Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, Skubi said:

Извинение ако съм отклонил темата....

Никак даже не си отклонил.

Това наистина по-мнение на специалисти са добри машини. Полския Краб има и по-малък брат Рак, напиши в гугъл търсачката САУ Рак .

• Мнения 125
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува
Преди 3 часа, Capitainofmarine said:

😜

Флота го нарисувахме, за да станат пълноценни военно-морските сили следва да има морска авиация и сили на бреговата охрана.

А какви задачи ще имат тези пълноценни ВМС? Много по-богати държави нямат "пълноценни" ВМС или дори нещо близко до това. Изхожда се от поставени задачи и финансови възможности. Общи понятия като "да гарантират суверенитета" са безсмислени - не могат и не са могли даже в миналото.

• Потребител
Публикува
Преди 25 минути, Sharana said:

А какви задачи ще имат тези пълноценни ВМС? Много по-богати държави нямат "пълноценни" ВМС или дори нещо близко до това. Изхожда се от поставени задачи и финансови възможности. Общи понятия като "да гарантират суверенитета" са безсмислени - не могат и не са могли даже в миналото.

Своя дял от отговорноста по защита на териториалната цялост,  бреговата охрана, територилните води, зоната на изключителни икономически интереси и разбира се сътрудничество със съюзниците по блок.

Подскажи, разчитах на тебе, леки щурмова авиация годна за патрулно полети над морето.

• Потребител
Публикува
Преди 2 часа, Capitainofmarine said:

Своя дял от отговорноста по защита на териториалната цялост,  бреговата охрана, територилните води, зоната на изключителни икономически интереси и разбира се сътрудничество със съюзниците по блок.

Подскажи, разчитах на тебе, леки щурмова авиация годна за патрулно полети над морето.

От кого? Според нашата география това ще да са Русия или Турция. Целия бюджет на МО да отиде във ВМС пак нищо няма да може да изпълни от "своя дял". За полицейски задачи изобщо не са необходими въпросните корабчета със споменатите по-рано въоръжения.

Съюзниците никога не са искали флот от нас - с друго трябва да внасяме своя принос.

Леката авиация пък изобщо звучи като фентъзи.

Според мен реално погледнато не ни е необходимо нещо повече от патрулни катери, които да изпълняват полицейските задачи. Със спестените пари от кораби без реална бойна стойност (на фона на това, което ще им противостои ако се стигне до бойното им използване) могат да се вземат брегови ПКР и безпилотни системи за патрулиране и целеуказание на въпросните брегови ПКР ако се стигне някога до тях.

• Потребител
Публикува
Преди 11 минути, Sharana said:

От кого? Според нашата география това ще да са Русия или Турция.

Пропускаш Румъния, Украйна и Грузия.

Преди 12 минути, Sharana said:

Съюзниците никога не са искали флот от нас

Ако беше опитал да прочетеш щеше да видиш че и аз си мисля подобно нещо, но какво точно са искали от нас не е публично озвучено.

Да разбирам ли, че според тебе трябва да се откажем от отбрана на бреговите си територии, и прилежащите морски територии.  

• Потребител
Публикува (edited)

Пропускаш Румъния, Украйна и Грузия.

Като потенциален агресор, срещу който ще трябва да се пазим по море ги пропускам да - незаслужено ли според теб? :D

Ако беше опитал да прочетеш щеше да видиш че и аз си мисля подобно нещо, но какво точно са искали от нас не е публично озвучено.

Да разбирам ли, че според тебе трябва да се откажем от отбрана на бреговите си територии, и прилежащите морски територии.  

Мисля, че е достатъчно публично - в рамките на плана за колективна отбрана ако стане нещо, то трябва да предоставим под НАТОвско командване боеспособна механизирана бригада. Не кораби, не самолети, а една механизирана бригада. Това ни е ангажимента, другото си е за лична сигурност.

