Отиди на
Форум "Наука"

Къде е България на новата газова схема

Recommended Posts

• Потребител
Преди 9 часа, Du6ko said:

На конференция по "Чиста енергетика " във  Вакунвър , Канада вице министъра на енергетиката на САЩ Марк Мензес нарече разпространяването на американска газ по света - " молекули на американската свобода " ! Дано най накрая се освободим от   миризливия несвободен газ и задишаме свободни молекули .

Марк Мензес, этот  агент вашингтонского обкома,  надо привлеч к суровой ответственности, для прямое предательство интересов трудящихся.

Преди 12 часа, vvarbanov said:

Докато спасявахме страната си от джендърите,  истанбулската конвенция, и "повышали градус патриотизма", хищниците на империализма успяха да ни пробутат, заразена с капиталистическа идеология евтина американска газ.

Я уже сказал это и кандидат путинскую премию "придворного  кремлевского звездочета"

• Мнения 723
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Глобален Модератор

Абе не знам аз, руският газ отиде в Турция, това знам. Голям идиот се оказа това Ердоган - взе руската газ, строи си АЕЦ, загрижен за българите да им продава ток... 

Те нещата не са така сложни. 

Въпросът е, че май ние нямаме свободата да кръстосаме тука всички тръби и да печелим от транзитите... 

Редактирано от КГ125

• Потребител
Преди 6 часа, КГ125 said:

Абе не знам аз, руският газ отиде в Турция, това знам. Голям идиот се оказа това Ердоган - взе руската газ, строи си АЕЦ, загрижен за българите да им продава ток... 

Въпросът е, че май ние нямаме свободата да кръстосаме тука всички тръби и да печелим от транзитие... 

Ама ние и сега транзитираме руска газ,......И въпреки че сме от сто и кусур години по братушки с руснаците от турците, пак я плащаме по скъпо от нашия 5 вековен поробите, "новы друг Путина ".Загадочная русская душа "

Значи колкото и руски тръби да кръстосаме, " денег нет, но вы держитесь". "Главное, здоровья

Добро пожаловать в русский мир.Хорошего настроения."  :cool2:    

• Потребител
Преди 3 часа, vvarbanov said:

Ама ние и сега транзитираме руска газ,......И въпреки че сме от сто и кусур години по братушки с руснаците от турците, пак я плащаме по скъпо от нашия 5 вековен поробите, "новы друг Путина ".Загадочная русская душа "

Значи колкото и руски тръби да кръстосаме, " денег нет, но вы держитесь". "Главное, здоровья

Добро пожаловать в русский мир.Хорошего настроения."  :cool2:    

Какви добри наивни хора русофили  сме - Костовци , Плевнелийци , Кобурготци  , Соломонпасивци , ЖелюЖелювци , ФилДимитровци - без пари ей така им транспортираме газта ! И им разрешихме да ни построят АЕЦ ! Използваха ни понеже сме наивни ! 

Добре , че приятеля Макейн ни отвори очите за подлостта им ! Някога Германия , Китай , Турция и те ще се осъзнаят !

Чудя се ЗАЩО продьлжаваме да транспортираме руска газ ? След като Плевналиев докара 2007 азерската , а сега ББ и американската , време е да спрем най - накрая руската !

• Потребител

Най после и Русская Болгария!

Источник: «Русская Болгария»

Свершилось! Болгария купила сжиженный газ у США, который оказался дешевле российского

Буквально через пару дней Болгария получит первый сжиженный природный газ из США.

п.п. Жалко, скъпият руски газ ни пазеше от Сорос.:ak:

Редактирано от vvarbanov

• Потребител
Преди 1 час, vvarbanov said:

Най после и Русская Болгария!

Источник: «Русская Болгария»

Свершилось! Болгария купила сжиженный газ у США, который оказался дешевле российского

Буквально через пару дней Болгария получит первый сжиженный природный газ из США.

