Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 24 минути, Ниkи said:

А всички координати из "картинката" какво са... вафли

800px-Twin_Paradox_Minkowski_Diagram_svg.png.9fc359f1a1fcc64706f0c8881c84c255.png

Докажи, ако не искаш да са ти празни словата

Това е графично представяне от перспективата на стационарния близнак, като са наложени паралелно линиите свързващи относително едновременни събития в различните ОС, в които се намира подвижният близнак. Тука отправната перспектива ти е тази на земята!

Айде направи си графиката като отправната перспектива я положиш да е от гледна точка на подвижиния близнак! Можеш ли, келеш! Не можеш! Иначе нямаше да драпаш толкова във всички теми за тоя парадокс....

Ето ти жокерче, ламуго!850868395_.jpg.6492943726e7eb5ef707a88bcbc973c6.jpg

имай предвид, че зелената линия изразява фактора на несъответствие между отчетите за време.... а червеното х-че е защото отчетите се разминават като стойности. 

И още едно жокерче, келеш! Траекторията на земята няма да е две прави линиии, както съм я изобразил вчера, когато си играх да чертая!

Редактирано от kipen
  • Мнения 4,6k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува
Преди 1 минута, scaner said:

Съсредоточаването на останалите е загуба на време в смисъла на търсената цел.

Въпрос на гледна точка. Благодарение на тези събития ти доказвам твърдението си.

Както забеляза, Гравити остана до края на дискусията и разбра доказателствата ми, а ти нищо не каза тогава. А сега говориш от разстояние. Дай конкретно

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 18 минути, Ниkи said:

С това разполагаме по условие

Като разполагаш по условие, тогава изчертай траекторията на земята в ОС на подвижния близнак! Не можеш! А иначе "доказваш"?!?!? 100% припокриване на поведението ти с модела "Самовлюбен нарцисист"!

Редактирано от kipen
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 5 минути, Ниkи said:

Благодарение на тези събития ти доказвам твърдението си.

Какво доказваш? Нищо и половина.

В задачата се търси едно, и се решава без излишни събития. Ти търсиш нещо друго, което го няма на чертежа - поради абстракцията, приложена за решаване на първата задача, и почваш да се тръшкаш. Това е някаква болест твоето...

Гравити мълчаливо те отсвири. Не заслужаваш никакво внимание. Държиш се като тъп трол. Факт.

• Потребител
Публикува
Преди 10 минути, kipen said:

келеш!

Като на боклук ли да ти отговоря или като на човек?

Преди 2 минути, scaner said:

Какво доказваш? Нищо и половина.

Без да си погледнал, доказателствата ми, коментара ти е безсмислен

• Потребител
Публикува
Преди 13 минути, Ниkи said:

Въпрос на гледна точка. Благодарение на тези събития ти доказвам твърдението си.

Както забеляза, Гравити остана до края на дискусията и разбра доказателствата ми, а ти нищо не каза тогава. А сега говориш от разстояние. Дай конкретно

Хайде без да си измисляш. Никакви доказателства нямаш. 

• Потребител
Публикува
Преди 1 минута, Gravity said:

Хайде без да си измисляш. Никакви доказателства нямаш. 

Ти се съгласи, че събитията липсват, като времеви координати на пътуващия близнак. Написано е в другата тема

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 10 минути, Ниkи said:
Преди 23 минути, kipen said:

келеш!

Като на боклук ли да ти отговоря или като на човек?

Няма какво да ми отговаряш на измислени от теб въпроси, които не съм ти задавал. Не само, защото:

Използваш други за достигане на целите ти;

Преувеличаваш собствената си значимост;

Изпитваш нереалистични фантазии за постижения;

Търсиш постоянно внимание с гаменско поведение;

Имаш чувство за изключителна правота;

Експлоатиращ си към другите;

Показваш арогантно, надменно и горделиво поведение;

Използваш отричащ механизъм, за да омаловажиш неадекватността или провалите си;

Или по-кратичко - проявяваш неоправдано, но пък типично поведение на нарцисист.

А и защото имаш задача, в която да се прояви ти изобщо компетентен ли си като се види как ще изчертаеш една траектория. Ето на това "отговори", а не както ти скимне да експлоатираш темите и да задръстваш с постовете си като типичен трол.

Редактирано от kipen
  • Потребител
Публикува
Преди 6 минути, Ниkи said:

Ти се съгласи, че събитията липсват, като времеви координати на пътуващия близнак. Написано е в другата тема

Явно нищо не си разбрал от това което казах там.

• Потребител
Публикува
Преди 19 минути, Gravity said:

Явно нищо не си разбрал от това което казах там.

Това са твоите думи от другата тема

Това което искаш да кажеш е че няма такива, които да пресичат триъгълника и частта от мировата линия на близнака до като е неподвижен в съответната система. И какво от това!