За отбраната - какво разбираш под отбрана? В мирно време за тези задачи (брегова охрана и патрулиране) се изпълнява от катери без особено въоръжение - така е в САЩ, така е в Русия и така е при останалите. Истинската задача на флота е да проектира сила (неактуално в нашия случай), да пази морските комуникации (ние не зависим от такива, та пак неактуално) и да контрира вражеския флот. Последното (имайки предвид кои са двата ни потенциални противника) не може да бъде постигнато пък ако ще и 3 пъти да увеличим бюджета на ВМС. Каква е ползата от 2-3 корвета без реална бойна стойност в региона? Два брегови комплекса ПКР биха били по-голям възпиращ фактор от два корвета ако всичките задачи се свеждат само до отбрана на бреговата ивица,

Редактирано от Sharana
  • Потребител
Публикува
Преди 50 минути, Sharana said:

Като потенциален агресор, срещу който ще трябва да се пазим по море ги пропускам да - незаслужено ли според теб? :D

Мисля, че е достатъчно публично - в рамките на плана за колективна отбрана ако стане нещо, то трябва да предоставим под НАТОвско командване боеспособна механизирана бригада. Не кораби, не самолети, а една механизирана бригада. Това ни е ангажимента, другото си е за лична сигурност.

За отбраната - какво разбираш под отбрана? В мирно време за тези задачи (брегова охрана и патрулиране) се изпълнява от катери без особено въоръжение - така е в САЩ, така е в Русия и така е при останалите. Истинската задача на флота е да проектира сила (неактуално в нашия случай), да пази морските комуникации (ние не зависим от такива, та пак неактуално) и да контрира вражеския флот. Последното (имайки предвид кои са двата ни потенциални противника) не може да бъде постигнато пък ако ще и 3 пъти да увеличим бюджета на ВМС. Каква е ползата от 2-3 корвета без реална бойна стойност в региона? Два брегови комплекса ПКР биха били по-голям възпиращ фактор от два корвета ако всичките задачи се свеждат само до отбрана на бреговата ивица,

Въобще не споря, но ти развий мисълта си.

• Потребител
Публикува (edited)

Докато развие мисълта си. 

Такива работи имам предвид когато говоря за  оръжия  които не са материало или финансово емки, ами с малко пари и много иноваци можем да направим ударни неща....Например купуваш "стари" руски танкове вадиш куполата и с малко иновация правиш подобни работи....

Редактирано от Skubi
  • Потребител
Публикува
On 3.04.2019 г. at 20:27, Amazonski said:

Според мен над 5000 талибански лидери директно утрепани от MQ-1/9 няма да се съгласят с теб. А други десетки хиляди терористи, на който са им осиротяли джапанките заради разузнавателна информация от същите, хич пък няма да са съгласни. 

Това че РФ е в 50-та глуха в това отношение, съвсем не значи че технологията не е изключително смъртоносна. Просто изисква огромна наземна инфраструктура, голяма спътникова групировка, технологии, специалисти и отработени процедури. Плюс сложна и разработвана десетилетия разузнавателна структура. 

Кой е казал, че трябва да я имаме? Можем да я ползваме. Все пак сме съюзници. UK и Италия ползват наготово създадената спътникова инфраструктура. Германия също го планираше, но им се появиха законови пречки. И идеята е да не отричаш с лека ръка безпилотниците. Израел и Турция ги произвеждат и ползват с голям успех и без да имат американската структура. РФ плаща милиард долара за лицензното производство и покупката на израелски дрони. И не е щото не знае какво да си прави парите:

Това че изостанала Русия за последните си копейки купува лицензии за дронове от Израел е хубаво. Ето какво пише днеска в-к Сега.

ГОРЕЩИ НОВИНИ

Пентагонът спешно подготвя ПРО за бой с руските свръхзвукови оръжия

Те дори нямат мишени, за да отработват защитата от такова оръжие, твърди Москва
06 Апр. 2019

Американското военно ведомство е разработило нова стратегия за противовъздушна и противоракетна отбрана на САЩ. Според командващият космическата и противоракетната отбрана на американската армия генерал-лейтенант Джеймс Дикинсън, новата стратегия, на първо място, е насочена срещу свръхзвуковите ракети и дронове на вероятния противник, цитира генерала американското издание Defense News. По думите на командващия, пълното преоборудване на силите за ПРО на САЩ трябва да бъде осъществено до 2028 г., пише електронното издание на руския вестник „Московский комсомолец“, цитирано от Агенция Фокус.
Както заяви Дикинсън, приоритетното направление на развитие на американската ПРО е превъоръжаването на войските с перспективните зенитни ракети M-SHORAD и нови радари. Командващият отбеляза също, че основната въздушна заплаха за САЩ се е увеличила значително през последните години. По неговите думи, противниците на САЩ са се снабдили с най-новите безпилотни апарати, крилати ракети, както и ново хиперзвуково аеробалистично оръжие.

https://www.segabg.com/hot/pentagonut-speshno-podgotvya-pro-za-boy-ruskite-svruhzvukovi-oruzhiya

Според мене не си струва толкова притеснения за оръжие купено с измъчени пари от Израел . Нова стратегия за ПРО , преоборудване до 2028 година заради покупки от Израел. Още повече че до 2028 година Русия може да събере още пари и да си купи нещо по - ново. 

