Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребители
Публикува (edited)
Преди 11 минути, laplandetza said:

Това не е вярно, не е само заради б12, и другите неща не са вярни. 

Майтап

Цитирай

Все пак съм пил ракия с един от професорите по физиология и знам добре какво говоря. 

То и кучетата се въртят около касапите..ама не стават за това

Преди 11 минути, laplandetza said:

Месото ко изясних , много жажно също е отношение между мазнини и въглехидрати. Без редовен прием на всякакви мазнини, вкл. животински вие си съкращавате живота

Много си зле, пич..

Белтъчините и мазнините се съдържат във всички видове ядки и семена (най-малкото)

Хлябът ти съдържа  десет процента протеини  

Редактирано от nik1
  • Мнения 172
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

Публикува
Преди 2 минути, nik1 said:

Майтап

То и кучетата се въртят около касапите..ама не стават за това

Много си зле, пич..

Белтъчините и мазнините се съдържат във всички видове ядки и семена (най-малкото)

Хлябът ти съдържа  десет процента протеини  

Ти изобшо не разбираш какво ти казвам, не говоря конкретно за храни , а за процентни съотношения и количества за цял примерно дневен прием, или седмичен. 
Колко да съм зле, има всякакви изследвания с които много от начетените хора не са съгласни, зашото са, както сега е известно , поръчкови. Отличнио знам шо е то да фалшифицираш изследвания, правиш по поръчка, точно поради един низ от такива проблеми, поради пронципност лежах в ареста, олекнах с много хиляди долари, загубих къщата си ит.н.т. и т.н.т. Тъй, кой сега бил зле  другарйу либерал капиталист!

Публикува

Конкретно за какви изследвания, най голямата световна фирма в производството на стоматологични материали , технологии, импланти, чрез своя подвластна фирма ползваше българския евтин достъпен и без реални регулации българския терен так да се каже.В момента , онова с което правихме изследвания носи стотици милиони печалби и е с доста съмнителна клинична статистика, заявявам директно фалшива. Няма да кажа конкретните имена на корорация и отделните свързани хора.Биха ме съдили за много хиляди, вече платих премного.............

  • Потребители
Публикува (edited)
Преди 16 минути, laplandetza said:

Ти изобшо не разбираш какво ти казвам, не говоря конкретно за храни , а за процентни съотношения и количества за цял примерно дневен прием, или седмичен. 
 

Явно не се сещаш че древните са имали богат набор от храни и източници..

"Процентното съотношение" е напасвано (при приматите и древните ) по метода на пробите и грешките и е въпримано чрез културата на хранене...

Без книги ,  чаткаш ли

 

 

 

 

Редактирано от nik1
Публикува
Преди 7 минути, nik1 said:

Явно не се сещащ че древните са имали богат набор от храни и изтоници..

"Процентното съотношение" е напасвано (при приматите и древните ) чрез културата на хранене...

Без книги ,  чаткаш ли

 

 

 

 

Имах в предвид съвременния човек, древните са си древни ,в случая гледам напред.
Да ти кажа до преди 100 години, какво са ми казвали на мен моите предци, хората по селата са имали разнообразие, но редовия селянин е ял ограничена храна, месо рядко, масло рядко, щйца рядко и пр. Пазели, събирали и са продавали за да превърнат в пари. Основно хляб, сирене, сланина, маз, лук, картоф ако е имало, отпадъчно месо , боб и такива с по малка стойност храни. Много от тях са браконерствали, дивеча се е консумирал, много зайци, дивипрасета, птици .

  • Потребител
Публикува

Човекът еволюционно е всеяден. Всички представители на рода Хомо са били всеядни. Всеки, който твърди за някакво плодоядене, да каже какви плодове са яли първите хора в сухите равнини на източна Африка

  • Потребители
Публикува
Преди 8 минути, laplandetza said:

Конкретно за какви изследвания, най голямата световна фирма в производството на стоматологични материали , технологии, импланти, чрез своя подвластна фирма ползваше българския евтин достъпен и без реални регулации българския терен так да се каже.В момента , онова с което правихме изследвания носи стотици милиони печалби и е с доста съмнителна клинична статистика, заявявам директно фалшива. Няма да кажа конкретните имена на корорация и отделните свързани хора.Биха ме съдили за много хиляди, вече платих премного.............