Поясни какво си казал

• Потребител
Публикува
Преди 25 минути, Ниkи said:

Това са твоите думи от другата тема

Това което искаш да кажеш е че няма такива, които да пресичат триъгълника и частта от мировата линия на близнака до като е неподвижен в съответната система. И какво от това!

Поясни какво си казал

Ти нали се беше обидил и беше спрял с дискусията? Ако ти е минало и искаш пак да дискутираме, питай там. Но не виждам голям смисъл. Пак ще повторим едни и същи неща. 

• Потребител
Публикува
Преди 48 минути, Gravity said:

Ти нали се беше обидил и беше спрял с дискусията?

Аз никога не се сърдя

Преди 48 минути, Gravity said:

Ако ти е минало и искаш пак да дискутираме, питай там.

Питах, но не ми отговаряш

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 17 часа, Станислав Янков said:

Има и по-прост пример от този с ползването на кватерниони. Същият е геометричен пример, за зависимости между параметри на кръгове в 2Д. Прегледай го и може и да откриеш некви "връзки"... като жокерче - лилавите две линии, с вписаните еднакви лилави кръгове, може да ти е комплексна равнина по "времевата" ос, върху която се проектират резултати от отношения в 4мерната структура на пространството на 4мерния модел... 

Но не се отнасяй до там, че да се идентифицираш с "наблюдател, движещ се по геодизични със скоростта на светлината", защото ще е повторение на предишните ти циклажи. Просто като искаш да приемеш "времевата ос" като 4-та пространствена в 4-мерен модел, не можеш да избягаш от ограниченията за физически смисъл! Опреш ли до възприятия, просто имаш "линия на времето" или "времеви поток", а останалото е имагинерно, независимо, че в света на метаметаиката е реално. 

Редактирано от kipen
  • Потребител
Публикува (edited)
On 19.05.2023 г. at 12:28, scaner said:

А Неволята винаги е полезна :)

Бе тя е полезна, ама не е приятно като ги покаже, че нещо си смотал...

On 19.05.2023 г. at 11:43, kipen said:

ъгълът на завъртане в комплексната равнина е:

θ=iln[γ(1+β)]

......

Така излиза, че почти правилно съм се ориентирал, че ще има два четвърт кръга, ама не точно. Защото в графиката за движението на земята в ОС на подвижния близнак, поради това, че описанието ще е чрез натурален логаритъм ще имаме отстояние 1 (+1 или -1, в зависимост накъде ще разположим да се движи земята - по +х или -х), а пък в точката на най-голямо отдалечаване на земята от близнака траекторията ще клони към стойността по ct, съответстваща на събитието. Т.е. не може да се определи точно в кой момент земята ще се отдалечи най-много. И това отстояние от [1] и неопределеността на стойността по ct идат точно поради "мигновената" смяна на ОСмите от подвижния близнак. 

Грешка 1. Няма да имаме отстояние в изчертаването на траекторията на земята, ни в началния момент, ни когато се върне до подвижния близнак.

Грешка 2. Няма да клони, а ще достига до т.t1.

Грешка 3. Ще е крива, хорда от кръг, като дължината й ще е същата каквато е на линията, измерена от стационарния близнак. Т.е. не точно "два четвърт кръга", а две хорди с дължина х% от тази на четвърт кръг.  ....0.8 е коеф. май, щото иде от v/c (по условие v =0,8с)

...или нещо такова:2.png.85dbbd1acbed810b9c699545938a7a56.png

Редактирано от kipen
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 1 час, kipen said:

Бе тя е полезна, ама не е приятно като ги покаже, че нещо си смотал...

Не ми харесва, че мировите линии не са прави. Както си ги нарисувал (на подвижния блзнак), той не се движи инерциално, а с непрекъснато ускорение.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 2 часа, scaner said:

Не ми харесва, че мировите линии не са прави.

А мен ме изненада! Щото излезна, че от гледна точка на пътуващият близнак, земята се движи неинерциално?!? И след като реших да търся разстоянието "земя-звезда" в оригиналния вид на "парадокса" се натъкнах и на статията в уики за това (невероятно ми е колко повече инфо има във варианта на английски, спрямо този на български?!?!?). Е, вече се ориентирах защо ми се получава така - просто различни "обстоятелства" приемам като предпоставки.

Преди 2 часа, scaner said:

Както си ги нарисувал (на подвижния блзнак), той не се движи инерциално, а с непрекъснато ускорение.

В означението смених заглавията на остите за времето, за да може да има реципрочност, а не че изобразявам перспективата на стацционарния близнак на земята. 

В смисъл, че след като по условие подвижният близнак не си променя скоростта, т.е. приемаме че се движи инерциално, то и оста на времето в неговата ОС трябва да е права.

