Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител
Публикува
Преди 13 минути, makebulgar said:

Иначе разбира се, че всеки може да яде веганската и вегетарянската храна, като нито ще остане гладен. Като добавиш към твоята всеядна храна разнообразната веганска храна, която Олсън описва реално ще ядеш по-разнообразно от него. Фактически обаче ще си по-зле от него, тъй като храната която той не яде, но ти ядеш вероятно ще е доста мазна, преработена, подправена, осолена и вредна.

В точка четири на статията се разглежда разнообразието. Излиза, че тази констатация не е вярна. 

  • Мнения 172
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 57 минути, самотния вълк said:

В точка четири на статията се разглежда разнообразието. Излиза, че тази констатация не е вярна. 

Кое по-точно не е вярно от констатацията, че храната му е много разнообразна?

Редактирано от makebulgar
  • 2 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува

Да представя все пак алтернативната гледна точка според която холестерола далеч не е най-важния фактор допринасящ за съдерчно съдови заболявания. Инсулиновата резистентност е 11 пъти по-вредна.

 

 

  • Потребител
Публикува (edited)

Но са представили нещата малко с реверсивна психология.

Заглавието на статията е, че недостатъчното ядене на въпросните 6 вида храни води до по-висок риск за сърдечносъдови заболявания и смърт, но всъщност проблема е основно в надебеляването с преяждане с месо, сланина, сирене, кюфтета, манджи, хляб, бира, ракия, пържени неща, коли, сладоледи и понички. Ако на ден ядеш по 3000 ккал от вредните храни, колкото и от шесте описани вида полезни храни да добавяш няма да се спасиш от сърдечен удар и диабет. 

Представили са нещата без да забраняват някоя храна, а като изтъкват какви храни да ядем повече. 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикува
Преди 30 минути, Кибик said:

Да представя все пак алтернативната гледна точка според която холестерола далеч не е най-важния фактор допринасящ за съдерчно съдови заболявания. Инсулиновата резистентност е 11 пъти по-вредна.

Инсулиновата резистентност е следствие от високия холестерол, затлъстяването и яденето на много мазна храна и захар.

  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 1 час, makebulgar said:

Добро изследване, което трябва да направи хората по-големи вегетарянци. 

Явно не си прочел внимателно статията. Типично. 

Изрично са написали че в тия изследвания са изключили вредните и преработените храни. Прочети внимателно отново, Маке. 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикува

Хубаво са ги изключили, но само по себе си яденето на плодове, зеленчуци, ядки, боб и риба не са достатъчни, за да си предпазиш сърцето. Трябва да изключиш и вредните храни и да намалиш калориите. 

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува

Вкъщи яжте месо колкото искате. В училище няма.

Даниела Дийл АРД

28.09.202328 септември 2023

Във Фрайбург началните училища предлагат вече само вегетариански обяд. "Ние не забраняваме месото. Вкъщи яжте колкото искате." Причината: месните ястия са по-скъпи от вегетарианския обяд, който струва вече 4,40 евро.

В държавните начални училища на Фрайбург вече се предлага само вегетарианска храна. Както винаги има и доволни, и разочаровани: едните родители се радват, че в училище децата ще се хранят вегетариански, други се ядосват, че им налагат чуждо мнение.

А какво мислят в Министерството по прехраната, селските региони и защитата на потребителите на провинция Баден-Вюртемберг? Там са против чисто вегетарианското меню в училище. Защото експертите на министерството смятат, че в малки количества месото допринася за балансираното хранене. По друг начин мисли Щефани Клайн от Германското дружество по прехраната (ГДП). Пред германската обществено-правна медия АРД тя казва, че от гледна точка на физиологическите нужди на човека изобщо не е необходимо обядът да съдържа месо. Като цяло дружеството приветства решението на властите във федерална провинция Баден-Вюртемберг да заложат повече на растителните храни.

Не е ясно каква част от училищата в Германия следват този модел, т.е. предлагат само вегетариански ястия или пък вегетарианска алтернатива на традиционното меню. За това липсват официални данни. Много общини обаче са се задължили да предлагат в училищата поне едно вегетарианско ястие, припомнят от Националния център за качество на храните в детските градини и училищата (НЦКХ), пише АРД.

Всяка провинция решава сама

Храната в училищата е въпрос от компетенциите на отделните провинции. Ще рече, че 16 германски провинции могат да имат 16 различни концепции за изхранването на учениците. Задължителни предписания няма - важното е целодневните училища, в които учат 3,5 милиона деца, да предлагат обяд.

Какво обаче да включва този обяд - това не е регламентирано. Затова менюто може да се различава съществено в различните провинции, общини или училища - въпреки че Германското дружество по прехраната отдавна е разработило много подробни стандарти за храната в училищата. Там се препоръчва ежедневно да се консумират зеленчуци и зърнени продукти, включително сурови зеленчуци два пъти седмично и поне веднъж пълнозърнести продукти. Месото или колбасите трябва да присъстват в менюто само веднъж седмично, както риба. Това са препоръките за т.нар. смесено хранене, което означава и малко месо.

