Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, gmladenov said:

На страници 9 и 10 от реферата си, Айнщайн пише следното:
https://users.physics.ox.ac.uk/~rtaylor/teaching/specrel.pdf

Physical Meaning of the Equations Obtained in Respect to Moving Rigid Bodies and Moving Clocks

If one of two synchronous clocks at A is moved in a closed curve with constant velocity until it returns to
A, the journey lasting t seconds, then by the clock which has remained at rest the travelled clock on its
arrival at A will be 2tv2/c2 second slow
.

Пусни превод в Гугъл ако не разбираш английски. Тук Айнщайн пише ... черно на бяло ... че подвижните
часовници изостават.

Значи Айншайн говори за физическо забавяне на часовници. Това първо означава, че забавянето не е
просто координатен ефект - както ти погрешно смяташ (вземи се образовай най-накрая). Второ, след
като е физически егфект, значи той задължително трябва да има механизъм на действие. Няма
физическо явление без механизъм на действие.

Та, в задачата се пита какъв е механизмът на действие на физическото забаване на часовници, за
което говори самият Айнщайн в реферата си.

Абе ти да не си повреден нещо в главата, нали преди само няколко поста ти писах за светлинните часовници и казах че всеки атом и частица е светлинен часовник.

• Мнения 4,6k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува
Преди 7 часа, gmladenov said:

защо движението забавя часовници.

Защото го гледаш и търсиш какво да правиш, или не.

Първата задачка която ни разясняваха - едно време, когато се учеше ЕИТ (електронно изчислителна техника),  че на техниката трябва да й казваме каква следваща стъпка да прави за "по-нататък". Тезей трябва да стигне до "клетката" от лабиринта, където е Минотавъра и да го убие. Какво трябва да направи, когато стигне до клетката?.. казвахме: Вади меча и убива животинчето!.. Не, разбира се - първо трябва да СПРЕ... и да се огледа.

Та - първо - за да "видим" движението, което ни интересува, трябва да се спрем - неподвижна гледна точка. И тогава да разкостим какво се вижда от разни събития на това, което се движи. Разбира се - това е наша гледна точка  и тези знания ще са относителни за тамошните явления. Мислено, защото знаем, че не се движим със скоростта на светлината във вакуум. Като спрем, си правим координатна система и ... пресмятаме видяното. И обратно - ако искаме да знаем какво вижда Минотавъра - ще трябва да го яхнем и да гледаме към Тезей... (второто е по-трудно за изпълнение, но ... мислено, може!)

...

(за да има движение с различни относителни скорости, това означава, че някоя от ИС е претърпяла ускорявания - тогава са се променяли условията за "ново" виждане на нещата в нея, за тамошния наблюдател - и той е променен!, макар че го възприемаме за наблюдател, като "нас")

...

• Потребител
Публикува
Преди 5 часа, Кибик said:

Абе ти да не си повреден нещо в главата, нали преди само няколко поста ти писах за светлинните часовници и казах че всеки атом и частица е светлинен часовник.

Според СТО всички подвижни часовници се забавят, включително и този на снимката.
Признавам те за гениий ако обясниш как движението на атомите забавя такива часовници. 🤣🤣

1.jpg.49c63c9d2e2c99e322fd23d820e93e66.jpg

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 8 часа, gmladenov said:

Хайде сега ти като голям разбирач по физика ми дай простичкото физическо обяснение
защо движението забавя часовници.

Ето ти го простичко - защото движението на часовниците е свързано с движение през четвърто измерение. Виж следващото изображение:

459221896_.jpg.2fa89fdc1b7aa6be4bb93e324a9bd630.jpg

Ако избереш втората скала (0 градуса отляво и 180 градуса отдясно) - когато се движиш по направление от центъра към нулата (наляво), ти не се движиш през всички останали градуси до 180 (реално е сфера и ти не се движиш през никое от останалите направления в сферата, освен през едното-единствено, което си избрал, в случая - нулата = 360 градуса). Колкото повече се движиш към 90 градуса (направо) - толкова по-малко се движиш към 0 градуса. Същото е и при часовниците. Колкото по-бързо се движиш през трите пространствени измерения - толкова по-бавно се движиш през четвъртото времево измерение (скоростта на часовниците се забавя). ДОПЪЛНИТЕЛНО ИЗМЕРЕНИЕ!