Редактирано от kipen
  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува

Приятен клип, но моята актуална представа за времето се различава. Според мен, ЗАСЕГА (разбиранията ми в бъдеще могат да се променят, разбира се), Вселената се състои от безкраен брой измерения, които могат да формират всякакви различни реалности, зависими от консенсусите на съзнанията, които разиграват тези реалности.

При непроявена Вселена, с пълна симетрия, преди така наречения Голям взрив, всички измерения се движат със скоростта на светлина С, което от една центрирана гледна точка би представлявало пълен покой. В нашата реалност, съгласно общия консенсус, който всички тук сме приели с раждането си и до смъртта си, Вселената се състои от четири пространствени измерения - три "пространствени" и едно "времево". Първоначално, преди Големия взрив и началото на тази, нашата Вселена, четирите пространствени измерения са като всички останали безкраен възможен брой измерения и както всички останали - четирите също се движат със скоростта на светлината С (тоест - и те са в покой, както всички останали безкраен възможен брой измерения). От гледна точка на само четири измерения, те представляват или хипер-сфера, или хипер-елипсоид, въртящ се със скоростта на светлината С едновременно по четирите направления. Би могло да става дума и за безразмерна точка (от гледната точка на пълен покой), но по-вероятно ми се струва да говорим за хипер-сфера и хипер-елипсоид.

При Големия взрив на Вселената пълната симетрия, регистрацията на четирите (и на всички останали) измерения от центъра на хипер-сферата или хипер-елипсоида се нарушава и за четирите пространствени измерения, характерни за нашата Вселена, процесът се деформира до протичане и регистрация като стереографска проекция (същата, която Роджър Пенроуз използва за обясняването на поведението на неговите Туистори). С нарушаването на пълната симетрия и възприятие от центъра (пълния покой) към стереографско възприятие и проекция се формира обратна пропорционалност с константа на пропорционалност К, равна на скоростта на светлината С. По този начин (изместването от центъра към стереографската форма) три от четирите пространствени измерения на Вселената стават познатите три пространствени измерения, които са свързани с обратна пропорционалност К=С четвъртото пространствено измерение на Вселената, което по този начин става времево. От тук идва релативистката зависимост между пространството и времето и възможността пространство-времето на Вселената да се разширява и да се свива гравитационно като противоположния на разширението процес. С това нашата Вселена започва своето съществуване в проявена форма (ражда се).

Преходът от пълна симетрия към стереографска проекция на четири измерения, с обратна пропорционалност на три от тях (пространствените) спрямо четвъртото (времевото), позволява формирането на макроскопичните процеси, при които през всеки отрязък планково време Вселената заема определени, по-конкретизирани форми и състояние, ограничавани спрямо неограничените форми на неопределеност от общата вселенска маса (добре известната формула на неопределеността, вълната на Де Бройл). Така стават възможни и движенията с подсветлинни скорости на по-високите от фундаменталните, на макроскопичните нива - човешкият мозък е макроскопичен орган, поради което и ние възприемаме Вселената макроскопично, с подсветлинни скорости, с големи маси, които значително ограничават проявите на квантово-механичната неопределеност на макроскопично ниво.

• Потребител
Публикува
Преди 7 часа, Станислав Янков said:

Според мен, ЗАСЕГА (разбиранията ми в бъдеще могат да се променят, разбира се), Вселената се състои от безкраен брой измерения, които могат да формират всякакви различни реалности, зависими от консенсусите на съзнанията, които разиграват тези реалности.

Станиславе, какво мислиш по предложението ми да отвориш с този ти цитат нова тема в раздела "Лично творчество" и там да дискутираме?! Особено след публикувания разказ там, преди малко.

Не за друго, а щото тука е раздел "Физика" и нарушаваш доста от негласните ограничения за този форум. Във физиката "измеренията" не се движат. Също така няма повече от една реалност, а относителни реалности. А от неврофизиологията идва ограничението, че не "съзнането разиграва реалности(битиета)", а "реалността(битието) определя съзнанието"

• Потребител
Публикува
Преди 4 часа, kipen said:

Станиславе, какво мислиш по предложението ми да отвориш с този ти цитат нова тема в раздела "Лично творчество" и там да дискутираме?! Особено след публикувания разказ там, преди малко.

