Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребители
Публикува

Преди 19 минути, Бобо said:

На какво основание назоваваш публикация на един доцент ,финансов експерт -простотии? 

В случай на провал на преговорите за връщане на заемите, кредиторите губят капиталовложенията си, т.е парите си, носейки за своя сметка риска от инвестицията. Дефиницията е проста и ясна. Държавата може просто да вдигне ръце и да спре да плаща, без да понесе никакви последици.

http://socbg.com/2016/04/трите-фалита-на-нрб-за-които-дори-и-кос.html

Това е най-голямата простотия, която съм чел за дефолт по дълга. Дори разгромената през ПСВ германия си плаща непосилните репарации до пълна хиперинфлация, само и само за да не бъде изолирана от кредитните пазари.

Простотията на "финансовия експерт" е завоалирана, той практично премълчава третия фалит и цифрите при него, които доведоха да хиперинфлация през февруари 1997 до курс 1 долар за 2937 лева. Ако си бил малък тогава, аз помня, заплатата ми беше 15 долара месечно, и сутринта ако изкарах някой лев, веднага тичах до чейнчбюрото да го обърна в марка или долар, защото на другия ден щеше да е наполовина по-малко:

http://www.prehod.omda.bg/page.php?tittle=Лев_-_долар_от_1991-2001&IDMenu=776&IDArticle=2166

Това са го преживявали малко страни в света, но доцент-финансовия експерт не пише за този фалит.

• Мнения 345
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 24 минути, Б. Киров said:

В случай на провал на преговорите за връщане на заемите, кредиторите губят капиталовложенията си, т.е парите си, носейки за своя сметка риска от инвестицията. Дефиницията е проста и ясна. Държавата може просто да вдигне ръце и да спре да плаща, без да понесе никакви последици.

http://socbg.com/2016/04/трите-фалита-на-нрб-за-които-дори-и-кос.html

Това е най-голямата простотия, която съм чел за дефолт по дълга. Дори разгромената през ПСВ германия си плаща непосилните репарации до пълна хиперинфлация, само и само за да не бъде изолирана от кредитните пазари.

Простотията на "финансовия експерт" е завоалирана, той практично премълчава третия фалит и цифрите при него, които доведоха да хиперинфлация през февруари 1997 до курс 1 долар за 2937 лева. Ако си бил малък тогава, аз помня, заплатата ми беше 15 долара месечно, и сутринта ако изкарах някой лев, веднага тичах до чейнчбюрото да го обърна в марка или долар, защото на другия ден щеше да е наполовина по-малко:

http://www.prehod.omda.bg/page.php?tittle=Лев_-_долар_от_1991-2001&IDMenu=776&IDArticle=2166

Това са го преживявали малко страни в света, но доцент-финансовия експерт не пише за този фалит.

–97 ма какво общо със соца има?....Ааа,да,де!Той  ,соца,по принцип за сичко е виновен!

Ако си мислиш,че номера на щрауса е  гаранция за оцеляване-ще останеш силно разочарован рано,или късно!

ПП-между другото,точно 97ма помагах на съквартиранта да си пише пищовите за изпитите в УНСС-второ више учеше...🤪

То,не,че в УНСС му трябваха  пищови за изпити....,ама понеже сесията съвпадна с едни хора по мостовете,та се чувстваше малко несигурен,щото имаше една тенденция тогава, да не се дават изпити току така,ако не си участвал в популяризирането на народното творчество по разни обществени места!😏

Редактирано от Бобо
Публикува

Добър вечер. Моите предци строиха държавата и преди 9 ти и след него. Преди първата световна са имали постижения в армията. земеделие и технологии в хран.вкусова промишленост, както и в реформирне на образование , безплатна  юридическа помощ , организиране на канали за контрабанда на политически преследвани , канали за оръжие и специални стоки, специални хора, руски и други агентури. След трагедията на първата световна имат много по силно участие в земеделското движение , а друга група в интернационала на Москва, макар да не са симпатизирали на режима при Сталин по късно за което и плащат с няколко ликвидирани членове.

След 9 ти септември , в ръководство, на място, полево на най големите проекти и организация в строителни войски, както и в армията.Ръководство на областно и местно ниво на банковото дело и пр.В  Народното здраве , пак в образование и институти , на местно административно ново много силен принос. 

Казвам горните неща, за да покажа, независимо от времената си има хора , дето ги човърка нещо и ги кара да вървят, независимо от препятствия и грозяща смърт, те са като Белязани, като шило в торба, от тях съм прихванал и аз така, за което никак не съм доволен и щастлив, проклятие някакво........😜

По мнение на дядо ми , баща ми и мое, още Сталин предаде идеята за новият ни световен дом, след втората световна е имало надежда, но към края на сталинските дни вече е поет курс към загуба на големите калорични <плодове> които съветският социалболшивизъм, или каквото и да е било тогава, е могло да отгледа. 