п.п. Жалко, скъпият руски газ ни пазеше от Сорос.:ak:

БАС ДЪРЖА, че Американският Газ е по - евтин не само от руския, ами даже и от Азербайджанският на президентите Плевналиев и Алиев ! Чакаме новото падане на цените на тока и газта, скоро и на бензиня когато дойде тексаската газ и тази от БР. 

Спомням си преди 2 - 3 години тържественно чествахме и посрещнахме първия Американски сгъстен газ в Европа в Португалия ! Бяха речи, хвалби, хвърляне на шапки , късане на рубашки от радост и сълзи от щастие ! Радвахме се както деца , както се радвахме и на пенсилванските въглища в Одеса и шиехме шевици - въйшиванки.  Чакаме новият срив на цените в Европата. 

Правилно , че не казват цената. Ми то всяка стока има няколко цени. Например произведена в Централен Китай цената е една, в Шанхай е по друга, на кораба е трета в Хамбург , Ротердам е четвърта и в София и Добрич е пета цена ! Стока за 1 евро  в Съчуан в Шанхай е 3 евро на кораба 10 евро в Ротердам 30 и в магазина 50 евро. 

• 2 седмици по-късно...
  • Потребител
On 1.06.2019 г. at 12:51, КГ125 said:

Въпросът е, че май ние нямаме свободата да кръстосаме тука всички тръби и да печелим от транзитите... 

На нас ни е доста скъп нека да иде там, ние ще се задоволим с евтиния американски, щот сме бедни и не можем да си го позволим.:ag::ag:  А прословутата централа не знам дали си наясно ама руснаците им я строят без пари!!:ai: За нас 20 млрд. евра,за турците безплатно, пък и приятели сме с руснаците,мани мани!!

• Потребител

Тука хората са обяснили,да се не чудиме ако от догодина или по-скоро ни скочи рязко газа. Обяснили са схемата и "ползите" :ag: за България и цената, ако стане сделката не ми се мисли колко хубаво ще ни стане.

В търсене на изчезналата бизнес логика в руско-турско-балканския поток през България

https://frognews.bg/biznes-turisam/tarsene-izcheznalata-biznes-logika-rusko-tursko-balkanskiia-potok-prez-balgariia.html

• Потребители
On 17.06.2019 г. at 7:21, bulgaroid said:

Тука хората са обяснили,да се не чудиме ако от догодина или по-скоро ни скочи рязко газа. Обяснили са схемата и "ползите" :ag: за България и цената, ако стане сделката не ми се мисли колко хубаво ще ни стане.

В търсене на изчезналата бизнес логика в руско-турско-балканския поток през България

https://frognews.bg/biznes-turisam/tarsene-izcheznalata-biznes-logika-rusko-tursko-balkanskiia-potok-prez-balgariia.html

Не само само бизнес логиката липсва в проекта, липса и техническата логика:

1. Между България и Турция няма договор за такъв проект; Турция официално не е изявила желание за участие в този проект

Такъв договор или меморандум е необходим, най-малкото за да започнат да се отчуждават земи в Република Турция, върху които ще се строи инфраструктурата на "Продължението" от турската част

2.  Все още няма поставена втора тръба на дъното на Черно Море, от която би  се захранвало "Продължението"

ПС

Целият проект е една шашма, и целите на шашмата са няколко (или поне на този етап се виждат ясно)

- да се дадат едни пари на "нашите" (разбирайте руските и свързаните с Русия и Газпром) компании, за да "усвоят".

