувал до днеска. За това жената Ви е попитала защо така често ходите на баня разбипай парилка или сауна . Аз в Европа или Бьлгария или Русия познати които ходят всеки ден на сауна или басейн или парилка нямам. Виж душ аз вземам всеки ден след работа , но не в общ бани а в къщи или в хотела си.

Лично на мене общественна баня Българска с басейн с минерална топла вода ми харесва повече от сауна или парилка.

Редактирано от Du6ko
  • Потребител
Публикува

И какво общо има обществената баня със запазването на СССР?

Мнение е едно, дръвчене е друго. Просто проваляте темата.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 17 часа, Doris said:

Питах преди години хора от Съветския съюз защо толкова мразят Горбачов. Едната причина, която веднага се казваше беше войната в Афганистан. Това е ясно, на никого не му се мре. Другата - беднотията в сравнение с околните държави. Благодарение на Перестройката и Гласността съветският народ получи информация как живеят хората по света, пък и започна да излиза по чужбина и видя , че в неговата велика държава се живее обидно мизерно.

Eто за илюстрация едно изследване на доходите в СССР между 1980 и 1990 година:

http://www.roiw.org/1993/23.pdf

В таблицата на стр. 2 се вижда, че най-високи проценти от населението са с доход между 75 и 150 рубли на месец.

Ето и таблица на валутните курсове на рублата към долара по година:

https://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_ruble

От което ясно се вижда, че основната част от населението на СССР между 1980 и 1990 година живее с 50 до 90 долара на месец.

За справка, средният годишен доход на глава от населението в САЩ се вижда тук:

https://en.wikipedia.org/wiki/Average_Indexed_Monthly_Earnings

Като хванем цифрите за същия период и ги разделим на 12, получаваме между 1200 и 1400 долара на месец.

Ясно е, че това не е покупателната способност, но за разкош в СССР просто е нелепо да се говори.

Редактирано от dora
  • Потребител
Публикува (edited)

Даже най отявлените пропагандатори комуняги не са казвали че доходите при комунизма са високи по сравнение със Запада или Сащ  . Да разликата в заплатите е огромна , както и в начина на бачкане - американеца даже по сравнение с немеца бачка така , както немеца по сравнение с руснака. Как се бачкаше при комунизма знаем. Това е и прчина за срива . Те ни лъжат че ни плащат заплати, ние ги лъжем че уж работим  ... Отпуските в Сащ  са 2 седиици , ако искаш да правиш кариера можеш да забравиш какво е това отпуска ...

Още другарите от прогресивна Германия и Англия - Карл Маркс и Фр Енгелс проповядваха светлото бьдеще където няма да има Частна Собственност , ПАРИ  и държавата и семейството като реакционни организации ще отмират ... Всичко ще е общо включая и жените .  Те наистина се оказаха донякъде прави. Института семейство действително отмира в Европа . И държавите са заместени от Комисари в Брюксел. Маркс и Енгелс май ще излезнат прави ? 

Реално най -хубавото е да бачкаш като при комунизма а да получаваш заплати и магазините да са както при капитализма. Да ама това е само за държавните чиновници. Те са неуволняеми , даже ако имат 260 дена болнични в годината. 

Да , икономическа и политическата система беше тъпа и безсмисленна и се нуждаеше от големи реформи . Китай го направи , Съюза не го направи. Разликата между ДЪН и Горби е като между небето и земята.

Редактирано от Du6ko
  • Потребител
Публикува
On 4.03.2019 г. at 19:40, nik1 said:

Oххххаааааааааа......

25 градуса по целзии на въздуха (и 30 на слънце) . На водата - 15-16

Тази седмица ще поплуваш на Корал бея, бате!

Завиждам ти......

Ако ти трябва помощник за гемията, свиркай ха-ха-ха-ха

/Карал съм 50 тона бруто гемия в Турция ,ха-ха-ха-ха-ха/

Ники, не трябва, не трябва да завиждаш на приятели. Извинявай не отговорих веднага. Сега при нас е 18-22 през деня. През ноща е около 12 и навярно призори пада около 8-10. За нас си е доста хладно да речем. Вали сутрин и привечер дъжд. За зимата изпразних басейна, напълни се догоре от ноември до сега. Тези дни ще празня пак. Басейна ми е 6 на 10 метра, средна дълочина 160 см. смятай колко вода се е изляло. Идвай, ще те посрещна. Яхта вече нямам но гладен няма да те оставя и на улицата няма да спиш! Това дядо капитан го казва.