Система подобна на съветската с европейския соцблок , а и при много късмет и социал.Китай спокойно би могла да оцелее и да се развие достатъчно за да е жизнеспособен алтернативен ред и свят с което да има съвсем друг ход историята, или ако се приобщи и Китай да се развие и заеме надмощие в планетата. При соц иконом.интернационал, развит наистина нямат значение капиталите, няма нужда от финансиране, има нужната технологя и ресурс за груба военна сила, даваща гаранции за ненамеса, непряка такава, в това се включват и вътрешна сигурност ,има и нужната технология за икономика на планирания растеж , както и времето за социални промени. Вероятно в рамките на СССр и СИВ щяха да изистават технологично, но биха били жизнеспособни дълго време, толкова дълго , че разни глобални кризисни и катастрофални събития биха могли да са в полза на този соц. блок. 

• Потребител
Публикува
Преди 21 минути, laplandetza said:

По мнение на дядо ми , баща ми и мое, още Сталин предаде идеята за новият ни световен дом, след втората световна е имало надежда, но към края на сталинските дни вече е поет курс към загуба на големите калорични <плодове> които съветският социалболшивизъм, или каквото и да е било тогава, е могло да отгледа. 

Утопиите не оцеляват. Китай след Мао също се отказа от Марксизма и Ленинизма, затова сега е доста по-добре. Те са комунисти само на думи. А Сталин и Ленин зарязаха учението на Маркс още 1920г. Всичко беше маскарад зад които се крие жажда за власт от група добрали се до върха лумпени. СССР докрай следваше интересите на Царска Русия и сега Русия ги следва,смениха се маските но интересите останаха. Няма социализъм, няма комунизъм, всичко е интереси.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 12 минути, bulgaroid said:

Утопиите не оцеляват. Китай след Мао също се отказа от Марксизма и Ленинизма, затова сега е доста по-добре. Те са комунисти само на думи. А Сталин и Ленин зарязаха учението на Маркс още 1920г. Всичко беше маскарад зад които се крие жажда за власт от група добрали се до върха лумпени. СССР докрай следваше интересите на Царска Русия и сега Русия ги следва,смениха се маските но интересите останаха. Няма социализъм, няма комунизъм, всичко е интереси.

Странното е,че заради  криворазбрани политически пристрастия,интереса  на българския народ,а и на България като държава е избутан на втори план.

Никой не отчита факта ,че за 45 години социализъм имаме един стабилен прираст в населението,а за 30 години демокрация имаме тотален срив.

Аз още чакам, някой най -сетне да почне да говори с цифри,но всички предпочитат просто да бият тъпана!...Да им е наздраве благата ракия!😆

Редактирано от Бобо
  • Потребител
Публикува
Преди 7 минути, Бобо said:

Странното е,че заради  криворазбрани политически пристрастия,интереса  на българския народ,а и на България като държава е избутан на втори план.

Никой не отчита факта ,че за 45 години социализъм имаме един стабилен прираст в населението,а за 30 години демокрация имаме тотален срив.

Аз още чакам, някой най -сетне да почне да говори с цифри,но всички предпочитат просто да бият тъпана!...Да им е наздраве благата ракия!😆

Имаме прираст до 70те по инерция, после всичко тръгва наобратно,прираст няма и не се предвижда. При демокрацията нещата не са много по-различни. И то всъщност разлика между социализъм и демокрация няма, управляват едни и същи, и после децата им.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 11 минути, bulgaroid said:

Имаме прираст до 70те по инерция, после всичко тръгва наобратно,прираст няма и не се предвижда. При демокрацията нещата не са много по-различни. И то всъщност разлика между социализъм и демокрация няма, управляват едни и същи, и после децата им.

По принцип,ако системата е добра-няма значение кой ще управлява!Тоест-самата система се грижи, да няма провали!

ПП

Когато цифрите говорят-и боговете мълчат!

Bulgaria-demography.png

Редактирано от Бобо
Публикува

Всяка една система може да бъде утопия. Възможни са голям брой решения съобразени с развитието на епохата. Тук и сега в този век е способен да има глобален свят, както  и завръщане на по малко обвързан национален ред.Напълно реални са и решения към глобално насочено и ускорено материодвижение в свят с радикално различен вид икономика, примерно такава на познанието.Въпрос на много неща, основно на воля за движение и много късмет, както и време за случване с възможни много опити.