А месодобивната, месопреработвателната, млякодовивната млякопреработващата викаш са ангелски..

Публикува
Преди 1 минута, nik1 said:

А месодобивната, месопреработвателната, млякодовивната млякопреработващата викаш са ангелски..

Не, разбира се. Това е друга страна имаща огромно значение за съврем. диета.
Казах нещо за ограничаване достъп до качествена храна, сещай се.

  • Потребители
Публикува (edited)
Преди 15 минути, самотния вълк said:

Човекът еволюционно е всеяден. Всички представители на рода Хомо са били всеядни. 

Какво точно значи това?

Анатомията ни съотвества на хербивора

Ако говорим за физиология.. Имаме ли  екологичните филтри  на всеядните (омнивора)? Отговорът е твърдо  "не" - патогените и бактерии в месото ни разболяват и убиват.

 

Тогава какво?

Да приемем че месоти е полезно или незаменимо.. Със сигурност -  не  - има критична маса от изследвания по тези въпроси

 

Цитирай

Имах в предвид съвременния човек, древните са си древни ,в случая гледам напред.image.gif.82f3a26c82acbdecb46f29856765b792.gif

Съвременият човек има богат избор от храни, и той ще става по-богат - няма пропблем в това отношение..

 

Редактирано от nik1
  • Потребител
Публикува
Преди 6 минути, nik1 said:

Какво точно значи това?

Анатомията ни съотвества на хербивора

Ако говорим за физиология.. Имаме ли  екологичните филтри  на всеядните (омнивора)? Отговорът е твърдо  "не" - патогените и бактерии в месото ни разболяват и убиват.

 

Стотици хиляди години еволюция, хиляди поколения хора доказват обратното

Публикува
Преди 10 минути, nik1 said:

Какво точно значи това?

Анатомията ни съотвества на хербивора

Ако говорим за физиология.. Имаме ли  екологичните филтри  на всеядните (омнивора)? Отговорът е твърдо  "не" - патогените и бактерии в месото ни разболяват и убиват.

 

Тогава какво?

Да приемем че месоти е полезно или незаменимо.. Със сигурност -  не  - има критична маса от изследвания по тези въпроси

 

Съвременият човек има богат избор от храни, и той ще става по-богат - няма пропблем в това отношение..

 

Всички хоминиди от последните няколко милона години са били всеядни. Съвременния човек е загубил доста от дивото в себе си. Кога за последно си ял сурово сърце примерно, преди години е било нормална практика сурови органи за консумация, особенно черен дроб и мозък.
Това както и да е. но ако твърдиш , че месото не е полезно , това вече е пълна псевдонаука и олигофрения.

  • Потребители
Публикува (edited)
Преди 42 минути, самотния вълк said:

Стотици хиляди години еволюция, хиляди поколения хора доказват обратното

Не съм съгласен.

Патогените в суровото месо ни разболяват и убиват, защото нямаме необходимите екологичните филтри , но омнивора няма проблем със суровото месо

 

Приготвеното  на огън месо също ни вреди  ( древните са живяли кратко, за да усетят негативните ефекти)

https://www.pcrm.org/good-nutrition/nutrition-information/processed-meat

https://www.naturalnews.com/025957_meat_eating_cancer.html#ixzz3x2FpNg3r

 

Месотото ни действа по принцип канцерогенно.

-хипер (засилената) хормоналните реакции при консумацията на разни/определени меса, която е причина за рак в хормонално-сензитивните органи

-съставки на червеното месо, свързани/корелиращи с рака 

-липсата на важни антиоксиданти, на фибри и на такива минерали в месото, които имат "предпазващи" свойства

 

И немалко  други заболявания са свързани с употребата на месо, 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26017245

https://care.diabetesjournals.org/content/27/9/2108.full

И т.н.