Преди 31 минути, dora said:

Като хванем цифрите за същия период и ги разделим на 12, получаваме между 1200 и 1400 долара на месец.

На мен няма да ми се разсърдиш предполагам, но си харесвам да те провокирам , защото с интилигентни хора е приятно да се дискутира.

Та прочее дай данните от същия период и за САЩ и за западна Европа и да ги видим колко мизерно са живели руснаците.

Ще подскажа, проблема не е в по-ниските заплати или по-ниската покупателна способност на рублата. Проблема е в хроничния недостатък на битови стоки. Големите предприятия бяха кооперирани във ВПК и ако имаха по едно цехче да хвърля по нещо на пазара. 

А пропо дънки "Рила" ако помниш имаше такива български - бяха едни от вървежните в СССР - на тях чакаха със записване по три дни...

А хората ги мъчи носталгията по СССР - явно не им е било лошо, това значи че днес живеят по-зле, нали разбираш.

Не се обиждай на Душето моля те, той си е душичка, нищо със злоба не прави. 

• Потребител
Публикува (edited)

Нямам никакви възражения относно хроничния недостатък на битови стоки - това и без да знаем, че от оседмесетте години нататък съветската - а и българската - икономики страдат от тежки дефицити.

Тези, все още помним това време, помним и как се влизаше в магазин:

- Имате ли яйца?

- Нямаме.

- А типов хляб?

- Типовият свърши.

- Какъв имате?

- Бял, ама той е от вчера.

До 10 сутринта хлябът свършваше. Нерядко докато човек е на опашката. В София.

Да не говорим за такива неща като смядовска луканка, цветен телевизор или не дай си боже, автомобил. Или дори портокали и банани. С опашки от четири часа сутринта за едните банани. И то само около Нова година.

Аз не се обиждам на никого, диалог с аргументи ад хоминем не водя, защото такива аргументи не признавам за валидни.

Във втория PDF,  който пуснах, има сравнение и с покупателността на европейските държави.

Редактирано от dora
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 16 часа, dora said:

Нямам никакви възражения относно хроничния недостатък на битови стоки - това и без да знаем, че от оседмесетте години нататък съветската - а и българската - икономики страдат от тежки дефицити.

Тези, все още помним това време, помним и как се влизаше в магазин:

- Имате ли яйца?

- Нямаме.

- А типов хляб?

- Типовият свърши.

- Какъв имате?

- Бял, ама той е от вчера.

До 10 сутринта хлябът свършваше. Нерядко докато човек е на опашката. В София.

Да не говорим за такива неща като смядовска луканка, цветен телевизор или не дай си боже, автомобил. Или дори портокали и банани. С опашки от четири часа сутринта за едните банани. И то само около Нова година.

Аз не се обиждам на никого, диалог с аргументи ад хоминем не водя, защото такива аргументи не признавам за валидни.

Във втория PDF,  който пуснах, има сравнение и с покупателността на европейските държави.

Аз съм вече на 55 - ноември ще ги навърша, но такова нещо не си спомням. Такъв дефицит в България по мои спомени не е имало. По точно той сепояви в българия в началото на 90-те когато Луканов обяви шокова терапия, за един ден от лавките изчезнаха стоките и станаха дефицитни и снабдяването стана втора ръка с познати. Иначе през соц годините  дефицит имаше на промишлените битови стоки - не достигаха да речем касетофони от западни страни - аз да речем минавах със касетофон Хитачи който тати ми донесе от командировка в Сицилия. Иначе имахме цветен телевизор Рубин купихме го 81 година, през 83 купихме Велико Търново. Преди това през 65 година тати купил първия ни телевизор Темп който проработи до 81 г и здрав го качихме на тавана - все още е там и навярно работи. За "москвич? тати е чакал до 71 година. Вечна му памет на баща ми.

Та прочее наблюденията и спомените ми са за такива дефецити, свързани с купуване на перални, телевизори, радио, а пропо, нашето първото беше Телефункен от  1937, второто Рига от 1965 годоще са си в къщи но вече никой не ги ползва.