Публикува

Не съм проследил цялата тема, но исках да подчертая една от основните сили на подготвителното комунистическо общество като витална Система. Това е точно Интер/ нещото в него , интернационализъм, интеррасовост, интеррелигиозност, интерфилософия , интерцивилизация, демек Глобална цивилизация. Той беше способен за времето си да рзбие националните идеи, идеали, религиозните системи и расовите , етнически и културни разделения. Закъсня тази идея , хода на времето я отмина. В момента ако ще правим потентен Глобален Свят ни е нужно същият ефект на старото <лекарство> т.е. отново нещо което да разбие и затрие горните споменати, няма шанс мултинационален, мултикултурен свят, не ако иска да е способен, силен да оцелее при екстремни времена. 

Логично от моите предишни изяви и казаното горе , интересувам се, работя за един вид Краен Глобализъм , нещо като дребна част от философията на Мултиматериализъм. Космически, универсален материализъм.От хилядите години така и не научихте най важното , за да запазите <Искрата на мислещото съществуване> ви е нужен странен подход, стратегия на еволюция в която център не е Човек, в частност при Системите да работят стабилно и в материална полза е нужна планирана и контролирана стратегия на самоунищожение на самата Система , с не толкова драматични преходи към друг вид системи, с едно базово направление.Пагубно е да се имитират и правят постоянни промени с цел опазване на подредбата , заради самата структура на Системата.

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, bulgaroid said:

Не знам дали Китайската народна република и 150 милионната Китайска Комунистическа Партия са марксисти само на думи , а на дела са капистлисти , създали работилницата на света както някогда предците им от древен и средновековен Китай. Но много се съмнявам че ЕС и даже САЩ са вече бастиони на Капитализъма и Свободната Търговия ? Всичко е свръхрегулирано от кривизната на банана и краставицата до работното време на магазините, работни документи и т н. Отделно протекции , санкции, глоби антимонополни законодателства , забрани например на дизелови автомобили и дотирана на зелената мафия с разните и фотоволтаци, вятърни мелници и електромобили за сметка на нас данъкоплатците ! Аз нищо против нямам вятърните мелници, фотоволтаците и електро мобилите. Нека си ги има, ама да ги плаща тоя който иска да ги ползва и развива, а не аз  и другите които плащаме данъци за тоя дето духа. 

• Потребител
Публикува
Преди 21 часа, vvarbanov said:

Защо да гледам 44-та?Дай да видим през 2 014 имаме ли този проблем за тръби.Сега имаме много повече   не само  от 44-та, но и от 54,.......84- та година.Да извадим метъра и да измерим телевизорите ,хладилниците, колите, телефоните ,хляба,  жилищата,компютрите....сега в България те са много повече от когато и да е било в миналото. 

Хубаво  , че ги имаше ГФР и ГДР ; Сев. и Южна Корея да се види какво може комунизма и капитализма. 

Прав си Върбанов ! Става все по - хубаво и хубаво!

2 новини от днеска 9 март 

ГОРЕЩИ НОВИНИ

Цяла очна клиника във Варна напуска групово

Лекарите и сестрите работят при отвратителни условия
09 Март 2019

Всички лекари и медицински сестри от Специализираната болница по очни болести във Варна са подали предизвестие за напускане, съобщи БНТ.

Причината: лошото състояние на сградата, която е опасна за пациентите, и остарялата медицинска апаратура.

Медиците посочват, че покривът тече, липсват условия за поддържане на необходимата хигиена и елементарни условия за работа, а последният козметичен ремонт е правен преди 10 години. 

Безбройни са престъпленията на комунизъма ! Покривите текът , няма хигиена, няма лекарства ! Ех , тоя СССР и след разпадането си прави мръсотия на нас като член на Е С ! 

ГОРЕЩИ НОВИНИ

Американската ЕnеrЅуѕ затваря зaвoда си в Tъpгoвищe

09 Март 2019

Aмepиĸaнcĸият пpoизвoдитeл нa бaтepии ЕnеrЅуѕ щe зaтвopи cвoя зaвoд в Tъpгoвищe, cъoбщиxa oт ĸoмпaниятa. B зaвoдa в Бългapия ce пpoизвeждaт aĸyмyлaтopи зa дизeлoви пoдвoдници.

Peшeниeтo e взeтo oт бopдa нa диpeĸтopитe, а причината е, че "бъдeщoтo тъpceнe нa бaтepии зa дизeлoви пoдвoдници нe e дocтaтъчнo пpeдвид cъщecтвyвaщия бpoй ĸoнĸypeнти нa пaзapa", глacи oфициaлнoтo cъoбщeниe.

ЕnеrЅуѕ ще се опита да продаде предприятието в Търговище или поне оборудването в него. 