Естествено - не го пиша за теб, защото пак ще се направиш, че не разбираш, само показвам, какви елементарни неща се унижаваш да се правиш на неразбрал, все едно си бавноразвиващ (не ми се вярва да си чак толкова зле реално, по-вероятно само се правиш на малоумен, по известни само на теб причини).

Редактирано от Станислав Янков
  • Потребител
Публикува (edited)

Според СТО всички подвижни часовници се забавят, включително и този на снимката.
Признавам те за гениий ако обясниш как движението на атомите забавя такива часовници. 🤣🤣

Случва се, защото става дума за процеси по допълнително, четвърто измерение (виж предния ми коментар). Както трите измерения са характерни за цялата Вселена, по същия начин е характерно за цялата Вселена и четвъртото измерение, затова съотношенията на материалните движения през четирите пространствени измерения (особеностите на СТО и ОТО) са налични в цялата Вселена (те са повсеместни, навсякъде и неизбежни като смъртта 😛). Току-що си изработих признанието от Младенов, че съм гений! 🤣🤣🤣.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 52 минути, gmladenov said:

Признавам те за гениий ако обясниш как движението на атомите забавя такива часовници.

Да те перефразирам: "Според класическата физика подвижните часовници не се забавят. Признавам те за гении, ако обясниш какъв е механизмът те да остават синхронии." :) 

Но ти не си способен дори да разбереш колко тъпи въпроси задаваш. И това всъщност е голямата трагедия в случая, не това че не разбираш каквото четеш и работиш на фантазии... И конкретно, не ти е ясна дори класическата физика, във връзка с горния въпрос. А преди да питаш нещо по по-сложни теми, трябва да си изясниш по-простите, нал тъй?

Там, където няма взаимодействие, не може да се търси "механизъм" - търси се причина, това е нещо много по всеобхватно.  В нашият случай има причина, но няма механизми никакви :)

• Потребител
Публикува
Преди 2 часа, gmladenov said:

Продъжаваш да смесваш две различни неща и само се объркваш допълнително. Питахме те няколко пъти какво точно имаш предвид под "времето на подвижните се забавя".

Каза time dilation. Това е ефекта, при който собственото време между две събития на часовник подвижен в дадена система е по-малко от координатното време. Това е координатен ефект и няма никакъв механизъм. Ако разбираш основите ще ти е ясно.

Другото което споменаваш е цитата на Айнщайн (differential aging). Където два часовника се срещат два пъти и изтеклото време между раздялата и повторната среща е различно за всеки от тях. Това е реален еффект, който е експериментално проверен (https://en.wikipedia.org/wiki/Hafele–Keating_experiment). Но не може да се каже "времето за подвижния тече по-бавно", не само защото движението е относително, но те и двата може да се движат в дадена система и пак ще показват различно като се срещнат. Какъв механизъм търсиш тук? Така и не отговори. 

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 3 минути, Gravity said:

Какъв механизъм търсиш тук? Така и не отговори. 

Той формулирайки въпросът си чрез "механизъм" сам се вкарва в капан, затова не може да отговори :)

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 1 час, scaner said:

Той формулирайки въпросът си чрез "механизъм" сам се вкарва в капан, затова не може да отговори :)

Още не успява да разбере, че не търси механизми (особености) през три измерения, а точни геометрични особености (характеристики) на пространството през четири измерения (хиперболични неевклидови при СТО и сферични/елиптични неевклидови при ОТО). А сам пише (очевидно без разбиране), че Минковски говорел за хиперболична ротация през четири пространствени измерения при СТО! И после - все едно въобще не го е написал (ясно е, че никак не го е разбрал)!

• Потребител
Публикува
Преди 8 часа, gmladenov said:

Ами ето тука например:

https://physics.stackexchange.com/questions/728528/how-does-time-dilation-really-work

Аз тия линкове ти ги давам не да ми пишеш смайлита в отговор. Земи прочети малко се пообразовай,

What you need to understand is that the speed of light is not just the speed of light, it is the speed of causality. That is to say, it is the time it takes for two objects separated in space to affect each other.