Ясни препоръки, слабо приложение

Според информацията на уебстраницата на НЦКХ, цитирана от АРД, само Берлин, Бремен, Хамбург, Саарланд и Тюрингия са въвели задължително спазване на стандартите за качество на ГДП. Сега федералният министър на земеделието Джем Йоздемир е решен да се справи с този проблем: до 2030 година тези стандарти за качество на храната в училище трябва да станат задължителни за всички училища в Германия. Освен това се предвижда да бъде увеличен делът на регионалните и сезонните плодове и зеленчуци, както и на тези от биологично производство. Освен това ще се разшири предлагането на алтернативни храни на растителна основа. Федералното правителство вече е одобрило програмата, остава до края на годината да бъде разработена и подробна стратегия за храната в училищата.

Вегетарианската храна обикновено помага за устойчивото развитие. Добре известно е, че при производството на животински продукти като месо, яйца, мляко и млечни продукти, се отделят значително повече емисии, отколкото при отглеждането на растителните храни, допълва АРД и дава следния пример: от гледна точка на отделените въглеродни емисии един килограм телешко месо се равнява на около 2,5 килограма сирене и цели 8 килограма леща.

Не забрана на месото, а мярка за икономии

От АРД уточняват, че властите в град Фрайбург са премахнали месото от менюто в училищата по финансови причини. От тази учебна година обядът вече струва 4,40 евро вместо 3,90 евро. Ако то включваше и месо, щеше да е още по-скъпо. Причината е, че увеличението на цените и инфлацията се усещат и от общините, уверяват от кметството.

Затова кметът на града Мартин Хорн се гневи на заглавия от рода на "Забраняват месото". В тази връзка той казва пред АРД следното: "Вкъщи яжте колкото искате месо - сутрин и вечер, или пък през нощта, ако желаете. Но ние предлагаме в училищата вкусно и достъпно хранене с био-, регионални и сезонни продукти."

https://www.dw.com/bg/vksi-azte-meso-kolkoto-iskate-v-ucilise-nama/a-66949988

  • Потребител
Публикува
Преди 19 минути, makebulgar said:

месните ястия са по-скъпи от вегетарианския обяд,

Това не е вярно,в смисъл че е манипулация. Веднъж си купих пет вегетариански кюфтета и ги изядох. След два часа отново бях гладен като вълк...

  • Потребител
Публикува
Преди 13 минути, deaf said:

Това не е вярно,в смисъл че е манипулация. Веднъж си купих пет вегетариански кюфтета и ги изядох. След два часа отново бях гладен като вълк...

Това е заради разширения стомах. С времето става по малък и се засища с по малко. :)

 

  • Потребител
Публикува

Друг пример за множество хора и институции преминали към растителния режим изключващ месото са студентите от някои университети във Великобритания, чийто студенстски съвети приели да извадят ястията съдържащи месо от менютата на университетските столове.  Такива университетски решения са приети в университетите на Оксфорд, Кембридж, Единбург, Лондонския университет "Голдсмит", Лондонското училище по икономика и др. Целта на тези решения е да се намали изхвърлянето на парникови газове от отглеждане на животни за консумация, и решаване на проблемите с климатичните промени. 

По същия начин месото е сведено до минимум в менюто на университетските столове в Берлин от октомври 2021г. Германия е най-високия процент вегетарянци и вегани в Европа. В Германия имало около 3,6 милиона вегетарянци и 2,6 милиона вегани.  

  • Потребител
Публикува
On 11.07.2023 г. at 12:33, makebulgar said:

Инсулиновата резистентност е следствие от високия холестерол, затлъстяването и яденето на много мазна храна и захар.

Това което се опитват да кажат е, че яденето на месо и особенно на яйца не е вредно ако е в разумни количества, докато яденето на тестени и захарни изделия е вредно дори и в малки количества.

А в БГ ако станат вегатарианци хората ще ядат само тестени изделия. Което според този авторитет е вредно.

По-добре пилешко, яйца и салата отколкото хляб и салата.

  • Потребител
Публикува

Там е работата, че хляба конкретно не ти е виновен. Можеш да си ядеш колкото искаш хляб, но ако не спреш крекерите, и всичко солено и сладко губиш контрол. Хляба те засища, а силно подправените, солените и сладките храни те карат да ядеш свръх нуждите си.

Месото пък освен, че е с много мазнини, които са енергия и калории, е вредно при разграждането му - отделят се разни амоняци, пикочни киселини в повече и организма губи ресурси да се бори с тях. 