- да се забатачи българският оператор и да се денационализира (вкл. със инфраструктурата си) за "без пари" от "наши" компании

Редактирано от nik1

• Потребител
Преди 1 час, nik1 said:

Не само само бизнес логиката липсва в проекта, липса и техническата логика:

1. Между България и Турция няма договор за такъв проект; Турция официално не е изявила желание за участие в този проект

Такъв договор или меморандум е необходим, най-малкото за да започнат да се отчуждават земи в Република Турция, върху които ще се строи инфраструктурата на "Продължението" от турската част

2.  Все още няма поставена втора тръба на дъното на Черно Море, от която би  се захранвало "Продължението"

ПС

Целият проект е една шашма, и целите на шашмата са няколко (или поне на този етап се виждат ясно)

- да се дадат едни пари на "нашите" (разбирайте руските и свързаните с Русия и Газпром) компании, за да "усвоят".

- да се забатачи българският оператор и да се денационализира (вкл. със инфраструктурата си) за "без пари" от "наши" компании

Слава богу България е извън всякакви игри и проекти !  Даже , ако НЕ ДАЙ БОГ някаква тръба мине през България , то решението за тръбата ще се взема официално в Брюксел , реално във Вашингтон а не в София. Което ни изпълва с радост и гордост !

• Потребител

Турция и Германия с тия жалки криви подводни тръби , са жалка картинка на фона на Полша , Прибалтийските Тигри , Гърция с пристанищата за сгъстена газ . Отдавна гледам на немци и турци отвисоко,  като европец на протежета . Русия е жалка на фона на Кипър , Азербайджан , Египет , Израел , Курдистан  и Сомалия ! Силата на Сибир въобще е сьоръжение между лилипути . 

Дела на Газпром се срина от 20 + процента  от началото на века до 40 - процента миналата година !

• Потребители
Преди 4 часа, Du6ko said:

Слава богу България е извън всякакви игри и проекти !  Даже , ако НЕ ДАЙ БОГ някаква тръба мине през България , то решението за тръбата ще се взема официално в Брюксел , реално във Вашингтон а не в София. Което ни изпълва с радост и гордост !

Обяснявам в десетки постинги едно и също, но ти тъп като галош (както и КГ125) и не можеш да схванеш елементарните неща, та затова продължаваш с трола..

Няма такова нещо "България",

Има български оператори , който за да на пазара,  трябва да могат да подготвят и реализират печеливши проекти.

Проблемът на тези компании като БЕХ/НЕК и Булгартрансгаз, е че се управляват както едно  време - от номеклатурнни чиновници,изпълняващи заръките на шефовете (облагодотелствайки "играчите"), вместо като корпорации, преследвайкиу ефективност, печалба и копнкуретбноспособност

БЕХ е 4 милиарда лева дългове, положението с Булгартрансгаз не е розово.. Няма кой да има отпусне заеми или гаранции за някакви скъпи проекти (ако има бъдат отпуснати, то ще е с цели и интереси, противположни на националните) , а що се отнбася до държавната помощ, тя е забранена от чл 107 и 108 от договора за функциониране на ЕС

Редактирано от nik1

• Потребители
Преди 1 час, nik1 said:

Няма такова нещо "България",

Има български оператори , който за да на пазара,  трябва да могат да подготвят и реализират печеливши проекти.

Проблемът на тези компании като БЕХ/НЕК и Булгартрансгаз, е че се управляват както едно  време - от номеклатурнни чиновници,изпълняващи заръките на шефовете (облагодотелствайки "играчите"), вместо като корпорации, преследвайки ефективност, печалба и конкуретбноспособност

БЕХ е 4 милиарда лева дългове, положението с Булгартрансгаз не е розово.. Няма кой да има отпусне заеми или гаранции за някакви скъпи проекти (ако има бъдат отпуснати, то ще е с цели и интереси, противположни на националните) , а що се отнбася до държавната помощ, тя е забранена от чл 107 и 108 от договора за функциониране на ЕС

ПС

https://www.capital.bg/biznes/energetika/2019/05/06/3428908_nek_otchita_74_mln_lv_zaguba_i_nad_4_mlrd_lv_dulgove/

Казано като за нормални хора : дори и при добра пазарна конюнктура, този тип БГ "компании" осират положението

Вие искате да ви строят Gas pipe-lines и АЕЦ-ове..