Дано някой купи предприятието , или поне оборудването , да се плати някой лев на хората, да могат да тръгнат да си търсят щастието нанякъде...

Ако в НРБ не бяхме построили предприятия, заводи, фабрики , мини , ЖП линии, мостове , болници, ВУЗове , училища и прочее глупости сега щяхме да сме добре ! Ами нали ако НЯМАХМЕ предприятия, заводи, фабрики , мини , ЖП линии, мостове , болници, ВУЗове , училища и прочее глупости - сегя нямаше да ги закриваме , продаваме и да текът покривите !  Народа много правилно го е казал кой е виновен на кривата работа - СССР. При комунизъма виновни бяха германците после американците и НАТО. Сега пак има виновни !

Публикува

Световният капитал , този в САЩ и Британския, по малко европейския  носят вината за <чудовището> което създадоха в Китай, сега жълтите ни многобройни братя са извън контрол и това ще е ключово в близките векове.

• Потребители
Публикува
Преди 2 часа, laplandetza said:

Система подобна на съветската с европейския соцблок , а и при много късмет и социал.Китай спокойно би могла да оцелее и да се развие достатъчно за да е жизнеспособен алтернативен ред и свят с което да има съвсем друг ход историята, или ако се приобщи и Китай да се развие и заеме надмощие в планетата. При соц иконом.интернационал, развит наистина нямат значение капиталите, няма нужда от финансиране, има нужната технологя и ресурс за груба военна сила, даваща гаранции за ненамеса, непряка такава, в това се включват и вътрешна сигурност ,има и нужната технология за икономика на планирания растеж , както и времето за социални промени. Вероятно в рамките на СССр и СИВ щяха да изистават технологично, но биха били жизнеспособни дълго време, толкова дълго , че разни глобални кризисни и катастрофални събития биха могли да са в полза на този соц. блок. 

Релативно погледнато, лапландец, това е напълно възможно. Проблемът с релативното мислене е, че го упражняват субекти, с индивидуална гледна точка и вродени по природа човешки слабости. От тази гледна точка марксизмът е релативно верен като теория с неговата основна идея за обществена собственост върху средставата за производство и премахването на частната собственост върху тях, както и премахването на експлоатирането на наемния труд.

Но пак остава въпросът за индивида/индивидите/, който ще гарантира функционирането на такава система/обществена корпорация в отделна страна, група държави или глобално. И между теорията и практиката зейна непреодолима пропаст на човешкия фактор.

Защото, ако всички средства за производство са обществена собственост, кой/кои индивиди/ ще разпределят и управляват ресурсите на тази собственост безкористно в обществен интерес и съществуват ли по принцип такива и каква е системата, изключваща злоупотреби, осъществявана от хора с вродени по природа слабости. Защото всички без изключения са такива, няма съвършени хора.

Моето мнение по въпроса с рухването на Съветския блок е, че освен външните фактори, които се опитах да анализирам /технологично изоставане и погрешно насочен обществен ресурс в нерантабилна сфера на тежката индустрия, водещо до задлъжняване отвън/ двигателят на разпада и заличаването на тази система/пореден експеримент/ е човешкият фактор, тя бе разрушена от нейните администратори и охранители и то на най-високо ниво, отвътре по тяхна воля. Самите те пожелаха и инициираха унищожаването й, водени от личните си интереси, най-общо от тяхната страст към власт и пари. Може и да се крият зад други идейни мотиви, но това е основният двигател, според мен.

Проблемът с утопичните модели е на личностно ниво. Той е като земното притегляне.

Публикува

Бих акцентирал основно на комплексен разпаден процес , вътрешният фактор е основен , но подсилван от вън.

Бяха обречени при десетилетията след Сталин, нямаше сила и разум в тази система , самото и <битие> я погуби.От друга страна при друго построение можеше да устои над век, но при всички случаи , както ви казах и преди  каквито и  <съхранителни> промени да  бяха планирани и <пускани> няма възможност да се опази прекалено дълго. Примерно спокойно можеше да е диктуваща на планетата, да залее цяла Европа, Азия и Африка, като оспорва влияние в Америките в една неравна битка с отслабения САЩ , УК с някои бивши колонии. След време разпадат е незаобиколим , ако не се плануваше промяна и надскачане на идеологич. основа.

Публикува
Преди 26 минути, Б. Киров said:

Проблемът с утопичните модели е на личностно ниво. Той е като земното притегляне.

При всички модели до сега има проблеми на личностно ниво. В крайна сметка идеите на една Интер цивилизация са да заличи и личностния фактор, т.е  подготовка в стъпки, крачки, скокове и кълбета с  рани и сополи към <масовото съществуване> физическа невъзможност на единицата не само да оцелява , още по крайно буквално да функционира извън множеството, невъзможност за каквото и да е мислене извън една бъдеща Мрежа.