Хрананикога не е била дефицит, но имаше сривове на снабдяването с такива стоки да речем недостигаше количеството на пазара като предлагане с това което се търсеше. През лятно-есенния период особено беше трудно да купиш в нужните ти количества захар, сол, оцет, капачки за буркани, черен пипер, бахар, дафитон лист. Естествено това беше пика  на консервния сезон в предвид особеностите на прехранването и зимните запаси които прави българина по това време. Лимони, портокали, мандарини и банани се продаваха за нова година,  преди коледа започваха продажбите. Не мисля че е имало някаква дефицито формираща компонента по това време нямаше традиция в употребата на тези продукти и те се възприемаха като новогодишен деликатес, традиционен - отидиш на гости непременно  пържола или винен кебап с червено домашно винце. Разни домашни салати - консервирани  - пиперки, домати, лютеници, кисел чесън и прочие, гостито  по време на коледните и новогодишните празници, и задължително на трапезата имаше купа с цитросови плодове. Наистина лимончето повече по - резенче във каната с домашно или купешко вино, и като гарнир украшение на порцията непременно имаше резенче лимон. 

А да, най-големия и страшен дефицит през социализма бяха маслините, навярно част от идеологическата борба с опиума за народа - религията. Страдаше баба ми, лека й пръст, много религиозна жена, тя спазваше всички пости. Спасяваше я леля Елена сестра й, нейният съпруг, старите софиянци го знаят като "чауша" дори и след 9 ІХ 44 си запазва поста като старши на хамалите на гарата, до пенсионирането разбира се през 1968 година, веч им памет и на двамата, та навярно по стара дружба хамалите прихванали при разтоварване на вагони не забравяха и не оставяха "чауша" без разни такива дефицитки, съответно попадаха при баба ми по време на пости.

Те това е, спомени. Носталгия.   

Редактирано от Capitainofmarine
  • Потребител
Публикува

Осемдесетте имам предвид - към края им. А защо помня? Защото ако не станех рано, за да повися на опашката с учебник в ръка, след десет часа хляб нямаше да има и щях да съм висяла напразно, вместо да си уча на спокойствие вкъщи - много се ядосвах, когато хем съм чакала, хем хлябът свърши точно пред мен.

В началото на деветдесетте вече имаше купони, тоест за известен период (около "Лукановата зима") стана и по-лошо - магазините бяха напълно празни.

• Потребители
Публикува

Дефицит на стоки имаше винаги - телевизор, цветен, и кола се купуваха със записвания, конфекцията беше ограничена, в плод-зеленчук и месарницата се пазаруваше с връзки, банани и портокали само за нова година и то в "показния", хайде сега да не изпадаме в пасторални спомени колко хубав е бил животът. В Съветския съюз беше още по-трагично отколкото в България, хората се редяха на дълги опашки стотици метри без да знаят какво са "пуснали" в магазина, просто се надяваха да купят нещо, това съм го виждал лично и не само аз.

Но не е работата само в дефицитът, съществуваше огромна скрита безработица, тоест работеше се да го преместим от единия крачол в другия и да отчетем изпълнение на плановете. Раздути щатове до уродливи размери, огромна бюрокрация. Всичко това си беше факт.

• Модератор Военно дело
Публикува

Само за протокола, снимките на празните магазини са от началото на 90 те. През 80 те не беше възможно това да се снима, хеле пък показва.

• Потребители
Публикува

В началото на 90-те празни магазини, в края на 90-те празни банкови сметки, това можеше да се снима:animatedwink:

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 26 минути, Б. Киров said:

В началото на 90-те празни магазини, в края на 90-те празни банкови сметки, това можеше да се снима:animatedwink:

Пускам заради ценните архивни кадри от новинарските емисии - горивото, цените на свинското, инфлацията.

Редактирано от dora
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 22 часа, Du6ko said:

Всяка квартира , всяко общежитие от 60 години на 20 век има ако не вана то най - малко душ ! Просто в СССР да и у нас и в Европа от 60 години на 20 век не се прави сграда без душове или туалетна или канализация.

