Отиди на
Форум "Наука"

Прабългарският език - обща тема за дискусии, рунд пореден

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Преди 55 минути, makebulgar said:

Тоест говорим не за лаици, а за професионалните учени, историци, археолози.

А подобно говорене за ираноманска псевдонаука явно показва че си имаме работа с тракедонист, а това е по-скоро диагноза. Обикновено тракедонистите са лаици, водят се от гурута като П.Серафимов, не могат да вадят логични заключения, и не се съобразяват с мнението на професионалните историци и траколози.

Точно от такива професионални "историци" идват най-глупавите теории на планетата като Тюркската за произхода на Българите, Норманската за произхода на Руснаците, че първия англичанин бил негър, Хуни=Сюнну, Ромеи=Гърци, Славянски морета и цунамита, Че маймуна преди 7млн. години родила човек, Албанците са наследници на Древните Илири(нищо че на Балканите Албанците никой не ги е чувал до 11 век),не мисля че нужно да изброявам още от глупостите им.

А за Траки дори не съм споменавал, макар че теб те влече все натам.

Преди 57 минути, makebulgar said:

А осетинците не са иранизирани кавказци, а са наследници на средновековната аланска държава в Кавказ.

Точно кавказци са си, мнозинство от Осетинците са от хаплогрупата G (която е типична за Картвелските народи). А кога са иранизирани е друга тема.

• Мнения 841
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, sir said:

"Славянската" титулатура княз, витяз и крал е все от германски произход.

Да, сигурно. Я кажи името поне на един германски княз, витяз, крал. Че аз не знам да съществуват такива. Тяхната титла за владетел е кьонинг, а нашата е княз.

• Потребител
Публикува
Преди 5 часа, Скептикът said:

Че маймуна преди 7млн. години родила човек,

Е значи проблема е още по сериозен щом отхвърляме и еволюцията. 

• Потребител
Публикува
Преди 11 часа, Скептикът said:

Да, сигурно. Я кажи името поне на един германски княз, витяз, крал. Че аз не знам да съществуват такива. Тяхната титла за владетел е кьонинг, а нашата е княз.

Нашата е заемка от тяхната, ама виждам, че няма особен смисъл да дискутираме. :)

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 15 часа, sir said:

Кой е този малоазийски календар, ако не е някаква тайна от предстояща публикация като при Макето? :)

Не е тайна, но почвам да спамя по темата, така че ако искаш дискусия по въпроса, трябва до отворим нова тема. Тук няма да дискутирам, защо смятам че този календар е възможно да има нещо общо с нашия. 

Става въпрос за еврейският календар. 

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 5 минути, Янков said:

Не е тайна, но почвам да спамя по темата, така че ако искаш дискусия по въпроса, трябва до отворим нова тема. Тук няма да дискутирам, защо смятам че този календар е възможно да има нещо общо с нашия. 

То всичко е оспамено вече, така че както прецениш. Но да, интересно ми е да видя аргументите ти.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 17 минути, Янков said:

Еврейския календар не е еврейски, а е вавилонски.

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикува
Преди 2 часа, sir said:

Нашата е заемка от тяхната, ама виждам, че няма особен смисъл да дискутираме. :)

Княз произлиза от прото-балто-славянското kunēazu(знатен), сходно с пра-германското knēaną(знаещ, умеещ). Думата е с общ произход с прото-балто-славянското źnōˀtei (знае) от прото-индо-европейското ǵneh₃.

Крал(Король) произлиза от прото-индо-европейското *ḱewH- (да доминира, да властва), от същия произход е гръцкото κύριος(господар). Няма как да произлиза от името на Карл Велики, той владее единствено Сорбите, Моравците, Чехите(Бохемците), Карантаните, Ободритите и няколко други по-малки племена, но от тях единствено Чехите имат крале(но едва от края на 12 век). Първата държава използвала титлата крал е Хърватия, а тя си е отделна държава, която никога не е била част от Франция или Свещената Римска империя. А и тази дума я има в т.нар. прото-Славянски, който се разпада през VI век, докато френския цар управлява между 800 и 814г., което IX в.