• Потребител
Публикува (edited)

Цитирането на официални данни от само едната заинтересована страна за мен е неправилно и трябва да се анализират опровергаващи се гледни точки и да се имат в пред вид множество условности. За мен не е целесъобразно да се ползват МАКРО икономически показатели от каквито и да било агенции и затова не ползвам. „Факти” в подкрепа мога да се намерят безброй и съвсем „достоверни” - на практика няма кой и как да ги провери. Аз съм гледал съвременни документални филмчета, в който казват, че  СССР  е купувала огромни количества зърно под пазарната цена при Брежнев. Това е малка част от подаръците, които пращат САЩ, защото си мълчат, че кацането на луната е фалшиво. Това дали е ФАКТ? Учат също, че запада по времето на Горбачов е бил пред най-голямата си криза (лекции в топ университет). Условно казано теориите, които съм срещал ги събирам в следното: Системата на запада е вирус, който е изял ресурса на клетката. Ако не се е появила дискредитация на другият начин хората е щяло да се обърнат към него. Ако не се появило ново поле за изяждане – Русия е щял да умре, а сега има отсрочка  Кажете ми кой лъже Русия или Запада, като тиражират разни неща? Защо да не лъжат и двете страни?

В съвремието индоктриниращата машина работи също както в миналото. Мирише по същият начин, както по онова време. Тогава ни учеха че - запада е много лош и човек за човека е вълк, а сега - комунизма е отврат и най-мракобесният в историята. Това са най-малкото преувеличения и са малки и епизодични парченца от истината и в двете посоки.

On 8.03.2019 г. at 17:37, dora said:

документи, който показват продължаващия провал на народната република да изхранва населението си, дотолкова, че да преосмисли собствените си приципи и да му позволи частна инициатива, за да има какво да яде:

СССР(България) не се изхранва – по статистика колко са умрелите от глад? Ако ползвате американски/европейски източници – те вземат алкохолни отравяня, инсулти, катастрофи, умножават ги по удобен коефицент и умират от каквото трябва според случая, било от студ, глад, Чернобил и т.н. Въпреки всичко аз не съм срещал официални данни, колко човека е убила с глад перестройката – защото глад няма – има недоимък и то съвсем изкуствено създаден.

Сещам се за едно време относително близко до нас, през което има неоспорим глад в Русия - по времето на Октомврийската революция. Време, през което хорат страдат неминуемо повече отколкото при перестройката, но накрая Русия излиза, като световна сила - най-големия конкурент на Номер 1 - САЩ. След перестройката, която сравнена с Октомврийкста революция е разликата межу това да си опариш пръста и да си отрежеш ръката, Русия  вече далеч не може да се мери с Номер 1 или 2 или 3 или 4 и не знам къде е точно на сцената.

ЗА времето на революцията - съвсем условно можем да вземем, като повод(не причина) тръгналите слухове в Петербург, че ще се пускат купони за хляб. Хорат  се дигат, свалят властта и почват едни процеси на повсеместно разложение. Складираният хляб стига за два месеца, въвеждат купони и почват хорат да мрат от глад. Пълен крах на икономиката, срив във всякакви системи на държавността. Русия излиза от войната и губи МАЛКА част от територията си. Лошата за Русия I-ва световна продължава с къде-къде по-лоша гражданска война. Голяма част от хората (не знам колко в %, но има повече от 25-те%, които гласуваха за разпад на СССР) мразят до дъното на душата си „новият строй” и се вдигат с оръжие в ръка. Всемъдрите идеи на върхушката водят до Голодомор – милиони и милиони в СССР са умрели от глад в територии контролирани от комунистите, защото селяните не сеят реколта. Милиони измират във войната. Милиони са избити като врагове на революцията. При идването на социализма са избити и измрели хора в мащаби по големи от I-та световна. Неработещи институции – крах и пак крах, тотален крах навсякъде. Русия е в страхотна криза. Който и да дойде ще я бутне (няма кой в интерес на истината по това време) Обаче какво става – затрива ли се държавата – губи ли парчета от себе си, както никога в историята си (разпада на СССР). Надигат ли се таджики, азери, грузинци, украинци и стотици други народи – успяват ли да направят независими държави? С какво новият строй е по-добър – с  Голодомора ли ?

Икономика, народно недоволство, външни фактори – това стига за държави като Замбия, но да се свали режима в една супердържава не става току-така. Недоволство в населението – това не събаря режима – то е само искра, която пали приготвените съчки за огъня. Нещата се ръководят отвътре, строй не се сменя само заради икономичеки слабости. Когато достатъчен процент (да речем 10%+) от населението подкрепя някави идеи, тогава дори и малко хора стигат на една умела върхушка за да промени строя, когато стария е дезорганизиран и лишен от главата си – царя абдикира, брат му също през I-та световна и аналога в новото време Горбачов и кликата около него.