Light is the mediator of the electro-magnetic force; the attraction/repulsion between two electrically charged particles occurs through the exchange of photons. So two electrons will be repelled from each other with a delay given by their distance apart divided by C.

But almost everything in our daily life is governed by the electromagnetic force. Electrons are held to atoms, atoms form molecules, molecules react with each other, materials expand and compress. All of these things are mostly driven by the attraction and repulsion of charges.

Time dilation in a light clock is observed because photons have further to travel and therefore the clock ticks slower; the ends of the clock look further apart (on average) because they are moving and the light has to catch-up. But this doesn't just apply to the clock. It applies to all of the other things I mentioned: atoms, molecules, springs, etc. The photons interacting with an electron in a orbit around an atom will experience the same apparent slowdown as the photon in the light clock.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 1 час, Кибик said:

Аз тия линкове ти ги давам ...

Мунчо, не са хаби да даваш линкове, които си намерил преди 5мин с чичко Гугъл.
Отдавна си доказал, че си гола водица. Няма нужда всеки ден да го доказваш. 🤣

Аз съм задал много прост въпрос: какво кара един механичен часовник да се забави когато
се движи. Дали е защото някакъв дух държи стрелките  на часовника и така той изостава
... или може би пружините на часовника отслабват от скоростта.

Очаквам някакво такова простичко обяснение, от което да стане ясно как механичните
часовници се забавят когато се движат.

Пак да кажа, чели сме теорията - доста повече от теб. Въпросът е как работят нещата на
практика. Хайде сега демонстрирай, че не си гола вода. 🤣

Редактирано от gmladenov
  • Потребител
Публикува
Преди 6 часа, Gravity said:

Но не може да се каже "времето за подвижния тече по-бавно"

Би ли ме цитирал къде съм казал, че "времето за подвижния тече по-бавно"? Нещо си измисляш.

Аз цитирах Айншайн, който пише, че подвижен часовник изостава. Сега търсим физическо обяснение
защо е така. Например, баба ти става от гроба и държи стрелките на подвижния часовник и затова
той изостава.

Нещо такова ... но не с баба ти, естествено, защото това би било бабини девитини. Говорим за реално
обяснение как един механичен часовник се забавя докато се движи.

Тук толкова изпечени научници са се събрали, а само общи/празни прикакзи чувам. 🤣

• Потребител
Публикува
Преди 2 минути, gmladenov said:

Би ли ме цитирал къде съм казал, че "времето за подвижния тече по-бавно"? Нещо си измисляш.

Аз цитирах Айншайн, който пише, че подвижен часовник изостава. Сега търсим физическо обяснение
защо е така. Например, баба ти става от гроба и държи стрелките на подвижния часовник и затова
той изостава.

Нещо такова ... но не с баба ти, естествено, защото това би било бабини девитини. Говорим за реално
обяснение как един механичен часовник се забавя докато се движи.

Тук толкова изпечени научници са се събрали, а само общи/празни прикакзи чувам. 🤣

То е същото, замени го с "подвижният изостава".

• Потребител
Публикува
Преди 1 минута, Gravity said:

То е същото, замени го с "подвижният изостава".

Последно, какво е физическото обяснение за това как подвижните часовници изоставят (или се забавят)?
Ти като изпечен научник не знаеш ли? Вие не ги ли учите тези неша още в предучилищна възраст? :rofl:

• Потребител
Публикува
Преди 26 минути, gmladenov said:

Последно, какво е физическото обяснение за това как подвижните часовници изоставят (или се забавят)?
Ти като изпечен научник не знаеш ли? Вие не ги ли учите тези неша още в предучилищна възраст? :rofl:

Добре де, ако двата часовника са подвижни, кой изостава?

• Потребител
Публикува
Преди 45 минути, gmladenov said:

Мунчо, не са хаби да даваш линкове, които си намерил преди 5мин с чичко Гугъл.
Отдавна си доказал, че си гола водица. Няма нужда всеки ден да го доказваш. 🤣

Аз съм задал много прост въпрос: какво кара един механичен часовник да се забави когато
се движи. Дали е защото някакъв дух държи стрелките  на часовника и така той изостава
... или може би пружините на часовника отслабват от скоростта.