Стотиците хиляди години еволюция не са били достъчни..

 

 

Редактирано от nik1
  • Потребители
Публикува
Преди 17 минути, laplandetza said:


Това както и да е. но ако твърдиш , че месото не е полезно , това вече е пълна псевдонаука и олигофрения.

С прост човек не можеш да се разбереш.  Не  го твърдя аз, а авторитетни организации..

 

Преди 25 минути, laplandetza said:

Кога за последно си ял сурово сърце примерно, преди години е било нормална практика сурови органи за консумация, особенно черен дроб и мозък.

С прост човек не можеш да се разбереш... 

Консумирани са ги защото и когато в месотото е нямало патогени и не гниело..

Лично аз ям сурова кайма (с подправки), която  е съхранявана при определени условия и която е минала контрол (вкл и месото на закланото живортно)

 

 

  • Потребител
Публикува (edited)

2х смлян бивстек. Да е мек като крем. 1/2 глава лук. Пюре от домати/кечуп?/, горчица, чер и червен пипер, воустер сос и жълтъка на 1 яйце. Смесва се много добре и със припържени филийки и много халби биричка се консумира.....Наздраве.

Редактирано от Skubi
  • Потребител
Публикува
Преди 11 минути, nik1 said:

Консумирани са ги защото и когато в месотото е нямало патогени и не гниело..

В крайна сметка има или няма патогени в месото? Или месото на дивите племена, които още го ядат сурово е различно от месото в магазина?

  • Потребители
Публикува
Преди 3 минути, самотния вълк said:

В крайна сметка има или няма патогени в месото? Или месото на дивите племена, които още го ядат сурово е различно от месото в магазина?

Т.е.?

В месото може да има  различни патогени  (основно бактерии и произвежданите от тях токсини) , който със сигурност ни разболяват или убиват..Може и да няма патогени.

За тези патогени омнивора имат екологичен филтър (това е стомахът и ph - числото, където "лошите" бактери  се унищожават), и вероятно имат други типиве защити..

  • Потребител
Публикува (edited)

Зеленчукът - витаминозна бомба за мъжете

И какви са неговите полезни свойства

12 октомври 2019, 16:38

 

Листните зеленчуци предоставят повече хранителни вещества от всяка друга храна. Спанакът съдържа мазнини и въглехидрати, нишесте, витамини А, Е, С, Н, К, РР, витамини от групата В, бета каротин. Освен това в спанакът има много калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, желязо, цинк, мед и селен.

Витамините А и С в зеленчука се запазват при термична обработка.

Установено е, че 80 г пресен и 200 г сготвен спанак покриват половината от дневната нужда от витамин С. Ниската калоричност на спанака го превръща в изключително подходяща диетична храна.

Той обаче бързо изгубва ценните си свойства.

Спанакът засища и снабдява организма с хранителни вещества, чисти го от шлаки и токсини. Само морковите съдържат повече каротин от спанака, а благодарение на високото съдържание на желязо в него хемоглобинът се активизира и снабдява по-добре клетките с кислород.

Много полезен за бременни жени и малки деца, тъй като съдържа почти всички необходими витамини и много минерали. Усвоява се прекрасно, защото има вещества, които стимулират действието на слюнчените жлези.

Спанакът предпазва от повреждане лигавиците, нормализира въглехидратната обмяна, участва в изработката на важни за организма хормони и помага за вталяване. Хората, които са под стрес, възстановяват спокойствието и работоспособността си с помощта на спанак.

Ниската калоричност на спанака го превръща в изключително подходяща диетична храна.

Редактирано от makebulgar
  • Потребители
Публикува
Преди 18 минути, Skubi said:

Суджука, луканката, пъстармата да не ги готвиме, нито пушим. Само ги сушим....Нали?

 

Щом е червено месцето....Ах-ах-аххх

 

  • Потребители
Публикува (edited)
Преди 1 час, самотния вълк said:

В крайна сметка има или няма патогени в месото? Или месото на дивите племена, които още го ядат сурово е различно от месото в магазина?