Редактирано от Feanor
  • Потребител
Публикува
Преди 8 часа, Бобо said:

–97 ма какво общо със соца има?....Ааа,да,де!Той  ,соца,по принцип за сичко е виновен!

Не през 97-ма, още в 1990 г, " Последният комунистически премиер Андрей Луканов прекратява едностранно плащанията по външния дълг и по този начин за първи път става официално ясно, че тоталитарното управление на Българската комунистическа партия е натрупало непосилните за България близо 11 млрд. долара външен дълг, с което страната е докарана до банкрут "

През соца България е в перманентна криза.

Щом престанаха да ни дават долари и нафта и ние спряхме да строим социализъм.Никой не иска да работи без пари.

Преди 8 часа, Бобо said:

То цифри има, ама те не са в пропагандните опорки.

Работата е много проста.В цял свят имаме нарастване на населението.Това се дължи на навлизането на механизацията при производството на храни, здравеопазването, по доброто използване на ресурсите, жилищно строителство и трудова заетост.Ама това не е заради социализма.Тия неща стават в цял свят.Населението на земята се увеличава от 2,55 мрд през 1950 г, на 4,45 мрд. през 1980 г. главно заради индустриализацията!На фона на този растеж, ние даже изоставаме процентно.Капиталистите от САЩ 151 стават 227 мил., Холандия 10 - 14 мил., Франция 4,2 - 5,5 мил.,Турция 21 - 45 мил., Гърция 7,5 - 9,6 мил., ......

Населението расте навсякъде, даже някъде много по бързо от нас и то при липсата на социализъм.От 67 до 1990 год. населението на  Бразилия от 85 - 150 мил.,  Мексико 45 - 86 мил.,  Австралия 11 - 17 мил., Япония 98 -  123 мил., 

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_past_and_future_population

Сега сме в демографски преход, забогатяваме, а богатите имат по малко деца.Сетне много турци се изселиха, а част от българите заминаха на запад. Но повечето измряха от мъка по социализма .

• Потребител
Публикува
Преди 10 минути, vvarbanov said:

Не през 97-ма, още в 1990 г, " Последният комунистически премиер Андрей Луканов прекратява едностранно плащанията по външния дълг и по този начин за първи път става официално ясно, че тоталитарното управление на Българската комунистическа партия е натрупало непосилните за България близо 11 млрд. долара външен дълг, с което страната е докарана до банкрут "

Щом престанаха да ни дават долари и нафта и ние спряхме да строим социализъм.Никой не иска да работи без пари.

Работата е много проста.В цял свят имаме нарастване на населението.Това се дължи на навлизането на механизацията при производството на храни, здравеопазването, по доброто използване на ресурсите, жилищно строителство и трудова заетост.Ама това не е заради социализма.Тия неща стават в цял свят.Населението на земята се увеличава от 2,55 мрд през 1950 г, на 4,45 мрд. през 1980 г. главно заради индустриализацията!На фона на този растеж, ние даже изоставаме процентно.Капиталистите от САЩ 151 стават 227 мил., Холандия 10 - 14 мил., Франция 4,2 - 5,5 мил.,Турция 21 - 45 мил., Гърция 7,5 - 9,6 мил., ......

Населението расте навсякъде, даже някъде много по бързо от нас и то при липсата на социализъм.От 67 до 1990 год. населението на  Бразилия от 85 - 150 мил.,  Мексико 45 - 86 мил.,  Австралия 11 - 17 мил., Япония 98 -  123 мил., 

Сега сме в демографски преход, забогатяваме, а богатите имат по малко деца.Сетне много турци се изселиха, а част от българите заминаха на запад. Но повечето измряха от мъка по социализма .

Не само България пустее.....Източна Европа трябва да се обезлюди за да има място за миграцията...Прогандират....За всичка Шорош е виновен....Képtalálat a következÅre: âsoros juncker plakát brüsszelbenâ

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 38 минути, vvarbanov said:

А бе да ти кажа ,туй ващо по-ми мяза на пропаганда...

Между другото ,и Тръмп е фалирал...Цели 6 пъти..Разбира се,това навярно е твърдение на някои пропагандни опорки.

Тоест-един фалит не е точния показател за общото състояние на една фирма ,и нейния витален капацитет.

Както някой спомена-едва ли точно икономическите показатели доведоха до краха на социализма.

Но, ако някой ще анализира-да го прави добре,а не с чисто популистки твърдения .