• Потребител
Публикува
Преди 13 часа, Sharana said:

За отбраната - какво разбираш под отбрана? В мирно време за тези задачи (брегова охрана и патрулиране) се изпълнява от катери без особено въоръжение - така е в САЩ, така е в Русия и така е при останалите.

Ами отбраната е и в мирно време, например от НАРУШИТЕЛИ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ - вече имаме опит със въздушното пространство ако си спомняш, и още от терористични атаки, от контрабандисти, от нарушители на териториалните ни води, от нарушители на зоната на изключителни икономически интереси. Ако нещата ставаха само с малки лековъоръжени катери...

Спомни си ситуацията със снемането на граничната охрана и загражденията по турската граница - резултата започна с проникване на шап, после на контрабандисти, после на бежанци сред които се крият сирийските терористи. Много по-лесно и ефтино е патрулирането по въздух, но то само може да констатира факта и да привлече сили на военния флот или военната полиция, полиция - по субективната оценка на открилия нарушението, не дай Боже престъпение или опит за терористичен акт. Спомни си колко самолети думнаха, морски мини е много по-лесно да се изработят в гаражите - контактни и магнитни - тука сред нас във форума има инжинери които на коляно ще ти съберат контактна или магнитна мина...

Иначе те разбирам - честно и аз не съм привърженик на тонажа. Ще ти припомня преди години подхванахме темата за ВМС и като ме емнахте във "Бойна слава" понеже си позволих да изкажа мнение че съм привърженик на москитния флот и че според мене ако противника има 5 х 4-5 тонни фрегати и 7-8 корвети по 1.5 -2 тона ще се замисли дали да ги рискува ако насреща му излезе същото количество малки ракетно-торпедни катери. Примерно изпълнени по стелс технологии и въоръжени със по 2 ракети и те стелс технологии и с по 2 торпедни апарата със универсални торпеда. Разбира се че без целеуказване няма да стане но вече има прекрасни неголеми БПЛА - вертолети които могат да служат за разузнаване и целеуказване... Ако си спомняш аз предлагам именно това на което му викат малки ракетни катери от типа СААР 4.5 със по под 500тона водоизместване...

Иначе страните по които трябва да се мерим са Норвегия и Швеция - тогава ми обяснихте че понеже са фиордови държави и с морска традиция затова развивали МРК - това че ние нямаме фиорди и морска традиция какво пречи да имаме малък, не скъп, въоръжен до зъби и зъл флот от типа на сърдит и евтин. - Бол проекти за подобни кораби, бол модули подходящи.

Относно това дали съюзниците искат морското ни присъствие, искат го с политическа цел, иначе нямаше да плащат плаванията против сомалийските пирати и нямаше да ни привикват в Либия, когато я блокираха. И за едната бригада която ни искали не си прав, само се замисли, няма пари за нищо, за въпиещата нужда от изтребители даже няма,а изведнъж намираме пари 1.5 милиарда лева и почваме да говорим за втората батальонна група, като че ли сме оправили първата...

Грешиш си мисля. Ако несъгласието ми те обижда - нямам за цел такова, прощавай ако съм те засегнал. Прощавай но за мене в интернет няма авторитети след като в един друг форум в който се прехвърляхме от Бойна слава, та в този форум се натоварваха танкове на влакова композиция с кранове и една седмица интернет специалистите изчисляваха колко време ще отнеме това и как стават безмислени танкови войски заради скороста на натоварване - помниш ли - аз помня...

Та прочие аз от военни кораби не разбирам, разбирам от яхти за разходка, но и това вече не мога да си позволя - здраве и възраст. И в тая връзка изкажи обосновано мнение, ако подобен москитен флот съчетан с войски на брегова охрана и патрулна по време на война патрулно-щурмова авиация не ти харесва, кажи защо и предложи алтернативата.

Както е казал Левски " кажи ми кривиците"...