  • 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува

В Дания решиха да премахнат червеното месо от менюто на училищата и детските градини

Забраната за говеждо, агнешко и телешко месо за деца ще влезе в сила от следващата учебна година. Засега само в Копенхаген, но ако експериментът бъде признат за успешен, тогава иновацията ще засегне всички образователни институции в страната.  Длъжностните лица са сигурни, че консумацията на червено месо е ужасно вредна за околната среда и е необходимо да се формира "правилният екологичен дневен ред" буквално от детската стая. В момента говеждото и агнешкото месо представляват едва 0,6% от хранителния режим на местните училища и детски градини. Но това вече е много, защото климатичната криза изисква датчаните да променят начина си на хранене. Плюс това, отглеждането на говеда и овце е доста скъпо в сравнение с това на пилета или прасета. Между другото, свинско месо (като изключение), пиле и риба все още ще трябва да присъстват в училищното меню. Червеното месо се планира да бъде заменено с бобови растения. Йорген Е. Олесен, професор в катедрата по агроекология в университета в Орхус, твърди, че това може да има благоприятен ефект върху децата и младите хора. Те могат да свикнат с факта, че по-малко месо в ястията също може да бъде от полза. И повече растителни храни определено са необходими в диетата.

  • Потребител
Публикува
On 2.10.2023 г. at 17:33, makebulgar said:

Там е работата, че хляба конкретно не ти е виновен. Можеш да си ядеш колкото искаш хляб, но ако не спреш крекерите, и всичко солено и сладко губиш контрол. Хляба те засища, а силно подправените, солените и сладките храни те карат да ядеш свръх нуждите си.

Месото пък освен, че е с много мазнини, които са енергия и калории, е вредно при разграждането му - отделят се разни амоняци, пикочни киселини в повече и организма губи ресурси да се бори с тях. 

Оооо, виновен е. Около 10% от населението има алергия от глутен. Откъде мислиш идва тази алергия?

Преди 10 часа, makebulgar said:

В Дания решиха да премахнат червеното месо от менюто на училищата и детските градини

Забраната за говеждо, агнешко и телешко месо за деца ще влезе в сила от следващата учебна година. Засега само в Копенхаген, но ако експериментът бъде признат за успешен, тогава иновацията ще засегне всички образователни институции в страната.  Длъжностните лица са сигурни, че консумацията на червено месо е ужасно вредна за околната среда и е необходимо да се формира "правилният екологичен дневен ред" буквално от детската стая. В момента говеждото и агнешкото месо представляват едва 0,6% от хранителния режим на местните училища и детски градини. Но това вече е много, защото климатичната криза изисква датчаните да променят начина си на хранене. Плюс това, отглеждането на говеда и овце е доста скъпо в сравнение с това на пилета или прасета. Между другото, свинско месо (като изключение), пиле и риба все още ще трябва да присъстват в училищното меню. Червеното месо се планира да бъде заменено с бобови растения. Йорген Е. Олесен, професор в катедрата по агроекология в университета в Орхус, твърди, че това може да има благоприятен ефект върху децата и младите хора. Те могат да свикнат с факта, че по-малко месо в ястията също може да бъде от полза. И повече растителни храни определено са необходими в диетата.

Идиоти. Пак сме го ударили на зелена идеология. Ами всичката химия и хормони с които тъпчат пилетата за да станат за месец от яйце на пиле кило и половина, как се отразява на детските организми??????????????? Предполагам че положително.

Ако бяхя с акъла си, щяха да забранят на децата да се хранят с хамбургери от хляб и пилешко. И да пият кока-кола в училище. Ама сакън да засегвем корпоративни интереси.

 А това направо ме уби:

Преди 10 часа, makebulgar said:

Йорген Е. Олесен, професор в катедрата по агроекология в университета в Орхус, твърди, че това може да има благоприятен ефект върху децата и младите хора. Те могат да свикнат с факта, че по-малко месо в ястията също може да бъде от полза. И повече растителни храни определено са необходими в диетата.

Професор по агроекология дава тежкото си заключително мнение по въпроси за диетологията?????? И препоръчва как да се хранят децата? Що не го вземат този професор направо в европейската космическа програма? Тя и без това е закъсала, с негова помощ може ЕС да изпревари Етиопия в космическата надпревара.

  • Потребител
Публикува
On 2.10.2023 г. at 17:33, makebulgar said:

Месото пък освен, че е с много мазнини, които са енергия и калории, е вредно при разграждането му - отделят се разни амоняци, пикочни киселини в повече и организма губи ресурси да се бори с тях. 

Тези ефекти се появяват при неправилно хранене. По-точно - ако организмът е принуден да разгражда белтъците от месото за енергия. Затова например НВД трябва да е богата на мазнини - да не ти заминат бъбреците...