ПП

Казваш,България процентно е изоставала от останалия свят в демографията ,после ми обясняваш ,защо сега имаме отрицателен прираст.

Не знам дали се усети,но-ти сам обясни ,защо България е вървяла с по ниски темпове  в демографския си прираст!

.

Редактирано от Бобо
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 1 час, vvarbanov said:

Забогатяването е вярно, повече от вярно - за било 3% било за10% от хората най-много. - тези които налапаха мръвките строени през социализма. Прехода - да го таковам в прехода - ДОКОГА ??? Измишльотини превелики. Германия е смачкана през  I-та световна а след 20г цял свят едва я озаптява. Как успяват да го направят - някакви суперхора ли са? Ако го правят само защото са германци - давайте тогава да поръчваме бебета от Германия да си оправим поне България (... пълни глупости).

Кажете ми КАКВО построиха през прехода? С какво можем да се похвалим днес в България. Като какви ни знаят на запад, освен като цигани джебчии? Дотирал ни навремето СССР - хубаво - сега защо не ни дотират? Защо си плащаме (купуваме самолети... и прочее) за това че ни клецат ??? Икономиката ни е плачевна - държат ни на системи и пускат по капка две лекарвство за да не умрем - инкубатор сме за чистачи и берачи - инжинерите и лекарите ни ги измукаха без да са дали стотинка за да ги отгледат и образоват !

Извинявайте за отклоненито от темата и за да се върнем да кажа:

Икономиката ни сега НЕ е по-добре от по времето социализма. Строя не пада заради икономически причини, социализма не е със значително по-слаба икономика от западният свят. Тенденциите обаче за разпад, както на доверието на хората в идеологията, така и в ефективността на икономиката, така и в бързината на научно-техническият прогрес са налице. Но е далеч-далече от плачевната картинка описвана от сегашните "историци". Строя падна защото е бил "недоносче" (радетелят на социализъма Т. Живков си признава и му е смешно, като го нарича така), но дъъъълго време щеше да се клати. Тенденциите се обръщат съвсем лесно при желание. Китай е прекрасен пример за нещо, което няма намерение да пада в скоро и далечно време.

Редактирано от Feanor
  • Потребител
Публикува
Преди 10 часа, Бобо said:

По принцип,ако системата е добра-няма значение кой ще управлява!Тоест-самата система се грижи, да няма провали!

ПП

Когато цифрите говорят-и боговете мълчат!

Bulgaria-demography.png

То как няма да мълчат като ги е срам,въз основа на какво са данните? След 70г. ръст на населението в България имаха само циганите и турците, то и сега е така само дето турците се присъединиха към българите в ниската раждаемост а циганите се радват на висока раждаемост под крилото на социална система направена от бившите комунисти специално за тях. За това ли беше цялата работа да се подкрепят циганите да не работят а да изкарват пари като се размножават и живеят на социални и детски дето за другите няма,не им се полагат?

Преди 10 часа, laplandetza said:

Всяка една система може да бъде утопия. Възможни са голям брой решения съобразени с развитието на епохата. Тук и сега в този век е способен да има глобален свят, както  и завръщане на по малко обвързан национален ред.Напълно реални са и решения към глобално насочено и ускорено материодвижение в свят с радикално различен вид икономика, примерно такава на познанието.Въпрос на много неща, основно на воля за движение и много късмет, както и време за случване с възможни много опити.

Всичко много хубаво,ама опитните зайчета кои знае защо измират и бягат от вашите експерименти?  Молбата ми е да ни оставите на мира, и да пробвате някъде другаде.

Преди 9 часа, Du6ko said:

Не знам дали Китайската народна република и 150 милионната Китайска Комунистическа Партия са марксисти само на думи , а на дела са капистлисти , създали работилницата на света както някогда предците им от древен и средновековен Китай. Но много се съмнявам че ЕС и даже САЩ са вече бастиони на Капитализъма и Свободната Търговия ? Всичко е свръхрегулирано от кривизната на банана и краставицата до работното време на магазините, работни документи и т н. Отделно протекции , санкции, глоби антимонополни законодателства , забрани например на дизелови автомобили и дотирана на зелената мафия с разните и фотоволтаци, вятърни мелници и електромобили за сметка на нас данъкоплатците ! Аз нищо против нямам вятърните мелници, фотоволтаците и електро мобилите. Нека си ги има, ама да ги плаща тоя който иска да ги ползва и развива, а не аз  и другите които плащаме данъци за тоя дето духа. 

Ами нали си комунист, пък не знаеш основните принципи на комунизма?  Срам ! 

Преди 8 часа, laplandetza said:

Бих акцентирал основно на комплексен разпаден процес , вътрешният фактор е основен , но подсилван от вън.