Прочее ще се допълня понеже говорих за военноморски сили и патрулна авиация и очаквах от теб освен несъгласие да кажеш какво предлагаш, и даже те помолих да подскажеш каква като лек евтин околозвуков или даже дозвуков щурмовик би било добро, та допълвам се, аз не съм забравил за силите на бреговата отбрана, просто оставьх в следващ пост защото стават дълги постовете и не се четат:

Според мен силите на БО следва да са разпределени в два полка:

2 х Полк БО - респективно полк Калиакра и полк Емине - условно ги наричам така за да означа териториалноста им

2 х Център за постоянен контрол на морското и въдушното пространство - Калиакра - респективно Емине

2 х Дивизион САУ

2 х Батальон механизирана пехота - примерно висящия Шуменски батальон който в МО се чудят какво да го правят да го припишат в полк Калиакра

2 х Противотанкова рота, два взвода с СПГ 9 и два взвода с ПТРК

2 х ПВО батарея за непосредствено прикритие на войската.

тила няма да уточнвам, както не уточнявам базите включително базите за хранение на патрулна авиация и на флота 

БПКР - NSM не по малко от 4 ПУ image.jpeg.8a7aca2e605935a274fcb078cee5dcff.jpeg 

• Потребител
Публикува

Скоро ще получим нови модерни самолети, но както с всяка моджерна техника трябва да се внимава и персонала да се обучи перфектно и правилно. 

Холандски F-16 се “самопрострелял”

Инцидентът е станал по време на военно учение на ескадрила и до момента не могат да се установят причините
07 Апр. 2019

Холандски изтребител F-16 “се самопростреля” по време на военни учения, съобщава БГНЕС.

Странният инцидент е станал през месец януари и до момента разследването не е уточнило как изтребителят е успял да се самопростреля, пишат местните медии.

Инцидентът е станал по време на военно обучение на ескадрила от F-16, която е стреляла по цели на земята. Един от самолетите обаче е успял да улучи себе си, доказва експертизата на оръдието.

Самолетът, който е имал сериозни щети, е успял да се приземи. Пилотът не е пострадал. От снимките, които са публикувани в холандските медии, се виждат щетите върху изтребителя, включително и по двигателя.

“Става въпрос за тежък инцидент. Трябва да разберем какво се е случило, за да може в бъдеще подобни инциденти да бъдат предотвратявани”, каза генералният инспектор по сигурността в армията Вим Баргербос.

• Потребител
Публикува (edited)

Докато мъдрите се намъдруват, лудите разпродадоха техниката, това че тя може да се модернизира е глупаво, не подрежи на модернизация и няма модернизационни възможности - не били заложени.

А ето че се оказа, нашите мъдри "специалисти" мъдруват - лудите ни олигархи продават, а хохлите працуют. 

Напрацюваха ето това по-долу. Скоро ще имат и САУ - минохвъргачка 120 мм - нашите им продадоха преди време 5 Тунджи и даже предлагаха да посредничат за САУ Mардер със снети въоръжения за по 48 хиляди евро парчето.

https://www.youtube.com/watch?v=zMZQoaLWbQU

https://www.youtube.com/watch?v=YMDXg5ZjRkU

Във видеоклипа става въпрос за ЗСУ-23-4М-А. Завод «Арсенал» разработал РЛС с ФАР «Рокач-АС»

-cOmVITUmzjwZNIEqw3pRgWHDV4zMOIAXZ8XOJTzwTI1Pf8id2QSos8j9g6EOWjidO2LeRWhtUpBMdQLNePNTPxSrEZ8BXDyOHn7wMsOGLQ

Редактирано от Capitainofmarine
  • Потребител
Публикува
On 6.04.2019 г. at 16:06, Sharana said:

Съюзниците никога не са искали флот от нас - с друго трябва да внасяме своя принос.

На заседание на Съвета „Външни работи/Отбрана“ на Европейския съюз (ЕС), което се проведе на 19 и 20  ноември2018 в Брюксел, беше одобрен нов, втори пакет с проекти по Постоянното структурирано сътрудничество (PESCO). В него са включени общо седемнадесет проекта, като сред тях е и българското предложение за създаване на „Модулен елемент за бързо развръщане за подводни интервенции“ (Deployable Modular Underwater Intervention Capability Package – DIVEPACK). 
Проектът е разработен от Военноморските сили и е оценен като приоритетен за изграждането на отбранителните способности на ЕС. Освен България, като координатор на проекта, в него участват Гърция и Франция, а Италия и Полша се присъединиха със статут на наблюдатели.
DIVEPACK предвижда изграждането на специализиран модулен елемент за осигуряване на пълния спектър от отбранителни операции за подводни интервенции в експедиционен формат