Кой ще им даде заеми и на каква цена? А какво в крайна сметка ще "построят" и кой ще плаща "построеното" (дупките и гьоловете, и празните тръби) ?

https://offnews.bg/razsledvane/belene-cherna-dupka-za-balgarskia-danakoplatetc-696664.html

Редактирано от nik1

• Потребител
Преди 5 часа, nik1 said:

ПС

https://www.capital.bg/biznes/energetika/2019/05/06/3428908_nek_otchita_74_mln_lv_zaguba_i_nad_4_mlrd_lv_dulgove/

Казано като за нормални хора : дори и при добра пазарна конюнктура, този тип БГ "компании" осират положението

Вие искате да ви строят Gas pipe-lines и АЕЦ-ове..

Кой ще им даде заеми и на каква цена? А какво в крайна сметка ще "построят" и кой ще плаща "построеното" (дупките и гьоловете, и празните тръби) ?

https://offnews.bg/razsledvane/belene-cherna-dupka-za-balgarskia-danakoplatetc-696664.html

И аз така казвам - по изостаналите ни съседи - Румъния , Унгария и Турция строят руски и френски АЕЦ. Нашата дружина - Македония , Монте Негро , Демократично Косово, Дем Албания не. За това ние сме успешните , не си даваме парите за руски боклуци ненужни централи и тръбопроводи а за Пристанища и сгъстен газ в Гърция и самолети.

При нас е Свободата и Пазара , прогреса и евтинията при тях е корупция и скъпотия .

Редактирано от Du6ko

• Потребители
Преди 1 час, Du6ko said:

И аз така казвам - по изостаналите ни съседи - Румъния , Унгария и Турция строят руски и френски АЕЦ.

Нищо не казваш.. Както почти винаги, и сега тролиш като шибан и прост  цървул... Само си мислиш, че "казваш" нещо..

- Румънската централа, която  ще се построи е, с 51 китайска собственост, Останалата част е собственост на румънската електрокомпания, очевидно имаща възможности да инвестира (и заради размерите си, каквито НЕК няма)

- Унгарската "Пакш" ще се строи със международен (руски) заем . Унгария има 3 пъти по-голям БВП от този на България, и може да си позволи както взимането на такъв заем , така и рисковете на строежа и неговото изплащане при неблагополучия/загуби в проекта

-Турският АЕЦ в Аккую не е пазарен проект а политически, и не се строи от Турция (с турски капитали) а от Русия,  Защо проекът не е пазарен - защото цената от 12,5 цента за киловатчас е над пазарната в Турция

Турция може да субсидира цената на електронергията за разлика от България, защото не е подписала ДФЕС

Турският пазар е 10 пъти по-голям от българския.За България исталирането на мощност от над 2 000 мегавата и евентуалното гарантиране на изкупуването на тока и от НЕК/БЕХ означава,  че в месеците и частите от денонощието когато потреблението (часовото) в България спада до 2200 мегатчаса - останалите централи ще бездействат, и НЕК ще им плаща и за неработене./Такива са договорите с настоящите частни централи, и това е практика в цял свят, никой не инвестира милиарди, разчитайки на честни сини очи или на Господ/

ПС

Най-важния въпрос е дали България има нужда от допълнителни 2000 мегавата?

Всички независими експерти казват "не", а що се касае до хипотетичната продажба на електронергия  в региона, това е нагласяване и натамъняване от безименния платен колектив на БАН, изготвил подходящ нерензиран "доклад". Електроенергия с цена 80-90 евро за хиляда киловатчаса (цени без изполване на инфлационен калкулатор, т.е на днешна  база, и без да се отича вероятността за ескалация на инвестиционите разходи) е непродаваема на свободния пазар в региона

Нещо неясно? Питам теб и останалите тъпаци - троладжии...Питайте, че ако продължавате с трола и спама - става кофти

Редактирано от nik1

• Потребители
Преди 1 час, nik1 said:

Унгария има 3 пъти по-голям БВП от този на България, и може да си позволи както взимането на такъв заем , така и рисковете на строежа и неговото изплащане при неблагополучия/загуби в проекта

мой лапус  - малко над 2 пъти

Преди 1 час, nik1 said:

ПС

Най-важния въпрос е дали България има нужда от допълнителни 2000 мегавата?