А аз съм била на общежитие през осемдесетте и в СССР и в България без душ в сградата (това, което българите наричат баня), а за вана само съм си мечтала. Това беше обидното на социалистическата бедност, че уж всички бяха другари и равни, а за едни имаше и вани и банани в изобилие и почти без пари, а за други нямаше. Социалистическите родово-партийни касти наподобяват средновековните и според мен още ги има в някои сфери.

Преди 1 час, Б. Киров said:

Дефицит на стоки имаше винаги - телевизор, цветен, и кола се купуваха със записвания, конфекцията беше ограничена, в плод-зеленчук и месарницата се пазаруваше с връзки, банани и портокали само за нова година и то в "показния", хайде сега да не изпадаме в пасторални спомени колко хубав е бил животът. В Съветския съюз беше още по-трагично отколкото в България, хората се редяха на дълги опашки стотици метри без да знаят какво са "пуснали" в магазина, просто се надяваха да купят нещо, това съм го виждал лично и не само аз.

Но не е работата само в дефицитът, съществуваше огромна скрита безработица, тоест работеше се да го преместим от единия крачол в другия и да отчетем изпълнение на плановете. Раздути щатове до уродливи размери, огромна бюрокрация. Всичко това си беше факт.

Дефицитът беше проблем не само сам по себе си заради нямането. Той беше икономическата основа на криминално-бюрократската мафия.

Понеже темата е за  СССР - ето за ленинградската месарска мафия:

https://www.youtube.com/watch?v=_Q1Ekf5-ROU

и за московската алкохолна мафия по време на сухия закон:

Препоръчвам поредицата "Следствие вели" на всички, които искат да знаят или да си припомнят за социализма и за живота в СССР.

Както е показано във филма - провеждането на Сухия закон по време на перестройката показва откъснатостта на съвесткото ръководство от реалния живот  и тоталната му неспособност да се справи с проблемите.

Редактирано от Doris
  • Потребител
Публикува
Преди 19 часа, dora said:

Ясно е, че това не е покупателната способност, но за разкош в СССР просто е нелепо да се говори.

Разкош в СССР има и то разкош, за който Запада не е сънувал. Всякакви следи от този разкош са вече пепел. Срещал съм се със жител на "град от затворен тип" в СССР. Това са места около 20-30 хил жители свързани с наука или нещо от военните (пак някакви наука и технологии). В тези градове задължително влиза всякаква информация от цял свят (това се окуражава особено пък за неща свързани с науката) и за каквито стоки се сетиш пак от цял свят и от специално родно производство. От града не излиза абсолютно нищо. Те не съществуват за околният свят, няма ги на карти, снимки, статиски и прочее - абсолютно всякаква инфромация която дава и най-малка следа за тях се унижожава. Съпрузите не знаят другия с какво се занимава. Жителите не знаят кой с кого е колега, извън работното място не се обсъжда работа под никакъв предлог. Абсолютно никава информация - комар не може да излети извън града.

В замяна на жителите имат право на завещание и не им липсва абсолютно нищо. Заплатите са десетки пъти по-високи, но на практика няма за какво да се харчат - всичко е безплатно с качество над световното. За каквито потребителски стоки се сетиш, такива е имало там. В града има всичко за спорт и развлечения, без да речем опера или балет (ако искаш да ги практикуваш ти подсигуряват условия).

"Еди кога си ни казаха броено от сега след 18 часа града няма да съществува. Натоварихме се семейството на колата, 45 мин преди да долетят ракетите ни разрешиха да тръгнем и гледахме как от града остана купчина пепел"

"След това шока от видяното как живеят хората и колко гадост е между тях е нещо, което още не мога да осъзная."

Друг човек който е живял на село и в Москва ми е казвал.

"Москва, това е място в което има от пиле мляко - винаги е било така откакто има Русия. Няма как да се опишат местата, които съм виждала, вие в България нямате такъв разкош. Това са места, на които обикновен човешки крак не стъпва. Попадала съм абсолютно случайно и се радвам, че съм жива."

Това разбира се не е разкош за масите, не е нещо което да подобрява положението на народа. Разкоша не е това, което сплотява нацията, не е генератор на патриотични чувства или на щастие, и дразни, когато хората видят разликите. Същевременоо във Индия живеят много хора, които са напълно щастливи истински патриоти, а притежават само набедрена препаска. Напълно осъзнават колко са бедни и всеки ден се разминават с хора до тях, които живеят в свръх разкош - и пак са щастливи.