Очаквам някакво такова простичко обяснение, от което да стане ясно как механичните
часовници се забавят когато се движат.

Пак да кажа, чели сме теорията - доста повече от теб. Въпросът е как работят нещата на
практика. Хайде сега демонстрирай, че не си гола вода. 🤣

Що се сърдиш сега бе този? Аз обяснението съм го дал вече няколко пъти. Не виждам смисъл да се повтарям.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 8 минути, Gravity said:

Добре де, ако двата часовника са подвижни, кой изостава?

Хайде да се фокусираме върху сценария, описан от Айнщайн: един часовник тръгва, прави
кръгче и се връща в същата точка. Според Айнщай този часовник е изостанал.

За хиляден път: какво е физическото обяснение за това изоставане?

Вие сте като двойкари на дъската: само мотаете учителката и шикалкавите, защото нямате
какво да кажете. Кажете нещо смислено най-накрая. Егаси научниците. 🤣

Редактирано от gmladenov
  • Потребител
Публикува
Преди 23 минути, gmladenov said:

Хайде да се фокусираме върху сценария, описан от Айнщайн: един часовник тръгва, прави

Вие сте като двойкари на дъската: само мотаете учителката и шикалкавите, защото нямате
какво да кажете. Кажете нещо смислено най-накрая. Егаси научниците. 🤣

Хайде първо да ми кажеш, можеш ли да се движиш по повече от едно направление в един и същи времеви момент? Можеш ли едновременно да тръгнеш хем наляво, хем надясно (можеш да пробваш и едновременно в трета посока - назад)?

• Потребител
Публикува
Преди 9 часа, scaner said:

"Според класическата физика подвижните часовници не се забавят. Признавам те за гении, ако обясниш какъв е механизмът те да остават синхронии."

Механизма е че нищо не им въздейства и затова остават синхронни.

• Потребител
Публикува
Преди 11 минути, Станислав Янков said:

Хайде първо да ми кажеш ...

Станиславе, аз питам защо един механичен часовник изостава. Това е въпросът ... а не той откъде
минава. И не, няма четвърто измерение, където часовника минава и изостава.

• Потребител
Публикува

Това което дава Айнщайн. Какво не ти харесва в него?

• Потребител
Публикува
Преди 33 минути, gmladenov said:

Станиславе, аз питам защо един механичен часовник изостава. Това е въпросът ... а не той откъде
минава. И не, няма четвърто измерение, където часовника минава и изостава.

Когато си в едно езеро, колкото и да питаш, защо докато плуваш, все си мокър, а не сух - никога няма да успееш да си отговориш. Съгласен ли си, че в един и същи момент можеш да се движиш само по едно направление в пространството и няма възможност да се движиш по повече от едно?

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 1 час, Джереми said:

Тогава защо това не се потвърждава на практика и практическите експерименти и рутина показват, че часовниците не остават синхронни в някои случаи, описани от СТО и ОТО, макар да трябваше да остават синхронни ВИНАГИ?

• Глобален Модератор
Публикува (edited)
Преди 3 часа, gmladenov said:

И аз те питам те за незнам кой път: какво е физическото обяснение за това, че според класическата механика подвижните часовници НЕ изостават?

Ако успееш да отговориш на този въпрос, си готов да разбереш и отговорът на твоят въпрос. Иначе какъв смисъл да ти се обясняват неща за който нямаш способност за разбиране?

Хайде, чакам! Стиска ли ти? :) Не мисля, че можеш да отговориш. Затова и повтаряш в захлас.

Преди 1 час, Gravity said:

Това което дава Айнщайн. Какво не ти харесва в него?

Ако можеше, щеше отдавна да ти отговори. Но не може. Затова се повтаря като сбъркан.

Редактирано от scaner
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 2 часа, Джереми said:

То и в СТО нищо не им въздейства, ама не остават синхронни. Следователно, липсата на въздействие не е фактор, който влияе върху отношението между часовниците. Това е логиката.

Нещо повече, липсата на въздействие изключва всякаквъв механизъм. Не може да има какъвто и да е механизъм, когато два обекта не взаимодействат. Затова самият въпрос е капан, в който Младенов се оплита до посиняване :) И повтарянето на този въпрос е чиста форма на тръшкане.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!