Всички независими експерти казват "не", а що се касае до хипотетичната продажба на електронергия  в региона, това е нагласяване и натамъняване от безименния платен колектив на БАН, изготвил подходящ нерензиран "доклад". Електроенергия с цена 80-90 евро за хиляда киловатчаса (цени без изполване на инфлационен калкулатор, т.е на днешна  база, и без да се отича вероятността за ескалация на инвестиционите разходи) е непродаваема на свободния пазар в региона

Разбира се че електронергия с цена 80 -90  (най-малко) евро за хиляда киловатчаса е непродаваема

https://www.capital.bg/biznes/energetika/2019/06/15/3925551_cenata_na_elektroenergiiata_na_svobodniia_pazar_ostava/

ПС

Защо най-малко?  Защото в докладът на БАН е определена тази цена  но при изричното е условие че проектът  се завърши до 8 години и стойността на изгражданетода не надвиши 10 милиадра евро, колкото е проектната стойност днес за този тип централи, средно около 5 милирда на блок (т.е да няма ескалация)

Самата международна агенция за атомна енергетика обаче предупрежда (в публикация от 2017 или 2018 -поствал съм я за Душко в други постинги, който продължава да троли и спами) че в около 50 от случаите на строеж на нови АЕцове има ескалация на инвестиционните ните разходи. В България при "бг практиките" и оргозизцията ескалцията е двукратна (*вижте параметрите на "Цанков Камък")

• Потребител

Слава богу , Китай имат огромен опит в АЕЦ , не са като руснаците вчерашни хлапета . И технологии китайски атомни и китайско качество ! Ти ме зарадаа приятелю ! Ще пия от една китайска водчица .

Русия строи няколко централи и 20 реактора в КНР. Страхувам се за бедните нещастни китайчета около руските АЕЦове .  Слава богу на Дунава 51 % е китайски реактор ! Това ме радва безумно .

• Потребители
Преди 1 час, Du6ko said:

Слава богу , Китай имат огромен опит в АЕЦ , не са като руснаците вчерашни хлапета . И технологии китайски атомни и китайско качество ! Ти ме зарадаа приятелю ! Ще пия от една китайска водчица .

Русия строи няколко централи и 20 реактора в КНР. Страхувам се за бедните нещастни китайчета около руските АЕЦове .  Слава богу на Дунава 51 % е китайски реактор ! Това ме радва безумно .

И САЩ строят 8 централи x 2 реактора..И Русия строи реактори

Да се  сещаш че в тези страни атомната енергетика се субсидира и бюджетира?

В САЩ:  40 милиарда долара субсидии са предвидени за построяването на 8-те нови АЕца  (по 5 милиарда долара на парче), и има субсидирано изкупуване на тока като "зелен", Плюс това има предвидено федерално бюджетиране на рехабилитацията на няколко стари блока. За РФ - субсидирането и бюджетирането е на стойност  милиарди рубли на година

Едва ли, откъде  толкова акъл и заинтересуваност от дискусиите от теб. Дай ти да спамиш и тролиш, за друго тук не ставаш. Ти дори не четеш това което се поства в дискусиите, в които участваш

Цитирай

Слава богу на Дунава 51 % е китайски реактор ! Това ме радва безумно .