Както нашето Цар(Цесар) е заемка директно от латинското Caesar, не от немското Кайзер или гръцкото Кесар.

• Upvote 1
  • Потребител
Публикува
Преди 19 минути, makebulgar said:

Вавилонския календар е шумерски.

• Потребител
Публикува
Цитирай

ЕТИМОЛОГИЯ НА СЪХРАНЕНИТЕ АВАРСКИ ДУМИ И ИМЕНА. - Живко Войников

4). жупан 

– висша аварска титла, областен управител. Константин Багренородни(ГИБИ-5, стр. 206.), казва за тази титла: „

Както казват, тези племена

(хървати, сърби,захулмци, тервуниоти, каналити, диотклейци и пагани)

нямат архонти, а само старци жупани

(ζουπάνους γεροντας),

какъвто обичай имат и останалите славяни

”. Приславяните, особено западните, титлата е заимствана от аварите.

Съгласни ли сте че тази титла е заимствана от аварите?

Кога славяните си избират княз, кога е войвода, кога е пан (жупан) ?  Има доста различни мнения по тези въпроси. Според вас има ли нещо общо между Панония и земята на "пано-вете" . Поляците мисля че и сега ползват Пан за господин, благородник  .  Там са все пано-ве.

• ХаХа 1
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 50 минути, tantin said:

Съгласни ли сте че тази титла е заимствана от аварите?

Кога славяните си избират княз, кога е войвода, кога е пан (жупан) ?  Има доста различни мнения по тези въпроси. Според вас има ли нещо общо между Панония и земята на "пано-вете" . Поляците мисля че и сега ползват Пан за господин, благородник  .  Там са все пано-ве.

Панония идва от името на илирийското племе панони, но нямам представа какво значи името им. Аз смятам че титлата жупан си е изконно славянска и може би първоначално е означавала нещо от рода на "едър земевладелец". Докато нямаме представа какви по произход са верхонитите, е трудно да казваме дали една титла е тяхна или не. Например незнаем как наричат те своя владетел, римляните и французите наричат владетеля им хаган/гаган. Докато в един документ пък се казва че те наричали владетеля си на свой език каназауци(или каназ ауци), което доста прилича на българското княз(къназь).

Редактирано от Скептикът
  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, Скептикът said:

Княз произлиза от прото-балто-славянското kunēazu(знатен), сходно с пра-германското knēaną(знаещ, умеещ). Думата е с общ произход с прото-балто-славянското źnōˀtei (знае) от прото-индо-европейското ǵneh₃.

Крал(Король) произлиза от прото-индо-европейското *ḱewH- (да доминира, да властва), от същия произход е гръцкото κύριος(господар). Няма как да произлиза от името на Карл Велики, той владее единствено Сорбите, Моравците, Чехите(Бохемците), Карантаните, Ободритите и няколко други по-малки племена, но от тях единствено Чехите имат крале(но едва от края на 12 век). Първата държава използвала титлата крал е Хърватия, а тя си е отделна държава, която никога не е била част от Франция или Свещената Римска империя. А и тази дума я има в т.нар. прото-Славянски, който се разпада през VI век, докато френския цар управлява между 800 и 814г., което IX в.

Както нашето Цар(Цесар) е заемка директно от латинското Caesar, не от немското Кайзер или гръцкото Кесар.

А витяз от какво произлиза - може би от прото-балто-славянското vitēazu?

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Just now, sir said:

Не, произлиза от Олаф Витяз - немски рицар.

• Потребител
Публикува
Преди 2 часа, makebulgar said:

Преди 1 час, Скептикът said:

Вавилонския календар е шумерски.

Но като кажа еврейски, всеки може да го провери в Уикипедия. 

В момента имам технически проблеми и ми е трудно да пиша по обстойни постове. 

Извинявам се и на Мироки, но отговора който му обещах, ще се по забави малко поради същата причина. 