Разкошът е инструмент, следствие, не е причина за събития, не играе роля за мен за разпада на СССР. Руснаците са тренирани отдавна на разслоение в обществото.

Има един съвременен сериал за тогавашното време, "Оттепель" (The Thaw). Той за мен показва добре стандарта им на живот.

Не знам дали ще ме линчувате, но доста дълго стандарта на СССР и на САЩ върви почти успоредно. Но... говоря за стандарта във големите градове и развити промишлени райони - в селата и мизерията и побоите са били нещо доооста разпостранено.  СССР е изключително пъстра държава стандарта не е един и същ навсякъде. 

• Глобален Модератор
Публикува

Говорите на недостиг на битови стоки.Хора 80 те години имаше недостиг на всичко дори на продукти от първа необходимост.Една най обикновена бира нямаше по магазините.Ако нямаше познат магазинер и бира нямаше да можеш да си купиш.по ресторантите най честия отговор от сервитьорите беше "Свърши".Нови гуми за автомобил бяха невиждан и немислим  лукс.И въпреки всичко магазините в България бяха една идея по добре заредени от тези в СССР.Там нещата са били близки до трагичните.В Ленинград дори са се шегували че в началото на 80 те години магазините са били по пусти даже от времето на блокадата.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 26 минути, resavsky said:

Там нещата са били близки до трагичните.В Ленинград дори са се шегували че в началото на 80 те години магазините са били по пусти даже от времето на блокадата. 

Да, за това се разказва в първото клипче, за което пуснах линк в горния ми пост, и там сравняват недостига на храни с този от блокадата.

Редактирано от Doris
  • Потребител
Публикува
On 6.03.2019 г. at 7:10, Du6ko said:

1415894610_332257566.jpg

Или някой пийнал е проектирал метрото, или фотографа си е пийнал ?

Душичке. Толкова си сладуран с това твое русофилство, кат тези латиноси комунисти в южна америка които познават социализма само от такива снимки....😘

Незнам кой е проектирал руското метро, само едно знам по-си прилича да е аула някъде в Константинопол през времето на Византийската империя....Това е заради мегаломанията на братушките....Те да са 3. РИМ

Навремето имаше виц, че първият секретар Татето, обхожда полето/в разгара на работата/ и гледа група хора около един комбайн стоят и гледат.

- ?

-Повреди се другарю, и чакат монтйора.

На друго място седнали под дърво и слушат нещо.

-?

-Курс слушат, как трябва да се увеличи производителноста.

На трето място, хора спретнали се и жънат, трупат вързопите без почивка.

-?

-Мамка им мръсна на тези кулаци на цар Борис. Работят кат скъсани и в най-голямата жега.....

Така, че не съм сигурен, че тези проекти на чудесното московско метро /понеже е било стратегически важно за убежище в следващата война/, да не са правени в някой спец институт на Берия в някой специален гулаг, от инжинерите на старият, на царският строй.....🤣

• Глобален Модератор
Публикува

През 1980 година Брежнев решава да нахрани хората в СССР и назначава за министър председател енергичния старец 75 годишния Николай Тихонов.Първата задача която Брежнев му поставя " е да намери месо да нахрани хората".Тихонов отвръща леко пообъркан "ами никъде не продават".Това не е виц това е истина.Така се е упралявал СССР по времето на късния Брежнев.

• Потребител
Публикува

Струва ми се, че разговора взе да се върти около симптомите на заболяването, а не причините му.

Значи един чужденец ме пита на времете "Какво стана - защо падна при вас строя, нас това ни изненада?" 

Аз се чудех какво да му кажа и му отвърнах "Сложно е" и като помислих продължих:

Падна защото някой го бутна. А след като се заклати, нямаше кой да го подкрепи, защото от средата на тези, които можеха да оглавят обществото, нямаше такива с топки.