Знам, нали си психопатче.  Ако трябваше да плащаш 80-90 евро цена на едро за 1000 киловатчаса,  от  джоба си, щеще да плачеш (всъщност пак можеше да се радваш)

Редактирано от nik1

• Потребител
Преди 1 час, bulgaroid said:

Либерализацията на газовия пазар. РФ предлага наказание за посегателство

Какьв Газпром ? Ами той е фалирал ! Отделно от 2010 година газ в Русия няма !

2004 година , направих си сателитна антена ! Включвам сателита в новия телевизор Сони и специалиста Илиан от Свишов завършил Института КАРЛ МАРКС ми обясеняа , че РУСИЯ НЯМА ГАЗ ! Има за 5 години максимум.

Аз мога да смчюятам още от предучилищната - 2004 + 5 =2009 . Тури го от мене 2010 ! 

От пьвия ден с БТ знам че в 2010 година Русия няма газ. Ако имя е крадена . 

Руска газ купуват корумпирани , полузависими страни - Турция , Китай , Германия , евтина американска с молекули Свобода патриотите и независимите държави .

Редактирано от Du6ko

• Потребител
Преди 3 часа, bulgaroid said:

Либерализацията на газовия пазар. РФ предлага наказание за посегателство

Ей , абе щях да забравя ! Помните ли как ПОЕВТИНЯ ТОКА след либерализацията ! Благодарение на ЧЕЗ - чехите и австрийците ! Той тока стана на символични цени ! Сега и газта ще е без пари.

• Модератор Военно дело

И отново е време за жълта преса!

https://blitz.bg/analizi-i-komentari/karayancheva-sobshchi-grmki-ikonomicheski-novini-ot-moskva_news681801.html

Цитирай

Председателят на Народното събрание на България Цвета Караянчева обяви плановете на страната да завърши изграждането на „Балкански поток“ (клон на газопровода „Турски поток“ през България до Сърбия) до края на 2020 година. „В съответствие с европейските директиви започваме изграждането на клон „Турски поток“, не се отклоняваме от изпълнението на съответните задължения, които сме поели към нашите граждани. Във връзка с това направихме промени в енергийната стратегия на страната ни и до края на 2020 г., в пълно съответствие с европейските директиви, ще бъде завършено изграждането на клона, т.нар. „Балкански поток“, който ще осигури доставки на газ за други европейски страни", поясни Караянчева на среща с председателя на Държавната дума Вячеслав Володин.

Макар вестника да е жълт, темата е сериозна и се съмнявам да лъже. Сега ще потърся и други медии.

• Модератор Военно дело

Опаааа. Намерих!

https://www.investor.bg/energetika/472/a/c-karaiancheva-razklonenieto-na-turski-potok-kym-bylgariia-moje-da-se-kazva-balkanski-potok-284584/

Цитирай

Подчертано беше още, че България е поканила „Росатом“ да участва в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ „Белене“.

Значи все пак ще строим АЕЦ Белене?

• Потребители

Караянчева е патриот-възродител и русофил.

Караянчева в Москва: Да прекръстим "Турски поток" в България на "Балкански"

Председателката на парламента пак предлага страната ни като "мост" между ЕС, НАТО и Русия

https://clubz.bg/84649-karaqncheva_v_moskva_da_prekrystim_turski_potok_v_bylgariq_na_balkanski

И това е интересно по темата.

Азербайджан разчита на хъба “Балкан” да снабдява с газ ЕС и Западните Балкани

https://www.monitor.bg/bg/a/view/azerbajdjan-razchita-na-hyba-balkan-da-snabdjava-s-gaz-es-i-zapadnite-balkani-168764

• Модератор Военно дело

Ще се самоцитирам от друга тема

Най общо МО са недоволни от изказването за Су-25. Те не знаят нищо за ремонт в България за който са канени руските специалисти и с тях нищо такова не е съгласувано.

В светлината на тази новина не е ясно доколко Караянчева не говори несъгласувани глупости и относно Турски поток и АЕЦ Белене.

Както обичам да казвам- Очакваме последващи новини.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!