Инутите страдат от същите болести, причинени от патогените, развиващи се в суровото месо /части и органи/, както всички останали хора.
Засегнати са от ботулизъм (разбираемо е защо имат най-висoките нива) , веротоксична Escherichia coli O157:H7, и салмонелоза

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1002567/

Цитирай

Alaska Natives have one of the highest rates of food-borne botulism worldwide. All outbreaks have been associated with the consumption of native foods, but in recent years outbreaks have occurred in previously unaffected areas and have involved new food items. Five botulism outbreaks occurred between 1975 and 1985 in an area of southwestern Alaska without previous confirmed outbreaks and among one ethnic group, the Yupik Eskimo. Of the 5 outbreaks, 3 were associated with fermented beaver tail, a nontraditional native food recently introduced into the region. Preparation techniques vary widely within villages and among ethnic groups. Traditional fermentation techniques have changed over the past 50 years; current preparation methods used by some families and ethnic groups may be more favorable for Clostridium botulinum growth. Prevention efforts should be targeted at high-risk subgroups of Alaska Natives who appear to have modified traditional practices and increased their risk of food-borne botulism.

 

https://www.wired.com/2011/02/disease-botulism-arctic/

 

 

https://academic.oup.com/aje/article-abstract/96/2/153/118571?redirectedFrom=fulltext

 

Цитирай

Аn outbreak of Salmonella enteritidis gastroenteritis occurred in Tununak, Alaska, a small Eskimo village on the Bering Sea. Illness histories obtained from all 265 villagers revealed that 105 persons had symptoms compatible with salmonellosis for an overall attack rate of 40%. Symptoms consisted of fever, chills, nausea, vomiting, cramps, and diarrhea. Of the 99 persons who ate whale meat, 93( 94%) became ill. S. enteritidis was cultured from samples of the meat. 

 

 

 

 

Редактирано от nik1
  • Потребители
Публикува

ОТ  - излизам извън темата

Е то проблемът е в това че в зеленчуците и плодовете  не са достъпни за повечето хора - скъпи са и призводството им енегроемко, тридоемко и неекологично (защото има голям разход на вода и енергия)

Докато голяма част домашни животни преработват почти всякаква растителна маса , чрез бактериите. живеещи в стомасите (с изкл. на свинете и пилетата)  - с малки участие на човешки труд и допълнителна енергия, те са един вид "екологично съвместими", ..то производството на зеленчуци, плодове и ядки не е екологично съвместимо 

Апропо, допълнителното изхранване на домашите животни е с жито (или царевица), но култуивираното жито е "супертрева", която не изисква толкова висок разход на човешки труд (още повече че процесите са механизирани), вода и енергия, колкото производството на зеленуци. Те не са и трайни, което прави икономиката им по комлицирана
Да, житните площи се наторяват, но това важи и за зеленуците площи, и тези с плодни дръвчета..

:) В крайна сметка играта (икономическата) не върви към вегетарианство или веганство, а към инсективорство

Това го казва FAO:

http://www.fao.org/3/i3253e/i3253e.pdf

http://www.fao.org/edible-insects/en/
 

Цитирай

 

Trends towards 2050 predict a steady population increase to 9 billion people, forcing an increased food/feed output from available agro-ecosystems resulting in an even greater pressure on the environment. Scarcities of agricultural land, water, forest, fishery and biodiversity resources, as well as nutrients and non-renewable energy are foreseen. 
Edible insects contain high quality protein, vitamins and amino acids for humans. Insects have a high food conversion rate, e.g. crickets need six times less feed than cattle, four times less than sheep, and twice less than pigs and broiler chickens to produce the same amount of protein. Besides, they emit less greenhouse gases and ammonia than conventional livestock. Insects can be grown on organic waste. Therefore, insects are a potential source for conventional production (mini-livestock) of protein, either for direct human consumption, or indirectly in recomposed foods (with extracted protein from insects); and as a protein source into feedstock mixtures.


 

 

  • Потребители
Публикува (edited)
National Institutes of Health (NIH) - Turning Discovery into Health
 

Vegetarian Diets Linked to Lower Mortality

 

И едно изследване от Австралия:

Vegetarian diet and all-cause mortality: Evidence from a large population-based Australian cohort - the 45 and Up Study.