Какво е било развитието на България(подобно в СССР) В миналото силата е в земята-населението, после в парите-капитала, сега са технологиите-гениите, като всяко е тухла, която не може да се извади от постройката на държавата . Разбираме това и започваме да създаваме хранителната среда за развитие на сила. Подготвяме хора и институции, които да крадат внедряват и развиват технологии (също, както някои азиатски страни правят и вижте ги сега къде са). От хранителна среда от учени боравещи с технологии, винаги може да се пръкне и някой гений ако сме късметлии. Започваме подготовка да сме в крак с времето и да си припикаем местенце  на световната сцена. В началото сме правили (диктували са ни по-скоро) сериозни грешки, изтребване на интелигенцията, общество от трактористи. Това е поправено след време и наваксваме с науката.  Развиваме много сериозно масовото си образование, става сред най-добрите в света, от което после държавата отглежда инжинери, математици, лекари, всякакви научни работници. Ставаме на световно ниво и дори водещи в някой области. Като близък съюзник СССР той ни дава нови технологии, ние също започваме вече и успешно да ги крадем, тъй като е отгледано поколение от подготвени хора, които да ги разберат и внедрят. За мащабите ни имаме повече от добре развита наука и технологии и гледаме напред за още по-ускорено развитие. Но има едно голямо „НО”. Заедно с правилните решения се вкарват вируси, които консумират и унищожават това, което клетката изгражда. Строят избира да управлява хората с инструменти, които унищожават свободата на идеите необходима на учените. Принизява мисълта и ги вкарва в битови неуредици.

Ето пример:

Създава се изкуствен дефицит на стоки. Също създават се безплатни системи, които обаче не работят по нормални закони. Някой работи, някой пълен некадърник, някой мързелив, някой нечовешки боклук. Некадърника и всички боклуци не се уволняват – за всеки се осигурява работа. Така най-съвестните и добре функциониращи звена прегряват от работа, докато другите нищо не правят. Пред един лекар опашка и не може да влезеш при друг никой не ходи, а и да отидеш, той те изгони с „ааа ти не си за мене”. За да попаднеш на това, което върши работа трябва някой да ти даде информация или да те препоръча/в-реди т.е. всичко става с връзки. Развива се системата на автоматични подкупи и „благодарности”. Освен пари (които противно тиражираното не се вземаха в поголовни размери) задължително се даваха дефицитни стоки, дори и лекаря да не ги иска и да не ги ползва, те се дават а той взима (50 шишета ракия и 50 бонбониери на ден за един лекар – какво ще ги прави?). Лекаря взима, било от умора да обяснява, че не взема, било защото ако не го прави започват да се страхуват, че не е в кюпа и да го докладват за врели-некипели неща, кой знае за каква друга мотивация. Доста хора твърдо не вземаха, но преобладаваха отношенията с подаръци. От кого вземаш дефицитни стоки? – магазинер, склададжия, шеф на пристанище, на някаква товарно-разтоварна база, началник стол, митничар и прочее хора с достъп или най-малкото информация къде са дефицитните стоки. Тези професии стават силно стратегически и завързват множество познанства-връзки стават възли/тартори от системата. Учен математик къде е в тази система? Баш в периферията в най-слабо кръвоснабденото. Какво дефицитно има – кламери? Не е търсен като лекар, майстор, зъболекар, професии, които тарторите събират в антуража си взаимно изгодно. Да! Професор по математика – престижно нещо, полезност – никаква. Тези хора не са с правилната позиция в обществото. Да! -  чувстват се издигнати над простите, и това хептен ги дистанцира от нормалните хора. Нищо не ги сближава с нормалните хора, те са паркетни генерали. Държат ги за блясък ама никой не ги слуша, няма кого, няма как, нулев опит с войници и въобще не знаят да командват. В крайна сметка системата кара учените/интелектуалците да се занимават с тарикатлъци за да могат да функционират, като част от обществото. Науката е като поддържаща дейност в житейския му път и друго поле за тарикатлъци.

Връзкар-митничар не може да оглави борба за идеали. Учен-таксиджия може само да дава "дълбокомислени" коментари.

Хората, които успяват да изразят и защитят мнението си по-добре от другите, обикновено водят нацията. Естественият път е чрез по-добра информираност, на която базата е образование и актуализирането на информацията (тайни служби). България създава много стабилен крак на който да стъпи – образованието и после си го отрязва – остават само службите – куца работа – единият крак не може да върви без другия ...