• Потребител
Публикува

19.11.2018
Министерството на отбраната е изпратило на 9 ноември 2018 г. запитване за предоставяне на оферти (RFP) до 7 компании. Това са : „NAVAL GROUP“, „Fr.Lurssen Werft GmbH & Co.KG“, „DAMEN“, МТГ–„Делфин“, „Fincantieri“, „Navantia“ и „ThyssenKrupp“.
Срокът за получаване на отговорите е до 15 февруари 2019 г.
Инвестиционният проект предвижда първият кораб да бъде доставен до края на декември 2023 г., а вторият до края на декември 2024 г.
https://mod.bg/bg/index.php

• Потребител
Публикува
Преди 2 минути, Capitainofmarine said:

На заседание на Съвета „Външни работи/Отбрана“ на Европейския съюз (ЕС), което се проведе на 19 и 20  ноември2018 в Брюксел, беше одобрен нов, втори пакет с проекти по Постоянното структурирано сътрудничество (PESCO). В него са включени общо седемнадесет проекта, като сред тях е и българското предложение за създаване на „Модулен елемент за бързо развръщане за подводни интервенции“ (Deployable Modular Underwater Intervention Capability Package – DIVEPACK). 
Проектът е разработен от Военноморските сили и е оценен като приоритетен за изграждането на отбранителните способности на ЕС. Освен България, като координатор на проекта, в него участват Гърция и Франция, а Италия и Полша се присъединиха със статут на наблюдатели.
DIVEPACK предвижда изграждането на специализиран модулен елемент за осигуряване на пълния спектър от отбранителни операции за подводни интервенции в експедиционен формат

Дай още информация ?

• Потребител
Публикува
Just now, Capitainofmarine said:

Да, да! После за разпространение на военна тайна и путински агент какво ме чака?! 

Путин ще ти прости,той сега си има други проблеми, а и обещавам няма да му кажа.:ag:

• Потребител
Публикува
Преди 4 минути, bulgaroid said:

Путин ще ти прости,той сега си има други проблеми, а и обещавам няма да му кажа.

Аз с Путин проблеми нямам, ние заедно владеем Булгаргаз и си пием на Валдай кафето заедно. виж с останалите някак...

А сега вижте какви са изискванията за бойни машини и си ги преведете на достъпен език и ще разберете за какво става дума.

Някои от изискванията са:
– Колесна формула 8х8 или 6х6 – според рода войски;
– Балистична защита – ниво 4 или 5 по STANAG 4569;
– Противоминна защита – 3в по STANAG 4569;
– Скорост при плаване – не по-малка от 8 км/ч;
– Оръдие с калибър не по-малък от 30 мм и сдвоена 7,62 мм картечница;
– Система за защита при радиоактивно, химическо и биологическо заразяване на местността.
При машините за всеки род войски има и специфични изисквани