Не за друго, а щото тука е раздел "Физика" и нарушаваш доста от негласните ограничения за този форум. Във физиката "измеренията" не се движат. Също така няма повече от една реалност, а относителни реалности. А от неврофизиологията идва ограничението, че не "съзнането разиграва реалности(битиета)", а "реалността(битието) определя съзнанието"

Кой физически закон забранява да има неограничен брой непроявени за нас измерения? При суперструнната и в куп други теории има множество, в някои случаи дори над 20 измерения, повечето от които (всичко извън трите пространствени и времето) дори въздействат на планкови дължини. Има съвсем сериозни физически хипотези за огромен брой алтернативни версии на Земята, в алтернативни Вселени (донякъде свързано и с отдавна известния антропен принцип - спомни си кой го е създал) с най-различни условия, включително и без никакъв живот на нея и всичко това са купища и купища и купища допълнителни измерения, до които ние нямаме никакъв достъп. Нямаш никакъв научен аргумент, че измеренията не могат да бъдат произволен, до безкраен брой, до регистрацията на които ние да нямаме достъп. Това е насока на хипотези във физиката, която аз считам за съвсем възможна и меродавна и това, че на теб не ти харесва не е основание, пак да започваш разни кампании по прогонването ми от форума. На всичкото отгоре съм "пожалил" темата за гравитацията, както преди беше написал Скенер и пиша на правилното място, в тема с точното название, която не е започната от някой от вас, във вашите разговори не се бутам и преди този ми коментар, на това място не беше писано от седмици. Не разбирам, какво толкова се фиксираш в прогонването ми?! Какво чак толкова специално съм ти запречил?!

Част от забележките ти имат основание, просто направих бърз коментар на клипа, който споделих, без да се впрягам специално - не смятах да пиша повече, докато не отговори ти. И след като ми се наложи да отговарям - ще използвам случая, да направя малка корекция. На някакво ниво, конкретно преди Големия взрив, симетрията трябва да е пълна и това би значело, че тогава не е имало НИЩО! За регистрацията на НЕЩО, каквото и да е то, трябва да има разлики, промени. Като при съвсем спокоен басейн, в който си се топнал и направо ще заспиш от липсата на каквото и да било движение и усещане и от друга страна - като при бурна река, която те носи и мята и непрекъснато чувстваш разни промени и неравномерности. Тоталната симетрия, във всички отношения, е НИЩО и трябва нейното нарушаване и възникване на устойчиви неравномерностти, за да говорим за НЕЩО. Засега не знаем със сигурност, дали преди Големия взрив не е имало абсолютно НИЩО или все пак е имало все нещо, което се е "взривило" и ако е втория вариант, това нещо преди Големия взрив биха могли да са четирите измерения, преди прескок от центрирана към стереографска форма. Преди да се случи стереографския прескок (с него - и Големия взрив, с разширението на Вселената), тогава концентрираната в невъобразима компресия енергия на днешната Вселена може да е циркулирала със скоростта на светлината през четирите измерения, във всички посоки, които маломерна четириизмерна област позволява (максимална неопределеност и максимална ентропия на черна дупка). Това е просто нахвърляне на съмнения, които ще опитам да проверя, дали се доближават поне донякъде до вече разработени и повече или по-малко утвърдени хипотези относно пораждането и еволюцията на Вселената, но това няма да е сега - в момента нямам никакво време (затова и не съм си припомнил редица отдавна коментирани тук неща - не съм се занимавал с никакви физически тематики от месеци).

4-Dimensional Rotations – Page4 | Space Symmetry Structure (wordpress.com)

• Потребител
Публикува
On 15.06.2023 г. at 20:01, Станислав Янков said:

Кой физически закон забранява да има неограничен брой непроявени за нас измерения?

Това е насока на хипотези във физиката, която аз считам за съвсем възможна и меродавна и това, че на теб не ти харесва не е основание, пак да започваш разни кампании по прогонването ми от форума.

Станиславе, нищо не си разбрал от  поста ми? ...нямаше нужда от такава ирационална реакция, гарнирана с некви фантазии какво на мен "ми харесва"...

Ако не знаеш, във форума наистина  има раздел "Лично творчество". И някакъв човек беше публикувал негов разказ, като фабулата е около ИИ.

Предложението ми беше свързано с този факт, както и с това, че ползваш "съзнания, разиграващи реалностти". И съвсем сериозно ти предложиш да дискутираме там, щото познавам конкретно свързана с това научно-фантастична литература, която може и да ти послужи за вдъхновение.

П.п. А и първият ти цитиран въпрос няма връзка със забележката ми откъм научната страна на поста. 

• Потребител
Публикува

Кой физически закон забранява да има неограничен брой непроявени за нас измерения?

В двумерно пространство например, кулоновата и гравитационната константи, ще имат различна стойност, силното ядрено взаимодействие сащо. Законите се променят според обстоятелствата които ги характеризират. Но на практика за сега са засечени само 3D пространственни измерения. Времето обаче няма пространственни измерения, то измерва само движение в пространството, едно и също движение в пространството може да трае различно време и обратното, едно и също времетраене на движение може да бъде в различни дължини от пространството. Времето и пространството са различни понятия, обаче са взаимносвързани.

• Потребител
Публикува
On 15.06.2023 г. at 18:01, Станислав Янков said:

Кои физически закони забраняват да има розови еднорози?

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!