• Потребител
Публикува (edited)

Така е , нямаше храна в СССР. И руснаците са едни слабички , бузките и коремчетата им са се издули от глад... 

Анекдот по времето на глада. Селянин посред нощ му се допикало и излиза от хатата си - къщата до туалетната на двора си. Домързяло го да запали ток да не му дразни очите. Спънал се в чувалва с картофи , рекъл да се хване и съборил кацата със зелето , залитнал и се ударил в шкафа и консервите се посипали по него . Обърнал се и се подхльзнал на падналата сланина и паднал в житото. 

Ядосан селяниня изкрещял .

- МАМАТА  МУ ГАДЕН ГЛАД !!! 

Приятели , Русия гладува. Като гледам КАК ЯДЕ И ПИЕ гладния с издуто от глад коремче руснак ... Става ми жалко. Яде и пие както трима англичанина и 5 немеца !

Редактирано от Du6ko
  • Потребител
Публикува (edited)

Когато почна Демокрацията и Глада при ЕБН ,  немците почнаха  с камиони помощи за гладуващите руски колхози . Като се връщаха казваха че за няколко дена са ИЗЯЛИ 3 - 5 пьти повече от храната докарана с камиона  ! Казват 

- Бедна ви е фантазията как се ЯДЕ И ПИЕ в гладуваща Русия. Щяхме да пукнем от хранене. Тия хора даже в банята ядът и пият ! Добре , че само ведньж в седмицата ходят на парилка, а то щяхме да пукнем там от пиво , между парилките . Така се наядохме , четот ушите ни започнаха да изскачат кремвирши.

Редактирано от Du6ko
  • Модератор Военно дело
Публикува
Преди 4 часа, Doris said:

А аз съм била на общежитие през осемдесетте и в СССР и в България без душ в сградата (това, което българите наричат баня), а за вана само съм си мечтала. Това беше обидното на социалистическата бедност, че уж всички бяха другари и равни, а за едни имаше и вани и банани в изобилие и почти без пари, а за други нямаше. Социалистическите родово-партийни касти наподобяват средновековните и според мен още ги има в някои сфери.

Интересно ми е друго. Днес е "модерно" да има ред сълзи и ред сополи как през социализма е имало привилегии, но е табу да се коментира живота на олигархията.

Демек лошо е когато номенклатурата има има волга, а нормалния човек москвич, но няма нищо лошо олигарха да има 50 коли от по 100 000 лева всяка, а обикновения човек потрошена 20 годишна кола за 3-5 000 лв.

• Потребител
Публикува
On 5.03.2019 г. at 23:42, Du6ko said:

Дано се оправят . Докато се оправят ще са принудени да идват да ядът и пият да прекарват отпуски в хотели или апартаменти или къщи и змъци в Париж и Поморие, Турция и Гоа, Кипър и Малта, Лондонград и Майами, Алпите и Шотландия, Египет и Гърция. То това не е живот, жените унижени се пенсионират на 55 години, мъжете на 60. Добре , че ние имаме щастието да работим до 67. Добре, че нямаме такива проблеми спасени сме от такива глупости. 

Ех Душе пак послъгваш, абе,направо си лъжеш:ag: https://ru.wikipedia.org/wiki/Законопроект_о_пенсионной_реформе_в_России_(2018)

On 6.03.2019 г. at 0:49, Du6ko said:

ака е, руснаците в България при комунизма се удивяваха на режима на тока и водата ) Особенно за рускините, които никога не са служили в армията им беше трудно да се окъпят в България. Те бяха свикнали на глезотии - газ, вода бол, ток евтин , стане ти задушно отваряш прозорците и се проветряваш ) При нас и в Европа това си е лукс. Проветряването се избягва заради скъпия ток и често доста мирише при по - икономични хора. А в Европа , не в България някои хора след ... ака ... голяма и малка нужлда не дърпат казанчето !?! Някои европейци просто след малка и голяма нужда закриват туалетната с капака . И 1 път на денонощие пускат водата . Така се икономисва Н20 .  Кошмар. Аз дето съм бичил 2 години в родната казарма бях шокиран !

Пак лъжеш, Душе:bigwink:

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!