о

• Потребител
Публикува

МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ София 1092, ул. „Дякон Игнатий” №3, тел: 92 20922, факс: 9879693 Рег. № ........................... София, .........................г. Екз.№……… ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ГОСПОДИН БОЙКО БОРИСОВ Д О К Л А Д от Красимир Каракачанов, заместник-министър председател по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Относно: Проект на Решение на Министерския съвет за предложение до Народното събрание за приемане на Проект за инвестиционен разход „Придобиване и поддръжка на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”, изменение и допълнение на проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“, приет с решение на 43-то Народно събрание на 02.06.2016 г., обн., ДВ, бр. 43 от 07.06.2016 г. и на проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“, приет с решение на 43-то Народно събрание на 02.06.2016 г., обн., ДВ, бр. 43 от 07.06.2016 г. УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ, УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ, На основание чл. 31, ал. 1 и 2 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация и чл. 27, т. 8а от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, внасям за разглеждане в Министерския съвет и предложение до Народното събрание за приемане на: 1. Проект за инвестиционен разход „Придобиване и поддръжка на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”; 2. Изменение и допълнение на Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“, приет с решение на 43-то Народно събрание на 02.06.2016 г., обн., ДВ, бр. 43 от 07.06.2016 г.; 3. Изменение и допълнение на Проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“, 2 приет с решение на 43-то Народно събрание на 02.06.2016 г., обн., ДВ, бр. 43 от 07.06.2016 г. Във връзка с постигнатия политически консенсус от заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) на 30 май 2017 г. за ускорена реализация на проектите за модернизация, включително основния проект за модернизация на Сухопътни войски, Министерството на отбраната (МО) изготви разчет за разпределение на ресурсите, необходими за реализацията на трите приоритетни проекта за превъоръжаване на Въоръжените сили. С оглед осигуряване на тяхното едновременно изпълнение, МО предвижда преразглеждане на финансовите параметри на вече приетите проекти за инвестиционни разходи за Военновъздушните (ВВС) и Военноморските сили (ВМС), както и разработване и приемане на проект за инвестиционен разход за модернизация на Сухопътните войски (СВ) така, че да не се допусне допълнително натоварване на разходите на държавния бюджет, съобразено с финансовите възможности на страната в средносрочен период. За превъоръжаването на Сухопътните войски и развитието на техните способности е необходимо създаването на условия за стартиране на инвестиционен проект „Придобиване и поддръжка на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”. Реализирането на този проект ще позволи превъоръжаването им с нова бойна машина на пехотата и ще даде възможност за действия в пълния спектър от сухопътни операции, включително нощем и в екстремни климатични условия. Едновременно с това ще се подобрят маневреността, огневата мощ и мобилността на формированията в зоната на операциите. С реализацията на проекта ще бъде преодолян съществуващия дефицит от способности в механизираните формирования от състава на Сухопътните войски, окомплектовани с наличното въоръжение и техника, ще бъде постигната оперативна съвместимост със страните-членки на НАТО и ЕС при участие в съвместни операции, ще се повиши военнотехническото ниво на бойните бронирани машини съгласно съвременните изисквания за бойна ефективност. Отчитайки текущото икономическо състояние на страната, цялостното изпълнение на проекта в кратък срок ще има значителна финансова тежест, поради което е предвидена възможност процесът на придобиване да се осъществи за по-дълъг период от време. Инвестиционният проект е разработен за времеви интервал от 12 години, като в рамките на 1220 млн. лв. е предвидено придобиването на 198 единици бойна и специална техника, както и допълнително оборудване за комплектуване на три батальонни бойни групи. В проекта са включени прогнозни разходи за интегрираната логистична поддръжка през целия жизнен цикъл на отбранителните продукти. 3 Финансирането на проекта е препоръчително да се извърши по варианта посочен в таблицата. По години 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 Финансиране за придобиване и поддръжка млн.лв. 100 100 100 100 100 100 100 100 100 100 110 110 Необходимите единици техника и оборудване следва да бъдат доставени за по-кратък период от време /до 7 години/, а изплащането им да се извърши съгласно прогнозните финансови разчети, посочени в таблицата. Реализация на проекта може да се извърши чрез придобиване на нови бойни и специални машини, произведени от международни производители с участие на български фирми от отбранителната промишленост в доставката на отделни елементи и поддръжката на машините. За синхронизиране и своевременно реализиране на другите два инвестиционни проекта на Министерството на отбраната – „Придобиване на нов тип боен самолет“ и „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“ се налага промяна на финансовите и времевите им рамки, а от тук и необходимост от промяна на приетите от Народното събрание проекти за инвестиционни разходи. С приемането на предлаганите предложения за трите основни проекта за модернизация на ВС на РБ, общата финансова рамка по години е както следва: № Необходимо финансиране (млн. лв.) 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 Общо 1 Нов тип боен самолет 200 100 100 200 260 240 100 100 200 - - - - 1500 2 Придобиване на ММПК 171 171 171 187 90 30 - - - - - - 820 3 Основна бойна техника на СВ - 100 100 100 100 100 100 100 100 100 100 110 110 1220 ОБЩО 371 371 371 487 450 370 200 200 300 100 100 110 110 3540 В изпълнение на разработената Програма за реализация на проект „Придобиване на нов тип боен самолет“, която е част от одобрения на 02.06.2016 г. от Народното събрание Проект за инвестиционен разход, със заповед № Р-53/10.03.2017 г. на министър-председателя на служебното правителство, назначено с указ №58/24.01.2017 г. на президента на Република България, беше назначена междуведомствена работна група за обобщаване, анализиране и оценка на отговорите на Искането за предоставяне на предложения от Италия, Португалия с логистичен пакет от САЩ и Швеция. 4 Работата на междуведомствената работна група приключи на 05.04.2017 год. с „Протокол от работата на междуведомствената работната група за обобщаване, анализиране и оценка на отговорите на искане за предоставяне на предложения (RFP), по проект придобиване на нов тип боен самолет, назначена със заповед № Р-53/10.03.2017 г. на министър-председателя на Република България“, съгласно който предложението на Швеция е класирано на първо място с резултат 0,90, а предложението на Италия е класирано на второ място с резултат 0,61. Предложението на Португалия с логистичен пакет САЩ не е било класирано, поради несъответствие на ценовото му предложение с изискванията, заложени в RFP. Протоколът беше утвърден от министрите на отбраната и на икономиката на служебното правителство и внесен за разглеждане в Министерския съвет. На заседание на Министерския съвет, проведено на 26.04.2017 г. е взето решение министрите на отбраната и на икономиката от следващото редовно правителство да подготвят пакет от документи, които да бъдат представени за разглеждане в Министерския съвет. Предложенията в настоящия доклад са в изпълнение на т.1 и т.2 от решенията, приети с Протокол № 19 на същото заседание. Предвид времевата фаза от изпълнението на проекта на ВВС и променената финансова рамка ще се наложи да се проведат допълнителни преговори с класираните страни, съгласно Протокола от работата на междуведомствената работна група, назначена със заповед № Р-53/10.03. 2017 г. на министър-председателя на Република България (за служебно ползване). В тази връзка предлагам да бъдат проведени преговори с тези страни, произтичащи от променените финансови и времеви параметри на проекта. С проекта на акт на Министерския съвет не се транспонират актове на ЕС, поради което не се налага изготвяне на справка за съответствие с европейското право. УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ, УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ, Извършеният анализ на средата за сигурност, на съществуващите рискове и заплахи показа, че превъоръжаването на Въоръжените сили на Република България с нова бойна техника ще осигури по-ефективно командване и управление, повишаване на мобилността и маневреността, бойната ефективност и защитеността на силите. Това ще спомогне за изпълнението на поставените им задачи по сигурността и стабилността в трите основни мисии на Въоръжените сили на Република България. Реализирането на трите проекта ще допринесе в голяма степен за преодоляване на съществуващия дефицит от способности във Въоръжените сили на Република България. Така ще бъде 5 постигната и необходимата оперативна съвместимост на Въоръжените ни сили със страните-членки на НАТО и ЕС при участие в съвместни операции. В тази връзка и на основание чл. 22, ал. 2, т. 11б от Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България предлагам Министерският съвет да разгледа и предложи за приемане от Народното събрание на Проект за инвестиционен разход „Придобиване и поддръжка на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”, на изменение и допълнение на проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“, приет с решение на 43-то Народно събрание на 02.06.2016 г., обн., ДВ, бр. 43 от 07.06.2016 г. и на проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“, приет с решение на 43-то Народно събрание на 02.06.2016 г., обн., ДВ, бр. 43 от 07.06.2016 г. ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ ПО ОБЩЕСТВЕН РЕД И СИГУРНОСТ И МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ

• Потребител
Публикува
Преди 3 минути, Capitainofmarine said:

Аз с Путин проблеми нямам, ние заедно владеем Булгаргаз и си пием на Валдай кафето заедно. виж с останалите някак...

А сега вижте какви са изискванията за бойни машини и си ги преведете на достъпен език и ще разберете за какво става дума.

Някои от изискванията са:
– Колесна формула 8х8 или 6х6 – според рода войски;
– Балистична защита – ниво 4 или 5 по STANAG 4569;
– Противоминна защита – 3в по STANAG 4569;
– Скорост при плаване – не по-малка от 8 км/ч;
– Оръдие с калибър не по-малък от 30 мм и сдвоена 7,62 мм картечница;
– Система за защита при радиоактивно, химическо и биологическо заразяване на местността.
При машините за всеки род войски има и специфични изисквани

о

Абе не Ти ли стига печалбата от оффшор бизнисът там в оня данъчен рай....

Само основаваш и затваряш фирмичките и препращаш писъмцата от пощенските боксове?

Ако искаш с оръжие да търгуваш прескочи със съмолетчето си тук Будапеща. Тук и да ти направят капан империалистите, Орбан няма да те предаде. Ще те покане на кафенце докато чакаш самолетчето на Путин и вечерята ще ти е в къщи....

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!