Бяха обречени при десетилетията след Сталин, нямаше сила и разум в тази система , самото и <битие> я погуби.От друга страна при друго построение можеше да устои над век, но при всички случаи , както ви казах и преди  каквито и  <съхранителни> промени да  бяха планирани и <пускани> няма възможност да се опази прекалено дълго. Примерно спокойно можеше да е диктуваща на планетата, да залее цяла Европа, Азия и Африка, като оспорва влияние в Америките в една неравна битка с отслабения САЩ , УК с някои бивши колонии. След време разпадат е незаобиколим , ако не се плануваше промяна и надскачане на идеологич. основа.

Дали Сталин е виновен? Що си мисля ,че на никои не му се живее във вечна мизерия в името на велика идея а някои други в името на същата идея си живуркат охолно и обясняват на другите за светлото бъдеще? То на думи много хубаво ама тая идея съсипа България.

Публикува

Какво е богатството. Връщаме се преди перестройката СССР и соцблока.Представям си преврат в армията на СССР и в КПСС след смърта на Брежнев и втвърдяване на <строя> с обновление към още раздалечаване от света на капитала и пазрна икономика, финанси, преврати и в сателитите, пенсиониране на Тошо хитреца и пр. 

Какво е богатството за този соц блок, не е нужно тотално нарастване на продукт, нужни са обезпечение на нуждите в някакво нарастване на население само с необходимото му, за което има предоволен ресурс и нужна базова технология. Силите се хвърлят в собствена технологична мегаструкт. за разработки, с огромен научен апарт, както и в експанзия на разузнавателна мрежа и проникване в останалия свят.Готови са поне още 50/80 тина години живот на СССР и <сициализма>

Публикува
Преди 9 минути, bulgaroid said:

Всичко много хубаво,ама опитните зайчета кои знае защо измират и бягат от вашите експерименти?  Молбата ми е да ни оставите на мира, и да пробвате някъде другаде.

Дали Сталин е виновен? Що си мисля ,че на никои не му се живее във вечна мизерия в името на велика идея а някои други в името на същата идея си живуркат охолно и обясняват на другите за светлото бъдеще? То на думи много хубаво ама тая идея съсипа България.

Опитните зайчета са..........точно това, да бъдат зайчета умират и се плодят като такива.До кога ще се въртим в кръга около заешката дупка , прочети ме отново ,  <заешката дупка> и <Зайчето> не са главните герои в сериала , т.е. при бранене на която и да е обществ. организац. система на голям мащаб, или глобално е....., просто казано генерална причина за еволюционен декаденс , <забавяне на прогреса>

Никой не иска мизерия, идва и време когато цената на умерена материал. нищета е приемлива като необходимост за едно обществено , общочовешко израстване.Самият живот е един кървавожестокпрекрасен експеримент, няма шанс някой да избяга от тази си съдба. Каква България , така ли се казва планетата на която живееш , а може би най близката ти звезда  с нейните планети , какво си ти предимно човек или предимно българин.

• Потребител
Публикува

Крахът на социализма и разпадането на СССР са две различни явления. Да, между тях има взаимна връзка, но генезисът на двете явления е различен.  Болшевишката революция просто отложи разпада на Руската империя. Без нея империята най-вероятно щеше да последва съдбата на Австро-Унгария и Османската империя и да се разпадне още с края на първата световна война.

С други думи икономическото изчерпване на социализма  е  просто катализатор, който стартира  един отложен,  временно замразен, но неизбежен  процес.

Публикува
Преди 2 минути, Atom said:

Крахът на социализма и разпадането на СССР са две различни явления. Да, между тях има взаимна връзка, но генезисът на двете явления е различен.  Болшевишката революция просто отложи разпада на Руската империя. Без нея империята най-вероятно щеше да последва съдбата на Австро-Унгария и Османската империя и да се разпадне още с края на първата световна война.

С други думи икономическото изчерпване на социализма  е  просто катализатор, който стартира  един отложен,  временно замразен, но неизбежен  процес.

Какъв социализъм, става дума са съветски тип <социализъм> , нещо твърде различно от западен социализъм или този който ни е останал в момента по разните соц. европейски полит. елити.  Няма иконом. на социализъм, точно в този момент е реалистично налагането на някакъв социализъм в целия ЕС, при нужната воля на местните елити и <комисиите>, като това ще бъде добре интегрирано с партнйорите от САЩ и Великобритания , ако излезе от ЕС.Така също с приемливи отношения с Китай и Русия.

Царска Русия дълго време е била в нестабилност, щяло е да има големи промени, точно и за това е могло да има революция с нетолкова мощна външна намеса.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!