 

Цитирай

 

Abstract

The vegetarian diet is thought to have health benefits including reductions in type 2 diabetes, hypertension, and obesity. Evidence to date suggests that vegetarians tend to have lower mortality rates when compared with non-vegetarians, but most studies are not population-based and other healthy lifestyle factors may have confounded apparent protective effects. The aim of this study was to evaluate the association between categories of vegetarian diet (including complete, semi and pesco-vegetarian) and all-cause mortality in a large population-based Australian cohort. The 45 and Up Study is a cohort study of 267,180 men and women aged ≥45years in New South Wales (NSW), Australia. Vegetarian diet status was assessed by baseline questionnaire and participants were categorized into complete vegetarians, semi-vegetarians (eat meat≤once/week), pesco-vegetarians and regular meat eaters. All-cause mortality was determined by linked registry data to mid-2014. Cox proportional hazards models quantified the association between vegetarian diet and all-cause mortality adjusting for a range of potential confounding factors. Among 243,096 participants (mean age: 62.3years, 46.7% men) there were 16,836 deaths over a mean 6.1years of follow-up. Following extensive adjustment for potential confounding factors there was no significant difference in all-cause mortality for vegetarians versus non-vegetarians [HR=1.16 (95% CI 0.93-1.45)]. There was also no significant difference in mortality risk between pesco-vegetarians [HR=0.79 (95% CI 0.59-1.06)] or semi-vegetarians [HR=1.12 (95% CI 0.96-1.31)] versus regular meat eaters. We found no evidence that following a vegetarian diet, semi-vegetarian diet or a pesco-vegetarian diet has an independent protective effect on all-cause mortality.

 

 

 

The long-term health of vegetarians and vegans

 

 

Цитирай

 

Abstract

Vegetarians, who do not eat any meat, poultry or fish, constitute a significant minority of the world's population. Lacto-ovo-vegetarians consume dairy products and/or eggs, whereas vegans do not eat any foods derived wholly or partly from animals. Concerns over the health, environmental and economic consequences of a diet rich in meat and other animal products have focussed attention on those who exclude some or all of these foods from their diet. There has been extensive research into the nutritional adequacy of vegetarian diets, but less is known about the long-term health of vegetarians and vegans. We summarise the main findings from large cross-sectional and prospective cohort studies in western countries with a high proportion of vegetarian participants. Vegetarians have a lower prevalence of overweight and obesity and a lower risk of IHD compared with non-vegetarians from a similar background, whereas the data are equivocal for stroke. For cancer, there is some evidence that the risk for all cancer sites combined is slightly lower in vegetarians than in non-vegetarians, but findings for individual cancer sites are inconclusive. Vegetarians have also been found to have lower risks for diabetes, diverticular disease and eye cataract. Overall mortality is similar for vegetarians and comparable non-vegetarians, but vegetarian groups compare favourably with the general population. The long-term health of vegetarians appears to be generally good, and for some diseases and medical conditions it may be better than that of comparable omnivores. Much more research is needed, particularly on the long-term health of vegans.

 

 

Редактирано от nik1
  • Потребител
Публикува

Икономиката излиза на сметка когато към сметката прибавиш и разходите за доктор, за операция на сърцето и стент, за химиотерапия и други подобни, които се налагат в следствие на консумацията на месо и мазни животински продукти. Тоест зеленчука и ядките могат да ти излезнат малко скъпо днес, но в преспектива ти спестяват разходи.

  • Потребители
Публикува
Преди 13 часа, nik1 said:

B12 се намира в изпраженията . Може да се регенира в организма на приматите като се приемат и изпражнения. 

PS

Vitamin B12 synthesis by human small intestinal bacteria

Цитирай

Abstract

....

....

Human faeces contain appreciable quantities of vitamin B12 or vitamin B12-like material presumably produced by bacteria in the colon, but this is unavailable to the non-coprophagic individual.

......

......

 

 

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!