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 26 минути, sir said:

Но, сега сериозно. Витяз произлиза от прото-славянското vitati, думата може да я видиш в старобългарското витати и руското витать и витаць, от същата дума произлиза и българското привет.

Редактирано от Скептикът
  • Потребител
Публикува
Преди 5 часа, Скептикът said:

Витяз произлиза от прото-славянското vitati

Така де, и като сложиш суфикса отзад става viteazu. :)

Ама що от витати, а не от вити?

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 4 минути, sir said:

Така де, и като сложиш суфикса отзад става viteazu. :)

Ама що от витати, а не от вити?

Защото произлиза от думата витати.

• Потребител
Публикува (edited)

За връзката между прабългарите и хуните: думата е пахар

Пахар, страница 107 (етимологичен речник)

Цитирай

"специализированные поселения гуннских колонистов — пахарей (см. гуннский сосуд для хранения зерна"

Алтаистика и археология : [монография] / И.Л. Кызласов ;

стр.139.

image_11586.jpg

Редактирано от tantin
  • Потребител
Публикува

Думата пахар е обяснено с какъв произход е и той не е "хунски". Разбира се, може да е и прото-балто-славянска, кой знае. :)

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 12 часа, tantin said:

За връзката между прабългарите и хуните: думата е пахар

Пахар, страница 107 (етимологичен речник)

Алтаистика и археология : [монография] / И.Л. Кызласов ;

стр.139.

Айде пак стара манджа - тук се е обсъждало това - поразрови се!

Във всички евр. езици го има -   нем. бехер; итал. : бикиере;  слав. : бокал ...

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
On 6.01.2020 г. at 18:42, Скептикът said:

Аз смятам че титлата жупан си е изконно славянска и може би първоначално е означавала нещо от рода на "едър земевладелец".

А може би не  :)   Баш си е персийска/сарматска и идва  от  Чобан - овчар.   Или собственик на стадо..

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, Exhemus said:

А може би не  :)   Баш си е персийска/сарматска и идва  от  Чобан - овчар.   Или собственик на стадо..

Много сте далеч от истината: отговора е друг:

Гавкан идва от глагола "разрешавам"  . От "скитски и " хунски" . Тоест този който разрешава, дава позволения.  Това е и глагол - "гавкан" .

• Потребител
Публикува

По-скоро е от прото-славянското kopati (копае) + наставка анъ, тоест обработващ земята, земевладелец. А и титлата е засвидетелствана само при южните славяни, унгарците, власите, аварите и югозападните Славяни. Но не и при каквито и да е иранци и тюрки(които биха я копирали, ако съществуваше). Няма как думата овчар да прерасти в управител на област/земя.

Западно-ирански езици:

Персийски - fšupāna

Кюрдски - şivan

Зазаки -  şiwane

Белуджи - šipānk

Източно-ирански езици:

Пущунски - špūn

Бактрийски - xobano

Както виждаш на тези езици думата е фшупана, шиван, шиване, шипанк, шпун, ксобано.

Като формата Чобан познай в кои езици го има само Кримски татарски, Османо-турски, Татарски, Азерски, Туркменски, Узбекски и езици заели го през някой тюркски език(Албански, Гръцки, Български, Сърбо-Хърватски, Руски, Хинди, Урду, Руски).

Сарматите произлизат от Северното Причерноморие, а там няма никакви Иранци. Има само Скито-Сармати, Кимери и разни не свързани кавказки племена. Осетинците са иранизирани, но не Иранци. А и връзката им с Аланите все още е под въпрос и при официалните историци.

• Потребител
Публикува
Преди 2 часа, sir said:

Думата пахар е обяснено с какъв произход е и той не е "хунски". Разбира се, може да е и прото-балто-славянска, кой знае. :)

pohár- похар чаша на унгарски...

• Потребител
Публикува

Айде пак стара манджа - тук се е обсъждало това - поразрови се!

Във всички евр. езици го има -   нем. бехер; итал. : бикиере;  слав. : бокал ...

Бокал е от египетски произход.

• Харесва ми! 2
Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!