  • Потребител
Публикува
Преди 12 часа, Янков said:

Оооо, виновен е. Около 10% от населението има алергия от глутен. Откъде мислиш идва тази алергия?

Ето какво казва Бинг по въпроса: 

"Глобалното разпространение на болести, свързани с глутен (GRD), се оценява на приблизително 5% от населението. Важно е да се отбележи, че това включва няколко състояния, не само алергия към глутен.

Целиакията, специфичен тип непоносимост към глутен, засяга около 1.4% от световното население на база кръвни тестове. Въпреки това, само около 0.7% са диагностицирани, което показва, че приблизително половината от хората с целиакия по света не са диагностицирани.

Също така е важно да се отбележи, че разпространението на тези състояния може да варира в различните региони. Например, разпространението на целиакията е 0.4% в Южна Америка, 0.5% в Африка и Северна Америка, 0.6% в Азия и 0.8% в Европа и Океания."

  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, makebulgar said:

Ето какво казва Бинг по въпроса: 

"Глобалното разпространение на болести, свързани с глутен (GRD), се оценява на приблизително 5% от населението. Важно е да се отбележи, че това включва няколко състояния, не само алергия към глутен.

Целиакията, специфичен тип непоносимост към глутен, засяга около 1.4% от световното население на база кръвни тестове. Въпреки това, само около 0.7% са диагностицирани, което показва, че приблизително половината от хората с целиакия по света не са диагностицирани.

Също така е важно да се отбележи, че разпространението на тези състояния може да варира в различните региони. Например, разпространението на целиакията е 0.4% в Южна Америка, 0.5% в Африка и Северна Америка, 0.6% в Азия и 0.8% в Европа и Океания."

Пробвай с Гугъл, може да получиш различни резултати🤣

Обаче както винаги не гледаш общата картинка. Няма значение дали са пет или десет процента, а че върви към увеличаване. От значение е че над 80 години селекцията при пшеницата е насочена основно към по-високо съдържание на глутен. Над 80 години яко бачкане в погрешна посока без да знаем какви последици ще има. Сега обаче знаем. Знаем че за да стане едно пиле от яйце до кило и половина за 40 дни, яко се блъска с хормони на растеж, антибиотици и всякаква друга химия. Мислиш че цялата тази мръсотия няма да влезне в организмите на децата? Хормоналните проблеми и резистентността към антибиотици откъде мислиш че идва. И какво измислиха - ще тъпчем децата с пилешко, щото не било червено месце, т.е. е по-здравословно. По-здровословно е ако пилето е расло 6 месеца в двора. Другото направо си е убиец.

Няма смисъл да продължавам с проблемите по другите храни. На тия идиоти ще им повярвам че ги е грижа за децата, когато забранят да се продават хамбургери и кока-кола на малолетни.

А за веганството не се притеснявай. След 30 години всички ще сме вегани. Щото няма да има какво друго да папаме.

  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 1 час, Янков said:

А за веганството не се притеснявай. След 30 години всички ще сме вегани. Щото няма да има какво друго да папаме.

Работят усилено върху синтетичното месо. И цената бясно пада.

При първите опити преди десет години, едно кюфте от синтетично месо струваше към 250000 евро. Сега в Сингапур може да си  хапнеш пържолка за под 50 евро. И се очаква да стане конкурентно по цена на естественото месо към 2030 г., а нататък има мегдан да поевтинява още

Алтернативата е брашно от ларви на молци. Много е перспективно, и доста евтино. :)

  • Потребител
Публикува
Преди 4 часа, scaner said:

Работят усилено върху синтетичното месо. И цената бясно пада.

При първите опити преди десет години, едно кюфте от синтетично месо струваше към 250000 евро. Сега в Сингапур може да си  хапнеш пържолка за под 50 евро. И се очаква да стане конкурентно по цена на естественото месо към 2030 г., а нататък има мегдан да поевтинява още

Алтернативата е брашно от ларви на молци. Много е перспективно, и доста евтино. :)

Ами ще работят бясно, къде ще отидем иначе. Но няма кой знае колко мегдан. Трябва да се хранят 8 милиарда. Днес. И едвам се оправяме. А след 30 години? Карам по памет, но си спомням че за добиване на една калория от говедо са нужни 7 (седем) пъти повече вода, отколкото за една калория добита от пшеница. Така че щем не щем, ще ставаме вегани.

Спомням си един семинар отпреди десеттина година на кайто кочентираха бъдещето в земеделието. Прогнозата е че около 2050 година, средната класа в Европа ще можи да си позволява хранене с месо не повече от два пъти седмично. А какво ще бъде месото, един господ знае. Както казваше доцентката ми по растиеневъдство - колеги, купувайте си от най-евтините кремвирши. Те са от соя. Останалите не се знае от какво са.

Следващата криза която се задава ще бъде водна и като гледам как се подготвяме за нея и господ не може да ни помогне.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!